Forum prawne (strona 200)
2015.10.9 14:45:14
umotywowanie wniousku dla karty czasowego pobytu
umotywowanie wniousku dla karty czasowego pobytu ... Zobacz wątek2015.10.8 22:41:31
Jakie prawa ojciec ma w tym kraju?
Witam.Jestem w trakcie rozwodu. Ponad rok mieszkaliśmy razem z dwojka dzieci pod jednym dachem. Raptem miesiąc przed druga sprawa zona się wyprowadzila z dziecmi do swoich rodzicow, bez poinformowania ... Zobacz wątek
2015.10.8 18:30:32
Posiedzenie w sprawie dowodów rzeczowych
Witam.W kwietniu br. zostałem skazany wyrokiem z warunkowym zawieszeniem kary. Dziś otrzymałem pismo sądowe z wezwaniem na posiedzenie w przedmiocie orzeczenia o dowodach rzeczowych w tej sprawie. ... Zobacz wątek
2015.10.8 16:12:21
Archiwum bankowe
Witam, napotkałam się na pewną trudność, otóż potrzebuję potwierdzenia spłaty kredytu przez moich rodziców w latach 90.,wydanego przez bank niestety tenże bank posiada archiwum wyłącznie 10 ... Zobacz wątek2015.10.8 10:39:26
Jak napisac prawidlowo pelnomocnictwo wyszczegolnione do otwarcia konta bankowego.
Jak napisac prawidlowo pelnomocnictwo wyszczegolnionedo otwarcia konta bankowego. ... Zobacz wątek
2015.10.8 2:16:43
Prosze o podanie wzoru pelnomocnictwa do otwarcia konta w banku ?
Prosze o podanie wzoru pelnomocnictwa do otwarcia
konta w banku ? ... Zobacz wątek
2015.10.7 17:28:1
Wstąpienie w prawo najmu, a kaucja.
Witam. Moj dziadek wynajmował mieszkanie komunalne przez ok 50 lat, czyli od samego poczatku kiedy nasz blok powstał. Kiedy zmarł, prawo najmu zyskała moja mama, ktora mieszkała tam od urodzenia. ... Zobacz wątek2015.10.6 16:29:32
Kolizja drogowa kto winny?
Witam serdecznie moja sprawa dotyczy tak jak w temacie "kolizji drogowej" która miała miejsce dziś rano. Otóż jadąc sobie spokojnie główną drogą w miejscowości bogaczów włączam kierunkowskaz ... Zobacz wątek2015.10.6 16:12:8
Służebność przechodu, przegonu i przejazdu.
Witam,Pytanie dotyczy służebności przejazdu przez działkę.
Dla uproszczenia opisu proszę sobie wyobrazić dwie przylegające do siebie działki jedna nad drugą, mają wspólną granicę w linii ... Zobacz wątek
2015.10.6 15:49:51
Czy mogę wyjść za mąż w wieku 17 lat, bez zgody rodziców?
Niestety musisz mieć 18 lat i jestem zdania, że to jeszcze za mały wiek na małżeństwo. Jestem też zdania, że jeśli to miłość, to papierek nic w was nie zmieni i nie ma się co śpieszyć. Zastanów ... Zobacz wątek2015.10.6 14:24:45
jak wygląda rozwód z orzeczeniem o winie?
Niestety jeśli walczymy o majątek to prawnik na pewno nam się przyda. Ale trzeba liczyć się też z długim czasem rozpatrzenia rozwodów. Straszne jest to, ze tych rozwodów jest zdecydowanie za dużo. ... Zobacz wątek2015.10.6 14:18:22
Ograniczenie praw
witam, bardzo proszę o poradę. mieszkam z ojcem dwójki moich dzieci. jakiś czas temu pokłóciliśmy się (po raz tysięczny) co doprowadziło mnie do decyzji o wyprwadzce, ojciec moich dzieci pozwolił ... Zobacz wątek2015.10.5 21:55:15
odzyskanie dziecka
Witam, mieszkam obecnie za granicą w 2013 roku rozwiodłem się z żoną mamy dwoje dzieci córkę i syna. Dzieci obecnie przebywają z matką ja mam ograniczone prawa , wyznaczone przez sąd spotkania ... Zobacz wątek2015.10.5 19:23:38
Działka na cele nierolnicze a budowa domu
Witam.Posiadam działkę na której chciałbym się wybudować lecz w UMiG powiedzieli mi że nie mam szans ponieważ jest to działka rolna i nikt faktycznie nie dostaje takiego pozwolenia.Jednak odkopałem ... Zobacz wątek
2015.10.4 20:55:15
Bójka podejrzany
Mój syn z kolegą zostali podejrzanymi w bójce.Idąc drogą spotkali chłopaków i od słownych zaczepek zaczeli się bić. Kolega syna pobił chłopaka a syn trzymał drugiego twierdzi że po to aby ... Zobacz wątek2015.10.1 16:25:5
Nagana po okresie wypowiedzenia
Witam, dnia 5 września 2015 powiadomiłam pracodawcę o wypowiedzeniu umowy w formie elektronicznej. W poniedziałek 7.09 pracodawca podpisał osobiście moje wypowiedzenie z datą 5 września. Obowiązywał ... Zobacz wątek2015.9.30 21:32:12
jak wrocic do Polski z dzieckiem, pomozcie!
Mieszkam we Francji w wolnym zwiazku z polakiem. Nasz syn urodzil sie tutaj, ale jest zapisany w urzedzie francuskim i w polskim, ma polski dowod osobisty (niestety juz nie wazny) jest tez zameldowany ... Zobacz wątek2015.9.29 17:33:51
jak wrocic do Polski z dzieckiem, pomozcie!
Mieszkam we Francji w wolnym zwiazku z polakiem. Nasz syn urodzil sie tutaj, ale jest zapisany w urzedzie francuskim i w polskim, ma polski dowod osobisty (niestety juz nie wazny) jest tez zameldowany ... Zobacz wątek2015.9.29 17:33:39
Problem z bratem, który czyni wspólne mieszkanie bardzo uciążliwym
Witam, mam 20 lat. Mieszkam z siostrą (młodszą o 6 lat), mamą (która jest właścicielką) i bratem (ma on 26 lat). Problem polega na tym że brat czyni wspólne zamieszkiwanie bardzo uciążliwym. ... Zobacz wątek2015.9.29 14:45:55
czy można tak zwrócić się do sądu?
mam pytanie dotyczące nie tyle konkretnej sytuacji prawnej, ile pewnej procedury i zasad, które obowiązują w sądzie.mianowicie dowiedziałam się drogą telefoniczną, że osoby które są w linii ... Zobacz wątek
2015.9.28 21:59:16
Kredyt w zestawie ze spadkiem.
Witam serdecznie!Mam pewien problem dotyczący spadku, a konkretniej chodzi o dług, który przyjąłem wraz z resztą spadku po zmarłej babci. Sprawa wygląda następująco. W kwietniu br. zmarła ... Zobacz wątek
2015.9.28 16:18:22
Internetowa baza produktów
Witam,jestem w trakcie zakładania strony internetowej będącej katalogiem produktów (ogromna baza produktów). Nie będzie to sklep internetowy. Na stronie pojawią się jedynie produkty z opisem, ... Zobacz wątek
2015.9.28 11:33:47
Kontakty dzieci z ojcem
Mój przyjaciel jest 5 lat po rozwodzie teraz maja mediację i eks żoną nie zgadza się na widzenia ojca z dziećmi teraz dowiedziała się że jej eks mąż kogoś ma i mówi że żadne baba nie bedzie ... Zobacz wątek2015.9.28 10:16:44
Czy aneks do umowy zlecenie może działać wstecz?
Podpisywałam umowę zlecenie w marcu br. w międzyczasie wydarzył się w pracy pewien incydent, na który został stworzyny aneks do umowy. Podpisałam ten aneks, we wrześniu br. dodam że nie ma nigdzie ... Zobacz wątek2015.9.27 22:58:51
zatrzymane prawo jazy
zatrzymane prawo jazy witam zostało mi zatrzymane prawo jazdy dzisiaj rano w pierwszym pomiarze wykazało 0-13 a w drugim 0-10 mam sie zgłosic na komende w sprawie zeznania a pracuje w uk mam takie pytane ... Zobacz wątek2015.9.26 18:22:37
Dyskoteka pod oknami- wypowiedzenie umowy
Witam,Wynajęłam mieszkanie 2 miesiące temu. Umowa podpisana została na 12 miesiecy.
Dotąd nie przebywałam w nim przez weekendy. W zeszłym tygodniu okazało się, że pod moimi oknami znajduje ... Zobacz wątek
2015.9.26 11:33:3
Odmowa zapłaty odszkodowania - UNIQA
ja bym spróbowała z Votum, zajmują się dochodzeniem odszkodowań w kłopotliwych przypadkach, więc myśle, że mogliby Ci jakoś pomów w tej kwestii ... Zobacz wątek2015.9.25 21:46:50
Nie zamelduja mnie bo pracuje
Witam może Wy mi pomożecie... Opisze wam historie która mi się w gglowie nie mieści. Byla w sadzie sprawa o eksmisjie z mieszkania za zadłużenie mieszkania, przydzielili nam mieszkanie socjalne ... Zobacz wątek2015.9.25 20:17:3
Problem w kwestii dziedziczenia przez rodzeństwo zmarłej żony.
WitamMamy w rodzinie następujący problem.
Małżeństwo bez dzieci. Żona zmarła. Z tego co wiem dziedziczy mąż i rodzice zmarłej żony.
Ojciec zmarłej żony nie żyje wiec teoretycznie dziedziczą ... Zobacz wątek
2015.9.25 13:18:58
Gmina przekształca drogę w rów pozbawiając mnie dojazdu do działki.
WitamMam problem z gminą.
Jestem właścicielem 3 działek położonych wzdłuż drogi która jest naniesiona na wszystkich mapach geodezyjnych i ma swój nr (istnieje ta droga odkąd pamięta to ... Zobacz wątek
2015.9.25 12:29:10
Smierc ojca a renta/alimenty
Witam. Ukonczylem niedawno 18 rok zycia i czas wziac zycie w swoje rece, moj sp. Ojciec zmarl 5 lat temu gdy bylem jeszcze niepelnoletni i znajdowalem sie w domu dziecka, ojciec byl pozbawiony wladzy rodzicielskiej ... Zobacz wątek2015.9.25 9:57:59
Pomoc w prowadzeniu firmy
Może Drozd.biz? Profesjonalna usługa rejestracji spółek w Wielkiej Brytanii! W tej firmie mają indywidualne podejście do klienta, za co ich cenię Skutecznie eliminują dotychczasowe niepotrzebne ... Zobacz wątek2015.9.25 9:7:25
sprawa przeciwko urzędowi skarbowemu
Cześć! Szukam w Krakowie dobrego, solidnego i odważnego prawnika, który podejmie się niełatwej sprawy przeciw Urzędowi Skarbowemu. Potrzebuję kogoś, kto ma jaja i nie boi się zaryzykować. Znacie ... Zobacz wątek2015.9.24 18:2:5
zakaz kontaktu z corka
Witam. Mam problem gdyż była żona zabrania mi widywania się z nasza pięcioletnią córka. Mam przyznane przez sąd alimenty i widywanie się z nią cztery razy w miesiącu w wakacje wywiozła dziecko ... Zobacz wątek2015.9.24 14:42:23
Temat pracy magisterskiej - włąsnosc intelektualna/autorskie
Szanowni państwo,Stoje własnie przed wyborem tematu pracy magisterskiej z zakresu Prawa własnosci intelektualnej/prawa autorskiego. Czy mogliby mi Panstwo zaproponować, pomóc w znalezieniu tematu? ... Zobacz wątek
2015.9.24 11:50:0
Tłumaczenia specjalistyczne
Jak potrzebujesz wykonać tłumaczenia prawne http://summalinguae.pl/tlumaczenia-prawnicze zajrzyj na ich stronę. Tam ci wykonają tłumaczenia prawne umów, pełnomocnictw, aktów notarialnych, protokołów ... Zobacz wątek2015.9.24 8:21:2
W tym roku już spłacać swoje zadłużenia które zrobiłem w Polsce czy mogą być wtedy wycofane
W tym roku już spłacać swoje zadłużenia które zrobiłem w Polsce czy mogą być wtedy wycofane zarzuty o wyłudzenie ... Zobacz wątek2015.9.23 19:31:40
Mieszkam za granicą 2 lata mam pytanie nie dawno przyszli policjanci s komisariatu rejonowego. Do mieszkania
Mieszkam za granicą 2 lata mam pytanie nie dawno przyszli policjanci s komisariatu rejonowego. Do mieszkania którym już nie mieszkam.przyszła policja pytali się siostry kiedy wyjechałem i ile razy ... Zobacz wątek2015.9.23 19:23:53
Zakupiłem auto na licytacji komorniczej. Okazało się, że wzięto na niego kredyt.
Kupiłem auto na licytacji komorniczej. Później od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że ponoć ma jakiś kredyt, który wziął na to auto i bank od niego żąda zwrotu auta. Czy teraz ... Zobacz wątek2015.9.23 16:43:15
"pi x sufit x podłoga" = windykacja nalezności
Witaj,Rzeczywiście takie firmy powinny dbać o nasze zaufanie i budować pozycję w oczach społeczeństwa. Nie rozumiem ani firm, ktore lekceważą swoich klientów ani tych, które nieetyczne ściagaja ... Zobacz wątek
2015.9.23 9:11:1
Uchwały zgromadzenia
Witajcie. Jakiś czas temu zgromadzenie wspólników naszej spółki podjęło ważną uchwałę. Na zgromadzeniu stawili się wszyscy wspólnicy i wszyscy też wyrazili zgodę na tę uchwałę. Ostatnio ... Zobacz wątek2015.9.23 6:55:44
Czym jest gotowa spółka?
Chciałbym założyć spółkę z o.o., ale ostatnio ciągle słyszę i czytam w internecie o gotowych spółkach. Czy ktoś mógłby mi napisać, czym są gotowe spółki? Z góry dziękuję. ... Zobacz wątek2015.9.23 6:47:45
żądanie zapłaty OC za dawno sprzedany samochód
WitamMam taki problem związany z OC na dawno temu sprzedany samochód, będący wtedy w naprawie bo uszkodzony i nabywca zdecydował się go kupić za grosze z opcją naprawy, lub jesli to mu się ... Zobacz wątek
2015.9.22 18:56:5
buty GO-SPORT
Oj, żebyś wiedziała. Ja już wiem, że nie wrócę do tego sklepu, choćby nie wiem jakimi promocjami kusili i na pewno go nie polecę, a nawet odradzę wszystkim, którzy będą nosili się z zamiarem ... Zobacz wątek2015.9.22 17:59:12
2015.9.22 15:41:48
Mieszkanie u teściów
wydaje mi się, że bez notarialnego przepisu nic nie możecie zrobić, a jak Pani mówi, teściowie nie chcą zrobić przepisu ... Zobacz wątek2015.9.22 15:39:25
Proszę o pomoc! Ojciec vs. Matka
Najprostsza rada ode mnie, jak to czytam, to taka, abyście jednak udali się do sądu, bo ewidentnie nie potraficie się dogadać i się najprawdopodobniej nie dogadacie... Jest wiele aspektów w twojej ... Zobacz wątek2015.9.22 11:34:40
Mops, problem z zaświadczeniami- Proszę o pomoc
Witam,Pilnie potrzebuje pomocy, zwarjuje nie długo z tymi urzędami
Samotnie wychowuje syna chorego na autyzm, po wielkich staraniach otrzymałam na syna fundusz alimentacyjny. Warunkiem otrzymania ... Zobacz wątek
2015.9.21 15:22:34
Prawo do renty socjalnej oraz rodzinnej a zawarcie związku małżeńskiego.
Witam.Osoba pobierająca rentę socjalną (całkowita niezdolność do pracy ustalona przed 16 rokiem życia) nabywa prawo do renty rodzinnej po śmierci rodzica. Czy będzie miała prawo do renty rodzinnej ... Zobacz wątek
2015.9.21 13:54:4
Masz inne pytanie do prawnika?