Forum prawne (strona 200)

Dochodzenie zwrotu pieniędzy od oszusta po wyroku skazującym

Witam, dwa lata temu przy zamówiłem telefon przez teraźniejszy portal olx, lecz go nie dostałem. Wtedy nie miałem 18lat więc nie zgłosiłem sprawy na policję lecz niedawno okazało się że ten ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.1.14 18:0:40

Wykup mieszkania służbowego po ponad 30 latach

Czy można wykupić mieszkanie? Witam, moje pytanie brzmi następująco.
mój teść ponad 30 lat temu pracując w policji dostał mieszkanie w którym mógł mieszkać z żoną dożywotnio. Przez wiele ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.14 16:35:26

Prowadzenie samochodu przez obcokrajowca bez stałego pobytu

Czy obcokrajowiec (z Portugalii) przebywający w Polsce bez stałego/tymczasowego pobytu może sam prowadzić czyiś samochód osobisty na polskich rejestracjach? A samochód zarejestrowany na czyjąś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.13 13:26:39

Nagrywanie przemocy domowej jako dowód w sądzie

mąż mnie bije i poniża...przed wszystkimi udaje biednego i dobrego męża...mamy malutkie dzieci i na nie też już krzyczy..nie chce mi dać rozwodu..grozi że zabierze mi dzieci...chcę potajemnie ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2015.1.13 0:40:26

Zwrot pieniędzy za podrobiony towar jako dowód w sprawie policyjnej

Moje pytanie wywodzi się stąd, iż kiedyś spotkała mnie podobna sytuacja, wzbudziła wiele wątpliwości i pytań, jednak nie miałam skąd uzyskać odpowiedzi.
Zamawiając konkretny, oryginalny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.12 14:45:39

Mieszkanie komunalne po sprzedaży domu z powodu długów męża

miałam ogromne długi przez męża musiałam sprzedac mieszkanie bo i tak bym je straciła teraz jestem bezdomna czy mam szanse dostac mieszkanie komunalne dla siebie i corki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.12 14:31:19

Kazusy prawne z dziedziczenia ustawowego - udziały spadkobierców

Nr 1.
Mariusz został przysposobiony w 1997 roku przez swojego dalekiego kuzyna Zenona. Wychowywał sie wspólnie z dziećmi przysposabiającego Markiem, Tadkiem i Lucyną pod opieka żony Zenona , utrzymując ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.12 14:20:4

Alimenty od ojca alkoholika dla pełnoletniej córki

Witam, niedługo kończę 21 lat, mam trudną sytuację w domu (mama nie żyje od 10 lat, tato ma problem z alkoholem, sprowadził sobie do domu kobiete również pijącą), ja mam rente nieco ponad 700 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.1.11 19:56:50

Dyskryminacja w zatrudnieniu ciężarnej pracownicy - analiza przypadku

Witam ! Mam wielką prośbę. Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania związanego z prawem pracy.

Oto one:

Na podstawie przepisów Kodeksu pracy sporządź opinię do przedstawionego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.10 16:31:5

Opieka nad 88-letnią matką - dysponowanie jej kontem bankowym

opieka nad 88-letnia matka Dzien dobry,
Moja matka 88 lat mieszka 450 km ode mnie.
W zwiazku z tym zapewnilam jej codzienna opieke opiekunek, ktore przychodza 2x dziennie.
Obowiazki opiekunek: zakupy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.10 13:58:55

Opieka nad letnią matką i dysponowanie jej kontem bankowym

opieka nad 88-letnia matka Dzien dobry,
Moja matka 88 lat mieszka 450 km ode mnie.
W zwiazku z tym zapewnilam jej codzienna opieke opiekunek, ktore przychodza 2x dziennie.
Obowiazki opiekunek: zakupy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.10 13:58:15

Moc prawna umowy nakłaniającej do gry w pokera online

Witam, około roku temu podpisałem umowę którą załączę poniżej.
Nakłania ona do gry w pokera internetowego pod okiem drugiej strony umowy, osoby która jest trenerem.
Zastanawiam się nad mocą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.10 13:11:4

Alimenty wstecz za okres trwania sprawy rozwodowej

Witajcie, ze względu na nieznajomość przepisów i nienajlepszego prawnika, nie wniosłam wraz z wnioskiem o rozwód, wniosku o zabezpieczenie alimentów na czas trwania postępowania. Sprawa rozwodowa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.1.9 12:52:47

2015.1.8 20:13:27

Podważanie opinii biegłego psychiatry w klasowej rozprawie sądowej

Jak podważyć opinię biegłego psychiatry? Witam, mam dość niecodzienne pytanie. Uczęszczam do 3 klasy gimnajum. Przerabiamy obecnie lekturę "Balladyna". Jako sprawdzian semestralny z j. polskiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.8 19:35:23

Czy mama niepełnosprawna ma przywileje przy spłacie zachowku

Prawnik ma zdecydowanie rację. Cieszy mnie ponadto, że nie wypowiada się jak pewne grono prawników "obnizyć można tylko do połowy". Można ograniczyć dużo więcej. Są na to dowody w Orzecznictwie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.1.8 11:14:41

Budowa na działce rolnej klasy III bez planu zagospodarowania

witam proszę o doradzenie mi w pewnej sprawie dodam że mało znam sie na ten temat. mam działkę rolna 18 ary klasy III chciałabym sie na niej budowa z tego co wiem to na gruncie klasy III nie można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.8 9:52:11

Rozwód za granicą i kontakt z dzieckiem - problemy z żoną

Też mam problem z byłą żoną, na szczęście chociaż problemów z ortografią nie mam. A tak na serio, czy Kancelaria Winnicki ma duże doświadczenie w sprawach rozwodowych? Żona postawiła sprawę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.1.8 8:42:14

Prawo ojca do zabierania niemowlęcia na weekendy mimo braku wcześniejszego kontaktu

Moja była żona również utrudnia mi kontakty z dziećmi, czy ktoś z Kancelarii Winnicki mógłby mi poradzić co mam zrobić? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.1.8 8:37:22

Pozwolenia na drewniany kram średniowieczny w starym mieście

Witam. W małym średniowiecznym miasteczku chcemy otworzyć drewniany kram stylizowany na średniowiecze. Kram będzie zamykany i bez fundamentów. Chciałem się zapytać jakie potrzebne są pozwolenie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.7 21:44:12

Odszkodowanie od spółdzielni za zaczernienia ścian bez ocieplenia

Posiadam mieszkanie własnościowe w dużej spółdzielni mieszkaniowej, budynek nie jest ocieplony,płacę miesięczne składki na fundusz remontowy i na docieplenie budynku, kazdej zimy wystepuja zaczernienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.7 16:32:56

Kredyt dziadka a spadek z dobrodziejstwem inwentarza

Witam Państwa, chciałabym opisać zaistniałą sytuację po pomim zmarłym dziadku oraz prosić o poradę. Dziadek zmarł w listopadzie 2014 roku był właścicielem jedynym dwóch starych aut oraz aparatu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.6 16:2:44

Renta rehabilitacyjna po urazie kolana na meczu piłkarskim

Witam. W kwietniu bieżącego roku podczas meczu piłki nożnej doznałem urazu kolana (byłem wtedy studentem). W lipcu natomiast skończyłem studia. Do grudnia przeszedłem 3 operacje (w sierpniu, październiku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.5 23:37:50

Ślub cywilny bez meldunku w Polsce

Czy można wziąć ślub cywilny bez meldunku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.5 22:7:46

Unikanie podatku od nieruchomości po sprzedaży części gospodarstwa

Witam, opiszę krótko sytuację
Mój teść jest właścicielem dwóch działek (w różnych gminach) o powierzchni ok. 1,30 ha. Są to dwa "stare" siedliska każde z kawałkiem gruntu. Mniejsze siedlisko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.5 21:26:55

Nękanie na Facebooku - groźby z anonimowego konta

Co zrobic w prawie nękania na facebooku? Dostaję wiadomości z anonimowego konta. Są to przede wszystkim groźby min. straszenie śmiercią, wylądowaniem w szpitalu itp. Zgłosiłam problem na policję, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.5 11:37:3

Koszty leczenia pracownika po wypadku przy pracy - kto ponosi odpowiedzialność

W dużym zakładzie produkcyjnym jestem zatrudniony jako ślusarz (tak mam w umowie). Jednak pracuję jako tokarz, a czasami jako frezer. Chcę spytać, co będzie jeśli dojdzie do wypadku przy pracy ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2015.1.3 16:31:33

Konkurs na opiekuna dziennego - możliwość ogłoszenia kolejnego

oczywiście mama startowałaby w kolejnym konkursie, oczywiście z aktualną książeczką zdrowia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.1.2 22:33:47

Karta stałego pobytu po rozwodzie - zmiana na tymczasową

Witam . Mam pytanie mój przyjaciel jest egipcjaninem obecnie mieszka w Polsce od 3 lat . W połowie sierpnia 2014 roku otrzymał kartę stałego pobytu ze względu że jest żonaty z obywatelka polski ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.2 20:33:12

ZUS zmienił datę przejścia na rentę po 23 latach - jak to możliwe?

Witam Po 23-tatach odkryłem przez przypadek iż ZUS zmienił moją datę przejścia na rentę chorobową. Byłem w ZUS po zaświadczenie ( potrzebne do odebrania tony węgla w naturze)od kiedy byłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.2 8:2:19

Co oznacza przeprowadzenie spadku przez sąd?

Witam Po 23-tatach odkryłem przez przypadek iż ZUS zmienił moją datę przejścia na rentę chorobową. Byłem w ZUS po zaświadczenie ( potrzebne do odebrania tony węgla w naturze)od kiedy byłem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2015.1.2 7:28:0

Skład komisji rewizyjnej - reprezentacja wszystkich klubów radnych

Witam,

Chciałbym prosić o wyjaśnienie pewnego zapisu prawnego Ustawy z dn 8 marca 1990 r o samorządzie gminnym:\\\" Art 18a [Komisja rewizyjna] 2. W skład komisji rewizyjnej wchodzą radni, w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.1.1 17:37:39

Poszukiwanie osoby do zamiany grup zajęciowych

Poszukuję osoby przydzielonej do grupy popołudniowej, która chciałaby chodzić na zajęcia poranne. Proszę o kontakt na mail sam_d@autograf.pl. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.31 6:47:28

Sąsiad alkoholik utrudnia życie rodziny - co można zrobić?

Część,mam pewien problem i chciała bym się kogoś poradzić kto się na tym zna, otorz mieszkam z rodzicami w jednym domu,jestem mężatką mam trójkę dzieci,obok naszego domu mieszka mój wujek,brat ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.12.30 19:44:33

Sądowy podział nieruchomości między zgodnymi współwłaścicielami

Witam
chciałbym się dowiedzieć jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku o sądowy podział nieruchomości i ewentualnie gdzie potrzebne dokumenty mogę uzyskać oraz na jakiej mapie i jakie kryteria ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.30 15:10:6

Oszustwo pracodawcy - brak umowy i wynagrodzenia

co zrobic kiedy pracodawca mnie oszukał? Moj pracodawca mnie oszukał , nie dostałem umowy o prace, nie wypłacił mi wynagrodzenia , w firmie tej wszystko jest nie tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.30 12:56:17

Przepisanie nieruchomości firmowej na córkę - konsekwencje podatkowe

Witam.
Rodzice zaciagneli kredyt w banku pod zastaw domu, za gotówkę kupili nieruchomość, która zapisali na swoją firmę, w budynku prowadzą sklep i wynajmują drugi lokal handlowy rownież. Postanowili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.30 12:46:20

Zrzeczenie się nieruchomości przez spadkobierców

Witam.
Rodzice zaciagneli kredyt w banku pod zastaw domu, za gotówkę kupili nieruchomość, która zapisali na swoją firmę, w budynku prowadzą sklep i wynajmują drugi lokal handlowy rownież. Postanowili ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.12.30 11:21:29

Wzór wniosku o zwolnienie zablokowanego konta przez komornika

witam komornik zablokowal mi konto musze napisac wniosek ale nie wiem jak to napisac prosze o wzor takiego wniosku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.29 20:17:39

Odszkodowanie za nieterminową dostawę przed świętami

Witam,
Mam taką może i śmieszna sprawę, jednak chodzi mi o sam fakt "robienia klienta w balona". Media Expert miało promocję gwarancji dostawy towaru przed świętami. Warunki jakie trzeba było ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.29 9:7:52

2014.12.28 12:57:12

2014.12.28 12:56:0

2014.12.28 12:54:13

Koszty zniszczenia zabezpieczonych przedmiotów - kto ponosi?

Jak w temacie - kto ponosi jego koszty?

Opis sytuacji: ten przepis 232a 1 kpk jest podstawą do zabezpieczania niebezpiecznych przedmiotów i innych wymienionych. Więc to wygląda tak, że prokuratura ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.27 18:13:6

Kradzież w pracy - potrącenie z wypłaty za brak umowy

Witam,

ze swoim pracodawcą zawarłam umowę zlecenie które tak naprawdę nie obowiązywało.
Wg tej umowy mam otrzymać 300 zl brutto , czas umowy tez jest nieprawdziwy, a miedzy sobą ustaliliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.27 12:37:5

Adopcja kuzynki przez osobę niepełnosprawną po śmierci matki

Witam i proszę o wskazówki sytuacja wygląda tak:
Moja kuzynka 4.01.15 kończy lat 16, jej matka(a moja ciocia) popełniła samobójstwo we wrześniu b.r. z uwagi na fakt, że ojciec nie ma stałego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.12.27 0:0:11

Odszkodowanie za czyny UB wobec pradziadka po wojnie

Witajcie,( Jezeli żły dział forum to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie do odpowiedniego) możecie znaleźć podobny tekst co zamieszczam poniżej na innym forum, ale uważam, że edytowanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.12.25 22:0:25

Podważenie przeglądu technicznego - ukrywanie instalacji LPG

Witam,

Dziś dowiedziałem się, że w polskim prawie istnieje coś takiego jak "chwilowa usterka" i nawet można podbić przegląd w samochodzie z prośba wykonalności o usunięciu usterki. Czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.12.23 14:33:46

Zatarcie wyroku za posiadanie marihuany po latach

Witam, mam pewien problem... Mianowice prawie 4 lata temu złapano mnie z marihuaną, dostałem wyrok 4 miesiące w zawieszeniu na 3 lata. Teraz chciałbym iść do pracy w ochronie i muszę wiedzieć ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.12.23 11:43:51

Wzór pozwu o alimenty - gdzie znaleźć zasady napisania

Pozew o alimenty należy złożyć w sądzie w miejscu zamieszkania osoby uprawnionej do alimentów, albo osoby pozwanej.
Więcej na temat samych alimentów na dziecko można przeczytać w ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2014.12.23 10:12:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika