Forum prawne (strona 203)
Przejście najmu mieszkania po śmierci najemcy na spadkobierców
Halina i Józef P. wnieśli o nakazanie pozwanej Gminie Miasta S. zawarcia z powodami umowy najmu lokalu mieszkalnego położonego w miejscowości P. Powodowie wskazali że wstąpili w stosunek najmu przedmiotowego ... Zobacz wątek2014.11.25 10:32:35
Czy pracodawca może nie wypłacić za pracę bez umowy?
Witam serdecznie,Od września pracowałam w pewnym zakładzie produkcyjnym. Zatrudniona byłam na umowę- zlecenie do końca grudnia. Pomimo tego, że była to umowa- zlecenie moje obowiązki były takie ... Zobacz wątek
2014.11.25 2:23:35
Umowa zlecenia budowlanego - kary umowne za opóźnienie
umowa zlecenia budowlane Witam, podpisałem umowę o wykonanie usługi dla spółdzielni mieszkaniowej.przedmiot umowy zawiera zał.
w umowie widnieje tylko data zawarcia, nie ma mowy o dacie rozpoczęcia ... Zobacz wątek
2014.11.24 22:13:14
Czy dodatkowa praca instruktora liczy się do emerytury?
Pracując na pełny etat i czy dodatkowa praca 1/2 etatu liczy sie do emeryturyPraca jako instruktor nauki zawodu w zakładzie pracy liczy sie do emerytury dodatkowo ... Zobacz wątek
2014.11.24 19:3:42
Orzeczenie sądu o przeprosinach na nieoficjalnej stronie internetowej
Witam, mam taki problem, bowiem prowadzę stronę internetową klubu piłkarskiego - dodam ze jest to moja prywatna nieoficjalna strona, którą prowadzę sam, dla kibiców, a klub nie ma do niej żadnych ... Zobacz wątek2014.11.24 18:52:1
Umowy na czas określony - przekształcenie w bezterminową
Witam,prosze o rozwianie moich wątpliwości.
Sytuacja
1 staż z UP 01.06 - 31.10.2009
2 umowa zlecenie od 03.11 - 30.11.2009 (nie była to umowa na okres probny, brak równiez takiej informacji ... Zobacz wątek
2014.11.24 18:27:19
Pominięcie dowodu z przesłuchania - znaczenie w postępowaniu
Proszę o wyjaśnienie, co w praktyce oznacza zwrot ?pominięcie dowodu z przesłuchania?.Wraz z 6 innymi spadkobiercami otrzymałam w spadku mieszkanie własnościowe. Czworo spadkobierców złożyło ... Zobacz wątek
2014.11.24 18:11:47
Rejestracja samochodu - brak dokumentu VAT od sprzedawcy
Witamkupiłam samochód nieopłacony. Po przetłumaczeniu dokumentów, zapłaty akcyzy, PCC oraz recyklingu zgłosiłam sie do wydziału komunikacyjnego w celu zarejestrowania samochodu. Tam okazało ... Zobacz wątek
2014.11.24 16:43:1
Obowiązek pozostania w pracy po 12 godzinach na umowie zlecenie
Mam pytanie, pracuje w firmie X na umowie zlecenie, w której mam ustalone kiedy i od której do której godziny pracuje. Pracujemy w systemie 12 godzinnym. I mam teraz pytanie, czy muszę zostać w pracy ... Zobacz wątek2014.11.24 16:2:43
Środki prawne w postępowaniu egzekucyjnym w administracji
Witam wszystkich,Mój problem polega na tym że mam kłopot ze wskazaniem odpowiedniego środka egzekucyjnego do danej sytuacji. Sprawa tyczy sie postepowania egzekucyjnego w admnstracji.
Oto zadanie:
Na ... Zobacz wątek
2014.11.24 13:23:46
Jak wcześniej odzyskać prawo jazdy zabrane za jazdę po alkoholu
Spowodowałem stłuczkę, z mojej winy. Nigdy nie dostałem mandatu, żadnych punktów. Byłem trzeźwy. To była moja pierwsza kolizja a i tak odebrano mi prawo jazdy na pół roku. Czy ma sens odwoływać ... Zobacz wątek2014.11.24 11:4:41
Obowiązki pomocy aptecznej - co można a czego nie wolno?
Mam pytanie, jakie obowiązki ma pomoc apteczna? co powinna, musi robić, a czego nie wolno- w aptece? Czy do obowiązków pomocy aptecznej należy: mycie prywatnych naczyń farmaceutów, sprzątanie stanowisk ... Zobacz wątek2014.11.24 10:57:3
Brak odpisu wyroku prawomocnego - odszkodowanie za niesłuszne skazanie
czy jest to możliwe że od czerwca sąd nie przysłał mi jeszcze odpisu od wyroku prawomocnego ?i drugie pytanie czy mogę się starać o odszkodowanie od sądu za niewinne skazanie mnie prawomocnym ... Zobacz wątek
2014.11.23 22:37:34
Lojalka pracownicza po przejęciu firmy przez inną
moja firma przestaje istnieć wykupiła ja inna czy lojalka dalej obowiązuje czy nie ... Zobacz wątek2014.11.23 21:21:27
Czy przysługuje stypendium bezrobotnemu uczącemu się?
I czy dochody moich rodziców też mają znaczenie jeżeli nie jestem z nimi zameldowany? ... Zobacz wątek2014.11.23 13:39:3
Dozór elektroniczny - wcześniejsze wyjście z więzienia
Witam. Mam pytanie.Mój narzeczony jest od 30 października w zakładzie karnym. Ma do odbycia dwie kary: rok za kradzież i 6msc za pobicie. Słyszałam że od stycznia ma wejść nowa ustawa w sprawie ... Zobacz wątek2014.11.21 20:10:56
Odstąpienie od ubezpieczenia kredytu - zmiana nazwy firmy
Witam! Ja polecam pomoc adw Marka Bednarczyka. Wielokrotnie sam korzystalem z jego pomocy i nigdy mnie nie zawidół. To na prawdę fachowa pomoc. ... Zobacz wątek2014.11.21 16:16:18
Zwolnienie z aresztu na czas leczenia matki - opieka nad dziećmi
czy maz moze wyjsc z aresztu i co musial by zrobic Maz trafil do aresztu 17.10 z paragrafu 207 kk,na okres 3 miesiecy, 12.11 mial rozprawe z tego samego paragrafu za rok 2012/2013 i dostał wyrok 1,5 ... Zobacz wątek2014.11.21 15:45:24
Mandat za przekroczenie punktów karnych - kurs na zmniejszenie
Witam mam takie pytanie do niedzieli miałem na swoim koncie 13 punktów karnych ale dostałem mandat i tych punktów doszło mi jeszcze 13 teraz mam 26 i czy jak zapisze sie na egzamin zbijajacy 6 punktów ... Zobacz wątek
2014.11.21 13:56:20
Umowa pozorna darowizny ukrywająca sprzedaż nieruchomości
Witam serdecznie :)Mam pewien problem, a mianowicie moje pytanie brzmi:
Czy ważna jest umowa sprzedaży nieruchomości ukryta pod pozorną umową darowizny zawartej w formie aktu notarialnego?
Na ... Zobacz wątek
2014.11.20 20:20:44
Czy można ukarać mandatem dwa pojazdy z fotoradaru?
Czy dwa pojazdy będące na zdjęciu z fotoradaru można ukarać mandatem ( jadące w przeciwną stronę ) ? Na zdjęciu znajdują się 2 pojazdy , zostało przysłane zawiadomienie o u karaniu mandatem ... Zobacz wątek2014.11.20 20:5:54
Gdzie sprawdzić czy jestem karana? Czy karalność się zatarła?
Gdzie sprawdzić czy jestem karana?Czy jest możliwe, że to się wymazało? W maju 2012 złapała mnie policja na rowerze pod wpływem alkoholu. Wtedy było to przestępstwem wobec tego stałam się ... Zobacz wątek
2014.11.20 17:55:8
Zmiana kolejności imion - procedura administracyjna
Chciałabym zmienić swoje drugie imię na pierwsze. Moje pierwsze imię nie podoba mi się, wydaje mi się starodawne. Planuję w najbliższym czasie zmienić to imię, ponieważ bardzo się go wstydzę. ... Zobacz wątek2014.11.20 13:37:6
Czy można wycofać wniosek o zamknięcie działalności gospodarczej?
Czy można wycofać wniosek o zamknięciu działalności gospodarczej albo w jakiś inny sposób cofnąć decyzje np. odwołać się do ministerstwa ? Proszę o odpowiedz . ... Zobacz wątek2014.11.19 19:42:56
Zasiłek dla samotnej matki przy regularnych alimentach
jestem na emeryturze żona była na szkoleniu dla bezrobotnych z urzędu pracy otrzymała tzw stypendium czy to może być liczone jak dochód do zasiłku rodzinnego. ... Zobacz wątek2014.11.19 19:14:45
Czy wzór pozwu rozwodowego z internetu będzie zaakceptowany?
Najlepiej iść do adwokata. ... Zobacz wątek2014.11.19 13:48:24
Inwentaryzacja podczas długiej nieobecności chorobowej
Witam,Mam umowę na czas nieokreślony od ponad 4 lat.
Firma znalazła się w upadłości likwidacyjnej. Aktualnie majątkiem zarządza syndyk.
Od dnia 1.09 do chwili obecnej przebywam na L4.
Wczoraj ... Zobacz wątek
2014.11.18 20:8:57
Łączenie funkcji policjanta z mandatem radnego
czy policjant moze byc radnym ... Zobacz wątek2014.11.18 18:22:16
Ubezwłasnowolnienie matki - ograniczenie kontaktu z rodziną
Witam.Mamy problem w rodzinie, a mianowicie chodzi o naszą mamę.
Brat który z nią mieszka, ubezwłasnowolnił ją bez naszej wiedzy.
Teraz gdy jeździmy do mamy w odwiedziny to on zabrania nam ... Zobacz wątek
2014.11.18 16:1:54
Grzywna za przekroczenie prędkości - postępowanie egzekucyjne
JW dniu dzisiejszym dostalam zawiadomienie od komornika o zajeciunrachunku bankowrgo w oparciu o tytul wykonawczy wyroku SR w slupskuz 30 czerwca br Otrzymalam wtedy grzywne w wysokosci 50 zl za przekroczenie ... Zobacz wątek2014.11.18 15:46:46
Zerwanie umowy najmu przez właściciela z powodu zadłużenia
Proszę o poradę odnośnie wynajmowanego mieszkania.Właściciel nie poinformował wynajmującego o drobnym zadłużeniu we wspólnocie odnośnie czynszu. Wyszedł z założenia, że przy wynajmowanym ... Zobacz wątek
2014.11.18 14:16:2
Zgłoszenie nadużyć budowlanych - likwidacja zieleni miejskiej
Gdzie zgłosić nadużycie budowlane ????W Wałbrzychu likwiduje się skwerki z zielenią miejską pod zabudowę parkingową w centrum miasta. Taki fakt ma miejsce przy ul Barlickiego gdzie starą ... Zobacz wątek
2014.11.18 9:39:17
Rozliczenie dochodów przed założeniem działalności gospodarczej
Witam, obecnie szykuje się do założenia firmy, dzisiaj będę zaczynał z papierkami. Obecnie jestem jako osoba bezrobotna, jednak zacząłem swój biznes ( nie mam zarejestrowanej działalności,) ... Zobacz wątek2014.11.18 8:55:16
Wymeldowanie z domu teściów po latach mieszkania
Witam w piątek złożyłem wniosek o zmianę środka zapobiegawczego na poręczenie majątkowe. Wniosek został złożony w sądzieZ moich informacji wynika że sąd może rozpatrywać taki wniosek ... Zobacz wątek
2014.11.18 1:15:28
Wyjazd dziecka z ciocią za granicę - jakie dokumenty?
Witam chciałabym sie dowiedziec moja siostra chciałaby zabrać moja córke za granice do Irlandii na świeta moja córka ma szeć lat i inne nazwisko niz siostra chciałabym się dowiedziec co potrzeba ... Zobacz wątek2014.11.17 18:11:49
Wybór burmistrza dzielnicy w Warszawie
Kto wybiera burmistrza dzielnicy w Warszawie? ... Zobacz wątek2014.11.17 17:50:44
Zasiedzenie udziału w nieruchomości - współwłasność działki
Witam,Mój dziadek otrzymał nieruchomość na podstawie aktu nadania z 1960 r. Z dokumentu tego wynika, że przedmiotem nadania były ?budynki: dom mieszkalny, obora, stodoła współwłasność niepodz. ... Zobacz wątek
2014.11.17 17:10:46
Obowiązek finansowania budżetu domowego przez dorosłe dzieci
Witam Bardzo na forum i proszę o poradę.Wiadomo mi że pełnoletnie PRACUJĄCE dzieci zamieszkujące wspólnie z rodzicami tworząc tzw. "Gospodarstwo domowe",
zobligowane są z urzędu do dofinansowania ... Zobacz wątek
2014.11.17 12:52:58
Przepisanie nieruchomości na dzieci przed drugim małżeństwem
a moze napisanie testamentu przez matke wystarczy? ... Zobacz wątek2014.11.17 9:48:43
Dokumenty do ubezpieczenia z tytułu śmierci w PZU
Jakie dokumenty trzeba złożyć do PZU życie aby otrzymać świadczenie pieniężne z tytułu śmierci teścia. ... Zobacz wątek2014.11.16 21:43:54
Czy adwokat może celowo przeciągać sprawę sądową? Problem z przewlekłością
Czy Adwokat może celowo przeciągać sprawę ponad rok czasu? Sprawa jest o odszkodowanie od pracodawcy za wypadek w pracy. Na początku mój adwokat coś w tej spawie robił. Od ponad roku czasu, dzownię ... Zobacz wątek2014.11.16 20:5:27
Opłaty za śmieci - podwójne naliczanie przez spółdzielnię
Witam serdecznie,problem, z którym zwracam się do Państwa, związany jest z konsekwencjami bardzo bieżącej sprawy we Wrocławiu, a mianowicie zmiany decyzji urzędników w sprawie opłat za śmieci.
Od ... Zobacz wątek
2014.11.15 21:3:47
Darowizna między siostrami - zgłoszenie do urzędu skarbowego
Witam!Sprawa dotyczy wpłaty dużej sumy przelewem na konto. Mianowicie starsza siostra mojej babci postanowiła uporządkować różne sprawy i podzielić oszczędności, ale nie do końca to przemyślała. ... Zobacz wątek
2014.11.15 20:14:27
Hipoteka kaucyjna - zasady i przekształcenie w zwykłą
Witam!Na księdze wieczystej posiadam hipotekę kaucyjną na kwotę 50 000 zł na rzecz zapłaty podatku od nieruchomości za lata 2003-2008. Ze względu na nieuregulowanie płatności urząd miasta ... Zobacz wątek
2014.11.15 19:54:51
Rozłożenie na raty wpłaty na fundusz pokrzywdzonych
Witam czy zasądzone przez sad wplate na fundusz pokrzywdzonym oraz pomoc postpenitecjarnej mozna rozlozyc na raty... Zobacz wątek
2014.11.14 14:37:43
Wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą - wymogi dotyczące zakupu
Dzień dobry,wraz z bratem rok temu wykupiliśmy od ZGM mieszkanie komunale z bonifikatą. W chwili obecnej chcemy sprzedać to mieszkanie, a pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na zakup dwóch odrębnych ... Zobacz wątek
2014.11.14 13:53:10
Sąsiad postawił ogrodzenie na mojej działce - spór graniczny
W lutym tego roku kupiłam dziłkie budowlana 6 arów okazało się ze sąsiad postawił ogrodzenie w mojej działce ponad 1,3 ni nie chce go przestawić . Wezwałam geodete wyznaczył dzałki potwierdził ... Zobacz wątek2014.11.14 13:37:51
Podatek od spadku bez posiadania majątku - wydziedziczenie
Zacznę od tego ,iż mając 13 lat moi rodzice rozwiedli się. Ojciec wrócił do swojego domu rodzinnego. Dziadkowie postanowili przepisać połowę swojego domu dla ojca a drugą swojej córce, która ... Zobacz wątek2014.11.14 10:56:29
Zwrot nienależnie wypłaconego stypendium przez uczelnie - obowiązek zwrotu
Znajduję się obecnie w takie sytuacji.Kończyłem uczelnie w czerwcu 2014 i przez okres całego roku akademickiego przysłygiwało mi stypendium dla najlpeszych studentów. Wg regulaminu 10 rat, czyli ... Zobacz wątek
2014.11.14 9:51:36
Egzekucja komornicza mieszkania spółdzielczego - ochrona przed długami najemcy
Witam.Mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie w stanie mi pomóc.
Otóż sprawa wygląda tak - dzisiaj otrzymałam pismo od komornika odnośnie zajęcia mojego konta bankowego i zakazu wypłaty ... Zobacz wątek
2014.11.13 21:31:43
Masz inne pytanie do prawnika?