Forum prawne (strona 204)

Zerwanie umowy najmu przez właściciela z powodu zadłużenia

Proszę o poradę odnośnie wynajmowanego mieszkania.

Właściciel nie poinformował wynajmującego o drobnym zadłużeniu we wspólnocie odnośnie czynszu. Wyszedł z założenia, że przy wynajmowanym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.18 14:16:2

Zgłoszenie nadużyć budowlanych - likwidacja zieleni miejskiej

Gdzie zgłosić nadużycie budowlane ????
W Wałbrzychu likwiduje się skwerki z zielenią miejską pod zabudowę parkingową w centrum miasta. Taki fakt ma miejsce przy ul Barlickiego gdzie starą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.18 9:39:17

Rozliczenie dochodów przed założeniem działalności gospodarczej

Witam, obecnie szykuje się do założenia firmy, dzisiaj będę zaczynał z papierkami. Obecnie jestem jako osoba bezrobotna, jednak zacząłem swój biznes ( nie mam zarejestrowanej działalności,) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.18 8:55:16

Wymeldowanie z domu teściów po latach mieszkania

Witam w piątek złożyłem wniosek o zmianę środka zapobiegawczego na poręczenie majątkowe. Wniosek został złożony w sądzie
Z moich informacji wynika że sąd może rozpatrywać taki wniosek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.11.18 1:15:28

Wyjazd dziecka z ciocią za granicę - jakie dokumenty?

Witam chciałabym sie dowiedziec moja siostra chciałaby zabrać moja córke za granice do Irlandii na świeta moja córka ma szeć lat i inne nazwisko niz siostra chciałabym się dowiedziec co potrzeba ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.17 18:11:49

Wybór burmistrza dzielnicy w Warszawie

Kto wybiera burmistrza dzielnicy w Warszawie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.17 17:50:44

Zasiedzenie udziału w nieruchomości - współwłasność działki

Witam,
Mój dziadek otrzymał nieruchomość na podstawie aktu nadania z 1960 r. Z dokumentu tego wynika, że przedmiotem nadania były ?budynki: dom mieszkalny, obora, stodoła współwłasność niepodz. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.17 17:10:46

Obowiązek finansowania budżetu domowego przez dorosłe dzieci

Witam Bardzo na forum i proszę o poradę.
Wiadomo mi że pełnoletnie PRACUJĄCE dzieci zamieszkujące wspólnie z rodzicami tworząc tzw. "Gospodarstwo domowe",
zobligowane są z urzędu do dofinansowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.17 12:52:58

2014.11.17 9:48:43

Dokumenty do ubezpieczenia z tytułu śmierci w PZU

Jakie dokumenty trzeba złożyć do PZU życie aby otrzymać świadczenie pieniężne z tytułu śmierci teścia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.11.16 21:43:54

Czy adwokat może celowo przeciągać sprawę sądową? Problem z przewlekłością

Czy Adwokat może celowo przeciągać sprawę ponad rok czasu? Sprawa jest o odszkodowanie od pracodawcy za wypadek w pracy. Na początku mój adwokat coś w tej spawie robił. Od ponad roku czasu, dzownię ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.16 20:5:27

Opłaty za śmieci - podwójne naliczanie przez spółdzielnię

Witam serdecznie,

problem, z którym zwracam się do Państwa, związany jest z konsekwencjami bardzo bieżącej sprawy we Wrocławiu, a mianowicie zmiany decyzji urzędników w sprawie opłat za śmieci.
Od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.15 21:3:47

Darowizna między siostrami - zgłoszenie do urzędu skarbowego

Witam!
Sprawa dotyczy wpłaty dużej sumy przelewem na konto. Mianowicie starsza siostra mojej babci postanowiła uporządkować różne sprawy i podzielić oszczędności, ale nie do końca to przemyślała. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.15 20:14:27

Hipoteka kaucyjna - zasady i przekształcenie w zwykłą

Witam!

Na księdze wieczystej posiadam hipotekę kaucyjną na kwotę 50 000 zł na rzecz zapłaty podatku od nieruchomości za lata 2003-2008. Ze względu na nieuregulowanie płatności urząd miasta ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2014.11.15 19:54:51

Rozłożenie na raty wpłaty na fundusz pokrzywdzonych

Witam czy zasądzone przez sad wplate na fundusz pokrzywdzonym oraz pomoc postpenitecjarnej mozna rozlozyc na raty
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.14 14:37:43

Wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą - wymogi dotyczące zakupu

Dzień dobry,
wraz z bratem rok temu wykupiliśmy od ZGM mieszkanie komunale z bonifikatą. W chwili obecnej chcemy sprzedać to mieszkanie, a pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na zakup dwóch odrębnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.14 13:53:10

Sąsiad postawił ogrodzenie na mojej działce - spór graniczny

W lutym tego roku kupiłam dziłkie budowlana 6 arów okazało się ze sąsiad postawił ogrodzenie w mojej działce ponad 1,3 ni nie chce go przestawić . Wezwałam geodete wyznaczył dzałki potwierdził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.14 13:37:51

Podatek od spadku bez posiadania majątku - wydziedziczenie

Zacznę od tego ,iż mając 13 lat moi rodzice rozwiedli się. Ojciec wrócił do swojego domu rodzinnego. Dziadkowie postanowili przepisać połowę swojego domu dla ojca a drugą swojej córce, która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.14 10:56:29

Zwrot nienależnie wypłaconego stypendium przez uczelnie - obowiązek zwrotu

Znajduję się obecnie w takie sytuacji.
Kończyłem uczelnie w czerwcu 2014 i przez okres całego roku akademickiego przysłygiwało mi stypendium dla najlpeszych studentów. Wg regulaminu 10 rat, czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.14 9:51:36

Egzekucja komornicza mieszkania spółdzielczego - ochrona przed długami najemcy

Witam.
Mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie w stanie mi pomóc.
Otóż sprawa wygląda tak - dzisiaj otrzymałam pismo od komornika odnośnie zajęcia mojego konta bankowego i zakazu wypłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.13 21:31:43

Odmowa wypłaty odszkodowania OC - zemdlenie i upuszczenie telefonu

Witam

Od razu odpisze o co chodzi:
Pozyczyłem telefon kolezance podczas rozmowy zle sie poczuła i zemdlała.Telefon upadł na ziemie , zbił sie wyswietlacz , nie nadaje sie do uzytku, serwis wycenił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.13 20:19:51

Międzynarodowe porwanie dziecka - UK vs Polska, sprawa w Royal Court

Witam
Zostalam postawiona w bardzo trudnej sytuacji wiec zwracam sie o pomoc. mieszkam aktualnie z synem w UK wyjechalismy po tym jak Wysoki Sad w Polsce zgodzil sie na wydanie naszemu dziecku dowodu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.13 13:38:1

Błędna nazwa miejscowości na wypisie z rejestru gruntów

Szanowni Państwo,

Jestem nowym użytkownikiem - jeżeli temat jest w błędnym dziale, proszę administrację o przeniesienie. Dziękuję.

Mój problem dotyczy nazewnictwa miejscowości na wypisie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.13 11:37:54

Egzekucja komornicza - podział długu między współlokatorów

Witam. Mam problem z dlugiem mojej rodziny. Od Stycznia 2014 z wyplaty zabiera mi komornik cała moja premie ( srednio co miesiac zabiera 600zl). Wszyscy pelnoletni zameldowanie czyli cztery osoby sa zobowiazani ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.13 10:52:43

Embargo informacyjne w postępowaniach sądowych

Jakie są przesłanki objęcia jakiejś sprawy embargo informacyjnym? Dlaczego niektóre procesy obejmowane są taką tajemnicą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 17:51:53

Rozwód za granicą - mieszkanie w Hiszpanii, ślub w Polsce

ROZWOD witam serdecznie chcialabym sie zorientowac jak wyglada rozwod mieszkajac za granica konkretnie w hiszpanii. jak sie rozwiesc z mezem jestesmy oboje polakami i bralismy slub w Polsce jestesmy malzenstwem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 16:51:8

Ważność umowy bez podpisu drugiej strony - forma elektroniczna

Dzień dobry,
uprzejmie proszę o poradę prawną w następującej sprawie:

W dniu 28 sierpnia br. firma, w której pracuję, podpisała umowę z firmą X, której siedziba znajduje się w innym mieście. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 16:4:10

Podwójne obywatelstwo polskie i włoskie po latach małżeństwa

Witam. Czy dorosle dzieci moga otrzymac obywatelstwo po swoich rodzicach? Jesli tak, to czy sa jakies ograniczenia lub warunki, które należy spełnic? ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.11.12 13:38:18

Zrzeczenie się współwłasności samochodu bez zgody

Czy moge zrzec sie współwłasności samochodu i w jaki sposób Zięć wpisał mnie jako współwłaściciela do samochodu . Powiem że nawet nie wiem kiedy i w jaki sposób gdyż nie podpisywałam żadnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 8:44:30

Ważność umów najmu po zmianie nazwiska małżonki

witam mam taki problem na umowie najmu mieszkania sa dwie osoby i umowa najmu byla zawarta 6 lat temu dane osobowe mojej dziewczyny to Agnieszka.K
moje Damian .P 3lata temu wzielismy ślub i moja aktualnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 6:31:25

Testament teściowej - otworzenie i podział majątku za życia teścia

Teściowa nie żyje od 3 lat a jej mąż jeszcze żyje. Za życia teściowej sporządzony został "ponoć" testament, którego treść zna tylko teściu. Do podziału jest dom z działkami pomiędzy moim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.12 6:26:55

Paserstwo nieumyślne - zamiana kary na grzywnę i wpływ na zatrudnienie w policji

Witam, mam takie pytanie, niedawno zostałem oskarżony o paserstwo nieumyślne i dostałem kare 5 miesięcy pracy nieodpłatnej w wymiarze 24h w miesiącu i pokrycie kosztów sądowych. I moje pierwsze ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.9 22:59:34

Pozew przeciwko teściowi za groźby i próbę pobicia

Mam pytanie pozwałem mojego przyszłego teścia do sondu poniewasz groził mi a następnie prubował mnie pobić tym bardziej ze on mi sie cały czas sie odgrarza a bł juz karany za podobne wykroczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.9 22:8:57

Ile wynosi świadczenie przedemerytalne netto?

rok 2014 ile wynosi swiadczenie przedemerytalne netto ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.11.9 15:19:28

Darowizna nieruchomości dziecku przed postępowaniem prokuratorskim

witam
do mojej osoby prowadzone jest śledztwo, jakiś czas temu prokuratura wystąpiła z wnioskom o "zajęcie nieruchomości" , sąd jednak odrzucił ich wniosek ponieważ nieruchomości nie można ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.9 13:26:15

Konsekwencje prawne stosunku z nieletnią przez nieletniego

Mój syn ma 16 lat i zmajstrował 14 - latce dziecko co mu za to grozi z punktu widzenia prawa.Bardzo prosze o odp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.8 12:31:44

Testament babci na mieszkanie - zachowek dla innych spadkobierców

Witam, byłabym wdzięczna, gdyby ktos udzielil mi odpowiedzi. Moja Babcia (ktora jeszcze zyje) przepisala mi w testamencie swoje mieszkanie (w ktorym ja rowniez jestem zameldowana). Czy po jej smierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.8 9:8:55

Zwolnienie lekarskie po wygaśnięciu umowy o pracę - wypłata zasiłku

Witam mam problem. skończyła mi się umowa o prace na czas określony a jestem od połowy października na zwolnieniu lekarskim L4 i zwolnienie mam na razie do 30 listopada umowa skończyła się 6 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.7 21:8:9

Reprezentacja sądowa zawieszonego w działalności stowarzyszenia

Czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem? Witam
Mam pytanie czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem ? czy wówczas traktuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.7 19:47:8

Błędna wpłata w banku zamiast wypłaty - żądanie zwrotu przez bank

Witam,
jakiś czas temu wypłacałem 200 zł z konta w okienku bankowym i pracownica zamiast wypłaty dokonała wpłaty i stan konta zamiast się pomniejszyć o 200 zł, zwiększył się. Po kilku godzinach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.7 19:6:35

Czas odpowiedzi pracodawcy na wniosek pracowników

Witam,
Od ok miesiąca toczymy walkę z dyrekcją która nie udziela nam pisemnej informacji na nasze prośby m.in dotyczące regulaminu pracy i naliczania wypłaty. Owszem udziela ustnych wyjaśnień, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.7 18:30:26

Odebranie dzieci przez MOPS z powodu złych warunków mieszkaniowych

Witam,

W moim sąsiedztwie jest rodzina w trudnej sytuacji mieszkaniowej - w sumie 7 osób, mieszkają u teściów w jednym pokoju. W tym pokoju jest i kuchnia i sypialnia, dodatkowo nie mają własnej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.7 7:26:34

Wypowiedzenie umowy najmu bez zachowania terminu - odpowiedź wynajmującego

Witam uprzejmie!
w dniu 31.10 Wypowiedziałem umowę bez zachowania terminu ze skutkiem na dzień 14.11 z winy wynajmującego (powody sa dość liche i można je rozbić więc w razie czego będe się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.7 0:36:1

Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie

Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 22:22:32

Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie

Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 22:21:59

Przejęcie kredytu hipotecznego po rozwodzie przez właściciela domu

W czasie trwania małżeństwa ustanowiona została ustanowiona rozdzielność majątkowa i notarialnie w wyniku podziału majątku mąż stał się właścicielem domu, na który zaciągniety był kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 20:54:17

Zwrot podatku z Norwegii - niewłaściwy numer konta

Pracowałem w Norwegii w zeszłym roku W tym roku złożyłem dokumenty o zwrot podatku Do tej pory nie otrzymałem pieniędzy Podałem polski numer konta którego nie jestem właścicielem tylko moja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 20:22:49

Ujawnienie przyczyny zwolnienia z pracy na portalach społecznościowych

Witam mam problem moja szefowa opublikowała na portalu społecznościowym za co zwolniła mnie z pracy nie użyła mojego nazwiska ale w małej wsi tylko ja miałam taka sytuację i wiadomo o kogo chodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 19:13:6

Dofinansowanie studiów dla nauczyciela na umowie na czas określony

Jestem nauczycielem czynnym zawodowo od 5 lat. W obecnej placówce pracuję 2 rok. Pierwsza umowa zawarta była na czas okreslony - 1 rok. We wrześniu podpisałam drugą umowę na czas nokreślony - 3 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.11.6 19:8:59

Brutalne zatrzymanie przez policję - spryskanie gazem dzieci i pobicie

Spryskanie gazem o 4,oo w nocy 9 lat dziwczyny i 16 lat chlopca.Sprskanie gazem takze ich ojca -zakucie w kajdanki i odst.do izby wtrzezwien.Nie badali jego trzezwosci.O 7,oo mial "O".POlcjanci nie podali ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.11.6 15:46:7

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika