Forum prawne (strona 204)
Odmowa wypłaty odszkodowania OC - zemdlenie i upuszczenie telefonu
WitamOd razu odpisze o co chodzi:
Pozyczyłem telefon kolezance podczas rozmowy zle sie poczuła i zemdlała.Telefon upadł na ziemie , zbił sie wyswietlacz , nie nadaje sie do uzytku, serwis wycenił ... Zobacz wątek
2014.11.13 20:19:51
Międzynarodowe porwanie dziecka - UK vs Polska, sprawa w Royal Court
WitamZostalam postawiona w bardzo trudnej sytuacji wiec zwracam sie o pomoc. mieszkam aktualnie z synem w UK wyjechalismy po tym jak Wysoki Sad w Polsce zgodzil sie na wydanie naszemu dziecku dowodu ... Zobacz wątek
2014.11.13 13:38:1
Błędna nazwa miejscowości na wypisie z rejestru gruntów
Szanowni Państwo,Jestem nowym użytkownikiem - jeżeli temat jest w błędnym dziale, proszę administrację o przeniesienie. Dziękuję.
Mój problem dotyczy nazewnictwa miejscowości na wypisie ... Zobacz wątek
2014.11.13 11:37:54
Egzekucja komornicza - podział długu między współlokatorów
Witam. Mam problem z dlugiem mojej rodziny. Od Stycznia 2014 z wyplaty zabiera mi komornik cała moja premie ( srednio co miesiac zabiera 600zl). Wszyscy pelnoletni zameldowanie czyli cztery osoby sa zobowiazani ... Zobacz wątek2014.11.13 10:52:43
Embargo informacyjne w postępowaniach sądowych
Jakie są przesłanki objęcia jakiejś sprawy embargo informacyjnym? Dlaczego niektóre procesy obejmowane są taką tajemnicą? ... Zobacz wątek2014.11.12 17:51:53
Rozwód za granicą - mieszkanie w Hiszpanii, ślub w Polsce
ROZWOD witam serdecznie chcialabym sie zorientowac jak wyglada rozwod mieszkajac za granica konkretnie w hiszpanii. jak sie rozwiesc z mezem jestesmy oboje polakami i bralismy slub w Polsce jestesmy malzenstwem ... Zobacz wątek2014.11.12 16:51:8
Ważność umowy bez podpisu drugiej strony - forma elektroniczna
Dzień dobry,uprzejmie proszę o poradę prawną w następującej sprawie:
W dniu 28 sierpnia br. firma, w której pracuję, podpisała umowę z firmą X, której siedziba znajduje się w innym mieście. ... Zobacz wątek
2014.11.12 16:4:10
Podwójne obywatelstwo polskie i włoskie po latach małżeństwa
Witam. Czy dorosle dzieci moga otrzymac obywatelstwo po swoich rodzicach? Jesli tak, to czy sa jakies ograniczenia lub warunki, które należy spełnic? ... Zobacz wątek2014.11.12 13:38:18
Zrzeczenie się współwłasności samochodu bez zgody
Czy moge zrzec sie współwłasności samochodu i w jaki sposób Zięć wpisał mnie jako współwłaściciela do samochodu . Powiem że nawet nie wiem kiedy i w jaki sposób gdyż nie podpisywałam żadnej ... Zobacz wątek2014.11.12 8:44:30
Ważność umów najmu po zmianie nazwiska małżonki
witam mam taki problem na umowie najmu mieszkania sa dwie osoby i umowa najmu byla zawarta 6 lat temu dane osobowe mojej dziewczyny to Agnieszka.Kmoje Damian .P 3lata temu wzielismy ślub i moja aktualnie ... Zobacz wątek
2014.11.12 6:31:25
Testament teściowej - otworzenie i podział majątku za życia teścia
Teściowa nie żyje od 3 lat a jej mąż jeszcze żyje. Za życia teściowej sporządzony został "ponoć" testament, którego treść zna tylko teściu. Do podziału jest dom z działkami pomiędzy moim ... Zobacz wątek2014.11.12 6:26:55
Paserstwo nieumyślne - zamiana kary na grzywnę i wpływ na zatrudnienie w policji
Witam, mam takie pytanie, niedawno zostałem oskarżony o paserstwo nieumyślne i dostałem kare 5 miesięcy pracy nieodpłatnej w wymiarze 24h w miesiącu i pokrycie kosztów sądowych. I moje pierwsze ... Zobacz wątek2014.11.9 22:59:34
Pozew przeciwko teściowi za groźby i próbę pobicia
Mam pytanie pozwałem mojego przyszłego teścia do sondu poniewasz groził mi a następnie prubował mnie pobić tym bardziej ze on mi sie cały czas sie odgrarza a bł juz karany za podobne wykroczenia ... Zobacz wątek2014.11.9 22:8:57
Ile wynosi świadczenie przedemerytalne netto?
rok 2014 ile wynosi swiadczenie przedemerytalne netto ... Zobacz wątek2014.11.9 15:19:28
Darowizna nieruchomości dziecku przed postępowaniem prokuratorskim
witamdo mojej osoby prowadzone jest śledztwo, jakiś czas temu prokuratura wystąpiła z wnioskom o "zajęcie nieruchomości" , sąd jednak odrzucił ich wniosek ponieważ nieruchomości nie można ... Zobacz wątek
2014.11.9 13:26:15
Konsekwencje prawne stosunku z nieletnią przez nieletniego
Mój syn ma 16 lat i zmajstrował 14 - latce dziecko co mu za to grozi z punktu widzenia prawa.Bardzo prosze o odp. ... Zobacz wątek2014.11.8 12:31:44
Testament babci na mieszkanie - zachowek dla innych spadkobierców
Witam, byłabym wdzięczna, gdyby ktos udzielil mi odpowiedzi. Moja Babcia (ktora jeszcze zyje) przepisala mi w testamencie swoje mieszkanie (w ktorym ja rowniez jestem zameldowana). Czy po jej smierci ... Zobacz wątek2014.11.8 9:8:55
Zwolnienie lekarskie po wygaśnięciu umowy o pracę - wypłata zasiłku
Witam mam problem. skończyła mi się umowa o prace na czas określony a jestem od połowy października na zwolnieniu lekarskim L4 i zwolnienie mam na razie do 30 listopada umowa skończyła się 6 ... Zobacz wątek2014.11.7 21:8:9
Reprezentacja sądowa zawieszonego w działalności stowarzyszenia
Czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem? WitamMam pytanie czy zawieszone w działalności stowarzyszenie może odpowiadać przed sądem ? czy wówczas traktuje ... Zobacz wątek
2014.11.7 19:47:8
Błędna wpłata w banku zamiast wypłaty - żądanie zwrotu przez bank
Witam,jakiś czas temu wypłacałem 200 zł z konta w okienku bankowym i pracownica zamiast wypłaty dokonała wpłaty i stan konta zamiast się pomniejszyć o 200 zł, zwiększył się. Po kilku godzinach ... Zobacz wątek
2014.11.7 19:6:35
Czas odpowiedzi pracodawcy na wniosek pracowników
Witam,Od ok miesiąca toczymy walkę z dyrekcją która nie udziela nam pisemnej informacji na nasze prośby m.in dotyczące regulaminu pracy i naliczania wypłaty. Owszem udziela ustnych wyjaśnień, ... Zobacz wątek
2014.11.7 18:30:26
Odebranie dzieci przez MOPS z powodu złych warunków mieszkaniowych
Witam,W moim sąsiedztwie jest rodzina w trudnej sytuacji mieszkaniowej - w sumie 7 osób, mieszkają u teściów w jednym pokoju. W tym pokoju jest i kuchnia i sypialnia, dodatkowo nie mają własnej ... Zobacz wątek
2014.11.7 7:26:34
Wypowiedzenie umowy najmu bez zachowania terminu - odpowiedź wynajmującego
Witam uprzejmie!w dniu 31.10 Wypowiedziałem umowę bez zachowania terminu ze skutkiem na dzień 14.11 z winy wynajmującego (powody sa dość liche i można je rozbić więc w razie czego będe się ... Zobacz wątek
2014.11.7 0:36:1
Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie
Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy ... Zobacz wątek2014.11.6 22:22:32
Pobicie i groźby - postępowanie po napadzie
Pobicie,co należy dalej zrobić? Witam, ja i mój chłopak zostalismy ostatnio napadnieci pod naszym mieszkaniem przez 1 znajomego i 1 nieznajomego,powodem był pożyczona 3 miesiace wczesniej suma pieniedzy ... Zobacz wątek2014.11.6 22:21:59
Przejęcie kredytu hipotecznego po rozwodzie przez właściciela domu
W czasie trwania małżeństwa ustanowiona została ustanowiona rozdzielność majątkowa i notarialnie w wyniku podziału majątku mąż stał się właścicielem domu, na który zaciągniety był kredyt ... Zobacz wątek2014.11.6 20:54:17
Zwrot podatku z Norwegii - niewłaściwy numer konta
Pracowałem w Norwegii w zeszłym roku W tym roku złożyłem dokumenty o zwrot podatku Do tej pory nie otrzymałem pieniędzy Podałem polski numer konta którego nie jestem właścicielem tylko moja ... Zobacz wątek2014.11.6 20:22:49
Ujawnienie przyczyny zwolnienia z pracy na portalach społecznościowych
Witam mam problem moja szefowa opublikowała na portalu społecznościowym za co zwolniła mnie z pracy nie użyła mojego nazwiska ale w małej wsi tylko ja miałam taka sytuację i wiadomo o kogo chodzi ... Zobacz wątek2014.11.6 19:13:6
Dofinansowanie studiów dla nauczyciela na umowie na czas określony
Jestem nauczycielem czynnym zawodowo od 5 lat. W obecnej placówce pracuję 2 rok. Pierwsza umowa zawarta była na czas okreslony - 1 rok. We wrześniu podpisałam drugą umowę na czas nokreślony - 3 ... Zobacz wątek2014.11.6 19:8:59
Brutalne zatrzymanie przez policję - spryskanie gazem dzieci i pobicie
Spryskanie gazem o 4,oo w nocy 9 lat dziwczyny i 16 lat chlopca.Sprskanie gazem takze ich ojca -zakucie w kajdanki i odst.do izby wtrzezwien.Nie badali jego trzezwosci.O 7,oo mial "O".POlcjanci nie podali ... Zobacz wątek2014.11.6 15:46:7
Podatek od spadku - zgłoszenie po terminie do urzędu skarbowego
WitamW lutym zmarła moja babcia
Po której otrzymałem w spadku
mieszkanie gotówkę w banku zapisaną na wypadek śmierci
Otwarcie testamentu i sprawa spadkową miała miejsce w lipcu
Musze zgłosić ... Zobacz wątek
2014.11.6 14:24:11
Usunięcie służebności osobistej z księgi wieczystej
Rozumiem. Dziękuję za informację. ... Zobacz wątek2014.11.6 12:21:24
Rozwód - powrót do życia po postanowieniu sądu o dzieciach
Witam wszystkich..Mój problem jest taki.
Jesteśmy z mężem świeżo po rozwodzie ale już dużo wcześniej przed nim chcieliśmy do siebie wrócić.Mamy razem córeczkę która ma dwa i pół roczku. ... Zobacz wątek
2014.11.5 22:36:54
Odzyskanie pieniędzy od współlokatora za opłaty administracyjne
Dzień dobryMam pewien problem. Otóż wynajmowałem mieszkanie, z właścicielem mieszkania umówiliśmy się, że z racji tego iż posiadam konto internetowe będe dokonywał płatności administracyjnych ... Zobacz wątek
2014.11.5 21:49:8
Dodatkowy urlop dla osoby niepełnosprawnej - wykorzystanie na raty
Czy dodatkowy urlop dla osoby niepełnosprawnej moze byc wykorzystany na raty czy tylko jednorazowo (10 dni)? ... Zobacz wątek2014.11.5 17:7:31
Rozwiązanie umowy z OSK po przestępstwie właściciela
zapisałam się tydzień temu do osk w moim mieście ale dziś się dowiedziałam ze właściciel ośrodka któryjest też instruktorem popełnił przestępstwo i to całkiem nie dawno głośno było ... Zobacz wątek
2014.11.4 22:49:20
Współwłasność nieruchomości - podział kosztów ogrzewania i remontów
WitamJestem współwłascicielem nieruchomości (dom i działka) 50 na 50% udziałów wraz z bratem
Brat mieszka r rodziną w blokach, jego nie obchodzi nieruchomość
Nie mamy spisanej umowy Quantum ... Zobacz wątek
2014.11.4 19:12:21
Klauzula poufności z karą umowną w wysokości miliona złotych
Witam Serdecznie,Na początki bardzo przepraszam jeżeli jest to złe miejsce mojego zapytania.
Chciałbym uzyskać od Państwa poradę co do poprawności klauzuli jaką otrzymałem oraz jej ewentualnego ... Zobacz wątek
2014.11.4 17:31:3
Czy konkubent wlicza się do dochodu rodzinnego przy wniosku o stypendium?
Witam.Mam takie pytanie czy Konkubenta się wlicza w dochód rodzinny
pytam dlatego że moja mama ma konkubenta ale w urzędzie miasta żądają jego dochodów do Wniosku Na stypendium szkolne a ... Zobacz wątek
2014.11.4 16:5:24
Alimenty od męża który wyjechał do Anglii - czy można wystąpić
Witam. Mam takie pytanie. Jestem z dziewczyną która jest w ciąży z innym i jak wezmę dziecko na siebie (dam swoje nazwisko) to gdybyśmy się rozstali to ona ma prawo żadać odemnie alimentów i ... Zobacz wątek2014.11.3 19:32:42
Podróż z UK na nieważnym dowodzie osobistym
Witam.Mam duzy problem,bo mam niewazny dowod osobisty,a chcialabym poleciec z Cypru do Anglii.Ostatni rok mieszlismy z mezem na Cyprze Tureckim,(maz sie tu urodzil)i dopiero niedawno zauwazylam ze data ... Zobacz wątek2014.11.3 10:16:0
Windykacja należności od biura tłumaczeń - brak płatności za usługi
Pewne biuro tłumaczeń zalega mi z wypłatą za 3 miesiące. Próbowałam dzwonić, kontaktować się, ale tłumaczą się albo niewypłacalnością klientów albo zamieszaniem w związku z przeprowadzką ... Zobacz wątek2014.11.2 14:34:36
Dług spadkowy ujawniony po latach - odpowiedzialność spadkobierców
Przyjąłem wraz z bratem spadek po matce . Po 3 latach przyszło na mój adres , postanowienie sądu , nakazujące zapłacić mi , za pożyczkę wraz z odsetkami . Żyrantem tej pożyczki był mój brat ... Zobacz wątek2014.11.1 12:29:5
Oszustwo z wynajmem mieszkania przez TNT Express
ps ostatni mail od firmy dostalem po 3 w nocy .. wiec to juz jest smieszne ze pracownicy tej jakze wspanialej firmy tak sie poswiecaja ze odpowiadaja w nocy nie spia tylko zalatwiaja wasze sprawy pozdrawiam ... Zobacz wątek2014.10.31 19:24:10
Reklamacja zęba, proszę o pomoc
Wszystkie osoby poszkodowane do 10.08.1997 r.wstecz proszę o pilny kontakt pomogę w sprawie uzyskania odszkodowania-tel.725-943-367 ... Zobacz wątek2014.10.31 18:25:31
Rozwód bez znajomości adresu męża - jak złożyć pozew?
Chyba trzeba by najpierw założyć sprawę o ustalenie miejsca pobytu męża. Dopiero wtedy będzie Pani mogła założyć mu sprawę rozwodową. ... Zobacz wątek2014.10.31 12:27:1
Umowa zlecenie - składki ZUS i wpływ na staż pracy
Niestety z umowy zlecenia nie są odprowadzane składki emerytalne. Jeśli nie jesteś uczniem lub studentem, to jedynie składki zdrowotne właśnie. Ale nie martw się, od przyszłego roku mają się ... Zobacz wątek2014.10.31 11:58:25
Wymiana ukraińskich uprawnień jazdy na francuskie
Mieszkam obecnie na stale w francji z rodzina zabrali mi uprawnienia na rok i jeszcze egzamin wiec po roku pojechalem na Ukraine zdalem egzamin i dostalem uprawnienia ukrainskie czy ja musz je teraz wymienic ... Zobacz wątek2014.10.30 21:23:59
Umowa przedwstępna - mieszkanie do majątku osobistego przed ślubem
Witam,Nie wiem czy trafiłem w właściwą podkategorię z moim pytanie, no ale do rzeczy....
Mam zamiar kupić mieszkanie za gotówkę, żona wyraziła zgodę na zakupienie go mojego majątku własnego.. ... Zobacz wątek
2014.10.30 20:32:59
Zatrudnienie w działalności - ubezpieczenie zdrowotne bez emerytalno-rentowego
Polska, sam do roboty się nie weźmie i drugiemu nie da. Z tego co wiem, możesz ... Zobacz wątek2014.10.30 19:2:19
Masz inne pytanie do prawnika?