Forum prawne (strona 204)

Szukam prawnika - nieruchomość

Witam. Mam zagadnienie administracyjno-prawne. Odziedziczyłem działki rolne w centrum miasta jak ojcowiznę. Skarb Państwa wszczął w stosunku do nich procedurę wywłaszczenia na rzecz UB ale jej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.24 7:16:6

Jak odwołać się od mandatu za coś czego się nie zrobilo

Jak odwołać się od mandatu za coś czego się nie zrobilo Witam mam problem otóż to wracaliśmy z kolegami na przystanek było nas trzech nagle podbiega jakiś pijany koleś strasznie nerwowy zauważył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.23 19:36:43

Kiedy odrzucić spadek, czy sąd lub inna instytucja informuje o postępowaniu?

Witam, niedawno zmarła ciotka, siostra mojej matki. Wiemy, że pozostawiła spore długi. Nie jest spisany żaden testament, posiadała tylko prawo spółdzielcze do mieszkania, miała 5 dzieci. Wiemy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.22 9:33:30

czy rodzice bez mojej zgody moga mnie wymeldowac z domu

Witam mam 20 lat i wyjeżdżam za granicę. Rodzice nie są zadowoleni ani się nie zgadzają za bardzo . Czy po moim wyjeździe jeśli się zamelduje za granicą to dowód będzie mój ważny ? Albo czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.21 20:48:39

Wózek supermarketu wjeżdża w samochód.

Na parkingu jednego z supermarketów pozostawiony przez klienta przy wejściu i nie odstawiony na miejsce wózek zakupowy samoczynnie ruszył i uderzając w mój prawidłowo zaparkowany samochód spowodował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.21 13:8:48

Dobry prawnik z Warszawy

[cytat]

Na początek zdecyduj, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną..

[/cytat]

dobra rada :P

a pani Grześkowiak to naprawdę wspaniała kobieta, bardzo empatyczna, i potrafi zawalczyć w ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.20 18:55:13

pozbawienie praw

chciałabym pozbawić ojca mojego dziecka praw rodzicielskich ponieważ nie interesuje się nim przez 3lata i nie płaci alimentów tylko fundusz alimentacyjny mi płaci i właśnie nie wiem czy jak go ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.20 17:11:49

Udzielaj porad prawnych online

Jesteś absolwentem prawa? Chcesz zarabiać na swojej ciężko zdobytej wiedzy? Dołącz do ekspertów Get Smarter! Obecnie serwis startuje i szukamy osób, które chcą odpłatnie udzielać porad z zakresu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.20 15:41:15

Pozorowanie choroby psychicznej.

podsluchuja rozmowy i je rozprzestrzeniaja ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.20 15:31:39

Wlamanie sie na konto allegro.

[cytat]

Witam. Zastanawiam sie jakie konsekwencje prawne moga spotkac czlowieka ktory wlamal sie na allegro, przerobil zdjecie na aukcje za ktora zaplacilem 50zl. chodzi o czas jak i teraz nie mam dowodu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.20 15:29:59

Zostań doradcą online z Get Smarter

Aktualnie koordynuję nowy projekt jakim jest platforma Get Smarter. Główną ideą serwisu jest odpłatne dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem z użytkownikami platformy. Obecnie tworzymy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.20 15:21:20

Wyrejestrowanie z urzedu pracy na urlopie wypoczynkowym.

Wyrejestrowanie z urzedu pracy na urlopie wypoczynkowym. Witam chcialbym napisac odwolanie od decyzji Powiatowego urzedu pracy ktory mnie wyrejestrowal z powodu nie wstawienia sie do urzedu kiedy mial ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.19 10:40:3

Fundusz emerytalny

Witam.
Mam 50 lat i chciałbym zająć się tematem mojej przyszłej emerytury. Mam możliwość wpłacania co miesiąc jakiejś kwoty na ten cel. Chciałbym się dowiedzieć w co najlepiej zainwestować, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 21:59:50

Niesprawiwa opinia o pracowniku

Witam serdecznie,
# miesiące temu po 2 latach pracy złożyłem wypowiedzenie z powodu bardzo napiętej atmosfery w firmie.

Na "pożegnanie" usłyszałem, że świat jest mały i zostałem poinformowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 21:5:55

Wynajem mieszkania a podnajem pokoi - umowy

Witam,

założyłam ten wątek ponieważ potrzebuję porady prawnej dotyczącej mieszkania które wynajmuję. Otóż wynajęłam na 2 już rok mieszkanie. Jest ono dość duże a że jestem studentką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 20:55:23

Problem ucznia z długiem po babce.

Witam,
Postaram się opisać sytuację jasno i zwięźle.

Po zmarłej pozostał dług w Gminie Miasta z tytułu nie opłaconego czynszu mieszkaniowego.
Zmarła miała 5 dzieci. Czworo z nich odrzuciło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 18:6:53

Firmy spedycyjne z Warszawy

Poszukuję firm spedycyjnych z Warszawy (mogą być także inne miasta), które zajmują się przewozem towarów do krajów takich jak Grecja i Turcja. Na razie znalazłem jedną firmę specjalizującą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 12:35:47

Brak wynagrodzenia Umowa Zlecenie

Szanowna Pani,

W pierwszej kolejności najlepiej wystosować do byłego pracodawcy żądanie zapłaty zaległych nalezności. Jeśli to nie przyniesie rezultatów kolejnym krokiem powinno byc skierowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.18 12:28:11

wycofanie pozwu o rozwód

Szanowny Panie.

Sprawa cofnięcia pozwu w sprawie rozwodowej wygląda następująco.
Cofnięcie pozwu rozwodowego jest dopuszczalne, jeżeli druga strona (w tym przypadku Pana żona) nie zażądała ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.18 10:56:7

bank szuka spadkobierców po 6 latach od śmierci

Witam,

Ojciec zmarł w maju 2009, postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku jest z sierpnia 2010. Spadek przyjęty wprost (1/2 siedliska na wsi).
Rodzice byli rozwiedzeni, zasądzone alimenty, których ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 10:0:14

Pomoc prawna - nieruchomość

Witam. Mam zagadnienie administracyjno-prawne. Odziedziczyłem działki rolne w centrum miasta jak ojcowiznę. Skarb Państwa wszczął w stosunku do nich procedurę wywłaszczenia na rzecz UB ale jej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 8:50:24

Czy dziewczyna może wyrobić sobie książeczkę wojskową ?

Czy dziewczyna może wyrobić sobie książeczkę wojskową ? Urodziłam się w 1997r i mam skończone 18 lat. Chciała bym wyrobić sobie książeczkę wojskową tylko nie wiem gdzie mam się zgłosić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.17 21:22:47

Allegro sprzedaż używki a prawo do rękojmi

Witam, nie tak dawno sprzedałem ( os. prywatna ) jako używany i bez gwarancji sprzęt multimiedialny ( tablet ) oczywiście zaznaczając to w opisie aukcji. Sprzęt miał jedną wadę, którą również ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.17 17:53:12

Reklama usług bez działalności gospodarczej.

Witam. Piszę z pewnym pytaniem. Czy nielegalnym jest reklamowanie usług w sieci bez założenia działalności gospodarczej? Czy urząd skarbowy może się o to przeczypić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.17 14:3:38

Wyliczenie odszkodowania za zakaz konkurecji

Witam mam troszkę dziwny problem bo mam zakaz konkurencji, pracodawca wypłaca mi w tym momencie 251zł i nie bardzo wiem skąd to wizą i jak wyliczył.
Moja sprawa jest troszkę skomplikowana, mianowicie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.16 21:51:1

Kategoria d a praca?

Witam! Mam pytanie dotyczące pracy w policji/strazy granicznej ew straży pożarnej. Czy jak dostałem na komisji wojskowej kategorie d to mam szanse dostać się do wyżej wymiennionej pracy(lub zmienić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.16 13:26:54

czy mogę dostać mandat za brak grila, chłodnica jest na wierzchu ???

czy mogę dostać mandat za brak grila, chłodnica jest na wierzchu ??? mandat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.15 19:5:50

Witam. Dnia 4 sierpnia b.r. zawarłam umowę na kształcenie w policealnej szkole zawodowej. Niestety

Witam. Dnia 4 sierpnia b.r. zawarłam umowę na kształcenie w policealnej szkole zawodowej. Niestety sytuacja rodzinna zmusza mnie do rezygnacji. W umowie jest zapis, cytuję: \"Jeżeli słuchacz wypowie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.15 0:35:55

Czy po paru latach sąd może zmienić decyzję??

Ciekawy wątek, sam chętnie się czegoś dowiem na ten temat ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.14 14:31:10

Czy można się wycofać z poręczenia weksla?

Czy można się wycofać z poręczenia weksla? Poręczyłam weksel na kredyt inwestycyjny/rozbudowa firmy/Mąż był członkiem zarządu i jednym z głównych udziałowców.Mąż zmarł a ja chcę zbyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.14 13:55:20

Taras w granicy

witam. pana sprawa jest bardzo złożona, należy odpowiedzięc sobie na pytanie czy budowany cały budynek czy jedynie były robione przeróbki, proszę sprawdzić wymagana odległosc otworu dzrwiowego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.14 10:27:13

Co tam moge postawic

witam. zgłszenie od pozwolenia różni się rodzajem robót budowlnaych które możemy wykonąć bez pozwolenia na budowe, mówi o tym artykuł 29 PB. aby wykonac zgłoszenia robót, musimy wypełnić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.14 10:18:34

budowa domu pod Łodzią

witam na codzień zajmuję sie takimi sprawami, prosze o kontakt a postram sie panu krok po kroku wytłumaczyć co nalezy zrobib aby szybko i sprawnie mógł pan zaczać budowe wymarzonego domu 730017014 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.14 10:3:49

Maz zostawil mnie 16 lat temu i mieszka w Polsce a zostalam za granica.Czy jest mozliwosc sprawdzenia

Maz zostawil mnie 16 lat temu i mieszka w Polsce a zostalam za granica.Czy jest mozliwosc sprawdzenia czy On nie przeprowadzil sprawy rozwodowej bez mojej wiedzy,obecnosci...Slub bralismy w Polsce. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.13 22:39:48

Wielkie marzenia i wiele niepewności

Witam,
Bardzo prosze o porade choc sprawa moja jest dosc skomplikowana. Zaczne od początku. Moi rodzice mają dwie działki, na jednej z nich stoi ich dom. Wraz z meżem wymyśliliśmy żeby scalic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.13 21:2:2

Pomoc prawne

Witam wszystkim

Jestem anglikiem i studentem bezpieczeństwo wewnętrzne w trybie zaocznym. Posiadam obywatelstwo brytyjskie, i mam córka która ma niepełna 2 lata. Ja i jej matka rozstaliśmy się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.13 17:57:7

Zmiana numeru telefonu

Witam, mam pytanie-odeszłam z córeczką od męża, złożyłam pozew o rozód czekam na wyznaczenie terminu rozprawy, czy jeśli mąż zna numer telefonu do naszej córki i zawsze kiedy chce może się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.8.13 15:19:27

Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ?

Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.13 9:20:37

oferta awansu a ciąża

Witam
Moja żona jest zatrudniona na stanowisku zastępcy kierownika i ma umowę do 25.04.2016r. Wczoraj otrzymała propozycję podpisania umowy na okres 3 miesięcy jako Pelniąca Obowiązki Kierownika. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.12 22:1:45

propozycja awansu a ciąża

Witam
Moja żona jest zatrudniona na stanowisku zastępcy kierownika i ma umowę do 25.04.2016r. Wczoraj otrzymała propozycję podpisania umowy na okres 3 miesięcy jako Pelniąca Obowiązki Kierownika. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.12 21:50:45

Praca Niemcy czas pracy wynagrodzenie

może dokumentuj czas pracy np. robiąc zdjęcia jakiegoś zegara w pracy wejście-wyjście...trzeba zbierać dowody, bo nie ma nic w papierze - nie ma dowodów, a przy zwalnianiu się daj zrobioną przez ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.12 19:18:41

Odbieranie dni zaległych

Witam,
pracuję w rozrywce, czyli świątek piątek czy niedziela. Pewna osoba od nas z administracji, czyli paracująca pon-pt 8-16 wymyśliła, że po święcie 15.08 (pracuję wtedy) od razu odbieramy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.12 19:13:1

ojciec chce odebrać dzieci matce

Witam
U mnie sprawa ma się troszkę inaczej ja sobie nie mam nic do zarzucenia zawsze dbalam o dzieci one były dla mnie najważniejsze boli mnie to że ojcu chodzi tylko o odzyskanie alimentów które ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.12 18:57:14

Szukam dobrego w prawnika w Poznaniu

Okropna sprawa! Ale w tej kancelarii przy Dominikańskiej nie z takimi sobie radzili. Moja przyjaciółka zgłosiła się do nich ze sprawą, która według mnie była nie do wygrania, a im się udało. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.12 14:33:1

Mandat 20zł

Witam, mam problem. Otóż jak w zakończenie roku wracałem z imprezy to zostałem zatrzymany przez policje i otrzymałem mandat w wysokości 20zł. Było to 2 miesiące temu, a ja dopiero teraz się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.8.12 14:13:48

Brak ponownego wezwania na rozprawe, kara.

Na drugą rozprawe miało być ze sie nie wstawilem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.12 10:34:19

2015.8.11 22:47:24

Zmarł właściciel kamienicy, co teraz??

Witam bardzo serdecznie. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu, dlatego proszę o pomoc. Wynajmuję wraz z małżonką i 16-sto miesięcznym synem jedno z mieszkań w kamienicy. Mam umowę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.11 17:0:14

Zażalenie na wyniki naboru

Moim zdaniem nie muszą ci odpisać, kpa nie ma zastosowania w naborach, art1. Nie ma tam wydawanej decyzji, a to warunek podstawowy, by stosować kpa.

ustawa o pracownikach i kodeks pracy to podstawa ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.11 15:5:11

Były pracownik i jego odpowiedzialność materialna

Witam,
[B]Tytułem wstępu:[/B]
do 31 maja br. pracowałem w pewnej firmie i miałem odpowiedzialność materialną za powierzony mi towar. Zanim odszedłem to pisałem pismo (w styczniu) do zarządu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.11 12:31:25

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika