Forum prawne (strona 204)
Co tam moge postawic
witam. zgłszenie od pozwolenia różni się rodzajem robót budowlnaych które możemy wykonąć bez pozwolenia na budowe, mówi o tym artykuł 29 PB. aby wykonac zgłoszenia robót, musimy wypełnić ... Zobacz wątek2015.8.14 10:18:34
budowa domu pod Łodzią
witam na codzień zajmuję sie takimi sprawami, prosze o kontakt a postram sie panu krok po kroku wytłumaczyć co nalezy zrobib aby szybko i sprawnie mógł pan zaczać budowe wymarzonego domu 730017014 ... Zobacz wątek2015.8.14 10:3:49
Maz zostawil mnie 16 lat temu i mieszka w Polsce a zostalam za granica.Czy jest mozliwosc sprawdzenia
Maz zostawil mnie 16 lat temu i mieszka w Polsce a zostalam za granica.Czy jest mozliwosc sprawdzenia czy On nie przeprowadzil sprawy rozwodowej bez mojej wiedzy,obecnosci...Slub bralismy w Polsce. ... Zobacz wątek2015.8.13 22:39:48
Wielkie marzenia i wiele niepewności
Witam,Bardzo prosze o porade choc sprawa moja jest dosc skomplikowana. Zaczne od początku. Moi rodzice mają dwie działki, na jednej z nich stoi ich dom. Wraz z meżem wymyśliliśmy żeby scalic ... Zobacz wątek
2015.8.13 21:2:2
Pomoc prawne
Witam wszystkimJestem anglikiem i studentem bezpieczeństwo wewnętrzne w trybie zaocznym. Posiadam obywatelstwo brytyjskie, i mam córka która ma niepełna 2 lata. Ja i jej matka rozstaliśmy się ... Zobacz wątek
2015.8.13 17:57:7
Zmiana numeru telefonu
Witam, mam pytanie-odeszłam z córeczką od męża, złożyłam pozew o rozód czekam na wyznaczenie terminu rozprawy, czy jeśli mąż zna numer telefonu do naszej córki i zawsze kiedy chce może się ... Zobacz wątek2015.8.13 15:19:27
Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ?
Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ? ... Zobacz wątek2015.8.13 9:20:37
oferta awansu a ciąża
Witam
Moja żona jest zatrudniona na stanowisku zastępcy kierownika i ma umowę do 25.04.2016r. Wczoraj otrzymała propozycję podpisania umowy na okres 3 miesięcy jako Pelniąca Obowiązki Kierownika. ... Zobacz wątek
2015.8.12 22:1:45
propozycja awansu a ciąża
WitamMoja żona jest zatrudniona na stanowisku zastępcy kierownika i ma umowę do 25.04.2016r. Wczoraj otrzymała propozycję podpisania umowy na okres 3 miesięcy jako Pelniąca Obowiązki Kierownika. ... Zobacz wątek
2015.8.12 21:50:45
Praca Niemcy czas pracy wynagrodzenie
może dokumentuj czas pracy np. robiąc zdjęcia jakiegoś zegara w pracy wejście-wyjście...trzeba zbierać dowody, bo nie ma nic w papierze - nie ma dowodów, a przy zwalnianiu się daj zrobioną przez ... Zobacz wątek2015.8.12 19:18:41
Odbieranie dni zaległych
Witam,pracuję w rozrywce, czyli świątek piątek czy niedziela. Pewna osoba od nas z administracji, czyli paracująca pon-pt 8-16 wymyśliła, że po święcie 15.08 (pracuję wtedy) od razu odbieramy ... Zobacz wątek
2015.8.12 19:13:1
ojciec chce odebrać dzieci matce
WitamU mnie sprawa ma się troszkę inaczej ja sobie nie mam nic do zarzucenia zawsze dbalam o dzieci one były dla mnie najważniejsze boli mnie to że ojcu chodzi tylko o odzyskanie alimentów które ... Zobacz wątek
2015.8.12 18:57:14
Szukam dobrego w prawnika w Poznaniu
Okropna sprawa! Ale w tej kancelarii przy Dominikańskiej nie z takimi sobie radzili. Moja przyjaciółka zgłosiła się do nich ze sprawą, która według mnie była nie do wygrania, a im się udało. ... Zobacz wątek2015.8.12 14:33:1
Mandat 20zł
Witam, mam problem. Otóż jak w zakończenie roku wracałem z imprezy to zostałem zatrzymany przez policje i otrzymałem mandat w wysokości 20zł. Było to 2 miesiące temu, a ja dopiero teraz się ... Zobacz wątek2015.8.12 14:13:48
Brak ponownego wezwania na rozprawe, kara.
Na drugą rozprawe miało być ze sie nie wstawilem ... Zobacz wątek2015.8.12 10:34:19
czy mam prawo nie dac do ręki dowodu osobistego policji?
a jak sprzedałem??dowód!. Siema. ... Zobacz wątek2015.8.11 22:47:24
Zmarł właściciel kamienicy, co teraz??
Witam bardzo serdecznie. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu, dlatego proszę o pomoc. Wynajmuję wraz z małżonką i 16-sto miesięcznym synem jedno z mieszkań w kamienicy. Mam umowę ... Zobacz wątek2015.8.11 17:0:14
Zażalenie na wyniki naboru
Moim zdaniem nie muszą ci odpisać, kpa nie ma zastosowania w naborach, art1. Nie ma tam wydawanej decyzji, a to warunek podstawowy, by stosować kpa.ustawa o pracownikach i kodeks pracy to podstawa ... Zobacz wątek
2015.8.11 15:5:11
Były pracownik i jego odpowiedzialność materialna
Witam,[B]Tytułem wstępu:[/B]
do 31 maja br. pracowałem w pewnej firmie i miałem odpowiedzialność materialną za powierzony mi towar. Zanim odszedłem to pisałem pismo (w styczniu) do zarządu ... Zobacz wątek
2015.8.11 12:31:25
Podejrzany
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy pójdę do więzienia jak posiadałem środki odurzające i psychotropowych art 62 ust 1 ... Zobacz wątek2015.8.11 7:27:26
Nieudana operacja
Nieudana operacja WitamPytanie 4lata temu poszlam na opecjacje stopy która miała trwać 3dni pobyt szpitalu a trwała 11dni w szpitalu ponieważ lekarz żle włożyły dren i za szybko go wyciągną ... Zobacz wątek
2015.8.10 23:29:11
Nieudana operacja
Nieudana operacja WitamPytanie 4lata temu poszlam na opecjacje stopy która miała trwać 3dni pobyt szpitalu a trwała 11dni w szpitalu ponieważ lekarz żle włożyły dren i za szybko go wyciągną ... Zobacz wątek
2015.8.10 23:28:41
Czy można wystawić paragony wstecz? Jeśli tak za jaki okres? Czy można za pół roku wstecz?
Czy można wystawić paragony wstecz? Jeśli tak za jaki okres? Czy można za pół roku wstecz? ... Zobacz wątek2015.8.10 18:1:5
jak zostac prawnym opiekunem starszej babci?
Witam potrzebuję porady co powinnam zrobić by zostać prawnym opiekunem babci ,która obecnie leży w szpitalu pod respiratorem i nie jest wstanie się podpisać chcę babci załatwić Hospicjum i do ... Zobacz wątek2015.8.10 16:43:37
Jak umowa w tym wypadku?
Od września przechodzę do innego przedszkola, nowo powstałej placówki. W tym obecnym mam umowę na stałe. Ponieważ jestem nauczycielem kontraktowym, nie będzie to "przeniesienie" a nowa umowa.Placówka ... Zobacz wątek
2015.8.10 15:54:22
Spadej
Wie ktoś czy jak nie przyjmę spadku po ojcu to, czy nadal mam spadek po dziadkach? Bo jest taka sytuacja, że mój pan tatuś miał długi alimentacyjne, no i umarł i się dowiedziałam, że jest po ... Zobacz wątek2015.8.10 14:48:17
Nieruchomości
Sami zarządzacie swoimi nieruchomościami czy korzystacie z usług firm zewnętrznych? Sam korzystam z http://www.nieruchomosci.mawen.pl i mam profesjonalną pomoc a wy? ... Zobacz wątek2015.8.10 13:59:12
Spisany przez policję.
Witam,mam 16 lat i kilkanaście dni temu byłem z dwójką kumpli na małym placyku. Było kilka minut po 22. Podjechała pod Nas policja. Powiedzieli, że dostali zgłoszenie, że ma miejsca dewastacja. ... Zobacz wątek
2015.8.10 2:14:4
Zwrot zadatku na poczet wynajmu mieszkania
Niedawno spotkałem się z właścicielką pokoju, u której o 1 września planuję wynająć pokój i na poczet tego wpłaciłem zadatek w wysokości 350 zł otrzymałem pokwitowanie od Pani. Ustnie ustaliliśmy ... Zobacz wątek2015.8.9 14:18:6
brat dokonuje darowizny na rzecz siostry
Brat 8 lat temu otrzymał w formie darowizny m.in. dom wraz z działką. Obecnie chciałby przekazać prawo własności do domu i działki w formie darowizny mnie i siostrze (łacznie współwłaścicielami ... Zobacz wątek2015.8.9 8:18:10
Przekroczenie dobowego czasu pracy na wolnym dniu
Witam,Mój syn jest zatrudniony w firmie "X" jako magazynier. Dzisiaj rano miał zakończyć pracę o godz. 6 rano i rozpocząć dzień wolny, ale na polecenie przełożonego pozostał w pracy do godz. ... Zobacz wątek
2015.8.9 7:25:16
Spór o drogę
Między moją działką a działką sąsiada biegnie wspólna droga ( wypis z rejestru gruntów - własność na zasadzie posiadania samoistnego udziału po 1/2). Sąsiad zakazuje mi wjazdu na tą drogę ... Zobacz wątek2015.8.8 12:12:13
Czy ktokolwiek ma prawo bez mojej o9becnosci przeszukac moje biurko?
Czy ktokolwiek ma prawo bez mojej o9becnosci przeszukac moje biurko? W czasie wakacji w mojej szkole prowadzono kontrolę odnoście ochronydanych osobowych. Sprawdzano w biurkach czy nie mamy jakiś danych ... Zobacz wątek2015.8.8 12:11:43
Dostałam gratisowo służebność przy zakupie, pomocy
Witam.W połowie czerwca 2015 r. kupiłam działkę o numerze 1. Działka zostala wyłączona z księgi wieczystej, w w którą wpisana była także działka zabudowana domem o numerze 2. W KW w ... Zobacz wątek
2015.8.7 9:56:24
Przedawnienie faktury
Witam, chciałabym się dowiedzieć kiedy faktury ulegają przedawnieniu? Dostałam wezwanie do zapłaty listem zwykłym za nieopłaconą fakturę z 2000roku. Kiedyś koleżanka zamówiła poradnik domowy ... Zobacz wątek2015.8.7 9:36:41
Trzy lata temu przekazałem nieruchomość wraz z działka rolna aktem notarialnym w formie darowizny
Trzy lata temu przekazałem nieruchomość wraz z działka rolna aktem notarialnym w formie darowizny na rzecz córki bez zastrzegania sobie prawa do dożywotniego korzystania z budynku mieszkalnego, jednego ... Zobacz wątek2015.8.7 3:4:40
Pożyczka w 2003 roku
W 2003 roku wzięłam kredyt w Providencie w wysokości 2000 zł komuś. Nie wiem czy coś było spłacane, czy nie. Dzisiaj patrzę na swoje konto a tam zajęcie egzekucyjne -2188 zł. Myślałam, że ... Zobacz wątek2015.8.6 20:35:21
czy główna ksiegowa w spółdzielni moze byc prezesem?
czy prezes spół. mieszkanioei morze być równierz księgowym ... Zobacz wątek2015.8.6 11:49:18
ojciec za granica jak starac sie o alimenty
WitamMam dwojke dzieci, maż dwa lata temu wyjechal za granice i czasami przesyla pieniadze w malych ilosciach,ja nie pracuje musze sie zajmowac dziecmi w wieku 3 i 5lat. Chcialabym sie dowiedziec jakie ... Zobacz wątek
2015.8.5 19:24:19
Kruk przerwanie przedawnienia logowanie
Witam, mam pewien problem z przedawnionym długiem mojej żony. Dług (kredyt konsumpcyjny) pochodzi z 2003 roku. Żona dostała pismo z kruka (zwykłe nie polecone) w tym tygodniu. Nie kontaktowała się ... Zobacz wątek2015.8.5 18:35:23
Jak ominąć opłatę targową? - Działalność handlowa czy usługowa
Witam. Zamierzam w następne wakacje (w te już raczej nie zdążę) otworzyć wózek z hot-dogami + jeżeli starczy mi miejsca na działce to również z watą cukrową. Mam upatrzonych kilka miejsc w ... Zobacz wątek2015.8.5 12:13:23
czy sie naleza pieniadze z zus z powodu smierci brata - siostry?
Po zmarlym bracie naleza mi sie pieniadze ... Zobacz wątek2015.8.5 7:59:22
Brak zwrotu należnej kaucji
Witam,Wynająłem mieszkanie przez agencje. Mieszkanie było zarządzane przez firmę w imieniu właściciela (nie płaciłem prowizji, agencja przesyłała właścicielowi środki za czynsz i media, ... Zobacz wątek
2015.8.4 22:49:45
Prawo pierwokupu a zwrot pieniędzy kupującemu.
Dzień dobryMam następujący problem z racji ,że część działki , którą zamierzam kupić należy do miasta Torunia działka znajduje się winnym województwie .( Miasto weszło w posiadanie ... Zobacz wątek
2015.8.4 17:21:8
Jakie są korzyści z zatrudnienia osoby niepełnosprawnej?
Dzien dobry!Szukam pracy w formie telepracy w domu czyli operator wprowadzania danych lub analityk zasobów internetowych. Mam doświadczenie na obydwa stanowiska pracy oprucz tego mam skończone kursy ... Zobacz wątek
2015.8.4 11:6:23
Błędny wpis w odręcznym testamencie
Witam.Mam pytanko: Moja Ciocia napisała odręcznie testament w roku 2008 i pół roku później zmarła (trochę jej w tym pomagał jej znajomy notariusz). Wszystko byłoby ok, ale wpisując wielkość ... Zobacz wątek
2015.8.3 23:38:35
Zwrot wadliwych butów z metką - CCC ....
Hej..Kupiłam sandały z Lasockiego.. gdy chciałam raz jeszcze w domu je założyć - urwała się ni stąd ni zowąd sprzączka. Chyba nie muszę mówić, że te buty nie nadają się do chodzenia ... Zobacz wątek
2015.8.3 19:44:5
obniżenie alimentów
Witam serdecznie i proszę o pomoc!!!mam małą Córeczkę,która ma trzy i pół roku mieszka z mamusią na drugim końcu polski ok 600 km. zaraz po urodzeniu mamusia oznajmiła mi ,że nie ma ochoty ... Zobacz wątek
2015.8.3 17:49:25
Oszustwo sklep z dopalaczami.
Witam, nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.Otóż moje pytanie wygląda tak:
Zakupiłem "Dopalacze" na pewnej stronie na kwotę ponad 200zł
W przesyłce ... Zobacz wątek
2015.8.2 17:31:43
Czy ex mąż może odliczyć wpłaty dodatkowe od niedopłaty alimentów po wyroku.
Witam. W zeszłym miesiącu zapadł wyrok który zobowiązuje ex męża do wyrównania alimentów od początku założenia sprawy. Mam pytanie czy ex mąż może od tej kwoty którą musi wyrównać odliczyć ... Zobacz wątek2015.8.2 12:50:9
Masz inne pytanie do prawnika?