Forum prawne (strona 100)

obrońca z urzędu

Jeśli ktoś ma taką możliwość i chce skorzystać z pomocy doświadczonego adwokata, zwłaszcza kiedy sprawa nie należy do najprostszych (np. w sprawach karnych) to warto zdecydować się na pomoc, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2019.2.26 20:8:50

Zwrot pieniędzy za wykonaną usługę kosmetyczną

Witam. Pracowałam do niedawna w studiu urody i wykonywałam makijaże permanentne. Szefowa się rozchorowala i salon został zamknięty (moja umowa zostala rozwiązana, a firma zawieszona). Odezwała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.26 20:5:42

Zakaz konkurencji a brak odszkodowania

Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą miałem podpisaną umowę o współpracy z Pracodawcą. W umowie zawarta była klauzula o zakazie konkurencji napisana w sposób bardzo ogólny. Zawierała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.26 9:26:26

Utracone Prawo jazdy za jazdę autem z zakazem prowadzenia pojazdy .

Cofnięto mi prawo jazdy za przekroczenie 24 punktów karnych. Zrobiłem badania i miałem już zdawać prawo jazdy ale zatrzymano mnie kierując auto. Auto odholowano lawetą na parking policyjny. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.25 19:48:37

Prawo Ojca???

Witam
Od 2012 roku jestem po rozwodzie. Mąż zostawił mnie w 2010 r z 2 letnim i 4-ro miesięcznym dzieckiem. Musiałam uciekać z domu teściów, u których zostałam w środku nocy praktycznie. Zarówno ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.25 18:53:49

Odroczenie lub przerwa w rozprawie.

Mam pytanie, ponieważ 14 stycznia został mi przesłany akta oskarżenia oraz termin rozprawy na początek marca. Natomiast do dnia dzisiejszego nie mogę zapoznać się z aktami , ponieważ są na wypożyczeniu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.25 17:24:8

Czy warto korzystać z umowy najmu pokoju w mieszkaniu wziętej z internetu?

Mam pytanie, znalazłem kilka umów najmu pokoju w mieszkaniu w internecie, no i nie jestem prawnikiem i chciałbym się zapytać czy te przeze mnie znalezione są zgodne z prawem i w porządku. Według ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.25 16:20:54

Oświadczenie o wyłączeniu że schedy spadkowej

O jejku, w takim przypadku lepiej polecić się radcy prawnego. My radziliśmy się w kancelarii dubielsawinda.pl z mamą, jak ona sporządzała swój testament. Za konsultację zapłaciliśmy 200 zł, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.25 13:22:3

utrudnianie kontaktow z corka

Podrzucam Ci w takim razie kontakt do kancelarii, z której pomocy ja korzystałem, kiedy walczyłem o ograniczenie praw rodzicielskich mojej żonie, która znęcała się nad naszą córką - 504 402 ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2019.2.25 13:16:8

Prowadzenie pojazdu pod wpływem

Witam. Dnia 24.02 o godzinie 18:30, podczas prowadzenia pojazdu zostałem zatrzyman do kontroli.
Wynik badania alkomatem wykazał 0,28 i 0,27 mg. Dnia dzisiejszego 25.02 stawiłem się na komisariacie.
Karę ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2019.2.25 12:26:14

Świadczenie rodzicielskie dla obywatelki Urainy

Witam.
Mam wielką prośbę na pomoc w odpowiedzi na moje pytanie:

Jestem żonaty. Moja partnerka jest obywatelką Ukrainy. Aktualnie spidziewamy się dziecka. Żona ma karte pobytu z adnotacja o dostępie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.24 11:12:0

Odmowa przekształcenia nieruchomości we własność

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Złożyliśmy wniosek o przekształcenie lokalu mieszkaniowego w pełną własność z użytkowania wieczystego.
Otrzymaliśmy odmowę w powodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.23 15:45:29

Odszkodowanie za wypadek w restauracji

Dzień dobry,

Dziś podczas śniadania w restauracji z antresoli nad moim stolikiem kelner strącił kubek, który spadł prosto na moją głowę. Skończyło się na rozcięciu i krwotoku, a w naszym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 18:25:37

urząd pracy a staż

Witam, zarejestrowałam się w urzędzie pracy zgodnym z moim miejscem zameldowania, na spotkaniu z doradcą ustaliliśmy, że sama znajdę sobie miejsce na staż. Dostałam na to 2 tygodnie. Udało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 18:22:15

pozew za zniewazenie przez naciagacza

Witam, Chcialabym poprosic o porade. Moja mlodsza siostra, uczennica szkoly sredniej zostala poproszona o wykonanie ilustracji do ksiazki. Zleceniedawca zatwierdzal poszczegolne prace na bierzaco i prosil ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 13:55:15

Opłata za skargę o zwrot kosztów stawiennictwa

Witam

Jestem świadkiem w sprawie prowadzonej przez wydział cywilny Sądu i przedstawiłem po rozprawie wniosek o zwrot kosztów stawiennictwa stosując wyliczenia za ilość przejechanych km do siedziby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.22 13:47:45

Brak faktur do zapłaty od operatora internetu

Dzień dobry,

Mam takie pytanie odnośnie braku faktur do zapłaty od dostawcy internetu. Sytuacja jest taka: od listopada do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej faktury do zapłaty od operatora ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.21 18:39:44

Ugoda pozasądowa

Mam pytanie odnośnie podatku dochodowego za ugodę pozasądową. W 2018 otrzymałem pieniądze za ugodę pozasądową wynikającą za bezprawne zwolnienie z pracy. Okazało się, że te pieniądze podlegają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.21 10:9:20

Bezprawne poczynania bratowej

Otóż sprawa wygląda tak i dotyczy mojego brata. Mianowicie 2 miesiące temu moja bratowa wyrzuciła go z domu, bez tłumaczenia i większego powodu. Mój brat usilnie próbował wrócić do domu, do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.20 21:17:24

Wprowadzenie w błąd przez konsultanta sieci telekomunikacyjnej

Po wizycie w jednym z salonów Orange, 6 lutego konsultantka poinformowała mnie, że moja umowa zawarta na 3 numery z tą siecią wygasła i przedstawiła mi nową ofertę, która nie była dla mnie korzystna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.20 20:48:35

2019.2.20 9:4:53

Ochrona danych osobowych - opinie

według mnie należy korzystać z wyspecjalizowanych kancelarii. Ja pisałem kilka razy do firmy wykorzystującej moje dane bezprawnie i bez skutku. Dopiero gdy skorzystałem z firmy specjalizującej się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.19 23:34:13

Zaleganie z płatnością a umowa

Witam,

Prowadzę własną działalność gospodarczą a dokładniej mówiąc firmę budowlaną (tynki wewnętrzne). Jakiś czas temu podpisałem umowę zobowiązując się do wykonania prac budowlanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 20:29:15

Pozbycie się jednego ze współwłaścicieli

Witam mam taki problem a mianowicie czy jest możliwość wyrzucenia z domu współwłaściciela mieszkania, sprawa wyglada tak, ze najpierw zmarła mama i mieszkanie w spadku zostało podzielone na trójkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 15:31:36

postępowanie spadkowe

Witam mam pytanie właśnie zakończyło się postępowanie spadkowe po moim ojcu i babci mam już pismo z sadu i chciałam skompletować dokumenty do urzędu skarbowego niestety w wydziale geodezyjnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.19 11:9:56

Grzywna - wniosek o rozłożenie na raty.

Proszę o pomoc. Mam do zapłacenia bardzo wysoką grzywnę, której nie jestem w stanie spłacić. Jak mam postąpić, co mam wpisać we wniosku o rozłożenie na raty? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.19 8:5:55

Odszkodowanie po śmierci ojca

Z podobnymi problemami można zgłosić się do kancelarii adwokackiej Cejrowski, bo tam zajmują się między innymi takimi sprawami. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2019.2.18 18:17:27

Repliki nieprodukowanych przedmiotów

Witam, ja mam takie pytanie jak to jest i czy mogę legalnie to robić. Jeśli chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 17:57:35

Repliki nieprodukowanych przedmiotów

Witam, ja mam takie pytanie jak to jest i czy mogę legalnie to robić. Jeśli chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 17:57:20

Podatek a praca emeryta za granicą

Witam, mój ojciec jest na emeryturze. Rozpoczął sezonową prace fizyczną w Niemczech w tamtym roku. Jakie dokumenty musi teraz dostać od pracodawcy w Niemczech i co musi złożyć w ramach rozliczania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.18 10:44:33

Drzwi 90cm zewnętrzne stopień znaczny niepełnosprawności problem ze wspólnotą

Witam serdecznie mam pytanie mieszkam w bloku wielorodzinnym, chce zamontować sobie nowe drzwi bo te są za wąskie chce wymienić na 90 cm mam stopień niepełnosprawności znaczny. Wspólnota robi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 15:23:4

Lewe zwolnienie, i co dalej ?

Dzień dobry,
Ja właśnie mam dość niejasne zagadnienie, z którym sama nie umiem sobie poradzić. Mianowicie, hipotetyczne założenie.

Pracownik zapragnąć mieć 2 miesiące " urlopu ", w postaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 13:31:26

reklamacja

Hej, sprawa wygląda tak, że sprzedałem użytkownikowi dostęp do mojego konta (za pośrednictwem aukcji allegro) na stronie z filmami pod warunkiem, że nie będzie zmieniał hasła, niestety nie dotrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 12:43:20

umowa dożywocia

W takich kwestiach warto skontaktować się z notariuszem. Kancelaria Notarialna Cejrowska oczywiście zajmuje się takimi zagadnieniami. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2019.2.17 11:32:35

działalność nierejestrowana - konserwacja antyków

Witam
Chciałbym w kreatywny sposób trochę dorobić sobie do studiów oraz rozwinąć swoje umiejętności, a mianowicie mam zamiar działać w ramach tzw. działalności nierejestrowanej, której dochód ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.17 11:22:26

Czy sprawca jest mi w stanie wypłacić odszkodowanie

Mój ojciec otrzymał wyrok- odszkodowanie dla mnie w wysokości 160 tysięcy. Jedyny majątek jaki posiada to połowa domu, z którego wyjdzie maksymalnie 100 tys. Nie pracuje, czasem na czarno, ma sporo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2019.2.15 19:18:37

świadek w sprawie o alimenty brata na swoje dzieci

Zostałem wezwany na świadka w sprawie alimentacyjnej pozwanym jest mój brat który ma płacić alimenty na swoje dzieci . pracuje i mieszkam za granicą ale musiałbym przyjechać specjalnie na rozprawę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.15 15:52:39

Wspólniczka nie chce płacić rat kredytu

Dzień dobry.
Od dawna prowadziłam z koleżanką sklep spożywczy najpierw dzierżawiłyśmy lokal, a później zdecydowałyśmy się na kupno. Transakcję finansowałyśmy kredytami. Część została ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 22:54:12

Remont kamienicy

Witam mam pytanie odnosnie remontu kamienicy, a dokladnie wymiana okien ,drzwi oraz wykonanie elewacji, kamienica mniej wiecej zostala wybudowana na pocztku 20 wieku ,w gminnej ewidencju zabytkow kamienica ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 12:53:52

Szukam dobrego adwokata w sprawie zniesienia służebnośc drogowej.

Może miał ktoś jakieś doświadczenia w sprawie zniesienia służebności drogowej? Przyznam, że nie pierwszy raz próbuję coś z tym zrobić i moje dotychczasowe doświadczenia są fatalne. Z prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.14 11:48:32

SPADEK PO OJCU

No, ale jak sprzedał wszystko to przecież pieniądze zostały, tak? Nie do końca rozumiem. Jeżeli jest Pan jedynym spadkobiercą i w ciągu 6 miesięcy nie zrzekł się Pan spadku, to dziedziczenie ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2019.2.14 10:2:35

Rozwód - Pozbawienie praw do syna

Witam,
Byłem u adwokata, poradził pare spraw, ale jestem w tym momencie w trasie (pracuje jako kierowca) i nie zdąże, żeby iść jeszcze raz po porade przed samą rozprawą. Jeśli była by możliwość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 20:31:25

Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z powodu właściciela, który organizuje w mieszkaniu imprezy

Dzień dobry. Od 18 grudnia wynajmuję pokój jako najemca, w umowie jako wynajmujący wpisana jest spółka X (Sp. z o.o. jeśli to ma znaczenie), natomiast mieszkam z synem właścicieli, który mówi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 20:31:18

Ojciec nie wywiązuje się z postanowień sądu i utrudnia życie rodzinie

Mam spory problem z byłym mężem mojej dziewczyny. Ma on ustalone terminy widzeń z dziećmi jednak na początku tego miesiąca oświadczył, że nie ma go w tym czasie bo jedzie w Alpy. Poczyniliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 16:16:37

Auto z czech w polsce.

Witam, może ktoś orientuje sie jak rozwiazac problem. Posiadam samochod zarejestrowany w czechach na firmę. Pół roku temu mialem tymze autem kolizje( Jezdze nim po polsce) Dowod rejestracyjny odeslany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 15:52:48

Ktoś jest w stanie pomoc

jest w stanie mi pomoc i czy ktoś był może w podobnej sytuacji jak moja. Moja mama była najemca mieszkanie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej do listopad 2017 poniewarz opłaty zamiast 600zl były ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.13 15:24:58

Jak pozbyć się kogoś, kto jest zameldowany, a nie płaci za nic

Sama miałam podobny problem. Ostatecznie zgłosiłam się do prywatnej firmy (CBBP w Gdyni). Lokatorzy wyprowadzili się dobrowolnie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2019.2.13 14:40:39

Mecenas Igor Klimkowski - znacie?

Ja znam, korzystałam z jego usług kiedy pracował jeszcze w innej kancelaria. Dzięki niemu wygrałam. W mojej ocenie jeden z NAJLEPSZYCH fachowców z jakim miałam do czynienia. Szybko, sprawienie i ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2019.2.13 10:28:20

długi po wujku

W zeszłym tygodniu odebrałem wezwanie do sądu na rozprawę ws. o stwierdzenie nabycia spadku (a właściwie to długu ) po moim wujku "Romku" (zmarł w 2014) i jego żonie "cioci Kasi" (zmarła 03/2018). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 21:38:31

Egzekucja z BTE bez wypowiedzenia umowy

Witam,

Prowadzona jest egzekucja ze składników majątkowych w oparciu o bankowy tytuł egzekucyjny (wystawiony sierpień 2015 r.) zaopatrzony w klauzulę wykonalności (październik 2015 r.).
Bank ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2019.2.12 15:40:3

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika