Forum prawne (strona 150)
Witam Jestem na rencie chorobowej złamałam nogę czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z ZUS jeśli
Witam Jestem na rencie chorobowej złamałam nogę czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z ZUS jeśli tak to jak mam to zrobić.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2017.7.14 10:37:1
odszkodowanie od kochanki
AGNES jezdzi po ludziach bo nie jedno rozwalila malzenstwo pisala z moim mezem pablo0605 na portalu fotka pl niech nie bedzie za bystra ona zielonego pojecia nie ma... Zobacz wątek
2017.7.14 1:1:19
2017.7.13 11:40:30
Zatrzymane prawojazdy na 6 miesiecy
Witam,01.02.2017r. Zostalo mi zatrzymane prawo jazdy(mam dokument z polocji) po wypadku samochodowym. Wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 6 miesięcy i grzywna. Dzis dostałem dokument ... Zobacz wątek
2017.7.13 9:46:15
Kamerzysta weselny - odmowa współpracy i brak umowy
Nie ma prawa gdyż nie zaistniał między wami żaden formalny akt prawny a co za tym idzie nie doszlo do zawarcia umowy cywilno prawnej. Wymiana korespondencji elektronicznej nie zobowiązuje żadnej ... Zobacz wątek2017.7.12 22:50:12
Służebność przechodu i przejazdu
Po pierwsze czy ma pan na pismie o bezpłatnym korzystaniu z drogi. Nastepnie nie godzic sie na brame zamykana na klucz , ktory w kazdej chwilmoze byc zmieniony i bedzie pan bezradny . Podłosc ludzka ... Zobacz wątek2017.7.12 19:19:27
jak zrezygnować z netii?
Wypowiedzenie wysłałem na wyżej wymieniony adres a czerwcu i do dziś netia o niczym nie wie ... Zobacz wątek2017.7.12 13:33:53
Zabrane prawo jazdy za alimenty
Cyrk to jest z tym że mnóstwo rodziców ma długi alimentacyjne i naraża swoje dzieci.A na co prawo jazdy człowiekowi który nie zarabia by zapłacić na dzieci??Chyba co wtedy też na jeźdźenie ... Zobacz wątek2017.7.12 1:27:27
Słup SN a podstawy prawne - służebność
Dzień dobry,na mojej działce stoi słup średniego napięcia (nieuziemiony). W odległości 7,5 m od skrajnego przewodu zgłosiłem chęć budowy budynku rekreacji indywidualnej - licząc do najbliższej, ... Zobacz wątek
2017.7.11 22:54:28
Przeciekający dach
Witam,Mam taki problem, mianowicie:
Posiadam stropodach, który był pokryty gontami. W 2013 roku dach zaczął trochę przeciekać (pojawiła się mokra plama na suficie wielkości 50 x 50 cm). Aby ... Zobacz wątek
2017.7.11 19:47:36
Czy to kumoterstwo?
Dzień dobry. Podpowiedzcie mi proszę czy to nepotyzm/ kumoterstwo, gdy żona zatrudniona w ZUS załatwia mężowi prowadzącemu działalność gospodarczą rozłożenie zaległości składkowe na raty ... Zobacz wątek2017.7.11 15:29:0
Rak szyjki macicy: ja z nim wygrałam
Rak szyjki macicy to śmiertelna choroba. Kiedy stajesz z nią twarzą w twarz, możesz poddać się lub walczyć. To nowotwór, który każdego dnia zabiera pięć kobiet. Rak szyjki macicy wciąż zbiera ... Zobacz wątek2017.7.11 15:2:38
Towar niezgodny z opisem - kolor
Witam,Zakupiłem na allegro komplet wkrętaków. Na zdjęciu rączka wkrętaka była oznaczona marką towaru oraz była w kolorze czerwonym. Towar jaki otrzymałem jest w kolorze zielonym, rączka nie ... Zobacz wątek
2017.7.11 14:56:29
Partia
Witam. Mam zamiar srworzyć partie polityczną i chciałbym dowiedzieć się jeszcze kilka rzeczy o nich.Czy te 1000 głosów na założenie partii może być zebrane drogą elektroniczną,czyli, że ... Zobacz wątek
2017.7.11 14:38:11
kolizja drogowa , prawo drogowe
Mam pytnie. Mój samohod został uszkodzony na parkingu. Znajomy sąsiad cofal i zarysowal mi bok. Okazalo się ze nie ma prawka. Nie zglosilem na policję ale do ubezpieczyciela. Co teraz będzie? Napisaliśmy ... Zobacz wątek2017.7.11 12:15:57
paragon na 0 zł
Czy według prawa podatkowego/fiskalnego w Polsce jest możliwość wystawienia paragonu fiskalnego na 0 zł ? Nie znalazłem takowej informacji w rozporządzeniu MF. ... Zobacz wątek2017.7.11 10:20:47
Alimenty od ojca, z którym nie ma kontaktu
Dzień dobry,Nie mam kontaktu z ojcem od ponad roku, zostawił on mnie i mamę. Przez dłuższy czas był uznany za zaginionego, lecz kilka miesięcy okazało się, że wyrobil on paszport w innym ... Zobacz wątek
2017.7.10 23:24:52
co moze grozic mojemu mezowi za pobicie mnie?
co moze grozic mojemu mezowi za pobicie mnie? ... Zobacz wątek2017.7.10 19:32:33
Składanie wniosku o dowód przed 18-nastką
Jeśli złożę wniosek o dowód tymczasowy pięć miesięcy przed ukończeniem osiemnastego roku życia, to potrzebny jest podpis opiekuna? Ten podpis opiekun składa przy urzędniku czy na wniosku? ... Zobacz wątek2017.7.10 18:22:44
Urlop przy systemie pracy 12/24h
Witam.Zadaję pytanie grzecznościowo.
Osoba pracuje w takim systemie:
1.07 - od 7:00 do 19:00
2.07 - od 19:00 do 7:00 (następnego dnia)
3.07 - dzień wolny (od 7:00)
4.07 - dzień wolny
itd.
Miesięcznie ... Zobacz wątek
2017.7.10 17:31:59
Reklamacja na rękojmie i nie poinformowanie mnie o sposobie rozpatrzenia reklamacji.
Dzień Dobry,Krótka historia mojego urządzenia, W lutym tego roku oddałem urządzenie do reklamacji na wadliwą matrycę (oddałem na rękojmię). Urządzenie zostało naprawione. W czerwcu oddałem ... Zobacz wątek
2017.7.10 17:17:25
Sprzedawca nie przesłał towaru zapłaconego przelewem
Witam w 2013r zakupiłam kilka rzeczy na stronie animepanda.eu z gory zaplacilam przelewem, a do dzisiaj nie otrzymałam zamowienia. Wiem ze minelo dużo czasu ale ostatnio przegladajac pocztę natknelam ... Zobacz wątek2017.7.10 16:21:3
Dzień dobry.Posiadam prawo jazdy kat. B C D,które zostało zatrzymane z wyłączeniem kat.C. Czy mogę
Dzień dobry.Posiadam prawo jazdy kat. B C D,które zostało zatrzymane z wyłączeniem kat.C.Czy mogę jeździć motorowerem na kat.C,która do tego upoważnia? ... Zobacz wątek
2017.7.10 15:37:42
Żądanie zwrotu kosztów za remont mieszkania od byłej lokatorki
Witam,dzisiaj dostałam maila od byłych właścicieli wynajmowanego przeze mnie pokoju z informacją o tym, że mam zwrócić koszt remontów z mieszkanie. Problem w tym, że wyprowadziłam się z niego ... Zobacz wątek
2017.7.10 14:51:56
Współwłasność małżeńska- nieruchomość
Mam pytanie dotyczace wspólnoty majątkowej.Mojej żonie jej rodzice(moi teściowie)zapisali dom,ale u notariusza wpisano tylko jako właściciela moją żonę.Czy i jakie mam prawa do tego domu?
Dopytuję ... Zobacz wątek
2017.7.9 21:51:49
Siła kraju
Witam wszystkichMam pomysł, że potężny kraj, będzie to miało potężny wojskowy, siłę militarną i utworzyć pozycję tego kraju. To było moje myślenie.
Dziękuję ... Zobacz wątek
2017.7.9 20:53:53
2017.7.9 18:32:30
Wniosek o zapomogę zdrowotną z powodu zdrowia psychicznego a poszukiwanie pracy
Po pewnych ciężkich przeżyciach w moim życiu zdecydowałem się skierować do zakładu psychiatrycznego, żeby się trochę podleczyć.Teraz wróciłem już do zdrowia i pilnie poszukuje pracy lecz ... Zobacz wątek
2017.7.9 7:59:11
Dobry prawnik od spraw lokali komunalnych...
Witam. Może do nie właściwych "drzwi" pukam, ale nie wiem gdzie miałabym zadać to pytanie...W moim, wynajmowanym mieszkaniu (u właściciela starej kamienicy, a raczej przybudówki do kamienicy) nastąpił ... Zobacz wątek2017.7.8 23:50:21
jak zrezygnować ze spółki wodnej?
Spolka wodna bez zadnego powiadomienia mnie o zadluzeniu sprzedala dlugi za skladki w spolce do firmy windykacyjnej we Wroclawiu . Oswiadczam ze napisalem pismo do spolki wodwnj o wykreslenie mnie z czlonkowstwa ... Zobacz wątek2017.7.8 17:56:1
Alimenty 18+ z zagranicy
Witam.Skończyłam 18lat. Moj ojciec jest obywatelem Włoch zamieszkalym w Szwajcarii . Nie znam jego adresu nie wiem gdzie go moge znaleźć napewno ma wysokie zarobki i mam alimety 800zl chce je podwyższyć ... Zobacz wątek
2017.7.8 15:31:2
rozdzielczość majątkowa kilka lat po ślubie
Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek2017.7.8 15:26:29
rozdzielczość majątkowa kilka lat po ślubie
Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek2017.7.8 15:20:35
stwarzanie zagrożenia
Witam. Mam pewien problem i nie mam pojęcia jak na to patrzeć. Mianowicie chodzi o to, że moja posesja graniczy z torem wyścigowym i odgrodzona jest wysokim płotem z bandami. Gdy są organizowane ... Zobacz wątek2017.7.7 20:5:13
Niepodpisana umowa
Witam. W punkcie obslugi klienta zlozylem zamowienie na swiadczenie uslug telekomunikacyjnych, niczego nie podpisywalem, umowa miala zostac dostarczona w ciagu paru dni kurierem. Po paru dniach dowiedzialem ... Zobacz wątek2017.7.7 18:34:20
Sprzedaż mieszkania a osoba zameldowana
Mieszkam z mama i z bratem, ktory ciagle pije i zneca sie psychicznie. Siedzial juz dwa razy za to w wiezieniu i otrzymal wyrok eksmisyjny. Toczy sie nastepna sprawa rowniez o to samo. Chcialybysmy z mama ... Zobacz wątek2017.7.7 12:14:39
Zatrzymany samochód
Witam. To mój pierwszy post. Pozmozcie. Zakupielem auto sprowadzone z Niemiec. Zostało zarejestrowane i ubezpieczone. Po trzech miesiącach wizyta policji i auto zatrzymane do wyjaśnienia. Minął juz ... Zobacz wątek2017.7.6 11:19:22
Ojciec z więzienia zakłada sprawę o ojcostwo
Witam.Mam syna 7 lat ojcostwo nigdy nie bylo ustalone. Odkąd syn miał niecały miesiąc nie widziałam ojca nie miałam kontaktu. Uciekł po tym jak mnie pobił i tyle go widziałam. Teraz założył ... Zobacz wątek
2017.7.6 9:55:56
Nie podpisana umowa a zadatek - fotograf
Kilka miesięcy temu wplacilam 500 zł na konto fotografa. Korespondencje prowadziliśmy przez messanger na Facebooku. W takiz to sposob została przeslana mi umowa, której jednak w natłoku różnych ... Zobacz wątek2017.7.5 17:3:52
sprawa karna prawnik Płock
Polecam Adama Dobrogoszcza, miałem cięzkoą sprawę karną, Pan mecenas dał radę mnie wybronić. ... Zobacz wątek2017.7.5 12:13:21
Zabrane prawo jazdy za alimenty czy moge jezdzic w angli i wyrobic tu nowe
Witam przebywam w angli od 3 lat w polsce zawieszono mi prawo jazdy za zaleglosci alimentacyjne splacam je chodz nie reguralnie ciezko ostatnio z praca czy moge jezdzic w angli i tu wyrobic nowe angielskie ... Zobacz wątek2017.7.5 3:10:44
Wymiar urlopu do ekwiwalentu
Witam,w tym tygodniu mam dostać wypowiedzenie umowy o pracę. Chciałabym aby ktoś mi pomógł obliczyć ile urlopu będzie brane do obliczenia ekwiwalentu.
Mój wymiar urlopu to 20 dni. Zostałam ... Zobacz wątek
2017.7.4 15:8:25
Doręczenie wyroku pocztą - awizo
Witam!Sprawa wygląda następująco że w dniu 23 lipca dostałem pocztą wyrok skazujący, jednak nie było mnie w domu i listonosz zostawił awizo. Z powodu mojej nieobecności, nie było mnie w ... Zobacz wątek
2017.7.4 15:6:34
podatek od sprzedaży nieruchomości po spadku
Witam,planujemy z żoną sprzedać mieszkanie teściowej i wspólnie z nią (między innymi za sprzedaż jej mieszkania) wybudować dom. Dom miałby być wybudowany na naszej działce.
Problem w tym, ... Zobacz wątek
2017.7.4 14:30:8
Kto zwraca koszty leczenia
Miałeś/aś wypadek w pracy do pracy,samochodowy napisz do mnie pomogę w otrzymaniu odszkodowania 781191331 ... Zobacz wątek2017.7.4 13:35:0
art. 286 § 1 kk
Pani Marto. Moze pani zaczac od oddania 400 zl mojemu dziecku, bo wozeczek nie dotarl... Wyslalam pani sms z nr konta. ... Zobacz wątek2017.7.4 10:38:23
prawnik w Płocku, który mówi zrozumiałym jezykiem
Witam, chciałam podzielić się z innymi,którzy może miała taki problem jaki miałam ja. Każdy prawnik do którego trafiłam używał niezrozumiałe dla mnie języka i używał mnóstwa prawniczych ... Zobacz wątek2017.7.4 9:43:51
Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP
Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP ... Zobacz wątek2017.7.4 9:28:9
Wymiar pracy?
Ja miałam problem z nadgodzinami i walczyłam z moim byłym pracodawca baardzo długo, i nie tylko ja walczyłam. Jestem z Kalisza i moje koleżanki doradziły bym o pomoc zwróciła się do EKSPERTA, ... Zobacz wątek2017.7.4 9:17:8
Witam dostałam pismo z MOPSU informujące że mój ojciec ubiega się o pomoc finansową i teraz sprawdzają
Witam dostałam pismo z MOPSU informujące że mój ojciec ubiega się o pomoc finansową i teraz sprawdzają czy jesteśmy w stanie mu pomóc.Teraz moje pytanie brzmi czy mogą żądać pieniędzy na ... Zobacz wątek2017.7.4 9:8:41
Masz inne pytanie do prawnika?