Forum prawne (strona 148)

czas pracy

Moj zaklad pracy pracuje od pon do piatku od 7-19. Wychodzi z tego ze moja zmiana robocza to 6h. Nie mam w tym czasoe zadnych przerw (sniadaniowychb czy odejscia od komputera-stala praca przy monitorze-obsluga ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.31 19:29:51

Zwrot towaru firma-firmie

Zostań inwestorem na Pozyczkolandi.pl to bezpieczniejsze , ja jestem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.31 15:54:29

Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki?

Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki? Zapytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 15:5:59

Likwidacja a brak ogłoszenia w monitorze

Krótki opis sprawy:
W 2016r została podjęta uchwała o likwidacji spółki z o.o. (której prezes zarządu leczy się psychiatrycznie), w wyniku zadłużeń i braku kapitału, spółka do tej pory ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 13:24:16

Usamodzielnienie w wieku 17 lat

Witam parę dni temu skończyłam 17 lat, chodzę do technikum z językiem hiszpańskim, pobieram rentę rodzinną po tacie , matka poznała nowego faceta i nagle chce się wyprowadzić do niego, ma nadzór ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.31 11:46:50

Wtargniecie

Witam rodzice przepisami mi gospodarstwo wraz z domem w którym również miesZka babcia ze swoim synem i jego żona (babcia i jej syn mają zapisane dożywocie). Przyjeżdża do nich siostra jego żony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 10:16:49

UMOWA Z ORANGE - reklamacja

Przestańcie sie wygłupiac,ja wierze z ta żoną,że płacze po nocach i nie tylko,mogło tak być bez dwóch zdań,do mnie tez w marcu tego roku ktos dzwonił z oferta promocyjną z Orange,a ja jestem ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2017.7.30 22:9:20

Sprzedaż domu z dużą działką

Witam. Otóż mam spory problem ze sprzedażą domu. Dom leży na działce 90 arów, jest to teoretycznie działka budowlana lecz na mapach wpisy stare jako Ł - R czyli łąki i orne pole... Wiem że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.30 16:0:54

Odszkodowanie i ciągłość leczenia

Witam. Dwa miesiące temu wyhaczyłem sobie bark w pracy . Już po raz trzeci w życiu. Od tamtego czasu przebywam na zwolnieniu lekarskim . Miesiąc temu lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.30 11:53:18

Odszkodowanie i ciągłość

Witam. Dwa miesiące temu wyhaczyłem sobie bark w pracy . Już po raz trzeci w życiu. Od tamtego czasu przebywam na zwolnieniu lekarskim . Miesiąc temu lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.30 11:43:8

przebudowa ramy motoru

[cytat]

chciałbym przebudować ramę motoru przód z jedno koło na 2 koła i pytanie jest takie czy takim pojazdem mogę poruszać sie po drogach miejskich

[/cytat]
rama cała oryginalna od ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.29 21:9:53

Minimalna kwota alimentów?? Proszę o pomoc!

Nie ma minimalnej kwoty. Ale trzeba pamiętać,że alimenty nie są tylko w postaci pieniężnej.. są też w naszej ustawie alimenty rzeczowe.. np. Zakup leków, opłata za korepetycje, żywność.. lub ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.29 8:37:34

Wykończenie domu na działce zajętej przez US

Witam,

Potrzebuje porady prawnej w sprawie nieruchomości którą przejął mi urząd skarbowy. Otóż chodzi o dom który jest w stanie surowym również on znajduje sie tej zajętej posesji , moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.29 7:46:37

zaprzeczenie ojcostwa alimenty

W Niemczech już wprowadzono prawo że mężczyzna który wychowuje nieswoje dziecko może się ubiegać o odszkodowanie od matki, o co dopiero zrzeknięcie się ojcostwa. Ale cóż, niestety żyjemy w ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2017.7.29 0:26:17

Darowizna nieruchomości, problemy

Witam serdecznie,
Zdecydowałam się napisać tutaj na forum, ponieważ spotkałam się z wieloma problemami przy darowiźnie nieruchomości i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Bardzo proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.28 22:42:9

Podział majątku, a roszczenie regresowe

Dzień dobry. Czy w podziale majątku gdzie kredyt jest spłacają 8 lat oprócz różnicy między kwota kredytu a wartością mieszkania sąd na wniosek męża może zasadzie zwrt połowy rat wpłaconych ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.28 21:27:59

mandat za \"usiłowanie\" spożycia alkoholu

Witam.Pilismy z kolegą w miejscu nie publicznym. Można powiedzieć 100m od drogi.Po spożyciu wzięliśmy puste butelki i poszliśmy po następne przeszlem pierwszy kolega został w tyle bo jechały ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.28 15:57:59

Jak odzyskać pieniądze? Mam wyrok z klauzulą wykonalności. Co dalej?

Pomógł mi kalkulator na eNakaz.pl ,oblicza odsetki od wielu wpłat dłużnika. ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2017.7.28 15:29:58

Wynagrodzenie za prace dwa razy w tym samym miesiącu a brak tego wynagrodzenia

Dzień Dobry,

Mój problem wygląda następująco.
Wynagrodzenie mam płatne ostatniego dnia każdego miesiąca za każdy przepracowany miesiąc. Pracodawca wynagrodzenie za czerwiec wypłacił mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.28 12:22:29

czy nazwanie adwokata papugą jest zniewagą?

Czy sąd moze mieć bałagan w papierach jeśli mąż nie pisał o wyrok łączony tylko odbyl karę systemem elektronicznym
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.28 11:46:16

Kruz A ZUS opłaty

jebane kurwy izlodzieje
... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2017.7.27 21:53:21

Brak wynagrodzenia umowa o pracę

Witam

Jestem zatrudniony w oparciu o umowę o pracę od Listopada. Moje wynagrodzenie składa się z podstawy oraz prowizji. System prowizyjny podległą wewnętrznym regulacją pracodawcy i zależny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.27 18:28:7

zastraszanie via sms

Zbliz sie kurwo do mojej rodziny to ci nozem glowe opierdole!...i zacznij sie ogladac bo bedziesz kurwo polamany!!!!

Co w takiej sytuacji? ??? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2017.7.26 19:42:29

Brak umowy a okres wypowiedzenia mieszkania

Witam.
Od roku wynajmuję pokój bez żadnej umowy, nic nigdy nie podpisywałem. Płacę co miesiąc na konto pieniądze. Chciałbym się wyprowadzić w tym miesiącu, ale współlokator który wysyła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 17:21:59

"Niewdzięczność" pracownika, za szansę, która daje pracodawca

Witam,

zmagam się z takim problemem. Dwa miesiące temu wzięłam udział w rekrutacji na stanowisko doradcy zdalnego w nowym projekcie firmy. Przeszłam ją pozytywnie, natomiast w dniu kiedy podjęłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 17:1:15

Problem ze zakupem od firmy przedającej na Allegro

Witam. Zakupiłem na Allegro od firmy nowa kosiarkę, jednak opis aukcji różnił sie od stanu faktycznego (moc silnika) Sprzedający zaproponował zwrot, lub olej gratis. Nie przystałem na tą propozycje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 14:54:51

miesięczne koszty utrzymania dziecka

hej jak mam rozpisac koszty utrzymanai dziecka 3l do sprawy alimentacyjnej? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.7.26 13:21:47

Odzyskanie pieniędzy od Prokury

Witam, komornik zdążył mi zabrać parę złotych (malutko na szczęście) na rzecz Prokury zanim złożyłem wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw. W następnym terminie sąd odrzucił pozew w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 12:14:5

Darowizna na maloletniego syna

Darowizna na maloletniego syna Dzien dobry ,moj byly malzonek chce przepisac mieszkanie I ziemie jako darowizne na mojego maloletniego syna, kiedy powiedzialam mu ze moze to sporzadzic w testamencie powiedzial ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 10:52:0

mąż złożył pozew o rozwód bez orzekania o winie (nadużywa alkoholu)

1.czy mam szansę wygrać rozwód z orzeczeniem o winie?
2. czy mam jakieś prawo do jego części domu(na pół z siostrą)w przypadku gdy otrzymał go mąż po śmierci rodziców?
3. czy mam szansę ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2017.7.26 10:50:49

Ojciec chce anulowania długów alimentacyjnych

Witam. Od 8 roku życia mieszkam w Anglii. Aktualnie mam 21 lat. Zajmowali się mną ciocia z wujkiem. Ostatnio nazwiazalem kontakt z ojcem, który mieszka w Polsce. Liczyłem na nawiązanie więzi, mimo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.26 0:2:30

2017.7.25 14:26:12

Gotowosc do prowadzenia DG ?

Witam,

Jestem absolwentem technikum i szukam pierwszej pracy.
Aplikowałem na ogłoszenie gdzie w wymaganiach wpisane jest gotowość do podjęcia działalności gospodarczej. Zastanawiam się, czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.25 13:57:30

Zostałem oszukany przez Irlandczyka... Czy jest sposób,by odzyskać stracone EUR ?

Proszę mi wybaczyć, jeśli piszę w nie tym dziale, co trzeba...

Zostałem oszukany przez Irlandczyka... Czy jest sposób,by odzyskać stracone EUR ?

Proszę wybaczyć chaotyczny opis, jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.25 12:44:51

NAZWISKO PO ROZWODZIE PRZED UPŁYWEM 300 DNI!!!!!! POMÓŻCIE

Kase kurwy chcą to proste,nie patrzą na uczucia psiaki zajebane. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.25 9:57:0

Oskarżony o kradzież w pracy

Witam. Zostalem oskarzony o kradziez w miejscu pracy. Sprawa rozpoczela sie w marcu b.r. czy oczekiwanie na sprawe w sądzie moze tak dlugo trwac? Wynajalem rowniez prawnika ale z jego strony jest cisza. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.25 9:27:35

Praca w banku

Witam, czy sa jakies regulacje prawne mowiace o tym, ile osob moze pracowac w 1 placowce na kasie w banku? Czy np. Cala gotowka moze byc pod opieka tylko jednego pracownika? Czy musza w banku pracowac ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2017.7.24 21:40:41

Zadłużenie mieszkania- pytania

Witam. Bardzo proszę, o wyjaśnienie odnośnie zadłużenia mieszkania i postępowania egzekucyjnego.
Mój chłopak, 2.5 roku temu wyprowadził się z rodzinnego domu, ale nie wymeldowal się z niego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 21:18:28

Urlop okolicznościowy a śmierć dziadka

Witam czy przysługuje mi dzień urlopu za śmierć dziadka? I w jakim terminie należy go wykorzystać? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.7.24 20:43:41

Darowizna otrzymanego spadku

Witam,
Po śmierci rodziców otrzymałam wraz z 3 rodzeństwa spadek w postaci mieszkania. Czy mogę swoją część oddać w darowiźnie jednemu z rodzeństwa? I czy wówczas ta osoba będzie miała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 19:30:30

Koty w bloku

Witam
Czy mogłabym również prosić o wzór tego pisma?
Z góry dziękuję :-) ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.24 17:7:2

Witam. Sprawa dotyczy mojej dziewczyny i jej synka który urodził się w Anglii Chłopczyk nie jest

Witam.
Sprawa dotyczy mojej dziewczyny i jej synka który urodził się w Anglii Chłopczyk nie jest moim dzieckiem. Razem z dziewczyną i dzieckiem mieszkamy w Anglii. Chcemy w Polsce wyrobić mi nr ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 15:28:47

Kontakty z dzieckiem z czyjej inicjatywy?

Witam
3 lata temu rozstałam się z ojcem dzieci. Ze starszym dzieckiwm tata ma kontakt względny syn ma 14 lat posiada fb telefon i sami z tatą ustalają swoje kontakty ja w to nie ingeruję. Syn tez ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.24 14:26:9

Komornik alimenty fa pomocy

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Dzisiaj załamał mi się cały świat proszę o wyrozumiałość i pomoc co mogę zrobić.
Mam zasądzone alimenty, komornika, FA.
Był pewien okres ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 14:4:46

Sprawa spadkowa po babci a zachowek

Witam chciała bym się doradzić .
Mój dziadek zmarł w2015roku zostawił testament w którym jestem jedyną osobą która go dziedziczy(dom).(dziadek ma 2corki.) Spraw wygląda tak dowiedziałam się ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.24 7:46:48

Bilbord na prywatnej działce umieszczony bez zgody właściciela działki.

Witam wszystkich.
Jestem pierwszy raz na forum e-prawnik.
Mam pytanie. Posiadam działkę przy ul. warszawskiej, na której deweloper bez kontaktu ze mną postawił bilbord reklamowy (około 10m2). Rzadko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.23 21:54:57

Jak skutecznie przekazać mieszkanie?

ULEWICZ.KANC,

Czy posiadając testament wydziedziczajacy przy braku kontaktu z corka ona w ogole dowie się o śmierci?

Czy mogę po prostu wtedy pojsc do notariusza aby potwierdzić spadek, bez ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.23 20:41:56

Dziecko a ojciec

Witam. Moje pytanie dotyczy kontaktu ojca z córką. Od początku...córka urodziła się w Niemczech skąd jak skończyła 3 mies wyjechała z nią do Polski. Od 4 lat tutaj też mieszkamy. Ojciec dziecka ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.23 16:2:8

Łączenie kontenerów

Witam i proszę o pomoc.

Posiadam 1300m2 działki. Zgodnie z obowiązującymi przepisami mogę na zgłoszenie postawić tam dwa niezależne domki letniskowe do 35m2 każdy. Na ten cel zamierzam wykorzystać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.23 3:11:29

posiadanie dowodu osobistego członka rodziny

Witam. Mój tato jest osobą niepełnosprawną fizycznie i przebywa w zakładzie opiekuńczo leczniczym. Ponieważ nie może przy sobie posiadać tak ważnych dokumentów jak dowód osobisty w obawie przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 18:41:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika