Forum prawne (strona 148)
Spadek mieszkania z problematycznym lokatorem
Witam, mam problem...3 lata temu odziedzicilam po babci 2 pokojowe mieszkanie, w którym mieszka mój ojciec. Babcia w testamencie zazuczyla sobie, żebym mieszkanie dostała Ja, Al mój ojciec ... Zobacz wątek2017.8.7 12:31:29
zanieczyszczenie środowiska
CześćW tym roku miałem 22 lat Sara, cieszę się zapoznać z ludźmi.
Mam problem o ocenę zanieczyszczenia spowodowane korkami. Każdy może przyczynić się pomysły ze mną.
Dziękuję ... Zobacz wątek
2017.8.7 1:29:2
Rozwód w sytuacji gdy sprawa jest w toku
W maju miałem pierwszą sprawe rozwodowa wnosilem o rozwód z winy zony, opiekę nad dziećmi, alimenty i pozbawienie żony praw rodzicielskich. Zona zgodziła się na wszystko po za pozbawieniem praw ... Zobacz wątek2017.8.6 18:16:51
Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł
Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł bym ja otrzymać wiem ,ze rozmowa była nagrywana ,ale chodzi mi o pisemne potwierdzenie Interwencja ... Zobacz wątek2017.8.6 13:21:53
testament a opieka nad dzieckiem
Witam. Chciałabym sporządzić testament ze względu na losy mojego dziecka w razie jakiegoś wypadku. mam męża i napewno on by się zajął dzieckiem w razie konieczności. natomiast gdyby i on uległ ... Zobacz wątek2017.8.6 12:45:1
Jak odzyskać pieniądze od najemcy?
Witam serdecznie. Chciałam zapytać co zrobic w takiej sytuacji gdy podpisalam umowe najmu mieszkania z facetem wspólnie w biurze w momencie wyprowadzki informowałam wlascicieli ze juz tam nie bede ... Zobacz wątek2017.8.6 0:23:15
Działalność gospodarcza - umowa użyczenia lokalu
Witam użytkowników, mam następujący problem:Jestem zmuszony przenieść działalność gospodarczą do domu, w którym będe wkrótce mieszkać. Przeznaczyłem na biuro jedno pomieszczenie i z ... Zobacz wątek
2017.8.5 16:8:37
Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy
Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy sie jej odszkodowanie? ... Zobacz wątek2017.8.5 13:8:39
Spor o grosz
Witam. Mam problem z komornikiem, poniewaz wzialem szybka pozyczk, splacilem ja ale bez jednego grosza. Mimo kilkukrotnego wysylania kwoty do pozyczkodawcy, zawsze on to odsylal. Kwota wkoncu urosla do ... Zobacz wątek2017.8.5 12:48:8
Matka dziecka nie podaje miejsca pobytu z dzieckiem
Dodam, że żyliśmy w związku pozamałżeńskim. Przyjąłem uznanie ojcostwa, syn nosi moje nazwisko. ... Zobacz wątek2017.8.5 0:32:18
Przyciemnianie lamp
Witam.Przyciemnianie lamp z tyłu skutera całkowicie na czarno jest niedopuszczalne. Tyle wiem.
Pytanie jest takie, czy jeśli moje lampy zostaną przyciemnione ALE zostawię na nich prześwit ... Zobacz wątek
2017.8.4 21:3:11
Przedłużenie umowy na czas nieokreślony, a ciąża
Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie swojej umowy w pracy, którą mam na czas określony do 04.2019r. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, który kończy mi się we wrześniu. Jeśli zajdę w ... Zobacz wątek
2017.8.4 16:7:59
Groźba Eksmisji. Płacę czynsz regularnie.
Dodam że w bloku nie ma żadnego węża w razie pożaru, wszystkie zostały skradzione. Mieszkam na ostatnim piętrze i gdy jest ulewa dach przecieka, przecieka także w pobliżu instalacji elektrycznej. ... Zobacz wątek2017.8.4 13:5:1
Pracodawca posiada mój weksel jak go odzyskać?
Witam.Mam problem który często mnie dręczy i nie mogę o tym zapomnieć.2 miesiące temu zatrudniłem się w pewnej "firmie" niedość że dostałem jakieś 40 % mojego łącznego wynagrodzenia to nie ... Zobacz wątek2017.8.4 11:39:55
Testament po dziadkach
Witam.Takie pytanko.
Jeśli posiadam testament sporządzony przez notariusza (akt notarialny), testament jest jeden po babci i jeden po dziadku, w obydwu testamentach napisane, że całość majątku ... Zobacz wątek
2017.8.4 11:32:18
Jakie konto bankowe wybrac ?
Ja akurat mam mBank i jestem z niego zadowolona. A oprocentowanie o którym piszesz wszędzie jest na podobnym poziomie. ... Zobacz wątek2017.8.4 10:53:24
zanieczyszczenie powitrza
Witam,mam mały zakład,wentylator wydmuchuje zanieczyszczone środkami do malowania skór powietrze wzdłóż(1 metr obok) płotu sąsiadów.Dodam,że to powietrze jest kompletnie niewyczuwalne,nie ... Zobacz wątek
2017.8.3 23:37:15
Przedmiot kupiony na allegro przez kup teraz sprzedający nie chce wysłać towaru
Witam kupilam basen na allegro . sprzedawca mial 2dni na wysłanie mi basenu i go chyba nie wyslal poniewaz powinien mnie o tym chyba poinformowac a tego nie zrobil czy moge teraz odstąpic od zakupu ??? ... Zobacz wątek2017.8.3 18:50:36
Witam. Ostatnio zgłosiła się do mnie policja, mieli nakaz aresztowania za nie zaplacony mandat. W
Witam. Ostatnio zgłosiła się do mnie policja, mieli nakaz aresztowania za nie zaplacony mandat. W sierpniu jadę na wakacje zagranice. Moje pytanie czy mogę gdzieś sprawdzić czy nie szuka mnie policja? ... Zobacz wątek2017.8.3 18:23:2
Ustalenie kontaktów z córkami
Dzień Dobry,Mojego męża reprezentuje mec. Celińska Milewska, nie ma sprawy w sądzie, dostałam od niej list. Moim pełnomocnikiem jest mec. Małgorzata Woźniak, na razie nie wiem czy to dobry wybór, ... Zobacz wątek
2017.8.3 14:54:43
SĄD WYSŁAŁ WYROK NA ADRES POD KTÓRYM MNIE NIE MA I O TYM WIEDZIAŁ
Co zrobic w momencie zatrzymania przez policje w celu osadzenia za 4000zl jezeli osoba ta nie jest zameldowana i wszystkie pisma z sadu przychodza na stary adres.Osoba ta nie posiada meldunku a policja ... Zobacz wątek2017.8.3 9:6:33
Rozwód, podział majątku a wypisanie się z kredytu hiotecznego
Mam jeszcze jedno pytanie.Była żona będąc współwłaścicielem kredytu jest jednocześnie współwłaścicielem konta z którego automatycznie pobierane są pieniądze na rate. Co zrobić w sytuacji ... Zobacz wątek
2017.8.2 21:55:48
Zmiana Buira Administracji
Mam następujące pytanie. Nieruchomość jest współwłasnością trzech osób w procentach 50, 25 i 25. Mniejszościowi udziałowcy są niezadowoleni z administrowania tą nieruchomością przez Biuro ... Zobacz wątek2017.8.2 19:11:51
Zasiłki a rodzina patchworkowa?
Witam serdecznieMoje pytanie dotyczy zasiłków na dzieci.
W skróci moja sytuacja wygląda tak: mam dwoje dzieci w wieku 7 i 9 lat. Mam na nie przyznany zasiłek 500+, niestety do funduszu alimentacyjnego ... Zobacz wątek
2017.8.2 13:28:46
Policja a ujawnienie danych
Witam, ostatnio zadzwoniła do mnie osoba która użyczyła mi auta żądając natychmiastowego zwrotu ponieważ kolego\policjant tej osoby ujawnił mu wszystkie moje przewinienia(zatargi z prawem) z okresu ... Zobacz wątek2017.8.2 13:27:58
Nielegalna altana
Witam posiadam działkę na wsi jest tam plan zagospodarowania przestrzennego jest tam altana do 35m2... pytanie brzmi czy mogę ją wybudowac z drewna zrobila by to firma budowlana czy mogę tam mieć ... Zobacz wątek2017.8.2 11:6:52
gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta
gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta... Zobacz wątek
2017.8.2 5:39:16
Problem z drogą - brak pozwolenia na budowę domu
Witam.Proszę o poradę.
Zakupiłem działkę i uzyskałem warunki zabudowy . Jednak pojawił się problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę.
Otóż gmina nie wyda pozwolenia na budowę bo droga ... Zobacz wątek
2017.8.1 23:12:44
Problem z właścicielem byłego wynajmowanego mieszkania
Windykację bez zaliczek i prowizji prowadzi dla mnie enakazpl. ... Zobacz wątek2017.8.1 15:40:45
Likwidacja firmy a zwolnienie L4
Witam,W dniu 1.08 firma, w której miałem umowę o pracę na czas nieokreślony przestała istnieć ze względu na niewypłacalność. W dniu 31.07 udałem się na zwolnienie L4 na 14 dni.
Zwolnienie ... Zobacz wątek
2017.8.1 10:33:21
Obowiazek alimentacyjny a pozbawienie praw
Wiatm. Przebywam za granicą i jestem po rozwodzie. Byly mąż nie kontaktuke sie z naszym synem jest alkoholikiem dzwoni sporadycznie ma trudnosci w placeniu alimentów jest bezdomny obecnie i chcialabym ... Zobacz wątek2017.7.31 22:8:48
jak odrzuc spadk przez małoletnie dziecko
Witam wszystkich......musze przeprowadzic sprawe spadkową małoletniej córki, bo nie chcę aby przejeła długi po swoim wuju.......ojciec dziecka odrzucił spadek u notariusza ,kolejna w kolejności ... Zobacz wątek2017.7.31 21:46:17
Zawieszenie
Mój narzeczony jakiś czas temu został zatrzymany do kontroli podczas jazdy z samochodem i posiadal przy sobie trawkę czy jakies zioło i zabrali mu prawo jazdy na 3 lata i dostał kare pieniężna ... Zobacz wątek2017.7.31 21:30:5
czas pracy
Moj zaklad pracy pracuje od pon do piatku od 7-19. Wychodzi z tego ze moja zmiana robocza to 6h. Nie mam w tym czasoe zadnych przerw (sniadaniowychb czy odejscia od komputera-stala praca przy monitorze-obsluga ... Zobacz wątek2017.7.31 19:29:51
Zwrot towaru firma-firmie
Zostań inwestorem na Pozyczkolandi.pl to bezpieczniejsze , ja jestem ... Zobacz wątek2017.7.31 15:54:29
Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki?
Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki? Zapytanie ... Zobacz wątek2017.7.31 15:5:59
Likwidacja a brak ogłoszenia w monitorze
Krótki opis sprawy:W 2016r została podjęta uchwała o likwidacji spółki z o.o. (której prezes zarządu leczy się psychiatrycznie), w wyniku zadłużeń i braku kapitału, spółka do tej pory ... Zobacz wątek
2017.7.31 13:24:16
Usamodzielnienie w wieku 17 lat
Witam parę dni temu skończyłam 17 lat, chodzę do technikum z językiem hiszpańskim, pobieram rentę rodzinną po tacie , matka poznała nowego faceta i nagle chce się wyprowadzić do niego, ma nadzór ... Zobacz wątek2017.7.31 11:46:50
Wtargniecie
Witam rodzice przepisami mi gospodarstwo wraz z domem w którym również miesZka babcia ze swoim synem i jego żona (babcia i jej syn mają zapisane dożywocie). Przyjeżdża do nich siostra jego żony ... Zobacz wątek2017.7.31 10:16:49
UMOWA Z ORANGE - reklamacja
Przestańcie sie wygłupiac,ja wierze z ta żoną,że płacze po nocach i nie tylko,mogło tak być bez dwóch zdań,do mnie tez w marcu tego roku ktos dzwonił z oferta promocyjną z Orange,a ja jestem ... Zobacz wątek2017.7.30 22:9:20
Sprzedaż domu z dużą działką
Witam. Otóż mam spory problem ze sprzedażą domu. Dom leży na działce 90 arów, jest to teoretycznie działka budowlana lecz na mapach wpisy stare jako Ł - R czyli łąki i orne pole... Wiem że ... Zobacz wątek2017.7.30 16:0:54
Odszkodowanie i ciągłość leczenia
Witam. Dwa miesiące temu wyhaczyłem sobie bark w pracy . Już po raz trzeci w życiu. Od tamtego czasu przebywam na zwolnieniu lekarskim . Miesiąc temu lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ... Zobacz wątek
2017.7.30 11:53:18
Odszkodowanie i ciągłość
Witam. Dwa miesiące temu wyhaczyłem sobie bark w pracy . Już po raz trzeci w życiu. Od tamtego czasu przebywam na zwolnieniu lekarskim . Miesiąc temu lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ... Zobacz wątek2017.7.30 11:43:8
przebudowa ramy motoru
[cytat]chciałbym przebudować ramę motoru przód z jedno koło na 2 koła i pytanie jest takie czy takim pojazdem mogę poruszać sie po drogach miejskich
[/cytat]
rama cała oryginalna od ... Zobacz wątek
2017.7.29 21:9:53
Minimalna kwota alimentów?? Proszę o pomoc!
Nie ma minimalnej kwoty. Ale trzeba pamiętać,że alimenty nie są tylko w postaci pieniężnej.. są też w naszej ustawie alimenty rzeczowe.. np. Zakup leków, opłata za korepetycje, żywność.. lub ... Zobacz wątek2017.7.29 8:37:34
Wykończenie domu na działce zajętej przez US
Witam,Potrzebuje porady prawnej w sprawie nieruchomości którą przejął mi urząd skarbowy. Otóż chodzi o dom który jest w stanie surowym również on znajduje sie tej zajętej posesji , moje ... Zobacz wątek
2017.7.29 7:46:37
zaprzeczenie ojcostwa alimenty
W Niemczech już wprowadzono prawo że mężczyzna który wychowuje nieswoje dziecko może się ubiegać o odszkodowanie od matki, o co dopiero zrzeknięcie się ojcostwa. Ale cóż, niestety żyjemy w ... Zobacz wątek2017.7.29 0:26:17
Darowizna nieruchomości, problemy
Witam serdecznie,Zdecydowałam się napisać tutaj na forum, ponieważ spotkałam się z wieloma problemami przy darowiźnie nieruchomości i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Bardzo proszę ... Zobacz wątek
2017.7.28 22:42:9
Podział majątku, a roszczenie regresowe
Dzień dobry. Czy w podziale majątku gdzie kredyt jest spłacają 8 lat oprócz różnicy między kwota kredytu a wartością mieszkania sąd na wniosek męża może zasadzie zwrt połowy rat wpłaconych ... Zobacz wątek2017.7.28 21:27:59
mandat za \"usiłowanie\" spożycia alkoholu
Witam.Pilismy z kolegą w miejscu nie publicznym. Można powiedzieć 100m od drogi.Po spożyciu wzięliśmy puste butelki i poszliśmy po następne przeszlem pierwszy kolega został w tyle bo jechały ... Zobacz wątek2017.7.28 15:57:59
Masz inne pytanie do prawnika?