Forum prawne (strona 147)
Umowa zlecenie
Jestem zatrudniona na umowę zalecenie w pewnej firmie od lipca do końca sierpnia, każdy miesiąc nowa umowa. Po przepracowaniu miesiąca dowiedziałam się,że wynagrodzenie za miesiac lipiec otrzymam ... Zobacz wątek2017.8.10 0:54:55
Witam, Kontaktuję się z Państwem w nietypowej dość sprawie. Mieszkam w domu jednorodzinnym na
Witam,Kontaktuję się z Państwem w nietypowej dość sprawie. Mieszkam w domu jednorodzinnym na osiedlu domów (bardzo spokojna dzielnica, strefa zamieszkania o niskim natężeniu ruchu samochodowego ... Zobacz wątek
2017.8.9 23:4:3
Dzień dobry. Mam pytanie w kwestii donosu, w urzędzie gminy zgłoszono na mnie i moja rodzine donos
Dzień dobry.Mam pytanie w kwestii donosu, w urzędzie gminy zgłoszono na mnie i moja rodzine donos w kestii mieszkania czy mam prawo dowiedziec sie kto napisal taki donos i jak to zrobic. Donos ... Zobacz wątek
2017.8.9 20:40:8
Witam . Działka UR -usługi rzemiosła uciążliwego a budowa domu na takiej działce czy jest możliwość?
Witam . Działka UR -usługi rzemiosła uciążliwego a budowa domu na takiej działce czy jest możliwość? .dodam że działka znajduje sie w koło budynków mieszkalnych. terenu UR -usługi rzemiosła ... Zobacz wątek2017.8.9 19:4:55
Rola kuratora sądowego
A jesli ma sie asystenta rodziny i asystent niema zastrzezeni do rodziny tylko kuratorowi zawsze cos nie pasuje i zastrasza ze odbierze dzieci? ... Zobacz wątek2017.8.9 16:17:51
Rezygnacja z kindergelds
Rezygnacja z kindergelds WitamMojemu mężowi kończy się kontrakt w Niemczech w październiku,
Bedzie wracał do Polski, jak załatwić rezygnację z kindergelds, chcielibyśmy starać się o 500+ ... Zobacz wątek
2017.8.9 15:47:12
spadek zmarłej matki narzeczonej
Witam mam pytanie ponieważ w lutym tego roku zmarła matka mojej narzeczonej pozostawiając wiele długów oczywiście narzeczona zgodnie z prawem zrzekła się spadku. 5 dni temu urodziła się nam córka ... Zobacz wątek2017.8.9 15:33:15
Matka i dziecko w Anglii / ojciec w Polsce - gdzie sprawa o alimenty?
Witam,Moja byla zona i nasz 5 letnii syn mieszkaja od paru lat w Anglii. Ja natomiast mieszkam w Polsce.
Do tej pory placilem dobrowolnie wg tego co ustalilismy ale teraz ona zlozyla pozew o alimenty ... Zobacz wątek
2017.8.9 10:21:14
Konkubinat a alimenty
Witam. Jestem po rozwodzie wina z obu stron. Moja była żona ma przysadzone alimenty na kwotę 600 zł, nie mamy dzieci. Od pewnego czasu moja była żona zamieszkuje razem z konkubentem i jego dzieckiem ... Zobacz wątek2017.8.9 10:15:44
Szukam Prawnika Radcy do reprezentacji przed Izba Lekarska w Krakowie
Nie wiem czy jest w tym dobra ale znam Panią mecenas Angelike Mazur z Krakowa. Pomogła mi w innej sprawie... telefonu nie pamietam. ... Zobacz wątek2017.8.8 21:10:37
Jednoczesne zatrudnienie radcy prawnego na etacie w urzędzie i prowadzenie kancelarii
Witam, chciałabym prosić o poradę bardziej doświadczonych kolegów radców prawnych. Jestem radcą prawnym zatrudnionym na etacie w gminie, a więc obowiązują mnie przepisy ustawy o pracownikach ... Zobacz wątek2017.8.8 18:23:0
OBOWIĄZKI I PRAWA LOKATORÓW?
prosze posluchac ja mam jeszcze gorzej bo sasiadka nade mna wynajmuje mieszkanie i postanowila otworzyc sobie pralnie oczywiscie nie legalnie teraz tak sie rozkrecilo ze pierze tez cale noce prosze sobie ... Zobacz wątek2017.8.8 16:55:50
Zatrzymanie prawa jazdy
Witam, mam pytanie, miesiąc temu mojego ojca zatrzymała policja i podczas badanie alkomatem wykazało 0.25 wydychanym powietrzu, ojciec powiedział że pil ale dzień wcześniej więc pojechali do szpitala ... Zobacz wątek2017.8.8 15:37:20
Święto państwowe a dzień wolny od pracy
Dzień dobry,pracuje w sklepie na umowę o pracę na pełen etat. W tym mc są 4 weekendy plus święto 15.08. W tym mc nie mam ani jednego wolnego weekendu. W grafiku mam jedynie 8 dni wolnych od ... Zobacz wątek
2017.8.8 11:42:24
wpis w KW czy założenie nowego KW?
Witam, mam problem z wnioskiem o KW. Posiadam księgę wieczystą w której wpisane są grunty rolne. Obecnie chce założyć księgę dla działki na której stoi dom (a dokładnie - grunty rolne zabudowane). ... Zobacz wątek2017.8.8 8:13:2
2017.8.7 23:28:22
OBRONA PRZED KOMORNIKIEM? - pomoc prawna dla zadłużonych
Witam. Mam problem z jedną z tutejszych Kancelarii Komorniczych. Problem polega w skrócie na: Miałam b.mały dług w jednej firmie (kompletnie zapomniałam zaś po 3 latach dostałam wezwanie do stawienia ... Zobacz wątek2017.8.7 13:4:32
Spadek mieszkania z problematycznym lokatorem
Witam, mam problem...3 lata temu odziedzicilam po babci 2 pokojowe mieszkanie, w którym mieszka mój ojciec. Babcia w testamencie zazuczyla sobie, żebym mieszkanie dostała Ja, Al mój ojciec ... Zobacz wątek2017.8.7 12:31:29
zanieczyszczenie środowiska
CześćW tym roku miałem 22 lat Sara, cieszę się zapoznać z ludźmi.
Mam problem o ocenę zanieczyszczenia spowodowane korkami. Każdy może przyczynić się pomysły ze mną.
Dziękuję ... Zobacz wątek
2017.8.7 1:29:2
Rozwód w sytuacji gdy sprawa jest w toku
W maju miałem pierwszą sprawe rozwodowa wnosilem o rozwód z winy zony, opiekę nad dziećmi, alimenty i pozbawienie żony praw rodzicielskich. Zona zgodziła się na wszystko po za pozbawieniem praw ... Zobacz wątek2017.8.6 18:16:51
Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł
Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł bym ja otrzymać wiem ,ze rozmowa była nagrywana ,ale chodzi mi o pisemne potwierdzenie Interwencja ... Zobacz wątek2017.8.6 13:21:53
testament a opieka nad dzieckiem
Witam. Chciałabym sporządzić testament ze względu na losy mojego dziecka w razie jakiegoś wypadku. mam męża i napewno on by się zajął dzieckiem w razie konieczności. natomiast gdyby i on uległ ... Zobacz wątek2017.8.6 12:45:1
Jak odzyskać pieniądze od najemcy?
Witam serdecznie. Chciałam zapytać co zrobic w takiej sytuacji gdy podpisalam umowe najmu mieszkania z facetem wspólnie w biurze w momencie wyprowadzki informowałam wlascicieli ze juz tam nie bede ... Zobacz wątek2017.8.6 0:23:15
Działalność gospodarcza - umowa użyczenia lokalu
Witam użytkowników, mam następujący problem:Jestem zmuszony przenieść działalność gospodarczą do domu, w którym będe wkrótce mieszkać. Przeznaczyłem na biuro jedno pomieszczenie i z ... Zobacz wątek
2017.8.5 16:8:37
Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy
Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy sie jej odszkodowanie? ... Zobacz wątek2017.8.5 13:8:39
Spor o grosz
Witam. Mam problem z komornikiem, poniewaz wzialem szybka pozyczk, splacilem ja ale bez jednego grosza. Mimo kilkukrotnego wysylania kwoty do pozyczkodawcy, zawsze on to odsylal. Kwota wkoncu urosla do ... Zobacz wątek2017.8.5 12:48:8
Matka dziecka nie podaje miejsca pobytu z dzieckiem
Dodam, że żyliśmy w związku pozamałżeńskim. Przyjąłem uznanie ojcostwa, syn nosi moje nazwisko. ... Zobacz wątek2017.8.5 0:32:18
Przyciemnianie lamp
Witam.Przyciemnianie lamp z tyłu skutera całkowicie na czarno jest niedopuszczalne. Tyle wiem.
Pytanie jest takie, czy jeśli moje lampy zostaną przyciemnione ALE zostawię na nich prześwit ... Zobacz wątek
2017.8.4 21:3:11
Przedłużenie umowy na czas nieokreślony, a ciąża
Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie swojej umowy w pracy, którą mam na czas określony do 04.2019r. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, który kończy mi się we wrześniu. Jeśli zajdę w ... Zobacz wątek
2017.8.4 16:7:59
Groźba Eksmisji. Płacę czynsz regularnie.
Dodam że w bloku nie ma żadnego węża w razie pożaru, wszystkie zostały skradzione. Mieszkam na ostatnim piętrze i gdy jest ulewa dach przecieka, przecieka także w pobliżu instalacji elektrycznej. ... Zobacz wątek2017.8.4 13:5:1
Pracodawca posiada mój weksel jak go odzyskać?
Witam.Mam problem który często mnie dręczy i nie mogę o tym zapomnieć.2 miesiące temu zatrudniłem się w pewnej "firmie" niedość że dostałem jakieś 40 % mojego łącznego wynagrodzenia to nie ... Zobacz wątek2017.8.4 11:39:55
Testament po dziadkach
Witam.Takie pytanko.
Jeśli posiadam testament sporządzony przez notariusza (akt notarialny), testament jest jeden po babci i jeden po dziadku, w obydwu testamentach napisane, że całość majątku ... Zobacz wątek
2017.8.4 11:32:18
Jakie konto bankowe wybrac ?
Ja akurat mam mBank i jestem z niego zadowolona. A oprocentowanie o którym piszesz wszędzie jest na podobnym poziomie. ... Zobacz wątek2017.8.4 10:53:24
zanieczyszczenie powitrza
Witam,mam mały zakład,wentylator wydmuchuje zanieczyszczone środkami do malowania skór powietrze wzdłóż(1 metr obok) płotu sąsiadów.Dodam,że to powietrze jest kompletnie niewyczuwalne,nie ... Zobacz wątek
2017.8.3 23:37:15
Przedmiot kupiony na allegro przez kup teraz sprzedający nie chce wysłać towaru
Witam kupilam basen na allegro . sprzedawca mial 2dni na wysłanie mi basenu i go chyba nie wyslal poniewaz powinien mnie o tym chyba poinformowac a tego nie zrobil czy moge teraz odstąpic od zakupu ??? ... Zobacz wątek2017.8.3 18:50:36
Witam. Ostatnio zgłosiła się do mnie policja, mieli nakaz aresztowania za nie zaplacony mandat. W
Witam. Ostatnio zgłosiła się do mnie policja, mieli nakaz aresztowania za nie zaplacony mandat. W sierpniu jadę na wakacje zagranice. Moje pytanie czy mogę gdzieś sprawdzić czy nie szuka mnie policja? ... Zobacz wątek2017.8.3 18:23:2
Ustalenie kontaktów z córkami
Dzień Dobry,Mojego męża reprezentuje mec. Celińska Milewska, nie ma sprawy w sądzie, dostałam od niej list. Moim pełnomocnikiem jest mec. Małgorzata Woźniak, na razie nie wiem czy to dobry wybór, ... Zobacz wątek
2017.8.3 14:54:43
SĄD WYSŁAŁ WYROK NA ADRES POD KTÓRYM MNIE NIE MA I O TYM WIEDZIAŁ
Co zrobic w momencie zatrzymania przez policje w celu osadzenia za 4000zl jezeli osoba ta nie jest zameldowana i wszystkie pisma z sadu przychodza na stary adres.Osoba ta nie posiada meldunku a policja ... Zobacz wątek2017.8.3 9:6:33
Rozwód, podział majątku a wypisanie się z kredytu hiotecznego
Mam jeszcze jedno pytanie.Była żona będąc współwłaścicielem kredytu jest jednocześnie współwłaścicielem konta z którego automatycznie pobierane są pieniądze na rate. Co zrobić w sytuacji ... Zobacz wątek
2017.8.2 21:55:48
Zmiana Buira Administracji
Mam następujące pytanie. Nieruchomość jest współwłasnością trzech osób w procentach 50, 25 i 25. Mniejszościowi udziałowcy są niezadowoleni z administrowania tą nieruchomością przez Biuro ... Zobacz wątek2017.8.2 19:11:51
Zasiłki a rodzina patchworkowa?
Witam serdecznieMoje pytanie dotyczy zasiłków na dzieci.
W skróci moja sytuacja wygląda tak: mam dwoje dzieci w wieku 7 i 9 lat. Mam na nie przyznany zasiłek 500+, niestety do funduszu alimentacyjnego ... Zobacz wątek
2017.8.2 13:28:46
Policja a ujawnienie danych
Witam, ostatnio zadzwoniła do mnie osoba która użyczyła mi auta żądając natychmiastowego zwrotu ponieważ kolego\policjant tej osoby ujawnił mu wszystkie moje przewinienia(zatargi z prawem) z okresu ... Zobacz wątek2017.8.2 13:27:58
Nielegalna altana
Witam posiadam działkę na wsi jest tam plan zagospodarowania przestrzennego jest tam altana do 35m2... pytanie brzmi czy mogę ją wybudowac z drewna zrobila by to firma budowlana czy mogę tam mieć ... Zobacz wątek2017.8.2 11:6:52
gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta
gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta... Zobacz wątek
2017.8.2 5:39:16
Problem z drogą - brak pozwolenia na budowę domu
Witam.Proszę o poradę.
Zakupiłem działkę i uzyskałem warunki zabudowy . Jednak pojawił się problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę.
Otóż gmina nie wyda pozwolenia na budowę bo droga ... Zobacz wątek
2017.8.1 23:12:44
Problem z właścicielem byłego wynajmowanego mieszkania
Windykację bez zaliczek i prowizji prowadzi dla mnie enakazpl. ... Zobacz wątek2017.8.1 15:40:45
Likwidacja firmy a zwolnienie L4
Witam,W dniu 1.08 firma, w której miałem umowę o pracę na czas nieokreślony przestała istnieć ze względu na niewypłacalność. W dniu 31.07 udałem się na zwolnienie L4 na 14 dni.
Zwolnienie ... Zobacz wątek
2017.8.1 10:33:21
Obowiazek alimentacyjny a pozbawienie praw
Wiatm. Przebywam za granicą i jestem po rozwodzie. Byly mąż nie kontaktuke sie z naszym synem jest alkoholikiem dzwoni sporadycznie ma trudnosci w placeniu alimentów jest bezdomny obecnie i chcialabym ... Zobacz wątek2017.7.31 22:8:48
jak odrzuc spadk przez małoletnie dziecko
Witam wszystkich......musze przeprowadzic sprawe spadkową małoletniej córki, bo nie chcę aby przejeła długi po swoim wuju.......ojciec dziecka odrzucił spadek u notariusza ,kolejna w kolejności ... Zobacz wątek2017.7.31 21:46:17
Zawieszenie
Mój narzeczony jakiś czas temu został zatrzymany do kontroli podczas jazdy z samochodem i posiadal przy sobie trawkę czy jakies zioło i zabrali mu prawo jazdy na 3 lata i dostał kare pieniężna ... Zobacz wątek2017.7.31 21:30:5
Masz inne pytanie do prawnika?