Forum prawne (strona 147)
Komornik za dług do szkoły bez podpisanej umowy
[cytat]Witam, zacznę od początku...dwa lata temu zapisałam się do szkoły jańskiego w Warszawie, zapłaciłam 2-3 raty czesnego z góry. Po kilku tygodniach odwoływania zajęć (bo to wody nie ... Zobacz wątek
2017.4.3 18:53:21
Naprawa samochodu u mechanika trwająca już tygodnie - prawa klienta
[cytat]Witam nie wiem czy to dobra podkategoria prosze o przeniesienie jezeli zla zaznaczylem.jestem tu nowy. Problem polega na tym że postawiłem Auto do mechanika do naprawy, naprawa zajmująca ... Zobacz wątek
2017.4.3 18:42:59
Przedawnienie mandatów za parkowanie po 5 latach
Witam,Dostałem wezwanie do zapłaty od urzędu miasta za brak opłaty za postój w strefie płatnego parkowania w dniach: 10.04/22.10/23.10 - w 2012 roku. Dodam, że auto wymienione we wezwaniu ... Zobacz wątek
2017.4.3 16:55:35
Czy mogę zrezygnować z bojlera spółdzielni na własny
Pod spodem jest tekst pt. "Sposób wymierzania opłat za wodę". Mnie się to kojarzy (z racji słowa WYMIERZANIE) z wymierzaniem jakiejś kary, na przykład kary chłosty. Teraz wprawdzie chłosty się ... Zobacz wątek2017.4.3 16:25:27
Czy można żądać zwrotu kosztów dostawy od osoby która nie odebrała paczki
Czy moge ubiegac sie o zwrot kosztow dostawy od osoby ktora nie odebrala przesylki pobraniowej Podczas sprzedazy internetowej przystalem na prosbe kupujacego na wysylke pobraniowa, wysylalem w taki sposob ... Zobacz wątek2017.4.3 15:24:17
Zwrot ubezpieczenia kredytu podczas egzekucji komorniczej
Mam egzekucje komornicza niesplaconego kredytu, tylko co ze zwrotem ubezpieczenia,to spora suma, czy moge je otrzymac w trakcie egzekucji,czy dopiero po jej zakonczeniu i spłaty zaległosci. Czy moge ... Zobacz wątek2017.4.3 8:21:27
Konsekwencje złapania na paleniu marihuany - grzywna czy sąd
Witam.Jakoś 2 tygodnie temu zostałem złapany wraz z kolegą na paleniu marihuany. Bylo 2 policjantów, a nas 4 wiec dwójka można powiedzieć, że uciekła. Na komisariacie z tym kolegą złożyliśmy ... Zobacz wątek
2017.4.1 12:59:46
Czy można rozdzielić rodzeństwo przy zabezpieczeniu dziecka
czy mozna rozdzielic rodzenstwo? mam jednego syna z poprzedniego małzenstwa a drugi z nieformalnego zwiazku i ojciec tego drugiego ma zabezpiecznie ze syn na czas postepowania ma zamieszkiwac z nim, drugi ... Zobacz wątek2017.3.31 14:18:53
Kredyt na mieszkanie dla pracownika służb mundurowych z dodatkami
W sprawach mieszkaniowych polecam kancelarię LEXUM z Wrocławia ... Zobacz wątek2017.3.31 12:39:6
Maksymalna długość kanału wentylacyjnego w mieszkaniu na piętrze
W sprawach mieszkaniowych polecam kancelarię LEXUM z Wrocławia ... Zobacz wątek2017.3.31 12:37:8
Legalizacja zabudowy na działce rolnej w obszarze chronionym
Chętnie podzielę się doświadczeniami w legalizacji/pozwoleniu na budowę budynków na obszarze chronionego krajobrazu czy parku krajobrazowym. Inf. marcin.u2[małpa]wp.pl ... Zobacz wątek2017.3.30 15:2:22
Czy straszenie policją jest karalne?
Pan Michał mnie ignoruje ja tak sie nie będę bawić... Zobacz wątek
2017.3.30 13:52:45
Konsekwencje dla nieletniego za posiadanie alkoholu
dziwka ma przejebane ... Zobacz wątek2017.3.30 9:4:55
Ubezpieczenie zdrowotne po wyrejestrowaniu z urzędu pracy w wieku lat
Dołaczam do pytania ... Zobacz wątek2017.3.29 20:16:21
Kolizja z tirem przy wyprzedzaniu - kto ponosi winę
Dzień dobry,Dzisiaj byłem uczestnikiem kolizji drogowej. Przy wyprzedzaniu samochodu ciężarowego kierowca tego pojazdu możliwe że specjalnie wykonał kierownicą ruch w moją stronę (zajechał ... Zobacz wątek
2017.3.29 20:9:21
Polisa ochrony prawnej - czy warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie
Warto, tak mi się wydaje, że składki się zwracają. Przez 3 lata korzystałem z ubezieczenia ochrony prawnej od D.A.S., potem zrezygnowałem, ale teraz czas pomyśleć o powrocie. Zwłaszcza że wakacje ... Zobacz wątek2017.3.29 13:28:36
Nakaz zamurowania okien wykutych bez pozwolenia przez poprzedniego właściciela
Witam,Postaram się jak najprościej przedstawić moją sprawę :)
Jestem właścicielem budynku w którym dawny właściciel kilkadziesiąt lat temu - wykuł okna bez żadnego pozwolenia (samowola). ... Zobacz wątek
2017.3.29 11:25:6
Mandat za parkowanie z nieważnym dowodem osobistym - konsekwencje
Witam,Niestety złożyłem wniosek o dowód osobisty tydzień przed jego utratą ważności. Czekam już na nowy prawie miesiąc i jeszcze nie mam. Ostatnio dostałem wezwanie na policję w sprawię ... Zobacz wątek
2017.3.28 12:32:38
Czy na syndyka można wystawić tytuł wykonawczy za zaległości podatkowe
czy na syndyka można wystawić tytuł wykonawczy? w 2013 r. spółka ogłosiła upadłość i urząd miejski zgłosił wierzystelność. Syndyk składa deklaracje na podatek od nieruchomości, zadłużenie ... Zobacz wątek2017.3.28 12:18:5
Zachowek od darowizny dokonanej ponad lat temu - czy przysługuje dzieciom
Witam,mam problem z interpretacją przepisów dotyczących zachowka od darowizny.
12 lat temu dziadkowie przepisali na mnie dom, w formie darowizny, z możliwością dożywotniego korzystania z domu.
Babcia ... Zobacz wątek
2017.3.28 10:22:38
Czy rodzic może nie informować o pobieraniu pieniędzy na dziecko
Witam. Od jakiegoś czasu zaczęłam zastanawiać się, czy mój rodzic bierze na mnie alimenty i +500. Oczywiście rozmawiałam z tatą na te tematy, lecz te rozmowy zawsze kończyły się porażką. ... Zobacz wątek2017.3.27 19:35:50
2017.3.27 18:22:54
Odpoczynek tygodniowy przy pracy zmianowej - czy wszystko zgodne z prawem
Witam,ostatnio pracowałem od poniedziałku do soboty w godzinach 14-22, następnie miałem 24h przerwy i pracowałem od niedzieli do niedzieli (7 dni) od 22 do 6, chociaż ostatnia nocka mimo zmiany ... Zobacz wątek
2017.3.27 15:17:16
Odpowiednik PESEL w Niemczech
Witam, Może wiecie gdzie jest Pesel w Niemieckim dowodzie osobistym? ... Zobacz wątek2017.3.26 23:42:21
Gabinet biorezonansu magnetycznego - jakie uprawnienia potrzebne
Chcialbym otworzyc gabinet biorezonansu magnetycznego Bicom. ( terapie antynikotynowe i alergiczne ) Ukończyłem kilka kursów z zakresu medycyny naturalnej, ale nie były to kursy kwalifikacyjne. Jeden ... Zobacz wątek2017.3.26 22:43:9
Jak uniknąć dziedziczenia długów ojca alkoholika?
Witam, sytuacja wygląda następująco, mam ojca alkoholika, który zadłuż nasza rodzinę (moja mamę, która jest z nim w związku małżeńskim i trójka rodzeństwa). Zadłużył się już na 10 tysięcy ... Zobacz wątek2017.3.26 19:44:38
Przedłużenie renty rodzinnej na ostatnim roku studiów
Witam.W lutym skończyłam studia 1go stopnia. Renta przysługiwała mi do 15 marca 2017 i do końca tego miesiąca mam kartę rencisty- po zmarłym ojcu.
Co dalej ? Do kiedy przysługuje mi ubezpieczenie? ... Zobacz wątek
2017.3.26 16:48:45
Sprawa o zgodę na wyjazd z dzieckiem trwa lata - jakie szanse
heju mnie jest podobnie
chcesz wyjechac do nowego partnera czy do pracy?
opinie z rock sa dla ojca pozytywne?
ile lat ma Twoje dziecko?
... Zobacz wątek
2017.3.26 10:52:25
Podział działki rolnej z częściowym planem zagospodarowania
Witam, czy jest możliwy podział działki rolnej o pow. O,7000 ha z częściowym planem zagospodarowania przestrzennego oznaczonym jako teren zabudowy zagrodowej? Podział by polegał na tym że jedna ... Zobacz wątek2017.3.25 16:48:11
Podział działki rolnej na część rolną i budowlaną - czy możliwy
Witam, czy jest możliwy podział działki rolnej o pow. O,7000 ha z częściowym planem zagospodarowania przestrzennego oznaczonym jako teren zabudowy zagrodowej? Podział by polegał na tym że jedna ... Zobacz wątek2017.3.25 16:17:1
Czy pracodawca może zwolnić w ciąży zagrożonej na umowie zlecenie
Witam, zgłaszam sie o poradę ponieważ mam pewien problem w swojej pracy . Mianowicie jestem zatrudniona na umowę zlecenie z odprowadzanymi dobrowolnie składkami chorobowymi od 1 grudnia 2016 r , na ... Zobacz wątek2017.3.25 14:43:50
Ogrodzenie ogródka przylegającego do mieszkania - czy to budowla
Witam!
Niedawno kupiłem mieszkanie i mam (w mojej opinii dość proste pytanie), które dotyczy ogródka przynależnego do mieszkania.
Ogródek wygląda tak: http://take.ms/rY74T
Chciałem ... Zobacz wątek
2017.3.25 10:40:38
Interpretacja Porozumienia Państwo-Kościół roku - kto miał rację
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.Sprawa, w której piszę jest dość nietypowa - z zabarwieniem polityczno-historycznym. Dotyczy Porozumienia Państwo-Kościół 1950 roku i jego interpretacji. ... Zobacz wątek
2017.3.24 22:20:43
Alimenty - czy żona w separacji musi przedstawiać swoje zarobki
Alimenty na dziecko a separacja. Witam. Mój mąż, z którym aktualnie przebywam w separacji ma dziecko z poprzedniego związku. Jego ex wniosła pozew o podwyższenie alimentów na dziecko, żądając ... Zobacz wątek2017.3.24 18:22:29
Brak odpowiedzi na wniosek o dowód osobisty złożony przez ePUAP
Wybrałem ten dział, jakby co proszę mnie poprawić. Nie znam się. Chodzi o dowód osobisty. Złożyłem na stronie epuap wniosek o nowy dowód osobisty, wniosek elektroniczny, było to 20 lutego, potwierdzenie ... Zobacz wątek2017.3.24 8:58:54
Zgłoszenie istniejącego budynku gospodarczego - kary finansowe
Jak wygląda sprawa prawna przy zgłoszeniu budynku gospodarczego, w postaci pomieszczenia zabudowanego zewnętrznego na przechowywanie warzyw i owoców na cele domowników. ( ziemianka)Czy po zgłoszeniu ... Zobacz wątek
2017.3.23 21:39:55
Czy pracodawca może odebrać dodatek specjalny bez zgody pracownika
Witam. Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony w niepełnym wymiarze etatu i mam przyznany dodatek specjalny do końca br. Podpisałam "porozumienie" na czas powrotu pracownika ... Zobacz wątek2017.3.23 19:16:33
Przekroczenie 19 punktów karnych - pytania o procedury i konsekwencje
Dzień Dobry.Na początek może przedstawię sytuację. Na moim prawie jazdy zgromadziłem 19 punktów karnych. Samochód, który jest na mnie zarejestrowany uczestniczył w wykroczeniu drogowym zarejestrowanym ... Zobacz wątek
2017.3.23 15:49:55
Odstąpienie od umowy pośrednictwa nieruchomości z powodu dożywocia
Witam Państwa mam takie pytanie .Podpisałem przez internet umowę z biurem pośrednictwa nieruchomości.
Biuro znalazło osobe zainteresowana kupnem mieszkania. Jednak okazalo sie ze dom obarczony ... Zobacz wątek
2017.3.23 14:3:55
Protest przeciwko wycince drzew pod inwestycję w Borku Fałęckim
Witam, czy słyszeliście o tym, że właśnie wycięto drzewa w Borku Fałęckim pod inwestycję? Ten kto to zlecił powinien ponieść karę. Przecież to już jest przesada! Za co się teraz wezmę? ... Zobacz wątek2017.3.23 12:2:10
Czy zawyżone koszty komornicze za dług w banku - możliwość odwołania
WitamBardzo proszę o poradę czy koszty komornicze nie są czasami zawyżone ?
Dług w banku pocztowym :373,09zł,odsetki 36,20zł
Koszty:
koszty procesu - 107,30zł
koszty zastępstwa w egzekucji ... Zobacz wątek
2017.3.23 11:46:23
Brak informacji o złożonym wniosku o dowód osobisty przez internet
Wybrałem ten dział, jakby co proszę mnie poprawić. Nie znam się. Chodzi o dowód osobisty. Złożyłem na stronie epuap wniosek o nowy dowód osobisty, wniosek elektroniczny, było to 20 lutego, potwierdzenie ... Zobacz wątek2017.3.23 10:45:47
Służebność gruntowa dla linii wysokiego napięcia - szanse wygrania z PSE
Witam.Przez działkę przechodzą druty wysokiego napięcia. Z wniosku Polskich Sieci Elektroenergetycznych sąd postanowił służebność gruntową o treści odpowiadającej służebności przesyłu ... Zobacz wątek
2017.3.22 22:7:21
Odpowiedzialność kierownika za wypadek stażysty na wózku widłowym
Proszę o pomoc. Pracowałem w sklepie budowlanym na stanowisku kierownika. Podczas mojej zmiany stażysta wjechał wózkiem widłowym w samochód stojący na parkingu. Przyjechała policja, sporządzili ... Zobacz wątek2017.3.22 15:10:30
Dziedziczenie majątku przez osobę z zespołem Downa - kto przejmuje
Witam, rodzina 3 osobowa , córka l 40 z zespołem dawna, rodzice umieją, córka trafia do domu opieki spokojnej starości,pytanie? kto przejmie majątek po rodzicach, dom opieki ? czy rodzina? Magda, ... Zobacz wątek
2017.3.22 13:56:3
Zwrot towaru kupionego na Allegro niezgodnego z opisem aukcji
Mam taki niecodzienny problem.Kupiłam na allegro jedna rzecz warta 130 zł. Kasa przelana wysyłki towaru brak. Termin mocno przekroczony brak kontaktu ze sprzedawcą więc pisemnie zgłosiłam sprawę ... Zobacz wątek
2017.3.21 23:53:43
Rezygnacja z badania wariografem - żądanie pełnej płatności
Witam zapisałem się na badanie waliografem po czym wpłaciłem zaliczkę 500zł. Lecz godzine przed badaniem zrezygnowalem po czym dostałem telefon z koniecznością zapłaty za całość badania(+1000zł) ... Zobacz wątek2017.3.21 21:57:9
Odzyskanie pokoju zabranego przez sąsiada w latach 90-tych
Witam . Sprawa wygląda następująco. Moi dziadkowie w latach 50-tych kupili dom a tak naprawdę połowę wielkiego domu . Druga połowę kupili sąsiedzi. Tylko że w akcie notarialnym z tamtych lat ... Zobacz wątek2017.3.21 21:8:40
Wypowiedzenie najmu na czas określony z powodu konfliktów z właścicielką
Witam. Potrzebuje pomocy w związku z wypowiedzeniem najmu przy umowie na czas określony do 31.08.2017. Mamy ze współlokatorką czas na wypowiedzenie umowy 3 miesiące i wtedy zostanie nam zwrócona ... Zobacz wątek2017.3.21 18:17:32
Przeszukanie mieszkania bez nakazu - brak zatwierdzenia prokuratora
Witam.Wieczorem 23.02.2017 roku policja przeszukała moje mieszkanie, lecz nie posiadali oni żadnego nakazu. Poinformowali mnie, że mogą dokonać przeszukania w takim wypadku po okazaniu legitymacji. ... Zobacz wątek
2017.3.21 18:17:9
Masz inne pytanie do prawnika?