Forum prawne (strona 146)

Wymiana samochodów na umowy kupna-sprzedaży - chęć zwrotu przez kupującego

Witam. Kilka dni temu zamieniłem się swoim samochodem za inny samochód na umowy kupna sprzedaży. Na sprzedaży mojego auta widniała kwota 1000 zł, a na umówię drugiego Pana 3000. Kupujący ode ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.24 7:42:31

Dozór kuratorski a przestępstwo za granicą - czy trzeba odsiedzieć wyrok

Witaj !

Z tego co zrozumiałem, masz kontaktować się z kuratorem, tutaj masz największy problem, jeśli będziesz odsiadywał wyrok w Anglii, nie powinno to wpłynąć na twój wyrok w Polsce, chyba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.23 9:1:6

Aborcja w Anglii - czy grozi odpowiedzialność karna w Polsce

Drogi Michale, można potępiać czyn dla siebie samego, ale nikt nie ma prawa potępiać innego człowieka lub nawet oceniać. Tego próbował nauczyć na Chrystus i o tym również ostatnio przypomina ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2017.4.23 8:29:17

2017.4.22 22:8:26

Zajęcie konta bankowego z alimentami i wypłatą - ochrona samotnej matki

Alimenty i 500+ są całkowicie wolne od zajęć komorniczych więc nie ma prawa tego zająć. Musisz zgłosić to do niego najlepiej z wydrukiem z banku gdzie widnieją wpływy z tych tytułów. Jak nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.22 12:22:36

Czy trwająca sprawa sądowa wyklucza ze służb mundurowych

Witam , chciałem się dowiedzieć czy mając sprawę w sądzie, która trwa już od 6 lat i nic się nie zmienia od tego czasu , cały czas są przekładane rozprawy . Czy mam szansę dostać się służb ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.22 12:22:24

2017.4.21 19:25:43

Zmiana nazwiska dziecka na nazwisko nowego partnera matki

Dzień dobry,
były partner musi wykazać, że zmiana nazwiska dziecka jest zgodna z jego dobrem, a to wydaje się wątpliwe. Niemniej powinna Pani odpowiedzieć na wniosek. Ponadto, jeśli ojciec dziecka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.21 18:20:17

Odzyskanie rzeczy po rozstaniu - czy to przywłaszczenie

Dzień dobry,
proszę wysłać do byłej partnerki oficjalne wezwanie do wydania Pana rzeczy pod rygorem skierowania sprawy do sądu.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.21 18:16:30

Pismo do likwidatora spółki o informację na temat postępowania

Dzień dobry,
proszę zadzwonić najpierw do sądu i likwidatora oraz sprawdzić informacje w Monitorze Sądowym i Gospodarczym.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.21 18:13:16

Wymiana okien w mieszkaniu własnościowym w bloku spółdzielczym

Witam sześć lat temu kupiłam mieszkanie w bloku w kuchni było drewniane dwuskrzydłowe okno, tego roku złożyłam wniosek o wymianę na plastikowe ale takie samo ..spółdzielnia zgodziła się na ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2017.4.21 17:48:22

Kara za niewywiązanie się z umowy najmu do końca lipca

Widze kolega wyzej sie zesrał jak typowy cebulak . Po pierwsze Nie wiesz czym Pytający się kieruje rezygnując z wynajecia mieszaknia napisał tylko ze postanowił wrócić i chce miesiąc wcześniej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.4.20 23:4:41

Czy szkoła może żądać zmiany umowy na niepełny etat podczas urlopu wychowawczego

Bardzo proszę o informację czy w czasie urlopu wychowawczego dyrekcja szkoły może wymagać ode mnie podpisania zmiany umowy z pełnego etatu na niepełny, wyjaśniając że moje godziny się już prawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.20 19:50:3

Nowe prawo o wcześniejszej spłacie kredytu hipotecznego - czy obowiązuje

Witam! Etiopia, pożyczkę możesz spłacić w każdej chwili od momentu jej otrzymania. Wcześniejsza spłata pożyczki w Wonga.com powoduje zmniejszenie prowizji za niewykorzystany okres pożyczki. Pożyczkę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.4.20 18:50:24

Prawo do ingerowania w zachowanie ciężarnej po ustaleniu ojcostwa

Czy po ustaleniu ojcostwa w czasie ciazy bede miał prawo do ingerowania w zachowanie byłej partnerki np zeby dbała o siebie w ciązy i nie zazywałą narkotyków dlamnie to jest bardzo wazne prosze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.20 16:49:27

Czy można ustalić ojcostwo w czasie ciąży?

Czy po ustaleniu ojcostwa w czasie ciazy bede miał prawo do ingerowania w zachowanie byłej partnerki np zeby dbała o siebie w ciązy i nie zazywałą narkotyków dlamnie to jest bardzo wazne prosze ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.4.20 16:19:59

Przejęcie mieszkania po babci jako główny najemca

ty babo wstretna juz czychasz jak babcia zyje, niepoczekanie twoje , ty wyrodna wnuczko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.20 14:47:27

Podział płatności na licencje i usługi - czy faktura na raty jest prawidłowa

Witam serdecznie,

Proszę o poradę w temacie zawartej umowy. Napiszę w dużym skrócie.

Kwota 300 tyś złotych została podzielona na 2 płatności. Na licencje oraz na usługę wdrożenia systemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.19 15:18:32

Przejście na emeryturę kompensacyjną - czy wpływa na wysokość przyszłej emerytury

Witam, mam 59 lat jestem nauczycielką, pełną emeryturę osiągnę w marcu 2018 roku, chciałam zapytać czy przechodząc teraz na emeryturę kompensacyjną zostanie mi to świadczenie odliczone od właściwej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.19 11:23:35

Kredyt konsolidacyjny nie spłacił poprzedniej pożyczki - błąd banku

Posiadają państwo poliso lokatę, ubezpieczenia niskiego wkładu własnego, a może kredyt we frankach? Zapraszam do kontaktu z kancelarią Invictus z Wrocławia, przy minimum formalności ze strony ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.4.19 10:43:41

Windykacja chce pieniędzy za przedawniony kredyt z ubezpieczeniem

Zapraszam do kontaktu osoby które posiadają kredyt w obcej walucie którego rata i kwota w skutek zmiany kursu walut wzrosła Kancelaria Invictus. Prowadzi działania do skutecznego unieważnienia nieuczciwych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.19 10:39:25

Problem z depresją matki i niechęcią do pomocy w domu

Witam. Nie wiem czy dobrze trafiłam, ale mam poważny problem. W mojej całej rodzinie jest konflikt. Mam 2 duzo starsze siostry które odwróciły się od mnie, rodzice się nienawidzą, matka wyjechała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.18 19:48:11

Rozwód z orzekaniem o winie gdy małżonek się sprzeciwia

Witajcie,
jeśli istnieje taka możliwość, to bardzo ale to bardzo będę wdzięczny za pomoc... W styczniu tego roku odbyła się pierwsza rozprawa z powództwa mojej byłej żony. Nic nie łączy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.17 20:45:0

Wysokość alimentów na dzieci dla studenta o wieku lat

Dzień dobry. Mam 19 lat i od września zamierzam zacząć naukę na trzecim roku w liceum zaocznym (przenoszę się z liceum ogólnokształcącego), a przez cały ten okres zamierzam pracować (zarobki ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.17 13:51:9

Zmuszenie byłej żony do szczepienia dziecka - uprawnienia ojca

Prawda jest taka,ze szkodzą szczepionki tzw skojarzona, czyli te 3w1,5w1, a nawet 6w1. Dorosły człowiek miałby problem poradzić sobie z tyloma wirusami,a co dopiero dziecko. Szczepmy tymi szczepionkami,którymi ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.4.17 11:28:16

Odzyskanie majątku dziadka z lat 50-tych - czy jest szansa po latach

Witam sprawa jest nie jasna i skomplikowana jednak proszę o poradę z której strony się za to zabrać.Dziadek pochodził z gór,wyjechał w latach 50 skłócony z rodziną i nie kontaktował się z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.17 1:13:58

2017.4.15 9:16:19

Jak odpowiedzieć na wezwanie komornika gdy nie ma się majątku

Dzień dobry.Mam komornika na kwotę ok 9 tys.Wyrok został już zasądzony i teraz wzywa mnie do wskazania mienia.Mam z tym problem gdyż raz nie pracuję,dwa nie mam żadnych dochodów(pomagają mi rodzice) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.14 19:33:7

Konsekwencje za posiadanie marihuany przez 18-latka

Witm..
Pisze na Facebooku z osoba 16 letnia..Ja jestem od Niej dużo starszy i planujemy po skończeniu przez niej 18 lat razem zamieszkać..
Czy pisanie jest karalne? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.4.14 14:17:31

2017.4.14 11:1:37

Przywedzenie świadka na wizję lokalną w sprawie spadkowej

W takich sprawach najlepiej skontaktować się z profesjonalnym prawnikiem kancelaria-lexum.plpolecam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.4.14 10:56:46

Uporządkowanie praw do działki odziedziczonej przez trzech spadkobierców

Witam ,bardzo proszę o pomoc - mam problem ponieważ uktwiłem w czarnym punkcie. Opisze to tak - Jest nas troje , wszyscy troje mamy prawa do działki która odziedziczyliśmy w sposób spadkowy po śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.13 23:42:4

Służebność przejazdu - czy sąsiad może zabronić utwardzenia drogi

Kupiliśmy działkę i w akcie notarialnym mamy wpisaną służebność przechodzu, przejazdu i przeprowadzenia infrastruktury technicznej. Przy drodze jest 5 działek. Do 1 i 2 działki jest droga utwardzona, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.13 22:46:3

Podział działki rolnej z częściowym planem zagospodarowania

Witam.

Po krótce opiszę sytuację.

Mój obecny partner(JAN) posiada córkę z wcześniejszego związku. Dziecko aktualnie ma 4 lata. Był z ówczesną dziewczyną (nazwijmy ją przykładowo KASIA) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.13 14:49:22

Przeprowadzka z dzieckiem do Wielkiej Brytanii - szanse na zgodę sądu

Witam,
Chcialbym sie zwrocic z prosba o porade w zwiazku z przeprowadzka dziecka za granice, zanim rozpoczne postepowanie razem z partnerka.
Okolicznosci tej sprawy sa dosc skomplikowane wiec pozwoli ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.13 12:36:3

Sprzedaż samochodu po zmarłym mężu z współwłaścicielem

Witam chciałabym sprzedać samochód po zmarłym mężu. Współwłaścicielem samochodu jest przyjaciel rodziny. Mam jeszcze 2 już pełnoletnich dzieci. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.13 9:55:48

Egzekucja alimentów w Polsce od dłużnika z Irlandii

Nie placilam alimentow kilka lat miszkam w Irlandii niedawno dostałam pismo ze mam stawic się w ambasadzie polskiej mam tutaj 3 dzieci czy moga mnie deportowac ? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.4.13 8:37:56

Remontowanie domu dwurodzinnego - podział kosztów tarasu i komina

Witam.

Poszukuję pomocy prawnej dotyczącej remontów w domu dwurodzinnym.

Odziedziczyliśmy górę domku wraz z przynależącym tarasem pod którym znajduje się pokój sąsiada. Od jakiegoś czasu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.13 1:5:26

Sprzedaż własnych utworów muzycznych przez Bandcamp - podatki

Również poszukuję odpowiedzi na to pytanie, też zamierzam sprzedać swoje utwory na Bandcamp a nie znam się na podatkach. Szukałem w internecie i nic konkretnego nie znalazłem. Wiem jedynie że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.12 21:55:41

Alimenty na ex-żonę - czy można obniżyć przy poprawie jej sytuacji

Witam, jestem po rozwodzie ,pracuje za granica , płace alimenty na dwoje dzieci.Przed rozwodem płaciłem dobrowolnie 2 tys ,mieszkałem w pokoju na 10 m2 ex nie pracowała. Po rozwodzie zmieniła mi ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2017.4.12 19:20:47

Przeprowadzka ojca z dzieckiem do innego miasta a kontakty

witam

kolejna próba mojej byłej zony o odebranie mi mozliwości kontaktów z synkiem/// w pozwie rozwodowym wnioskowała o godziny bez nocowania bez świąt wakacji i ferii

na ta chwilę były ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.4.12 18:19:48

Zaciekający garaż spółdzielczy - egzekwowanie naprawy

Zgłosiłem Pana który zrobił garaż, Pan gdy otrzymał że będzie kontrola, postanowił rozebrać drzwi i boczne sciany i powiedział że to jest wiata... Decyzja przyszła że nie będzie rozbioru ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.4.12 15:11:7

Rozwiązanie umowy wynajmu podpisane z opóźnieniem - odpowiedzialność za szkody

Witam serdecznie!

Moja rodzina znalazła się w dość nietypowej sytuacji i mam nadzieje, że uda mi się dzięki Waszej pomocy zdobyć chociaż ogólny obraz o naszym obecnym położeniu i możliwych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.11 20:33:49

2017.4.11 18:21:55

Handel obwoźny w Niemczech - podatek VAT w Polsce i Niemczech

Witam .
Mam pytanie zwiazane z handlem obwoznym na terenie Niemiec:
Firma zarejstrowana w Poslce , towar kupowany w Polsce z wliczonym podatkiem VAT, sprzedaz towaru na terytorium Niemiec.
Z tego co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.11 14:54:39

Sprawdzenie wysokości akcyzy za samochód sprowadzony z zagranicy

witam,
zakupiłem samochód za granicą za pośrednictwem firmy oferującej usługi właśnie takiego pośrednictwa (przyjmijmy firma X).
stroną w umowie z zagraniczną firmą nie jestem bezpośrednio ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.11 12:19:28

2017.4.11 9:46:39

Dozór elektroniczny lub zawieszenie dla skazanego w ciąży partnerki

zgłoś się do pani adwokat Morawskiej z adwokatmorawska.pl jest ekspertem w kwestiach prawa karnego. Ja miałam podobną sytuację, tyle że z moim chłopakiem i dzięki pani Agacie sprawa została pomyślnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.4.11 9:22:9

Pomyłka w banku - wpłata zamiast wypłaty - co robić

Witam . Dzisiaj poszedlem do banku I poprosilem o wyplate gotowki . Pani mi ja dala . 2 godz pozniej zorjentowalem sie ze na koncie mam wieksza kwote pieniedzy myslalem ze rodzina mi wyslala bo tak sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.11 2:21:40

Pomyłka w banku - wpłata zamiast wypłaty - co robić

Witam . Dzisiaj poszedlem do banku I poprosilem o wyplate gotowki . Pani mi ja dala . 2 godz pozniej zorjentowalem sie ze na koncie mam wieksza kwote pieniedzy myslalem ze rodzina mi wyslala bo tak sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.4.11 2:15:14

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika