Forum prawne (strona 149)

Opieka bieżąca nad dzieckiem a rodzina zastępcza - procedury

Witam. Chcialabym sie dowiedziec czym sie rozni opieka biezaca nad dzieckiem a rodzina zastepcza? Moj tata wychowuje corke 5 letnia jest samotnym ojcem, ale z przyczyn zdrowotnych i podeszlego wieku nie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.3.13 12:49:59

Oczernianie publiczne na Facebooku - co grozi sprawcy

Witam. Co grozi osobie, która publicznie mnie oczerniła na Facebooku? WYSYŁAM TREŚĆ TEGO CO NAPISAŁA I TO JEST WSZYSTKO NIE PRAWDA.

"Witam, nie pozdrawiam XYZ którą cały Kołobrzeg zapewne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.13 11:27:25

Czy wynagrodzenie 1372 zł netto z 2000 brutto jest prawidłowe

Witam. Posiadam umowę o pracę na czas określony-2 lata.Wynagrodzenie wynosi 2000 brutto natomiast netto otrzymuje 1372 zł . Czy mogę otrzymywać takie wynagrodzenie? Osobiście uważam że coś jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.13 10:16:56

Zmiana nazwiska dziecka na nazwisko ojczyma po ślubie matki

Witam. Moja sprawa wyglada następująco. Mam 6 letnie dziecko z poprzedniego, nieformalnego zwiazku. Posiada on nazwisko ojca biologicznego. W maju wychodzę za mąż. Chcialabym by dziecko npsilo nazwisko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.13 7:6:21

Praca po okresie próbnym bez nowej umowy - czy automatycznie na czas nieokreślony

Po upływie umowy na okres próbny która się skończyła zostałem dopuszczony do stanowiska pracy. Szefa nie ma na miejscu i odwiedza nas 1 na 3 miesiące. Posiadamy jego narzędzie pracy w postaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 22:53:53

Czy można żądać rekompensaty za rezygnację z wymiany okien we wspólnocie

W lato w moim bloku została przeprowadzona wymiana okien, w której nie uczestniczyłem. Mam pytanie czy mogę oczekiwać od wspólnoty wypłacenia kwoty związanej z wymianą okien lub jakiejś innej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 15:14:42

Prawo własności do drugiego piętra i zabezpieczenie narzeczonego

Dzien dobry,

Piszę w sprawie prawa własności do części nieruchomości i gruntu. Chciałabym wybudować drugie piętro u rodziców(rodzice mają działkę na własność). Czy będę miała do niego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 12:47:2

Sprzedaż telefonów z usterkami na OLX - czy grozi odpowiedzialność

Witam jako osoba prywatna sprzedaje różne rzeczy na portalu aukcyjnym olx nie dawno sprzedałem 2 telefony oczywiście z usterkami
1 telefon miał problem z włączeniem się bo samoczynnie resetował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 11:56:36

Odszkodowanie od firmy SKARBIEC za oszustwo z opłatą przygotowawczą

Witam. Instytucja finansowa mnie oszukala.Firma wziela oplate przygotowawcza i nieudzielila kredytu.Jestem ofiara. Mam zeznawac w tej sprawie na policji.To glosna sprawa w Gdansku. Ta firma to SKARBIEC. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 11:45:41

Deweloper zmniejszył liczbę miejsc parkingowych względem projektu

Dzień dobry,

Sytuacja wygląda następująco:
W projekcie zagospodarowania terenu, który jest dołączany przy zakupie mieszkania widnieje, że dla budynku, w którym zakupiłem mieszkanie, powinno ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.12 11:18:25

Oszczędności sprzed małżeństwa a wspólność majątkowa w narzeczeństwie

Czy potrzebujesz pożyczki na rozpoczęcie działalności gospodarczej lub wyczyścić swoje rachunki? Czy chcesz rozwiązać problemy finansowe? Oferujemy pożyczki z małych stóp procentowych Złóż ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.3.11 23:53:10

Reklamacja tatuażu - czy można żądać zwrotu bez pokazania prac

Witam, pierwszy raz korzystam z tego typu porady. Mamy z mężem pewien problem, prowadzimy salon urody z tatuażem. Sprawa wygląda tak,miesiąc temu mąż wykonywał dwa tatuaże, po wykonaniu obie klientki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.11 21:49:29

Cofnięcie wypowiedzenia ze szkoły muzycznej po propozycji obniżenia opłat

Witam,

W styczniu złożyłem wypowiedzenie umowy w szkole muzycznej z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu braku środków na opłacanie czesnego. Po tygodniu nauczcielka zaproponowała zmniejszenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.11 19:49:53

Zabezpieczenie w akcie notarialnym przed nieopuszczeniem mieszkania przez sprzedających

Kupujemy z żoną mieszkanie obciążone hipoteką.
Bierzemy na zakup kredyt z MDM.
W umowie przedwstępnej umówiliśmy się, że zbywcy opuszczą mieszkanie po 6tyg. od podpisania aktu notarialnego, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.11 16:17:28

Odpowiedzialność recepcjonisty za brak zapłaty gościa hotelowego

Witam,

W hotelu w którym pracuję wydarzyła się następująca sytuacja: Recepcjonista przyjmujący gościa nie poprosił zagranicznego gościa o zapłatę z góry, kierując się zasadą "rezerwacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.11 12:32:9

Podniesienie alimentów na letniego uczącego się - czy uzasadnione

Witam była partenrka chce mnie pozwać o alimenty.Tylko ,ze opiekujemy się dzieckiem po polowie. Nie chce opieki naprzemiennie ale z perspekryzysem tak to wygląda. Ja ponoszenia koszty utrzymania dziecka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.3.11 8:49:41

Warsztat samochodowy na działce rolnej z budynkiem młyn gospodarczy

Witam. zastanawiam się nad kupnem działki z budynkiem -
działka rolno uprawowa budynek młyn gospodarczy
czy jest możliwość podjęcia legalnej działalności gospodarczej - warsztat samochodowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 21:26:50

Czy spółdzielnia może żądać PIT do zmiany głównego lokatora

Witam proszę o podpowiedz w następującej sytuacji . Maz jest zameldowany z ciocia i dziadkiem natomiast jest czasowo wymeldowany , niedawno zmarła główną lokatorka tego mieszkania czyli babcia męża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 19:23:10

Sprowadzanie towaru z Chin - czy wystarczy faktura od Chińczyka

Sprowadzanie towaru z chin i sprzedaż w Polsce. Wystarczy że chińczyk wystawi mi fakturę i będę to mógł legalnie sprzedawać czy muszą mi w urzędzie celnym naliczyć vat i cło? Nie wiem czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 18:40:22

Skreślenie z listy studentów - czy można uniknąć opłaty zł

Witam serdecznie
mam pewien problem z uczelnią, a mianowicie postanowiłem nie zaczynać drugiego semestru studiów z powodu brak pieniędzy na opłacanie
Żeby wypisać się z listy studentów należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 15:28:45

Kontrola UKE w przedsiębiorstwie telekomunikacyjnym - rodzaje kontroli

Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać ten kazus, nie wiem jak go ugryźć

W przedsiębiorstwie X rozpoczęła się inspekcja prowadzona przez grupę kontrolerów z Urzędu Komunikacji Elektronicznej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 13:2:17

Groźby od rzekomego pracownika Google w sprawie sztucznego ruchu

Witam. mam pewnien problem a mianowicie, napisał do mnie Maciej Kołodziejczyk z Google, że mam nieprawidłowości na swojej witrynie, że sztuczny ruch mam i zgłoszone to zostanie do prokuratury bądź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.10 4:54:2

Czy można służyć w policji z wyrokiem w zawieszeniu za pobicie

Witam.
Mianowicie mam taki problem iż gdy byłem młody dopuściłem się czynu za który sąd skazał mnie na prace społeczne. Obecnie studiuje Socjologie Grup Dyspozycyjnych. Jestem juz na ostatnim ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.3.9 10:35:1

Jak księgować sprzedaż owoców z gospodarstwa ogrodniczego

Witam.
Od niedawna posiadam gospodarstwo ogrodnicze produkujące m.in owoce borówki.Chciałbym w tym roku sprzedać swoje plony np. do hurtowni lub prosto do jakiegoś sklepu.Problem mój jest taki że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.8 20:20:51

Prawa żony do domu przepisanego mężowi przez rodziców

Mam pytanie , moja zona ma w spadku dom i placi alimeny , moje pytanie brzmi tak czy jak przepisze na siebie dom to siadzie na nia komornik za zalegle alimenty czyli na chipoteke ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.3.8 16:2:58

Legitymacja prasowa dla serwisu internetowego - wymagania

Jezu, jak was ludzie czytam, to ręce opadają. Zmieńcie branżę, bo ta was ewidentnie przerasta. ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2017.3.8 11:51:45

Licytacja komornicza mieszkania - co robić gdy nie ma gdzie się wyprowadzić

Sprzedano mieszkanie na licytacji komorniczej,jest już udzielenie przybicia.Mieszkam w nim z małoletnim synem nie mam gdzie się podziać a nie chciałbym robić kłopotu nowemu właścicielowi.Co mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.8 11:12:41

Czy polska karalność jest widoczna w Danii przy zaświadczeniu o niekaralności

Witam! Czy jeżeli byłem karany w Polsce, to policja w Danii bedzie widziała, że byłem karany? Chodzi o to ze potrzebuje do pracy zaświadczenia o niekaralności i nie wiem czy otrzymam je w Danii. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.7 23:52:13

Kiedy policja ma prawo wejść na posesję prywatną

Kiedy policja ma prawo wejść na posesje prywatną i pod jakim warunkiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.7 20:32:50

Rezygnacja z kursu językowego po upływie terminu odstąpienia

Mam ten sam problem! Jeśli udało Ci się zrezygnować, bardzo proszę o kontakt! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.3.7 18:17:52

Zwrot kosztów szkoły prywatnej przy zmianie placówki

Witam ,mam dokładnie taką samą sytuację z tym ,że moje dziecko chodziło do szkoły 4i pół miesiąca też 6 latek kl I .Wpisowe było bardzo wysokie , udałam się w tej sprawie do Rzecznika Praw ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.3.7 13:25:47

Kapanie z rury w ścianie działowej - zakłócanie ciszy nocnej

Dzień dobry.
Od dłuższego czasu w bloku, w który mieszkam słyszę ciągłe kapanie z rury o nieregularnych godzinach. Rura ta jest poza naszym mieszkaniem. Dźwięk wydobywa się ze ściany działowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.7 6:18:40

Odstępstwo od warunków w planie zagospodarowania przestrzennego

Witam wszystkich i kieruję do was pytanie odnośnie MPZP czy jeżeli na owym planie mam pozwolenie na budowę i jest ona wyznaczona linia nieprzekraczalną a od granicy lini mogę budować to czy w sytuacji ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.3.6 20:46:41

Zniesienie współwłasności spółki cywilnej - koszty sądowe

Zwracam się z prośbą o pomoc prawną w sprawie jak niżej.
Razem z kolegą założyliśmy kilkanaście lat temu spółkę cywilną (po 50%). Obecnie w wyniku różnych splotów wydarzeń i rozbieżności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.6 19:43:26

Kontakty dziadków z dzieckiem gdy matka wyprowadzi się do innego miasta

Taka sytuacja: Dziadkowie mają sądownie ustalone kontakty z dzieckiem w ten sposób iż odbierają go z miejsca zamieszkania matki. Co w przypadku kiedy matka wyprowadzi się do innego daleko usytuowanego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.6 18:47:7

Odmowa wypłaty odszkodowania OC rolników za szkodę wyrządzoną przez psa

warto poczytac artykuly na odszkodowaniamotoryzacyjne.pl albo sie z nimi skontaktowac. Na pewno znajdziesz odpowiedz. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.3.6 15:3:23

Zwolnienie ze składek ZUS przy działalności i pracy na prowizji

Witam,

zamierzam założyć 1-osobową działalność gospodarczą, będąc jednocześnie zatrudnionym na pełen etat. Moja pensja składa się z podstawy i prowizji - jestem handlowcem.

Podstawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.6 13:53:42

Zawłaszczenie ziemi przez sąsiadów - termin realizacji wyroku sądu

Czy w sprawach cywilnych przychodzi pisemny wyrok pocztą ? Jeżeli uczestnicy sporu nie ustosunkuja się do wyroku sądu jak dalej rozstrzygać sprawę oraz jaki jest średni czas realizacji przez sąd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.6 11:31:13

Zabezpieczenie przed skargą pauliańską przy kupnie mieszkania od dłużnika

Witam serdecznie,
w najbliższej przyszłości kupuję mieszkanie od osoby, która wiem że posiada pewne długi w instytucjach typu parabanki na kwotę ok. 15 000 - 20 000 zł. Z tego co wiem nie ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.5 14:48:7

Dwie kary jednocześnie - upomnienie i odbiór premii

mam niezaplaconą kare 5850 zł od czerwca zeszlego roku i moje pytanie czy sąd wyznaczy egzekucje komornicza czy tez zmieni wyrok na odsiadke
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.3.4 21:10:3

Spowodowanie wypadku i ucieczka przez Polaka w Niemczech

Witam,

Wczoraj mój teść zawodowy kierowca tira od ponad 20 cofał gdzieś w Niemczech pod Lidlem.

Jakieś 2-3 miejscowości później został zatrzymany przez Policję. Jak się okazało cofając ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.3.4 18:9:21

Cofnięcie umowy darowizny gospodarstwa rolnego - możliwość sprzedaży

Dzień dobry,
przede wszystkim trzeba ustalić czy wzywał Pan oficjalnie wykonawcę do wykonania umowy i w jaki sposób skonstruowano umowę. Bez zapoznania się z umową i korespondencją z wykonawcą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.3.4 17:23:24

Odstąpienie od umowy montażu drzwi po przekroczeniu terminu tygodni

Dzień dobry,
przede wszystkim proszę się zapoznać z umową, którą Pani zawarła i ustalić czy nie zawiera ona odstępstw od przepisów ustawowych.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.3.4 17:12:54

Czy odwiesza się wyrok za kradzież po niepowrocie z przepustki

Witam wszystkich .. Mam pytanie . Mianowicie dostałem wyrok w zawieszeniu 1.3 na 3 lata 800 zł grzywny i odróbke która zmieniłem na spłatę w wysokości 2200 zł czyli razem 3 tys niestety gdy rozłożyli ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.3.4 11:57:3

NC+ wymusza opłatę za niewykorzystywanie danych w celach marketingowych

NC+ prowadzi politykę wymuszania opłaty za niewykorzystywanie danych osobowych w celach marketingowych. Zgodzisz się na przetwarzanie danych, nie zapłacisz dodatkowych 5 PLN do rachunku. Nie zgodzisz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.4 11:54:32

Kontakt letniego chłopaka z letnią dziewczyną - ograniczenia rodziców

Witam,

Jestem przyjacielem koleżanki przez internet. Bardzo zmieniła się od tamtego czasu. Zaczeła żartować, uśmiechać się, okazywać radość sama z siebie itd... Zauważyli to jej znajomi. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.3.4 11:9:37

Zaświadczenie o nieprowadzeniu działalności gospodarczej z 2016 roku

Mam pytanie bo potrzebuję wniosek o nie prowadzeniu działalności gospodarczej w 2015 i mam w domu już jeden wystawiony rok temu (dokładnie 22.02.2016) i pytanie brzmi czy taki wniosek jest wystarczalny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.3 21:59:17

2017.3.2 22:38:49

Podrabianie podpisu na liście obecności przez pracodawcę - odszkodowanie

Czy mozna sie starać o odszkodowanie za podrobienie podpisu za pracodawcę na liscie obecności i plac ? Pracodawca podpisal za mnie liste plac i obecnosci w pracy w trakcie kontroli inspekcji. Ja od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.2 22:22:10

Wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym z winy pracodawcy - odprawa

Witam. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, łącznie 6 lat u jednego pracodawcy. Pracodawca naruszył swoje obowiązki tj, nie wypłacił wynagrodzenia za miesiąc styczeń, chcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.3.2 11:28:58

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika