Forum prawne (strona 149)

Naliczanie między okresami l4 a niespodziewana ciąza

Witam,
proszę o podpowiedź. Zwolniłam sie z poprzedniej pracy i po dwóch miesiącach znalazłam nową, lepszą. Jestem po dwóch miesiącach(a dokładnie niepełnych bo od 5.04 do 31.05) pracy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 17:19:21

Ubezpieczenie i problemy, proszę o pomoc

Witam,

nie wiem, gdzie w zasadzie mogę kierować zapytanie. Mam dość złożony problem. Jeżeli będzie w stanie mnie nakierować, albo podsunąć inne rozwiązanie będę wdzięczny niezmiernie.

Otoż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 16:26:53

Jak poprawnie obliczyć powierzchnię mieszkania

Witam.
Mam problem z pomiarem powierzchni użytkowej mieszkania. w umowie deweloperskiej jest zapis:
"Przedmiotem umowy jest samodzielny lokal mieszkalny, w rozumieniu stawy z dnia 24 czerwca 1994r. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.21 20:46:41

Nierówny podział majatku

W sytuacjach tego typu polecam konsultowanie się z prawnikami i szczegółowe omawianie tematów. Miałem kiedyś problemy związane z rozwodem i korzystałem ze wsparcia GP kancelarii z Krakowa. Mają ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.21 15:22:57

nieprawidłowe przejęcie zakładu pracy?

Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie długości okresu wypowiedzenia. Jestem zatrudniony od 6 lat na podstawie umowy o pracę na pełen etat, nabywając prawo do trzech miesięcy okresu wypowiedzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.21 14:38:6

Czy można użyć fragmentu nr PESEL?

Witam,

Czy można użyć fragmentu nr PESEL (kilka ostatnich cyfr) jako hasła do konta w aplikacji dla pracowników?
Pozdrawiam... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.20 23:3:42

SPADEK - ZRZECZENIE SIĘ SPÓŁKI CYWILNEJ

W podobnej sprawie związanej ze spadkiem korzystałem z usług prawnik Miłosławy Strzelec Gwóźdź z GP kancelarii znajdującej się przy ulicy Starowiślnej w Krakowie. Sprawa dotyczyła zrzeczenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.20 15:32:29

Zachowek po dziadku

Dzień dobry,
Bartekziolo, pytanie kiedy zmarli dziadkowie i kiedy otwarto ich testamenty. Trzeba przede wszystkim zweryfikować czy roszczenie o zachowek nie uległo przedawnieniu. Poza tym istotne jest ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.7.20 11:10:42

podział spadku po rozwodzie

Miałem sprawę związaną ze spadkiem i we wszystkim mi pomagała prawnik Karolina Liszka z GP kancelarii znajdującej się przy ulicy Starowiślnej w Krakowie. W podobnych przypadkach polecam się z ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.20 11:0:8

Pełnomocnictwo ogólne a sprzedaż auta

[cytat]

Witam. Czy upoważnienie o poniższej treści pozwala mi na dokonanie sprzedaży samochodu należącego do ojca
"Ja, niżej podpisany xxx, syx xxx i xxx, (dowód osobisty serii xxx, pesel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:56:51

Kontakty taty z dzieckiem

[cytat]

Witam
Moje pytanie dotyczy realizowania postanowień sądu w zakresie spotkań z dzieckiem. Sąd wyznaczył terminy kontaktów ojca z dzieckiem, które notorycznie nie są realizowane, w związku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:44:14

Wezwanie do zapłaty windykacyjnej - dług przedawniony

Dzień dobry,
z opisu wynika, że nabywca wierzytelności prawdopodobnie skapitalizował odsetki i bardzo możliwe, że bez postępowania sądowego próbuje dochodzić odsetek od odsetek, a to nie znajduje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:40:25

???????

Dzień dobry,
zanim udacie się Państwo do sądu, pozostaje porozmawiać z rodziną ojca, posprawdzać księgi wieczyste czy też wynająć detektywa. Nie ma jednak co czekać i pakować się w niepotrzebne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:35:6

Wakacje z dzieckiem a pomoc mamy

Dzień dobry,
a w jak zostały uregulowane Pana kontakty z dzieckiem oraz sposób sprawowania władzy rodzicielskiej ? Czy dziecko miałoby samo nocować u babci czy z Panem ?
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:31:37

Zachowek od niewiadomego majątku

[cytat]

Witam,

Po krótce opowiem sprawę. Zmarła babcia, miała ona dwóch synów. Jednemu z nich przepisała cały majątek, mojemu ojcu nic nie przepisała ponieważ nie żyje. Mnie pominęła ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:25:51

Smierc ubezpieczonego, jaka wysokosc odszkodowania?

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pomożemy w uzyskaniu odszkodowania, przeprowadzimy analizę sprawy i zobaczymy co się da zrobic ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:20:11

Kosztorys w Warcie odszkodowanie komunikacyjne

Nie zgadzaj się!!
Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Zaproponujemy wysoką kwotę dopłaty do odszkodowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.20 1:18:2

Odszkodowanie za wypadek w 1999r / oraz wypadek w tym roku a UGODA

Nie zgadzaj się na 1000 zł!!!!!

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pracuję dla kancelarii odszkodowawczej, pomożemy uzyskać wyższe odszkodowanie ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:17:22

Odszkodowanie po wypadku w pracy

Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Pomożemy uzyskać stosowne odszkodowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:16:0

Sprawa o spadek

Miałam podobną sytuację związaną z zrzeknięciem się spadku. Niestety nie udało mi się tego załatwić w terminie 6 miesięcy. Z pomocą adwokat Karoliny Liszki z GP kancelarii udało się zrzec ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.19 23:34:15

wymeldowanie po rozwodzie

Mam podobna sytuacje.niestety nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, czy w końcu maja prawo mnie teściowie wymiotować czy nie.. Nie sta mnie na mieszkanie. Mamy syna. Ręce opadają. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2017.7.19 23:11:43

Zaprowadzenie dziecka po wizycie

Witam mam pytanie czy po odbyciu wizyty z dzieckiem jak zaprowadzam dziecko spowrotem i nie ma matki w domu czy mam obowiazek zostawic dziecko jak jest babcia lub prababcia a matki nie ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 23:6:50

Pomoc dla samotnego rodzica

Chce byc jeszcze dobrym ojcem Witam mam 38 lat od 3 lat jestem wdowcem samo wychowujących trójkę dzieci w wieku 16 13 i 10 lat po śmierci żony zostało mi dużo długów na obecną chwilę jest to ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.7.19 22:47:20

Pomocy. Pracodawca próbuje wyciągnąć ode mnie pieniądze

Witam. Pracuje w zakladzie meblarskim jako operator maszyn stolarskich. Ostatnio niestety zdazylo mi sie popelnic błąd w wierceniu. Elementy zostaly zatrzymane. Wiem, że pracodawca niezgodnie powiercone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.19 16:26:9

Fałszywe dowody w sprawie o podwyższenie alimentów

A co na to twoj prawnik? Nic nie powiedzial jak zrobic? Ja mam prawnika pana Joanne z Legaleo i moj byly tez co chwile rozne rzeczy kombinowal i robil wieksze przekrety niz twój ale ostatecznie stanelo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 13:36:33

Podwyżka alimentów

Ja bym radzila isc do adwokata na konsultację. Ja byłam w Legaleo. Chcialam wlasnie zapytac o ten wniosek o podwyzszenie alimentow. Wczesniej mialam 300 zl. Syn ma obecnie 5 lat, zaczal chodzi do przedszkola. ... Zobacz wątek

42 odpowiedzi

2017.7.19 13:32:35

Spadek po dziadkach

Mieliśmy z bratem podobną sytuację. Pomogła nam pani adwokat z Kancelarii Legaleo z Gliwic (mają siedzibe na rynku). Polecam, bo jest bardzo pomocna i przede wszystkim skuteczna. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2017.7.19 11:41:7

2017.7.19 10:17:30

Czas pracy - brak wolnych weekendów, niepłatne nadgodziny

Witam posiadam następujący problem odnośnie pracy po godzinach opisane w umowie. Umowa na czas nieokreślony 160h w miesiącu. Jest to praca w gminie osoba na oczyszczalni. Mamy dyżury że jedziemy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.19 7:49:15

prosze o porade

witam . Moj chlopak zostal skazany w Austri na 7.5 lat pozbawiania wolnosci jednak zostala zlozona apelacja przez jego adwokata . mam pytanie czy jesli po wyroku prawomocym na swoje zyczenie zostanie przeniesiony ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.18 15:47:53

Kontrola na chorobowym

Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą oraz jestem zatrudniony na dwóch umowach zlecenie, dostałem zwolnienie lekarskie od 13 lipca do 29 sierpnia i muszę je dostarczyć do zus. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 9:43:0

Eksisja sasiada

Witam, mam sasiadow ktorzy mieli meldunek na 5 lat w mieszkaniu na parterze (nasze mieszkanie jest na pierwszym pietrze). sasiedzi bardo dokuczliwi, dewastuja od ponad 5 lat lokum i budynek, zglaszanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 2:44:11

Dlug Kredyt Inkaso

Dlug Kredyt Inkaso Maz dostal dzis wezwanie do zaplaty w tym ze chodzi o jego swietej pamieci Tate ktory odszedl w 2012 roku. Po 5 latach na adres (jeszcze z bledami) przyszedl owy list ze Kredyt Inkaso ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 22:37:6

Różne kwoty ubezpieczenia zdrowotnego na zaświadczeniu KRUS i decyzji o rencie.

Witam.
Ubiegam się o pewne stypendium i muszę wyliczyć dochód rodziny za rok 2016. Mam pewien problem w przypadku dochodu mamy.
Pobiera ona rentę KRUS z tytułu niezdolności do pracy. Nie zgadza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 19:29:36

Prawnika z zamiłowaniem filmowym

Dojrzewający twórcy filmowi zakładają w Gdyni organizację aktywnych twórców filmowych. Potrzeba nam specjalisty, lub poważnego aspiranta do tego miana, od praw autorskich i innych związanych z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 18:36:15

Prawa autorskie- serwis

Czy na swojej stronie mogę używać wizerunku innych firm, który udostępnili na swoich fanpagach. Jest to tak jakby "przekopiowanie" informacji jakie zawarli na swoich profilach. Oczywiście nie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 17:27:58

Czy ktoś korzystał z usług firmy Horus Inkasso?

Długo latałem po kancelariach i firmach windykacyjnych aby odzyskać swój wkład, mały bo mały ale jednak. Ktoś dał mi namiar na pewną stronę gdzie uzyskałem pomoc :) Gdybyście mieli jeszcze ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2017.7.17 15:36:18

szukam prawnika - Kraków

W takich sprawach najlepiej korzystać z pomocy sprawdzonej i skutecznej kancelarii. Z doświadczenia mogę polecić usługi GP kancelarii znajdującej się przy ulicy Starowiślnej. Również do nich ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.17 13:11:24

Umowa zlecenie a służbowy sprzęt komputerowy

Dzień dobry,
Pracuje zdalnie dla firmy oddalonej ode mnie o 400km. Posiadam umowę zlecenie. Posiadam służbowy sprzęt komputerowy na którym pracuję. Jeśli rezygnuje z pracy to kto odpowiada organizacyjnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 12:10:47

Bardzo 'nieelastyczny' kurier nie ma jak dostarczyć umowy, kogo to wina ?

Jakiś czas temu postanowiłem założyć konto w banku, złożyłem wniosek przez internet, został on zaakceptowany a umowę do podpisania miał dostarczyć kurier. Odbyłem jednak z Panem Kurierem niezbyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 8:42:41

Rada Nadzorcza w Spóldzielni Mieszkaniowej

Mam pytanie.
Na walnym zebraniu podjęto uchwałę o odwołaniu regulaminu Rady Nadzorczej i powołaniu nowego regulaminu RN obowiązującego z dniem podjęcia, opartego na nowym statucie spółdzielni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 17:1:51

Jak unieważnic ślub cywilny

Czy mozna uniewaznic slub cywilny gdy maz naduzywa alkoholu byla niebieska larta gdyz znecal sie psychicznie i fizycznie? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.16 16:41:46

droga dojazdowa do dzialki

Witam moja mama ma na sprzedaż kilka działek budowlanych wraz jest wyznaczona droga.. Jak formianie może moja mama może pozbyć się drogi ?
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.16 15:8:46

Jakie dokumenty potrzebne

Jakich dokumentów potrzebuje (darowizna ziemi i budynków na nim się znajdujacych)? Czy umowa jest potrzebna czy notariusz elektronicznie sam sprawdzi po numerze kw kto jest aktualnie właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 13:43:53

Ocieplanie domu postawionego w granicy działki

Witam,

Problem polega na tym, że dom sąsiada został zbudowany dokładnie w granicach działki. Teraz chce on ten dom ocieplić, co wiąże się z prośbą o udostępnienie Ok 1,5 m2 MOJEJ działki, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 12:5:51

Szkoła stacjonarna alimenty

Dzien dobry
jestem uczennica trzeciej klasy technikum. Prawie rok temu złożyłam pozew o alimenty przeciw mojej matce mieszającej za granica. Przyjęłam jej ugodę i od sierpnia bedzie wysylać mi ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.15 18:11:40

Inwentaryzacja lokalu

Nie,czekasz na wypowiedzenie umowy.Potem szukasz sobie na wynajem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.15 13:4:37

jak napisać podanie do mops o zasiłek celowy na zakup opału?

Eugenia Samotna
Ul. Stefana Batorego 133/43
55-080 Smolec, gmina Kąty Wrocławskie

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
w Kątach Wrocławskich

... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.14 17:42:14

jak napisać odwołanie do wojskowej komisji lekarskiej?

Chętnie napisze odwołanie od orzeczeń wydanych przez rejonowe wojskowe komisje lekarskie (za pośrednictwem RWKL do Centralnej Wojskowej Komisji), a także ewentualną (!) skargę do Wojewódzkiego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.14 13:24:49

Odmowa podpisania umowy prze Plusa

4 lipca zamówiłem za pośrednictwem sklepu internetowego Plusa telefon wraz ze słuchawkami. 12 lipca poinformowali mnie, że zamówienie nie może być realizowane, bo Dział Aktywacji ustanowił kaucję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.14 11:23:53

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika