Forum prawne (strona 151)

co moze grozic mojemu mezowi za pobicie mnie?

co moze grozic mojemu mezowi za pobicie mnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 19:32:33

Składanie wniosku o dowód przed 18-nastką

Jeśli złożę wniosek o dowód tymczasowy pięć miesięcy przed ukończeniem osiemnastego roku życia, to potrzebny jest podpis opiekuna? Ten podpis opiekun składa przy urzędniku czy na wniosku? ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2017.7.10 18:22:44

Urlop przy systemie pracy 12/24h

Witam.

Zadaję pytanie grzecznościowo.

Osoba pracuje w takim systemie:
1.07 - od 7:00 do 19:00
2.07 - od 19:00 do 7:00 (następnego dnia)
3.07 - dzień wolny (od 7:00)
4.07 - dzień wolny
itd.

Miesięcznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 17:31:59

Reklamacja na rękojmie i nie poinformowanie mnie o sposobie rozpatrzenia reklamacji.

Dzień Dobry,

Krótka historia mojego urządzenia, W lutym tego roku oddałem urządzenie do reklamacji na wadliwą matrycę (oddałem na rękojmię). Urządzenie zostało naprawione. W czerwcu oddałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 17:17:25

Sprzedawca nie przesłał towaru zapłaconego przelewem

Witam w 2013r zakupiłam kilka rzeczy na stronie animepanda.eu z gory zaplacilam przelewem, a do dzisiaj nie otrzymałam zamowienia. Wiem ze minelo dużo czasu ale ostatnio przegladajac pocztę natknelam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 16:21:3

Dzień dobry.Posiadam prawo jazdy kat. B C D,które zostało zatrzymane z wyłączeniem kat.C. Czy mogę

Dzień dobry.Posiadam prawo jazdy kat. B C D,które zostało zatrzymane z wyłączeniem kat.C.
Czy mogę jeździć motorowerem na kat.C,która do tego upoważnia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 15:37:42

Żądanie zwrotu kosztów za remont mieszkania od byłej lokatorki

Witam,
dzisiaj dostałam maila od byłych właścicieli wynajmowanego przeze mnie pokoju z informacją o tym, że mam zwrócić koszt remontów z mieszkanie. Problem w tym, że wyprowadziłam się z niego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 14:51:56

Współwłasność małżeńska- nieruchomość

Mam pytanie dotyczace wspólnoty majątkowej.
Mojej żonie jej rodzice(moi teściowie)zapisali dom,ale u notariusza wpisano tylko jako właściciela moją żonę.Czy i jakie mam prawa do tego domu?
Dopytuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.9 21:51:49

Siła kraju

Witam wszystkich
Mam pomysł, że potężny kraj, będzie to miało potężny wojskowy, siłę militarną i utworzyć pozycję tego kraju. To było moje myślenie.
Dziękuję ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.9 20:53:53

Alimenty z Niemiec

Jaki KINDER Garten? Nie ma czegos takiego. ... Zobacz wątek

21 odpowiedzi

2017.7.9 18:32:30

Wniosek o zapomogę zdrowotną z powodu zdrowia psychicznego a poszukiwanie pracy

Po pewnych ciężkich przeżyciach w moim życiu zdecydowałem się skierować do zakładu psychiatrycznego, żeby się trochę podleczyć.
Teraz wróciłem już do zdrowia i pilnie poszukuje pracy lecz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.9 7:59:11

Dobry prawnik od spraw lokali komunalnych...

Witam. Może do nie właściwych "drzwi" pukam, ale nie wiem gdzie miałabym zadać to pytanie...W moim, wynajmowanym mieszkaniu (u właściciela starej kamienicy, a raczej przybudówki do kamienicy) nastąpił ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.8 23:50:21

jak zrezygnować ze spółki wodnej?

Spolka wodna bez zadnego powiadomienia mnie o zadluzeniu sprzedala dlugi za skladki w spolce do firmy windykacyjnej we Wroclawiu . Oswiadczam ze napisalem pismo do spolki wodwnj o wykreslenie mnie z czlonkowstwa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.8 17:56:1

Alimenty 18+ z zagranicy

Witam.
Skończyłam 18lat. Moj ojciec jest obywatelem Włoch zamieszkalym w Szwajcarii . Nie znam jego adresu nie wiem gdzie go moge znaleźć napewno ma wysokie zarobki i mam alimety 800zl chce je podwyższyć ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.8 15:31:2

rozdzielczość majątkowa kilka lat po ślubie

Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.8 15:26:29

rozdzielczość majątkowa kilka lat po ślubie

Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.8 15:20:35

stwarzanie zagrożenia

Witam. Mam pewien problem i nie mam pojęcia jak na to patrzeć. Mianowicie chodzi o to, że moja posesja graniczy z torem wyścigowym i odgrodzona jest wysokim płotem z bandami. Gdy są organizowane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.7 20:5:13

Niepodpisana umowa

Witam. W punkcie obslugi klienta zlozylem zamowienie na swiadczenie uslug telekomunikacyjnych, niczego nie podpisywalem, umowa miala zostac dostarczona w ciagu paru dni kurierem. Po paru dniach dowiedzialem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.7 18:34:20

Sprzedaż mieszkania a osoba zameldowana

Mieszkam z mama i z bratem, ktory ciagle pije i zneca sie psychicznie. Siedzial juz dwa razy za to w wiezieniu i otrzymal wyrok eksmisyjny. Toczy sie nastepna sprawa rowniez o to samo. Chcialybysmy z mama ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.7 12:14:39

Zatrzymany samochód

Witam. To mój pierwszy post. Pozmozcie. Zakupielem auto sprowadzone z Niemiec. Zostało zarejestrowane i ubezpieczone. Po trzech miesiącach wizyta policji i auto zatrzymane do wyjaśnienia. Minął juz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.6 11:19:22

Ojciec z więzienia zakłada sprawę o ojcostwo

Witam.
Mam syna 7 lat ojcostwo nigdy nie bylo ustalone. Odkąd syn miał niecały miesiąc nie widziałam ojca nie miałam kontaktu. Uciekł po tym jak mnie pobił i tyle go widziałam. Teraz założył ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.6 9:55:56

Nie podpisana umowa a zadatek - fotograf

Kilka miesięcy temu wplacilam 500 zł na konto fotografa. Korespondencje prowadziliśmy przez messanger na Facebooku. W takiz to sposob została przeslana mi umowa, której jednak w natłoku różnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.5 17:3:52

sprawa karna prawnik Płock

Polecam Adama Dobrogoszcza, miałem cięzkoą sprawę karną, Pan mecenas dał radę mnie wybronić. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.5 12:13:21

Zabrane prawo jazdy za alimenty czy moge jezdzic w angli i wyrobic tu nowe

Witam przebywam w angli od 3 lat w polsce zawieszono mi prawo jazdy za zaleglosci alimentacyjne splacam je chodz nie reguralnie ciezko ostatnio z praca czy moge jezdzic w angli i tu wyrobic nowe angielskie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.5 3:10:44

Wymiar urlopu do ekwiwalentu

Witam,

w tym tygodniu mam dostać wypowiedzenie umowy o pracę. Chciałabym aby ktoś mi pomógł obliczyć ile urlopu będzie brane do obliczenia ekwiwalentu.

Mój wymiar urlopu to 20 dni. Zostałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 15:8:25

Doręczenie wyroku pocztą - awizo

Witam!

Sprawa wygląda następująco że w dniu 23 lipca dostałem pocztą wyrok skazujący, jednak nie było mnie w domu i listonosz zostawił awizo. Z powodu mojej nieobecności, nie było mnie w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 15:6:34

podatek od sprzedaży nieruchomości po spadku

Witam,
planujemy z żoną sprzedać mieszkanie teściowej i wspólnie z nią (między innymi za sprzedaż jej mieszkania) wybudować dom. Dom miałby być wybudowany na naszej działce.
Problem w tym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 14:30:8

Kto zwraca koszty leczenia

Miałeś/aś wypadek w pracy do pracy,samochodowy napisz do mnie pomogę w otrzymaniu odszkodowania 781191331 ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2017.7.4 13:35:0

art. 286 § 1 kk

Pani Marto. Moze pani zaczac od oddania 400 zl mojemu dziecku, bo wozeczek nie dotarl... Wyslalam pani sms z nr konta. ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2017.7.4 10:38:23

prawnik w Płocku, który mówi zrozumiałym jezykiem

Witam, chciałam podzielić się z innymi,którzy może miała taki problem jaki miałam ja. Każdy prawnik do którego trafiłam używał niezrozumiałe dla mnie języka i używał mnóstwa prawniczych ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.4 9:43:51

Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP

Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 9:28:9

Wymiar pracy?

Ja miałam problem z nadgodzinami i walczyłam z moim byłym pracodawca baardzo długo, i nie tylko ja walczyłam. Jestem z Kalisza i moje koleżanki doradziły bym o pomoc zwróciła się do EKSPERTA, ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.4 9:17:8

Witam dostałam pismo z MOPSU informujące że mój ojciec ubiega się o pomoc finansową i teraz sprawdzają

Witam dostałam pismo z MOPSU informujące że mój ojciec ubiega się o pomoc finansową i teraz sprawdzają czy jesteśmy w stanie mu pomóc.Teraz moje pytanie brzmi czy mogą żądać pieniędzy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 9:8:41

lokatorskie spódzielcze prawo do lokalu przy podziale majątku

Witam,razem z byłym mężem wprowadziliśmy się do mieszkania po ślubie w 1993r.Spółdzielnia ściągnęła kredyt na budowę domów.Mieszkaliśmy wspólnie z 2 dzieci do 2005r.W roku 2006 były mąż ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.4 2:1:48

Zajęcie komornika bez pisma egzekucyjnego

Witam
Dziś na moim koncie pojawiło się zajęcie rachunku bankowego z sygnatura (KMnumer). Niestety, nie mam zielonego pojęcia za co, nie dostałem żadnego pisma w sprawie wykonanej egzekucji, żadnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.3 21:41:53

Były chce zabrać dziecko.

Witam, pilnie poszukuję odpowiedzi na moje troski. Mam z byłym już partnerem 2,5 miesięczną córkę. Rozstalismy się na dniach, a wcześniej zostawiłam dom rodzinny i wyjechałam do niego prawie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.3 18:37:9

Grzywna zamieniona na prace społeczne , odpracowane tylko 8 godzin

mialam odrobic 30h spolecznych na 23 dni nie zdazylam tego zrobic i zabraklo mi 6h bo dostalam wezwanie do aresztu i nie zglosilam sie bo czekam na srawe ktora ma sie odbyc podkoniec lipca czy mam gdzies ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.3 12:48:14

Mam umowę o dzieło, czy mam ubezpieczenie?

Witam.
Jestem zatrudniony jako manchandiser w hipermarkecie caerfoor. Zatrudnienie jest na umowę o dzieło, mam teraz pytanie czy da się jakoś sprawdzić czy mam ubezpieczenie? Dodam że mam stawkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.3 0:11:49

wielkość działki budowlanej

Chcę mieć malutką działkę . Co wy na to? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.2 22:41:45

Figurowanie w kartotece karnej krajowego rejestru karnego

Dzień dobry,
pilnie potrzebuję informacji na temat uzyskania zaświadczenia o niekaralności. Niedługo wybieram się za granicę do pracy do czego konieczne będzie zaświadczenie o niekaralności. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.2 20:29:29

Separacja w Niemczech , a rozwód w Polsce

Witam

Mieszkam w Niemczech .
Wniosłam tam o sprawę rozwodową na warunkach niemieckich.
Czyli muszę mieć z mężem (jeszcze) rok separacji .Na razie minęło 1,5 miesiąca .

Mój mąż wyjechał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.2 11:26:24

Płatny w weekendy parking miejski poza SPP

Witam, dzisiaj to jest 01.07.17 miasto Gdańsk uruchomiło pobór opłat (również w weekendy) na parkingach, znajdujących się na terenie miejskim oraz zarządzanych przez miasto. Czy jest to zgodne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.1 18:50:50

Czy ma znaczenie kolejność śmierci?

Witam.Czy ma znaczenie kto pierwszy zmarł,spadkodawca czy spadkobiorca.Wiem że przy braku testamentu jest dziedziczenie ustawowe. Mój mąż zmarł przed swoją matką, zostawił syna.Czy syn ma prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.1 11:1:10

jakie alimenty od zarobku 3000 zł netto?

Czy moge starać sie o alimenty na syna który uczy sie i ma 32l i jest na moim utrzymaniu . Zabiera mi czesto na alkochol i na papierosy pieniądze z torebki . Najchętniej chciałabym sie pozbyć darmoziady ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.1 10:32:36

jak napisac pismo do prezydenta miasta w sprawie mieszkania?

Jak mam na pisać wniosek do prezydenta miasta na temat mieszkanie mam na Marulewskiej ktore jest zadłużenia ja wynajmuje mieszkanie od tam tego roku chce te mieszkanie na Marulewskiej zddac na inne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.6.30 17:12:22

praktyki w wakacje

Czy trzeba chodzic na praktyki w wakacje? Ukończyłem juz szkole, dzienniczek nauki praktycznej+ karta do szkoły wszystko uzupełnione, świadectwo juz mam ze szkoły i moje pytania, czy muszę być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.30 16:43:4

Sprzedawca alkoholu

Witam mam pytanie corka we wrzesniu konczy 18 lat a w lipcu chcialaby podjac prace w sklepie monopolowym .Czy jest to zgodne z prawem i czy wymaga to mojej pisemnej zgody ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.6.30 10:40:51

Świadek na okoliczność posiadania małoletnich dzieci?

Świadek na okoliczność posiadania małoletnich dzieci? Witam. Czeka mnie sprawa rozwodowa za porozumieniem stron, wszystko jest między nami dogadane. Dostałam tylko pismo o powołanie świadka na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.30 10:39:40

Certyfikat Rzetelnego Kandydata

Cześć!
Ma ktoś może jakieś doświadczenie z certyfikatem rzetelnego kandydata od EUINP? Wygląda całkiem kusząco, tylko nie jestem całkiem przekonany co do zabezpieczeń danych osobowych - czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.29 12:56:24

rozliczenie za wodę ( czynsz a zaliczka)

Witam. Ze wspolnoty mieszkaniowej otrzymalam wezwanie do zaplaty na kwote prawie 3000 zl. Pani z zarzadu odpowiedziala mi ze to jest zadluzenie z 2012roku , w nastepnej wersji ze byly dwie podwyzki czynszu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.6.28 21:36:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika