Forum prawne (strona 151)
Becikowe bez kontaktu z ojcem dziecka przebywającym za granicą
Witam,Składajac wniosek o becikowe, dowiedziałam się, że potrzebne jest zaświadczenie o zarobkach partnera.
Problem, z tym że ojciec dziecka przebywa poza granicami kraju i na obecną chwilę ... Zobacz wątek
2017.2.21 11:11:9
Dziedziczenie długów dziadka po zrzeczeniu się spadku
Witam, prosiłbym o pomoc w sprawie dziedziczenia długów. Mój dziadek zmarł 1 kwietnia 2011r i pozostawił po sobie długi. W związku z tym jego córka tzn. moja matka zrzekła się spadku wcześniej ... Zobacz wątek2017.2.21 10:2:24
Przekopywanie drogi gminnej przez sąsiada - czy można według własnego upodobania
przekopywanie drogi gminnej Sąsiad przekopał drogę gminna aby wieś z jego pola spłynęła na drugie. Tymsamym utrudnił przejazd innym sąsiadom,gdyż zalało te cześć i jes rów. Czy można przekopywać ... Zobacz wątek2017.2.20 20:9:45
Kontakty ojca z niemowlęciem - ustalanie zasad widzeń
Bardzo Was proszę o pomoc gdyz nie wiem, jak mam sie zachowywac.Mam nieslubne dziecko, dziecko jest male kilkumiesieczne, ja przebywam na urlopie macierzynskim, ojciec dziecka uznany, mieszkamy osobno, ... Zobacz wątek
2017.2.20 14:31:6
Czas uprawomocnienia testamentu od odczytania
witam gmina wykonała plan zagospodarowania przestrzennego o którym nie wiedziałam i moją działke obieli jako zieleń a ja juz kilka lat temu składałam pismo o budoe domu na tej działce co robic ... Zobacz wątek2017.2.20 10:14:22
Alimenty na dziecko a możliwość ściągnięcia długu od obecnego męża
Czy jest ktos wstanie odpowiedzieć ... Zobacz wątek2017.2.20 9:59:6
Wyrównanie funduszu alimentacyjnego za pierwszą połowę roku po podwyżce
Dzień dobryOd kilku lat mam przyznany fundusz alimentacyjny, na początku roku 2016 było to 300zł. W połowie czerwca 2016 roku odbyła się rozprawa o podniesienie kwoty alimentów, które ostatecznie ... Zobacz wątek
2017.2.19 18:0:15
Spadek po babci i przywłaszczenie przez drugiego syna
Witam. Kilka dni temu dostałem wezwanie do sądu w sprawie długów mojej babki. Chcę zaznaczyć że nie utrzymywaliśmy kontaktów. Ona nie interesowała się moim ojcem kiedy był mały i wychowywała ... Zobacz wątek2017.2.19 14:55:11
Zawieszenie alimentów po powrocie do małżeństwa
Jest spłacić dług i zacząć płacić regularnie na starsze dzieci.Innego nie widzę. ... Zobacz wątek
2017.2.19 13:59:36
Jazda bez prawa jazdy podczas zakazu - podwójne łamanie przepisów
witam ostatnio zlapala mnie policja a nie posiadam prawka i został złożony wniosek do sądu... co mi za o grozi i jakie będą tego konsekwencje biorąc pod uwagę fakt że jestem w trakcie kursu na ... Zobacz wątek2017.2.19 13:56:48
Wypadek z kombajnem pod wpływem alkoholu - czy grozi odszkodowanie
Witam, mialem wypadek samochodowy nie moja wina. Jechalem autem sluzbowym, otrzymalem juz zadoscuczynienie z OC sprawcy. Natomiast w pracy jestem ubezpieczny grupowo prywatnie w PZU i moje pytanie czy ... Zobacz wątek2017.2.18 23:57:45
Sprzedaż telefonu z reklamacją wad ukrytych przez trzeciego właściciela
Witam,w sobotę sprzedałem telefon. Po 5 dniach gość odezwał się, informując mnie, że na drugi dzień sprzedał telefon dalej, bo obudowa była ubita i wyświetlacz nie dolegał do obudowy... ... Zobacz wątek
2017.2.18 15:33:50
Umowa przekazania miejsc postojowych ojcu do administrowania
wrócę jeszcze do tematu. Jak skonstruować taką umowę jako umowę zlecenie? ... Zobacz wątek2017.2.18 10:11:2
Czy można uniknąć kosztów procesu o wygaśnięcie alimentów
Dzień dobry,jak najbardziej jest szansa na uniknięcie kosztów procesu. Pozostaje się przede wszystkim ustosunkować na piśmie do żądania ojca, opisać całą sytuację (zwłaszcza rodzinną), ... Zobacz wątek
2017.2.18 8:21:34
Ojciec odwiedza dzieci w przedszkolu pomimo ograniczonych praw rodzicielskich
Dzień dobry,wszystko zależy od zakresu ograniczenia władzy rodzicielskiej.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek
2017.2.18 8:16:58
Wierzytelność PRESCO po latach - czy już przedawniona?
Witam Jestem zdrozgotana .Nie wiem co robić ? Nie wolno mi się denerwować . Jestem po udarze . Boże ! Dlaczego ? Wczoraj dostałam listem poleconym .. Zawiadomienie o WszczęcieWszczęciu egzekucji ... Zobacz wątek2017.2.18 6:56:39
Sprzedaż akcji spółki z o.o. otrzymanych przy prywatyzacji
Witam,Proszę o poradę prawną bo nie wiem gdzie zacząć szukać informacji. Mój ojciec ma akcję spółki z o.o.. Dostał je podczas prywatyzacji jako pracownik jakieś 20 lat temu. Teraz chcę ... Zobacz wątek
2017.2.17 17:54:54
Optymalizacja podatkowa dla działalności w nieruchomościach
Potrzebuje fachowej rady ? brat mieszka w Irlandii i tam płaci podatki (obywatelstwo ma polskie). W Polsce ma dwa domy i działkę ? chciałby zoptymalizować zyski poprzez założenie drugiej spółki ... Zobacz wątek2017.2.17 14:32:39
Spadek po małoletniej zmarłej - czy zgłaszać do urzędu skarbowego
Witam,zostało przeprowadzone postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku po małoletniej, zmarłej w 1994 roku. Zakończyło się orzeczeniem nabycia spadku w wysokości 1/4 dla mamy, 1/4 dla taty ... Zobacz wątek
2017.2.17 14:19:41
Oszustwo na aukcji internetowej - jak długo trwa śledztwo policji
Chcę napisać w formie ostrzeżenia innych przed oszustwem i wyłudzeniem .Które miało miejsce na mojej osobie i myślę ,że pewnie nie tylko, napiszę o nim.
Facet napisał do mnie , że chce kupić ... Zobacz wątek
2017.2.17 13:20:13
Fake news generator - odpowiedzialność administratora strony
Witam,Mam pytanie odnośnie pewnej strony internetowej. Działa ona na takiej zasadzie że użytkownicy generują na niej treści, które są całkowicie zmyślone w celu udostępniania ich i np. wkręcenia ... Zobacz wątek
2017.2.17 11:30:23
Reklamacja klawiatury - uznanie po 14 dniach milczenia
Witam,Dnia 1 lutego zareklamowałam wadliwą klawiaturę z tytułu rękojmi wysyłając pismo emailem, kupiłam ją jako konsument. Sprzedawca na pewno się z nią zapoznał, ponieważ odpisał mi na ... Zobacz wątek
2017.2.16 20:18:51
Mieszkanie z wieczystym użytkowaniem gruntu - opinie o zakupie
Witam. Mam pytanie dotyczące mieszkania. Czy ktoś z Was kupił lub kupuje mieszkanie od Dewelopera z wieczystym użytkowaniem gruntu ? Chciałbym poznać Wasze zdanie co sadzicie o zakupie takiego mieszkania ... Zobacz wątek2017.2.16 15:30:33
Wysokość alimentów od bezrobotnego uchylającego się od pracy
Witam PaństwaU mnie wygląda tak dziewczyna 19/20 l Ja 27 nie ułożyło się chce mieć kontatk z dzieckiem tylko bez niej już ,bo nie jesteśmy razem ,sam z dobrej woli płacę 500 zł i kupuję ... Zobacz wątek
161 odpowiedzi | Strony: 1 2 3 4
2017.2.15 7:14:59
Zasiłek przedemerytalny - kara za podjęcie pracy po bezrobociu
Podejście jest bardzo dziwne i też troszkę tego nie rozumiem jak tak można postępować. Jednak różne rzeczy się dzieją. W takich sytuacjach warto szukać pomocy u prawników. Oni znają większość ... Zobacz wątek2017.2.14 19:56:14
Wypłata za 2 dni pracy i potrącenia za strój roboczy
Witam, kilka dni temu zatrudniłem się w jednej z firm, jest to spółdzielnia pracy, w której otrzymałem umowę o pracę na okres próbny. W piątek otrzymałem umowę oraz przeszedłem wszystkie szkolenia ... Zobacz wątek2017.2.14 19:50:23
Budowa antresoli na całą powierzchnię lokalu o wysokości metra
Dzień dobry,antresola to górna część kondygnacji lub pomieszczenia znajdująca się nad przedzielającym je stropem pośrednim o powierzchni mniejszej od powierzchni tej kondygnacji lub pomieszczenia, ... Zobacz wątek
2017.2.14 17:43:14
Zadłużenie w bankach po utracie pracy - co robić
Swoich dłużników przekazuję przez Internet od razu do windykacji na koszy dłużnika na eNakazpl. ... Zobacz wątek2017.2.14 16:9:1
Czy firma windykacyjna może naliczać odsetki ponad ustawowe
Na eNakaz nie pobierają prowizji od ściągania, ani zaliczki na windykację. ... Zobacz wątek2017.2.14 16:3:40
Firma windykacyjna Intrum - co robić gdy dłużnik nie płaci?
Windykację bez zaliczek i prowizji prowadzi dla mnie enakazpl. ... Zobacz wątek2017.2.14 16:2:33
Stypendium ministerstwa kultury a podatek dochodowy
Dzień dobry,zastanawiam się jak wygląda kwestia podatku dochodowego od stypendium? Czy w przypadku otrzymania stypendium z Ministerstwa Kultury - ale nie naukowego - należy zapłacić podatek?
Zastanawiam ... Zobacz wątek
2017.2.14 1:21:13
Mobilna fryzjerka - wymagania prawne i podatkowe
WitamNie mogę zdobyć pracy w zawodzie za to nauczyłam się na koleżankach przedłużać włosy chciałabym założyć działalność czy potrzebuje jakiś kursów szkół itp? Z racji tego że ... Zobacz wątek
2017.2.13 20:59:54
Czy można przymusowo wystawić fakturę VAT osobie fizycznej
Dzień dobry,skoro strony umówiły się na wynagrodzenie w kwocie 1500,00 złotych, to wykonawca mógł wystawić fakturę tylko na taką kwotę, a nie wyższą. Jeśli chciał wykonać dodatkowe usługi ... Zobacz wątek
2017.2.13 16:6:49
Mobbing w pracy!!!
Nistety mobbing w pracy to coraz częstsze zjawisko z którym bardzo ciężko walczy się w pojedynkę. Dlatego ja na Twoim miejscu udałabym się do adwokata, który zna się na prawie pracy. Z takich ... Zobacz wątek2017.2.13 15:9:47
Prowizja dla dwóch pośredników za tę samą działkę
Witam serdecznie,razem z Mężem jesteśmy zainteresowani zakupem działki.
Na początku stycznia oglądaliśmy działkę X za pośrednictwem Agencji Nieruchomości, podpisując umowę, że w przypadku ... Zobacz wątek
2017.2.13 11:16:55
Zwolnienie w ciąży na zastępstwie - jakie świadczenia do porodu
Dzień dobry.Jestem zatrudniona w firmie na umowę o pracę na czas określony na zastępstwo. Wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciąży- trzeci miesiąc. Osobę którą zastepuje w pracy kończy ... Zobacz wątek2017.2.13 8:26:58
Druga sprawa rozwodowa bez obecności pozwanej - czy to normalne
Dziękuje za odpowiedz... Właśnie to chyba wina pełnomocnika, ponieważ nie zawiadomił o tej sprawie, ani o tej wczesniejszej... ... Zobacz wątek2017.2.12 22:27:8
Wykonawca źle wykonał izolację i posadowienie - rękojmia się kończy
Witam serdecznie, chciałabym się dowiedzieć czy w sytuacji którą zaraz opiszę mam prawo do wymiany towaru przy ?pierwszym podejściu? nie korzystając z naprawy gwarancyjnej.Kupiłam synowi (10 ... Zobacz wątek
2017.2.12 21:10:50
Zabezpieczenie zakupu mieszkania gdy kupujący ma długi w parabankach
Witam,sytuacja wygląda tak, że pracuje za granicą, razem z narzeczonym kupujemy mieszkanie w Polsce, ale wszystkie sprawy tzn. kupno mieszkania jest na rodziców narzeczonego (na nich jest umowa, ... Zobacz wątek
2017.2.12 18:34:9
Wymeldowanie dorosłego syna narkomana z mieszkania kwaterunkowego
Dzień dobry,jeśli syn mieszka w tym lokalu nie ma podstaw do jego wymeldowania. Wymeldowanie to tylko administracyjne potwierdzenie faktu, że dana osoba w lokalu nie mieszka. Musi więc Pani wypowiedzieć ... Zobacz wątek
2017.2.12 12:2:59
Anulowanie karty pobytu - emigracja z Polski
Witam, chcę wyjechać z Polski, bo to już nie ta Polska co była a neo PRL, niech pis tu sam zostaje. Ale, czy można anulować karte pobytu? ... Zobacz wątek2017.2.12 3:37:37
2017.2.11 22:5:38
Rozwód bez miłości - alimenty i podział majątku
Witam,,mam pytanie tata mojego syna zalozyl nowa rodzine ma dwojke dzieci jedno 2 lata drugie pol roku, Jestem na bezrobociu dostaje 700 zl, Mam pytanie czy moge wniesc o 700 zl alimentow na 14 latka. ... Zobacz wątek
2017.2.11 18:4:41
Oskarżenie o kradzież w Castoramie - obrona przed mandatem
w dniu wczorajszym udałem się do sklepu Castorama . Zakupiłem między innymi wyciskacz do mas za 45,96 zł .Wchodząc do sklepu miałem na wzór od kolegi plastikową końcówkę do w/w wyciskacza jak ... Zobacz wątek2017.2.11 13:45:19
Przywrócenie terminu złożenia apelacji
Witam dostalem 10 miesięcy pozbawienia wolności sprawa pdbyla sie beze mnie ponieważ sie przeprowadzilem nie odebralem listu . Wielokrotnie dzwonilem do sadu aby podali mi syg akt zebym mogl wyślą,c ... Zobacz wątek2017.2.11 2:17:39
Testament na zmarłą osobę - czy obowiązuje wcześniejsza wola
Takie pisanie " na pewno " jak nie zna się szczegółów sprawy , to ryzykowne twierdzenie , w grę mogą wchodzić rózne sytuacje, że wcale nie musi być to takie " na pewno " ... Zobacz wątek2017.2.10 10:48:31
Dochodzenie spłaty połowy kredytu od byłego chłopaka po rozstaniu
Witam, w styczniu 2015r wzielam z chlopakiem kredyt na siebie w wysokosci 17000zl po rozstaniu on w zaden sposob nie chce pomoc mi go splacic, czy moge dochodzic tego aby splacal polowe tego kredytu? Dodam, ... Zobacz wątek2017.2.9 23:12:39
Jak uzyskać numer PESEL zmarłego męża do wyrejestrowania telefonu
Jak (gdzie) uzyskać nr PESEL zmarłego 20 lat temu męża ? Chodzi o wyrejestrowanie telefonu ... Zobacz wątek2017.2.9 17:16:37
Podniesienie alimentów na dorosłe dziecko uczące się - czy uzasadnione
Chodzi mi o to o ile sąd może podnieść płacone przeze mnie alimenty ... Zobacz wątek2017.2.9 16:59:43
Rozwód bez orzekania o winie gdy mąż żąda orzeczenia winy żony
Dzień dobry,sąd może zaniechać orzekania o winie tylko jeśli oboje małżonkowie złożą w tym zakresie zgodny wniosek.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek
2017.2.9 14:20:15
Masz inne pytanie do prawnika?