Forum prawne (strona 151)
lokatorskie spódzielcze prawo do lokalu przy podziale majątku
Witam,razem z byłym mężem wprowadziliśmy się do mieszkania po ślubie w 1993r.Spółdzielnia ściągnęła kredyt na budowę domów.Mieszkaliśmy wspólnie z 2 dzieci do 2005r.W roku 2006 były mąż ... Zobacz wątek2017.7.4 2:1:48
Zajęcie komornika bez pisma egzekucyjnego
WitamDziś na moim koncie pojawiło się zajęcie rachunku bankowego z sygnatura (KMnumer). Niestety, nie mam zielonego pojęcia za co, nie dostałem żadnego pisma w sprawie wykonanej egzekucji, żadnego ... Zobacz wątek
2017.7.3 21:41:53
Były chce zabrać dziecko.
Witam, pilnie poszukuję odpowiedzi na moje troski. Mam z byłym już partnerem 2,5 miesięczną córkę. Rozstalismy się na dniach, a wcześniej zostawiłam dom rodzinny i wyjechałam do niego prawie ... Zobacz wątek2017.7.3 18:37:9
Grzywna zamieniona na prace społeczne , odpracowane tylko 8 godzin
mialam odrobic 30h spolecznych na 23 dni nie zdazylam tego zrobic i zabraklo mi 6h bo dostalam wezwanie do aresztu i nie zglosilam sie bo czekam na srawe ktora ma sie odbyc podkoniec lipca czy mam gdzies ... Zobacz wątek2017.7.3 12:48:14
Mam umowę o dzieło, czy mam ubezpieczenie?
Witam.Jestem zatrudniony jako manchandiser w hipermarkecie caerfoor. Zatrudnienie jest na umowę o dzieło, mam teraz pytanie czy da się jakoś sprawdzić czy mam ubezpieczenie? Dodam że mam stawkę ... Zobacz wątek
2017.7.3 0:11:49
2017.7.2 22:41:45
Figurowanie w kartotece karnej krajowego rejestru karnego
Dzień dobry,pilnie potrzebuję informacji na temat uzyskania zaświadczenia o niekaralności. Niedługo wybieram się za granicę do pracy do czego konieczne będzie zaświadczenie o niekaralności. ... Zobacz wątek
2017.7.2 20:29:29
Separacja w Niemczech , a rozwód w Polsce
WitamMieszkam w Niemczech .
Wniosłam tam o sprawę rozwodową na warunkach niemieckich.
Czyli muszę mieć z mężem (jeszcze) rok separacji .Na razie minęło 1,5 miesiąca .
Mój mąż wyjechał ... Zobacz wątek
2017.7.2 11:26:24
Płatny w weekendy parking miejski poza SPP
Witam, dzisiaj to jest 01.07.17 miasto Gdańsk uruchomiło pobór opłat (również w weekendy) na parkingach, znajdujących się na terenie miejskim oraz zarządzanych przez miasto. Czy jest to zgodne ... Zobacz wątek2017.7.1 18:50:50
Czy ma znaczenie kolejność śmierci?
Witam.Czy ma znaczenie kto pierwszy zmarł,spadkodawca czy spadkobiorca.Wiem że przy braku testamentu jest dziedziczenie ustawowe. Mój mąż zmarł przed swoją matką, zostawił syna.Czy syn ma prawo ... Zobacz wątek2017.7.1 11:1:10
jakie alimenty od zarobku 3000 zł netto?
Czy moge starać sie o alimenty na syna który uczy sie i ma 32l i jest na moim utrzymaniu . Zabiera mi czesto na alkochol i na papierosy pieniądze z torebki . Najchętniej chciałabym sie pozbyć darmoziady ... Zobacz wątek2017.7.1 10:32:36
jak napisac pismo do prezydenta miasta w sprawie mieszkania?
Jak mam na pisać wniosek do prezydenta miasta na temat mieszkanie mam na Marulewskiej ktore jest zadłużenia ja wynajmuje mieszkanie od tam tego roku chce te mieszkanie na Marulewskiej zddac na inne ... Zobacz wątek2017.6.30 17:12:22
praktyki w wakacje
Czy trzeba chodzic na praktyki w wakacje? Ukończyłem juz szkole, dzienniczek nauki praktycznej+ karta do szkoły wszystko uzupełnione, świadectwo juz mam ze szkoły i moje pytania, czy muszę być ... Zobacz wątek2017.6.30 16:43:4
Sprzedawca alkoholu
Witam mam pytanie corka we wrzesniu konczy 18 lat a w lipcu chcialaby podjac prace w sklepie monopolowym .Czy jest to zgodne z prawem i czy wymaga to mojej pisemnej zgody ... Zobacz wątek2017.6.30 10:40:51
Świadek na okoliczność posiadania małoletnich dzieci?
Świadek na okoliczność posiadania małoletnich dzieci? Witam. Czeka mnie sprawa rozwodowa za porozumieniem stron, wszystko jest między nami dogadane. Dostałam tylko pismo o powołanie świadka na ... Zobacz wątek2017.6.30 10:39:40
Certyfikat Rzetelnego Kandydata
Cześć!Ma ktoś może jakieś doświadczenie z certyfikatem rzetelnego kandydata od EUINP? Wygląda całkiem kusząco, tylko nie jestem całkiem przekonany co do zabezpieczeń danych osobowych - czy ... Zobacz wątek
2017.6.29 12:56:24
rozliczenie za wodę ( czynsz a zaliczka)
Witam. Ze wspolnoty mieszkaniowej otrzymalam wezwanie do zaplaty na kwote prawie 3000 zl. Pani z zarzadu odpowiedziala mi ze to jest zadluzenie z 2012roku , w nastepnej wersji ze byly dwie podwyzki czynszu ... Zobacz wątek2017.6.28 21:36:18
2017.6.28 15:38:18
Ojciec chce praw do dziecka. Pozbawienie praw matce przez sad lub ugode.
Drodzy Państwo.Skrótowo sytuacja wygląda tak:
1. Aktualnie dzięki testom DNA wyjaśnia się sprawa ojcostwa. (niestety były ku temu podstawy bo kobieta ma równolegle drugą taką sprawę z wcześniejszym ... Zobacz wątek
2017.6.28 7:59:1
Prowadzę działalność gospodarczą i miałem wypadek samochodowy wracając do domu
WitamProwadzę własną działalność gospodarczą.
Wracając do domu miałem wypadek samochodowy spowodowany z mojej winy.
Policja uznała moją winę.
Opłacam składki regularnie.
Mam nogę ... Zobacz wątek
2017.6.27 23:6:13
transfer zasiłku po powrocie z zagranicy
Witam,Czy są wśród Państwa osoby, które miały przetransferowany zasiłek dla bezrobotnych z innego kraju UE?
Mam aktualnie przyznany zasiłek na trzy miesiące. Po upływie tego czasu można ... Zobacz wątek
2017.6.27 19:0:53
1. Zmiana trybu upominawczego na zwykly. 2. Przek. sprawy z SR wybranego przez e-Sad do innego SR (art.35 i 43 § 1 KPC).
Dzień dobry,szczerze powiedziawszy trudno cokolwiek doradzić bez zapoznania się z aktami postępowania,gdyż z powyższego opisu niewiele wynika. Niemniej skoro sąd zarzucił "brak właściwego adresu", ... Zobacz wątek
2017.6.27 18:50:23
Zachowek po zmarłej babci
Dzień dobry,CoolAir, jak mniemam chodzi o zachowek po babci, a nie prababci? Jeśli prababka zmarła 40 lat temu, to nie mogła spisać testamentu 20 lat temu.
Po zmarłej 6 miesięcy babce, będzie ... Zobacz wątek
2017.6.27 18:42:33
Sprawa w sądzie o przerysowanie auta
Witam, dostałem pismo z sadu ze jestem oskarżony o przerysowanie auta podczas wykonywania pracy jako dostawca. Wcześniej jedynie zostałem przesłuchany w tej sprawie jednak nie pamiętając takiego ... Zobacz wątek2017.6.27 14:17:43
Usunięcie gazu z łazienki i przedłużenie rury w kuchni
Dzień dobry, pisze bo już mam mętlik w głowie i kompletnie nie wiem co w końcu powinnam robić. Sprawa dotyczy mieszkania w budynku wielorodzinnym z odrębnym prawem własności, budynek należy do ... Zobacz wątek2017.6.27 11:20:31
Przekroczenie progu alimentacyjnego.
Witam was.Pochodzę z niepełnej rodziny, mianowicie ja, brat i nasza mama.
Oboje studiujemy i przysługuje nam po 500zl na głowę od państwa gdyż ojciec nie daje nam grosza.
Moje pytanie jest ... Zobacz wątek
2017.6.27 0:51:17
Majątek odrębny
Czy jeżeli, podczas trwania małżeństwa (wspólnoty) rodzice dokonali darowizny na mnie wkładu mieszkaniowego, dotyczącego mieszkania spółdzielczego lokatorskiego dzięki czemu zostaliśmy wraz ... Zobacz wątek2017.6.26 22:14:16
Ailmenty na ojca.
Witam. Moi rodzice sa po rozwodzie 17 lat. Ojciec placił na mnie i brat alimenty. Dziś ja mam 29 lat, mieszkam w UK i mam z nim bardzo słaby kontakt. Ojciec ma 56 lat i jest alkocholikiem. Ma skierowanie ... Zobacz wątek2017.6.26 13:29:21
Sprzedaz samochodu z cofnietym licznikiem
A to ciekawe... Nawet nie wiedziałem, że w naszym kraju można liczyć na auto z pewnym przebiegiem i do tego z gwarancją na samochód używany :-) Dzięki dziewczyny! Sprawdzę ofertę tego Das Weltauto. ... Zobacz wątek2017.6.26 12:1:47
Zwrot samochodu służbowego podczas L4/ urlopu KP 188/ Urlopu ojcowskiego
Witajcie,Mam pytanie odnośnie zwrotu samochodu służbowego.
Mianowicie kilka dni temu złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mój stosunek pracy ustaje dnia 31.07.2017. Zamierzałem pracować ... Zobacz wątek
2017.6.26 8:26:6
Niechęć oddania kaucji
Witam.Mam następujący problem. W sobotę zdawałam pokój, w którym mieszkałam przez dwa lata. Właścicielka wcześniej "do rany przyłóż", załatwiała wszystkie problemy praktycznie "od ręki", ... Zobacz wątek
2017.6.26 2:6:20
Zakup używanego wózka dziecięcego od osoby fizycznej
WitamMam problem. Kupiłam używany wozek dla dziecka od osoby fizycznej.
Poza tym, ze wymagał wyprania oraz jest problem z hamulcem o czym nas poinformowano wózek miał być sprawny. Podczas mycia ... Zobacz wątek
2017.6.25 17:54:0
Zakaz konkurencji - odpowiedź spółki po terminie wynikającym z umowy
Witam,Rozwiązał umowę o współpracę b2b. W umowie miałam zapis:
"spółka udzieli odpowiedzi w ciągu 30dni od otrzymania pisma o zwolnienie z zakazu konkurencji, jeżeli odpowiedź nie zostanie ... Zobacz wątek
2017.6.24 23:0:0
Wyprowadzka z dzieckiem
Moj malzonek dal mi zgode na wyprowadzke z dzieckiem przed rozwodem , moje pytanie brzmi czy moze taka zgode cofnac w jakis sposob ?? ... Zobacz wątek2017.6.24 21:17:58
CZY PRACODAWCA MOŻE ROBIĆ ZDJĘCIA Z UKRYCIA PRACOWNIKOM?
Witam, szukam pomocy w bardzo poważnej sprawie. Pracuję w sklepie sieciowym, mamy tam monitoring na sali sprzedaży, w biurze i magazynie. Ostatnio szefostwo bez informowania nas o tym zamontowało dodatkowe ... Zobacz wątek2017.6.24 21:10:55
Problemy z kontrahentami
Witam,Prowadzę firmę w szeroko pojętej branży transportowej. Niestety jedna z firm, z którą współpracowałem okazała się niewypłacalna (żeby nie powiedzieć, że po prostu nieuczciwa) i teraz ... Zobacz wątek
2017.6.23 23:11:12
Omijanie blokady regionalnej w Internecie - legalne?
Ale jak w taki sposób złamiemy np. japońskie czy amerykańskie prawo, to nie będą nas ścigać? Przecież u nas tamtejsze prawo nie obowiązuje? ... Zobacz wątek2017.6.23 21:50:48
Współwłasność w częściach wspólnych
U mnie sytuacja jest trochę zbliżona, do przeprowadzenia remontu potrzeba zgody współwłaściciela z którym nie mamy kontaktu, reszta z nas jest zgodna, też szukam rozwiązania i przeglądam ogłoszenia ... Zobacz wątek2017.6.23 16:40:32
Przeniesienie prawa własności domu
Sama stoję prze podobną sytuacją, u mnie problemem jest jeden ze spadkobierców z którym nie mamy kontaktu, reszta z nas jest zgodna, też szukam rozwiązania i przeglądam ogłoszenia spadki warszawa ... Zobacz wątek2017.6.23 16:28:18
Problem z wykupem oficyny
Witam, mieszkam w Legnicy w jednej z ostatnich oficyn w mieście. Jest to domek jednorodzinny w podwórku między blokami, z dwoma garażami. Garaże te zgm wynajmuje innym rodziną (sąsiadom mieszkającym ... Zobacz wątek2017.6.23 10:54:36
czy mozna anulowac przybicie licytacji komorniczej nieruchomosci? Oczywiscie dluznik i wierzyciel tego
czy mozna anulowac przybicie licytacji komorniczej nieruchomosci?Oczywiscie dluznik i wierzyciel tego pragna? ... Zobacz wątek
2017.6.23 1:55:24
Brak zapłaty za Dojazd Taxi
Witam, na jednej z imprez znajomy zamówił taxi z mojego telefonu, po jakimś czasie zjawił siś taxówkarz, gdzie oznajmił ze za przyjazd liczy sobie 130zł, bo jechał z jakieś miejscowości. Bylem ... Zobacz wątek2017.6.22 21:11:1
Rozwód - wspólne mieszkanie
Witam!Od roku spotykam się z kobietą, która od 3 lat nie żyje ze swoim mężem.
W końcu zjechał z za granicy i ona powiedziała mu, że ma kogoś i chce z nim wziąć rozwód. On nie chce się ... Zobacz wątek
2017.6.22 18:16:48
Mieszkanie z zakładu pracy do podziału
W zasadzie wszystko co jest nabyte w trakcie trwania małżeństwa wchodzi w skład majątku wspólnego (chyba, że był to spadek, darowizna etc. lub rzecz uzyskana ze środków pochodzących z majątku ... Zobacz wątek2017.6.22 0:40:40
zakup mieszkania
Dot Fruwajec.Może Pan się stać współwłaścicielem - zwłaszcza jeżeli chce Pan wziąć kredyt na zapłatę części ceny (np. miały Pan wówczas udział odpowiadający stosunkowi Pana kredytu ... Zobacz wątek
2017.6.22 0:30:38
Radca prawny na Allegro.
Idź do kancelarii adwokackiej. Zrobią wszystko za ciebie a koszty pokryje Kupujący. ... Zobacz wątek2017.6.21 19:34:47
UNIQA odmowa wypłaty odszkodowania z OC.
17/05 zgłosiłam szkodę. Przez przyjmującą zgłoszenie zostałam poinformowana, że Uniqua sama występuje do policji o wydanie notatki z kolizji i że mam absolutnie się tym nie przejmować. 19/06 ... Zobacz wątek2017.6.21 19:3:50
Opieka nad babcia
Witam mam pytanie w stosunku opieki nad babcia.... Jestem włascicielka domu jednorodzinnego w ktorego posiadanie weszlam przez zakup domu od swojego kuzyna. Dom zakupilam wraz z babcia(moja babcia) ktora ... Zobacz wątek2017.6.21 19:3:43
2017.6.21 18:14:57
alimenty a ubezpieczenie zdrowotne
Dzien dobry..Jestem studentem 1 roku -studia dzienne...Tata płaci mi alimenty od okolo 2 lat..Czy obowiazkiem ojca jest opłacac mi takze ubezpieczenie zdrowotne.Po wizycie w przychodni okazało sie ze ... Zobacz wątek2017.6.21 12:10:32
Masz inne pytanie do prawnika?