Forum prawne (strona 153)
pobyt dziecka
ITAM . MAM PYTANIE NIE MIESZKAM Z ŻONĄ KTÓRA ODESZŁA ZABIERAJĄC CÓRKĘ . SPRAWA O ALIMETY SIĘ ODBYŁA ZGODZILEM SIĘ NA KWOTE CO ŻONA ŻĄDAŁA TERAZ MA SIĘ ODDBYĆ SPRAWA O PRZYZNANIE OPIEKI ... Zobacz wątek2017.6.17 23:33:5
Umowa ratalna z osoba fizyczna a śmierć sprzedającego.
Witam chciałabym sie dowiedzieć co sie dzieje w przypadku śmierci sprzedającego który podpisał z nami umowę ratalna a nie nastąpiła wpłata ostatnich rat? ... Zobacz wątek2017.6.17 14:17:49
Przebudowa ogrodzenia
Przebudowuje swoje ogrodzenie. Zarówno brama jak i ogrodzenie zostanie cofnięte bliżej domu (automatycznie dalej niż dotąd będzie znajdować się od ulicy). Wcześniej była to siatka a teraz od ... Zobacz wątek2017.6.16 14:26:57
BEZPŁATNA SŁUŻEBNOŚĆ OSOBISTA MIESZKANIA
Witam. Moja mama zapisała swojej wnuczce dom rodzinny,budynki gospodarcze na działce 17 ar. Była to UMOWA DAROWIZNY I USTANOWIENIA SŁUŻEBNOŚCI. Jednak z biegiem lat stosunki między nimi uległy ... Zobacz wątek2017.6.16 13:34:2
Zniesienie alimentacyjnych na ex żonę
Witam mój problem jest taki moja była żona zrobiła mi rozwód zaoczny bo byłem w Niemczech i sąd przyznał alimenty na nią obecnie jestem po ślubie.sad uznał mnie za winnego w 2013r. I od tej ... Zobacz wątek2017.6.16 13:7:55
film z moja osoba
rozumie,że to juz były narzeczony.Mozesz żadac od administatora usuniecia filmu i prosic o podanie ip komputera z którego film został dodany.Oczywiści w zaleznosci od tresci mozęsz żadać zadość ... Zobacz wątek2017.6.16 10:31:32
Brak akcyzy na samochód
[cytat]Witam!
Kupiłem samochód sprowadzony z zagranicy na terenie naszego kraju dostałem wszystkie dokumenty prócz potwierdzenia zapłaty akcyzy. Sprzedawca twierdząc że nie zrobił tego z ... Zobacz wątek
2017.6.15 12:5:9
Niezgodność towaru kupionego przez OLX.
Witam, jest to mój pierwszy post więc pragnę się przywitać. :)Mam problem, gdyż wracam z UK samochodem i w PL muszę zmienić przednie lampy na ruch prawostronny. Dlatego znalazłem na OLX lampy, ... Zobacz wątek
2017.6.15 2:53:18
Zajęcie ponad 50% wynagrodzenia - nie za alimenty
Witam,w związku z wyrokiem sądu, jestem zobowiązany spłacić dług względem ZUS jeszcze około 10 000 zł. Od niedawna zarabiam 4000-4500 zł miesięcznie na podstawie umowy o pracę. Wszędzie ... Zobacz wątek
2017.6.15 0:29:43
Znoesławienie świadka w piśmie procesowym
Witam państwaProszę doradzić. Byłem świadkiem na sprawie o podział majątku. Jedna ze stron po przesłuchaniu mnie, wystosowała do prowadzącego sprawę sądu pismo procesowe, w którym zostały ... Zobacz wątek
2017.6.14 22:44:22
Altanka
WitamMam pytanie odnośnie odległości zabudowy od płotu granicznego. "uprzejmy" sąsiad twierdzi że ma stać 1,5m od płotu.
Dodam że altanka ma 9mk2. Nie jest trwałe związana z podłożem, ... Zobacz wątek
2017.6.14 22:36:48
Jak sporządzić wniosek o umorzenie odsetek.
Hey mam pytanie jak napisać wniosek o zaczyna nie codzienych odsetek ... Zobacz wątek2017.6.14 18:19:29
świadczenie z PZU za operację
Proszę o pomoc!6 tyg temu przeszłam bardzo skomplikowaną i długą operację kręgosłupa przez torakotomię czyli otwarcie klatki piersiowej. Operacja obejmowala usunięcie 6 kręgów piersiowych ... Zobacz wątek
2017.6.14 18:19:13
Skarga do Strasburgu
Na eNakaz nie pobierają prowizji od ściągania, ani zaliczki na windykację. ... Zobacz wątek2017.6.14 15:50:27
Windykacja należności biblioteki z nie moje książki.
Windykację bez zaliczek i prowizji prowadzi dla mnie enakazpl. ... Zobacz wątek2017.6.14 15:48:51
zwrot kosztów za niewykorzystany pobyt
Witam,mam pytanie niewielkie biuro podróży zamówiło w ośrodku wczasowym nocleg i wyżywieniu dla okreslonej grupy osób. Na miejscu okazało się że ośrodek nie spełnia warunków sanitarnych, ... Zobacz wątek
2017.6.14 15:46:26
Zaświadczenie o niekaralności a jazda pod wpływem alkoholu
Witam w 2015 zatrzymano mi prawo jazdy na rok ,i dostałem grzywnę miałem sprawę w sądzie , czy w KRK będę widniał jako osoba karana ? ... Zobacz wątek2017.6.14 8:21:2
Depresja a rozwód
mam mame co ma depresje dwubiegunowa od 4 lat a ja juz lecze nerwice lekowa od 2 lat nagrala mnie na dyktafon awanture dwie niewiem co mam robic ? ... Zobacz wątek2017.6.13 1:29:37
Witam, mąż stara się o upadłość konsumencką, pełnomocnik miał złożyć do sądu odpowiedni
Witam,mąż stara się o upadłość konsumencką, pełnomocnik miał złożyć do sądu odpowiedni wniosek. Niestety od jakiegoś czasu nie mamy kontaktu z pełnomocnikiem. Czy jest możliwość zapytania ... Zobacz wątek
2017.6.12 11:28:31
Chorobowe w ciąży przy wysokim wynagrodzeniu
Witam!Mam pytanie dotyczące wypłaty na chorobowym w ciąży - moja małżonka w ciągu ostatnich 12 miesięcy zarabiała średnio 11.691,98zł netto. Zgodnie Dz.U.2016.0.372 rozdział 8 "Ustawa ... Zobacz wątek
2017.6.12 11:15:52
Nabycie przez obcokrajowca udziałów w spółce z o. o. z kapitałem zagranicznym i będącej właścicielem ziemi rolnej
tak, znajdą. ... Zobacz wątek2017.6.11 22:37:25
Wyprowadzka przed rozwodem?
Witam, jestem w trakcie składania pozwu o rozwód z Polsce. Oboje mieszkamy z synkiem w de ale zdecydowałam się na rozwód w pl ze względu na to że nie chce przechodzić koniecznego tu okresu separacji. ... Zobacz wątek2017.6.11 22:17:7
Odzyskanie rzeczy prywatnych
Witam, mam pytanie. Mój znajomy był z kobietą, która z dnia na dzień go zostawiła ze wszystkim. Po jakimś czasie napisała do niego, że weźmie go do sądu jeżeli nie odda jej lodówki i pralki. ... Zobacz wątek2017.6.11 20:42:26
mieszkanie służby więziennej
Witam mam pytanie dostałem dofinansowanie do kupna domku, mam 7 lat służby i chcę odejść czy muszę całość oddać? ... Zobacz wątek2017.6.11 12:50:26
Prawo na UJ
Studiowałam na Wpia UJ. Drugi raz bym tej uczelnie nie wybrala jak rowniez wydziału. ... Zobacz wątek2017.6.11 5:51:37
Rozstanie się z partnerką
Witam!Trapi mnie pewna sprawa od paru dni. Na wstępie, moja narzeczona mnie zdradziła. Pomimo widzianych wiadomości SMS z jej przełożonym w pracy i on i ona tego się wypierają.
Sytuacja nabrała ... Zobacz wątek
2017.6.10 19:30:2
Umowa zlecenie, a dochód?
Witam wszystkich.Dostaję alimenty z funduszu i stypendium socjalne z uczelni. Jeśli pracowałbym na podstawie umowy zlecenie, to czy te zarobione pieniądze muszę wliczyć do dochodu? Jak to jest ... Zobacz wątek
2017.6.9 21:55:23
Kiedy można żądać alimentów od dziadków?
mam pytanko płace alimenty na dzieci ale mojej byłej żonie odebrali dzieci i była tesciowa odbiera alimenty ale czy ma do tego prawo bez żadnego pisma ze sądu ... Zobacz wątek127 odpowiedzi | Strony: 1 2 3
2017.6.9 19:35:24
Zerwanie umowy kupna sprzedaży nieruchomości Pomocy!!!
Witam.mam pytanie odnosnie wygasniecia umowy kupna/sprzedazy nieruchomosci, sporzadzonej notarialnie.inwestor(kupujacy) po podpisaniu umowy,otrzymal informacje od dotsawcy gazu w formie oswiadczenia,iz ... Zobacz wątek2017.6.9 16:35:46
Pozwolenie na broń z innego kraju UE
Ja też Próbuje sobie stworzyć taki oto ,,problem''Widze ze 2 lata minęły ....a post tylko twój...zamierzam zrobić to samo co ty...ale odp.0 ... Zobacz wątek2017.6.9 12:59:2
Prawo do dziecka w nieformalnym związku
Witam. Chciałam prosić o pomoc i doradztwo w sprawie przyznania opieki nad dzieckiem. Moja historia wygląda tak: w 2016 roku urodziłam dziecko będąc w nieformalnym związku. Zamieszkaliśmy razem ... Zobacz wątek2017.6.9 12:32:48
Problem z sąsiadką
Witam,Moim problemem jest sąsiadka. Potrafi niesamowicie zdenerwować człowieka. Bez powodu przeklina i wyzywa mnie i moją rodzinę, gdy tylko wyjdziemy przed dom. Potrafi krzyczeć tak głośno, ... Zobacz wątek
2017.6.8 22:46:20
Jak poprawnie napisać wniosek do pracodawcy o dofinansowanie do żłobka?
Jak poprawnie napisać wniosek do pracodawcy o dofinansowanie do żłobka? ... Zobacz wątek2017.6.8 15:22:40
zadłużone mieszkanie Co mogę z tym zrobić ?
Witam mam Problem ponieważ Posiadam mieszkanie w którym teraz mieszkam ale z przyczyn prywatnych nie płaciłem komornego dług rósł i ja go nie płaciłem (po prostu nie było mnie na to stać) Mam ... Zobacz wątek2017.6.8 10:26:0
Nowelizacja ustawy abonamentowej RTV 2017
Witam, mam pytanie dot. nowelizacji abonamentowej w roku 2017. Czy w chwili obecnej osoby rezygnujące z usług telewizji kablowej, lub operatora tv sat oraz likwidujące odbiornik telewizyjny będą narażone ... Zobacz wątek2017.6.8 8:55:23
Autorski zbiór rozwiązań
Dzień dobry!Zastanawiam się wraz ze znajomą nad stworzeniem kompletnego zestawu rozwiązań do zbioru zadań z matematyki dla szkoły średniej. Absolutnie nie planujemy przepisywać treści zadań ... Zobacz wątek
2017.6.7 18:12:52
Od kogo mogę ubiegać się o odszkodowanie? I czy w ogółem jest taka możliwość?
Od kogo mogę ubiegać się o odszkodowanie? I czy w ogółem jest taka możliwość? Witam jestem studentką studiow niestacjonarnych uległam wypadkowi na zajęciach wf. Byłam w szpitalu jestem po ... Zobacz wątek2017.6.7 17:9:30
Intercyza a kredyt hipoteczny
Witam.Zmagam się od jakiegoś czasu z następującym problemem; Od kilku lat mam kredyt hipoteczny wzięty w trakcie trwania rozdzielności majątkowej, zastanawiamy się nad zniesieniem tej intercyzy.
Czy ... Zobacz wątek
2017.6.7 15:37:10
Utrata obuwia w szatni
Witam,Mam nadzieję, że to dobra kategoria. Prosił bym o poradę w sprawie utraty obuwia w szatni basenowej basenu miejskiego. Siedzi tam Pan który 'się szatnia zajmuje'. Jest jednak nie pisane ... Zobacz wątek
2017.6.7 12:29:0
Przedawnienie należności
Witam serdecznie,mam problem z oceną przedawnienia mojej wierzytelności w stosunku do spółki akcyjnej w likwidacji.
Sprawa dotyczy wykonania usług w listopadzie 2014 roku z terminem płatności ... Zobacz wątek
2017.6.7 11:49:18
Kim dla sędiego jest ławnik?
Podpisuję się pod powyższą opinią, ale czytając zamieszczone opinie od 2005rwidzę, że nic się nie zmieniło, problem pozostał. Nikt, oprócz ławników się tym nie interesuje. A to powinna ... Zobacz wątek
2017.6.7 11:39:36
Zadłużenie w ZUS
Witam serdecznieMam na imię Robert prowadzę działalność od 98 roku,zawsze płaciłem składki .
I nie miałem kłopotów.
Mam 49 lat ,a od 32 lat choruję na rozległą łuszczycę.
Moja ... Zobacz wątek
2017.6.7 11:2:22
Obowiązki wynajmującego-malowamie, wymiana okien....?
Najemca ma wolny wybór. może zainwestować w " swoje"- wynajmowane mieszkanie. Lub mieszkać w syfie przez 30 lat . I stękać że ma grzyb w domu,a nie będzie w cudze inwestował. Jeden woli kupić ... Zobacz wątek2017.6.6 16:27:59
2017.6.6 15:33:52
Kolizja drogowa - zakończenie postępowania
W ubiegłym roku uczestniczyłem w kolizji drogowej w której auto przejeżdzające obok uderzyło w moje lusterko. Incydent zgłosiłem na Policję w celu poinformowania o piracie drogowym. Po kilku miesiącach ... Zobacz wątek2017.6.6 13:53:13
Wyjazd córki za granicę
Jadę z córką na tydzien na Malte. Mam jej dowód osobisty i paszport. Z ojcem dziecka nie mieszkam ale nie mamy jeszcze rozwodu.Czy potrzebuje zgodę ojca na wyjazd? ... Zobacz wątek
2017.6.6 13:27:42
Gwarancja KC Art. 581. § 1.
WitamPo pierwsze jestem nowy, więc mam nadzieję, że dział dobry :)
Jednak do rzeczy:
Przy powołaniu się na poniższy artykuł KC Art. 581. § 1. dostałem w odpowiedzi od swojego Gwaranta ... Zobacz wątek
2017.6.5 21:59:0
Zwolnienie z pracy
Dzień dobry, mam taki problem ponieważ pracuję w sklepie spożywczym od 2 lat i zajmuję się tam wyrobami piekarniczymi. Byłam na chorobowym przez tydzień i w tym czasie moja firma zatrudniła dziewczynę, ... Zobacz wątek2017.6.5 16:21:58
jak długo widnieje się w krk jeżeli wyrok był w zawieszeniu?
Wyrok za alimenty 6msc na 2 lata.Jak długo widnieje w KRK.
Jak można jak najszybciej wymazac z rejestru. Czy po spłacie można się o to starać? ... Zobacz wątek
2017.6.5 15:51:34
Pozbawienie praw rodzicielskich i zmiana nazwiska dziecka
Witam,Przedstawię pokrótce całą sytuację:
Mam 4 letniego syna z poprzedniego związku, nosi moje nazwisko, "biologiczny" widział go tylko na testach DNA, jak mały miał 4 miesiące. Pobieram ... Zobacz wątek
2017.6.5 11:27:50
Masz inne pytanie do prawnika?