Forum prawne (strona 153)

Odzyskanie pieniędzy od Prokury

Witam, komornik zdążył mi zabrać parę złotych (malutko na szczęście) na rzecz Prokury zanim złożyłem wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw. W następnym terminie sąd odrzucił pozew w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 12:14:5

Darowizna na maloletniego syna

Darowizna na maloletniego syna Dzien dobry ,moj byly malzonek chce przepisac mieszkanie I ziemie jako darowizne na mojego maloletniego syna, kiedy powiedzialam mu ze moze to sporzadzic w testamencie powiedzial ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.26 10:52:0

mąż złożył pozew o rozwód bez orzekania o winie (nadużywa alkoholu)

1.czy mam szansę wygrać rozwód z orzeczeniem o winie?
2. czy mam jakieś prawo do jego części domu(na pół z siostrą)w przypadku gdy otrzymał go mąż po śmierci rodziców?
3. czy mam szansę ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2017.7.26 10:50:49

Ojciec chce anulowania długów alimentacyjnych

Witam. Od 8 roku życia mieszkam w Anglii. Aktualnie mam 21 lat. Zajmowali się mną ciocia z wujkiem. Ostatnio nazwiazalem kontakt z ojcem, który mieszka w Polsce. Liczyłem na nawiązanie więzi, mimo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.26 0:2:30

2017.7.25 14:26:12

Gotowosc do prowadzenia DG ?

Witam,

Jestem absolwentem technikum i szukam pierwszej pracy.
Aplikowałem na ogłoszenie gdzie w wymaganiach wpisane jest gotowość do podjęcia działalności gospodarczej. Zastanawiam się, czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.25 13:57:30

Zostałem oszukany przez Irlandczyka... Czy jest sposób,by odzyskać stracone EUR ?

Proszę mi wybaczyć, jeśli piszę w nie tym dziale, co trzeba...

Zostałem oszukany przez Irlandczyka... Czy jest sposób,by odzyskać stracone EUR ?

Proszę wybaczyć chaotyczny opis, jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.25 12:44:51

NAZWISKO PO ROZWODZIE PRZED UPŁYWEM 300 DNI!!!!!! POMÓŻCIE

Kase kurwy chcą to proste,nie patrzą na uczucia psiaki zajebane. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.25 9:57:0

Oskarżony o kradzież w pracy

Witam. Zostalem oskarzony o kradziez w miejscu pracy. Sprawa rozpoczela sie w marcu b.r. czy oczekiwanie na sprawe w sądzie moze tak dlugo trwac? Wynajalem rowniez prawnika ale z jego strony jest cisza. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.25 9:27:35

Praca w banku

Witam, czy sa jakies regulacje prawne mowiace o tym, ile osob moze pracowac w 1 placowce na kasie w banku? Czy np. Cala gotowka moze byc pod opieka tylko jednego pracownika? Czy musza w banku pracowac ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2017.7.24 21:40:41

Zadłużenie mieszkania- pytania

Witam. Bardzo proszę, o wyjaśnienie odnośnie zadłużenia mieszkania i postępowania egzekucyjnego.
Mój chłopak, 2.5 roku temu wyprowadził się z rodzinnego domu, ale nie wymeldowal się z niego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 21:18:28

Urlop okolicznościowy a śmierć dziadka

Witam czy przysługuje mi dzień urlopu za śmierć dziadka? I w jakim terminie należy go wykorzystać? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.7.24 20:43:41

Darowizna otrzymanego spadku

Witam,
Po śmierci rodziców otrzymałam wraz z 3 rodzeństwa spadek w postaci mieszkania. Czy mogę swoją część oddać w darowiźnie jednemu z rodzeństwa? I czy wówczas ta osoba będzie miała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 19:30:30

Koty w bloku

Witam
Czy mogłabym również prosić o wzór tego pisma?
Z góry dziękuję :-) ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.24 17:7:2

Witam. Sprawa dotyczy mojej dziewczyny i jej synka który urodził się w Anglii Chłopczyk nie jest

Witam.
Sprawa dotyczy mojej dziewczyny i jej synka który urodził się w Anglii Chłopczyk nie jest moim dzieckiem. Razem z dziewczyną i dzieckiem mieszkamy w Anglii. Chcemy w Polsce wyrobić mi nr ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 15:28:47

Kontakty z dzieckiem z czyjej inicjatywy?

Witam
3 lata temu rozstałam się z ojcem dzieci. Ze starszym dzieckiwm tata ma kontakt względny syn ma 14 lat posiada fb telefon i sami z tatą ustalają swoje kontakty ja w to nie ingeruję. Syn tez ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.24 14:26:9

Komornik alimenty fa pomocy

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Dzisiaj załamał mi się cały świat proszę o wyrozumiałość i pomoc co mogę zrobić.
Mam zasądzone alimenty, komornika, FA.
Był pewien okres ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.24 14:4:46

Sprawa spadkowa po babci a zachowek

Witam chciała bym się doradzić .
Mój dziadek zmarł w2015roku zostawił testament w którym jestem jedyną osobą która go dziedziczy(dom).(dziadek ma 2corki.) Spraw wygląda tak dowiedziałam się ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.24 7:46:48

Bilbord na prywatnej działce umieszczony bez zgody właściciela działki.

Witam wszystkich.
Jestem pierwszy raz na forum e-prawnik.
Mam pytanie. Posiadam działkę przy ul. warszawskiej, na której deweloper bez kontaktu ze mną postawił bilbord reklamowy (około 10m2). Rzadko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.23 21:54:57

Dziecko a ojciec

Witam. Moje pytanie dotyczy kontaktu ojca z córką. Od początku...córka urodziła się w Niemczech skąd jak skończyła 3 mies wyjechała z nią do Polski. Od 4 lat tutaj też mieszkamy. Ojciec dziecka ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.23 16:2:8

Łączenie kontenerów

Witam i proszę o pomoc.

Posiadam 1300m2 działki. Zgodnie z obowiązującymi przepisami mogę na zgłoszenie postawić tam dwa niezależne domki letniskowe do 35m2 każdy. Na ten cel zamierzam wykorzystać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.23 3:11:29

posiadanie dowodu osobistego członka rodziny

Witam. Mój tato jest osobą niepełnosprawną fizycznie i przebywa w zakładzie opiekuńczo leczniczym. Ponieważ nie może przy sobie posiadać tak ważnych dokumentów jak dowód osobisty w obawie przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 18:41:0

Naliczanie między okresami l4 a niespodziewana ciąza

Witam,
proszę o podpowiedź. Zwolniłam sie z poprzedniej pracy i po dwóch miesiącach znalazłam nową, lepszą. Jestem po dwóch miesiącach(a dokładnie niepełnych bo od 5.04 do 31.05) pracy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 17:19:21

Ubezpieczenie i problemy, proszę o pomoc

Witam,

nie wiem, gdzie w zasadzie mogę kierować zapytanie. Mam dość złożony problem. Jeżeli będzie w stanie mnie nakierować, albo podsunąć inne rozwiązanie będę wdzięczny niezmiernie.

Otoż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.22 16:26:53

Jak poprawnie obliczyć powierzchnię mieszkania

Witam.
Mam problem z pomiarem powierzchni użytkowej mieszkania. w umowie deweloperskiej jest zapis:
"Przedmiotem umowy jest samodzielny lokal mieszkalny, w rozumieniu stawy z dnia 24 czerwca 1994r. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.21 20:46:41

Nierówny podział majatku

W sytuacjach tego typu polecam konsultowanie się z prawnikami i szczegółowe omawianie tematów. Miałem kiedyś problemy związane z rozwodem i korzystałem ze wsparcia GP kancelarii z Krakowa. Mają ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.21 15:22:57

nieprawidłowe przejęcie zakładu pracy?

Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie długości okresu wypowiedzenia. Jestem zatrudniony od 6 lat na podstawie umowy o pracę na pełen etat, nabywając prawo do trzech miesięcy okresu wypowiedzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.21 14:38:6

Czy można użyć fragmentu nr PESEL?

Witam,

Czy można użyć fragmentu nr PESEL (kilka ostatnich cyfr) jako hasła do konta w aplikacji dla pracowników?
Pozdrawiam... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.20 23:3:42

Zachowek po dziadku

Dzień dobry,
Bartekziolo, pytanie kiedy zmarli dziadkowie i kiedy otwarto ich testamenty. Trzeba przede wszystkim zweryfikować czy roszczenie o zachowek nie uległo przedawnieniu. Poza tym istotne jest ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.7.20 11:10:42

Pełnomocnictwo ogólne a sprzedaż auta

[cytat]

Witam. Czy upoważnienie o poniższej treści pozwala mi na dokonanie sprzedaży samochodu należącego do ojca
"Ja, niżej podpisany xxx, syx xxx i xxx, (dowód osobisty serii xxx, pesel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:56:51

Kontakty taty z dzieckiem

[cytat]

Witam
Moje pytanie dotyczy realizowania postanowień sądu w zakresie spotkań z dzieckiem. Sąd wyznaczył terminy kontaktów ojca z dzieckiem, które notorycznie nie są realizowane, w związku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:44:14

Wezwanie do zapłaty windykacyjnej - dług przedawniony

Dzień dobry,
z opisu wynika, że nabywca wierzytelności prawdopodobnie skapitalizował odsetki i bardzo możliwe, że bez postępowania sądowego próbuje dochodzić odsetek od odsetek, a to nie znajduje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:40:25

Wakacje z dzieckiem a pomoc mamy

Dzień dobry,
a w jak zostały uregulowane Pana kontakty z dzieckiem oraz sposób sprawowania władzy rodzicielskiej ? Czy dziecko miałoby samo nocować u babci czy z Panem ?
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:31:37

Zachowek od niewiadomego majątku

[cytat]

Witam,

Po krótce opowiem sprawę. Zmarła babcia, miała ona dwóch synów. Jednemu z nich przepisała cały majątek, mojemu ojcu nic nie przepisała ponieważ nie żyje. Mnie pominęła ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:25:51

Smierc ubezpieczonego, jaka wysokosc odszkodowania?

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pomożemy w uzyskaniu odszkodowania, przeprowadzimy analizę sprawy i zobaczymy co się da zrobic ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:20:11

Kosztorys w Warcie odszkodowanie komunikacyjne

Nie zgadzaj się!!
Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Zaproponujemy wysoką kwotę dopłaty do odszkodowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.20 1:18:2

Odszkodowanie za wypadek w 1999r / oraz wypadek w tym roku a UGODA

Nie zgadzaj się na 1000 zł!!!!!

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pracuję dla kancelarii odszkodowawczej, pomożemy uzyskać wyższe odszkodowanie ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:17:22

Odszkodowanie po wypadku w pracy

Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Pomożemy uzyskać stosowne odszkodowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:16:0

wymeldowanie po rozwodzie

Mam podobna sytuacje.niestety nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, czy w końcu maja prawo mnie teściowie wymiotować czy nie.. Nie sta mnie na mieszkanie. Mamy syna. Ręce opadają. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2017.7.19 23:11:43

Zaprowadzenie dziecka po wizycie

Witam mam pytanie czy po odbyciu wizyty z dzieckiem jak zaprowadzam dziecko spowrotem i nie ma matki w domu czy mam obowiazek zostawic dziecko jak jest babcia lub prababcia a matki nie ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 23:6:50

Pomoc dla samotnego rodzica

Chce byc jeszcze dobrym ojcem Witam mam 38 lat od 3 lat jestem wdowcem samo wychowujących trójkę dzieci w wieku 16 13 i 10 lat po śmierci żony zostało mi dużo długów na obecną chwilę jest to ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.7.19 22:47:20

Pomocy. Pracodawca próbuje wyciągnąć ode mnie pieniądze

Witam. Pracuje w zakladzie meblarskim jako operator maszyn stolarskich. Ostatnio niestety zdazylo mi sie popelnic błąd w wierceniu. Elementy zostaly zatrzymane. Wiem, że pracodawca niezgodnie powiercone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.19 16:26:9

Fałszywe dowody w sprawie o podwyższenie alimentów

A co na to twoj prawnik? Nic nie powiedzial jak zrobic? Ja mam prawnika pana Joanne z Legaleo i moj byly tez co chwile rozne rzeczy kombinowal i robil wieksze przekrety niz twój ale ostatecznie stanelo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 13:36:33

Podwyżka alimentów

Ja bym radzila isc do adwokata na konsultację. Ja byłam w Legaleo. Chcialam wlasnie zapytac o ten wniosek o podwyzszenie alimentow. Wczesniej mialam 300 zl. Syn ma obecnie 5 lat, zaczal chodzi do przedszkola. ... Zobacz wątek

42 odpowiedzi

2017.7.19 13:32:35

2017.7.19 10:17:30

Czas pracy - brak wolnych weekendów, niepłatne nadgodziny

Witam posiadam następujący problem odnośnie pracy po godzinach opisane w umowie. Umowa na czas nieokreślony 160h w miesiącu. Jest to praca w gminie osoba na oczyszczalni. Mamy dyżury że jedziemy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.19 7:49:15

prosze o porade

witam . Moj chlopak zostal skazany w Austri na 7.5 lat pozbawiania wolnosci jednak zostala zlozona apelacja przez jego adwokata . mam pytanie czy jesli po wyroku prawomocym na swoje zyczenie zostanie przeniesiony ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.18 15:47:53

Kontrola na chorobowym

Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą oraz jestem zatrudniony na dwóch umowach zlecenie, dostałem zwolnienie lekarskie od 13 lipca do 29 sierpnia i muszę je dostarczyć do zus. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 9:43:0

Eksisja sasiada

Witam, mam sasiadow ktorzy mieli meldunek na 5 lat w mieszkaniu na parterze (nasze mieszkanie jest na pierwszym pietrze). sasiedzi bardo dokuczliwi, dewastuja od ponad 5 lat lokum i budynek, zglaszanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 2:44:11

Dlug Kredyt Inkaso

Dlug Kredyt Inkaso Maz dostal dzis wezwanie do zaplaty w tym ze chodzi o jego swietej pamieci Tate ktory odszedl w 2012 roku. Po 5 latach na adres (jeszcze z bledami) przyszedl owy list ze Kredyt Inkaso ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 22:37:6

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika