Forum prawne (strona 104)
Kara umowna za odstąpienie od umowy- organizacja wesela
Witam,negocjuję w tej chwili umowę na organizację przyjęcia weselnego przez hotel, i nie mogę dojść do porozumienia z właścicielem nt kar umownych. Właściciel Hotelu upiera się na poniższe ... Zobacz wątek
2019.1.9 10:29:54
dodatkowa praca inkasenta
Witam,czy pracodawca może wymagać od inkasentów na autostradzie (punkt poboru opłat) wydawania ulotek (np. o promocjach) , podczas obsługiwania klientów jeśli nie ma tego w umowie? Praca polega ... Zobacz wątek
2019.1.9 0:58:38
Kupujący chce zwrócić samochód
Witam sprzedałem samochód bmw e36 o wszystkich wadach jakie wiedziałem powiedziałem kupującemu, kupujący z oddali przyglądał się samochodowi nie chciał jechać sprawdzić samochód w warsztacie/ ... Zobacz wątek2019.1.8 20:51:27
Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie odszkodowanie za ładunek z którym był problem
Witam,mam taką sprawę dziś dostałem list polecony :
Wezwanie do zapłaty w terminie 7 dni inaczej sprawa do pójdzie do sondu.
Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie ... Zobacz wątek
2019.1.8 11:9:46
Czy faktura jest dokumentem potwierdzającym dokonanie zakupu/wykonania usługi?
Witajcie.Jestem stroną poszkodowaną w kolizji drogowej, w drodze do Polski inny użytkownik dróg zniszczył mój pojazd (szkoda całkowita) i auto nie nadaje się do dalszego użytku. Podróżowałem ... Zobacz wątek
2019.1.8 10:31:57
Spadek po zmarłej mamie.
Witam i z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Problem dotyczy spadku po zmarlej mamie. Siostra w wyniku swoich błędów wplątała rodziców w poręczenie kredytu hipotecznego na ponad 200 ... Zobacz wątek2019.1.8 8:17:35
Przejście na kontrakt
Firma w której pracuję będzie otwierała drugą firmę, w tej samej branży, ale pod inną formą działalności gospodarczej. Czy w takim wypadku mogę przejść na kontrakt podpisując umowę z nowo ... Zobacz wątek2019.1.7 9:35:50
Udostępnienie bazy danych przez Hakera
Dzień dobry chciałbym się zapytać jak wygląda sytuacja prawna w przypadku udostępnienia bazy danych forum społecznościowego na darmowym silniku Mybb przez Hakera. Udostępnienie bazy miało miejsce ... Zobacz wątek2019.1.5 16:59:56
odszkodowanie od firmy kurierskiej- 30 dni na odpwiedz przekroczony ?
Witam, mam takie pytanie i jednocześnie problem, wysłałem do nadawcy firmą kurierską DPD telewizor 55 cali ( telewizor nówka posiadam dowód zakupu ) oczywiście kurier uszkodził telewizor, więc ... Zobacz wątek2019.1.5 12:43:43
2019.1.4 23:41:18
Uciążliwy remont
Chyba na razie dam sobie spokój, szkoda czasu i nerwów. Poza tym jeśli hałasy nie zakłócają ciszy nocnej to trudno będzie stwierdzić, że prowadzenie remontu przez sąsiadów to naruszenie prawa. ... Zobacz wątek2019.1.4 22:14:58
Kolizja, mała wartość odszkodowania z OC sprawcy, jak się odwołać Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/kolizja-mala-wartosc-odszkodowania-z-oc-sprawcy-jak-sie-odwolac-vt112733.htm#p736264
Przepraszam. Temat do usunięcia. Błąd przy kopiowaniu tekstu i wstawianiu tematu. ... Zobacz wątek2019.1.4 17:21:30
2019.1.4 16:50:31
Koniec umowy a ubezpieczenie zdrowotne/zasiłek powypadkowy
Witam,uległem wypadkowi w pracy i w tej chwili przebywam na chorobowym. Kilka dni temu skończyła się ważna umowa i jak to teraz dalej wygląda, muszę jakieś dokumenty do ZUSu dostarczyć lub wypełnić? ... Zobacz wątek
2019.1.4 15:46:22
Przemoc
Rozumiem. Natomiast według art. 217. § 2. kk, którego treść brzmi " Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział ... Zobacz wątek2019.1.4 15:6:31
Udzielanie pożyczek a zwolnienie z VAT
Dzień dobry, czy dobrze rozumiem że spółka z o. o. udzielająca pożyczek osobom fizycznym - jako dominująca część działalności, jest zwolniona z VAT? Na podstawie Ustawa o VAT - Ustawa o podatku ... Zobacz wątek2019.1.4 14:23:41
Potrzebujesz pilnych pieniedzy? Mozemy pomóc!
Dzień dobry,Pilna Pożyczka prywatna oferta, stosuje się, jeśli jesteś zainteresowany.
Oferuję wszystkie rodzaje pożyczek o niskim oprocentowaniu i dowolnej ilości, czego potrzebujesz.
* Pożyczka ... Zobacz wątek
2019.1.4 7:55:26
Przyjęcie spadku
Mam dwa pytania. 1. Czy prawdą jest, że majątek nabyty przed ślubem nie wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków ? 2. Lata temu odziedziczyłem większościowy udział w działce, ale do dziś ... Zobacz wątek2019.1.4 5:6:31
Usługa stomatologiczna
co zrobić, kiedy nie jestem zadowolona z usługi stomatologicznej? ... Zobacz wątek2019.1.3 19:9:24
Kolizja, mała wartość odszkodowania z OC sprawcy, jak się odwołać?
Witam.Piszę z prośbą o pomoc w odwołaniu się od decyzji i wyceny rzeczoznawcy po kolizji. Niestety, rzeczoznawca ubezpieczyciela wyliczył koszt na lekko ponad 600zł dla mnie. Jestem oczywiście ... Zobacz wątek
2019.1.3 15:24:13
2019.1.3 1:22:35
Zasilek rodzinny
Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej przysługuje: osobie samotnie gospodarującej, której dochód miesięczny nie przekracza 634 zł oraz osobie w rodzinie, w której dochód na osobę ... Zobacz wątek2019.1.2 19:45:56
budowa parkingu na terenie firmy
Potrzebne będzie zawiadomienie o budowie, ponieważ może zdarzyć się także przez wybudowanie parkingu zostanie zmniejszona przestrzeń biologicznie czynna. ... Zobacz wątek
2019.1.2 19:27:52
Pozwolenie na budowe domu mieszkalnego a mpzp Zabudowa zagrodowa a nie jestem rolnikiem
W tej sytuacji powinni Państwo zgłosić się do gminy z wnioskiem (należy znaleźć odpowiedni wydział zajmujący się zagospodarowaniem przestrzeni). Może okazać się, że będą Państwo mieli ... Zobacz wątek2019.1.2 19:23:6
Niebieska karta u byłej żony
Dobry wieczórMam problem jak w temacie. Boję się o bezpieczeństwo córki, która po rozwodzie mieszka ze mną ale odwiedza czasami matkę.
Jej konkubent ja pobił w tamtym roku, ale mu wybaczyla ... Zobacz wątek
2019.1.1 22:58:10
Umowa o prace
Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Mianowicie od października 2018 pracuję w sklepie odzieżowym H&M na umówię zlecenie (w tamtym momencie miałam 17 lat). Teraz kierowniczka zaproponowała mi, ... Zobacz wątek2019.1.1 19:24:19
Spadek po cioci - dla kogo?
Dzień dobry. Poszukuję informacji dot. prawa do spadku. Moja mama (wiek ok. 85 lat) otrzymała spadek po swojej zmarłej siostrze. Mama jest jedną z kilkoro rodzeństwa, którym przysługiwał spadek. ... Zobacz wątek2019.1.1 18:8:42
Brak udziału w drodze a brama wjazdowa
Witam w Nowym Roku.Działka sąsiada usytuowana jest na rogu, posiada dostęp do drogi w której posiada on współudział. I od tej strony ma bramę wjazdową do garażu na posesję.
Z drugiej strony ... Zobacz wątek
2019.1.1 12:10:5
Umowa z developerem
Zgadzam się, ja nosiłem do niego dokumenty dotyczące działki - ze wszystkim się zapoznawał i tłumaczył mi, co można z tym stanem rzeczy zrobić. Spotkań było dokładnie tyle, ile było trzeba ... Zobacz wątek2018.12.31 11:25:12
spadek po tacie mieszkającym za granicą
Dzień dobry,przed Świętami zamarł mój tata, który od prawie 20 lat mieszkał w Niemczech ze swoją drugą żoną (Białorusinką). Ja dla odmiany mieszkam w Warszawie. Nasuwa mi się wiele pytań. ... Zobacz wątek
2018.12.31 7:42:49
Zasadność długoterminowego najmu pojazdu zastępczego z OC.
Witam, od około pół roku walczę z pewną znaną firmą ubezpieczeniową. Miałem wypadek samochodowy, w mój samochód uderzył autobus a auto zostało bardzo mocno uszkodzone. Szkoda została zgłoszona, ... Zobacz wątek2018.12.30 20:24:32
Pomyłka w Księdze Wieczystej
Potwierdzam, mecenas Kontek jest świetna w udzielaniu porad prawnych - sama u niej byłam jakiś czas temu. Poleciła mi koleżanka i rzeczywiście nie żałuje . Nie wiem czy moja sprawa była łatwa ... Zobacz wątek2018.12.30 18:48:45
Zwolnienie lekarskie
Czy jeżeli podpisałam umowę o pracę 30.11.2018 roku która rozpoczęłam 01.12.2018 to czy 31.12.2018 mogę iść na zwolnienie lekarskie które będzie już płatne czy zasiłek chorobowy jeszcze ... Zobacz wątek2018.12.30 16:31:7
Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych w BIK
Umówiłem się na poradę prawną u mecenas Kontek - w przyszłym tygodniu pierwsze spotkanie w sprawie dotyczącej zaległego długu. Słyszałem same dobre opinie o niej, mam nadzieję, że wszystko ... Zobacz wątek2018.12.29 23:20:4
Własność i posiadanie
Najpierw sobie poszukaj odpowiedniego notariusza, poczytaj w necie który jest najlepszy. Ja na przykład miałam podobną sytuację do Ciebie i moja Pani notariusz Karolina Gajek wszystko mi ładne wyjaśniła. ... Zobacz wątek2018.12.29 11:31:13
Wynajem mieszkania w związku nieformalnym Problem po latach
Witam,chciałabym zasięgnąć porady u osób, które może miały podobną sytuację lub które mają pojęcie jak można z taką sytuacją sobie poradzić.
We wrześniu 2011 roku razem z chłopakiem ... Zobacz wątek
2018.12.29 10:25:21
Picie w miejscu publicznym
Witam,? Piłem piwo w parku i zauważyłem radiowóz. Odłożyłem je i poszedłem do sklepu. Przyszedł za mną policjant, nawet mnie nie widzieli jak piłem i wyciągnął mnie ze sklepu, zabrał mój ... Zobacz wątek
2018.12.29 4:24:32
Sprzedaż elektroniki a zwolnienie z kasy fiskalnej
Witam,Od przyszłego roku planuje rozpocząć sprzedaż detaliczną elektroniki na rzecz osób fizycznych na portalu aukcyjnym. Aktualnie prowadzę działalność gospodarczą i jestem czynnym podatnikiem ... Zobacz wątek
2018.12.28 21:6:43
Budynek sąsiada na mojej działce
Witam, planuje się w następnym roku dokończyć grodzić, została mi jedna strona i tutaj pojawia się problem....w trakcie pomiarów przez geodetę okazało się, iż w granicy oraz trochę na mojej ... Zobacz wątek2018.12.28 19:40:58
Kradzież
Co mi grozi za kradzież, jako przestępstwo. Nie było ono umyślne, po prostu zapomniałam o wyjęciu z wózka dziecięcego. Za cześć którą miałam na widoku zapłaciłam. Później zagadałam się ... Zobacz wątek2018.12.28 16:11:32
Złóż wniosek o pilną pożyczkę
Dzień dobry,Jesteśmy kapitałowym, zarejestrowanym i kwalifikowanym pożyczkodawcą. Daję pożyczki uczciwym ludziom w wysokości od 5 000 do 1 000 000 euro w tempie 3% przez okres 1-10 lat, w zależności ... Zobacz wątek
2018.12.28 14:24:51
Zwolnienie dyscyplinarne
To na pewno się do niego zgłoś - ma bardzo bogatą wiedzę i lata doświadczenia za sobą. Masz rację, lepiej sprawdzać takie rzeczy, bo człowiek może nieźle ugrzęznąć ... Zobacz wątek2018.12.27 23:38:57
Gwarancja na telefon z wymiany
Witam serdecznie, czy mogę prosić o poradę -zaniosłam tel., który był na abonament do operatora do naprawy w ramach 2 lat gwarancji, operator wysłał go do naprawy. Otrzymałam info, że tel. jest ... Zobacz wątek2018.12.27 21:9:43
Sprzedaz mieszkania
Witam,Mama mojej dziewczyny chce sprzedac mieszkanie, w ktorym aktualnie mieszka sama (Maz ze wzgledu na uzaleznienie od alkoholu, brak pracy oraz zadluzenie wyprowadzil sie do matki). Jak wyglada ... Zobacz wątek
2018.12.27 13:41:57
Rozwód z orzekaniem o winie żony...
Mi pomógł wygrać trudną sprawę rozwodową adwokat Paweł Cejrowski z tczewskiej kancelarii. Olbrzymi profesjonalizm i doświadczenie godne podziwu. ... Zobacz wątek2018.12.26 19:59:28
Podatek dochodowy przy umowie o prace + działalności gospodarczej
Witam,Posiadam umowę o pracę, nigdy natomiast nie posiadałem działalności gospodarczej, stąd też wiedza na temat prowadzenia firmy pod względem podatkowym u mnie jest znikoma.
Mam do was ... Zobacz wątek
2018.12.26 13:16:24
W jakim kraju założyć działalność aby nie być widoczny w KRS?
W którym kraju mógłbym założyć działalność aby nie być widoczny w KRS w tym kraju? W Polsce jak się założy działalność to jest się widoczny w wykazach w internecie ... Zobacz wątek2018.12.25 17:6:15
Zauroczenie
Być może temat nie nadaje się na te forum, ale nie wiem gdzie mogę zasięgnąć subiektywnej poradyParę dni temu poznałam przez internet Turka który mieszka w Warszawie (jest to około 130km ... Zobacz wątek
2018.12.25 11:48:7
Zemsta ojca alkoholika
Witam.sprawa wygląda tak że mam ojca alkoholika, z którym postanowiłem rozprawic się dzwoniąc na policję , stosując izbę wytrzeźwień, oraz przymusowe spotkania w AA.
NIE rozmawia już ... Zobacz wątek
2018.12.24 18:59:13
Rozprawa o spadek
Witam,Odebrałem dzis na poczcie wezwanie do sądu. Poza nim znajduje sie w kopercie Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, ksero aktu zgonu dziadka, ksero testamentu odrecznie napisanego przez dziadka, ... Zobacz wątek
2018.12.24 12:4:55
Masz inne pytanie do prawnika?