Forum prawne (strona 105)

2018.8.13 10:40:13

Umowa kredytu bez otrzymania pieniędzy - żądają 720 zł potwierdzenia

Otrzymałem pożyczkę w wysokości 50 000 ? od pożyczkodawcy tutaj jest jego e-mail: (projektfinansiering@actions-sociale.com), ale kiedy pieniądze zostaną przekazane na moje konto bankowe, dali mi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.8.12 11:22:18

Zasiedzenie działki - ciotka pozwała o 3 metry po 40 latach

Witam serdecznie.
Bardzo proszę o poradę, ponieważ jestem załamana i nie wiem co mam robić
8 sierpnia dostałam (na swój nieaktualny adres zameldowania) list z sądu - zawiadomienie o oględzinach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.11 23:19:49

Potrącenie psa przez sąsiada - czy kierowca musiał się zatrzymać

Witam. Mam pytanie. Trzy dni temu sąsiad potrącił mi psa. Pierwszy stał na drozce dojazdowej. Ale sąsiad jechał z taką prędkością że pies nie miał szans. Kierowca uciekł. Widziałam go, ale ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.8.10 21:35:33

Umowa sprzedaży auta a RODO - czy PESEL jest wymagany

Jakie dane powinna zawierać umowa sprzedaży samochodu to reguluje ustawa o ubezpieczeniach. Ale jak to się ma teraz do ustawy RODO, np. sprzedaję samochód, spisujemy umowę, imię nazwisko, adres ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.10 10:48:6

Zwrot VAT w programie MDM bez ukończenia budowy

Witam

Na wiosnę tego roku byłem się pytać w Urzędzie Skarbowym kiedy mogę złożyć papiery w związku z zwrotem podatku VAT (rozdział 4 ustawy z 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.8 13:50:48

Wykup mieszkania od spółdzielni po 14 latach najmu

od 14 lat wynajmuje mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej, nie jestem jej członkiem czy w takim wypadku mogę wykupić mieszkanie na preferencyjnych warunkach? czy jedynie według ceny rynkowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.8 13:38:58

Ochrona przed wydziedziczeniem w testamencie przez przemocy brata

Witam, kilka lat temu, mama będąca właścicielem posesji, przepisała ją w testamencie na mnie, czyli jej syna, oczywiście po śmierci, w zamian za opiekę nad nią i tatą. Mam jeszcze siostrę i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.7 14:31:44

Kot chodzi do sklepu spożywczego - czy grożą kary od sanepidu

Witam, mam pytanko, może ktoś pomoże... Kilka lat temu spółdzielnia mieszkaniowa na moim osiedlu od tak, położyła sobie wzdłuż całego mojego ogrodzenia chodnik dla mieszkańców stojącego na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.7 14:6:48

Problemy z lokatorką dozywocia - palenie śmieci w kotłowni

Jestem "szczęściarzem" ???? umowy dozywocia. Moja lokatorka kobieta w wieku 66 lat robi wszystko po złości. Gdzie tylko mozliwe upycha mi swoje smieci na posesji, w kotłowni a nawet w stodole. Na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.6 23:53:38

Spłata długu alimentacyjnego po śmierci matki która je pobierała

Witam,

Sytuacja dotyczy mojego narzeczonego - miał on jako nieletni zasądzone alimenty od ojca, który był niewypłacalny. Pieniądze otrzymywane były z funduszu alimentacyjnego,również po uzyskaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.6 13:0:9

Pierwszy wyrok za kradzież z włamaniem - czy grozi więzienie

Niebyłem nigdy karany i uznali mnie za winnego do paragrafu kradzierzy z włamaniem co mi grozi wyrok w zawieszeniu czy i odsiadka ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.8.6 0:6:53

Podatek od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat

Witam,

w październiku 2012 roku moja babcia przekazała w darowiźnie swoje mieszkanie spółdzielcze własnościowe mnie i mojemu bratu (po połowie).

W lutym 2015 roku nastąpiła sprzedaż części ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.5 9:16:21

Dochodzenie roszczeń za oszustwo przy zakupie wyjazdu

Witam, mam kłopot otóż zostałem oszukany przez osobę prywatną na temat wyjazdu. Zakupiłem bilety o koszcie 1000 zł bez możliwości zwrotu gdyż zostałem zapewniony przez ta osobę o hotelu mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.5 1:16:6

Ustalenie danych osoby zniesławiającej na Facebooku

Pewna osoba opublikowała zniesławiający i obrazajacy mnie komentarz na fb. Komentarz został zgłoszony i usunięty, ale inna osoba wielokrotnie go zacytowała. Czy mogę zwrócić się do fb z prośbą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.3 13:29:16

Błędne koło między windykacją a komornikiem - wyjście z sytuacji

Witam, wpadłem w błędne koło miedzy windykacja a komornikiem.
przez problemy niezależne ode mnie zaprzestałem splaty kredytu. Aktualnie wszystko jest na dobrej drodze od roku wiekszosc splacona. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.3 12:47:25

Sąsiad zawiesił kable i wylewa brudy na moją działkę

moim zdaniem powinieneś udać się z tym problemem to jakiegoś adwokata.. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.8.3 10:54:0

Rozliczenie PIT przy pracy na zleceniu i rachunku maklerskim

Cześć wszystkim forumowiczom.
Mam do Was pytanie. Otóż pracowałem przez pewien okres czasu na umowie zlecenie, oraz posiadam rachunek inwestycyjny (maklerski) i będę rozliczał się z tego wszystkiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.8.3 8:39:45

Czy sankcje za niepodanie się do pracy w terminie są prawne

Czy jezeli na wezwanie w sprawie z powyższych artykułow stawie sie w podanym terminie i zloze wyjasnienia istnieje podstawa do zastosowania sankcji? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.8.2 11:40:43

Wcześniejsze rozwiązanie dzierżawy gruntów bez okresu wypowiedzenia

Szanowni Państwo!
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w następującej sprawie.
Została zawarta umowa dzierżawy gruntów rolnych na 10 lat. Czy w związku z tym istnieje możliwość rozwiązania wcześniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.31 20:52:43

Zatrzymanie przez policję na wniosek ojca - czy można skłamać aby zatrzymać

Dodam iż do szpitala byłem przewieziony w ambulansie i kajdankach. I nie miałem nic do powiedzenia mimo iż prosiłem o kontakt z adwokatem powiedziano mi iż mogę sobie prosić. W szpitalu byłem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.31 13:26:38

Pozew o mobbing w pracy - jak napisać i co zawrzeć?

Na Twoim miejscu na pewno napisałbym taki pozew, natomiast najpierw skonsultowałbym to z jakimś prawnikiem, aby nie popełnić błędów itp.
Sam mam zaufanego prawnika, Tomasza Tomaszczyka z Warszawy, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.7.30 23:34:57

jak napisac podanie o wymiane drzwi w mieszkaniu komunalnym?

Bardzo proszę pomoc mi napisać prośbę do administracji o wymianę drzwi wejściowych. Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.30 18:19:58

Sponsorowanie zawodników MMA przez browary - czy jest dozwolone

Dzień dobry.
Zastanawiałem się ostatnio nad tematem sponsorowania indywidualnych zawodników przez browary. W Lublinie klub koszykówki jest sponsorowany przez Perłę, dlatego zakładam że ta forma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.30 12:18:8

Odmowa renty socjalnej przez ZUS - czy warto się odwoływać?

wiesz, na Twoim miejscu skontaktowałbym się z jakimś prawnikiem, sam często korzystam z pomocy Tomasza Tomaszczyka z Warszawy, Ty możesz poszukać sobie swojego lub z polecenia kogoś, ale czasem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.29 23:19:3

Ugoda pozasądowa o mieszkaniu dziecka i alimentach

Były mąż proponuje ugodę pozasądową, w ktorej będzie zapisane, że dziecko mieszka u niego, a ja mam płacić alimenty. Do tej pory dziecko mieszka ze mną. Czy były mąż może odstąpić od ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.29 20:28:33

2018.7.28 14:39:5

Czy ZUS może podważyć pracę na etacie lub obniżyć zasiłki do minimalnej

tak, słyszałem o tym Tomaszczyku, jego nazwisko często widać w kontekście dobrych specjalistów prawa pracy i ZUS ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.7.26 21:24:16

Naprawa aut przez sąsiada na ulicy - czy można to zatrzymać

Dzień dobry,

Jestem mieszkańcem osiedla domków jednorodzinnych. Niestety od dłuższego czasu na mojej ulicy, lokatorka z jednego domów, przyprowadziła "nowego chłopaka". Po pewnym czasie zaczęło ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.7.26 21:15:24

Renta rodzinna dla wdowy która skończyła lat dzień przed śmiercią męża

ja bym zwrócił się z tym do jakiegoś adwokata, znam Tomasza Tomaszczyka, ale on jest z Warszawy, dobry specjalista do spraw ZUS, natomiast nie każdy ma blisko, dobrze szukać kogoś w swoim rejonie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 21:6:43

Wypowiedzenie umowy - dwutygodniowe czy miesięczne po zmianie prawa

Witam mam pytanie posiadam umowę o pracę na 1/4etatu jako sprzedawca złożyłam wypowiedzenie umowy z dwutygodniowym okresem bo taki mam zapis w umowie że strony są zobowiązane do trekking właśnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 17:51:10

Klimatyzator na parapecie a represje zarządu spółdzielni

Witam uprzejmie,

Mam mały problem z zarządem spółdzielni mieszkaniowej w której obecnie mieszkam (mieszkanie własnościowe).

Trzy tygodnie temu wystąpiłem o zgodę na instalację jednostki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 17:47:20

Zwrot renty po śmierci - czy muszę oddać całą kwotę

Nie widzę możliwości edycji pierwszego postu, dlatego napiszę tutaj co powiedział zus, dla osób którzy trafią tutaj googlując podobny problem.
Formularz R18, akt zgonu, akt małżeństwa i list ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 17:27:41

Legalność 8% odsetek kapitałowych w umowie pożyczki prywatnej

Witam, czy jest możliwe zawarcie w umowie pożyczki(nie z instytucją bankową) zapisu o 8%(w skali roku) odsetkach kapitałowych kapitalizujących się po każdym kwartale? Czy taki zapis nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 14:47:59

Zarzucanie fikcyjności działalności gospodarczej przez ZUS - doświadczenia

polecam skontaktować się z prawnikiem od ZUS, pomoże i na pewno znajdzie jakieś argumenty, żeby wygrać z urzędem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 0:7:20

Zasiłek macierzyński przy zniknięciu pracodawcy z rynku

na Twoim miejscu skorzystałbym z porady jakiegoś prawnika, ja mam zaufanego człowieka od batalii z ZUS-em, ale z Warszawy. Tomasz Tomaszczyk z kancelarii JST. Bardzo dobry w swojej dziedzinie. Ale warto ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 0:4:57

Wygranie sprawy o mandat komunikacyjny - czy można żądać odszkodowania

Sprawa ma się tak - jechałem komunikacją miejską i skasowałem bilet przez telefon komórkowy. Podczas kontroli wpierw okazałem legitymację, następnie wyjąłem komórkę i omyłkowo nacisnąłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 15:38:4

Podatek od sprzedaży gospodarstwa rolnego po zmarłym mężu

Dzień dobry,
Moja mama postanowiła sprzedać gospodarstwo rolne , które zostało jej po zmarłym mężu (2006 rok). Po śmierci taty została przeprowadzona sprawa spadkowa, nie znam dokładnego podziału, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 10:28:8

Usprawiedliwienie niestawiennictwa na przesłuchaniu świadka za granicą

Witam, mam nadzieję, że wybralam. Odpowiedni dział.
Przed wczoraj moja mama odebrała list, który był zaadresowany do mnie, okazało się, że jest to wezwanie na przesłuchanie świadka. Ja obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 9:49:51

Kto może prowadzić biura windykacji należności - wymagane uprawnienia

Ja korzystam z biura tax experts w Katowicach. Obsługa i podejście do klienta na wysokim poziomie. Warto poczytać o nich w internecie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.25 8:34:9

Zasiłek chorobowy po stażu finansowanym przez firmę

Witam,

aktualnie jestem na stażu, który jest finansowany przez firmę, która zorganizowała kurs dla osób z niepełnosprawnością i zagwarantowała 3-miesięczne zatrudnienie. Otrzymuję wynagrodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 18:25:44

Błędne nazwisko spadkodawcy - brak dokumentów potwierdzających tożsamość

Sprawa wygląda tak :
Spadkodawcy ma złe wpisane nazwisko z domu .Dzieci po niej mają prawidłowo .W urzędzie powiedzieli mi ze tylko sąd ale nie ma dokumentu stwierdzającego prawidłowe nazwisko.Tam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 17:26:50

Składki ZUS dla pomocy rodzinnej w sklepie odzieżowym

Witam. Mam pytanie odnośnie prowadzenia sklepu. Zacznę od początku. Razem z siostrą założyliśmy sklep odzieżowy z zaznaczeniem że oficjalnie w dokumentach stoi on na Nią ja jestem tzw cichym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 12:43:1

Zmniejszenie alimentów po wyjeździe żony z dzieckiem za granicę

Witam.
Na czas rozprawy rozwodowej w zeszłym roku miałem zasądzone 600 zł alimentów na podstawie zarobków z małżeństwa.(pracowałem w firmie która po przekształceniach zwolniła część kadry) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.24 11:34:36

Poszukiwanie sprawdzonego biura rachunkowego na Śląsku

Witam! Poszukuje sprawdzonego biura rachunkowego na śląsku. Mieszkam w Chorzowie, więc mile widziane propozycje w okolicy. Z góry dziękuje za wszelkie rady :) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 10:54:24

Zabezpieczenie przed brakiem podpisania umowy B2B z nowym pracodawcą

Witam serdecznie,

Chce zmienić pracę, ale potencjalny pracodawca wymaga założenia działalności gospodarczej, a potem umowa b2b. U obecnego pracodawcy jestem na zatrudniony na umowę o pracę i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.23 20:7:57

Dwie sprawy narkotykowe - jak sprawdzić czy jestem karany

Witam . Mam takie pytanko na szybko i potrzebuje informacji . Szukam pracy jako kierowca międzynarodowy i oczekują zaświadczenia ode mnie a ja miałem już mały konflikt z prawem a natomiast złapali ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.7.23 15:40:5

Naruszenie ochrony danych przy powiadomieniu o wszczęciu postępowania

Taka sytuacja:
1. Pan X pisze skargą na pana Y do jakiegoś urzędu.

2. Urząd powiadamia pana X (zgodnie z art. 237 par. 3 KPA), że wobec pana Y wszczęto postepowanie zaznaczając, że ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.22 14:11:29

Sesje fotograficzne na umowie o dzieło - czy można i jak rozliczać

Dzień dobry. Hobbystycznie zajmuje się fotografią i chciałabym zacząć na tym choć trochę zarabiać. Na razie studiuję więc nie mam czasu i funduszy na działalność gospodarczą, dlatego chciałabym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.22 11:52:14

Ciąża i rozwód - kto dostanie dzieci przy złej sytuacji mieszkaniowej

Witam, obecnie jestem w ciąży. Mamy też syna 1,5 roku , ma ojca nazwisko. Ojciec ma własne mieszkanie na kredyt, umowę o pracę na czas nieokreślony, zarabia koło 3,5-4 tys na rękę. Ja musiałabym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.21 18:12:21

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika