Forum prawne (strona 107)

płot na granicy działek i uciążliwy sąsiad

Człowieku nie ruszaj więcej tego sąsiada, omijaj go z daleka. Mi się trafił taki sam w małym ogródeczku postawił wzdłuż naszego ładnego płotu mur od 220 do 260, bo moja działka jest niżej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.8 17:6:10

Wyliczenie wypłaty za urlop i zwolnienie ciążowe

Witam, muszę sama wyliczyć ile należy mi się wypłaty za okres urlopu wypoczynkowego a następnie za zwolnienie lekarskie w ciąży, bardzo proszę o pomoc z wyjaśnieniam wyliczeń.. główkuje się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.8 15:29:31

Zmiana wniosku rozwodowego z opieki naprzemiennej na wyłączną

Złożyłam wniosek o rozw?d. Mailowo poprzez prawnik?w ustalono,iż.opieka nad dzieckiem będzie naprzemienna dla dobra c?rki. Mąż jednak zmienił zdanie i gdy ja złożyłam.o.opiekę naprzemienną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.8 6:46:52

Eksmisja brata alkoholika z własnego domu

Witam
Jestem jedynym właścicielem domu jednorodzinnego który otrzymałem od rodziców w darowiznie. Dom po 15 latach wyremontowalem bo został zdewastowany przez moja mamę i brata, musiałem wziasc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.8 0:50:55

Czy osoba z depresją może pełnić stanowisko zastępcy kierownika?

Wszystko zależy od stadium, w którym jest. Takiej osobie trzeba jednak pomóc, a nie się z niej wyśmiewać czy podważać jej kompetencje. Podaj mu nr 22 253 88 88 do rejestracji do Kliniki Psychomedic. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.7 22:21:16

Fałszywe przyznanie się do jazdy pod wpływem - zmiana zeznań

Witam, wczoraj wieczorem po spotkaniu ze znajomymi postanowiliśmy z kolegą jechać samochodem do pobliskiego sklepu, mało kiedy pije alkohol, byłem dosyć wstawiony i źle się czulem znajomy wcześniej ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.7.7 12:37:51

Alimenty od ojca z trzema dziecmi

Oto moja historia
Żona w domu nie sprząta, gotuje jak jej się zachce itp bo nie jest służacą.Embargo na sex bo nie chce robić tak jak ona chce (obcym to pod krzykiem d...da a swojemu to nawet w ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2018.7.6 22:51:21

Odszkodowanie za uraz stawu kolanowego przy pracy

witam, jeśli w pracy miałam przeciążone stawy kolanowe co spowodowało zwyrodnienie i zmiany entezopatyczne podstawy rzepki, czego wynikiem jest zwolnienie lekarskie mogę się ubiegać o wypadek przy ... Zobacz wątek

29 odpowiedzi

2018.7.6 20:44:3

Dług za mieszkanie wojskowe - czy zniknie po wymeldowaniu

Witam mam na imię Dominika i mam 19 lat :)

Mój ojciec jak pracował jeszcze w wojsku dostał mieszkanie od wojska, później przestał płacić ( kilka lat już nie płaci ) , gdy skończyłam tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.6 20:24:40

Remont u sąsiada - hałas podczas nauki przed egzaminem

Trafisz na mnie i skończysz remont z pizdą pid okiem.Nie znam Cię,ale jak chcesz to zaprasam na solo zobaczymy czy w reslu jesteś takim wychowawcą. ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2018.7.6 19:16:39

Definicja budynku wielolokalowego vs jednorodzinnego

Jeżeli nieruchomość na której stoi budynek mieszkalny, a należy i jest zamieszkały przez trzech właścicieli, to można uznać ten budynek jako budynek trójlokalowy lub trójrodzinny albo wielolokalowy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.6 11:44:59

Kiedy w Polsce będzie amnestia dla skazanych?

Witam czy na pewno będzie amnestia dla skazanych z wyrokiem do 3lat i czy to będzie dla wszystkich z takim wyrokiem czy tylko alimenty i za prawo jazdy czy za rozboje tez mogą wyjść jak maja taki ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.7.6 8:53:2

Delegacja podczas choroby - czy można iść na zwolnienie

Witam! Jak wyglada w świetle prawa sytuacja w której pracodawca wysyła mnie na delegacje niestety ja nie mogę wykonywać żadnej pracy fizycznej ze względu na problemy zdrowotne i przechodzące zabiegi, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.5 22:44:34

Wypożyczalnia sprzętu a RODO - czy można spisywać numer dowodu

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypożyczalni sprzętu. Mianowicie wiem i rozumiem jak wyglądała sytuacja ze spisywaniem przez wypożyczalnie np numeru dowodu osobistego, aby móc wypożyczyć coś od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.5 10:48:10

Zrzeczenie się praw rodzicielskich - procedura i skutki prawne

Moja zona nie placi alimentow na syna od 23 lat syn juz dorosly nie wiemy gdzie przebywa ciezko znalesc cokolwiek w internecie .Czy ona musi mu wyplacic zalegle alimenty?Mieszkamy z synem w usa bo zeby ... Zobacz wątek

39 odpowiedzi

2018.7.5 0:35:57

2018.7.4 18:58:44

Sprzedaż domu przez rodziców - czy mogą pozbawić mnie dachu

Witam. Szybko przedstawię sprawę.
Moi rodzice się rozwiedli, tata wybudował sobie inny dom, a ja wraz z mamą mieszkałam w starym. Teraz rodzice postanowili sprzedać dom... Mama znalazła sobie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.3 23:31:24

Wyłączenie lekarza z komisji orzekającej - podstawa prawna w KPA

Ostatnio spotkałem się z sytuacją, gdzie lekarz prowadzący pacjenta i wystawiający zaświadczenie na komisję był członkiem zespołu orzekającego. Szukam podstawy prawnej w KPA wykluczającej taką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.3 22:55:52

E-sąd Lublin przekazał sprawę do miejscowego sądu - co dalej

Witam ,

Jakis czas temu odrzymałam nakaz zapłaty z e-sądu w Lublinie w ciągu 14 dni wysłałam pismo z prośbą o rozłożenie tego długu na raty. W dniu dzisiejszym otrzymałam od e-sądu pismo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.3 16:32:8

Odstąpienie od umowy przez wykonawcę za niedotrzymanie terminów

Witam
Mamy taki problem...produkujemy balustrady ze stali nierdzewnej ,wykonywalismy je dla pewnej klientki gdzie glownym wyznacznikiem byla cena . Zlozylismy oferte w ktorej miala opisane wszystkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.3 14:32:30

Alimenty na dziecko - jak długo do rąk matki ?

Teoretycznie po ukończeniu 18-stkego roku życia dziecka, pieniądze mogą być przekazywane bezpośrednio dziecku, a nie matce. ... Zobacz wątek

61 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.7.3 14:22:56

Odzyskanie prawa jazdy po zakazie w Norwegii - procedura

Dzień dobry. Postaram się się możliwie jak najlepiej opisać problem. Otóż jakieś 8 lat temu utraciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na okres ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.7.3 11:43:51

Bank zmienił kwotę transakcji zagranicznej po zaksięgowaniu

Dnia 13 czerwca zakupiłam płytę z Japonii. Zapłaciłam kartą kredytową. Wyszło mi równo 285 zł i taka też kwota była na moim koncie zablokowana. Dzisiaj weszłam w historię konta i okazuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.2 20:48:51

Długi rodziców i przepisany dom - jak się wyplątać z problemów

Dzien dobry,
mam bardzo zawiły problem i wplątałam sie w tarapaty. Moi rodzice maja duzo długów, ciezko oszacowac konkretna kwotę, ale stawiam, ze przekracza ona pol miliona. Kiedy bylam na pograniczu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.2 20:41:54

Udostępnienie umowy z operatorem przy sprzedaży telefonu

Dzień dobry,

brałam abonament w sieci Plus i wzięłam przy tym telefon. Sprzedałam ten telefon łącznie z fakturą i potwierdzeniem zakupu.
Osoba, która zakupiła telefon zażądała przesłania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.2 20:7:8

Mandat za wjazd za znak zakaz - nieprawidłowe zachowanie policji

Witam wszystkich czytających. Sprawa dotyczy zdarzenia na drodze, które miało miejsce dzisiaj i brałem w nim udział. Zaczynając od początku to wyglądało to tak. Jadę prosta droga, przede mną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.2 16:29:57

alimenty - jak się pozbyć komornika

Witam być może już był post w tym temacie jeśli się powtarza to z gury przepraszam.
Mam taką sytuację że sprawę o alimenty miałem 18.01.2017 płatne do 15-go k li nażdego miesiąca czyli od ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2018.7.2 3:50:28

Rejestracja samochodu bez karty pojazdu i błędów w umowach

proszę się nie przejmować , może Karta Pojazdu jest obowiązkowa dla samochodów zarejestrowanych po 1 lipca 1999 r. Jeśli pana renault jest zarejestrowany po raz pierwszy przed tą datą nie potrzeba ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.7.2 0:5:53

Alimenty na żonę - krótkie pytanie

Witam, mam skończone 18 lat i zostałam na lodzie przez moich rodziców, ponieważ oby dwoje (są po rozwodzie) mieszkaja i pracują za granicą. Mama ma stwierdzone 700 zł alimentów na mnie lecz tata ... Zobacz wątek

131 odpowiedzi | Strony: 1 2 3

2018.7.1 21:55:14

Odpowiedzialność za niespłacenie kosztów kursu bez majątku

Właśnie uczestniczę w pewnym kursie, na który podpisałem umowę. Umowa reguluje oczywiście opłaty jakie ponoszę. Jednak są one egzekwowane dopiero po zakończeniu kursu, lub jeśli przerwę ów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.1 21:39:21

Zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka przy ojcu

Witam. Potrzebuje pomocy w zakresie ustalenia i zabezpieczenia miejsca pobytu dziecka. Tzn. nie wiem co najlepiej napisać we wniosku, na co sie powołac a na co nie koniecznie. Sytuacja wyglada tak, ze ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.1 17:22:53

Jak odzyskać prawo jazdy po 2-óch latach ?

a jeśli ktoś miał zakaz jazdy pojazdem kat. B i jednocześnie sąd nie orzekł zakazu co do kat C+E, to po uzyskaniu zgody sądu na prowadzenie pojazdów z blokadą kat. B, pozwoli to na wydanie dokumentu ... Zobacz wątek

64 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.7.1 11:11:41

Aplikacja Spinker do tworzenia umów - opinie

I przede wszystkim ,ze można ta umowe podpisac na odległosć dzięki tej aplikacji. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.6.30 20:56:40

Zasiedzenie działek rolnych przez rodziców od 1988 roku

Dzień dobry,

Chciałbym podpytać się was o pewną radę. Moi rodzice są w posiadaniu działek rolnych. Są to 4 działki o łącznej powierzchni około 4-5h. W skrócie opisać to moi rodzice są ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.30 17:47:1

Kolega zniszczył moje auto i nie oddaje 23 tysięcy

Dzień dobry , chciałam zapytać o radę, ponieważ w listopadzie 2017 roku miało miejsce zdarzenie , podczas którego zniszczeniu uległo moje auto, a mianowicie pożyczyłam samochód na chwilę aby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.30 9:52:36

Błędne wypowiedzenie umowy na czas określony zamiast nieokreślonej

Witam. Dostałem wypowiedzenie umowy. Mam umowę na czas nieokreślony. Zatrudniony zostałem w październiku 2013, miałem 2 umowy w ciągłości by dostać trzecią w 2016 roku na czas nieokreślony. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.30 7:45:56

Dostęp do dokumentacji przebudowy drogi gminnej

Witam,
Chciałam zapytać czy mogę starać się w Gminie o wgląd do dokumentacji projektowej przebudowy drogi gminnej, przy której mieszkam ? Zgodnie z ustawą z dnia 6 września 2001 r. o dostępie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.30 6:34:57

Skreślenie z listy członków spółdzielni - eksmisja i prawa własnościowe

Bądź bogaty już dziś. Czy potrzebujesz lepszego sposobu na przekształcenie własnego życia? Postaraj się dziś zdobyć pustą kartę bankomatową i znajdź się wśród szczęśliwców, którzy ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2018.6.29 22:36:9

Slub pomiedzy Polka i Arabem

Przeczytałam kilka wpisów i zgadzam się z wieloma kobietami, które mają za partnerów obcokrajowców.Nie można patrzeć na mężczyznę tylko przez pryzmat religii, czy koloru skóry. Ja zawsze ... Zobacz wątek

43 odpowiedzi

2018.6.29 22:10:38

prawa ojca a obowiazki ojca po rozwodzie

I jeszcze jedno. Panowie, alimenty są dla dziecka, a nie za widzenia dziecka. Alimenty to nie bilet do kina, że placi się za obejrzenie filmu. Placenie alimentow to podstawowy obowiązek. Co to jest ... Zobacz wątek

53 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.6.29 21:20:7

Błąd geodety przy podziale działek - za wąska droga dojazdowa

Witam. Geodeta podzielił działki z 3 zrobił 2 , w tym działka nr 1 będzie na sprzedaż a działka nr 2 będzie moją na przyszłość budowlaną, geodeta popełnił błąd bo prosiłem aby z działki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.29 20:1:19

Kot chodzi do sklepu spożywczego - grożą karami od sanepidu

Witam,

Mieszkam na wsi, mam kota dachowca i jak to kot chodzi wlasnymi sciezkami. Obok mnie jest sklep spozywczy. Wlasciciel sklepu ma caly czas drzwi otwarte w sklepie i zdarzylo sie ze nieraz moj ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.29 14:31:38

domofon i problemy

Proszę pana ,ta wiekszośc unieszczęśliwia mniejszość I tak nie powinno byc .Prawo trzeba tak zmienić,żeby ci, którzy chcą domofon niech mają ,a co ,którzy nie chcą niech nie mają.W totalitaryzmie,a ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.6.29 12:39:44

Odpowiedzialność solidarna za długi mieszkaniowe członków rodziny

A masz szansę dogadać się jeszcze z wierzycielem? Wiem że np w Best jak podpiszesz ugodę, to cię tak nie wystawią, tylko wtedy naprawdę regularnie musisz spłacać i trzymać się danego słowa ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.6.29 11:49:13

Okres wyczekiwania na zasiłek chorobowy przy zmianie pracy

Pracowałem przez 1 rok i 10 miesięcy w firmie X na umowie o dzieło podpisywanej co miesiąc. Następnie pracowałem w firmie Y rok i 2 miesiące, również umowa o dzieło co miesiąc (1250zł-1500zł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.28 21:18:46

Nadzór kuratora nad matką niewykonującą zaleceń sądu

Ilość wizyt kuratora społecznego pod nieobecność dziecka w domu gdyż dziecko przebywa w pogotowiu opiekuńczym? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.6.28 2:26:19

Wysłanie nagich zdjęć nieletniej - czy mama może zgłosić na policję

Moim zdaniem jak najbardziej może. W końcu to jeszcze jest dziecko. A nawet gdyby miała te 14 lat tak jak podawała, to nadal mógłbyś mieć kłopoty, bo nadal byłaby niepełnoletnia i w bardzo młodym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.28 0:31:44

Reklamacja gleby bez humusu na sprzedanych działkach budowlanych

Dzień dobry.
Chciałam zorientować się w następującym temacie. Właściciel rozparcelował pole (grunty orne, pastwiska, łąki) na mniejsze działki i sprzedał, kupiliśmy jedną z tych działek. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.27 23:7:59

Jazda w UK z polskim tymczasowym prawem jazdy - problemy z ubezpieczeniem

Witam potrzebuje pomocy w Anglii na ulicy stało moje auto zapakowane prawidłowo tax mot ubezpieczenie wszystko opłacone poszedłem do znajomych na domową imprezę gdy wróciłem po auto nie było ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.27 17:17:43

Uznałem dziecko ale nie jestem pewny czy jest moje....

witam mam taki problem jestem z dziewczyna od 15 lat niemamy slubu gdy zaszla w ciaze urodziła synka super podpisalem ze jestem ojcem ma moje nazwisko jest zameldowany na stale po 5 latach gdy dziecko ... Zobacz wątek

30 odpowiedzi

2018.6.27 16:33:44

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika