Forum prawne (strona 106)

Reklamacja z rękojmi z żądaniem zwrotu gotówki, a samowolna naprawa.

Witam, dnia 03.11.2018 złożyłem osobiście reklamację w sklepie sportowym na zakupione markowe buty. Buty były założone dosłownie kilka razy i któregoś razu przy ściąganiu butów zauważyłem, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.18 12:36:8

Pozbycie się niechcianego zameldowanego lokatora bez umowy

Pomijając zawiłości sprawy. Członek mojej rodziny ma dom, który jest prawnie zajęty przez sąd (nie może go sprzedać do zakończenia sprawy - około 3 lata). On sam leczył się psychiatrycznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.18 11:49:49

Odstąpienie od umowy a zastrzeżenia sprzedawcy po terminie 14 dni

Witam,

zakupiłem towar, oraz usługę serwisową na towarze która wymagała jego podłączenia w sklepie i aktualizacji softu. Odstąpiłem od umowy, dostarczyłem towar i odstąpienie osobiście. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.18 10:56:29

L4, umowa o dzieło a becikowe

Dzień dobry,

Mam trochę zagmatwaną sytuację, ale może ktoś z Was będzie w stanie pomóc

Jestem zatrudniona na umowę o pracę na pełen etat (praca biurowa). Rok temu w czerwcu zaszłam w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.17 18:16:27

Odrzucenie spadku

Mi pomogła odrzucić długi, które miałam dostać w spadku - notariusz Cejrowska z Tczewa. Duże doświadczenie w tego typu sprawach. ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2018.11.17 13:36:33

Jak zlozyc wniosek o Dowod Osobisty online, majac tylko zameldowanie w DE.?

Dzien dobry, bardzo prosze o informacje jak moge uzyskac nowy dowod osobisty online? Mieszkam w Niemczech ponad siedem lat, nie mam zameldowania w Polsce, ani konta bankowego w zwiazku z tym. Waznosc dowodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.17 11:51:31

Ciągła praca w sobotę

Witam,

mam pytanie odnośnie zmuszania pracownika do pracy w sobotę. Wiem, że pracodawca ma do tego prawo ale wtedy musi albo oddać dzień wolny albo zapłacić za dany dzień.

Moje pytanie brzmi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.16 21:17:13

Niesłuszny mandat za brak biletu i odwołanie

To nie jest mandat, spokojnie.

Szansę natomiast ciężko ocenić, być może monitoring pomoże. Ciężko wywróżyć z fusów w tym momencie. Wielu pasażerów ma przeróżne wymówki i zwyczajnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.15 13:34:25

Co zrobić z dłużnikiem?

W takich sprawach polecam e-Recovery - nie istnieje takie pojęcie jak "kwota minimalna" - możesz windykować 10 zł i nawet powinieneś, to są w końcu Twoje pieniądze. Natomiast przy skorzystaniu ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.11.15 9:55:19

Renta inwalidy wojskowego

Na stronie e-prawnik.pl znalazłam artukuł: "Kiedy nastąpi zmniejszenie lub zawieszenie świadczeń pracującego emeryta lub rencisty?" w którym przeczytałam, że Zus nie zawiesi świadczenia jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.14 21:1:22

norma iso 10204:2004

wybrany dział to strzał- nie znam się na tyle żeby to dobrze umieścić.

Próbuję odnaleźć treść normy EN 10204:2004. Opisów jest mnogo, a ja potrzebuję treści "źródłowej"
Ale cóż, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.14 18:4:3

Zniesławienie i zniewaga

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ... Zobacz wątek

29 odpowiedzi

2018.11.14 13:36:18

Chcem mieszkać z tatą

Musisz przede wszystkim porozmawiać o tym ze swoimi rodzicami. Być może uda się to z nimi uzgodnić. Od tego trzeba zacząć :) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.11.14 11:53:24

Dlugi ZUS

Przede wszystkim absurdem jest to, że w tej samej sprawie jedna siostra przegrywa, a druga wygrywa. Wnieś zażalenie do Sądu Najwyższego na wyrok sądu II instancji. To jest jakaś kpina, przecież ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.14 10:49:44

BIK - od jakiej kwoty

Witam, Właśnie odkryłam, że zostałam wpisana do BIK ponieważ zalegam ze spłatą 124 zł. Kredyt spłacam już kilka lat, do końca zostały mi 3 raty. Tak naprawdę to nie wiem, z czego wynika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.13 22:9:43

Podatek od Budynku usługowego

Witaj. W podatku od nieruchomości jest taka reguła że czyj grunt tego budynek nie ważne kto go wybudował zawsze płaci właściciel gruntu. Jeśli w ewidencji gruntów budynek zostanie zaewidencjonowany ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.13 19:57:10

Postanowienie - udzielenie zabezpieczenia

Witam. Chciałem zapytać jak to jest w sprawie:
Otrzymałem postanowienie z sądu o udzieleniu zabezpieczenia przez powierzenie małoletniego pod pieczę matce, ustalając, ze miejscem zamieszkania dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.13 14:15:32

Opieka nad dzieckiem, żona nie pozwala zabrać mi dziecka

Jeśli żona utrudnia Ci kontakt z dzieckiem, należy to zgłosić do sądu. Prawdopodobnie zostaną wtedy ustalone konkretne dni i czas trwania spotkań. Mając konkretne daty w postanowieniu sądu, to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.13 13:45:59

rozpowszechnianie zdjęć

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.11.13 11:45:26

Nękanie w internecie, wykorzystanie wizerunku a postępowanie prawne

Najlepiej będzie oczywiście się zabezpieczyć i zrobić screenshoty postów, komentarzy, tych kont. W razie gdyby sprawca usunął dodwody. I zgłosić z dowodami. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.13 11:42:13

ILE TRWA ROZWÓD ???

Rozwód trwa ok roku, jeśli wszystko idzie bez problemów. ... Zobacz wątek

203 odpowiedzi | Strony: 1 2 3 4 5

2018.11.13 11:38:5

Szukam Pani Adwokat która zajmie się sprawą z urzędu Świętokrzyskie

Witam, poszukuje prawnika z urzedu, najlepiej Pani z wojewodztwa swietokrzyskiego, najlepiej okreg Starachowice. Przeciwko mezowi toczy siesprawa karnao znecanie sie w rodzinie, dalam rade od niego uciec ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.11.12 21:22:21

Obowiązek naprawienia szkody - poinformowanie skazanego danych do spełnienia obowiązk Witam

Witam
Jakiś czas temu zostałem oszukany na olx. Policji udało się znaleźć sprawcę, zapadł wyrok i skazany ma obowiązek naprawienia szkody.

W załączniku pismo jakie otrzymałem z sądu.

https://zapodaj.net/f278b7b50fa70.jpg.html

Jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.12 15:56:25

Obowiązek naprawienia szkody - poinformowanie skazanego danych do spełnienia obowiązk Witam

Witam
Jakiś czas temu zostałem oszukany na olx. Policji udało się znaleźć sprawcę, zapadł wyrok i skazany ma obowiązek naprawienia szkody.

W załączniku pismo jakie otrzymałem z sądu.

https://zapodaj.net/f278b7b50fa70.jpg.html

Jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.12 15:56:22

Majątek wspólny a sprzedaż mieszkania

Witam! Mam pytanie: z mężem mamy wspólność majątkową. 7 lat temu otrzymał w darowiźnie od swojego ojca mieszkanie (zanim nie byliśmy jeszcze małżeństwem) a 2 lata temu sprzedał je. Ja jako ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.12 8:36:3

Działalność w Polsce i praca u Niemieckiego Zleceniodawcy wstrzymana ostatnia faktura.

Witam pracowałem u Niemieckiego Zleceniodawcy półtorej miesiąca. Fakturowanie miałem co tydzień,lecz wraz z końcem robót ostatniej faktury mi nie wypłacił z powodu 3 rzeczy. A mianowicie zarządał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.11 14:42:17

Działalność w Polsce i praca u Niemieckiego Zleceniodawcy wstrzymana ostatnia faktura.

Witam pracowałem u Niemieckiego Zleceniodawcy półtorej miesiąca. Fakturowanie miałem co tydzień,lecz wraz z końcem robót ostatniej faktury mi nie wypłacił z powodu 3 rzeczy.
A mianowicie zarządał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.11 14:32:6

komornik a mieszkanie

Dzień dobry
Zwracam się z zapytaniem na temat zajęcia mieszkania przez komornika. Mam długi które są ściągane z pensji przez komornika i chcę wykupić mieszkanie , czy komornik może zająć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.10 18:44:55

Rozpowszechnianie memów, a prawo

Witam, stworzyłem stronę internetową z memami. Czy mogę publikować na swoją stronę memy, które wcześniej znalazły się na Facebooku lub Instagramie na profilach publicznych? Lub czy mogę te ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.10 13:45:46

Szefowa nie zapłaciła za umowę zlecenie. Co robić?

Witam,
Zawarłem umowę zlecenie, moja umowa zawierała tylko zapis że mam wykonać określony projekt do danego dnia. Projekt oczywiście wykonałem i poszedł do realizacji w wyznaczonym czasie. Pracowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.10 8:20:16

Zadoscuczynienie z OC nietrzezwego kierowcy - pytanie

Witam,

Moje pytanie dotyczy kwoty zadośćuczynienia o które powinienem się ubiegać od ubezpieczyciela sprawcy wypadku.

Niecały miesiąc temu kierowca samochodu w stanie nietrzeźwym (Alcotest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.9 16:27:27

odpowiedzialność za długi męża

To chyba zależy od tego czy macie rozdzielność majątkową czy nie? Jeśli dalej jesteście małżeństwem, to nie wiem czy jest to takie oczywiste, ale ja nie jestem adwokatem. Znam świetnego z Tczewa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.9 15:17:26

Dochodzenie odszkodowania od handlarza samochodami

Jak w każdej sprawie, zaradzić może dobry adwokat. Ja korzystam z usług Kancelarii Adwokackiej Cejrowski i dwukrotnie ratował mnie z opresji... Bardzo duże doświadczenie i wiedza godna podziwu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.9 14:45:27

Auto uszkodzone przez bramę na fotokomórkę

Skoro brama jest na fotokomórkę, to nie powinna się znowu otworzyć, jeśli samochód wciąż był w jej zasięgu? Jeśli tak, to jest to wina producenta i do niego należy kierować zarówno roszczenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.9 14:34:28

Ograniczenie czy odebranie praw matce

Jak najbardziej jest to powód do ograniczenia lub odebrania praw. Podstawowe pytanie jednak brzmi, kto miałby te prawa przejąć. Dziadkowie, ojciec, kurator? Jaki jest cel odebrania praw, poza postraszeniem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.9 14:9:0

Darmowa Windykacja e-Recovery

Dzięki nim udało mi się uzyskać pieniądze z 2 nieopłaconych faktur. I rzeczywiście, w przypadku darmowego scenariusza nie zapłacisz nic, a kosztami windykacji obciążą dłużnika. Czy Ci pomogą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.9 11:3:3

Rozwód z orzeczeniem winy

Witam serdecznie,
Jestem przed rozwodem z moją jeszcze żoną. Na 90% podejrzewam że przyczyna jest zdrada.
Dowodami jakimi dysponuje są print screeny z:
-zakupem biletów do kina dla 2 osób
-zakupem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.9 0:33:35

Agresja na drodze

Witam,
Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w momencie agresywnego zachowania kierowcy który przykładowo został sprowokowany poprzez wystawienie srodkowego palca. Nikt nie ucierpiał ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.11.8 17:18:38

Potrzebuję firmy windykacyjnej

Niestety tak wyglądają opinie na forach internetowych - Ci zadowoleni chwalą, dłużnicy wpisują jacy to oni źli i niedobrzy. Od siebie polecam e-Recovery - windykacja.com.pl . Mi pomogli ;) ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2018.11.8 14:35:28

Stwierdzenie nabycia spadku, podatek od nabycia spadku , jak dokonać działu

Witam,
mój ojciec zmarł w 2000 roku. Po śmierci mama nie zrobiła sprawy spadkowej. W październiku tego roku (2018) przeprowadzana była sprawa u notariusza stwierdzająca nabycie spadku. Otrzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.8 11:55:53

Stalkowanie / hackowanie facebooka

Szukanie informacji to jeszcze nie zbrodnia (oprócz paru wyjątkowych przypadków). Jedyne co zrobiłeś, to zhakowałeś własne konto jak rozumiem? Nie masz się czym martwić, poza tym, że zastanów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.8 10:58:14

udostępnianie wizerunku

Tym najczęściej zajmuje się sam Facebook. Policja nie kwapi się do takich spraw, zwłaszcza, że takie praktyki często stosują zagraniczne konta. Zgłoszenie na Facebooku zazwyczaj rozwiązuje problem, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.11.8 10:44:59

psychiczne nękanie przez sąsiadkę

Należy zebrać jak najwięcej świadków potwierdzających Pani wersję, czyli - Wy nikomu nie przeszkadzacie, za to sąsiadce przeszkadzają wszyscy. Pomocne będzie też złożenie wniosku o przebadanie ... Zobacz wątek

50 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.11.8 10:41:37

Blokowanie podzialu majatku

Moi rodzice sa w trakcie sprawy o podzial majatku. Ojciec, ktory blokuje (doscy spory, 3 nieruchomosci, ziemia, firma) majatek, od ponad 5 lat skutecznie uniemozliwia przebieg postepowania. Wiecznie ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.11.8 9:23:38

Czy jest to wyłudzenie ?

Oczywiście, że może, o ile ktoś wniesie oskarżenie. W końcu to wyłudzenie. Dodatkowo zakładam, że podatku nie zapłacił, więc tak, Urząd Skarbowy też może, mówiąc kolokwialnie, się przyczepić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.7 16:34:40

Problem z lekarzem!

Proponuję udać się do dobrego ortodonty , opisać sytuację (najlepiej po, żeby nic nie sugerować) i zobaczyć, co powie drugi specjalista. Wtedy dowiesz się, czy coś tamten coś spartolił czy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.11.7 16:28:57

Komornik zabiera całą wypłatę. Alimenty bez dzieci?

Jeśli nie masz dzieci to jest to błąd komornika. Być może ktoś o takim samym imieniu i nazwisku ma zasądzone alimenty, a komornik nie sprawdził wszystkich danych. To się niestety zdarza. Trzeba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.7 16:22:16

Zakupiony towar niewysłany, brak zwrotu gotówki

Odszkodowaniami zajmuje się kancelaria GOCAL. Nie ponosisz kosztów u nich, ponieważ ich wynagrodzenie, to wartość procentowa od uzyskanego świadczenia. Oto do nich numer - 796 450 002 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.7 13:21:50

Problem z uzyskaniem wypłaty - praca bez umowy

Ja również jestem zadowolona z usług kancelarii GOCAL. Osobiście korzystałam z tego numeru, nie tak dawno temu - 794 907 244 ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.11.7 12:55:23

Przedawnienie roszczenia z przewłaszczenia

Zapytaj się o to jakiegoś prawnika.
Podam Ci namiary na kancelarię, która kiedyś udzieliła mi pomocy i z tego co wiem mają darmowe porady prawne. Jest to kancelaria GOCAL, numer do nich to 796 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.11.7 12:52:36

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika