Forum prawne (strona 108)
2018.10.20 17:36:22
Wykreślenie informacji z BIK
Dzięki wielkie za numer :) Próbowałem umówić się do tego prawnika od pewnego czasu, bo podobno jest rewelacyjny w tych kategoriach prawa, ale nigdzie nie mogłem znaleźć danych kontaktowych. Pozdrowienia! ... Zobacz wątek2018.10.19 11:9:55
Odbiór dziecka ze szkoły po rozwodzie
Witam.W wyroku rozwodowym jest zapis:
1. Sąd wykonywanie władzy rodzicielskiej pozostawia obojgu rodzicom.
2. Sąd nie orzeka o kontaktach ojca z dziećmi, z uwagi na zawarcie porozumienia wychowawczego. ... Zobacz wątek
2018.10.19 9:2:40
Fałszywe potwierdzenie otrzymania wpłaty
Witam.Na początku chciałbym przeprosić, jeśli umieściłem ten post w złym dziale.
Mam pytanie odnośnie tego jak sprawdzić czy potwierdzenie otrzymania przelewu jest prawdziwe. Chciałbym mieć ... Zobacz wątek
2018.10.18 22:57:52
Amatorska "gala " sztuk walki
WitamMoi koledzy wpadli na pomysł abyśmy w swoim gronie zrobili amatorską "galę" sztuk walki,widownia ma liczyć do 100 osób i zorganizowane ma być to na hali sportowej.
Czy jest to nielegalne? ... Zobacz wątek
2018.10.18 20:10:55
Ojciec nie chce płacić
Witam. Mam problem z moim Ojcem. Pracuje on od 2 lat w Niemczech i od 2 lat bierze na mnie pieniadze tzw. "Kindergelt" czyli pieniadze na dziecko uczace sie. Pół roku temu skończyłem szkołe, technikum. ... Zobacz wątek2018.10.17 18:2:36
Dobre biuro windykacyjne, kuj pom?????????
Moj syn mial podobnie i prawie sie żegnał z serwisem samochodowym, ludzie to jednak wstydu nie mają!! Bałam sie tych biur, bo to nie wiadomo nigdy z takimi. Syn sie uparl i znalazl Refinanse z Bydgoszczy. ... Zobacz wątek2018.10.17 11:10:55
Alimenty - zaświadczenie o dochodach
Witam, nie ma konieczności przedkładania zaświadczenia, wystarczy wskazać na brak pobierania zasiłku w piśmie, chyba że druga strona twierdzi, że zasiłek jest pobierany, wówczas zaświadczenie ... Zobacz wątek2018.10.17 11:6:11
Likwidacja spółki cywilnej
Ze wspólnikiem (spółka cywilna) prowadzimy portal internetowy, postanowiliśmy jednak rozwiązać spółkę ? ja się chcę wycofać z interesu całkowicie, podczas gdy wspólnik ma ochotę dalej ciągnąć ... Zobacz wątek2018.10.16 22:35:22
Publikacja korespondencji email a RODO ;)
Czy w erze RODO zmieniło się coś w kwestii poufności korespondencji i jej upubliczniania? Chodzi mi konkretnie o taką sytuację: prowadziłem wymianę maili z przedstawicielem firmy odnośnie mojego ... Zobacz wątek2018.10.16 20:30:12
Promile wypadek
Witam, mam pytanie dotyczące wypadku we Francji,po krótce - osoba pod wpływem alkoholu, kierowca samochodu ciężarowego, nikt nie ucierpiał sam kierowca trafił do szpitala na jeden dzień. Dostałem ... Zobacz wątek2018.10.16 19:24:25
Erotyka
Witam czy udostępnianie za opłatą zdjęć Erotycznych osobą prywatnym które ukończyły lat 18 i zgadzają się na takie udostępnienie jest nielegalne i jak to ma się do prawa? ... Zobacz wątek2018.10.16 18:52:24
Summer Party Camp - najlepsze wakacje 2013
Summer Party Camp 2018 to były najlepsze wakacje ever! Bawiłam się extra z Party Camp i mam nadzieję, ze za rok tez uda mi się z nimi wyjechać!!! ... Zobacz wątek2018.10.16 12:11:4
odziedziczony dom beż odbioru budynku
Witam, pobór podatku od nieruchomości nie jest tożsamy z legalnością postawionego budynku, najlepiej dokładnie sprawdzić dokumenty dziadków, i ewentualnie udać się do prawnika. ... Zobacz wątek2018.10.16 11:52:14
wspolwlasnosc
Witam, jeżeli nie posiada Pani prawa do dysponowania nieruchomością tj. np. nie jest Pani właścicielem to nie uzyska Pani pozwolenia na budowę, stąd jeżeli nie przeprowadzili Państwo postępowania ... Zobacz wątek2018.10.16 11:46:27
Długi żyjącej matki
Witam, Istotnie jest możliwym że Pana ojciec nie będzie odpowiadał za długi matki, jednak jest to sprawa skomplikowana, stąd najlepiej udać się do prawnika. W przedmiocie mieszkania, jeżeli nie ... Zobacz wątek2018.10.16 11:38:35
Jak odzyskać należność za usługę?
Witam, proszę pisemnie poprzez pocztę wezwać klienta do zapłaty wyznaczając mu np. 7 dni na zapłatę pod rygorem skierowania sprawy do sądu. Jeżeli klient nie zapłaci pozostaje jedynie złożyć ... Zobacz wątek2018.10.16 11:25:29
RaportS.A.
Witam, proszę się z nimi nie kontaktować i nie odpisywać, a w razie dużej ilości kolejnych wezwań zgłosić sprawę na Policję. ... Zobacz wątek2018.10.16 11:15:23
Zgubione potwierdzenie przelewu
Witam,Wpłata była robiona w Banku, w którym nie posiadam konta. Przelew był robiony osobiście, zawierał moje dane i uczelni na którą poszedł przelew. Pytanie jest takie czy w Banku wydadzą ... Zobacz wątek
2018.10.15 20:21:23
Ustalenie winy - moja czy z obydwu stron
Witajcie! Bardzo proszę o pomoc. Mianowice, niebawem mam pierwszą rozprawę rozwodową i o opiękę nad małoletnimi dziećmi (4 i 8 lat). Z mężem nie mieszkam od 8 mc. Mąż chce rozwodu z mojej winy, ... Zobacz wątek2018.10.15 19:25:38
Allegro
Czy ktoś się orientuje w sprawach allegro mam taki problem ze musiałem sytuację nieciekawym chodzi o telefony które sprzedałem ale niewyslalem , allegro wyplacilo rekompensate kupującym ja pisałem ... Zobacz wątek2018.10.15 8:59:58
Pomiar hałasu
Cześć, doczytałem na stronie https://www.eko-projekt.com/oferta/pomiary-halasu, że pomiar hałasu należy wykonywać raz na dwa lata. Zastanawia mnie to, czy nie jest to za rzadko, w szczególności ... Zobacz wątek2018.10.15 7:27:12
Spadek...
Dostałem wezwanie do staniewnictwa do sadu ws spadku po babci ze strony nie żyjącego ojca. Takie samo wezwanie moja mama. W obu przypadkach dostaliśmy status strony w postępowaniu. Moja obecność ... Zobacz wątek2018.10.11 21:48:27
Zakłady legalne
Witam,chciałbym zacząć obstawiać, ale nie jestem pewny, który bukmacher jest legalny, a który nie.
Kolega powiedział mi, że większość zagranicznych bukmacherów jest nielegalna, a znalazłem ... Zobacz wątek
2018.10.11 13:21:52
Zwolnienie od pracy na udzial w komisji wyborczej - umowa zlecenie
Czy zwolnienie od pracy na udział w komisji wyborczej przysługuje rownież osobom zatrudnionym na umowę zlecenie? ... Zobacz wątek2018.10.11 9:39:23
Pomoc, dochód z internetu
Nie wiem jak rozwiązać legalnie następujący problem.. Otóż z dziewczyną dorabiamy sobie przez internet w sposób nie ukrywając intymny datkami od innych osób, są to przelewy od osób anonimowych ... Zobacz wątek2018.10.10 20:46:4
Czy zdjęcie dowodu osobistego (na telefonie) może być użyte do potwierdzenia tożsamości
Na wstępie wspomnę że nie chodzi o przesyłania zdjęcia drogą elektroniczną, tylko pokazanie go na telefonie w rzeczywistości (lub jak młodzież mówi: w realu :) )W tym temacie poniżej można ... Zobacz wątek
2018.10.10 16:13:24
Sprzeczne zapisy w umowie najmu
Witam państwa serdecznie.Jestem najemcą mieszkania prywatnego.
Umowa jest na czas nie określony.
W umowie punkt 3. Mówi że po rozwiązaniu umowy lokator ma się wyprowadzić w dniu jej rozwiązania. ... Zobacz wątek
2018.10.10 10:15:49
Zaćma a renta
Jak z tą rentą? Bo sam już nie wiem. Coraz gorzej widzę i chyba sam się będę starał o jej przyznanie. Na razie jednak odkładam kasę na zabieg, bo boję się ślepoty. Polecono mi dr Michnowskiego ... Zobacz wątek2018.10.9 18:6:58
Umowa o prace a niska stawka godzinowa
Witam. Dostałem właśnie po okresie próbnym na umowie zlecenie, gdzie miałem stawke 13,70 brutto, umowe o pracę na cały etat, czas określony na 3 miesiące i na niej mam stawkę 9,50 brutto plus ... Zobacz wątek2018.10.8 23:49:37
Księgowość firmy
Cześć. Ciekawa jestem, kto z was dba o sprawy swojej firmy, powierzając opiekę nad nimi najlepszym specjalistom w danej dziedzinie? Moją księgowość w uproszczonej formie (kpir wrocław) prowadzi ... Zobacz wątek2018.10.8 20:53:28
umowa z firmą, a jej przedmiot działalności
witamw 2017 r, podpisałem umowę zlecenie, której przedmiotem było zarządzanie kapitałem firmy na zasadzie tradingu.
W ostatnich dniach dostałem od znajomego sprawozdanie zarządu tejże firmy ... Zobacz wątek
2018.10.8 13:59:4
Badanie alkomatem
Witam, kolega ostatnio miał niemiły przypadek. Zatrzymano go do kontroli i alkomat wykazał 0.09 w drugim badaniu 0.07. Prawo jazdy zachował, ale dalej ja musiałem prowadzić jego pojazd. I teraz mam ... Zobacz wątek2018.10.8 12:21:44
Wyjazd służbowy
Dzień dobry. Pracodawca wysyła mnie na 3 dyniowe szkolenie. Zakwaterowana będę w jednym pokoju z obcym mężczyzna. Czy pracodawca ma prawo mnie zmusić do takiego wyjazdu? Czy ja mogę w jakiś sposób ... Zobacz wątek2018.10.8 7:16:0
Sąsiadka chora psychicznie
Witam, mam problem z sąsiadką, która prawdopodobnie jest chora psychicznie, albo ma demencję.Uciążliwość sąsiadki polega na tym, że sąsiadka rzuca przedmiotami, krzyczy bardzo głośno (budzi ... Zobacz wątek
2018.10.7 16:0:10
Nowa umowa
WitamPracuje na cały etat w firmie około 3 lat i kilka miesięcy temu dostałem umowę na czas nie określony. Teraz chcą dać mi umowę na 3/4 etatu bo nie ma w firmie aktualnie roboty na cały. ... Zobacz wątek
2018.10.6 14:13:10
Wspólnota;wydzielona działka; jakie prawa
Witam.Szukam gdzie sie da ale nie znalazłam, rzecz ma sie tak jest wspólnota 5 lokali w budynku. Do jednego z lokali jest wydzielona działka.Ogrodzone jest wokół przez właściciela który później ... Zobacz wątek
2018.10.6 8:21:31
Filipiny - podatki
Cześć wszystkim!Mam taki o to problem:
Dostałem ofertę pracy dla Polskiej spółki w Manili, mam się zajmować ich biurem. Kontrakt na 3 lata.
Jestem na etapie negocjowania wynagrodzenia netto ... Zobacz wątek
2018.10.5 12:29:33
utrudnienie korzystania z majątku wspólnego
Witam,mam pytanie.
Od dłuższego czasu między mna a moim mężem mocno psuły sie relacje. w efekcie oboje zaczęliśmy robić rzeczy, których nie powinniśmy.
Kilka miesięcy temu na skutek pewnej ... Zobacz wątek
2018.10.4 10:36:7
Odstąpienie od umowy sprzedaży nieruchomości
Witam.Jako sprzedający podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości. Na poczet zawartej umowy kupujący ? zgodnie z treścią umowy ? dokonał wpłaty zaliczki (nie zadatku). Umowa ... Zobacz wątek
2018.10.3 22:12:27
Wykup miejskiego miejsca parkingowego
Witajcie.Mieszkam na zamkniętym osiedlu. Grunt na podwórku należy do miasta. Miejsc parkingowych na podwórku mało, a na dodatek po powrocie studentów zaparkowanie graniczy z cudem. Pomyślałem ... Zobacz wątek
2018.10.3 20:2:22
Podwyżka alimentów
orady prawnePorady prawne >> Zapytaj prawnika online
PORADY PRAWNE ONLINE
Zapytaj prawnika:
Dziś miała odbyć się rozprawa o podwyższenie alimentów na moje dzieci. Obecnie place 700 zł ... Zobacz wątek
2018.10.3 17:46:12
Wypadek w pracy
Witam,16.09 doznałem skręcenia kolana - wypadek w pracy. Od 29.09 wróciłem do pracy po zwolnieniu. Historii choroby nie ma, leczenie w toku. Jestem zarejestrowany (ubezpieczony) oraz mam dodatkowe ... Zobacz wątek
2018.10.2 21:25:10
Czy mogę jeszcze założyć sprawę karną za niealimentacje
Witam mam 24 lata i nie wiem jak mam zacząć. Od małego dziecka wychowawałem się bez ojca. Przez to miałem spaprane życie. Po ukończeniu liceum mój "ojciec" nie płaci mi alimentów czyli od 2013 ... Zobacz wątek2018.10.1 21:2:51
Wyrzucenie z domu
mieszkam całe życie u babci jestem nie zameldowany, wczoraj policja kazała mi wyjść z lokalu w którym mieszkam pod nadzorem i namową policji żeby mnie nie wpuszczać z powrotem dodam iż miałem ... Zobacz wątek2018.10.1 1:38:27
Ogłoszenie upadłości a trwający kredyt
Witam, jestem po ogłoszeniu upadłości osoby fizycznej, ale jeszcze przed wyznaczeniem sędziego komisarza i syndyka. Wpadłam w spirale zadłużenia przez chłopaka, któremu chciałam pomoc i zostałam ... Zobacz wątek2018.9.29 7:11:17
pozeczka
Witam, moja znajoma wzięła porzeczkę 500 zł i płaci od 2 lat 200 zł odsetek czyli to już 4400 zł spłaciła, a wzięła tylko 500 zł czy to legalna porzeczka czy ma zgłosić to na policje ona ... Zobacz wątek2018.9.27 17:35:54
Podanie do sądu o zmianę adresu doręczenia listu
Witam.Bardzo proszę o pomoc.Nie wiem jak napisać podanie do sądu o zmianę adresu doręczania listów sądowych.
Chodzi tu o mojego męża,który pracuje za granicą.
Wczoraj znalazłam awizo pocztowe ... Zobacz wątek
2018.9.27 14:44:8
zaliczka na zakup działki a zmiany w umowie
Dzień dobry,Proszę o radę, jakie można podjąć kroki w tym przypadku:
Zdecydowaliśmy się na zakup działki znalezionej w ogłoszenie. Ogłoszenie było zamieszczone przez syna, natomiast ... Zobacz wątek
2018.9.27 14:5:55
Sprawdzenie umowy najmu mieszkania
WitamCzy mógłby ktoś sprawdzić umowę najmu, którą muszę podpisać w celu wynajęcia mieszkania?
Już raz trafiła mi się taka umowa, przez którą sprawiłem sobie małe problemy, a sam nie ... Zobacz wątek
2018.9.27 12:52:50
Masz inne pytanie do prawnika?