Forum prawne (strona 108)

Alimenty na dorosle dziecko

Jestem studentką dziennych studiów (24lata) i chciałabym starać się o alimenty od ojca. Rodzice niedawno się rozstali. Ojciec zaczął nadużywać alkoholu, stracił prace, wyprowadził się. Rodzina ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.6.27 15:38:20

Zwrot rasowego kota przez traumę - czy przysługuje mi zwrot pieniędzy

Witam serdecznie. Mam następujący problem i bardzo prosiłabym o poradę.
Trzy tygodnie temu zakupiłam w hodowli rasowego kota. Po przyjeździe do domu, kot nie mógł się u nas zadomowić. Stracił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.27 15:4:25

Ojciec nie pozwala na nocowanie miesięcznego dziecka

Witam, chciałbym się dowiedzieć pewniej rzeczy mianowicie urodziło mi się dziecko miesiąc temu nie dogaduje się ze swoją partnerką mieszkamy osobno jej rodzice nie pozwalają jej żyć ze mną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.27 8:17:6

Ciąża w USA - czy narkoman ojciec może odebrać dziecko w Polsce

Witam,
Obecnie jestem w piątym miesiącu ciąży i przebywam nielegalnie w USA. Rozstalam się z moim chłopakiem ponieważ był narkomanem o czy wiedziałam lecz podczas gdy byliśmy razem znowu zaczął ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.27 3:10:27

Urlop 10 dni przy wypowiedzeniu - czy pracodawca musi udzielić

Witam

Mam złożone rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, zostało mi 10 dni urlopu, czy pracodawca ma obowiązek udzielenia tego urlopu zwłaszcza ze pracownik nie chce ekwiwalentu tylko chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.26 21:15:40

Rozwód a kredyty hipoteczne i samochodowe na oboje małżonków

Witam. Jestem po rozwodzie z wyłącznej winy byłego męża. W czasie kiedy byliśmy małżeństwem zaciagnelismy kredyt hipoteczny w tym czasie mąż juz mnie zdradzał mam na to twarde dowody. Czy ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2018.6.26 17:33:19

Renta po byłym mężu emerycie wojskowym - prawa po rozwodzie

Fuj faaacet jest porozwodzie a jego byla zona zmarla i brala na ich dzziecko alimenty i nie jest pozbawionych praw rodzicielskich ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2018.6.26 15:59:51

Wpisy w KRD z 2012 roku - możliwość usunięcia przed kredytem

Witam serdecznie,

Jestem w trakcie sprawdzania swojego stanu odnośnie możliwości kredytowych, po sprawdzeniu BIK'u który jest pozytywny, po sprawdzeniu BIG'u, który również okazał się być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.26 12:41:30

Jak napisać wniosek o odzyskanie dzieci z rodziny zastępczej?

Tera mam dobrom sytulacje mom mieszkanie z mezem on pracuje nam sie uklada zycie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.6.25 20:22:20

Darowizna skutera między rodzeństwem - zgoda opiekuna prawnego

Witam. Odziedziczyłem wraz z młodszą siostrą skuter po ojcu. W dowodzie rejestracyjnym siostra jest wpisana jako współwłaścicielka. Siostra ma 16 lat, chciałem ją wykreślić z dowodu, żeby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 17:25:50

Czy prywatny wózek widłowy wymaga rejestracji i przeglądów?

Czy po zakupie wózka widłowego - używanego, muszę go zarejestrować jeśli jest on tylko na potrzeby prywatne? przeczytałem (dokłądnie tutaj: https://toyota-widlowe.pl/blog/14_rejestracja-przeglady-wozkow-widlowych.html ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 10:36:14

Zatrudnienie u nowego pracodawcy w trakcie wypowiedzenia

witam,,
obecnie jestem na wypowiedzeniu z miesięcznym okresem wypowiedzenia, który zacznie mi się naliczać dopiero od 1 lipca. pracuję w Urzędzie, czy będąc na wypowiedzeniu (w takcie wykorzystywania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 10:4:14

Dane spadkobierców w testamencie - wymagania prawne

Witam wszystkich,

jakie informacje na temat spadkobierców należy przekazać notariuszowi w przypadku spisywania u niego testamentu?

Czy trzeba znać wszystkie dane (PESEL, imię matki, ojca) spadkobiercy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.24 23:58:55

Pływanie łodzią bez patentu żeglarskiego - jakie kary grożą?

Malina wpadnij to UK to sie dowiesz,że na kajak też chcą prawojazdy. oby nam w Polsce resztek wolnosci nie odebrali ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2018.6.24 17:26:59

Zwrot połowy wspólnego zadłużenia od byłego partnera

Mam wyrok Sadu o wygasniecie obowiazku alimentacyjnego - jak napisac pismo o zwrot nadplaconych alimentow ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.6.24 10:49:43

Brak daty na zgodzie na leczenie kanałowe u dentysty

Witam
Pobrałam dokumentację medyczną od dentysty. Okazało się , że na mojej zgodzie na leczenie kanałowe jest mój podpis ale nie ma daty. Natomiast są wpisane 2 zęby do jednej zgody . Czy ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.23 11:26:7

Komornik i alimenty - konto na ciocię jako pełnomocnik

witam,komornik prowadzi moja sprawe odnosnie alimentow na dziecko.
Jestem pełnomocnikiem do konta cioci i korzystam z jej konta.
Wysłałam komornikowi ze wrazie przelewu prosze przelewac pieniazki ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.6.22 21:38:22

Wniosek o pozbawienie praw rodzicielskich - jak napisać?

witam wlasnie pisze wniosek do sadu o pozbawienie raw rodzicielskich ojca mojego dziecka.ojciec dziecka byl 2 lata scigany przez organy za uporczywa niealimentacje.pod koniec maja sie zglosil do prokuratury.odsiaduje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.22 20:55:56

Pacjent ze stwardnieniem rozsianym - problemy z rehabilitacją

Dzień dobry.

Moja mama od 35 lat choruje na SM, 2 tygodnie temu przeszła operacje wymiany stawu biodrowego i obecnie leży na oddziale rehabilitacji ogólnej. Operacje zniosła b.dobrze, ale teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.22 9:47:23

Kupno działki z synem jako własny cel mieszkaniowy

Mam pytanie odnośnie nabycia gruntu pod budowę budynku mieszkalnego po sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Tym samym chciałbym zwolnić się z płacenia wysokiego podatku (przeznaczając całkowicie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.22 9:2:32

2018.6.22 7:20:48

Delegowanie w ostatnim tygodniu wypowiedzenia przy likwidacji stanowiska

Czy pracodawca może oddelegować mnie do innego miejsca pracy jeśli jestem w ostatnim tygodniu wypowiedzenia (likwidacja stanowska)?. W wypowiedzeniu nie było mowy o jakimkolwiek zmianie miejsca pracy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.21 22:14:41

Badania w Rodzinnym Ośrodku Diagnostyczno-Konsultacyjnym

ja również miałem badania w RODK, teraz już w sumie OZSS. minus taki że to tyle trwa. ponad 5 godzin, dla dzieci to zbyt długo, jednak uważam, że psychologowie i pedagodzy wykonali dobrą robotę. ... Zobacz wątek

189 odpowiedzi | Strony: 1 2 3 4

2018.6.21 20:35:9

Minimalizacja zachówku dla dorosłych dzieci w spadku

Witam Czy jest ktoś w stanie pomóc mam do odebrania spadek pieniężny w banku niemieckim jak mam to zrobić żeby go odebrać nie musząc tam jechać oraz nie wiem który to bank ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.6.21 15:18:31

Prawnik w Lublinie do sprawdzenia umowy deweloperskiej

Anita Iwaszko troche mnie tu nie było, sorry! Pewnie już nieaktualne, ale.. i tak odpowiem ;) Bardzo polecam konsultacje z Radcą, uważam, że warto. Dla mnie to chodzi o zabezpieczenie dużej kwoty, ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2018.6.21 13:44:17

Odszkodowanie za opóźnienie budowy domu przez spółdzielnię

Witam, matka mojej żony przepisała nam swój dom.W zamian za to zrobiliśmy kapitalny remont oraz płacimy wszystkie rachunki.Teściowa ma dożywotnie mieszkanie w tym domu.Niestety jak to w życiu bywa ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.6.20 20:30:13

Ustalenie własności mieszkania po darowiźnie od rodziców narzeczonej

Razem z narzeczoną chcemy kupić mieszkanie od dewelopera. Jej rodzice przekażą jej w darowiźnie ok. 80% kwoty zakupu a resztę sfinansuję ja. Czy możemy ustalić własność tego mieszkania po 50% ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 20:11:42

Opiekun faktyczny w świetle ustawy o prawach pacjenta

Witam. Osiem lat temu podjęłam się remontu mieszkania którego właściciel zapewnił mnie że będę mogła w nim mieszkać tak długo jak będę tego chciała. Było to słowne uzgodnienie. Właściciel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.20 17:32:27

Praca dorywcza w Australii - obowiązek rozliczenia w Polsce

Witam, dostałem skierowanie do pracy, lecz nie zostanę zatrudniony z powodów zdrowotnych (psychicznych). Wiec poszedłem do dr. Psych. U, którego się leczę i wystawił mi zaswiadczenienie o tymczasowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 16:46:39

Działalność gospodarczej i egzekucja majątku za długi małżonki

Witam.
W 2011r, aktualna małżonka mojego taty otrzymała od swojej matki nieruchomość rolną zabudowaną siedliskiem. Darowizna była imienna i mój tata nie miał nic wspólnego z nią. Po okresie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 9:26:29

Zabezpieczenie miejsca pobytu dziecka podczas sprawy sądowej

Witam, od poczatku wychowauje 2,5letniego syna sama, ojciec dziecka ma ustalone alimenty i widzenia z dzieckiem, placi i zjawia sie u dziecka systematycznie lecz ciagle robi problemy i wygraza ze odbierze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.6.19 12:57:1

Czy WZM może zabrać piwnicę bez podania powodu

w akcie notarialnym jest zapis, która piwnica przynależy do mieszkania, drugą moglibyście dysponować na podstawie umowy ze wspólnotą, jeżeli tych dokumentów nie ma to trzeba oddać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.19 12:49:6

Podwyżka alimentów z 500 do 1500 zł przy dwóch małych dzieciach

Bede bardzo wdzieczny za poradę poniewaz moja byla zona szantażuje mnie, ze jesli nie doloze się do zgubionych kolczyków oraz zniszczonego telefonu, to cytuje "wystąpie o podwyższenie alimentów ... Zobacz wątek

37 odpowiedzi

2018.6.19 9:35:28

Działalność internetowa z zagranicy - gdzie płacić podatki

Mieszkam poza Polską. Zamierzam otworzyć działalność świadczącą usługi zdalnie, a także pośredniczącą pomiędzy klientami o osobami, ktore beda ze mna wspolpracowac. Klienci beda przynajmniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.18 20:58:19

Zmiana nazwiska dziecka z konkubinatu na nazwisko matki

A ja, moi drodzy byłam sprytniejsza i nie zgodziła się na nadanie dziecku nazwiska ojca. Przeszłam przez piekło przez swoją upartodc, ale bardzo mi to ułatwiło życie. Biologiczny ojciec nawet ... Zobacz wątek

56 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.6.18 12:13:53

Ciąża w agencji pracy tymczasowej - przedłużenie umowy

Pracuje w agencji pracy tymczasowej mam umowy przedłużane co miesiąc, pracuje przy szkodliwych substancjach stąd moje pytanie, dostałam L4 od lekarza jestem w 5 tygodniu ciąży , czy agencja ma prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.18 10:45:7

Fotografowanie dziecka bez zgody rodzica przez osoby trzecie

Jak w temacie. Nie chodzi mi tu o upublicznianie tych zdjęć ale o samo fotografowanie dziecka bez zgody rodzica przez osoby trzecie, i nie fotografa w szkole. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.17 23:42:23

Kuchnia nie zgodna z projektem - czy mogę wymusić poprawę na wykonawcy?

Napisał, cytuję: "Co do pozwu, to jest ustawa o pozwach zbiorowych, zobacz ja wpisujac w google". ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2018.6.17 14:35:11

Zwrot kosztów remontu po odliczeniu VAT w uldze budowlanej

Dzien dobry,

Zwracam sie z prośbą o pomoc w nastepującej kwestii.

Moj Brat mieszka w moim domu i za nie długo ma sie przeprowadzić do swojego domu w którym go wykancza.

Problem jest w tym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 22:31:23

Wynagrodzenie po urlopie macierzyńskim przy zmianie stanowiska

Witam. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. Umowa o pracę kończy się z dniem 30.06.2018.Przed pójściem na zwolnienie moje stanowisko uległo zmianie(niestety nie zdążyłam podpisać aneksu)Obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 20:53:49

Czy pracodawca może ciągle obserwować pracowników przez monitoring?

Witam, mam pytanie: czy pracodawca może podglądać swoich pracowników, ciągle obserwując monitoring w swoim biurze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 11:48:6

Przepis domu po zmarłej babci bez testamentu - procedura spadkowa

Witam. Moja babcia zmarła parę miesiecy temu. Ja moje rodzeństwo i rodzice (mama jest córka babci) mieszkaliśmy z nią ponad 20 lat. Moi rodzice wyremontowali dom na swój koszt. Babcia zmarła A ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 6:11:40

Usunięcie mieszkanki bez tytułu prawnego z mieszkania ojca

Jestem zameldowana w mieszkaniu spółdzielczym lokatorskim które było na moja babcie .
Babcia zmarła .po niej są dwie córki -moja matka i jej siostra .Siostra zginęła a moja matka żyje ,pije,nie ... Zobacz wątek

25 odpowiedzi

2018.6.15 22:52:30

czy mogę wyrzucić zameldowanych???

Witam sprawa wygląda tak od 4 lat mieszkam u siostry opłacam wszystkie rachunki media . Siostra Ma meldunek administracyjny główny najemca zmarł . Dostała Pracę za granicą i od tamtego czasu nie ... Zobacz wątek

43 odpowiedzi

2018.6.15 21:13:24

zmiana na nazwisko matki

Dzień dobry Ja ma napisać pismo do przeczkola jeżeli mi się zmieniło nazwisko i adres zamieszkania. ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2018.6.15 11:41:31

MPZP - czy gmina może zabierać nieruchomość tylko z jednej strony?

Zmieniany jest mpzp. W planie jest budowa drogi publicznej wewnętrznej należącej do gminy. Z tej drogi korzystają tylko wlascielele działek przynależących do tej drogi. Przy zmianie zaprojektowano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.15 10:3:43

odwołanie zamówienia mebli

Witam. Złożyliśmy zamówienie na szafę na wymiar oraz meble łazienkowe. firma nie ma umowy a jedynie podpisuje się zlecenie z uwzględnioną specyfikacją (wymiary, materiał, data montażu). montaż ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.6.15 8:36:48

Prawo klienta do używania rzeczy po stwierdzeniu wady

Czy klient ma parawo używać rzeczy po stwierdzeniu wady?
Klient zakupił u nas bramkę piłkarską. Okazało sie, że w fabryce włożono do paczki siatkę od innego, niższego o 40 cm modelu bramki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.14 16:23:58

Podwyższenie alimentów na córkę studiującą - czy warto procesować się

czytając te wypowiedzi zapewne zostanie mi zarzucona stronniczość, gdy napiszę, że jestem pod wielkim wrażeniem wypowiedzi "studentki". Oczywiście, że utrzymanie dzieci leży w gestii rodziców ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.14 15:12:14

alimenty z Wielkiej Brytanii

Mam pytanie czy partneraka może mnie zasadzić o alimenty w Polsce jeśli są już takie zasądzone w UK .a konkretnie czy może dostawać alimenty z dwóch krajów ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2018.6.13 19:9:10

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika