Forum prawne (strona 158)

Czy można włamać się do własnego mieszkania po śmierci ojca

[cytat]

Zmarl moj ojciec, ktory mieszkal w moim mieszkaniu bez meldunku.Opiekowala sie nim moja matka, ktora mieszka w bloku obok. Jestem wlascicielem mieszkania jak rowniez jestem w nim zameldowany.Matka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.30 7:48:27

Ekwiwalent za urlop podczas zawieszenia w czynnościach służbowych

Mam pytanie jesli bylam na tygodniowym urlopie a pracodawca nakazal mi wpisac 2 tygodnie z racji nie wybrania rocznego dwutygoniowego urlopu, ma do tego prawo zeby bez mojej zgody tak postapil. Dziekuje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.11.29 18:57:21

Oszustwo na eBay - monit płatniczy za nie otrzymany towar

Witam serdecznie. Zakupilem przedmiot na ebayu - byl to telefon, zaplacilem 1200 pln lecz osoba ktora sprzedawala przedmiot cos zle kliknela i wrocilo mi pieniadze. Zdzwonilismy sie i porozumielismy ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.29 18:1:49

Zwrot kosztów wynajmu mieszkania od gminy po eksmisji

Witam,
Czy istnieje możliwość skutecznego roszczenia od Gminy zwrotu kosztów wynajmu mieszkania?

Sytuacja: moja Mama mieszkała w lokalu komunalnym. Budynek został przeznaczony do rozbiórki jako ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.29 10:11:7

Nieletni ukradł żelki za namową starszego kolegi - jakie konsekwencje

Witam,
Chciałam się poradzić odnośnie zaistniałej dziś sytuacji. Będąc w pracy otrzymałam telefon od policjanta, żebym przyjechała po syna, gdyż przyłapano go na kradzieży w sklepie biedronka. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.28 17:45:39

Egzekucja komornicza 1360 zł - wysokie potrącenia z wypłaty

Witam,
Dowiedziałem się ostatnio o egzrkucji komorniczej. Kwota zadłużenia na dzień dzisiejszy to 1360 zł. Komornik w zeszłym miesiącu zajął mi z wypłaty 600 zł. W tym miesiącu 1200. Dodatkowo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.28 16:12:3

Grzyb i pleśń w wynajmowanym mieszkaniu - prawa najemcy

powodzenia życzę przy walce z nieuczciwym właścicielem , nam się nie udało ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.27 20:35:4

Paragon lub faktura za przedmioty wirtualne kupowane przelewem lub SMS

Dzień dobry,
Pani Agnieszko, ale proszę się przede wszystkim zapoznać z regulaminem sklepu i ustalić jak zdefiniowano moment zawarcia umowy. Istotne także jest czy ten błąd pracownika sklepu mogła ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.11.26 16:53:13

Odpowiedzialność za umundurowanie przy rozwiązaniu umowy

Może warto sprawdzić kancelarię Lexstrada, powinni Ci pomóc. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.11.25 13:47:37

Czy informować pracodawcę o przeszłym wyroku w zawieszeniu za alimenty

Witam, mam pytanie odnośnie wyroku w zawieszeniu za nie płacenie alimentów. Około 5 lat temu dostałem wyrok w zawieszeniu 3mies na 2lata. Do dnia dzisiejszego wszystko jest uregulowane i od kilku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.24 20:22:22

Wymiana wadliwego zegarka na inny kolor w reklamacji Orange

[cytat]

Zaniosłem zegarek smart watch alcatel na reklamacje do salonu orange, reklamacje uwzględnili , nie dało się naprawić zegarka więc postanowili wymienić na nowy, z tym że na kolor biały ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.24 17:51:54

Umowa zlecenie na niepełny wymiar godzin - wynagrodzenie

Witam,

Z pracodawcą zawarłam umowę zlecenie w okresie od dnia dzisiejszego do grudnia br. W umowie zostało określone wynagrodzenie brutto za okres od 22.11 do 30.11 oraz od odrębne 1.12 do 31.12. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.22 20:51:47

Koszty adwokata oskarżyciela posiłkowego - kto płaci po umorzeniu

Dzień dobry. Mam pewien problem dotyczący sprawy karnej. Postępowanie toczyło się przed sądem rejonowym i później przed sądem odwoławczym,okręgowym (apelacyjnym). Postępowanie zakończyło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.22 16:57:41

Kontakty ojca z dzieckiem za granicą - ograniczenie praw

Witam sprawa wygląda następująco. Jestem dwa lata po rozwodzie. Dziecko mieszka ze mną. Z byłym mężem mamy takie same prawa do dziecka. Ojciec powinien przez tydzień w miesiącu mieć dziecko ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.22 14:16:5

Czy babcia może wymeldować wnuczkę z dzieckiem?

Brat jest w błędzie, bo Pani należny się tyle samo co jemu. Sugeruję Pani wzywać policję za każdym razem, kiedy brat zacznie się awanturować lub dojdzie do kolejnych rękoczynów. Jeśli nie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.11.22 13:28:50

Praca 12 godzin plus imprezy bez dodatkowej umowy

Czy sprawa jakoś się wyjaśniła? Gastronomia ma to do siebie, że często nie stosowana jest umowa o pracę, więc też nie ma większych możliwości, żeby upominać się o swoje niestety. Polecam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.22 10:39:15

Sąsiad przejeżdża przez działkę bez pozwolenia - można ogrodzić

Ja niestety nie jestem specjalistą, ponieważ sam przychodzę na to forum po porady prawne, ale pewne jest, że ktoś kiedyś nie dopełnił odpowiednich obowiązków i teraz wynikają takie nieprzyjemności. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.22 10:33:25

Wysokość alimentów na dwoje dzieci przy różnych dochodach rodziców

Witam , chciałam się dowiedzieć ile alimentów może mi się należeć na dwójkę moich szkrabow. Otóż sprawa wygląda następująco: niedawno rozstałam się z ojcem moich dzieci , moje zarobki ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.22 8:57:39

Jak wygląda rozprawa rozwodowa bez orzekania o winie?

Witam , chciałam się dowiedzieć ile alimentów może mi się należeć na dwójkę moich szkrabow. Otóż sprawa wygląda następująco: niedawno rozstałam się z ojcem moich dzieci , moje zarobki ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.22 8:54:34

Wypowiedzenie umowy przez pracodawcę - odprawa

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy pracodawca może zwolnić mnie z pracy bez podania przyczyny? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.11.21 22:33:45

Opłata akcyzy za samochód kupiony na licytacji komorniczej

Dzwoniłem dzisiaj do owego komornika i mówił ze akcyzę opłacił przesłał mi nawet wydruk z transakcji konta bankowego więc jest dowód na to. Jednak urząd celny nie ma auta w spisie. Co zatem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.21 17:47:25

Wspólna odpowiedzialność materialna za manko w sklepie - czy obowiązkowa

Dzień dobry,
na podstawie powyższych informacji nie sposób odpowiedzieć tak lub nie. Nie wiadomo jak dokładnie była sformułowana umowa o odpowiedzialności materialnej, czy miałyście Pani w ogóle ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.21 15:7:5

Nakaz zapłaty od uczelni po latach - czy sprawa przedawniona

Dzień dobry,
odsetki nie są identyczną sumą jak cała wartość przedmiotu sporu. Od każdej kwoty liczy się po prostu odsetki od podanego dnia do dnia zapłaty i dolicza do kwoty głównej.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.11.21 13:20:26

Czy można malować obrazy na podstawie cudzych zdjęć z internetu

Witam
Mam pytanie odnośnie http://e-prawnik.pl/forum/biznes/wlasnosc-przemyslowa-i-prawa-autorskie/obraz-namalowany-ze-zdjecia-udostepnionego-w-internecie.html.
Mam chęć namalować konia z zdjęcia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.11.21 12:24:56

Windykacja należności od pracodawcy w upadłości - success fee

Witam wszystkich,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc prawną w sprawie odzyskania wynagrodzenia (członka mojej rodziny, umowa o pracę) od pracodawcy (obecnie w stanie upadłości) ? w kwocie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.20 19:2:24

Czy tworzenie bazy danych firm online jest legalne

Upublicznianie danych bez zgody właściciela nie jest to zgodne z prawem.

Należałoby pierw wystosować prośbę do zainteresowanych osób.

Dobrze, że podałeś adres ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.20 4:20:42

Blokada karty bankowej przez błędną autoryzację przez telefon

Witam, austriacki Bank w Rumunii EU, zablokował moją kartę debetową, ponieważ mój kolega dzwonił z mojego numeru telefonu. Moje pytanie czy mogę dochodzić jakiegokolwiek odszkodowania? Dlaczego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.19 17:12:46

Zaświadczenie o niekaralności przy uchylaniu się od alimentów

Witam potrzebuje porady . Mianowicie adwokat zlozyl pismo apelacyjne w sprawie dosc skąplikowanej z dawnego paragrafu 210 mam pytanie bo wyrok jeszcze nie zapadl czy dostane zaswiadczenie o nie karalnosci? ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2016.11.19 12:29:8

Nakaz zapłaty od uczelni po zaniechaniu studiów bez rezygnacji

Witam,

Wczoraj otrzymalem Zawiadomienie z Sadu Rejonowego w Warszawie, Wydzial Cywilny.

Jest to odpis nakazu zaplaty wraz z pouczeniem i odpisem pozwu (Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym)

Kompletnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.19 1:35:8

Nakaz zapłaty od uczelni - ile łącznie należy zapłacić

Witam,

Wczoraj otrzymalem Zawiadomienie z Sadu Rejonowego w Warszawie, Wydzial Cywilny.

Jest to odpis nakazu zaplaty wraz z pouczeniem i odpisem pozwu (Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym)

Kompletnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.19 1:28:42

Odzyskanie zaległych alimentów jako pełnoletni - gdzie się udać

[cytat]

Witam, nazywam się Dawid i potrzebuje porad co mogę zrobić i od czego zacząc, przedstawię krótko sprawę. Postaram się ją dokładnie przestawić, lecz nie mam żadnych dokumentów, tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.18 18:54:35

Zmiana nazwiska dziecka z dwuczłonowego na nazwisko matki

Dzień dobry,
jak najbardziej. Powinna Pani zacząć od wysłania do byłego męża oficjalnego pisma w tej sprawie, zawierającego uzasadnienie odmowy wyrażenia zgody na zmianę nazwiska dziecka.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.18 18:6:40

Ciąża w trakcie okresu próbnego - obowiązki pracodawcy

Witam,
Przede wszystkim radzę udać się do lekarza i potwierdzić stan ciąży oraz ustalić w którym miesiącu ciąży jest żona. Proszę też uzyskać zaświadczenie potwierdzające ciążę i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.18 14:49:4

Sprzedaż miejsc parkingowych obiecanych jako ogólnodostępne

Witam,

przy kupnie mieszkania w Krakowie, na pytanie czy będą przy bloku jakieś ogólnodostępne miejsca parkingowe, deweloper powiedział że tak - że będzie 8 ogólnodostępnych miejsc parkingowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.17 22:17:46

ZUS zaniżył podstawę składek mimo realnego zarobku - odwołanie

witam

czy nikt nie jest w stanie pomóc w moim problemie obniżenia podstawy wymiaru składki przez ZUS???

Może jednak ktoś doradzi, był w podobnej sytuacji???

Z góry dziękuję za pomoc. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.17 13:59:48

2016.11.17 13:43:59

2016.11.17 10:51:21

Odmowa zabiegu przez NFZ a konieczność leczenia prywatnego

Witam, z NFZ miałem zaplanowany zabieg urologiczny. Czekałem kilka miesięcy. W dzień zabiegu w szpitalu lekarz chirurg stwierdził, że nic nie ma do operacji co było nieprawdą. Poszedłem prywatnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.16 21:4:34

Remont mieszkania - czy pracodawca musi zapłacić za błędy

Dzień dobry,
aby wskazać co Pan może i powinien zrobić, trzeba by się zapoznać z umową, którą Pan zawarł.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.16 18:1:6

Zwolnienie w ciąży przy wygaśnięciu umowy na czas określony

Witam serdecznie mam takie pytanie moja umowa o pracę zakończyła się z dniem 1.11.2016r a ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. Czy jest szansa że ktoś mnie teraz zatrudni abym ... Zobacz wątek

46 odpowiedzi

2016.11.16 16:27:40

Rozliczanie zużycia wody we wspólnocie - prawo zarządu

Nie chcę założyć wodomierza w mieszkaniu czy spółdzielnia może mnie zmusić jeżeli ja nie wyrażam zgody
... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2016.11.15 21:42:14

Licencje Creative Commons dla platformy sprzedaży podkładów muzycznych

Witam

Wraz ze wspolnikiem jestesmy w trakcie tworzenia platformy sprzedazowej w internecie, ktorej celem bedzie udostepnianie oraz sprzedaz m.in podkladow muzycznych przez procudentow (dla osob fizycznych, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.15 20:23:7

Obowiązki dziadków wobec niepracujących dorosłych dzieci

witam,

sytuacja z dziadkami w rodzinie wygląda następująco:
Moja żona jest najstarsza wnuczką wyżej wspominanych dziadków, którzy obecnie mieszkają u nas(mamy mieszkanie w bloku 45m trzy pokoje).
Dziadki ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.15 19:38:46

Czy pełnoletnia może odebrać alimenty od matki alkoholiczki

Witam,mam pytanie odnośnie alimentów.Mam 19 lat,aly czas sie ucze i mieszkam z mama i dwójką rodzeństwa.Od 2014r Ustanowiono sądownie aby nasz tata placił matce alimenty,za nas trzech.Wynoszą one ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.11.15 14:57:25

Odwołanie od mandatu MPK za przedawniony bilet - błędna wysokość opłaty

dziś spotkała mnie dokładnie taka sama sytuacja.. jak sobie z tym poradziłaś? czy ktoś jeszcze wie co powinnam zrobić i jak napisać odwołanie? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.14 23:49:56

Rozliczenie z wynajmu mieszkania - zwrot kaucji i zaliczki

[cytat]

Witam rok temu wynajelam mieszkanie wplacilam kaucjie 600 zł. W wrześniu tego roku wplacilam na poczet czynszu 2500zl. Na dzień dzisiejszy jest 1050 zł chce się pilnie wyprowadzić. właścicielka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.11.14 16:13:37

Podział majątku - prawo do domu budowanego na działce męża

mam proplem już od dawna ojcic mój już 9 lat temu zmarl nie zostawil testamentu dzisiaj do tego doszło ze brat namnie i starsze corke zucał i uderzy mnie raz moje mamewyganiaje naz zdomu w który ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.11.13 17:55:45

Spadek zadłużonego mieszkania na 18-latka

Witam , mam problem.
Jak byłem mały moja babcia przepisała na mnie mieszkanie ,
Moja matka wraz z mężem zadłużyła je nie płacąc czynszu,
Czy teraz kończąc 18 lat dostanę w spadku zadłużone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.13 12:35:9

Ustna darowizna prawa do odszkodowania za zajętą nieruchomość

Czy umowa darowizny wykonana ustnie w obecności np. świadków (rodzeństwa, żony itp) dotycząca darowania prawa do dochodzenia odszkodowania za działkę zajęta pod drogę, jest ważna? Innymi słowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.12 12:0:24

Świadectwo pracy za okres 2014-2015 - prawo do otrzymania

Dzień dobry,

niestety, z dużym opóźnieniem zorientowałam się, że były pracodawca nie wydał mi jednego ze świadectw pracy - za okres od 1.10.2014 do 30.06.2015 r. Prośby o wydanie zaległego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.11.11 19:50:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika