Forum prawne (strona 208)
odrzucenie spadku. pilne!
Zmarł mi tata, troche kończy mi sie czas na odrzucenie spadku, tata nie miał nic wartościowego, a na pewno długi. Moim pytaniem jest czy jak mama odrzuci spadek u notariusza i poda mnie i moje siostry ... Zobacz wątek2015.5.28 19:13:13
Informacje o mojej firmie umieszczone w serwisie internetowym bez mojej wiedzy.
Dzień dobryMam podobny do Pańskiego problem. Czy udało się Panu wyegzekwować usunięcie danych z bazy firm?
... Zobacz wątek
2015.5.28 14:57:59
Rejestracja dziecka
Witam.Moj problem polega na tym ze mam synka ktorego ojcem jest anglik. Ojciec dziecka nie chce zarejestrować syna w polsce a mi bardzo na tym zależy. Do rejestracji potrzebuje aktu urodzenia ojca ... Zobacz wątek
2015.5.27 22:13:32
Kredyt bez podpisu małżonka
wydaje się to mało prawdopodobnie znając procedury banku. Na każdej stronie umowy ma być podpis lu parafka i sprawdzają te dokumenty na kilka par oczu. ... Zobacz wątek2015.5.26 21:58:14
Darowizna dla syna swojej czesci ulakowej , po rozdzielności majątkowej z mężem
Mama jest po kilku sprawach sądowych mocno zmeczona . Ojeciec zostal skazany za znęcanie się psychiczne i fizycznie nad rodziną . Założył sprawę rozwodową , która została zawieszona jak ojciec ... Zobacz wątek2015.5.26 15:54:56
opieka nad dziadkiem i problemy z rodzicami
witamnapisze dokładnie jak potrafie..
Gdy mialem 7lat babcia mi zmarła, przed smiercia kazala zapisac dziadkowi dom..dziadek to zrobił tak jak babcia kazala..niestety bylem dzieckiem czyli osoba ... Zobacz wątek
2015.5.25 22:54:39
Umowa zlecenie - nieodprowadzone składki ZUS.
Witam serdecznie.W związku z popełnieniem błędu przez pracownika działu płac w miesiącach od września 2014 do marca 2015 nie zostały odprowadzone ode mnie składki ZUS (Jestem studentką od ... Zobacz wątek
2015.5.25 17:58:19
urlop macierzyński a szkoła
Witam mam pewien problem. Jestem uczennicą 2 klasy zawodowej (fryzjer) zaszłam w ciążę 1 semestr w szkole i na praktykach mam zaliczony a w 2 semestrze szkołe mam zaliczoną a na praktykach mam urlop ... Zobacz wątek2015.5.25 14:57:48
Jaki metraż pszysługuje rodzinie cztero osobowej przy eksmisji i przyznaniu mieszkania socjalnego przez
Jaki metraż pszysługuje rodzinie cztero osobowej przy eksmisji i przyznaniu mieszkania socjalnego przez sąd gdyż posiadam dwoje dzieci chłopca i dziewczynke ... Zobacz wątek2015.5.25 10:6:27
rozliczenie umowy zwrotem zaliczki za inną, rozwiązaną umowę
Podpisałem 3 umowy o dzieło z nierzetelnym meblarzem. Jesteśmy już miesiąc po ostatecznym terminie, po pismach wyznaczających dodatkowy termin, kary umowne już są w mocy.. itd.Zapłaciłem 3 ... Zobacz wątek
2015.5.25 8:58:24
Alimenty od Matki
Witam serdecznieNa początku chciałbym zaznaczyć ze jestem tutaj nowy a to oznacza także desperacje/ostateczność w odzyskaniu alimentów jakie zostały nałożone na moja matkę od roku 2000, mogłem ... Zobacz wątek
2015.5.24 17:21:34
Lokal zastepczy na czas remontu mieszkania kwaterunkowego
Witam. Mieszkam od urodzenia w mieszkaniu komunalnym 65m2, wczesniej glownym najemca byl moj ojciec (teraz prawo do najmu mam ja), a przed nim moja babcia. Jestem jedynym lokatorem tego mieszkania. Zaznacze ... Zobacz wątek2015.5.23 18:56:44
propozycja z pracy od PUP a dotacja
Witam.Zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy zaby skorzystac z dotacji na zalozenie dzialalnosci gospodarczej. Gdy ustalalam z doradca Indywidualny Plan Dzialania wyraznie o tym powiedzialam. Zaczalam ... Zobacz wątek
2015.5.23 11:57:22
Czy komornik moze zabrac dotacje przeznaczona na przedszkole niepubliczne
Należało szybko złożyc komornikowi listy płac i zarządac zapłaty wynagrodzeń dla pracowników. Ma obowiązek to zrobić! ... Zobacz wątek2015.5.22 18:9:32
Współwłaściciel samochodu - umowa
Witam :)Mam sprawę prostą być może.
Użytkuję samochó rodzinny, który nie jest zarejestrowany na mnie. Żeby dokonać różnych formalności, muszę zostać współwłaścicielem samochodu. ... Zobacz wątek
2015.5.22 15:41:26
pytanie o nagranie
pytanie o nagranie urzędnik nagrał za zgodą petenta rozmowę, gdyż petent często zmieniał zdanie i pisał skargi ze urzednuik klamie w swoich pismach. Petent został zapytany czy się zgadza na nagranie ... Zobacz wątek2015.5.22 15:0:42
pytanie o nagranie
pytanie o nagranie urzędnik nagrał za zgodą petenta rozmowę, gdyż petent często zmieniał zdanie i pisał skargi ze urzednuik klamie w swoich pismach. Petent został zapytany czy się zgadza na nagranie ... Zobacz wątek2015.5.22 14:59:59
Problemy z bratem
Witam!Mój problem dotyczy młodszego brata. Aktualnie ma 17 lat, w lipcu kończy 18.
Jest osobą bardzo agresywną, szczególnie w sytuacjach stresowych. Wyzwiska pod moim adresem lecą za każdym ... Zobacz wątek
2015.5.22 1:41:39
mandat za parkowanie od straży miejskiej
Ponad pół roku temu znalazłem za wycieraczką wezwanie od strazy miejskiej w zwiazku z niezastosowaniem sie do znakow drogowych.samochód stal na wyznaczonym miejcu parkingowym ale nie wzdłuż jak ... Zobacz wątek2015.5.21 19:6:43
Odstąpienie od umowy najmu przez przedsiębiorcę
Witam,jestem postawiony w ciężkiej sytuacji.
Kilka dni temu podpisałem umowę najmu lokalu z Zrzeszeniem Właścicieli Nieruchomości do którego osoba, która chciała nam lokal wynająć.
Umowę ... Zobacz wątek
2015.5.21 13:0:8
opłata recyklingowa - planowane zniesienie
Witam.Zgodnie z najnowszymi przepisami opłata recyklingowa, od sprowadzonego z kraju Unii Europejskiej samochodu, zostanie zniesiona z dniem 1 lipca 2015r. ( senat miał zatwierdzić uchwałę w dniu ... Zobacz wątek
2015.5.20 21:18:13
Umowa o pracę razem z umową zlecenie?
Witam,pracuję w pewnej firmie w oparciu o umowę o pracę. W czasie pracy w tej firmie znalazłam inną, która bardziej odpowiada mojemu wykształceniu i jest atrakcyjniejsza. W nowej pracy zatrudnienie ... Zobacz wątek
2015.5.20 18:59:24
Rozgraniczenie, zasiedzenie ?
Witam serdecznie,
Czy w niżej opisanej sytuacji jest szansa na korzystne dla mnie rozwiązanie sprawy o rozgraniczenie?
Na granicy działek stoi stary płot, na pewno stoi dłużej niż 30 latcoś ... Zobacz wątek
2015.5.20 14:41:42
Polisa miniAC - kradzież - problem z wyceną
Witam,założyłem konto na forum gdyż potrzebuję porady, ewentualnie wskazówki pt "czy w ogóle warto zajmować się tym tematem". Otóż skradziono mi samochód, oczywiście na policji "brak ... Zobacz wątek
2015.5.20 14:15:0
Dane osobowe uczniów na wywiadówce
Witam,kuzynka zadała mi dzisiaj pytanie, na które nie znam odpowiedzi.
Sprawa wygląda następująco.
Podczas wywiadówek wychowawca na ekranie w formie prezentacji przedstawia przed rodzicami oceny ... Zobacz wątek
2015.5.19 23:30:36
Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa - brak płaconych alimentów
Na Pani miejscu w pierwszej kolejność udałaby, się do komornika, on sprawdzi wypłacalność męża i w przypadku gdy będzie niewypłacalny to wyda Pani stosowne zaświadczenie z którym uda się ... Zobacz wątek2015.5.19 14:42:28
Licytacja Komornicza A lokatorzy? Pilnie potrzebna pomoc
i jak, podszedłeś do licytacji?, bo odpowiedzi jak widzę brak, z resztą nie dziwię się - takie informacje/usługi są płatne :)anyway - zainteresowany nadal? ... Zobacz wątek
2015.5.19 10:49:21
przeprowadzka do Austrii podczas sprawy karnej w Szwecji
Witam,Prosze o pomoc. Moj chlopak mieszka i pracuje od trzech lat w Szwecji. Ja mieszkam na stale w Austrii.
Kilka miesiecy temu spowodowal wypadek. Prowadzil pod wplywem alkoholu, uciekl z miejsca ... Zobacz wątek
2015.5.19 9:24:40
przemeldowanie do Austrii a renta
WitamPobieram rentę w Polsce i zamierzam się zameldować w Austrii (wynająć mieszkanie) czy będę miał prawo do renty w tym państwie?
Czy muszę się wymeldować w Polsce? ... Zobacz wątek
2015.5.18 21:37:51
Zwrot podatku za nagrode w programie lojalnościowym?
Witam,od kilku lat prowadzę firmę remontowo-budowlaną. Pół roku temu dołączyłem do progamu lojalnościowego Mistrzowie Tytana: http://mistrzowietytana.pl/ Chodzi w nim o to, by kupować produkty ... Zobacz wątek
2015.5.18 20:53:43
Nauczyciel kontraktowy a nie przedłużenie umowy o pracę
Zostałam zatrudniona w 2011 roku na zastępstwo w szkole podstawowej na pół etatu. W tym czasie zrobiłam studia podyplomowe uprawniające do nauczania innego przedmiotu w tejże szkole - studia z dofinansowania ... Zobacz wątek2015.5.18 19:29:27
rozdzielność majątkowa a zapłata za korzystanie z auta
Hej mam pewien problem, a mianowicie, z byłym mężem w 2008 roku mieliśmy rozdzielność majątkową, w 2011 r zakupiliśmy nowe auto, w dowodzie rejestracyjnym widniejemy oboje, w 2013 r rozwiedliśmy ... Zobacz wątek2015.5.17 19:26:14
nie mogę odzyskać należnych mi pieniędzy
Witam, proszę o radę, jakie powinnam podjąć kroki aby odzyskać pieniądze. Umówiłam się słownie z kobietą że zapłaci mi 300 zł za pokrycie moim psem jej suni. Nie mamy żadnej spisanej umowy. ... Zobacz wątek2015.5.17 16:2:21
Rafał Chmielewski-ocena
Dzień dobry Rafale. nie mam gdzie wpisać opinii o jaką mnie prosisz w email.Pod Tym nazwiskiem wyświetla się zupełnie ktoś inny.Serdecznie dziękuję ,za ta wiadomość, ale niestety mój problem ... Zobacz wątek
2015.5.16 22:45:31
Grzywna lub odsiadka? I co dalej?
Moj brat dostal kiedys tam list z sadu ze ma 500zl grzywny do zaplacenia ewentualnie 10 dni odsiadki (1dzien=50zl). Nie wiedzial gdzie to sie placi wiec czekal na kolejny list a noż przyjdzie z jakims ... Zobacz wątek2015.5.16 18:48:16
Dzicz Celna - Polonez Parcels i agencja celna Colex
Ten artykul opisuje moj problem: http://slomski.us/2010/11/05/dzicz-celna/Za pośrednictwem Polonez wysłałem (ja jestem nadawcą) starą kliszę fotograficzną. Colex w Warszawie ją zatrzymał (nie ... Zobacz wątek
2015.5.16 17:0:6
czy mozna żadać odszkodowania za zniesławienie?
Dzien dobry. Ja chcialam sie dowiedziec czy mozna zadac odszkodowania za znieslawienie publiczne? ... Zobacz wątek2015.5.16 12:43:26
Witam Czy w UK mozna ustanowic rozdzielnosc majatkowa?
WitamCzy w UK mozna ustanowic rozdzielnosc majatkowa? ... Zobacz wątek
2015.5.15 21:54:27
Zwolnienie Dyscyplinarne a l4
Witam wiele wątków czytałem ,jednak żaden z nich ,bynajmniej nie znalazłem nie wyjaśnia dokładnie mojego problemu.W trakcie l4 pracodawca może nas zwolnić ,gdy coś zrobimy. Jest to dla mnie ... Zobacz wątek
2015.5.15 16:12:48
Jakie sa najlepsze kursy na doradcę podatkowego?
Poszukuję skutecznego kursu na doradcę podatkowego. Słyszałem, że kurs http://perkmylife.com/view/doradca-podatkowy jest bardzo dobry. Czy ktoś skończył taki kurs i może wypowiedzieć się w tym ... Zobacz wątek2015.5.15 13:47:32
pilne
pilne czy ospba nie pełnoletnia jak jest pewnej osobie dłużna pieniendzy za jakiś filmik i ta osoba pujdzie do komornika z tym czy coś jej grożi i co takiego... Zobacz wątek
2015.5.14 23:9:19
ważne
ważne mam putanie czy jeżeli jesteś koledze winien pieniedzy to czy on może iść z tym do komornika i co grozi takiemu czemuś ... Zobacz wątek2015.5.14 23:5:30
zakup mieszkania przed ślubem a współwłasność
WitamZamierzamy wraz z narzeczoną jeszcze przed ślubem zakupić mieszkanie, na zasadach współwłasności. Pytanie mam odnośnie mojego wkładu pieniężnego do kupowanej nieruchomości. Posiadam ... Zobacz wątek
2015.5.14 21:6:30
jak cofnąć ubezwłasnowolnienie?
Należy złożyć wniosek o uchylenie ubezwłasnowolnienia do sądu okręgowego.Wniosek może złożyć również ubezwłasnowolniony.Należy jednak pamiętać ,że w Polsce jak zawsze wymiar sprawiedliwości ... Zobacz wątek2015.5.14 7:28:2
Czy w polsce zdażył się chociaż raz cud i sąd komokolwiek w polsce uchylił ubezwłasnowolnienie?
Czy w polsce zdażył się chociaż raz cud i sąd komokolwiek w polsce uchylił ubezwłasnowolnienie? ... Zobacz wątek2015.5.14 6:57:53
Czy sąd po przeprowadzeniu całej procedury to znaczy wstępne przesłuchanie,wykonanie opini biegłych.Może
Czy sąd po przeprowadzeniu całej procedury to znaczy wstępne przesłuchanie,wykonanie opini biegłych.Może uchylić ubezwłasnowolnienie częściowe bez przeprowadzania rozprawy np na posiedzeniu niejawnym ... Zobacz wątek2015.5.14 6:56:10
Co ze mną i z dzieckiem ?
Witam :)Moja sprawa jest dosyc skomplikowana ...
Mam 15 lat i jestem wychowanką młodzieżowego ośrodka socjoterapii. ( ośrodek jest do ukończenia gimnazjum ) Właśnie kończę tam 3 gimnazjum ... Zobacz wątek
2015.5.13 15:30:11
Wymeldowanie
Mój przyjaciel od kilku lat mieszka na stancji z swoją narzeczoną. jego ojciec wymeldował go z domu rodzinnego w którym miał stały meldunek.Jego narzeczona nie ma możliwości żeby go zameldować ... Zobacz wątek2015.5.13 14:51:5
zameldowanie.
W mieszkaniu 22m2 są zameldowane 4 osoby . Czy jest możliwość zameldowania jeszcze jednej osoby na tymczasowo.Ta osoba została wymeldowana z domu rodzinnego , ponieważ od kilku lat mieszka na stancji ... Zobacz wątek2015.5.13 14:34:5
Podwyższenie opłat miesięcznych o abonament internetowy.
Zarząd Wspólnoty podpisując umowę o świadczenie usługi internetowej ( opcja niepotrzebna i podzielone koszty na wszystkich członków WM ) co podnosi koszt miesięcznych opłat każdemu członkowi ... Zobacz wątek2015.5.13 13:45:3
Masz inne pytanie do prawnika?