Forum prawne (strona 208)

Sprzedaż samochodu z podrabianiem podpisu współwłaściciela

Witam, Za podrobienie podpisu ewentualnie sprawa karna. Na tej podstawie można ewentualnie domagać się zwrotu części otrzymanych pieniędzy za sprzedany samochód. Jednakże roszczenie to może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.20 20:52:7

Spadek z Anglii - rachunek za prowadzenie sprawy

Witam, Radzę po prostu skontaktować się z biurem, które prowadzi sprawę i zażądać szczegółowych wyjaśnień. Formy rozliczenia są różne. Jednak czynności jakie zostały ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.20 20:27:29

Sprawdzenie sprawy spadkowej po nieznanym dziadku

Witam, Można próbować sprawdzić ewentualnie w sądzie spadku. Takim sądem zawsze jest właściwy sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.20 20:22:32

Alimenty przy posiadaniu nieruchomości rolnej i kredycie hipotecznym

Witam,

Jeżeli mąż nie przyczynia się do zaspokojenia podstawowych potrzeb rodziny to może Pani na podstawie art. 28 krio wystąpić do sądu w celu wydania przez sąd nakazu wypłaty całości ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.20 20:6:12

Gwarancja na wymienioną część pralki - koszty serwisu

Zakupiłam pralkę dn. 01.09.2012r ale ponad rok później (okolice listopada 2013r.) zaczął szwankować bęben i po wezwaniu serwisanta wymienił uszkodzoną część i dał na nią roczną gwarancję. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.20 15:13:0

Umorzenie obowiązku alimentacyjnego wobec dorosłych synów

Należy złożyć do sądu pozew o ustalenie że obowiązek alimentacyjny wygasł. Wzór takiedo pozwu można pobrać tutaj. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.20 14:56:51

Darowizna działki od ojczyma - procedura i koszty

Dzień dobry !

Opiszę swój problem. Mój ojciec przepisał dom wraz z przylegającą do niego ziemią (ok 2000m2) na mnie - posiada wymowę do śmierci, mieszkamy w tym domu. Chciałem wydzielić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.20 8:17:57

Zawarcie umowy przez internet - regulacje prawne i potwierdzenia

Witam,

zastanawiam się czy są jakieś regulacje prawne jak powinien wyglądać proces zawarcia umowy przez internet?
Czy prawo reguluje jak powinno wyglądać potwierdzenie zawarcia umowy?
Czy adres ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.19 16:11:17

Wypowiedzenie umowy najmu lokalu handlowego - terminy i procedura

Witam,. Mam problem z Najemcą. Umowa, którą podpisałam jako Wynajmujący jest na okres 5 lat. Najemca za moją zgodą mógł przeprowadzić remont w mieszkaniu, w zamian za to nie uiszczał ustalonej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.19 14:19:31

Umowa dożycia z ciocią - podatki od nieruchomości

Jeżeli podpiszę z ciocią umowę dożycia (pół mieszkania było cioci i teraz miesiac temu otrzymała drugą połowę jako spadek po mężu) za opiekę to muszę zapłacić 2% podatku od wartości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.19 8:31:56

Rekojmia przy odmowie przesadzenia własności wylicytowanej nieruchomości

Czy w przypadku odmowy przesadzenia wlasnosci przez sad wylicytowanej nieruchomosci rekojmia przepada. Wylicytowalem nieruchomosc na licytacji komorniczej. Zgodbie z wezwaniem wplacilem na rachunek sadu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.18 16:59:45

Nagana w pracy - wpływ na premię i benefity

Witam dostałem naganę w pracy z wpisem do akt. W związku z zaistniałą sytuacja czy mogę liczyć na premię UZNANIOWĄ w moim przypadku oraz na wszystkie dodatkowe benefity nagrodowe które wypłaca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.18 13:51:36

Przemoc w sprawie spadkowej - działania męża współwłaścicielki

W wielu miastach możliwe jest zasięgnięcie darmowych porad prawnych, jeśli nie ma Pani koncepcji, może warto od tego zacząć, by znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia. Niemniej jednak, sądząc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.18 11:18:10

Główny najem lokalu po śmierci dziadków - prawo do zostania

Witam! w wieku 18 lat rodzice wyrzucili mnie z domu. "przygarneli" mnie dziadki. Dziadek zmarl w 2007 roku , a babcia w tym roku. W lokalu jestem zameldowany od 10 lat przez ten caly czas zajmowalem sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.17 19:59:52

Odszkodowanie po wypadku przy pracy przez agencję tymczasową

Witam Forumowiczów,

Mam pytanie, na początku 2012 r uległem wypadkowi przy pracy. Ztrudniony byłem przez agencję pracy tymczasowej. Przez firmę zewnętrzną staram się o odszkodowanie od zakładu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.17 12:11:14

Niewykonanie zlecenia - odpowiedzialność bez listy obowiązków

Czy zleceniodawca może nie zapłacić za wykonywanie zlecenia bo np uzna, że to źle robiłam? (wcześniej nie wnosił uwag ani wezwań do należytego wykonania umowy ani nic nie zgłaszał).

Pracowałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.17 12:3:40

Obowiązek telefonicznego powiadamiania o zwolnieniu chorobowym

Witam a co w przypadku gdy zwolnienie lekarskie otrzymałem np 17.09
17.09 i 18.09 mam wolne (praca w systemie 4 brygadowym).
Mogę w tym przypadku poinformować 19.09? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.9.17 11:15:26

Czas na zwrot rzeczy do sklepu - prawa konsumenta

Wymieniłem rury spustowe rynny i pomalowałem elewacje klatki bo nie mogłem doprosić się spółdzielni moje pytanie jest takie czy spółdzielnia jest zobowiązana wrócić mi koszty ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.9.17 11:7:3

Sprzedaż samochodu na raty - odzyskanie pojazdu po niestawieniu się

Witam.

Trochę to skomplikowane.

Dziadek ma samochód, ja jestem współwłaścicielem i widnieje w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel.

Problem jest taki ,że dziadek "sprzedał" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.16 21:13:5

Zmiana dostawcy energii przez pracownika Tauronu

Zmiana dostawcy energii Sytuacja wygląda typowo. Moja żona będąc w Tauronie chciała zmienić taryfę z półrocznego rozliczania na taryfę miesięcznego rozliczania. W chwili zamętu jakim był Nasz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.16 16:58:20

Zmiana działki rolnej na budowlaną z podziałem - procedura i koszty

Dzień dobry

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda proces zmiany dużej działki rolnej na budowlaną z jednoczesnym jej podziałem.
Chodzi mi o to jak np chciałbym kupic ok 20 hektarów działki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.16 16:32:58

Roszczenia współwłaściciela za korzystanie z mieszkania

11 LAT BYŁAM Z BRATEM WSPÓŁWŁAŚCICIELEM MIESZKANIA PO TACIE. BRAT MIESZKA ZA GRANICĄ I NIE ZAJMOWAŁ SIĘ MIESZKANIEM, ANI TEZ NIE CHCIAL GO SPRZEDAĆ. W KOŃCU WYRAZIL JEDNAK ZGODĘ I TA SPRAWA ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.16 14:50:52

2014.9.16 14:6:21

Jak nie płacić abonamentu RTV?

W wyjątkowych sytuacjach można składać wniosek do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o umorzenie zaległości za abonament RTV. Wzór wniosku można pobrać TUTAJ. ... Zobacz wątek

57 odpowiedzi | Strony: 1 2

2014.9.16 12:36:42

Odzyskanie rzeczy zabranych przez ojca z zakazem zbliżania

Na początku dodam że nie wiem czy właściwy dział.
Mam taką sytuacje, że ojciec chce nam zabrać telefon(jest na niego na karte) i inne wyposarzenie(poprzez wójków) bo na razie ma zakaz zbliżania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.16 12:21:11

Utrudnianie współdecydowania o dziecku przez prawnego opiekuna

Witajcie
chciałabym dowiedzieć się na jaki paragraf, poza art97 par2, powołać sie jeśli rodzić mający pełną władze utrudnia dostęp do wiadomości z zakresu nauki czy leczenia.
Ograniczenie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.9.16 10:52:12

Błędny pozew pełnomocnika - możliwość naprawy i odzyskania należności

Witam. Mój radca(z urzędu) nie przekazał mi informacji o opinii biegłego(dzwoniłem). Wczoraj otrzymałem z sądu informacje o rozprawie,zadzwonił i stwierdził że też otrzymał razem z opinią ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.9.16 10:37:3

Intercyza a obowiazki wobec MOPS po slubie

Z tego co mi powiedziano to nie ma innej możliwości zmuszenia dzieci aby płaciły na ojca niż oddanie sprawy do sądu a tego podobno nie może zrobić MOPS. Daj znać co z tego wyszło. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.9.16 0:2:14

Zdanie mieszkania ADM za drogie - możliwość zamiany na mniejsze

Witam.

Mam takie pytanie. Mieszkam z rodzicami w wielkim mieszkaniu w starym budownictwie - mieszkanie ma 100m2. Nie jest to kamienica, nie ma wysokich sufitów. Ogrzewanie centralne, terma, woda bieżąca, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.15 20:30:46

Zameldowanie osoby na czas określony bez zgody współwłaściciela

JESTEM WSPOLWLASCICELEM 1/4 POSESJI,CZY MOGĘ ZAMELDOWAĆ W MOJEJ CZĘŚCI OSOBĘ NA CZAS OKRESLONY 2 LAT BEZ ZODY POZOSTAŁEGO WSPOLWLASCICIELA ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.15 19:44:42

Nakaz zapłaty od firmy windykacyjnej za ubezpieczenie MTU

Witam ,
Mam nadzieję , że rozwiązałeś to pomyślnie i złożyłeś sprzeciw w stosownym terminie, czyli skuteczny.Nie wiele jednak Ci to pomoże , bo pewnie sprawa trafiła już do sądu w miejscu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.9.14 15:51:11

Niebezpieczna stodoła współwłasność - rozebranie bez zgody sąsiada

Witam. Mój problem polega na wspólnej stodole z sąsiadem. Stodoła ma około 12 m wysokości i ponad 100 lat, jest juz poważnym zagrożeniem, od kilku lat po prostu do niej nie wchodzimy bo grozi zawaleniem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.14 14:1:59

Przemoc w internecie i groźby samobójcze - odpowiedzialność prawna

Witam.

Moja sprawa jest dość złożona. Przez dłuższy czas pisałam wiadomości do jednego chłopaka. On nie odpisywał na nie, ale publikował je na forum internetowym, gdzie wszyscy użytkownicy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.13 14:1:17

Zwrot nadpłaconej opłaty sądowej - żądanie odsetek od zwłoki

Dostałam pismo z sądu, że należy mi się zwrot nadpłaconej części opłaty sądowej (bo za dużo zapłaciłam) oraz zwrot 3/4 wymaganej w niniejszej sprawie opłaty po uprawomocnieniu się przedmiotowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.12 17:29:11

Groźby przez internet od osoby z Niemiec - możliwość pomocy policji

Nie byłam pewna, w jakim dziale umieścić pytanie, więc zamieściłam je tutaj- czy mogę w jakiś sposób obronić się w przypadku gróźb kierowanych do mnie przez Internet? Są to groźby, zastraszenia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.9.12 15:2:14

Opłaty za różnice programowe na uczelni przy przeniesieniu

Spróbuj napisać podanie, ze jesteś w trudnej sytuacji finansowej i prosisz o umorzenie zapłaty, bo nie masz środków, jesteś studentką itd przedstaw swoją sytuację, może się uda ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.9.12 10:3:49

2014.9.11 19:26:34

Oszustwo w komisie rękodzieła - odzyskanie przedmiotów

Witam
Bardzo chciałabym prosić o pomoc, gdzie mam się udać i do kogo zwrócić się o pomoc w odzyskaniu moich przedmiotów, które wstawiłam w komis do galerii rękodzieła, która zwinęła działalność.
To ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.11 9:5:41

Sprawdzenie w KRD na stanowisko huntera w banku

Czy bank może złożyć zapytanie do krk na stanowisko hantera? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.10 19:26:27

Używanie imienia i nazwiska na paragonach po zakończeniu pracy

Witam

Od dwóch lat nie pracuje w firmie, która wciąż wystawia paragony z moim imieniem i nazwiskiem jako osoby obsługującej. Czy nie jest to niezgodne z prawem?

Pozdrawiam
Karolina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.10 14:14:15

Rozwód z Syryjczykiem w Grecji - jak rozwiązać małżeństwo?

Witam
2,5 roku temu zawarlam zwiazek malzenski z Syryjczykiem w Grecji.
Malzenstwo jest zarejestrowane w urzedzie stanu cywilnego w polsce. Maz przebywa obecnie za granica i nie ma mozliwosci przyjazdu ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2014.9.9 23:40:37

Oszustwo Orange - wezwanie do zapłaty za telefon odebrany przez oszusta

Mam następujący problem.

Ktoś w kwietniu 2014 zdobył moje dane z dowodu osobistego, zamówił Iphona w sieci Orange kurierem, podrobił podpis i oczywiście odebrał telefon.

Do mnie Orange wysyłał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.9 11:47:41

Zakup nieruchomości w Polsce przez mieszkańca Anglii - podatki

Witam,

Od 9 lat mieszkam w Anglii i chcialabym kupic dzialke z domem (wybudowanym w 2013 roku w stanie surowym, zamknietym)w Polsce. Jestem po wstepnej rozmowie ze sprzedajacym. Chcialabym wiedziec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.9 11:3:0

Ojciec alkoholik i kontakty z dziećmi - ograniczone prawa rodzicielskie

Witam!!! Mianowicie moim problemem jest mój były mąż który pije ma ograniczone prawa do 2 weekendów w miesiącu. Owszem syn na początku jeździł do ojca ale odoził go często po alkoholu samochodem, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.9.8 19:1:33

Dochody konkubenta w sprawie alimentów - uwzględnianie w podstawie

narzeczona ma 3 dzieci jedno jest moje, na pozostała 2 ma zasadzone aleimety. Wypłaca je fundusz alimentacyjny z racji ze ojciec jest nie wypłacalny.
Przy składaniu nowego wniosku potrzebne sa jej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.8 15:18:42

Zgubienie dziecka przez przedszkolankę - konsekwencje prawne

Przedszkolanka nie dopilnowała dziecka gdy przyszłam po dziecko powiedziala że nie wie gdzie jest i kiedy znikneło zrobiła sie afera zadzwoniłam po policje po 2 godzinach okazało sie że dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.8 14:41:42

Wykup części domu po rozwodzie

Najlepiej sam jej założ sprawę. Ale oczywiście najlepiej byłoby się dogadać... A kto finansował budowę domu? Może masz większe dochody i finansowałeś większą część budowy? Wydaje mi się, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.9.8 14:38:37

Wspólne mieszkanie po rozwodzie

Okropna sytuacja, współczuję. Że też mąż nie poczuwa się do tego, żeby się wyprowadzić... Rozumiem, że mieszkanie jest nadal Waszym wspólnym majątkiem? Może założ mu sprawę o podział ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.9.8 14:21:48

Zrzeczenie się spadku - możliwość odwołania przez rodzinę

Witam mam taką sytuację,rodzina zrzekła się na mnie spadku po babci i dziadku,2 lata temu,a teraz firma mieszcząca się obok chce tą ziemie wykupić i rodzina chce odwołać te oświadczenia bo myślą,że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.8 14:13:57

Przekazanie grobowca bratankowi - wymagane dokumenty

Chcę przekazać grobowiec stojący na mnie bratankowi.
Czy musi byc to dokument i jaki spisany u notariusza czy tylko pomiędzy zaineresowanymi czyli ja i bratanek [[ w drugim przypadku przekazuje inny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.9.7 15:43:10

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika