Forum prawne (strona 210)
Brak informacji na temat majątku po zmarłych dziadkach.
Witam Wszystkich Użytkowników tego forum, potrzebuje Waszej opinii na temat właściwego postępowania przy ustaleniu majątku jaki posiadali dziadkowie. Byli osobami bardzo zamożnymi a moja wiedza ... Zobacz wątek2015.5.8 14:48:1
TRUDNA SYTUACJA DZIECKA PO ROZWODZIE RODZICÓW (ALIMENTY)
zgadzam sie z osoba powyzej... ... Zobacz wątek2015.5.8 6:52:53
wynajem mieszkania obcokrajowcom a meldunek i us
Mam BARDZO pilne pytanie. Chcę wynająć mieszkanie cudzoziemcowi, który nalega, by został tam zameldowany. Po przekopaniu internetu nie wydaje się to być zbyt niebezpieczne. Pytanie jednak jest takie:1. ... Zobacz wątek
2015.5.6 22:43:6
Dane osobowe w uchwale rady miasta
Uchwała rady miejskiej w sprawie rozstrzygnięcia o sposobie rozpatrzenia uwagi złożonej przez Państwa: (imiona i nazwiska osób składających uwagi) do ustaleń projektu miejscowego planu zagospodarowania ... Zobacz wątek2015.5.6 22:7:50
Budowa domu a długi przedślubne-czy dom zajmie komornik?
Witam.Mam pytanie bo boje sie zajęcia domu-czy ktoś jest w stanie mi napisać jak to może być?
niedługo biore ślub.
Narzeczony ma długi sprzed kilku lat.Nie znaliśmy sie gdy powstały te długi.Ja ... Zobacz wątek
2015.5.6 19:56:39
Zwrot zaliczki za samochod niezgodny z ogłoszeniem
WitamCzy prosze o pomoc w odzyskaniu zaliczki wplaconej za samochód.
Planuje zakup samochodu, rozmawiałem w pewnym handlarzem z Radomia i w celu weryfikacji samochodu przez rzeczoznawce sprzedajarzy ... Zobacz wątek
2015.5.6 16:2:12
Skarga na czynności komornika, zwrot kosztów egzekucji.
Witam!W lipcu ub.roku zakończyłem spłatę długu na rzecz wierzyciela poprzez komornika,który pobierał raty długu z ZUS (spłata z renty).Mam na to stosowne zawiadomienie o zaprzestaniu potrąceń ... Zobacz wątek2015.5.6 14:9:40
Co sądzicie o Lexperto? (pożyczka 1500 zł)
Znam temat jak dla mnie warto wydać te 300zł i mieć problem z głowy.Dług mam rozłożony na mniejsze raty , które mogę spłacać regularnie.
Nie naliczane mam już odsetki karne. ... Zobacz wątek
2015.5.6 13:22:49
Książeczka mieszkaniowa a podatek od darowizny
Szanowni Państwo.Potrzebuję porady dotyczącej interpretacji oszczędnościowej książeczki mieszkaniowej (OKM) jako darowizny. Moi rodzice założyli na mnie OKM i wpłacają na nią stale kwoty ... Zobacz wątek
2015.5.5 22:47:51
Towar niezgodny z opisem - odmowa przyjęcia reklamacji.
Witam. Wiem, że problem błahy, ale już raz spotkała mnie podobna sytuacja i zdecydowałam, ze tym razem nie odpuszczę. Kupiłam na serwisie szafa.pl od pewnej użytkowniczki sukienkę (a więc od ... Zobacz wątek2015.5.5 15:9:15
korupcja, nie sprawiedliwy podział majatku
Witam.Mam nie mały problem a dokładnie moja mama.
W sadzie rejonowym giną dosłownie papiery z sprawy rozwodowej, podzialu majatku i innych waznych faktow z tego co moj ojciec robil przez cale ... Zobacz wątek
2015.5.5 13:41:37
Roczna przerwa w nauce a alimenty z funduszu alimentacyjnego
Witam,w tym roku skończyłam liceum i jestem właśnie w trakcie matur. Rozważam roczną przerwę na wyjazd za granicę, by trochę zarobić, w maju następnego roku poprawić maturę i dopiero iść ... Zobacz wątek
2015.5.5 13:33:58
Pracownica robi mi konkurencję co z tym można zrobić?
Dzień dobry wszystkim,Mam do was drodzy forumowicze nastepujące pytanie.
Prowadzę sklep wieloranżowy i zatrudniałem swego czasu pracownicę przez około 2 lata teraz zrezygnowała z pracy i zachowała ... Zobacz wątek
2015.5.5 10:8:36
Darowizna drugiego mieszkania
WitamMam pytanie, otóż mam pewien problem i nie wiem czy będę musiał wcześniej udać się z tym do prawnika, tak by nie zaskoczyło mnie płacenie olbrzymiego podatku od darowizny.
Otóż 3 lata ... Zobacz wątek
2015.5.5 3:25:41
Witam chcem porad od was jak mam walczyc z komornikiem
1/pisz skarge na czynnosci komornika2/ fo sadu rodzinnego pozew o zmniejszenie alimentow z motywacja ze spidziewasz sie dziecka ... Zobacz wątek
2015.5.4 21:30:30
Nawiązka.
Witam odrazu przejdę do sedna mojego problemu otóż:W pazdzierniku 2014r zostalem pobity z lekkim uszczerbkiem na zdrowiu a całe zajscię zgłosiłem na pilicji.
W grudniu 2014 odbyła się rozprawa ... Zobacz wątek
2015.5.4 18:30:9
moje pytanie: rodzice się rozwiedli, maja kredyt na dom w ktorym mieszkam ja i mama, mama jest bezrobotna
moje pytanie: rodzice się rozwiedli, maja kredyt na dom w ktorym mieszkam ja i mama, mama jest bezrobotna kredyt spłaca ojciec ktory tu nie mieszka, ja pracuje na najnizszej krajowej i do tego studjje. ... Zobacz wątek2015.5.4 11:53:22
EPU (e-Sąd): brak aktualnego adresu Pozwanego
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym możemy dostać na adres zameldowania , który widnieje w dowodzie osobistym. Problem polega na tym ,że jeżeli taki lis polecony ktoś za nas odbierze a nas ... Zobacz wątek2015.5.4 10:24:30
zmiana formy prawnej przedsiębiorstwa
Z tego co wiem takie regulajce istnieja,ale nie wiem czy chodzi o prawcowikow czy prxzychod.wiem, ze szwagier przekwalifikowal firme na spolke jawna, ale nei wiem, czy dlatego, ze sie oplacalo, czy musial. ... Zobacz wątek2015.5.4 9:45:55
Stawiennictwo na rozprawie?
Witam Forumowiczów,piszę z prośbą o poradę. Szef miał kontrolę Inspekcji Transportu Drogowego w firmie, stwierdzono jakieś naruszenia w protokole. Szef się odwołał od tej decyzji, sprawa jeszcze ... Zobacz wątek
2015.5.3 20:6:41
uiszczenia oplaty
"Sad Rejonowy w ......... VII Wydział Karny Sekcja Wykonawcza Orzeczeń w oparciu o treść art. 44§1 kkw. art 206§1 kkw (ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Dz. U. Nr90, poz. 557, wzywa Pana do uiszczenia ... Zobacz wątek2015.5.3 17:48:32
Wypowiedzenie najmu lokalu na czas nieoznaczony
Witam serdecznie, rok temu w maju podpisalam umowe najmu lokalu, ktory sluzyl mi do prowadzenia dzialalnosci. Umowa byla podpisana na czas nieoznaczony, a okres wypowiedzenia 10 dni badz 2tygodnie (dokladnie ... Zobacz wątek2015.5.3 17:19:31
Ciężki przypadek.
Witajcie. Za miesiąc biorę ślub z obywatelem Pakistanu. Jestem samotną matką mieszkającą aktualnie w Polsce z dzieckiem. Jestem rozwódką. Ślub planowany jest w Pakistanie. Ja bez problemu mogee ... Zobacz wątek2015.5.3 13:15:35
Czy synowa (syn nie żyje)i jej dzieci a moje wnuki muszą mi dopłacać do kosztów na Dom Starców?
Czy synowa (syn nie żyje)i jej dzieci a moje wnuki muszą mi dopłacać do kosztów na Dom Starców? ... Zobacz wątek2015.5.3 10:10:25
Jak prawo definiuje ciszę nocną?
Problem niestety będzie istniał tak długo jak będzie istniał świat !Przed inteligentnym sędzią nic Ci nie grozi!
Jeżeli jesteś mężczyzną to raczej: ) nie zostaniesz ukarany za to że kroki ... Zobacz wątek
2015.5.2 16:51:55
Spadek majatku po zmarłym ojcu, podział z bratem przyrodnim
Witam, w sobote zmarl moj ojciec, juz wstepnie z bratem przyrodnim rozmawialismy na temat majątku, wstepnie sie dogadalismy co do spadku podzielilismy sie słownie na przysłowiową na razie 'gębę", ... Zobacz wątek2015.5.2 1:59:42
Reklamacja Butów
Witam. Ostatnio złożyłam reklamacje butów w CCC. Reklamacja nie została przyjęta. Zastanawiam się teraz nad odwołaniem się od reklamacji. Zauważyłam, że w miejscu "żądanie klienta" sprzedawca ... Zobacz wątek2015.5.1 19:34:21
Umowa o stowarzyszenie
Witam serdecznie, otóż mój przyjaciel zna osobę w pewnym stowarzyszeniu które zajmuje się organizacją imprez/wycieczek o charakterze survivalowym (mają sprawdzić reakcje na stres i prace zespołową). ... Zobacz wątek2015.5.1 14:37:35
Data wystawienia czy doręczenia
Jeśli chodzi o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym mamy czas 2 tyg. na odwołanie się od nakazu, tak wiec dobrze jest się udać do kancelari prawnej aby napisała takie odwołanie. Koniecznie ... Zobacz wątek2015.4.30 16:13:20
Auto kupione w kraju bez opłaconej akcyzy
Otóż zostałem oszukany przez człowieka zajmującego się sprowadzaniem aut z zagranicy.Zakupiłem od niego auto na terenie Polski, zarejestrowane we Francji i z francuskimi tablicami i okazało się, ... Zobacz wątek
2015.4.29 20:14:1
spłata wierzyciela
Spółka z o.o. w pewnym okresie utraciła płynność finansową . Zarząd nie złożył wniosku o upadłość . Wierzyciel z powodu umorzenia egzekucji komorniczej jako bezskuteczna wobec spółki , ... Zobacz wątek2015.4.29 18:4:11
jakie pkd dla kierowania i nadzoru nad robotami budowlanymi?
ponawiam pytanie ... Zobacz wątek2015.4.29 12:50:15
slub a alimenty
Chcialabym wziasc ślub z moim partnerem ale nie wiem czy moje dzieci nie stracą zasadzonych alimentów. Czy biologiczny ojciec nadal bedzie musial płacić na dzieci czy moze jednak zwalnia go z tego ... Zobacz wątek2015.4.28 23:45:24
podatek dochodowy
jeśli nie wiecie jak wyliczyć podatek dochodowy lub podatek w rachunku wyników jest dziwnie wysoki lub niski porównując do wyniku brutto można sprawdzić, czy tak powinno być. Ja korzystam z eksperckiego ... Zobacz wątek2015.4.28 20:49:58
Ochorna danych osobowych
Proszę o odpowiedź na dwa pytania :1. Czy pracodawca może wyjąć z komputera słuzbowego dysk nie informując o tym pracownika, który odpowiada za ten komputer i okłamać go, że tego nie zrobił?
2. ... Zobacz wątek
2015.4.28 16:53:39
w sprawie naliczania ciaglych pieniedzy
w sprawie naliczania ciaglych pieniedzy Witam, Mam problem odnosnie wlasciciela mieszkania, przedstawie moja sytuacje. W 2007 dostalam wypowiedzenie z mieszkania poniewaz wlasciciel nie przedluzyl mi umowy ... Zobacz wątek2015.4.28 13:59:56
Proszę o wyjaśnienie.
Pracuję w prywatnej firmie jako dozorca- osoba sprzątająca.Samych powierzni eksploatacyjnych do sprzątania mam 3707m. przy czym na pełny etat trzeba mieć 3500m. Zatrudniona jestem na umowę o pracę. ... Zobacz wątek2015.4.28 9:49:47
2015.4.27 20:10:12
Wystawienie rachunku
WitamNie jestem obecnie zatrudniony i chcę podpisać umowę o dzieło, czy mogę w tym przypadku wystawić rachunek?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2015.4.27 12:24:3
jak pozbyc sie alkoholika
Witam mam problem i chcialabym sie dowiedziec czy moge cos z tym zrobic a mianowicie chodzi o to,mieszkam z matka ona jest najemca, wyszla za maz i ten jej maz sie wprowadzil do nas rowniez mieszka z nami ... Zobacz wątek2015.4.27 11:13:36
włączenie się do postępowania
Witam,przepraszam, ze przychodzę z takim tematem, ale już nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Studiuje administracje i został mi przydzielony referat
Temat: Podmioty na prawach strony
1. ... Zobacz wątek
2015.4.26 23:6:11
prowadzenie szkoleń na umowę o dzieło lub umowę zlecenie
Witam,Mam zamiar prowadzić szkolenia w szeroko pojętym zakresie rozwoju osobistego. Umowy mają być zawierane nie tylko z zarejestrowanymi podmiotami gospodarczymi, ale też z osobami prywatnymi. ... Zobacz wątek
2015.4.26 21:44:26
moja mama żyje tata umarł oboje są w dowodzie rejestracyjnym auta. trzeba wyrobić nowy dowód i tym
moja mama żyje tata umarł oboje są w dowodzie rejestracyjnym auta. trzeba wyrobić nowy dowód i tym samym wyrejestrować ojca jakie będą potrzebne dokumenty żeby to przeprowadzić... Zobacz wątek
2015.4.26 20:29:16
wykładnia 487 kpk czas zgłoszenia dowodów
Witam.Mam pytanie, a mianowicie: sprawa z oskarżenia prywatnego - art. 487 kpk. Czy w akcie oskarżenia muszą być zawarte wszystkie dowody, czy można je zgłosić w późniejszej fazie postępowanie ... Zobacz wątek
2015.4.26 16:0:39
Mam pytanie odnośnie przestępstwa bigamii. Jakie są środki karne za to przestępstwo? I co ze zbiegiem
Mam pytanie odnośnie przestępstwa bigamii. Jakie są środki karne za to przestępstwo? I co ze zbiegiem przepisów i zbiegiem przestępstw? Jakich art. dotyczą? ... Zobacz wątek2015.4.25 15:34:47
co zrobić z krzywdzącym planem zagospodarowania terenu
Według zatwierdzonego planu zagospodarowania przestrzennego, przez moją działkę ma przebierać trakt pieszy. Gmina zarezerwowała sobie w ten sposób pas ziemi o długości 60m i szerokości 4m.. Bo ... Zobacz wątek2015.4.25 13:32:53
czy podział działki nie jest zatwierdzeniem planu zagospodarowania terenu
Chciałbym przeprowadzić podział swojej działki.
Jednak okazuje się to problematycznie.. Gmina w 2007 roku przyjęła plan zagospodarowania terenu. I w tym planie wymyśliła sobie, że zabierze ... Zobacz wątek
2015.4.25 11:29:28
darowizna zadłużonego mieszkania
proszę o przeniesienie tamatu w odowiedni dział. mój post automatycznie wskoczył w to miejsce gdyż napisałem identyczny temat. ... Zobacz wątek2015.4.25 6:39:5
sPrawnik - system do nauki dla aplikantów i studentów prawa
sPrawnik jest innowacyjnym systemem do nauki prawa, który jest w szczególności przeznaczony dla studentów prawa, aplikantów oraz biegłych. System ten daje możliwość rozwiązywania testów oraz ... Zobacz wątek2015.4.24 23:5:58
po czyjej stronie odpowiedzialność?
Witam wszystkich forumowiczówPoniżej opisuje moją sytuację i prośbę o poradę..
Jestem wykonawcą usług budowlanych.
W ostatnim czasie wykonywałem obiekt użyteczności publicznej. Inwestorem ... Zobacz wątek
2015.4.24 18:40:57
Masz inne pytanie do prawnika?