Forum prawne (strona 212)

Czy przysługuje część spadku za zmarłego rodzica?

Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.5 14:14:27

Spadek po dziadku gdy rodzic nie żyje - prawa wnuka

Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.5 14:13:59

Spadek po dziadku - podział majątku przez ciocię bez testamentu

Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko jest na nia i ze dziadek wydal polecenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.5 14:8:49

Przelew kwoty przez nieletniego z opiekunem prawnym

witam
czy jako 14 letnia osoba mogę wykonać przelew na 606tyśięcy złotych? kiedy mój opiekun prawny pokaże dokument stwierdzający opieke nademną? bez zgody sądu itp ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.4 15:26:53

Praca w Czechach odwołana - odszkodowanie za poniesione koszty

Witam. Mój problem wygląda następująco. Otóż miałam wyjechać na 3 tygodnie do pracy w Czechach na półkolonie językowe jako organizator czasu wolnego. W meilu podano mi wolne terminy, odpisałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.4 14:54:15

Wydzielenie gruntów rolnych i założenie księgi wieczystej

Chce oddzielic grunty rolne od budynku mieszkalnego i zalozyc ksiege wieczysta dla tegoz budynku mieszkalnego. Jakie jest postepowanie i jaka kwote musze uiscic? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.4 13:50:32

Deweloper nie poinformował o zmianach w projekcie mieszkania

Witam
Prosiłabym osoby zorientowane w temacie, czy deweloper ma obowiązek poinformować kupujących mieszkanie o możliwości wprowadzania zmian do projektu i przekazanie rzutów mieszkania z dokładnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.4 13:2:41

Reklamacja samochodu - wymiany akumulatora i prawo do zwrotu

Witam.
Rok temu kupiłem Opla Corse w autoryzowanym salonie. To mój 3 Opel i z dwóch poprzednich byłem bardzo zadowolony, jednak ten już dwa razy miał wymieniany akumulator. Po prostu jak postoi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.4 0:54:33

Nakaz zapłaty przeciwko kredytobiorcy przez poręczyciela

z taką sprawą najlepiej udać się do kancelarii zajmującej się windykacją, jeśli nie macie kogoś sprawdzonego to polecam kancelarie Volenti, bo sa profesjonalni i znają się na rzeczy, ponadto ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2014.8.3 22:58:31

Samobójcza śmierć na motorowerze - odpowiedzialność rodziców nieletniego

Witam.Zarejestrowałem się na forum,ponieważ nurtuje mnie jedno pytanie.Otóż mój kuzyn wjechał motorowerem w jadącego z naprzeciwko tira.Kuzyn niestety zmarł,prawdopodobnie to było samobójstwo.Więc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.8.3 20:3:42

Konflikt sąsiedzki - zaczepki dotyczące psa i nachodzenie

Witam serdecznie, Jeżeli jest to nie odpowiedni dział z góry przepraszam -proszę o przeniesienie.

Mamy problem z dwoma sąsiadkami z naszego bloku- z tego samego piętra na którym mieszkamy, w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.2 17:4:25

Przymusowe leczenie alkoholowe ojca - procedura

Czy moge wyslac ojca na przymusowe leczenie alkoholowe ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.8.2 1:54:9

Porwanie dzieci przez matkę z działki dziadka

Pozostawiłem dzieci pod opieką dziadka, żona weszła na jego posesję chcąc je zabrać. Dziadek tych dzieci zastąpił jej drogę i zapytał się dokąd je zabiera. Matka dzieci zawołała brata ukrytego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.8.1 19:58:26

Przedawnienie wyroku i zarządzenie przeszukania po pięciu latach

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy ten wyrok został przedawniony. Właśnie otrzymałem informację o zarządzeniu otwarcia i przeszukania lokalu a od wyroku minęło ponad 5 lat. Spłaciłem grzywnę ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.8.1 12:40:2

Sprzedaż samochodu po zmarłym ojcu bez dziedziczenia spadku

Witam.

Po moim zmarłym ojcu pozostał jedynie samochód. Spadek po nim został przez całą rodzinę odrzucony. Sąd umorzył zawieszone wcześniej postępowanie spadkowe - brak ustalenia dalszej rodziny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.31 23:0:40

Zgubienie piły przez serwisant - odzyskanie lub odszkodowanie

Witam, mam taki problem. Ponad pół roku temu oddałam piłę spalinową do serwisu. Pan serwisant przez 2 miesiące mnie zwodził, tłumacząc się nawałem pracy i brakiem czasu. Po 2 miesiącach powiedział, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.30 23:11:0

Skarga do Strasburga za bezczynność w zwrocie nieruchomości

Poszukuje osoby celem wymiany doświadczeń, która składała skargę do strasburga na bezczynność organu państwowego w przedmiocie zwrotu nieruchomości prawowitym właścicielą na dostawie art.6 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 16:50:6

Hipoteka na nieruchomości w spadku - wymazanie i egzekucja

Witam,
Otrzymałam w spadku po babci nieruchomość ale wcześniej nie zrobiłam zmiany zapisu w księdze wieczystej więc babcia była cały czas właścicielem. W maju więc wystąpiłam w dziale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 16:4:23

Nakaz zapłaty od uczelni - sprzeciw i zwolnienie z kosztów

Witam. Po roku czsu dostałam z sądu nakaz zapłaty 1600zł uczelni za 6 semestr oraz zwrot kosztów sądowych. Jest troche skomplikowana sytuacja bo dostałam nakaz zapłaty za 6 semestr choć nie miałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 13:53:43

Mandat za przekroczenie prędkości - teren zabudowany czy nie

dostalem mandat za przekroczenie predkodci o 33 km przez foto rasar zrobione z tyl do tego 6 punktow i 300 zloty mandatu tylko nie jest to opisane czy bylem juz na terenie zbusowanym czy za nie pokazuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 12:54:12

Przymusowe umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym przez MOPS

miejscowy ośrodek pomocy społecznej wysłał wniosek o sądu o umieszczenie mnie w szpitalu psychiatrycznym bez mojej zgody.jestem absolutnie pewna ze jestem zdrowa psychicznie a moje zachowanie -nieporządek ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.29 10:47:22

Małżeństwo z Włochem - prawa do mieszkania i renty po śmierci

Witam sredczne. Chciałabym uzyskać jakąkolwiek informacje na temat małżeństwa z drugim mężem (włochem) ale zaczne od początku. Moja mama 15 lat temu wyjechala do Rzymu do pracy, po 4 latach pobytu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.28 21:37:49

Zwolnienie z pracy interwencyjnej przed upływem umowy

Witam, moja partnerka pracuje w sklepie, podpisala umowe na rok jest to umowa o prace ale jako prace interwencyjne. Chcemy wspólnie wyjechac za 3 m-ce za granice, czy ona moze sie zwolnic przed uplywem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.28 18:27:11

Odwołanie od kary za niestawiennictwo w charakterze świadka

Witam,
Proszę złożyć wniosek o uchylenie kary i przesłuchanie Pani w drodze wideokonferencji, polega to na tym, iż jest Pani obecna w najbliższym Pani Sądzie Okręgowym a Sąd w Warszawie Zadaje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.28 16:14:37

Pierwszy zasiłek chorobowy - prawo do płatnego zwolnienia

Witam. Podjęłam pierwszą pracę w życiu, przepracowałam 5 tygodni i muszę udać sina zwolnienie lekarskie. Czy będę mogła skorzystać z płatnego zwolnienia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.28 14:22:20

Wezwanie na przesłuchanie po wyroku nakazowym

Zgodnie z art. 182 par. 3 k.p.k. prawo do odmowy składania zeznań przysługuje świadkowi, który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.28 13:27:29

Wyjaśnienie terminu prawniczego

Wyjaśnienie terminów znajduje się w artykule:
Czy dalsi krewni spadkodawcy mają prawa do spadku? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.28 12:12:19

Pokazywanie pracownika z monitoringu na zebraniu

Witam pracuje w malym sklepiku bez toalety ,lazienki i zaplecza.Jedynym prywatnym miejscem zeby sie schowac i chociazby podrapac jest miejsce za regalem gdzie wieszamy kurtki.Miejsce widoczne jest od strony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.26 16:38:52

Dziennik Urzędowy UE - akt prawny o pomówieniu

Jestem nowy użytkownikiem forum. Mam problem. Jestem pomawiany /nieprawda, koloryzowanie, nieprawdziwe oskarżenia/ oszust jest tak bojący że nie może tego powiedzieć w oczy. Myślałem o wynajęciu ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2014.7.25 17:50:52

Zasiłek chorobowy z agencji pracy tymczasowej - błędne naliczenie

Przepraszam za błąd, 30.05.2014 żona zachorowała a nie 2013. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.24 19:2:11

Kindergeld w Szwajcarii dla pracownika tymczasowego

Witam pracuje w szwajcari jako temporer moje pytanie brzmi czy n a lezy mi sie kindergelt? Kindergelt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.24 14:30:53

Zamieszkanie brata nieletniego z dorosłym bratem

Czołem. Chciałbym się dowiedzeć, czy jest możliwość aby mój młodszy brat (16 lat, ja mam 21 - wynajmuję mieszkanie, mam pracę) mógł mieszkać razem ze mną, ten aktualnie mieszka z rodzicami. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.23 12:50:32

Pozew sądowy od uczelni - odwołanie i rozkład na raty

Witam. Mam problem z uczelnią na której studiowałam po roku czasu przysłali pozew sądowy prowadzone jest postępowanie upominawcze wydany został nakaz zapłaty 1600zł za 6 semestr oraz zwrotu kosztów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 10:39:59

Rękojmia przy zakupie mieszkania - zatajone włamania

Cześć,
Zastanawiam się, czy mam podstawy, aby pozwać byłych właścicieli mieszkania, które kupiłam na rynku wtórnym. Czy w moim przypadku mam możliwość powołania się na prawo rękojmi?

Przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 10:4:23

Postępowanie o zasiedzenie - inne wpływające postępowania

Mam pytanie pomocne w pisaniu pracy dyplomwej o postępowaniu w sprawie zasiedzenia :w jakich jeszcze innych postępowaniach może nastąpić stwierdzenia zasiedzenia, jakie inne postępowania wpływają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 9:23:36

Podział nieruchomości po rozwodzie - środki przedmałżeńskie

A co zrobić, jeśli wybudowało się dom na działce żony, a przed rozwodem żona wszystko przepisała na córkę i twierdzi, że nie ma z czego spłacić (byłego) męża? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.23 9:15:14

Sprzedaż zdjęć z publicznej imprezy do gazety - zgodność z prawem

Witam, jestem fotografem amatorem. Mam problem gdyż robiłam zdjęcia na publicznym widowisku. Regulamin nie zabraniał wnoszenia, uwieczniania czy publikacji zdjęć z tej imprezy ( w sumie w ogóle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 23:11:57

Spadek z długami przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza

Znajomej zmarł mąż; w spadku pozostawił dom oraz długi. Spadek przeszedł na jego żonę oraz dwójkę małoletnich dzieci, został przyjęty wraz z dobrodziejstwem inwentarza.

Mam następujące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 15:33:57

Kara za brak OC podczas kontroli drogowej

Jestem współwłaścicielem samochodu. Wspólnik nie utrzymuje ze mną kontaktu i użytkuje auto. Auto ma OC, ale nie posiadam dokumentów, a powiniennem chyba również jako współwłaściciel. Mam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.22 14:55:50

Cofnięcie komornika przy terminowych płatnościach alimentów

Witam
Mój partner ma dziecko ze swoją byłą partnerką. Kilka lat temu na rozprawie w sprawie alimentów sąd ustalił termin ich płacenia do 10-go każdego miesiąca. Jednak umówił się ze swoją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 14:33:39

Roszczenia alimentacyjne od byłego konkubenta po 7 latach

Prosze was, testy za 1400 zł ? to chyba złotą strzykawką będziecie pobierać próbki ;) ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2014.7.22 11:37:42

Ustalenie ojcostwa gdy ojciec zaprzecza

Takiego to trzeba przez pysk zdzielić pare razy.. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.22 11:30:17

Ustalenie wartości spadku do wyliczenia zachowku

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym spadkobiercą została jego żona(po smierci 1-szej zony ożenił się ponownie).Z tytuły prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 23:56:57

Ustalenie wartości spadku do wyliczenia zachowku

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym spadkobiercą została jego żona(po smierci 1-szej zony ożenił się ponownie).Z tytuły prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 23:56:7

Odszkodowanie z PZU po śmierci byłego ojczyma po rozwodzie

zmarł moj oczym, był w zwiazku małeznskim z moja mama. w roku 2005 oni sie rozwiedli. a Ojczym zmarł kilka dni temu. czy nalezy mi sie odszkodowanie z pzu ?? zmarł moj oczym, był w zwiazku małeznskim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 19:45:21

Podział piwnic we wspólnocie niezgodnie z udziałami własnościowymi

Witam. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej i mój problem dotyczy piwnicy. Otóż w akcie notarialnym mam wpis, że moją własnością jest 1/20 części wspólnej budynku. Piwnice są podzielone nierówno, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 12:32:5

Testament ustny - spadek po wuju a zachowek dla dziedzica

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i jej bratu.moja mama zamieszkała we wrocławiu a brat mieszkał tam wraz z zona sa małżenstwem bezdzietnym.po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:15:14

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i jej bratu.moja mama zamieszkała we wrocławiu a brat mieszkał tam wraz z zona sa małżenstwem bezdzietnym.po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:14:24

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:10:4

Powrót do UK po mandacie za brak ubezpieczenia - ryzyko zatrzymania

Witam. mam problem: 4 lata temu wrocilem z UK do polski pozostawiajac za soba spory mandat za jazde samochodem bez ubezpieczenia. Chcialbym teraz wrocic i splacic naleznosci ale obawiam sie ze mnie zatrzymia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.20 20:9:40

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika