Forum prawne (strona 262)
problem z zaslkiem rodzinnym i wychowawczym
WITAM-WŁAŚNIE ODMÓWIONO MOJEJ ŻONIE PRZEDŁUŻENIA ZASIŁKU RODZINNEGO I WYCHOWAWCZEGO Z TAKIEGO OTO POWODU-MIANOWICIE W ZESZŁYM ROKU ODZYSKAŁEM ZA POMOCĄ WYROKU SĄDU ZALEGŁE WYNAGRODZENIE ZA ... Zobacz wątek2013.11.20 12:15:14
Kupno samochodu, "kręcący" sprzedający
Witam, przymierzałem się do kupna samochodu, już prawie podpisałem całą umowę, ale coś mnie wzięło, żeby zapytać z głupa czy sprzedający posiada kartę pojazdu (byłem przekonany, że posiada ... Zobacz wątek2013.11.20 9:57:53
opłata za ogrzewanie?!
Dobry wieczór,rok temu wynajmowałam pokój przez 5 miesięcy (od października do lutego).Na odchodnym uregulowałam z właścicelem wszystkie bieżące rachunki.
Dziś dostałam od niego telefon, ... Zobacz wątek
2013.11.19 20:39:58
Witam, mam taki problem moj tata jest po wylewie, lezy w hospicjum. Na dzien dzisiejszy jest bez kontaktu
Witam, mam taki problem moj tata jest po wylewie, lezy w hospicjum. Na dzien dzisiejszy jest bez kontaktu i sparalizowany. Ma dlug, ktory chcialabym za niego splacic, ale nie mam dostepu do jego konta. ... Zobacz wątek2013.11.19 17:23:42
oddwołanie sie od wyroku pomocy
Witam. mam pytanie jak dobrowolnie podac się kaze bez dalszych rozpraw, dostałem z sadu wyrok 70h prac społecznych za art.50a kw. napisałem odwołanie od wyroku po czym miałem sprawę gdzie została ... Zobacz wątek2013.11.19 16:18:58
Jak pozbyć się lokatorów?
Witam.Nabyliśmy w drodze kupna budynek wielolokalowy.
Z kilku lokali mieszkalnych obecnie zamieszkiwane są 2
- w 1 mieszka starsza Pani. Pani przez swojego syna (pełnomocnika) podpisała z nami ... Zobacz wątek
2013.11.19 15:34:57
mam pytanie czy wymieniając dowód osobisty bez zadnych zmian formalnych musze zgłaszac do urzedu skarbowego
mam pytanie czy wymieniając dowód osobisty bez zadnych zmian formalnych musze zgłaszac do urzedu skarbowego o zmianie?W urzedzie miasta i gminy powiedziano mi ze nie trzeba jezeli nie zmieniło sie ... Zobacz wątek2013.11.19 15:2:37
Wynajem części mieszkania na działalność
Witam!Chcę wynająć mieszkanie, część mieszkania będzie na cele mieszkalne, część (15m2) na działalność.
W związku z tym chciałabym zebrać informację jak to wygląda od strony własciciela, ... Zobacz wątek
2013.11.19 13:47:22
Witam Prowadzę DG która jest zawieszona potrzebuje wystawic fakture vat na 15 tys czy musze odwiesić
Ja panią wytropię i zrobię wszelkie świństwa żeby tylko pani odpłacić za to złodziejstwo, którego się pani na mnie dopuściła. Jedyne wyjście to jest żęby się pani ze mną skontaktowała, ... Zobacz wątek2013.11.19 12:8:14
jestem w ciąży a pracuje rano 8godz i popołudniu 3godziny razem w ciągu dnia 11godzin w sobote i
jestem w ciąży a pracuje rano 8godz i popołudniu 3godziny razem w ciągu dnia 11godzin w sobote i niedzielę po 8godzin za co mam dodatkowe pieniądze czy nadal musze tak pracować... Zobacz wątek
2013.11.19 11:46:1
Oświadczenie o Kontynuacji alimentów po 18 roku życia
Szanowny Panie, w mojej opinii chodzi wyłącznie o to by własnym podpisem zaświadczył Pan o tym, że kontynuuje naukę w danym roku szkolnym i na dowód tego załącza Pan dowód w posiaci ... Zobacz wątek2013.11.19 11:28:20
zadanie zwrotu pieniedzy bez zwrotu zakupionego towaru
witamuzytkownik kupil ode mnie(od firmy) w maju przedmiot, byl uszkodzony czego pewnie nie doczytal przed zakupem i zwrocil towar. paczke odeslal bez powiadamiania mnie wczesniej o zwrocie towaru. paczki ... Zobacz wątek
2013.11.19 11:4:7
Samowolka budowlana (?) sąsiada na mojej działce
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Sąsiad okolo 20 lat temu wybudował na mojej działce 147/2 wiatę, jednak przed jej wybudwaniem działkę również przez parę lat użytkował. Może okazać ... Zobacz wątek
2013.11.19 10:3:43
Obciążenie obowiązkiem podatkowym zwycięzcy konkursu
Witam, ostatnio w konkursie internetowym wygrałem nagrodę rzeczową. Organizator konkursu obciążył obowiązkiem uregulowania podatków zwycięzców. W związku z tym chciałbym wiedzieć w jaki sposób ... Zobacz wątek2013.11.19 7:59:54
Godziny nadliczbowe
Witam, jestem zatrudniona na umowe o pracę na cały etat, co skutkuje tym, że w miesiącu październiku powinnam przepracowac 184 godziny, przepracowałam 196 godzin, czyli o 12 godzin za dużo, które ... Zobacz wątek2013.11.19 7:52:45
Czy mogę otrzymać od poradni PP odszkodowanie za złą prowadzoną opiekę nad moim synem?
Czy mogę otrzymać od poradni PP odszkodowanie za złą prowadzoną opiekę nad moim synem? Od 6-tego roku życia mój syn był pod opieką poradni z powodu nadpobudliwości.Po kilku latach był badany ... Zobacz wątek2013.11.18 22:33:59
Witam jestem zameldowana w Holandii czy istniej mozliwosc wymeldowania sie z Holandii bedac juz na stale
Witam jestem zameldowana w Holandii czy istniej mozliwosc wymeldowania sie z Holandii bedac juz na stale w Polsce? ... Zobacz wątek2013.11.18 20:41:10
jak napisać odwołanie od postanowienia o ustanowieniu mnie kuratorem procesowym
jak napisać odwołanie od postanowienia o ustanowieniu mnie kuratorem procesowym ... Zobacz wątek2013.11.18 17:48:8
Nielegalna firma+zfałszowne dochody+praca na czarno
Witam serdecznieDrodzy forumowicze zwracam się do Was z prośbą o poradę w dość nietypowej i skomplikowanej sprawie.
Otóż w połowie lipca 2013r zacząłem prace (trochę po znajomościach) ... Zobacz wątek
2013.11.18 17:37:37
Wyrok za prowadzenie roweru w stanie nietrzeźwości a prawo jazdy kat B.
Jak masz zakaz poruszania się kat. A to na chłopski rozum możesz zdawać normalnie kategorie B. Zadaj sobie sam te pytanie, to chyba logiczne. Pozdrawiam ;) ... Zobacz wątek2013.11.18 16:53:40
czy po rozwodzie należy się świadczenie z tytułu zgonu teściowej?
czy po rozwodzie z mężem mam prawo do świadczeń z mojego ubezpieczenia po śmierci teściowej?... Zobacz wątek
2013.11.18 13:48:6
Praktyki studenckie
Stowarzyszenie poszukuje wolontariuszy/praktykantów do współpracy w punkcie doradczym dla cudzoziemców.Zakres czasowy to 8-10 godzin tygodniowo (elastyczny grafik). Interesuje nas współpraca ... Zobacz wątek
2013.11.18 11:51:9
Praktyki studenckie/Wolontariat
Stowarzyszenie poszukuje wolontariuszy/praktykantów do współpracy w punkcie doradczym dla cudzoziemców.Zakres czasowy to 8-10 godzin tygodniowo (elastyczny grafik). Interesuje nas współpraca minimum ... Zobacz wątek
2013.11.18 11:19:24
Polska Telefona Stacjonarna przez telefon
Wczoraj zadzwonili do mnie, przedstawili się, że są z Polskiej Telefonii Stacjonarnej, ale, że nie skojarzyłem cóż to takiego, zapytałem czy są z Netii. Odpowiedzieli, że tak. Pani zaczęła ... Zobacz wątek2013.11.18 1:24:51
ZBK, Rada Miasta a opłata za remont dachu
Nie wiem czy TBS znaczt to samo co Zakład Budynków Komunalnych...Generalnie sprawa ma się tak: na budynku wykonano remont dachu a potem przyszło pismo od ZBK że za ten remont będą nam doliczać ... Zobacz wątek
2013.11.17 22:26:20
Mam 17 lat i jestem w ciąży
Szanowna Pani, w momencie urodzenia dziecka nie będzie miała pani ukończonych 18 lat a zatem zgodnie z prawem nie będzie Pani miała pełnej zdolności do czynności prawnych. Zgodnie z kodeksem rodzinnym ... Zobacz wątek2013.11.17 21:3:28
Artykuł 175 Bardzo ważne proszę o porady.
Witam, zostałem zatrzymany ostatnio na motorowerze miałem w wydychanym powietrzu 0.20, dzień później znów mnie zatrzymali i miałem w sobie 0.68, i mam do was pytanie bo dziś byłem na komisariacie ... Zobacz wątek2013.11.17 16:40:3
co mozna zrobiz nekaniem sms i telefonami?
co mozna zrobiz nekaniem sms i telefonami? moja kolezanke neka byly chlopak dzwoni do niej pare razy dziennie pisze do niej sms tez kilka razy dziennie nic nie pomaga nie chce sie od niej odczepic co mozna ... Zobacz wątek2013.11.17 13:29:17
Kopiowanie treści z innych stron www
Witam,chciałbym stworzyć serwis do przeglądania aktualnych wiadomości, tzn. chciałbym, aby w jednym miejscu były newsy z różnych serwisów informacyjnych (polskich i zagranicznych). Miałoby ... Zobacz wątek
2013.11.16 20:34:29
Sprzedaż samochodu
Witam,chciałabym się dowiedzieć co powinnam zrobić w zaistniałej sytuacji: chciałabym sprzedać samochód, którego jestem właścicielem, współwłaścicielem jest mój tata (samochód został ... Zobacz wątek
2013.11.16 11:49:11
Regulamin sklepu. Warunki zawierania umów - co wpisać?
Witam. Ten temat chyba nie pasuje do żadnego działu...Tak w ogóle to czy sprzedając na mojej stronie np plik skryptu bądź ebooka czy kurs video muszę stosować się do takich zasad jakbym prowadził ... Zobacz wątek
2013.11.15 22:46:19
zwolnienie lekarskie a weekend
Witammam pytanie zastanawiam sie czy ZUS moze mnie skontrolowac w weekend kiedy lekarz wystawil mi zwolnienie od poniedzialku do piatku? czy w weekend moge juz bezproblemu wychodzic z ... Zobacz wątek
2013.11.15 22:28:45
ZMIANY W REGULAMINACH SKLEPÓW INTERNETOWYCH - DYREKTYWA UE
Do 13 czerwca 2014 r. sklepy internetowe muszą dostosować swoje regulaminy do unijnej dyrektywy. Szczegółowe informacje oraz pełny tekst dyrektywy:http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/6001/prowadzisz_e-sklep_przygotuj_sie_wazne_zmiany_w_prawie
... Zobacz wątek
2013.11.15 15:7:45
przeksztalcenie silowni znowu na suszarnie - problem
Witam,Chcialbym przedstawic nastepujaca sytuacja jaka wydarzyla sie w ostatnich dniach w mojej spoldzielni. W jednym z blokow od 12 lat miesci sie w pomieszczeniu po suszarni silownia osiedlowa oczywiscie ... Zobacz wątek
2013.11.15 14:24:16
Stypendium -złamanie reulaminu przez uczelnię
Złozyłam wniosek o przyznanie stypendium doktoranckiego. W regulaminie jest mowa o tym, że w postępowaniu można uzyskać max 30 punktów. Tymczasem otrzymałam odmowę gdzie uczelnia pisze ze limit ... Zobacz wątek2013.11.15 13:37:52
współwłasność
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za fachową pomoc prawną. Stanowi to dla mnie wielkie wsparcie. ... Zobacz wątek2013.11.15 13:18:35
Prośba o podarę
Witam serdecznieKupiłem pół bliźniaka i dzisiaj mam podpisać umowę przyżeczoną. Zaniepokoił mnie jeden fakt i chciałbym to z skonsultować z osobami znającymi się na prawie budowlanym.
Otóż ... Zobacz wątek
2013.11.15 12:6:56
Mąż jest kierowcą TIR-a, w umowie o pracę ma wynagrodzenie 1800zł. Delegacje nie są tam ujęte,
Mąż jest kierowcą TIR-a, w umowie o pracę ma wynagrodzenie 1800zł. Delegacje nie są tam ujęte, a jeździ za granicę. w tej chwili szef zalega z wypłatami ok. 20.000 zł. jak odzyskać pieniądze? ... Zobacz wątek2013.11.15 11:57:17
wypowiedzenie umowy na czas określony bez okresu wypowiedzania w umowie
Szanowny Panie, porozumienie wydaje się najoczywistszym rozwiązaniem. Umowy najmu na czas określony, w których nie zawarto odpowiedniej klauzuli dotyczącej wypowiedzenia, wypowiedzieć niezwykle trudno. ... Zobacz wątek2013.11.15 10:48:13
numer działki a ksiegi wieczyste
Szanowny Panie, można próbować dotrzeć do numeru księgi wieczystej po nazwie ulicy i adresie. /Z poważaniem/Marcin/doradca prawny.... Zobacz wątek
2013.11.15 10:36:22
czy komornik moze zajac wypłate otrzymywana z tytułu Rodziny Zastepczej
czy komornik moze zajac wypłate otrzymywana z tytułu Rodziny Zastepczej ... Zobacz wątek2013.11.14 22:51:21
Moja przyjaciolka ma problem.
Witam.Moja przyjaciółka ma problem. Jest roztargniona psychicznie przez sytuacje w domu. Jej rodzice jej grożą ze jej powyłączają prąd ze wezwą policje. Niszczą ją psychicznie. ... Zobacz wątek
2013.11.14 21:1:6
Problem z przedawnieniem sie wyroku
Witam, jestem tu nowy , mam nadzieje ze moje pytanie umieszczam w odpowiednim dziale.Otóż jeżeli w 2006 roku zapadł wyrok skazujący na kare 1 roku pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem ... Zobacz wątek
2013.11.14 18:30:30
nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym odwołanie
Udzieliłem Panu X pożyczki pod akt notarialny, spłacił 4 raty a 2 nie. Dostał wszystkie wypowiedzenie i poprzez Panią Mecenas złożyłem pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym który ... Zobacz wątek2013.11.14 11:52:57
Jakie jest prawo odnośnie rozwiązania umowy kupna sprzedaży??
Jakie jest prawo odnośnie rozwiązania umowy kupna sprzedaży?? Kupiłem maszynę - kompresor - w ciągu 14 dni wysłałem pismo, że chcę odstąpić od umowy - bo wg umowy mogłem w ciągu 14 dni odstąpić... ... Zobacz wątek2013.11.14 10:44:38
kontrola nazdzoru budowlanego
Witam, posiadam ziemię rolną i graniczę z lasmi państwowymi, po wichurze lasy wyciągały drzewa przez moją ziemię, za moją zgodą i dokonały zniszczeń, porobiły doły i rowy, wtedy ja po uzyskaniu ... Zobacz wątek2013.11.14 10:2:33
wezwanie do zapłaty, a źle wykonana usługa
może jednak ktoś coś podpowie... czas ucieka, z tego co czytałam może jakieś pismo dlaczego wstrzymałam zapłate?... Zobacz wątek
2013.11.14 9:36:57
gdzie szukac pomocy
Szanowna Pani, własność nieruchomości nie ma tutaj znaczenia. Mam jeszcze jedno pytanie - dalej mówi Pani o 'przepisaniu' nieruchomości na siostrę - rozumiem, że w tej sprawie chodzi o darowiznę. ... Zobacz wątek2013.11.14 8:9:40
Lokata za granicą
Mam dwa obywatelstwa: białoruskie i polskie. Mieszkam na stałe w Polsce. Chciałbym założyć lokatę w jednym z białoruskich banków. Na Białorusi nie ma podatku na odsetki od lokat. Wychodzi na ... Zobacz wątek2013.11.14 1:52:53
Witam :) Od 3 lat biorę kredyt studencki w banku PKO BP. W tym roku zdarzyło mi się pierwszy raz
Witam :)Od 3 lat biorę kredyt studencki w banku PKO BP. W tym roku zdarzyło mi się pierwszy raz nie dostarczyć legitymacji w terminie (dostarczyłam 4 listopada). Panie w banku powiedziały że oprócz ... Zobacz wątek
2013.11.13 23:57:6
Masz inne pytanie do prawnika?