Forum prawne (strona 263)

Wniosek o umorzenie zadłużenia z tytułu opłat RTV - jak napisać?

Jak napisać wniosek o umorzenie zadłużenia z tytułu opłat rtv? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 18:23:39

Zmuszenie sąsiada do ujawnienia praw w księdze wieczystej

jak "zmusić" sąsiada, który jest włąscicielem nieruchomości w udziale do ujawnienia swojego prawa w Księdze Wieczystej?.

Sąsiad zajmuje jedno z mieszkań wraz z pełnoletnią córką w budynku, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 17:58:30

Budowa łazienek w lokalu wynajmowanym - wymagane pozwolenia

wynajmujemy lokal usługowo-handlowy i chcemy w tym lokalu wybudować dwie łazienki. Chodzimy od drzwi do drzwi w starostwie i nikt dokładnie nie wie co musimy przedłożyc żeby takie łazienki powstały. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 16:3:3

Żołnierz zawodowy - kara za zerwanie umowy po rozkazie przeniesienia

Witam jestem zolnierzem zawodowym i dostalem rozkaz przeniesienia sluzbowego do innej jednostki - musze wyprowadzic sie z rodzina do innego miasta - pol roku temu podpisalem umowe promocyjna z mulimedia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 11:44:41

Ubezpieczenie działki od zalania przy okresowych wylewach rzeki

Zgadza się na palę ją, jak Azje Tuchajbejowicza... tylko że przeniesienie działki na palę, to często w praktyce budowa działki od nowa, tzn domku rekreacyjnego od nowa, bo stare domki jak nie są ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.10 9:34:7

Odpowiedzialność ochrony za brak reakcji na pobicie

Faktycznie, muszę zgodzić się z przedmówcą.
Reakcja oraz tłumaczenia przedstawiciela ochrony i PKP są żenujące.
Przecież jak ludzie teraz zobaczą że taka ochrona od tego pana Zubrzyckiego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.10 9:32:2

Posiadanie noży - które są legalne a które karalne?

No dobra ale to jest to co ma wejść w życie a nie to co obecnie obowiązuje.
Słyszałem tylko o długości noża poniżej 11 cm, ale to słyszałem dawno temu i zapewne to prawo mogło się już zmienić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.10 9:30:22

Czy ojciec może pracować w moim sklepie w dni wolne od pracy?

czy moj ojciec w moim sklepie moze pracowac w dni ustawowo wolne czy moge tylko ja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.10 8:54:12

Przewóz alkoholu przez granicę samolotem przez 17-latka

czy 17latek moze przewozic alkohol przez granice polska-anglia samolotem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 22:10:47

Pobieranie alimentów przez osobę z ograniczonymi prawami rodzicielskimi

CZY OSOBA Z OGRANICZENIEM WŁADZ RODZICIELSKICH MOZE POBIERAC ALIMENTY MA TA OSOBA SEPARACJE SĄDOWOM I JEST JEDYNYM OPIEKUNEM DZIECI ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 19:32:27

Wpis egzekucji komorniczej w księdze mimo umorzenia postępowania

Witam!
Mam bardzo pilną sprawę. Chcę sprzedać mieszkanie, mam kupca gotowego kupić je od zaraz ale w księdze wieczystej cały czas znajduje się wpis o egzekucji komorniczej! Sprawa została umorzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.9 15:50:41

Odszkodowanie za wypadek samochodowy który spowodowałem

Dodatkowo dodam, że nic nie podpisywałem, że nie chce jechać do szpitala i chce sobie iść.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.8 20:49:25

Wyprowadzka z mieszkania studenckiego - rezygnacja z najmu z powodu konfliktów

Witam,
Mam podpisaną umowę o wynajm mieszkania i okres jest trwania jest do 31.08.2013 roku. Jednak 2 ostatnie miesiące wszyscy od nas wyjeżdzają, czy to za granicę do pracy czy na praktyki. W związku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.8 12:58:37

Nieletni sprzedaje alkohol w sklepie - gdzie zgłosić naruszenie?

Witam,

chciałabym się zapytać co można zrobić, gdy nieletni chłopiec sprzedaje alkohol w sklepie? Można gdzieś to zgłosić, jakoś zabrać im koncesje? Jak to wg udowodnić? Nieletni i alkohol ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.8 12:53:2

Manipulowanie dzieckiem przeciwko ojcu przez matkę

Ja będę walczył o swoje. Nie jestem winny rozpadowi związku. Wiem, że dziecko na tym cierpi, ale nie z mojej winy. Co za państwo, co za kraj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.7 23:23:55

Solidarna odpowiedzialność za czynsz - wyjście z zobowiązania

Dzień dobry
moje pytanie jest z związane z długiem mieszkaniowym rodziców.
dokładnie chodzi o to iż od roku 2007 do 2011 moi rodzice nie płacili czynszu.
mój brat w tym okresie mieszkał z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.7 19:48:23

Postawienie płotu wokół placu zabaw bez zgody mieszkańców

Praktycznie żadne, chyba że uda się Pani zebrać wystarczającą ilość głosów do podjęcia nowej uchwały. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.7 15:57:1

Obowiązek alimentów rodziców po darowiźnie mieszkania

Ojciec może się udać do opieki społecznej, jeśli nie ma środków do życia. Generalnie zgodnie z kodeksem rodzinnym ma Pani obowiązek wspierać rodziców, jeśli popadną w niedostatek, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.7 15:53:59

Windykacja długu CANAL+ przez PRESCO po 9 latach - przedawnienie

Miałam podobną jak Wy sytuację z Presco.
Po otrzymaniu listu od jakiegos komornika z Białegostoku w ustawowym terminie wniosłam zgodnie z instrukcja prawniczki sprzeciw do Sądu, napisałam do Komornika ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2013.6.7 15:48:56

Nadzór elektroniczny w więzieniu - spłata kolegium przez rodzinę

Witam serdecznie
Mój znajomy odsiaduje wyrok w więzienu, Chcę ubiegać się o nadzór elektroniczny. Okazało się jednak, że ma niezapłacone jakieś kolegium i żeby starać się o nadzór elektroniczny ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.7 14:58:10

Problem z Netią - kara za nieodesłanie modemu mimo wysłania

Witam, mam problem z firmą Netia.. Chodzi o nieszczęsny modem do internetu.
W październiku postanowiłam z mężem założyć internet. Mieszkamy w kamienicy, w której ciężko było założyć internet, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.7 13:17:18

Obowiązek publikacji danych oferentów w przetargach publicznych

Czy gmina zobowiązana jest do podawania do publicznej wiadomości danych oferentów, cen ofertowych dotyczących przetargów publicznych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 23:48:46

Wakacyjna przerwa a ciągłość stażu nauczycielskiego

witam,
proszę o odpowiedź czy mając umowę na czas określony do 28.06.2013 a następną od 01.09.2013r. w tej samej szkole mogę odbywać staż? czy wakacyjna przerwa przerwie mi staż i będę musiała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 19:12:43

Sądowy zakaz kontaktu z dziećmi - jak się zachować?

[cytat]

Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 16:49:27

2013.6.6 15:13:39

Nakazana rozbiórka budynku na dzierżawionym terenie gminnym

Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:37:19

Służebność osobista - obowiązek płacenia rachunków przez uprawnionego

Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:31:19

Nowe przepisy celne o okazjonalności - cło za paliwo

Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.6 12:24:46

Działalność gospodarcza w ciąży - zasiłek macierzyński z ZUS

Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.6 12:6:6

Kamerzysta nie wykonał usług weselnych - czy można odzyskać pieniądze?

W sierpniu zeszłego roku odbyło się nasze wesele razem z chrzcinami naszego syna. Kamerzysta razem z synem fotografem(dodam że z polecenia,traktowaliśmy ich jak "swoich") niestety nie wywiązali się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.6 8:36:59

Wniosek o wywiad kuratorski dla dziecka mieszkającego daleko

Witam,
chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.6 5:45:6

Umowa przedwstępna bez działalności gospodarczej - czy legalne?

Witam:)
Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 22:3:11

Wymeldowanie z Polski bez nowego adresu - wpływ na dokumenty

Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam od 8 lat nie mam stalego meldunku co bedzie zmoimi dokumentami po wymeldowaniu ze stalego pobytu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 21:1:19

Zmuszanie do powrotu po 13 latach małżeństwa - terapia

Witam!
Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach.
Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.6.5 19:38:31

Wzmocnienie fundamentów przy nadbudowie - czy potrzebne pozwolenie?

dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic fudamenty. czy musze miec na to dbrebne pozwolenie czt wystarczy wpis w dzienniku budowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 19:1:36

Składka zdrowotna przy działalności i rencie z tytułu choroby zawodowej

Witam,
jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej o stopniu niepełnosprawności trzeciej grupy, od 1992 przyznanej na stałe.
Od roku 1999 prowadziłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 18:23:44

Zalanie posesji przez niedrożny rów gminny - odszkodowanie

Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 18:5:16

Romans męża - czy mogę stracić dzieci przez problemy psychiczne?

Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze...
Powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 17:52:56

Samoukaranie za przestępstwo - procedura i terminy

Witam serdecznie.

W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.5 16:47:28

Zgodny podział spadku po śmierci uczestnika z pełnomocnictwem

Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale mam jej pełnomocnictwo i oświadczenie, że się zrzeka ze swojej części bez spłat i dopłat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 15:5:20

Kiedy upadłość firmy Ruch SA?

jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.5 13:10:38

2013.6.5 12:49:45

Czy za zarobek zł z umowy o dzieło trzeba składać zeznanie podatkowe?

Witam.
Pracując na umowę o dzieło zarobiłam 400zł. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 12:25:50

2013.6.5 10:46:4

Zgubiony netbook z dotacji PUP - kontrola i konsekwencje

Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:26:39

2013.6.5 10:25:33

Nauczyciel sprzedający usługi własnej szkole - ograniczenia

Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:24:29

Sprzedaż kont do gier online - obowiązek rejestracji działalności

Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:23:44

Zakup 1,27 ha ziemi - czy automatycznie staje się rolnikiem?

Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:21:57

Prawo do odmowy odpowiedzi przez osobę oskarżoną

no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:20:36

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika