Forum prawne (strona 263)
Obowiązek publikacji danych oferentów w przetargach publicznych
Czy gmina zobowiązana jest do podawania do publicznej wiadomości danych oferentów, cen ofertowych dotyczących przetargów publicznych. ... Zobacz wątek2013.6.6 23:48:46
Wakacyjna przerwa a ciągłość stażu nauczycielskiego
witam,proszę o odpowiedź czy mając umowę na czas określony do 28.06.2013 a następną od 01.09.2013r. w tej samej szkole mogę odbywać staż? czy wakacyjna przerwa przerwie mi staż i będę musiała ... Zobacz wątek
2013.6.6 19:12:43
Sądowy zakaz kontaktu z dziećmi - jak się zachować?
[cytat]Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok ... Zobacz wątek
2013.6.6 16:49:27
Rozliczenie kosztów najmu po 4 latach - zryczałtowane opłaty
To jest punkt dla Pana. ... Zobacz wątek2013.6.6 15:13:39
Nakazana rozbiórka budynku na dzierżawionym terenie gminnym
Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, ... Zobacz wątek2013.6.6 12:37:19
Służebność osobista - obowiązek płacenia rachunków przez uprawnionego
Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem ... Zobacz wątek2013.6.6 12:31:19
Nowe przepisy celne o okazjonalności - cło za paliwo
Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze ... Zobacz wątek2013.6.6 12:24:46
Działalność gospodarcza w ciąży - zasiłek macierzyński z ZUS
Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. ... Zobacz wątek2013.6.6 12:6:6
Kamerzysta nie wykonał usług weselnych - czy można odzyskać pieniądze?
W sierpniu zeszłego roku odbyło się nasze wesele razem z chrzcinami naszego syna. Kamerzysta razem z synem fotografem(dodam że z polecenia,traktowaliśmy ich jak "swoich") niestety nie wywiązali się ... Zobacz wątek2013.6.6 8:36:59
Wniosek o wywiad kuratorski dla dziecka mieszkającego daleko
Witam,chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się ... Zobacz wątek
2013.6.6 5:45:6
Umowa przedwstępna bez działalności gospodarczej - czy legalne?
Witam:)Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową ... Zobacz wątek
2013.6.5 22:3:11
Wymeldowanie z Polski bez nowego adresu - wpływ na dokumenty
Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam od 8 lat nie mam stalego meldunku co bedzie zmoimi dokumentami po wymeldowaniu ze stalego pobytu ? ... Zobacz wątek2013.6.5 21:1:19
Zmuszanie do powrotu po 13 latach małżeństwa - terapia
Witam!Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach.
Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy ... Zobacz wątek
2013.6.5 19:38:31
Wzmocnienie fundamentów przy nadbudowie - czy potrzebne pozwolenie?
dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic fudamenty. czy musze miec na to dbrebne pozwolenie czt wystarczy wpis w dzienniku budowy? ... Zobacz wątek2013.6.5 19:1:36
Składka zdrowotna przy działalności i rencie z tytułu choroby zawodowej
Witam,jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej o stopniu niepełnosprawności trzeciej grupy, od 1992 przyznanej na stałe.
Od roku 1999 prowadziłem ... Zobacz wątek
2013.6.5 18:23:44
Zalanie posesji przez niedrożny rów gminny - odszkodowanie
Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. ... Zobacz wątek2013.6.5 18:5:16
Romans męża - czy mogę stracić dzieci przez problemy psychiczne?
Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze...Powodzenia ... Zobacz wątek
2013.6.5 17:52:56
Samoukaranie za przestępstwo - procedura i terminy
Witam serdecznie.W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. ... Zobacz wątek
2013.6.5 16:47:28
Zgodny podział spadku po śmierci uczestnika z pełnomocnictwem
Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale mam jej pełnomocnictwo i oświadczenie, że się zrzeka ze swojej części bez spłat i dopłat. ... Zobacz wątek2013.6.5 15:5:20
Kiedy upadłość firmy Ruch SA?
jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. ... Zobacz wątek2013.6.5 13:10:38
Przesłuchanie świadka w sprawie karnej - obowiązek stawiennictwa
Dziękuję za odpowiedź. POzdrawiam ... Zobacz wątek2013.6.5 12:49:45
Czy za zarobek zł z umowy o dzieło trzeba składać zeznanie podatkowe?
Witam.Pracując na umowę o dzieło zarobiłam 400zł. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe?
... Zobacz wątek
2013.6.5 12:25:50
Jak sprawdzić datę zawarcia umowy z operatorem telefonicznym?
jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę... Zobacz wątek
2013.6.5 10:46:4
Zgubiony netbook z dotacji PUP - kontrola i konsekwencje
Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera ... Zobacz wątek2013.6.5 10:26:39
Wykorzystanie oferty indywidualnej w działalności - koszty
Jaka jest forma twojego DG? ... Zobacz wątek2013.6.5 10:25:33
Nauczyciel sprzedający usługi własnej szkole - ograniczenia
Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) ... Zobacz wątek2013.6.5 10:24:29
Sprzedaż kont do gier online - obowiązek rejestracji działalności
Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście ... Zobacz wątek2013.6.5 10:23:44
Zakup 1,27 ha ziemi - czy automatycznie staje się rolnikiem?
Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski ... Zobacz wątek2013.6.5 10:21:57
Prawo do odmowy odpowiedzi przez osobę oskarżoną
no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:20:36
Przymusowe rozebranie osoby pełnoletniej - bez gwałtu i zdjęć
Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego.\"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, ... Zobacz wątek
2013.6.5 10:19:51
Zaginiony dziennik klasy - wpisywanie danych do nowego
W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!!... Zobacz wątek
2013.6.5 10:17:36
Wystąpienie z kościoła a bycie ojcem chrzestnym - konsekwencje
Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:14:53
Import odzieży z Włoch - procedury i koszty prowadzenia sklepu
jak importować odziez z zagranicy/ Zakładam sklep odziezowy i chciałabym ściągać odzież z Włoch.Jakie kroki tzeba podjąć w związku z tym.Wszystko na ten temat mnie interesuje,koszty również. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:8:37
Pracodawca potrącał alimenty ale nie wpłacał do komornika
Dziękuje serdecznie za odpowiedz. ... Zobacz wątek2013.6.4 22:6:33
Donos na dilera eth-cat - czy policja podejmie działania?
Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi ... Zobacz wątek2013.6.4 21:34:9
Przelew darowizny między małżonkami - obowiązek zgłoszenia
Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. ... Zobacz wątek2013.6.4 16:40:14
Przepisanie domu rodzinnego - zabezpieczenie praw dzieci
Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani ... Zobacz wątek2013.6.4 16:32:27
Sprzedaż mieszkania przez matkę - jak uniknąć podatku dochodowego?
Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone na mnie mame i brata czyli po 1/3, nastepnie w kwietniu 2013 roku sprzedaliśmy to mieszkanie, ... Zobacz wątek2013.6.4 14:20:19
Odstęp ogrodzenia od drogi powiatowej - wymagania prawne
witamtrzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także
-Oświadczenie ... Zobacz wątek
2013.6.4 13:30:42
Powrót do Polski z dzieckiem po rozstaniu - prawa rodzica
Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy ... Zobacz wątek2013.6.3 23:4:17
Nagroda jubileuszowa na zwolnieniu lekarskim po rozwiązaniu umowy
Mam pytanie.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim juz po terminie rozwiązania umowy z tym pracodawcą? ... Zobacz wątek
2013.6.3 19:26:31
Przewóz własnego obrazu z Kanady do Polski - procedury celne
Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie? Obraz ten powstał tydzień temu i nie ma raczej żadnej wartości (poza sentymentalną). ... Zobacz wątek2013.6.3 18:18:26
Odwołania sąsiada od pozwolenia na budowę - uprawomocnienie
Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, ... Zobacz wątek2013.6.3 15:58:38
Odwołany skarbnik wraca z L4 - kiedy zaczyna biec wypowiedzenie?
Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie zaczyna biec od tego dnia, czy od 1 następnego miesiąca - zgodnie z k.p.? ... Zobacz wątek2013.6.3 15:32:40
Kupno mieszkania bez zgody męża z własnych środków
czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a ... Zobacz wątek2013.6.3 12:2:25
Protokół kontroli OSP - czy odmowa podpisu narusza dobre imię?
Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek
2013.6.3 10:50:10
Protokół kontroli OSP - czy odmowa podpisu narusza dobre imię?
Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek
2013.6.3 10:46:37
Umowa zlecenie na koparkę bez działalności gospodarczej
nikt nic nie wie czy tak się da?żadne z ekspertów prawnych się nie wypowie w temacie?
bardzo proszę o pomoc i podnoszę temat znowu. ... Zobacz wątek
2013.6.3 10:29:15
Cech pozwany członków za zaległe składki - działanie niestatutowe
Cech Rzemiosł Różnych w Poznaniu pozywa do Sądu członków Cechu za niepłacenie składek np. po 2 latach za cały okres. Jest to działanie niestatutowe, ponieważ Statut Cechu pozwala Zarządowi ... Zobacz wątek2013.6.3 5:22:1
Budowa wychodka na działce - zgłoszenie i pozwolenia
Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia? Witam,sąsiadka dobudowała wychodek do naszej wspólnej komórki,czy jest to zgodne z prawem?Nie ukrywam ... Zobacz wątek2013.6.2 23:53:4
Masz inne pytanie do prawnika?