Forum prawne (strona 263)
czy zakupujac szczepionki nie refundowane udukomentowane faktura vat mage je odliczyc od podatku w tym
czy zakupujac szczepionki nie refundowane udukomentowane faktura vat mage je odliczyc od podatku w tym roku czy wogole mozna je odliczyc ... Zobacz wątek2013.11.13 19:55:24
Bezpłatna pomoc dla osób z zadłużeniem czynszowym
Szanowni PaństwoBiuro Porad Obywatelskich Centrum Informacji Społecznej CIS, w ramach projektu ?Długi ? wspólny problem?, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy ... Zobacz wątek
2013.11.13 18:41:47
gdzie można uzyskać wzór dokumentu o klauzuli poufności pracowników? prowadzę restaurację i chciałabym
nie wiem ... Zobacz wątek2013.11.13 18:8:24
Zajęcie komornicze jeszcze niewydanego spadku
sprawa, którą Pani przedstawiła wygląda na skomplikowaną i moim zdaniem nikt nie udzieli Pani sensownej odpowiedzi bez szczegółowego zapoznania się z dokumentami. Podstawowe pytanie skoro jest ... Zobacz wątek2013.11.13 12:58:51
WYPADEK KOMUNIKACYJNY- Awaria sygnalizacji świetlnej.
Do wypadku drogowego doszło jak wynika z dochodzenia policji z winy awarii sygnalizacji świetlnej. Jednakże ubezpieczyciel ZDiT, Towarzystwo InterRisk odmówiło mi wypłacenia odszkodowania za rozbite ... Zobacz wątek2013.11.13 12:20:0
Zmiana zarządu spółki.
Witam,Mam spółkę z o.o. i chciałbym zmienić w niej prezesa zarządu. Nigdy tego nie robiłem więc nie wiem dokładnie jakie formularze powinienem złożyć do KRS. Czy potrzebne też są jakieś ... Zobacz wątek
2013.11.13 11:50:29
Podzial dzialki darwizna pozwolenie na budowe razem z siostra
Podzial dzialki darwizna pozwolenie na budowe razem z siostra WitamMam problem mianowicie Rodzice mieli duza dzialke na ktorej sa dwa budynki gospodarczy i jednorodzinny. Pozwolenie na budowe bylo wydane ... Zobacz wątek
2013.11.13 8:27:38
Pismo od adwokata b. męża
WitamDostałam w sumie dwa pisma od adwokata b. męza.
Sprawa dotyczy wypłacanych alimentow za lata od stycznia 1995 do stycznia 2001. Były maż miał zasadzone alimenty, ktore wypłacał mi fundusz. ... Zobacz wątek
2013.11.12 22:10:3
spadek bez testamentu a zachowek
Witam Jeżeli połowa nieruchomości została przepisana na siostrę darowizną można domagać się od niej uzupełnienia zachowku liczonego od otrzymanej przed śmiercią spadkodawcy darowizny. ... Zobacz wątek2013.11.12 20:26:52
uregulowanie kontaktów
Witam, Uważam, że powinna Pani wystąpić do sądu o ustalenie kontaktów z dzieckiem wraz z wnioskiem o ich zabezpieczenie na czas postępowania. W tej chwili są środki, które pozwalają ... Zobacz wątek2013.11.12 19:48:18
zwolnienie przy umowie zlecenie
z tego co Pani napisała wynika że umowa, której Pani była stroną mogła być faktycznie umową o pracę, a nie umową zlecenia. Wszystko zależy czy byłaby Pani w stanie wykazać pewne cechy charakterystyczne ... Zobacz wątek2013.11.12 19:47:16
Jak i gdzie zaadresować prośbę o ułaskawienie do prezydenta RP
Jak i gdzie zaadresować prośbę o ułaskawienie do prezydenta RP Witam! Mam pytanie jak adresować prośbę o ułaskawienie do prezydenta RP i gdzie się to składa jak wniosek do sądu czy wysyłać ... Zobacz wątek2013.11.12 19:40:57
CZY MOZE WYSTAPIC MATKA O ALIMENT JAKO SAMOTNA MATKA
Witam, Problem w tym, że termin do wystąpienia przez Panią o sądowe ustalenie ojcostwa tj. 6 miesięcy od urodzenia się dziecka minął. Tak więc jeżeli nie zachodzą ustawowe domniemania to niewiele ... Zobacz wątek2013.11.12 19:36:3
Ptrzebna pilna pomoc
Witam, Trochę mało informacji ale można żądać np. ustalenia wysokości udziałów albo wyrównania dorobków. Nie jest to prosty sposób ale warto powalczyć. Proponuję ... Zobacz wątek2013.11.12 19:28:51
Uznanie dziecka
Witam, Niestety jeżeli Pan nie uzna dziecka to matka zapewne w ciągu 6 miesięcy po porodzie wystąpi o sądowe ustalenie ojcostwa i zasądzenie od Pana alimentów. Tak więc sprawa ewentualnie ... Zobacz wątek2013.11.12 19:16:17
Alimenty od rodzica, z którym się mieszka
Rodzice i dzieci obowiązani są do wzajemnego szacunku i wspierania się. Od uzyskania pełnoletniości nie pozostajesz pod władzą rodzicielską. Uzyskanie pełnoletniości samo przez się nie wyłącza ... Zobacz wątek
2013.11.12 14:40:10
"Praca legalna", ale bez umowy, bez PIT-u i rozliczenia?
Witam!Dowiedziałam się na temat takiej oto pracy. Badanie rynku. Chodziło im o to, żebym podała swoje dane, wypełniła ankietę i przyszła na spotkanie. Mieli mi za to zapłacić ok. 100 zł.
Pracodawca ... Zobacz wątek
2013.11.12 14:14:51
2013.11.12 13:24:33
jak wymeldować współmałxonka ,mieszkanie jest moją własnością ale nabytą w czasie małźeństwa
jak wymeldować współmałxonka ,mieszkanie jest moją własnością ale nabytą w czasie małźeństwa ,mąż 3,5 miesiąca temu wyprowadził się nie oddał kluczy i mieszka z inną kobietą ... Zobacz wątek2013.11.12 12:47:19
Chciałabym przepisać bratu nieruchomość (dom o pow. 130m2)oraz 6 ha ziemi ornej. Jakie będą z tym
Chciałabym przepisać bratu nieruchomość (dom o pow. 130m2)oraz 6 ha ziemi ornej. Jakie będą z tym związane koszty dla mnie oraz dla mojego brata, tj jakie opłaty czy podatki? ... Zobacz wątek2013.11.12 10:58:48
mam przyznane świadczenia rehabilitacyjne na okres 3 miesięcy ale wypisałem sie ze szpitala po 2 miesiącach
mam przyznane świadczenia rehabilitacyjne na okres 3 miesięcy ale wypisałem sie ze szpitala po 2 miesiącach .. jak przerwac świadczenia i powrócić do pracy? powrót do pracy? ... Zobacz wątek2013.11.11 16:18:49
jak napisc o zwolnie warunkowe z mow
jak napisc o zwolnie warunkowe z mow zapytanie ... Zobacz wątek2013.11.10 23:46:52
mam pytanie ,zmarł mi brat , był ubezpieczony w zusie ja w krusie czy mogę się domagać jednorazowego
mam pytanie ,zmarł mi brat , był ubezpieczony w zusie ja w krusie czy mogę się domagać jednorazowego zasiłku a jeśli tak to gdzie się o to ubiegać . ... Zobacz wątek2013.11.10 20:38:22
Grozby karalne..
HejMam problem bo nie wiem co zrobić z otrzymanym wyrokiem bo juz wyrobilam 5 z 20 godzin w szkole jako wolontariat ale sie dowiedzialam ze trza bd oplacic wyrok :| i teraz nwm :| może ktoś mi ... Zobacz wątek
2013.11.10 18:6:22
gdzie szukac pomocy
Witam, od kilku lat siostra strasznie awanturuje sie w domu. Codziennie sa kłotnie, siostra wyzywa rodzicow, klnie ich, rzuca sie do bitki i grozi im. podejrzewam że jest chora psychicznie ale ona nie ... Zobacz wątek2013.11.10 17:55:8
Wycofanie zeznań
Witam, czy można wycofać zeznania, które złożyło się na daną osobę, za to iż popełniła czyn karalny - groźby - ponieważ porozumiało się z nią polubownie? ... Zobacz wątek2013.11.10 17:32:58
zajęcie komina spalinowego
Witam,
Chciałbym zrobić ogrzewanie gazowe w mieszkaniu które znajduje sie na ostatnim drugim piętrze. Właściciel innego mieszkania podłączył się nielegalnie do przewodu spalinowego przeznaczonego ... Zobacz wątek
2013.11.10 15:31:47
Czy marskosc watroby zalicza sie do otrzymania renty bo orzecznik zus powiedziala ze watroba nie kwalifikuje
Czy marskosc watroby zalicza sie do otrzymania renty bo orzecznik zus powiedziala ze watroba nie kwalifikuje do renty.Ponadto mam kardiomiopatie roztrzeniowa EF-38% cukrzyce niewyrownana /insulina 4x + ... Zobacz wątek2013.11.10 0:58:2
Jak wystąpić o alimenty od obojga rodziców ?
Witam za 4 miesiące kończę 18 lat od ponad roku mieszkam u dziadka pod Warszawą na co dzień uczę się w Warszawie. Z moją mamą mam kontakt bo wcześniej przez 16 lat mieszkałem z nią natomiast ... Zobacz wątek2013.11.9 18:8:31
Witam. Czy istnieje szybka mozliwosc eksmisji i zakazu zblizania sie osoby awanturujacei sie?? Dziekuje
Witam. Czy istnieje szybka mozliwosc eksmisji i zakazu zblizania sie osoby awanturujacei sie?? Dziekuje za odpowiedz. Adres: kobus23@wp.pl ... Zobacz wątek2013.11.9 14:8:35
udziały w nieruchomości
Witam. Sytuacja jest taka: jest sobie nieruchomość-kamienica w Polsce. Jest kilka osób ( Polacy ) które posiadają udziały w tej kamienicy. Przynosi ona miesięczny dochód. Jest on dzielony proporcjonalnie ... Zobacz wątek2013.11.9 11:48:44
Wezwanie do przystąpienia do odwołania - jak się zachować?
WitacieMuszę znaleźć podpowiedź na poniższe pytanie, ponieważ nie wiem jak postąpić w przypadku gdy:
- wygrałem część przetargu (zadanie) na raptem 3000zł [słownie: trzy tysiące:) ] ... Zobacz wątek
2013.11.9 11:31:25
Wezwanie do zapłaty.
Witam wszystkich. Czy jest w prawie cywilnym bądź innym taki zapis że niedopuszalne jest gdy wierzyciel nie podejmuje (nie upomina się) od dłużnika wyegzekwowania długu (kilka lat) bo czeka aż ... Zobacz wątek2013.11.9 4:9:21
Witam, mój szwagier zostal oskarzony nieslusznie o molestownie córki swojej partnerki z ktora jest
Witam, mój szwagier zostal oskarzony nieslusznie o molestownie córki swojej partnerki z ktora jest w zwiazku. Czy ma prawo żadac badania warigrafem? ... Zobacz wątek2013.11.8 22:17:37
Gdzie magę odzyskać moje swiadectwa pracy z nie istniejących zakładów pracy lata siedemdziesiąte:Zakłady
Gdzie magę odzyskać moje swiadectwa pracy z nie istniejących zakładów pracy lata siedemdziesiąte:Zakłady Metalowe Walter Zwoleń obecne MAZOWIECKIE,WPHS Mysłowice katowickie. ... Zobacz wątek2013.11.8 19:6:13
Obowiązki rodziców
Pani obecny mąż nie ma żadnego obowiązku alimentacyjnego względem Pani córki. Natomiast jeśli córka nie chce się uczyć ani podjąć żadnej pracy pozbawia się prawa do alimentów, ponieważ ... Zobacz wątek2013.11.8 18:58:35
Zmiana statusu z świadka na stronę w takiej sprawie jak tutaj:
Niespełna 2 m-ce temu zostałem oskarżony przez pewną znajomą mi osobę lecz nie lubianą o kradzież, na miejsce od razu wezwano patrol policji, który zrobił mi przeszukanie i wezwał do złożenia ... Zobacz wątek
2013.11.8 18:54:8
Sprawa o pomowienie.
Najlepiej zacząć od zakupu słownika ortograficznego... ... Zobacz wątek2013.11.8 17:19:41
Weksle i deklaracje wekslowe
Witam,mam taką sytuacje:
dostałem od UP jako jeden z członków Spółdzielni Socjalnej pieniądze na wkład do Spółdzielni Socjalnej, podobnie pozostali członkowie zakładający Spółdzielnie.
Zabezpieczeniem ... Zobacz wątek
2013.11.8 16:59:1
ALIMENTY - PROSZE O POMOC
Witam, Proszę o pomoc w spawie o alimenty. Otóż od 2009 roku jestem w związku małżeńskim. Mój mąż ma córkę, która obecnie ma 19 lat i studiuje. Do zeszłego roku jednak nie utrzymywali kontaktu. ... Zobacz wątek2013.11.8 15:21:31
2013.11.8 11:0:20
Jak rozliczyć pracę za granicą?
Witam :) Od lutego tego roku pracuję za granicą (w Niemczech) jako opiekunka do dziecka. Jaki PIT w przyszlym roku powinnam wypełnić? W Polsce czy w Niemczech? (Mieszkam na stałe w Niemczech i nie ... Zobacz wątek2013.11.8 10:17:36
Kobieta w potrzebie
Sugeruję, żeby Pana dziewczyna napisała pismo do urzędu miasta (list polecony za potwierdzeniem odbioru + kopia pisma do akt własnych dla celów dowodowych), w którym opisze swoją sytuację (rozwód, ... Zobacz wątek2013.11.8 9:34:16
czy będac ubezpieczonym w krus można pracowac na umowę zlecenie?
hej mam pytanie czy pracując na umowę zlecenie można nadal dobrowolnie ubezpieczać się w krus ? proszę o pomoc ... Zobacz wątek2013.11.7 19:2:30
Jestem ubezpieczona w KRUS czy nalezy mi sie cos po smierci mojej mamy?
Jestem ubezpieczona w KRUS czy nalezy mi sie cos po smierci mojej mamy? ... Zobacz wątek2013.11.7 18:11:0
matka uciekla z dzieckiem
powinien złożyć Pan wniosek o wydanie dziecka. Jeśli po upływie terminu wskazanego przez sąd w postanowieniu matka dziecka go nie wyda będzie miał Pan prawo wnioskować do sądu o przymusowe odebranie ... Zobacz wątek2013.11.7 16:53:27
Powtarzające się zalewanie łazienki
Spółdzielnia powinna dokonać rzetelnej oceny sytuacji i dokonać naprawy. Można w dzisiejszych czasach wykorzystać minikamerę, którą można zbadać odpływ aż do mieszkania sąsiadki. Jeśli spółdzielnia ... Zobacz wątek2013.11.7 16:20:19
2013.11.7 16:10:48
Jak rozwiazac umowe?
proszę jak najszybciej, za potwierdzeniem odbioru, wysłać do wynajmującej oświadczenie o wypowiedzeniu umowy;3-miesięczny okres wypowiedzenia wpisany w umowie wiąże Panią i nie może Pani ... Zobacz wątek
2013.11.7 15:16:53
Ograniczenie Praw rodzicielskich.
Owszem jest to przesłanka do ograniczenia praw. Zbieraj paragony te z wydatkami na dziecko. Na tej podstawie możesz obliczyć ile wydajesz miesięcznie i starać się podnieść alimenty. ... Zobacz wątek2013.11.6 20:32:33
Masz inne pytanie do prawnika?