Forum prawne (strona 265)
Mandat MPK - obecność na sprawie sądowej ?
Witam Państwa.Sytuacja wygląda tak iż, w maju tego roku według mnie nie słusznie dostałem mandat za przejazd bez biletu. W skrócie sytuacja wyglądała tak iż jestem w obcym miejscie, sobota ... Zobacz wątek
2013.10.29 11:20:40
jakie mam szanse pozbawic ojca jego praw do dziecka?
jakie mam szanse pozbawic ojca jego praw do dziecka? Witam... mam bardzo trudną sprawe i nie wiem jak sie za to złapac... mam 19 lat i dwu letniego synka. Ojciec małego od samego początku nie interesował ... Zobacz wątek2013.10.29 7:36:48
Widzenia z dzieckiem?
Jeżeli matka dziecka uchyla się od obowiązku zapewnienia kontaktów z dzieckiem proponuję złożyć wniosek do sądu o ukaranie jej grzywną, ewentualnie o nałożenie na nią obowiązku zapłaty ... Zobacz wątek2013.10.28 23:49:41
Obowiazek alimentacyjny wobec dziecka meza po rozwodzie
Witam Jeżeli dziecko męża nie zostało przez Panią przysposobione, z chwilą rozwodu ustaną wszelkie Pani obowiązki względem tego dziecka, w tym obowiązek alimentacyjny. Sposób rozwodu nie ... Zobacz wątek2013.10.28 23:26:22
Córka zawarła umowę ramową o świadczenie usług edukacyjnych, umowa jest bez daty. Czy taka umowa
Córka zawarła umowę ramową o świadczenie usług edukacyjnych, umowa jest bez daty. Czy taka umowa ma moc prawna i jest ważna ? Pytam bo córka zrezygnowała ze szkoły bo nie wszystkie zobowiązania ... Zobacz wątek2013.10.28 19:14:56
Mam pytanie, w drodze rokowań(do przetargu nikt nie przystąpił) nabywam lokal mieszkalny od gminy.
Mam pytanie, w drodze rokowań(do przetargu nikt nie przystąpił) nabywam lokal mieszkalny od gminy. jak zapewniali(tym bardziej że wystawiono je do sprzedaży) wszystko jest w porządku. Dziś dostałam ... Zobacz wątek2013.10.28 16:56:14
TRUDNE PYTANIE
Tylko od Pana, ale jeśli nie będzie w stanie wyegzekwować zachowku od Pana i wykaże, że darowizna była zrobiona w celu pokrzywdzenia wierzyciela, będzie mógł dochodzić należności za pomocą ... Zobacz wątek2013.10.28 16:14:1
Odrzucenie żądania zwrotu kosztów w warsztacie samochodowym
Czy jest szansa, żeby to pozytywnie rozwiązać? W tej sytuacji nie pozostaje właściwie nic innego, jak wezwać warsztat, który spaprał robotę do pokrycia kosztów wynikających z partactwa. Jeśli ... Zobacz wątek2013.10.28 16:8:42
Działalność w internecie a prawo.
Witam,Od dłuższego czasu przygotowuje dwa serwisy internetowe. Pierwszy który oferuje sprzedaż usług w internecie. Usługa jest raczej trudno mierzalna bo oferuje po prostu poszerzenie możliwości ... Zobacz wątek
2013.10.28 0:4:15
Oskarżenie o pobicie
Witam...Ile czasu ma osoba zlożyć zawiadomienie o pobiciu ?
oraz w momencie kiedy takie zawiadomienie zloży po jakim czasie dostanę list ? ... Zobacz wątek
2013.10.27 21:29:1
postępowanie w sprawie eksmisji
Sprawa dotyczy stowarzyszenia które zawarło z właścicielem mieszkania umowę o zarząd i admnistrowanie nieruchomością (w tym umocowanie do reprezentacji przed sądem)Interwenient uboczny - gmina ... Zobacz wątek
2013.10.27 21:24:25
Zadłużenie mieszkania
Dzień dobry,Jestem gotowy kupić mieszkanie z kredytem hipotecznym przewyższającym wartość nieruchomości. Pomogę Ci uwolnić się od spłaty rat kredytowych lub innego zadłużenia oraz problemu ... Zobacz wątek
2013.10.27 19:23:8
Przerwa na papierosa
Witaj Rubezahl. Problematyka przerw pracowników w pracy została szczegółowo uregulowana w przepisach prawa pracy. Ustawodawca określa zarówno kiedy pracownikowi przysługuje przerwa ... Zobacz wątek2013.10.27 19:14:55
wywoz smieci do lasu
ja kazałbym mu zdjąć buty i gołymi rękami posprzątał by to co wywiózł i to co inni w tym miejscu zostawili ... Zobacz wątek2013.10.27 18:50:55
Własna mała działalność.
Witam,Chciałbym otworzyć własną działalność, która zajmowałaby się sprzedażą bizuterii hand-made w internecie (przynajmniej na początku byłby to internet). Jestem zatrudniony na etacie ... Zobacz wątek
2013.10.27 17:38:35
Przestępstwo z art. 286 1k.k - ściąganie plików
O ile nie mogę ręczyć za współokatorów to nie sądzę by używali na większa skalę wiekszej ilości nielegalnie ściągniętych programów. - U mnie np windows jest orginalny, chwilowo przez cały ... Zobacz wątek2013.10.27 2:23:24
Kontrola nad porozumieniami zbiorowymi
Witam,czy mógłby mi ktoś udzielić informacji, jaki organ i w jakim zakresie sprawuje kontrolę nad legalnością zbiorowych porozumień opartych na ustawie? ... Zobacz wątek
2013.10.26 16:55:41
Czy rozgraniczona działka może zmienić powierzchnię tj czy granica może ulec przesunięciu pomimo
Czy rozgraniczona działka może zmienić powierzchnię tj czy granica może ulec przesunięciu pomimo znaków granicznych umieszczonych na niej podczas rozgraniczania kilkadziesiąt lat temu? Witam, jakieś ... Zobacz wątek2013.10.25 21:18:1
alimenty zasądzone zaocznie bez ustalenia ojcostwa
Ale jak zaocznie? Syn nie stawił się na sprawę, ale jak to usprawiedliwił? Nie chciał, żeby przełożyć sprawę? To, że nie pracuje to nie ma nic do rzeczy. Z sms rzeczywiście należy iść na ... Zobacz wątek2013.10.25 19:12:43
Czy muszę mieć pozwolenie?
Czy muszę mieć pozwolenie? Jestem właścicielem dużego domu, który został wybudowany około 40 lat temu. Chcę go ocieplić, czy muszę mieć pozwolenie na to pozwolenie? ... Zobacz wątek2013.10.25 15:36:57
Konkretne pieniądze za konkretną pracę
Witam mam dla wszystkich bardzo ciekawą ofertę zarobkową, w której każdy może zarobić od 3000 do 7000 złotych. Wszystkie informacje znajdują się pod tym linkiem. http://learnmoneystrategy.com/gomes26 ... Zobacz wątek2013.10.25 14:25:58
Jak napisać pismo do Sądu o swojej sytuacji materialnej w sprawie o podwyższenie alimentów? Dodam,
Jak napisać pismo do Sądu o swojej sytuacji materialnej w sprawie o podwyższenie alimentów? Dodam, że pozew już został napisany. Sąd chce tylko takie pismo o sytuacji materialnej. ... Zobacz wątek2013.10.25 14:11:33
Intrum justita
Nachodzenie, a nawet telefoniczne upominanie jest zabronione prawem i jeśli dojdzie do takiej sytuacji, to będzie to podstawą do wytoczenia powództwa przeciwko tej firmie. Absolutnie odradzam jakikolwiek ... Zobacz wątek2013.10.25 13:36:19
windykacja z bibloteki
windykacja z bibloteki W 2006 roku pozyczylem ksiazki z bibloteki. Nie ukrywa ze ich nie oddałem. Przyszlo do mnie pismo z windykacji "wezwanie do zaplaty". Ksiazki sie odnalazly i zostana lada dzien ... Zobacz wątek2013.10.25 12:20:51
Wykonywania działalności gospodarczej w Polsce przez osoby fizyczne i prawne ze Szwajcarii
Witaj Mitrochin!Zgodnie z przepisami ustawy o swobodzie działalności gospodarczej z dnia 2 lipca 2004 r. osoby zagraniczne mogą (choć nie wszystkie) prowadzić działalność gospodarczą na terenie ... Zobacz wątek
2013.10.25 8:39:49
Czy jest zgodne z prawem zatrudnianie na stanowisku terapeuty zajęciowego i opiekuna osoby psychicznie
Czy jest zgodne z prawem zatrudnianie na stanowisku terapeuty zajęciowego i opiekuna osoby psychicznie chorej w DPS- ie osoby z wykształceniem przedszkolnym bądź po resocjalizacji. w DPSie dla psychicznie ... Zobacz wątek2013.10.25 8:26:43
Opóźnienia w niemieckim Familienkasse Sachsen
Witam,informacja, jaką przekazaliśmy jako pracownicy Euro-tax.pl do zainteresowanych osób oczekujących na zwrot z niemieckiego urzędu skarbowego, lub planujących wszczęcie takie procedury, ... Zobacz wątek
2013.10.25 0:41:49
Pytanie
Witam. Mam skonczone 18 lat we wrzesniu. Dostaje alimenty w wysokosci 500 zl z funduszu alimentacyjnego. Ucze sie ostatni rok, dojezdzam do szkoly, ktora jest w innym miescie. Chcialem zapytac, czy przysluguje ... Zobacz wątek2013.10.24 18:43:49
Akt poświadczenia dziedziczenia ustanowiony w Niemczech - SPADEK
czy ktoś może pomóc? ... Zobacz wątek2013.10.24 17:47:56
PO JAKIM CZASIE NASTĘPUJE PRZEDAWNIENIE SPRAWY -CHODZI O ODSZKODOWANIE
PO JAKIM CZASIE NASTĘPUJE PRZEDAWNIENIE SPRAWY -CHODZI O ODSZKODOWANIE BYŁEM PRACOWNIKIEM BANKU,PADŁEM OFIARĄ NAPADU Z UŻYCIEM BRONI,ZASZŁOŚĆ MIAŁA MIEJSCE W KWIETNIU 2010 ROKU ... Zobacz wątek2013.10.24 15:42:27
Próba wyegzekwowania długu
Moja rodzina przez ponad 40 lat wynajmowała mieszkanie. Wynajemca próbował pozbyć się posiadłości od lat. W międzyczasie, ze względu na fakt, że dom był w złym wstanie, wynajemca nic nie naprawiał, ... Zobacz wątek2013.10.24 15:30:29
Czy nabycie samych praw do wykupu mieszkania zakładowego, podlega dziedziczeniu i wchodzi w skład spadku?
Czy nabycie samych praw do wykupu mieszkania zakładowego, podlega dziedziczeniu i wchodzi w skład spadku? Jak udowodnić wdowie, ze pieniądze które wydała na wykup mieszkania po śmierci osoby która ... Zobacz wątek2013.10.24 15:20:24
Bieg przedawnienia - alimenty
Witam, mam pytanie odnośnie przedawnienia roszczeń alimentacyjnych.Wyrok w prawie alimentów zapadł 23-11-2010. Uprawomocnił się w terminie ustawowy (21 dni?) - strony nie wnosiły sprzeciwu.
... Zobacz wątek
2013.10.24 14:48:44
jak napisać wniosek o wokandę?
witam nie wiem jak mam napisac wniosek o uprawomocnienie wyroku czekam na odpowiec ... Zobacz wątek2013.10.24 11:53:54
Witam, Czy do uzyskania pozwolenia na rozbudowę domu jednorodzinnego jest potrzebna pisemna zgoda
Witam,Czy do uzyskania pozwolenia na rozbudowę domu jednorodzinnego jest potrzebna pisemna zgoda wszytskich właścicieli obecnej nieruchomości? ... Zobacz wątek
2013.10.24 9:28:23
Nie stawienie się świadka na rozprawę
Witam, bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić. W maju mało brakowało aby został skradziony mój samochód, fiat 126p który stał na parkingu przykościelnym. Sprawcy ( 2 osoby ) zostali złapani ... Zobacz wątek2013.10.24 1:58:19
przepisanie nominacji
Udajcie się z tym pytaniem do notariusz. Tam Wam wszystko wyjaśnią. ... Zobacz wątek2013.10.23 20:55:57
ZMIANA INWESTORA POMOCY!!!!!!!!!!!!!!
Sugeruję Pani napisać pismo do starostwa, w którym opisze Pani dokładnie całą sytuację i poprosi o wyjaśnienia z podaniem podstawy prawnej, jak zmienić inwestora. Pismo należny złożyć na dziennik ... Zobacz wątek2013.10.23 20:54:22
Ubezwłasnowolnienie alkoholika
Sugeruję Pani złożenie wniosku o przyznanie adwokata z urzędu, żeby poprowadził Waszą sprawę. Sami będziecie mieć kłopot z tym, bo to można załatwić jedynie przez sąd. Natomiast odnośnie ... Zobacz wątek2013.10.23 20:42:27
Zawiadomienie o czynnościach wyjaśniajacych
Złożyłam pozew do sądu pracy. Dostałam wezwanie nie na rozprawę, ale zawiadomienie o czynnościach wyjaśniających. Co to jest? O co w tym chodzi??? Czy coś było źle napisane w pozwie? ... Zobacz wątek2013.10.23 20:14:58
Alimenty na siebie i na dziecko! pomocy
Z tegp co wiem to zawsze możesz starać się o alimenty od rodziców ojca dziecka lub jego rodzeństwa. Za czym jednak pójdziesz do sądu to warto dokładnie obliczyć ile kosztuje utrzymanie ... Zobacz wątek2013.10.23 20:7:7
Do którego roku życia rodzice ponoszą odpowiedzialnosc za pobicie swojego syna?
Witam,Mam pytanie. Juz dzisiaj doczytalem sie, ze od 17 roku życia dam jestem odpowiedzialny za swoje czyny itp. Ale nie moge nigdzie znaleźć informacji do którego roku życia rodzice sa odpowiedzialni ... Zobacz wątek
2013.10.23 16:14:39
Witam chciałbym zapytać jak założyć ągencję ochrony osób i Mienia. Z Poważaniem M.Ludwiczak
Witam chciałbym zapytać jak założyć ągencję ochrony osób i Mienia.Z Poważaniem
M.Ludwiczak ... Zobacz wątek
2013.10.23 14:56:2
Wykup byłego mieszkania zakładowego od spółki.
Witam,Moi rodzice dostali z przydziału mieszkanie zakładowe, z tytułu pracy na Hucie. Oboje pracowali tam przez wiele lat. Ojciec niestety zmarł, mama jest na rencie. Aktualnie mieszkanie to wynajmowane ... Zobacz wątek
2013.10.23 12:51:48
Brak kserokopii dowodu osobistego a ważność umowy.
Witam, podpisałem umowe z firmą Inwentaryzacyjną jednak zrezygnowałem z pracy.Na szkoleniu nie poinformowali mnie o grzywnach nakładanych za nieobecność oraz rezygnacje.
Niby było to na umowie ... Zobacz wątek
2013.10.23 12:7:38
Umowa na odległość
Biorę udział w pewnym bezpłatnym projekcie ( przez internet, na odległość) i nadszedł czas na załatwienie formalności. Będę musiał podpisać dwie umowy: licencja na dzieło i zachowanie poufności. ... Zobacz wątek2013.10.23 11:6:52
Czy przysługuje mi prawo do pracowania 7h ?
Czy przysługuje mi prawo do pracowania 7h ? Witam jestem mamą 2,5 letniej córki którą karmie piersią ponieważ ma alergie pokarmowe .Pracuje w sklepie na umowie o prace po 8h w związku z tym czy ... Zobacz wątek2013.10.23 11:3:11
Problem z Bankiem Prosze o pomoc
Witam opisze tutaj sytuacje mojej dziewczyny prosze o pomoc !!A wiec moja kobieta rozwiodla sie z mezem w marcu tego roku 3 dni temu poszla do bankomatu aby wyplacic zasilek rodzinny okazalo sie ze na ... Zobacz wątek2013.10.23 10:50:1
jak napisać pismo o oczernianie? Jakie dowody użyć? nagrania adio i wideo, świadkowie. Jak postąpić
jak napisać pismo o oczernianie? Jakie dowody użyć? nagrania adio i wideo, świadkowie. Jak postąpić przy intercyzie kdy do mieszkania kupiłem dużo rzeczy, zrobiłem dużo prac remontowych? jak ... Zobacz wątek2013.10.23 9:19:41
witam podaczas wychodzenia z auta skrecilem kostke czy moge ubiegac sie o odszkodowanie z oc ?
witam podaczas wychodzenia z auta skrecilem kostke czy moge ubiegac sie o odszkodowanie z oc ? ... Zobacz wątek2013.10.22 18:33:6
Masz inne pytanie do prawnika?