Forum prawne (strona 265)
Rozczarowanie z badań kuratorskich w sprawie o dziecko
Jestem b....ardzo rozczarowany. Nie zakładałem, że będzie aż tak źle. Szanowni "badacze" zamiast zastanowić się dlaczego moja małżonka w pierwszej instancji dostała kuratora zaczeli mnie atakować ... Zobacz wątek2013.5.27 22:12:56
Przepust przez rów melioracyjny - pozwolenie wodno-prawne
Witam, przez moją działkę przebiega rów melioracyjny o symbolu w planie zagospodarowania WS (wody powierzchniowe śródlądowe). W kontekście Prawa budowlanego (art.29 ust.2 pkt.9) nie muszę uzyskać ... Zobacz wątek2013.5.27 21:56:7
Wniosek o ubezwłasnowolnienie syna - adres do korespondencji sądowej
zamierzam zlozyc wniosek o ubezwlasnowolnienie i wyznaczenie opiekuna dla mojego pelnoletiego syna w polsce. obecnie przebywam na stale w niemczech posiadam rowniez meldunek w polsce czy moge podac w sadzie ... Zobacz wątek2013.5.27 21:10:33
Wójt przeciąga odrolnienie od lat - jak przyspieszyć proces?
OD PONAD PIĘCIU LAT WÓJT GMINY PROWADZI ZAGOSPODAROWANIE GRÓNTÓW ROLNYCH ALE CIĄGLE PRZEKŁADA ICH ODROLNIENIE CO ZROBIĆ BY ZAKOŃCZYĆ TEN PROCES CZEKAM JUŻ SZÓSTY ROK I NADAL SŁYSZĘ GŁÓPIĘ ... Zobacz wątek2013.5.27 18:47:19
Syn 16 lat wyrzucony przez matkę alkoholiczkę - procedura
Należy jak najszybciej skierować sprawę do sądu rodzinnego o przyznanie Panu opieki nad synem oraz zmianę jego miejsca zamieszkania wraz z zniesieniem obowiązku płacenia alimentów matce, która ... Zobacz wątek2013.5.27 16:50:40
Wypadek w pracy niezgłoszony - zwolnienie z pracy po latach
witam, mam pewien problem...opisujac krotko sytuacje sprawa wyglada nastepujaco.
pracujac w pewnej firmie od marca zeszłego roku otrzymalem stala umowe o prace, w okresie czerwiec-lipiec zeszlego roku ... Zobacz wątek
2013.5.27 15:38:59
Czy komornik może zająć świadczenie szpitalne PZU z konta osobistego?
Czy komornik może potrącić kwote z świadczenia za pobyt w szpitalu PZU z konta osobistego ... Zobacz wątek2013.5.27 10:38:15
Założenie firmy pszczelarskiej z tatą - kredyt dla pasieczyków
jak załozyc firme razem z tata prowadze pasieke i chce załozyć firme i wziąść kedyt w jakiej wysokości moge otrzymać kredyt ... Zobacz wątek2013.5.27 8:57:27
Odzyskanie pieniędzy za pracę w Niemczech - problemy z wypłatą
Jak odzyskać pieniądze z pracy na umowę niemiecka Pojechałem do pracy 22kwietnia i pracowałem do 15 maja pieniądze miały być tego dnia a nie było to z grupa pietnasto osobowa zjechaliśmy do polski ... Zobacz wątek2013.5.27 5:48:22
Ustne zapewnienia sprzedawcy RTV AGD - czy można dochodzić zwrotu?
Jak postąpić w sytuacji ustnych zapewnień pracownika jednego z salonu dużych sieci handlowych? Mały opis sytuacji jaka miała miejsce końcem kwietnia początkiem maja.Pod koniec kwietnia zdecydowałem ... Zobacz wątek
2013.5.26 22:59:14
Viabox działał wadliwie - kara za przejazd przez bramki bez środków
Witam.Ostatnio znajomy ciągnął moim samochodem przyczepkę. Miał zainstalowany viabox. Niestety, na skutek błędnego działania urządzenia, mimo że skończyły się środki na koncie, urządzenie ... Zobacz wątek
2013.5.26 21:16:28
Rozwiązanie umowy po rezygnacji z funkcji brygadzisty
czy pracodawca po rezygnacji z funkcji brygadzisty może rozwiązać umowę o prace... Zobacz wątek
2013.5.26 16:18:36
adwokat zduńska wola
szukam dobrego adwokata do sprawy rodzinnej. Jest ktos godny polecenia?... Zobacz wątek
2013.5.25 16:50:12
Szukanie pracy będąc na zwolnieniu lekarskim - czy dozwolone?
Witam. Mam gorąca prośbę pracuję na pełny etat mam umowę na czas określony 1 rok, jestem od dwóch tygodni chora na zwolnieniu lekarskim (mogę chodzić) i po dalszych badaniach mam dalsze leczenie ... Zobacz wątek2013.5.25 13:7:3
Skarga na nauczyciela - córka dostaje same jedynki z polskiego
Gdzie można złozyc skargę na nauczyciela Moja córka chodzi do 1 kl liceum w warszawie, nauka nie sprawia jej problemu poza językiem polskim ,ma korepetycje jedną pracę napisała jej studętka polonistyki ... Zobacz wątek2013.5.25 12:39:7
Delegacja do Francji na umowę o dzieło będąc na KRUS
Witam. Jako właściciel kilku hektarów ziemi jestem na ubezpieczeniu społecznym K.R.U.S.. Pewna firma chce mnie wysłać w delegację do Francji w celu wykonania zestawienia materiałowego na budowie. ... Zobacz wątek2013.5.25 9:37:59
Groźby ojca o zwrot kosztów mieszkania po alimentach
[cytat][...] ja osobiscie nawet urzędowe pisma z błędami ortograficznym odrzucam i nierozpatruję gdyż ich nie rozumię [...][/cytat]
Szanowny Przedmówco,
Jeżeli się komuś zwraca uwagę, ... Zobacz wątek
2013.5.25 7:31:17
Kupno mieszkania z ostrzeżeniem o postępowaniu spadkowym w KW
Dzień dobry,Jestem zainteresowana kupnem mieszkania, w którego księdze wieczystej (dział III) istnieje zapis "Ostrzeżenie o toczącym się postępowaniu o zmianę prawomocnego postanowienia wydanego ... Zobacz wątek
2013.5.24 20:42:13
Budowa stawu na działce - pozwolenia i wymagania prawne
Witam,zamierzam kupić działkę wybudować dom a obok niego wykopać staw o powierzchni około 500 m? i mam kilka pytań:
1. Czy staw mogę wybudować na działce rolnej czy musi być to koniecznie ... Zobacz wątek
2013.5.24 14:45:59
Podział majątku - spłata ojca vs mieszkanie dla matki
Witam Wszystkich bardzo serdecznie i od razu chciałbym Wam przedstawić mój, a raczej problem mojej mamy.Moi rodzice rozwiedli się jakieś 5-6 lat temu ( bez orzekania wini ) i dopiero teraz moja ... Zobacz wątek
2013.5.24 14:36:22
Zniszczenie blaszaka łyżką ładowarki - odpowiedzialność pracownika
Witam,problem dotyczy mojej rodziny - mój tata jest operatorem sprzętu ciężkiego. Pracując kiedy w nocy, na źle oświetlonym placu, NIECHCĄCO zahaczył łyżką ładowarki o stojący na placu ... Zobacz wątek
2013.5.24 8:9:30
PKD dla organizacji imprez i wynajmu studia nagraniowego
chce zająć się organizacja i oprawą imprez okolicznościowych oraz chciałbym wynajmować studio nagraniowe wokalistom czy muzykom. jakie pkd i pkwiu mam przyjąć? ... Zobacz wątek2013.5.23 20:15:46
Wypowiedzenie umowy najmu - okres miesięczny vs kalendarzowy
Moim zdaniem okres wypowiedzenia zaczyna się od pierwszego dnia kolejnego miesiąca następującego po miesiącu w którym zostało doręczone wypowiedzenie. Więc jeśli wypowiedzenie zostanie doręczone ... Zobacz wątek2013.5.23 18:24:52
Zasiedzenie działki po cioci - podatek płacony od lat
Witam,Proszę o poradę w następującej sprawie:
Moja ciocia (siostra ojca) zmarła w 1995 roku. Posiadała działkę niezabudowaną podobno wraz z koleżanką. Z racji tej, że od 14 roku życia ... Zobacz wątek
2013.5.23 16:33:59
Firma windykacyjna KRUK - czy ma prawo posiadać dane osobowe
Witam mam ten sam problem pszyczepili sie jak kleszcze wszystko mam uregolowane a oni swoje.Tszeba utszec im nosa Pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.5.23 9:14:36
Drastyczny wzrost zużycia wody - brak plomb na licznikach
[cytat]Przez ostatnie 7 miesiecy drastycznie wzroslo zuzycie wody i cieplej i zimnej.
1 osoba,uczennica, ktora chodzi do szkoly, ktora nie gotuje - jedynie kapie sie 1 raz dziennie, a stan licznikow ... Zobacz wątek
2013.5.23 7:30:24
Odwieszenie wyroku i dozór elektroniczny - błędne obliczenie kary
[cytat]Odsiadka zaczęła się w zk,i po oddaniu pod dozór,wyrok trwa ciagle nieprzerwanie od momentu osadzenia w zakładzie i reszta wyroku już pod dozorem.nie może wystąpić sytuacja,że ktoś ... Zobacz wątek
2013.5.23 3:59:41
Złożenie SD-Z2 po prawomocnym postanowieniu o nabyciu spadku
Mój ojciec zmarł w grudniu 2011 roku, zostawił testament, w którym do całości spadku powołał mnie. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku złożyłam dopiero początkiem tego roku. Dzisiaj otrzymałam ... Zobacz wątek2013.5.22 21:51:14
Rozdzielność majątkowa po otrzymaniu gospodarstwa w darowiźnie
Wszystko, co była Pana własnością przed zawarciem małżeństwa stanowi Pana majątek odrębny, który nie wchodzi w skład majątku wspólnego. Gospodarstwo rolne zatem jest wyłącznie Pana własnością ... Zobacz wątek2013.5.22 20:31:0
Jazda rowerem po alkoholu - czy to przestępstwo? Art 178a
Witam.Miałem taka sytuacje w grudniu 2012, mianowicie w pasterke moj kolega wraz ze znajomymi siedział na lawce na osiedlu i spozywał alkohol(tak wiem kary godne). w pewnym momencie oddalił sie ... Zobacz wątek
2013.5.22 18:43:14
Walka o dziecko po rozstaniu - gdzie będzie mieszkało?
Witam. Mam pytanie... niecaly rok temu rozstałam sie z ojcem swojego dziecka. Teraz walczymy o prawo gdzie dziecko bedzie mieszkalo... w chwili obecnej dziecko przebywa w dzien u mnie a na noc jedzie ... Zobacz wątek2013.5.22 17:24:5
Pobyt roku w Polsce po ślubie z Japończykiem - czy prawda?
Witam. Ja i mój japoński narzeczony wkrótce chcemy się pobrać. Moje pytanie: czy to prawda że po ślubie musimy zostać rok w Polsce? ... Zobacz wątek2013.5.22 17:16:40
Zwrot części alimentów gdy dziecko u ojca przez pół miesiąca
mam dwoję dzieci, które są pod opieką mojej byłej żony. mam zasądzone alimenty w kwocie 800 zł. , ustalone kontakty. czy mogę się od ich matki domagac zwrotu częsci alimentów, gdy na. opiekuję ... Zobacz wątek2013.5.22 17:9:46
Podział domu z teściami - prawa do własności piętra
WitamMam taki problem trochę długi - mieszkamy z żona i 2 dzieci w domku jednorodzinnym razem z teściami. My na górze a moi teściowie na dole. Jedna klatka schodowa przebiegająca przez środek ... Zobacz wątek
2013.5.22 16:14:34
Reklamacja zalania telefonu - jak napisać skuteczne odwołanie?
Witam.Kilka miesiecy temu zepsul mi sie tel(po 5 miesiacach uzywania podczas burzy wylaczyl sie i juz nie wlaczyl)nie mialam kary gwarancyjnej otrzymalam ja 2 miesiace temu oddalam tel do reklamacji ktorej ... Zobacz wątek2013.5.22 13:52:33
Prekluzja dowodowa w pozwie do sądu pracy - czy obowiązuje?
Mam pytanie, czy prekluzja dowodowa powinna być zastosowana również podczas pisania pozwu do sądu pracy? ... Zobacz wątek2013.5.22 13:43:22
Koszt usług prawnych dla spółki z o.o. w organizacji jako KUP
Usługa doradcy prawno-gospodarczego dla spółki z o.o. w organizacji. Zawarliśmy umowę spółki z o.o(3 wspólników). Wypełnienie druków i formularzy oraz złożenie wymienionych dokumentów zleciliśmy ... Zobacz wątek2013.5.22 10:49:26
Zasiłek chorobowy po zawieszeniu działalności gospodarczej
czy należy mi się "chorobowe"z dniem 30.06.2012 zawiesiłem działalność gospodarczą.Pod koniec 3-ciego miesiąca trafiłem do szpitala.Przebywałem w szpitalu 3 miesiące. Szpital wystawił zwolnienie ... Zobacz wątek
2013.5.22 7:29:36
Wypowiedzenie umowy zlecenie po L4 - obowiązek przepracowania
Witam,15.04.2013 podpisałam umowę zlecenie na czas nieokreslony z 3-dniowym okresem wypowiedzenia.
Moglam zlozyc wypowiedzenie po miesiacu, wczesniej zapisane jest na umowie, że zapłaciłabym ... Zobacz wątek
2013.5.21 23:50:29
Zatrudnienie po stażu - czy szef może zwolnić przed upływem zobowiązania?
Nie jest istotne to czy w umowie jest podany okres wypowiedzenia, tylko to jaki to rodzaj umowy czy na czas określony czy na czas nie określony czyli jak długo umowa ma trwać, jeżeli jest to umowa ... Zobacz wątek2013.5.21 23:28:42
Urlop bezpłatny dla 18-letniego ucznia szkoły zawodowej - ile dni przysługuje?
Urlop bezpłatny jest udzielany na pisemny wniosek pracownika, ale pracodawca musi wyrazić na niego zgodę. Urlopu w czasie ferii szkolnych, pracodawca jest zobowiązany tylko pracownikom młodocianym, ... Zobacz wątek2013.5.21 23:14:23
Czy mogę żądać części domu odkupionego przez siostrę od rodziców?
Witam. Moi rodzice mieli hipoteke na dom. Moja starsza siostra wzieła kredyt i odkupiła ten dom spłacając tym samym kredyt rodziców. Moje pytanie jest takie czy moge cokolwiek chcieć po mojej siostrze, ... Zobacz wątek2013.5.21 23:2:44
Sprzedaż własnego filmu - obowiązek odprowadzenia podatku
Nikt nie wie? ... Zobacz wątek2013.5.21 22:36:26
Przepisanie mieszkania na współwłasność przy kredycie hipotecznym
Witam.moj partner jest wlascicielem mieszkania a z braku wierzytelnosci to ja wzielam kredyt hipoteczny na to mieszkanie i splacam. Mam pelnomocnictwo ale pytanie czy moge byc wspolwlascicielka mieszkania? ... Zobacz wątek2013.5.21 21:47:43
Artroskopia kolana - brak efektu zabiegu, co dalej z leczeniem?
Witam,Zacznę od tego, że mój lekarz prowadzący nie mógł przeprowadzić mi zabiegu-operacji (artroskopii) kolana, także udałam się ze skierowaniem do innego szpitala. Po 5miesiącach czekania ... Zobacz wątek
2013.5.21 17:40:58
Czy należą mi się pieniądze z PZU po śmierci ex teściowej?
Tydzien temu zmarla moja ex tesciowa. Czy naleza mi sie pieniadze z PZU... ... Zobacz wątek2013.5.21 13:28:57
Reklamy na forum stowarzyszenia prostego - ograniczenia prawne
Mam pytanie następującej natury ...Jestem właścicielem forum, na łamach którego wydzielony jest dział dla stowarzyszenia prostego (ogłoszenia, informacje, itp. itd.), oczywiście członkowie ... Zobacz wątek
2013.5.21 12:25:8
Alimenty po śmierci ex małżonka - czy ZUS będzie płacił?
Dzień dobry !!mam pytanie ,czy po śmierci ex małżonka od którego teraz dostaje alimenty ,będę je otrzymywała z ZUS-u ?
D.P ... Zobacz wątek
2013.5.21 11:54:59
Wcześniejsza emerytura dla kierowcy ciężarowego i rolnika
Mój tato skończył 61 lat. Przez 12 lat pracował jako kierowca pojazdu pow 3,5 tony w PKSie. Po czym założył własną działalność i jeżdził 5 lat samochodem ciężarowym na "własny interes". ... Zobacz wątek2013.5.20 17:11:13
Skuter kupiony przez tatę - czy może być przedmiotem rozwodu?
Witam serdecznie!Proszę o pomoc.. Otóż będę się rozwodzić z mężem a jest pewin problem. Otóż...
Mój tata kupił nam skuter niedawno za gotówkę a w dowodzie jest mój mąż. Czy można ... Zobacz wątek
2013.5.20 16:34:2
Masz inne pytanie do prawnika?