Forum prawne (strona 267)

karencja w PZU, a smierc rodzica. PROSZE O POMOC

ja mam teraz podobny problem, nałożono na mnie okres karencji na 6 miesięcy za opóźnienie składki, nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje, zmarł mojej mamy tata i nie możemy uzyskać wypłacenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.20 15:43:46

Przekazy pocztowe

Witam
Mam mały problem od jakiegoś roku pobieram przekazy pocztowe mojej siostry uzbierało sie juz jakieś 7/8 tys o których ona nie wiem pracuje za granicą prawdopodobnie tam gdzie ona wpłaca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.20 11:22:44

podglądacz

dzień dobry,
zachowanie sąsiada może wyczerpywać znamiona przestępstwa z art. 190a Kodeksu karnego (nękanie);
w ramach postępowania karnego można żądać orzeczenia określonych środków karnych: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.19 22:9:8

prawa i obowiazki najemcy lokalu

czy jest jakas dodatkowa ochrona najemcy mieszkania ktory ma malutkie dziecko a nie placi za wynajem??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 21:37:34

Kupujący nie zapłacił za towar na allegro

Witam serdecznie. Nie znalazłem podobnego tematu więc piszę dziś do Was o pomoc. W sobotę 12 października użytkownik kupił na mojej aukcji tablet. Mimo tego że na aukcji było wyraźnie napisane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 18:46:38

Spłata domu po denominacji

Spisaliśmy umowę kupna domu,za który część pieniedzy zapłaciłem, jednak zostało 50tyś zł do spłacenia,jeżeli będę prawnym właścicielem i dopiero teraz przepisuję na siebie(były różne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 16:41:36

Jak napisac wyrok sadowy dla najwiekszego krzeywdziciela czlowieka prostego ?

Jak napisac wyrok sadowy dla najwiekszego krzeywdziciela czlowieka prostego ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 13:52:32

rezygnacja z umowy

Witam proszę o pomoc, podpisałam dzisiaj umowę zlecenie na montaż drzwi .Problem w tym że po zaglądnieciu do internetu znalazłam mnóstwo tematów na forum że ta firma to oszusci , teraz nikt nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.19 12:38:34

Rozwiązanie umowy o pracę a zasiłek choroboy

Domyślnie Rozwiązanie umowy o pracę a zasiłek chorobowy
Witam Chciałabym w tym temacie poprosić o pomoc, bo sytuacja jest dość skomplikowana. Moja Mama ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 22:56:1

Utrudnianie dostępu właścicielowi do mieszkania

Dziękuję za odpowiedź. Jutro skontaktuję się z prawnikiem i zaczniemy działać. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.18 22:5:7

Pisma "szyte na miarę" - dopasowane do Twoich potrzeb

Szukasz pisma dopasowanego do Twoich potrzeb?

Potrzebujesz pozwu o rozwód? A może umowy kupna-sprzedaży samochodu osobowego?
Próbujesz napisać podanie i nie bardzo wiesz jak to zrobić...

Serwis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 20:28:8

jak anonimowo zlozyc donos policji na dilera?

wiecie co nie obrażajmy nikogo wszystko jest fajne ale dlaczego policja się nie zajmie felem i jego synem bo| bo goszczą się sami tam a syn handluje narkotykami i jest wszystko ok bo policja ma w ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.18 19:25:16

Chcę odebrać mojemu ojcu prawa rodzicielskie.

Chcę odebrać mojemu ojcu prawa rodzicielskie. Mam prawie 18 lat. Ojciec nigdy się mną nie interesował i nie utrzymywał żadnego kontaktu ze mną, wyjechał za granicę i ma jeszcze 2 dzieci. Płaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 16:34:10

Jest jakiś sposób złagodzenia kary nieletnim ?

Jest jakiś sposób złagodzenia kary nieletnim ? Witam z tej strony Łukasz z Warszawy mam następujący problem

Mój znajomy musiał się wrócić do sklepu.
Zostawił nieletnim zakupy (art spożywcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 15:37:54

Prawa autorskie

Witam

Jestem mlodym programista, pracujacym jako freelancer(na zleceniach). Ostatnio wykonalem pewien wiekszy projekt jako podwykonawca dla pewnego posrednika. Nie podpisalismy umowy o dzielo, natomiast ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2013.10.18 14:15:5

Mandat z fotoradaru

Witam

Mam nadzieje, ze pisze w odpowiednim dziale.

Jakis czas temu zostalo mi zrobione zdjecie przez fotoradar, gdy kierowalem samochodem ojca, dzisiaj przyszla informacja.

Z tego co wiem jestem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.10.18 14:9:54

Zaległości płatnicze wobec Uczelni

Witam,
dwa lata temu rozpoczęłam studia zaoczne na które uczęszczałam przez pierwszy rok. Niestety na opłacenie drugiego roku studiów nie miałam pieniędzy, w związku z czym nie chodziłam na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 13:14:11

Jak mam sie dowiedziec gdzie policja zabrala mojego chlopaka gdzie on teraz jest.

Jak mam sie dowiedziec gdzie policja zabrala mojego chlopaka gdzie on teraz jest. prosze o pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 12:16:51

utrudnianie widzenia ojca z dzieckiem przez matke

teraz jak to przeczytałem ...hmm...to jest troche haotycznie napisane lecz mam nadzieje ze zrozumiale...krótko mówiąc-chciałbym się dowiedzieć jak jest z tą ugodą skoro nic w niej niezostało ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.18 8:22:33

system 4-ro bygadowy, a praca w swieta

Witam, chciałbym sie dowiedziec czy praca w świeta w systemie 4-ro brygadowym gdzie okres rozliczeniowy jest 4-ro miesieczny jest zgodna z prawem.
Chodzi mi dokładnie o prace w takie świeta jak 01.11; ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 2:34:9

Witam. Jak napisać pismo do komornika o przedawnieniu długu ktory wynosi 13 lat

Witam.
Jak napisać pismo do komornika o przedawnieniu długu ktory wynosi 13 lat W dniu dzisiejszym dostałam przeterminowane wezwanie do zapłaty.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.17 17:19:48

spis majątku

spis majątku mam zrobić spis majątku podopiecznego całkowicie ubezwłasnowolnionego ojca . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.17 17:15:48

jak napisać odwołanie o wysokość spłaty współwłaścicieli

jak napisać odwołanie o wysokość spłaty współwłaścicieli
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.17 12:53:31

Kopia rozmowy telefonicznej....

Zawarłem umowę na świadczenie usług z siecią Play-telefonicznie.
Po czasie, zgodnie z procedurą umowę dostarczył kurier.
Mam zapisane bardzo dokładnie co wynegocjowałem z konsultantem przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 18:24:6

czy komornik może spowodować zakaz opuszczenia kraju

czy komornik może spowodować zakaz opuszczenia kraju ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 17:59:23

ALIMENTY A WNIOSEK OJCA O ZAMIESZKANIE PRZY NIM

Prosze podpowiedzcie mi co robic wzial dziecko na weekend mial odwiesc ale powiedzial ze ma zapalenie oskrzeli i ze przywiezie go we srode.Dzis zadzwonil i powiedzial ze ma zapalenie pluc i zostaje u niego.Wiem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.16 15:43:36

Wynajem mieszkania bez zgody współmałżonka

Witam.
Wynająłem mieszkanie od małżeństwa.
Mieszkanie figuruje na żonę ale cały kontakt mam tylko z mężem. To on przywiózł umowę podpisana przez żonę, on do mnie dzwoni. Pieniądze przelewam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 13:59:54

Uszkodzenie strony przez wykonawcę, a konsekwencje

Witam. Sprawa jest następująca:
Przez kilka miesięcy jako tak zwany freelancer instalowałem/przygotowywałem strony www dla pewnego klienta. Było to bez żadnej umowy. Miesiąc temu otworzyłem działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 12:50:42

jak napisać urlopowanie córki ze szkoły.Poradził mi to wychowawca klasy i pani wicedyrektor

jak napisać urlopowanie córki ze szkoły.Poradził mi to wychowawca klasy i pani wicedyrektor Witam córka chodziła do szkoły pierwsze pięć dni i rozchorowała się ciągle wymiotowała miała bóle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 11:46:2

Brat zabójca wychodzi z więzienia, co robić?

Spróbujcie go wymeldować poprzez złożenie stosownego wniosku w biurze meldunkowym z uzasadnieniem, że brat przebywa w więzieniu, więc nie może mieszkać pod adresem, gdzie jest zameldowany. Natomiast ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.16 10:53:29

ludzki

też mi sie wydaje, że lepiej bezposrednio spytać u organizatora kursu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.10.16 10:40:8

Mam pytanie wzialem 1 rok i 10 miesiecy temu laptopa, zaczyna mi sie cos z nim dziac zastanawiam sie

Mam pytanie wzialem 1 rok i 10 miesiecy temu laptopa, zaczyna mi sie cos z nim dziac zastanawiam sie czy moge go oddac. Problem jest w tym ze nie mam orginalnego paragonu z powodu zniszczenia ale mam wydrukowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:59:9

Dzień dobry prosze o odp jestem na l4 mam ciag ciagły,umowe mam co tydzien czy pracodawca moze zwolnic

Dzień dobry prosze o odp jestem na l4 mam ciag ciagły,umowe mam co tydzien czy pracodawca moze zwolnic mnie?ma takie prawo?jak mam 11dni z 2 l4?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:45:26

Od 3 miesiecy przebywam na zasilku rehabilitacyjnym ( przyznany na 6 miesiecy). Miesiac temu zakonczylem

Od 3 miesiecy przebywam na zasilku rehabilitacyjnym ( przyznany na 6 miesiecy). Miesiac temu zakonczylem terapie - leczylem nowotwor i powoli dochodze do siebie. Czuje sie w miare dobrze i wlasnie dostalem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:3:43

szukam pracowników

Kancelaria Radcy Prawnego z siedzibą w Siedlcach przy ul. Asłanowicza 18 poszukuje aplikantów do współpracy z możliwością objęcia patronatem. Zgłoszenia proszę przesyłać na adres:Praca.siedlce@onet.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.16 8:47:22

Alimenty

nie można zrzec się prawa do alimentów na przyszłość, aczkolwiek można ich nie dochodzić przed sądem; można zawrzeć porozumienie o obniżeniu lub wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 20:24:58

kupno samochodu

skarbówka zawsze może dochodzić skąd wzięły się pieniądze ;)

umowy darowizny nie trzeba formalnie spisywać, może być ona ustna; ważniejsza jest kwestia podatku od darowizny, który od określonej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.15 20:18:51

Oszust wyłudził na mnie pieniądze

Witam.

W lutym tego roku poznałam na Sympatii męzczyznę, Tomek - lekarz chirurg. Po pewnym czasie powiedział mi, że ma problem, a mianowicie komornik zajął jego pensje. Powiedział, że bezprawnie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 18:32:25

zwolnienie z pracy powód wymówienia inny niż rzeczywisty - mobbing?

skoro powód wypowiedzenia jest inny, to temat praw autorskich schodzi tu na drugi plan; decydującym będzie jaki był powód wypowiedzenia i czy był on uzasadniony - tzn m.in. czy pracodawca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 17:27:48

Czas na odebranie zlecenia

może Pan odpisać, że ze względu na zwłokę w odbiorze strony i brak realnych widoków na otrzymanie wynagrodzenia, zaprzestał Pan prac, hosting wygasł a pliki przepadły i zaproponować spisanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 17:11:30

Rejestracja auta. Dowód rejestracyjny.

Rejestracja auta. Dowód rejestracyjny. Witam.
Pisze do Pani/Pana ponieważ mam mały problem.
Jestem w trakcje przerejestrowywania auta na swoje nazwisko.
W dniu składania wniosku o przerejestrowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 16:48:16

renta

Witam
Mam pytanie, chciałbym sie dowiedzieć czy należy mi sie jakaś renta po zmarłym Tacie, ponieważ nie jestem pewien do konca po tym co czytałem na stronie Zusu.

tata w chwili śmierci miał ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2013.10.15 15:42:25

Dziecko zarejestrowane jako osoba bezrobotna, a alimenty

Temat almentów na bezrobotne i  dzieci, poruszyliśmy w tej opinii prawnej: Alimenty na bezrobotne dziecko
  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 13:58:22

sprawa kaucji przy niezrealizowanej umowie

Chciałem wynająć pokój w mieście X. Zadzwoniłem w związku z tym do pani Y, z ogłoszenia znalezionego w Internecie. Było to przed połową września, a ja, jako student, potrzebowałem go na tamten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 12:35:44

Wybór OFE

Ja polecam Amplico, ale warto sobie poczytać różne rankingi.
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.10.15 12:18:56

WITAM,ZMARŁA MI SIOSTRA W HOLANDII,JESTEM EMERYTKĄ I NIE STAĆ MNIE NA SAMOLOT,CZY PRZYSŁUGUJĄ MI

WITAM,ZMARŁA MI SIOSTRA W HOLANDII,JESTEM EMERYTKĄ I NIE STAĆ MNIE NA SAMOLOT,CZY PRZYSŁUGUJĄ MI JAKIEŚ PIENIĄDZE ZA JEJ ŚMIERĆ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 12:18:19

Wynagrodzenie komornicze - zmiana stawek?

Witam

Wraz z żoną spłaciliśmy dług komorniczy, zaciągnięty przez jej matkę.

Spłaciliśmy bezpośrednio wierzycielowi aby uniknąć wysokiego % dla komornika.

Jednak ten mimo wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 10:12:4

2013.10.15 9:50:27

Czy mogę biegać się o zadośćuczynienie/odszkodowanie? - błąd dentysty

Czy mogę biegać się o zadośćuczynienie/odszkodowanie? - błąd dentysty Kilka lat temu miałam zeba do wyrwania, dentystka stwierdziła, że to ząb mleczny i wysłała mnie do swojego męża. On ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 8:45:23

Zwrot podatku z UK

Zwrot podatku za pracę w UK

Zwrot podatku za pracę w UK przysługuje każdej osobie, która legalnie pracowała w jednym z krajów: Anglii, Szkocji, Walii i Irlandii Północnej, a pracodawca odprowadzał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 0:35:51

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika