Forum prawne (strona 268)
Na co uważać? Wynajem pokoju 1 os. w mieszkaniu osoby prywatnej
Witam serdecznie,zamierzam wynająć pokoj 1 osobowy u właściciela mieszkania.
Jestem osobą, której zalezy na prywatności, bezpieczenstwie i spokoju.
Mam kilka mały pytań:
Czy właściciel ... Zobacz wątek
2013.10.14 23:28:59
Zlecenia tajemniczy klient - brak wynagrodzenia
Witam, jeżeli temat jest w złej kategorii to proszę o przeniesienie.Otóż na tablica.pl w dziale praca pewien użytkownik oferował pracę "Tajemniczy klient". Napisałem, otrzymałem maila z linkami ... Zobacz wątek
2013.10.14 21:59:34
ROZPRAWA KARNA JA JAKO POKRZYWDZONY POBICIE, ZŁAMANIE NOSA
WITAM mam takie pytanie jestem osobą poszkodowaną ponieważ dostałem na zabawie z głowki w nos i został złamany oskarzony uciekł z miejsca najpierw proponował mi 200zl po czym się nie zgodziłem ... Zobacz wątek2013.10.14 20:59:19
Odzyskanie rzeczy od byłej dziewczyny
Sugeruję zgłoszenie sprawy policji. ... Zobacz wątek2013.10.14 20:56:24
Doradca podatkowy czy popełnił błąd
Witam! Nasz problem przedstawia się następująco: W 2011 roku postanowiliśmy rozpocząć budowę obiektu na wynajem, budowę miał finansować bank, naszym wkładem miała być działka i projekt budowy. ... Zobacz wątek2013.10.14 20:46:59
PCC -3
Witam mam pytanie odnośnie podatku od czynności cyw-praw. Skłądając oświadczenie odnośnie podatku na drugu PPC - 3 wraz załacznikiem PCC -3 /A , gdzie w załaczniku dodatkowo wpisana jest żona ... Zobacz wątek2013.10.14 20:42:56
Zakup mieszkania z dożywotnim bezpłatnym użytkowaniem
Witam,Chciałabym kupić na kredyt mieszkanie. Mieszkanie to zostało przekazane właścicielce w akcie darowizny. W akcie widnieje zapis, że właścicielka ustanawia na rzecz swojej matki "dożywotnie ... Zobacz wątek
2013.10.14 20:27:1
Ekwiwalent urlopu a dwie umowy
Witam,Przez pewien okres czasu byłem zatrudniony na umowie o pracę oraz umowie zlecenia. Obie umowy były zawarte z dwiema różnymi firmami. W praktyce firmy współdziałały ze sobą. Jeśli chodzi ... Zobacz wątek
2013.10.14 20:14:41
Proszę o Radę... Czy mogę w tej sytuacji coś zrobić??
Witam Serdecznie. 3 misiace temu zamkneli mi chlopaka za male wykroczenia i przestepstwa mianowicie dlatego ze nie odrabial godzin i mial grzywna do splacenia. przeliczyli mi wyszystko i teraz mu powoli ... Zobacz wątek2013.10.14 19:58:49
Czy przysluguje odprawa?
Witam,Firma zatrudnia ponad 20 pracowników jednak posiada dwie spółki w której z każdej osobna liczba pracowników nie przekracza 20-stu pracowników. Czy wtedy należy sie odprawa jeżeli stosunek ... Zobacz wątek
2013.10.14 19:48:50
Czas realizacji a zapłata
Witam,wykonuję aplikację na Androida. Jestem freelancerem, a mój zleceniodawca to pośrednik pomiędzy mną, a klientem docelowym (gość wyłącznie przekazuje maile, jeździ na ewentualne spotkania, ... Zobacz wątek
2013.10.14 19:42:16
Kara pieniężna w klubie ?
Witam.Chciałem dowiedzieć się czy nakładanie kar pieniężnych w klubie jest legalne. Dokładniej mówiąc:
Na fanpage'u wydarzenia w klubie muzycznym jest napisany regulamin i przytoczę nast. ... Zobacz wątek
2013.10.14 18:16:0
umowa przedwstepna - zadatek
Witam.Sprzedaje nieruchomosc. Zostala zawarta umowa przedwstępna sprzedaży nieruchomosci i zostal wziety zadatek. W wyznaczonym terminie miala wplynac druga rata zadatku z przeznaczeniem na splate ... Zobacz wątek
2013.10.14 18:11:23
Nękający rodzice
Witam. Piszę w imieniu dziewczyny, niestety ona nie może o tym pisać, bo od razu zbiera jej się na płacz...Sytuacja wygląda tak; od jakiegoś czasu, mniej więcej 2 miesięcy jej rodzice (ona ma ... Zobacz wątek
2013.10.14 17:44:46
wymiana na tablica.pl
Witam. nie dawno wymienilem sie telefonami z pomoca serwisu podanego w temacie. w ogłoszeniu było napisane ze telefon sie nie włącza i ze telefon jest wykrywany w pewnym trybie.Pytając sie sprzedającego ... Zobacz wątek2013.10.14 17:23:36
kupno ziemi rolnej
Witam serdeczniechcialbym kupic 0.5ha ziemi w polsce jakie warunki musze spelnic
nie posiadam dowodu osobistego(polskiego) ... Zobacz wątek
2013.10.14 17:18:36
Zmiana osoby sprawującej dozór nad zabezpieczonym samochodem.
Witam,jestem w trakcie sporu sądowego z osobą, która posługując się sfałszowanymi umowami, próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze. Jestem spadkobiercą osoby na którą umowy zostały zapisane. ... Zobacz wątek
2013.10.14 15:57:58
2013.10.14 15:19:17
Pies rzucający się na ludzi
Co robić?? Na jednej z posesji człowiek trzyma agresywnego psa. Pies czesto przebywa poza posesją, zwłaszcza wtedy gdy człowiek jest pod wpływem alkoholu. Pies jest szczepiony przeciwko wściekliźnie ... Zobacz wątek2013.10.14 14:53:23
Zwlekanie z wypłatą odszkodowania
Witam, w dniu 10.07.2013r. moje mieszkanie zostało zalane. Winę za zalanie ponosi firma GPEC, która oficjalnie przyznała się do winy. Sprawa jest kierowana przez ubezpieczyciela sprawcy szkody, czyli ... Zobacz wątek2013.10.14 14:38:24
nielegalny najem
witam, od 10.12.2012 wynajmuje z partnerem i dzieckiem mieszkanie. podpisalam umowe do konca 2013 roku. jniestety dowiedzialam sie ze mieszkanie to jest wlasnoscia TBS-u a pani od ktorej wynajmuje ma zadluzenie ... Zobacz wątek2013.10.14 13:48:24
JAK BTE wyglada na pismie od komornika
Komornik prowadził przeciwko rodzicom egzekucje.Mam pismo w tej sprawie. Nie jestem pewien czy egzekucja była prowadzona na podstawie BTE czy wyroku sądu, a to wpływa na przedawnienie.
Mam zatem ... Zobacz wątek
2013.10.14 12:56:7
Windykacja należności, a przedawnienie
Witam,Uprzejmie proszę o poradę w następującej sprawie. Kilka dni temu mój narzeczony otrzymał pismo z kancelarii prawnej informujące go, iż został przygotowany projekt pozwu o zapłat dotyczący ... Zobacz wątek
2013.10.14 12:9:13
zajęcie konta przez komornika
Witam. Co zrobić w przypadku gdy sklep otrzymał odszkodowanie od firmy ubezpieczeniowej za skradziony telefon w czasie dostawy w momencie gdy na ich koncie "siedzi" komornik? Pieniądze należą do mnie, ... Zobacz wątek2013.10.14 11:43:54
Pomyłka sprzedającego a zwrot towaru.
W sklepie budowlanym nabyłem roletę okienną. Sprzedawca zapytał o rozmiar okna oraz kolor materiału i na tej podstawie złożył zamówienie. Kilka dni później odebrałem towar.W trakcie montażu ... Zobacz wątek
2013.10.14 11:37:13
obliczenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego
Dzień dobry,urodziłam 18.07.2013 r. Chciałabym złożyć wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (6 tyg) i cały rodzicielski (26 tyg). Nie wiem jednak za bardzo jak obliczyć poprawnie daty upływu ... Zobacz wątek
2013.10.14 11:11:8
mieszkanie od Urzędu Miasta
Witam, moja sytuacja wygląda tak: w 2007 roku dostałam od miasta lokal mieszkalny ponieważ z porzedniego mieszkania dostałam nakaz eksmisji ( mama wyjechała, narobiła długów ja miałam wówczas ... Zobacz wątek2013.10.14 10:54:56
4 dniowa sprzedaż na allegro a dg
Witam!Od roku jestem w posiadaniu pewnych dóbr wirtualnych w ilości ok 1000.
Zaczęłam je sprzedawać kilka dni temu.
Dostałem od konkurencji informację, że muszę mieć dg (wiadomo na czym ... Zobacz wątek
2013.10.14 10:48:20
Dług alimentacyjny po ojcu
Witam serdecznie.Mam dwa pytania lecz najpierw zadam jedno.
Mój ojciec ma kilkadziesiąt tysięcy długu alimentacyjnego gdyż nigdy nie płacił tylko państwo płaciło. Moja matka otrzymywała ... Zobacz wątek
2013.10.14 8:44:51
alimenty na 20 letnią córkę
Dzień dobry, nie istnieją proste przeliczniki, sąd z jednej strony weźmie pod uwagę uzasadnione potrzeby córki, a z drugiej strony Pani możliwości majątkowe i zarobkowe; córka ma ... Zobacz wątek2013.10.14 1:5:39
czy straznik miejski moze byc swiadkiem oskarzenia
czy straznik miejski moze byc swiadkiem oskarzenia mialem sprawe katna za handel w miejscu nie wyznaczonym bprzez miasto i swiadkiem oskarzenia byl straznik miejski mowil nieprawde a sad wzial to p?od ... Zobacz wątek2013.10.14 0:1:38
Głosowanie we wspólnocie
We wspólnocie mamy kilka problemów kogo traktować za właściciela lokalu i jak liczyć głosy w przypadkach:1. wg kw jest osoba xx, zaś zmarła i nie ma jeszcze zakończonego postępowania spadkowego. ... Zobacz wątek
2013.10.13 23:40:14
Oszust allegro
Czy grozi mi coś jeśli "pracodawca"(oszust) prosiłbym wystawił na swoim koncie allegro towar, który on miał wysłać, a nie wysłał? Mam dowód na to że umówiłem się z nim tak. ... Zobacz wątek2013.10.13 22:52:10
Czy w przypadku, w którym Komornik zawiesi postępowanie egzekucyjne na wniosek dłużnika, który swój
Czy w przypadku, w którym Komornik zawiesi postępowanie egzekucyjne na wniosek dłużnika, który swój wniosek oparł na postanowieniu Sądu Okręgowego udzielającego powódce (dłużniczce) zabezpieczenie ... Zobacz wątek2013.10.13 22:45:49
Witam. Mam pytanie jak otworzyc sklep wolnoclowy ? Jakie niezbedne dokumenty musze podiadac oraz gdzie
Witam. Mam pytanie jak otworzyc sklep wolnoclowy ? Jakie niezbedne dokumenty musze podiadac oraz gdzie ten sklep musi byc ulokowany ?? ... Zobacz wątek2013.10.13 18:28:28
Problem z klientką, proszę o pomoc
Witam,Uprzedzam, że troszkę się rozpiszę, więc proszę o cierpliwość :)
Kilka miesięcy temu zgłosiła się do mnie Pani ze zleceniem wykonania projektu, wnętrza domu. Wszystko ustalałyśmy ... Zobacz wątek
2013.10.13 17:17:43
witam czy pracodawca moze po godzinach pracy wreczyc wypowiedzenie od razu powiem ze mialam kolizje drogowa
witam czy pracodawca moze po godzinach pracy wreczyc wypowiedzenie od razu powiem ze mialam kolizje drogowa w tym dniu jechalam z pracy i stres powypadkowy w postaci silnej reakcji na stres - pokrzywki ... Zobacz wątek2013.10.13 15:41:50
Mama chce mnie z domu wyrzucic, i znaca sie nad mna
Wyprowadź się do ojca ... Zobacz wątek2013.10.13 15:37:6
Dostałem mandat a nie mam ukończonych 17 lat
Witam,3 dni temu otrzymałem od straży miejskiej mandat za palenie papierosów na przystanku autobusowym a dopiero za miesiąc końćze 17 lat i mam pytanie czy w ogóle mogłem dostać taki mandat i ... Zobacz wątek2013.10.13 15:1:4
Rezygnacja ze studiów stacjonarnych
Dzień dobry.Jestem studentem I roku studiów informatycznych w Akademii Marynarki
Wojennej, jednak był to nietrafny wybór i chcę jak najszybciej
zrezygnować z wybranej uczelni, a podjąć studia ... Zobacz wątek
2013.10.13 13:24:28
Opłata abonamentowa za rtv - zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego
Mam identyczną sytuację u rodziców, proszę o podpowiedź w tej sprawie,jak się zakończyła ta sprawa? czy są szanse na umorzenie itp.? ... Zobacz wątek2013.10.13 10:54:21
Postanowienie sądu a spadek
WitamJestem tutaj nowy i nie za bardzo się w tym prawie orientuje wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Sprawa jest następująca w 2006r sąd orzekł prawo do spadku po moim zmarłym dziadku na ... Zobacz wątek
2013.10.13 8:30:4
Czy pracodawca może mnie obciążyć za szkodę, której nie zrobiłem i za to, że nie zczytał mojej
Czy pracodawca może mnie obciążyć za szkodę, której nie zrobiłem i za to, że nie zczytał mojej karty kierowcy w terminie? Dwa tyg.temu zwolniłem się z pracy w transporcie w trybie natychmiastowym ... Zobacz wątek2013.10.12 17:47:47
Podział spadku między rodzeństwem- ile komu sie należy?
Dzień dobry,siostra może żądać zachowku - liczony jest on od wartości spadku obliczanej wg stanu z chwili śmierci spadkodawcy i cen aktualnych; jeśli więc wykaże Pani, że remont był przeprowadzony ... Zobacz wątek
2013.10.12 17:34:14
dział spadku i cała zawiła historia
Dzień dobry,testament nie jest nieważny przez to, że jeden ze spadkobierców nie został nim objęty - oznacza to, że spadkodawca nie chciał niczego mu zapisać i spadkobierca taki może co najwyżej ... Zobacz wątek
2013.10.12 17:20:46
Rejestracja samochodu o wartości o wiele przekraczającej zarobkom
Może się to skończyć kontrolą z US i koniecznością wyjaśnienia pochodzenia pieniędzy na zakup samochodu. W przypadku braku możliwości wykazania odpowiednich udokumentowanych dochodów US może ... Zobacz wątek2013.10.12 14:44:2
opłata za wieczyste urzytkowanie
Nie rozumiem dlaczego mam płacić do spółdzielni opłatę jak to nie jest mieszkanie spółdzielcze tylko jak pisałem wcześniej wyodrębniony lokal z księgą wieczystą, a blok był wybudowany przez ... Zobacz wątek2013.10.12 10:13:8
poszkodowani przez naczelnika urzdu skarbowego wrocław krzyki
szukam wszystkich pokrzywdzonych przez naczelnika urzedu skarbowego wrocław krzyki grzegoza czyżewskiego . odzywajcie sie konkretny2@vp.pl wspólnie odwołamy go ze stanowiska za okrucieństwa jakich ... Zobacz wątek2013.10.11 9:4:30
UP
Witam...W lutym br. podjąłem zatrudnienie. Po miesiącu dostałem umowę na okres próbny, następnie (w czerwcu) 3 miesięczną umowę na zlecenie, wkońcu we wrześniu już normalną umowę na rok. ... Zobacz wątek
2013.10.10 21:58:35
Sprzedaż ramy pojazdu.
Witam byłem posiadaczem ramy motocyklowej zarejestrowanej na 80 lecz przy kupnie dostałem zaświadczenie o tym że jest zamontowany cylinder 50 zrobiłem przegląd na 50 itp i miałem rejestrować bo ... Zobacz wątek2013.10.10 18:12:53
Masz inne pytanie do prawnika?