Forum prawne (strona 268)
Witam. Mam pytanie jak otworzyc sklep wolnoclowy ? Jakie niezbedne dokumenty musze podiadac oraz gdzie
Witam. Mam pytanie jak otworzyc sklep wolnoclowy ? Jakie niezbedne dokumenty musze podiadac oraz gdzie ten sklep musi byc ulokowany ?? ... Zobacz wątek2013.10.13 18:28:28
Problem z klientką, proszę o pomoc
Witam,Uprzedzam, że troszkę się rozpiszę, więc proszę o cierpliwość :)
Kilka miesięcy temu zgłosiła się do mnie Pani ze zleceniem wykonania projektu, wnętrza domu. Wszystko ustalałyśmy ... Zobacz wątek
2013.10.13 17:17:43
witam czy pracodawca moze po godzinach pracy wreczyc wypowiedzenie od razu powiem ze mialam kolizje drogowa
witam czy pracodawca moze po godzinach pracy wreczyc wypowiedzenie od razu powiem ze mialam kolizje drogowa w tym dniu jechalam z pracy i stres powypadkowy w postaci silnej reakcji na stres - pokrzywki ... Zobacz wątek2013.10.13 15:41:50
Mama chce mnie z domu wyrzucic, i znaca sie nad mna
Wyprowadź się do ojca ... Zobacz wątek2013.10.13 15:37:6
Dostałem mandat a nie mam ukończonych 17 lat
Witam,3 dni temu otrzymałem od straży miejskiej mandat za palenie papierosów na przystanku autobusowym a dopiero za miesiąc końćze 17 lat i mam pytanie czy w ogóle mogłem dostać taki mandat i ... Zobacz wątek2013.10.13 15:1:4
Rezygnacja ze studiów stacjonarnych
Dzień dobry.Jestem studentem I roku studiów informatycznych w Akademii Marynarki
Wojennej, jednak był to nietrafny wybór i chcę jak najszybciej
zrezygnować z wybranej uczelni, a podjąć studia ... Zobacz wątek
2013.10.13 13:24:28
Opłata abonamentowa za rtv - zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego
Mam identyczną sytuację u rodziców, proszę o podpowiedź w tej sprawie,jak się zakończyła ta sprawa? czy są szanse na umorzenie itp.? ... Zobacz wątek2013.10.13 10:54:21
Postanowienie sądu a spadek
WitamJestem tutaj nowy i nie za bardzo się w tym prawie orientuje wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Sprawa jest następująca w 2006r sąd orzekł prawo do spadku po moim zmarłym dziadku na ... Zobacz wątek
2013.10.13 8:30:4
Czy pracodawca może mnie obciążyć za szkodę, której nie zrobiłem i za to, że nie zczytał mojej
Czy pracodawca może mnie obciążyć za szkodę, której nie zrobiłem i za to, że nie zczytał mojej karty kierowcy w terminie? Dwa tyg.temu zwolniłem się z pracy w transporcie w trybie natychmiastowym ... Zobacz wątek2013.10.12 17:47:47
Podział spadku między rodzeństwem- ile komu sie należy?
Dzień dobry,siostra może żądać zachowku - liczony jest on od wartości spadku obliczanej wg stanu z chwili śmierci spadkodawcy i cen aktualnych; jeśli więc wykaże Pani, że remont był przeprowadzony ... Zobacz wątek
2013.10.12 17:34:14
dział spadku i cała zawiła historia
Dzień dobry,testament nie jest nieważny przez to, że jeden ze spadkobierców nie został nim objęty - oznacza to, że spadkodawca nie chciał niczego mu zapisać i spadkobierca taki może co najwyżej ... Zobacz wątek
2013.10.12 17:20:46
Rejestracja samochodu o wartości o wiele przekraczającej zarobkom
Może się to skończyć kontrolą z US i koniecznością wyjaśnienia pochodzenia pieniędzy na zakup samochodu. W przypadku braku możliwości wykazania odpowiednich udokumentowanych dochodów US może ... Zobacz wątek2013.10.12 14:44:2
opłata za wieczyste urzytkowanie
Nie rozumiem dlaczego mam płacić do spółdzielni opłatę jak to nie jest mieszkanie spółdzielcze tylko jak pisałem wcześniej wyodrębniony lokal z księgą wieczystą, a blok był wybudowany przez ... Zobacz wątek2013.10.12 10:13:8
poszkodowani przez naczelnika urzdu skarbowego wrocław krzyki
szukam wszystkich pokrzywdzonych przez naczelnika urzedu skarbowego wrocław krzyki grzegoza czyżewskiego . odzywajcie sie konkretny2@vp.pl wspólnie odwołamy go ze stanowiska za okrucieństwa jakich ... Zobacz wątek2013.10.11 9:4:30
UP
Witam...W lutym br. podjąłem zatrudnienie. Po miesiącu dostałem umowę na okres próbny, następnie (w czerwcu) 3 miesięczną umowę na zlecenie, wkońcu we wrześniu już normalną umowę na rok. ... Zobacz wątek
2013.10.10 21:58:35
Sprzedaż ramy pojazdu.
Witam byłem posiadaczem ramy motocyklowej zarejestrowanej na 80 lecz przy kupnie dostałem zaświadczenie o tym że jest zamontowany cylinder 50 zrobiłem przegląd na 50 itp i miałem rejestrować bo ... Zobacz wątek2013.10.10 18:12:53
Alimenty ( WE nr.4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 )
Witam wszystkich. Kilka lat trwała moja walka o ustalenie ojcostwa i zasądzenie alimentów, finalnie zakończona w kwietniu bieżącego roku. Ojciec dziecka jest nieuchwytny dla sądu, przebywa w Londynie, ... Zobacz wątek2013.10.10 18:12:12
Próba wyłudzenia pieniędzy wezwaniem do zapłaty
Dowodem zapłaty za fakturę jest wyciąg z konta bankowego. ... Zobacz wątek2013.10.10 17:50:1
Poszukiwanie informacji o osobie i ukazanie zdjęcia tej osoby na potrzeby ustalenia danych personalnych.
Witam, czy będzie zgodne z prawem zamieszczenie na wykupionej stronie internetowej ogłoszenia o poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o osobie z jej zdjęciem twarzy ? ... Zobacz wątek2013.10.10 17:14:25
Rola kuratora przedstawiciela w sądzie
Witam,Zaproponowano mi funkcję kuratora przedstawiciela w sprawie dotyczącej przejęcia przez Skarb Państwa kamienicy osób nieznanych z miejsca pobytu (kamienica pożydowska, ponoć brak spadkobierców). ... Zobacz wątek
2013.10.10 17:9:38
Czy w upomnieniu można naliczyć odsetki od niewpłaconej w terminie należności głównej , czy tylko
Czy w upomnieniu można naliczyć odsetki od niewpłaconej w terminie należności głównej , czy tylko wykazujemy należność główną z kosztami upomnienia . ... Zobacz wątek2013.10.10 16:56:55
mobbing?
Najlepiej poprzez poszukanie na spokojnie nowej pracy. W starej najlepiej się uśmiechać i udawać, że wszystko jest o.k. Może nowa praca będzie lepsza, a jak nie, to szuka się dalej aż do skutku. ... Zobacz wątek2013.10.10 16:2:4
czy komornik moze zajac pieniadze,ktore otrzymuje z OPS-u (na dzieci)? czy bank moze zablokowac pieniadze
czy komornik moze zajac pieniadze,ktore otrzymuje z OPS-u (na dzieci)? czy bank moze zablokowac pieniadze po umozeniu postepowania egzekucyjnego? otrzymalam od komornika pismo o umorzeniu w calosci postepowania ... Zobacz wątek2013.10.10 16:1:15
Umowa zlecenie, a odpowiedzialność materialna (i jej wygaśnięcie)
Dzień dobry,Zwracam się do forumowiczów z uprzejmą prośbą o pomoc prawną w następującej kwestii:
Osoba podjęła pracę sprzedawcy podpisując umową zlecenie na czas określony z właścicielem ... Zobacz wątek
2013.10.10 14:26:8
Zostałem skazany zaocznie,ale czy zgodnie z prawem..?
Mam pytanie...! Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 na 3 lata rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...? Nie miałem zameldowania na terenie Rzeczpospolitej ... Zobacz wątek2013.10.10 10:33:40
Kupujemy nieruchomość na działalność gospodarczą. zakup jest kredytowany, kredyt jest na firmę,
Kupujemy nieruchomość na działalność gospodarczą. zakup jest kredytowany, kredyt jest na firmę, więc lokal też będzie firmy. W części budynków chcielibyśmy zamieszkać. Jak taką sytuację ... Zobacz wątek2013.10.10 10:10:45
Skazany bez obecności na procesie?? Czy to zgodne z prawem???
[cytat]Mam pytanie...!Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...?
Nie miałem zameldowania na terenie rzeczpospolitej ... Zobacz wątek
2013.10.10 10:9:59
Pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia.
W treści wypowiedzenia należ napisać:niniejszym z dniem dzisiejszym rozwiązuję umowę o pracę w trybie art. 55 § 1? k.p. bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Uzasadnienie: Ciężkie naruszenie ... Zobacz wątek
2013.10.9 20:5:58
czy komornik może jednocześnie zająć wynagrodzenie i konto bankowe na które wpływa wynagrodzenie?
czy komornik może jednocześnie zająć wynagrodzenie i konto bankowe na które wpływa wynagrodzenie? Jaką część wynagrodzenia ma prawo zająć komornik? Ile musi zostać mi na życie? Jeśli mój ... Zobacz wątek2013.10.9 19:27:49
Bank wypłacił mi większą kwotę środków niż miałem na koncie, bład ze strony kasera i dysponenta,
Bank wypłacił mi większą kwotę środków niż miałem na koncie, bład ze strony kasera i dysponenta, teraz jestem przez nich w BIKU i zrobili mi z tego kredyt co robić? Byłem u dyrektora oddziału, ... Zobacz wątek2013.10.9 15:57:7
Bank BGŻ - Papiery wartościowe QUATRO
Proszę.W razie jakich kolwiek pytań jesteśmy do Pana dyspozycji.Wszelakie informacje uzyskane od Banku(na drodze spotkania) napiszemy w formie odpowiedzi na e-prawnik.
Pozdrawiamy, i życzymy powodzenia:) ... Zobacz wątek
2013.10.9 11:42:8
Najem okazjonalny mieszkania a Urząd Skarbowy
WitamChcę wynajć okazjonalnie mieszkanie (współwłasność z żoną).
Czy w umowie najmu musimy występować oboje, jeśli nie to jakie są plusy/minusy występowania jedego współwłaściciela ... Zobacz wątek
2013.10.9 11:34:0
Allegro: Problem z kupującym
Jeżeli nie wyłączył Pan z umowie z kupującym rękojmi, przysługują mu uprawnienia do obniżenia ceny zakupu o koszty naprawy a nawet do odstąpienia umowy (zwrot całej ceny zakupu). Usterka powinna ... Zobacz wątek2013.10.8 23:32:36
wymiar podatku od przedszkola
Tak na chłopski rozum to tym razem urzędniczka ma rację. W końcu przy zwolnieniach chodzi o wsparcie podmiotów zajmujących się działalnością, a nie właścicieli pomieszczeń, w której ... Zobacz wątek2013.10.8 22:44:33
Nielegalny wynajem lokalu mieszkalnego
Jeżeli ma Pani podpisaną umowę, w której zawarty jest zapis o kaucji, z chwilą rozwiązania umowy kaucja powinna być zwrócona, o ile nie zachodzą wskazane w umowie okoliczności uprawniające właściciela ... Zobacz wątek2013.10.8 22:30:25
mieszkanie
Witam!Mam takie pytanie. Otóż rodzice oddali do spółdzielni mieszkanie spółdzielcze-lokatorskie, mieszkanie nie było własnościowe. W spółdzielni udzielili takiej informacji, iż za zwrot mieszkania ... Zobacz wątek
2013.10.8 21:54:22
co grozi za niepłacenie alimentów 2013?
Mój tata przez jedenaście lat nie płacił a dziś mam 11 lat szuka go policja ale co z tego... ... Zobacz wątek2013.10.8 21:11:52
Prawnik-Klient
Witam! Czy jak wynajałem prawnika i zapłaciłem mu połowę wynagrodzenia aby przejął moją sprawę, będe musiał zapłacić kolejną połowę, skoro śledztwo przeciwko mnie zostało umorzone i prawnik ... Zobacz wątek2013.10.8 16:57:10
zapłata za zaległe faktury
Witam,W celu egzekucji wskazanej kwoty,powinna Pani wnieść najpierw sprawę do sądu i uzyskać tytuł wykonawczy tj.wyrok wraz z klazurą prawomocności.
Kolejnym krokiem będzie złozenie wniosku ... Zobacz wątek
2013.10.8 15:25:22
wpisałam zły numer faktury w bankowym tytule zapłaty,jakie pismo muszę napisać aby to wyjaśnić
wpisałam zły numer faktury w bankowym tytule zapłaty,jakie pismo muszę napisać aby to wyjaśnić ... Zobacz wątek2013.10.8 13:43:54
Czy dzieci po śmierci ojca dziedziczą dług alimentacyjny
Czy dzieci po śmierci ojca dziedziczą dług alimentacyjny Czy możliwe jest aby dług alimentacyjny przechodził na dzieci po śmierci ojca. Czy jest to możliwe aby oddawać pieniądze których się ... Zobacz wątek2013.10.8 13:24:18
Sprawa o dział spadku
Witam,po zapoznaniu się z niniejszą treścią proszę o telefon pod nr.
tel.:512 687 517.
Z wyrazami szacunku,
Radca Prawny
Łukasz Słota ... Zobacz wątek
2013.10.8 10:58:51
maz jest zameldowany od miesiaca w niemczech tam pracuje stara sie teraz o rodzinne na 2 dzieci my
maz jest zameldowany od miesiaca w niemczech tam pracuje stara sie teraz o rodzinne na 2 dzieci my jestesmy tu w polsce jakie papiery musimy miec aby muc otrzymac ten zasilek... Zobacz wątek
2013.10.8 10:58:48
Jeśli cę wycofam pozew, to jakie poniosę koszty?
Jeśli cę wycofam pozew, to jakie poniosę koszty? Złozyłam pozew o zapłatę z tytułu wykonania projektu budowlanego, po okresie 9 lat, licząc na 10 letni okres przedawnienia. Sąd w postępowaniu ... Zobacz wątek2013.10.7 20:57:7
miejsce postojowe
Witam. Mam pewien problem. 2 lata temu kupiłem mieszkanie na zamkniętym osiedlu na podwyższonym parterze. Po roku wspólnota przeprowadziła ankietę odnośnie tego aby w miejscu m.in. pod moim balkonem ... Zobacz wątek2013.10.7 20:3:10
Dług za akademik
Witam, wynajem pokoju(lub miejsca) w akademiku należy do świadczeń okresowych i po 3 latach ulega przedawnieniu. Z wyrazami szacunku ... Zobacz wątek2013.10.7 18:2:38
czy na działce rolnej możliwe jest otwarcie tartaku?
czy na działce rolnej możliwe jest otwarcie tartaku? ... Zobacz wątek2013.10.7 16:41:12
Kto decyduje o zatrudnieniu nauczyciela? Dyrektor szkoły, w której nauczyciel ubiega się o zatrudnienie
Kto decyduje o zatrudnieniu nauczyciela? Dyrektor szkoły, w której nauczyciel ubiega się o zatrudnienie czy MEN? ... Zobacz wątek2013.10.7 14:6:1
Czy wniosek rozwodowy z podziałem majątku trzeba składać w sądzie najbliższym miejsca zameldowania
Czy wniosek rozwodowy z podziałem majątku trzeba składać w sądzie najbliższym miejsca zameldowania czy można go złożyć w miejscu obecnego pobytu? ... Zobacz wątek2013.10.7 13:41:37
Kategoria wojskowa
Witam. Chciałbym sobie zmienić kategorie wojskową z E na min. D. Stając na komosji wojskowej miałem poważną wadę wzroku i na tamte czasy nie było możliwości usunięcia jej. W chwili obecnej ... Zobacz wątek2013.10.7 11:14:29
Masz inne pytanie do prawnika?