Forum prawne (strona 317)
Pracodawca mnie oszukał
Sugeruję Pani wysłać pismo do pracodawcy (list polecony) z prośbą o przedstawienie wyliczenia wynagrodzenia na piśmie, ponieważ nie będzie Pani jechała 100 km do siedziby firmy, a jeśli nie dostarczą ... Zobacz wątek2013.2.26 15:12:36
Umowa o najem lokalu - współużytkowanie pomieszczeń
Witam,czy przy podpisywaniu umowy o najem pokoju należy uwzględniać współużytkowanie innych pomieszczeń, np. łazienki? Czy jeśli nie zostanie uwzględnione to w umowie, to najemca ma prawo ... Zobacz wątek
2013.2.26 14:54:48
Dizalki rolne
Witam niewiem czy pisze w odpowiednim dziale.Od 18 stalem sie prawnym wlascicielem dzialek rolnych o pow 2.03 ha przeliczeniowe 3.Nie jestem rolnikiem nie oplacam skladki krus(juz drugi rok powinienem ... Zobacz wątek2013.2.26 14:37:10
Umowa śmieciowa
Umowa śmieciowa i owszem powinna wejść w życie , lecz jeżeli Gmina ustala opłaty od każdego zameldowanego mieszkańca , czy dzieci do lat 18 uczące się a nie zarabiające mają płacić za śmieci? ... Zobacz wątek2013.2.26 13:51:40
Odzyskanie zadatku
Witam,Jestem kupującym mieszkanie własnościowe, podpisałem umowę kupna -sprzedaży , najprostszy wzór(pierwszy z googli)
Po 3 dniach chciałem zrezygnować z dwóch powodów
1.sprzedający ... Zobacz wątek
2013.2.26 13:45:20
staż w prokuraturze
zakwalifikowałem sie do drugiego etapu konkursu i mam pytanie czego sie spodziewać bo jest test z umiejetnosci praktycznych ... Zobacz wątek2013.2.26 12:14:50
Strona z darowiznami - dziwny przypadek
Jestem studentem (studia dzienne). Do pewnego momentu studiów prowadziłem swoją działalność gospodarczą, ale czasami brakowało czasu, a efektem tego były starty w firmie.Chciałbym stworzyć ... Zobacz wątek
2013.2.26 12:4:23
proszę o pomoc w sprawie podziału
WitamMoi rodzice mają gospodarstwo rolne. Sprawa przedstawia się tak kilkanaście lat temu jeszcze gdy żył dziadek, całą ziemnię rodzice mojej mamy przepisali na najmłodszą siostrę (w sumie ... Zobacz wątek
2013.2.26 11:51:30
Dziedziczenie po dziadku
Witam serdecznie chciałbym prosić o poradę w sprawie spadkowej a mianowicie chodzi o to, że w roku 2004 zmarł mój dziadek nie pozostawiając testamentu babka wciąż żyje i mieli troje dzieci z ... Zobacz wątek2013.2.26 11:33:19
Nieświadomie wystąpiłem do sądu o nabycie spadku po zmarłej żonie jednak wcześniej mieliśmy rozwód.Wyrok
Nieświadomie wystąpiłem do sądu o nabycie spadku po zmarłej żonie jednak wcześniej mieliśmy rozwód.Wyrok się już uprawomocnił co teraz mam zrobić. Podobno można wystąpić do sądu z pismem ... Zobacz wątek2013.2.26 11:13:20
Rozliczenie delegacji
Bzdura. Bo nie ma takiej podstawy prawnej. No chyba że się mylę, ale w takim razie zaraz ktoś ją poda- tzn. podstawę prawną. Proszę ponowić prośbę i poinformować, że pana pełnomocnik prawny ... Zobacz wątek2013.2.26 8:49:12
Dodałam negatywny komentarz na forum (moją opinię) i mężczyzna grozi mi sądem
Hehehe, jakiś domorosły prawnik z forum policyjnego:) Jak sprawę da nawet do sądu, z powództwa cywilnego, to sąd go wyśmieje i ten człowiek poniesie koszta ewentualnego procesu. To pewnie ... Zobacz wątek2013.2.26 8:43:3
możecie coś poradzić w tej sprawie
Witam mam pytanie i proszę o poradę otóż mój bardzo dobry znajomy wynajmował mieszkanie w Warszawie z 3 swoimi kumplami w czym ten mój znajomy i 2 innych podpisali się na umowie o wynajem. 1 z ... Zobacz wątek2013.2.26 8:39:17
Linki odsyłające
Pewnie że tak. Ale linki do youtube są cześto na bieżąco usuwane przez firmy fonograficzne z YouTube, o ile chodzi panu o musykę. Poza tym, jak da pan linka, nie koniecznie musi go pan podpisywac, ... Zobacz wątek2013.2.26 8:36:17
jak z renty wypadkowej przejsc na emerytur
jak z renty wypadkowej przejsc na emerytur... Zobacz wątek
2013.2.26 1:24:26
Problem z umorzeniem egzekucji komorniczej
Witam. Jakieś pół roku temu Komornik Sądowy zajął mi wynagrodzenie za pracę (ok. 25% wynagrodzenia, umowa o pracę) za niezapłacone faktury za abonament komórkowy. Problem w tym, że nigdy nie ... Zobacz wątek2013.2.25 23:51:42
Czy jest szansa aby dziecko nie poszło do domu dziecka?
Czy jest szansa aby dziecko nie poszło do domu dziecka? Witam, moja siostra pije od ponad roku, ma 5letniego synka którym zajmuje sie cały czas Prababcia małego , babcia oraz Matka chrzesna dziecka. ... Zobacz wątek2013.2.25 21:38:34
wynajem mieszkania-rozliczenie końcowe
Witam,sprawa wygląda tak ,rok temu wynajelismy mieszkanie wlasnościowe w bloku.Czynsz wynosił 350 zlotych + 200 zlotych miesiecznie zaliczka na poczet zużyc eksploatacyjnych(prąd,woda).Na końcu ... Zobacz wątek2013.2.25 21:19:12
Obsługa kont bankowych przez prawnego opiekuna
Ja na Pani miejscu wysłałby najpierw pisemną dyspozycję dotyczącą konta mamy wraz z notarialnie potwierdzonym orzeczeniem sądu. Do pisemnej dyspozycji bank będzie musiał się pisemnie ustosunkować. ... Zobacz wątek2013.2.25 20:5:13
jak zerwac umowe w heyah mix na 10miesiecy przed jej zakonczeniem?
jak zerwac umowe w heyah mix na 10miesiecy przed jej zakonczeniem?... Zobacz wątek
2013.2.25 19:30:32
Odwołanie od nakazu zaplaty w postepowaniu upominawczym
Prosze tylko o porade prawna co do mojego sprzeciwu czy czegos mu jeszcze brakuje ? ... Zobacz wątek2013.2.25 18:34:36
Witam na chwilę obecną pracuję na terenie Holandii, mam podpisaną umowę z holenderską agencją
Witamna chwilę obecną pracuję na terenie Holandii, mam podpisaną umowę z holenderską agencją pośrednictwa pracy. W lipcu tego roku urodzi mi się dziecko w Polsce. Chciałbym się dowiedzieć ... Zobacz wątek
2013.2.25 18:19:56
alimenty i komornik
Witam!Przedstawię sprawę mam nadzieję w miare czytelnie i jasno mam nadzieję.
Mój wujek wyjechał za granice i nie utrzymuje kontaktu, więc też nie płaci alimentów. Jest zameldowany u mojej ... Zobacz wątek
2013.2.25 18:7:55
Jak napisac odwołanie za mandaty do urzedu skarbowego
Jak napisac odwołanie za mandaty do urzedu skarbowego ... Zobacz wątek2013.2.25 18:0:36
Spożywanie alkoholu w miejscu publicznym
Nie otrzymałem od funkcjonariuszy żadnego mandatu. Spisano moje dane i poinformowano jedynie, że sprawa trafi do sądu. Czy to jakoś zmienia sytuację?Dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek
2013.2.25 17:54:41
Witam!!!!!!!!jak ma zostac napisane pismo w sp umorzenia podatku od sprzedazy nieruchomosci. Dziekuje
Witam!!!!!!!!jak ma zostac napisane pismo w sp umorzenia podatku od sprzedazy nieruchomosci. Dziekuje za info. Sprzedalismy dom przyjacielowi ale caly czas mieszkamy i zajmujemy sie tym domem.Przyjaciel ... Zobacz wątek2013.2.25 16:9:13
Nieuczciwość właścicielki lokalu sfałszowanie podpisów
1. Nie wpuszczać właścicielki mieszkania ani jej córki do mieszkania, jeśli nie umówiła się z Wami wcześniej na wizytę w lokalu z ważnych przyczyn. Nie macie obowiązku podejmować "gość" ... Zobacz wątek2013.2.25 15:57:26
Przepisanie pozwolenia na budowe
Witam Zacznę od tego że zakupiony dom(a my jesteśmy 3 właścicielami) był postawiony około 10-15lat temu jest w stanie surowym znaczy jedno piętro było wykończone. Nie posiadamy księgi budowy ... Zobacz wątek2013.2.25 15:51:32
Ostatnio firma windykacyjna przysłała mi wezwanie do zapłaty za użycie zdjęcia, które jako zwykły
Ostatnio firma windykacyjna przysłała mi wezwanie do zapłaty za użycie zdjęcia, które jako zwykły użytkownik portalu wstawiłam z Google w informacji o ustawie rządowej. Zdjęcie było niepodpisane, ... Zobacz wątek2013.2.25 15:32:29
Badanie alkomatem ?
Witam,Po pierwsze mamy do czynienia z wykroczeniem a nie przestępstwem. Po drugie jeżeli I badanie nie zostało potwierdzone drugim wskazującym alkohol we krwi można się bronić wadliwym pomiarem. ... Zobacz wątek
2013.2.25 15:15:27
spłacanie rodzeństwa za życia ojca
Witam, W pierwszej kolejności należy wyprostować sprawę spadkową po zmarłej teściowej. Jej udział w majątku wspólnym na podstawie dziedziczenia ustawowego zgodnie z art. 931 par. 1 kc ... Zobacz wątek2013.2.25 14:39:20
W związku z poniższym mam pytanie Czy można wnieść zażalenie w którym zwrócę się do banku
W związku z poniższym mam pytanie Czy można wnieść zażalenie w którym zwrócę się do banku o unieważnienie aneksu i przywrócenie starej umowy zawartej w 2007 roku W 2007 roku wziałem kredyt ... Zobacz wątek2013.2.25 14:26:28
Czy mogę rozbudować dom gdy działka jest na niezyjacego dziadka i nie jest podzielona rejentalnie
Czy mogę rozbudować dom gdy działka jest na niezyjacego dziadka i nie jest podzielona rejentalnie tylko przez sad na 5 czesci? Witam moja sytuacja przedstawia sie następująco: chce rozbudować stary ... Zobacz wątek2013.2.25 10:28:27
Czy jak jest rozdzielność majątkowa
Tak, rozdzielność w tym przypadku w moim mniemaniu nie ma nic do rzeczy. ... Zobacz wątek2013.2.25 9:4:8
Czy można odstąpić od pożyczki?
Jeśli z żoną wzięliśmy pożyczkę, a teraz jesteśmy po rozwodzie to któreś z nas ma prawo odstąpić od tej pożyczki, aby druga osoba nas spłacała? http://pozyczkowyporadnik.eu ... Zobacz wątek2013.2.25 2:33:59
jak sprawdzić online czy jestem karany?
Mam pytanie. Około 2 lat temu mój brat był na spacerze z psem (ktorego jestem prawnym wlascicielem) pies wyrwal mu sie i skoczyl na kobiete ktora miala na rece psa... moj pies miał kaganiec ale skok ... Zobacz wątek2013.2.25 0:2:50
ile wynosi wynagrodzenie za staż 2013?
Do 1 czerwca 2013 r. obowiązywała będzie kwota 953,10 zł brutto (816,32 zł netto). Po tym okresie nastąpi wzrost o kilkadziesiąt złotych. Kwota przy stażu z UP. ... Zobacz wątek2013.2.24 22:44:42
Zrzuta.eu/Wrzuta.pl - 2 zwięzłe pytania
Dodam jeszcze jedno pytanie3.Czy strona taka jak zrzuta.eu ale z dodatkowa opcja wyszukiwania utworow po tytule i z linkiem do ich sciagniecia ktore na wrzute.pl wrzucil uzytkownik bez licencji,lecz ... Zobacz wątek
2013.2.24 21:11:42
czy będąc pracownikiem socjalnym mogę być oskarżona o znieważenie klienta
czy będąc pracownikiem socjalnym mogę być oskarżona o znieważenie klienta podczas rozmowy ze sprawcą przemocy zadawane byly pytania dotyczące stosowania przemocy przez ow sprawce na koniec rozmowy ... Zobacz wątek2013.2.24 20:42:13
witam czy nalezy sie odszkodowanie za zabieg usuniecia wedzidelka wargi dolnej i gornej
witam czy nalezy sie odszkodowanie za zabieg usuniecia wedzidelka wargi dolnej i gornej ... Zobacz wątek2013.2.24 19:58:23
Brak OC od jutra, nie chce przedłużać.
Witam, Zwracam się do Was z następującym problemem. W listopadzie kupiłem samochód marki Citroen. Mimo, iż byłem w trakcie robienia prawa jazdy zdecydowałem się na jego kupno ponieważ cena ... Zobacz wątek2013.2.24 11:53:55
zerwanie umowy z dostawcą internetu
Witam,mój problem polega na tym iż mój dostawca internetu robi mnie za uja. A dosłownie wystąpiła awaria która jest zgłaszana już od 8 lutego i do tej pory nie została usunięta. Chce zerwać ... Zobacz wątek
2013.2.24 10:22:49
kiedy można pisać o zawieszenie w płaceniu alimentów
kiedy można pisać o zawieszenie w płaceniu alimentów ... Zobacz wątek2013.2.23 20:1:49
JAK NAPISAC PISMO PROCESOWE DO SADU ODWOŁANIE
JAK NAPISAC PISMO PROCESOWE DO SADU ODWOŁANIE ... Zobacz wątek2013.2.23 19:7:8
w jaki sposób i czy wogóle można, zażądać od strony (oponenta) zwrotu kosztów związanych np.
w jaki sposób i czy wogóle można, zażądać od strony (oponenta) zwrotu kosztów związanych np. z koszem wysyłki odpowiedzi do sądu.- strona(oponent)wnosi do SO o nadanie klauzuli wykonalności ... Zobacz wątek
2013.2.23 18:38:21
cofnięcie decyzji o wpisie do indeksu
Witaj, mam tą samą sytuację co Ty. Wykładowca nie może cofnąć takiej decyzji, ocenę już wstawił. W razie większych kłopotów musisz iść do dziekana, dyrektora swojego instytutu, ewentualnie ... Zobacz wątek2013.2.23 18:18:0
jak rozliczyć pit 8c w pozycji 34 mam wpisane program motywacyjny -przychód 2591,83 ile procent podatku
jak rozliczyć pit 8c w pozycji 34 mam wpisane program motywacyjny -przychód 2591,83 ile procent podatku muszę zaplacic .zaklad pracy nic nie odprowadził.... Zobacz wątek
2013.2.23 16:49:38
Umieszczanie gier flash na stronie www
Witam.Mam do Was pytanie ,ktore od pewnego czasu mnie nurtuje.
Niedlugo otwieram strone www, ktora w zalozeniu ma na siebie zarabiac (co za tym idzie - bedzie to strona komercyjna).
Strona ta ... Zobacz wątek
2013.2.23 15:39:3
Jak napisac wniosek do sądu o sprawdzenie czy moje dziecko dalej sie uczy?
mój mąż płaci alimenty na dziecko, a nie wie czy on kontynuował nauke po szkole średniej(nie wie nawet czy ją ukończył). Jeśli nie to nie musi płacić alimentów tylko nie ma mozliwości sprawdzenia ... Zobacz wątek2013.2.23 15:12:52
kiedy mija przedawnienie sprawy karnej, skoro sprawa sie nie odbyla iz nie mozna bylo jej prowadzic bez
kiedy mija przedawnienie sprawy karnej, skoro sprawa sie nie odbyla iz nie mozna bylo jej prowadzic bez obecnosci oskarzonego ... Zobacz wątek2013.2.23 15:11:11
Masz inne pytanie do prawnika?