Forum prawne (strona 316)

czy cokolwiek dostane po mamie?

Z jakimi kosztami musze się liczyc zakłądając taka sprawe i jak długo się czeka na rozprawę? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.1 13:14:42

potrzebna porada - podzial majatku - samochod po leasingu - Warszawa

Witam, Proszę powiedzieć o co chodzi a postaram się pomóc. Współpracowałem z kilkoma firmami leasingowymi wykonując obsługę prawną podmiotu gospodarczego współpracującego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.1 11:40:37

kto wystawia zus rmua w ciąży na zwolnieniu?

Jestem w ciazy.Od wrzesna przebywam na zwolnieniu.Przelew za L4 otrzymuje z firmy.Kto ma obowiazek wystawienia mi pitu zaklad czy zus? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.1 11:16:23

Mam pytanie dotyczące rozwodu.

Mam pytanie dotyczące rozwodu. Jestem w trakcie oczekiwania na termin rozwodu.Z męzem nie żyję juz 2 lata. On mieszka w ty m samym mieszkaniu ale mamy oddzielne pokoje. Mamy pełnoletnie dziecko.Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 10:56:32

Związek z nieletnią

Rodzice nic nie będą mieć do gadania nawet jak będziecie sypiać ze sobą, tak mówi prawo. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.1 9:54:29

Powiadomienie pracodawcy o przyczynie nieobecnośći w pracy

Mam takie pytanie z życia wzięta, czy w ramach uzasadnionej nieobecności należy traktować pierwszą pomoc przedmedyczną udzieloną osobie na przystanku tramwajowym do czasu przyjazdu karetki, przez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.1 9:46:53

Samowolna dobudowa

Niech się pan inspekcji budowlanej wprost za pyta, czy przy ulicy takiej a takiej, osoba XYZ na działania "tutaj pan opisze co dokładnie się tam dzieje", uzyskała pozwolenie inspektora budowlanego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.1 9:35:1

Reklama na działce a "sposób użytkowania działki"

Witam,
mam pytanie jestem współwłaścicielem nieruchomości,
w akcie notarialnym mam zapis o sposobie użytkowania działki na wyłączbość. Jest konkretnie ustalone którą cześć mam ja a ktorą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 9:2:34

Witam, mam podpisaną umowę przedsprzedaży miejsca postojowego w garażu podziemnym, płacę za

Witam,

mam podpisaną umowę przedsprzedaży miejsca postojowego w garażu podziemnym, płacę za miejsce raty i ponoszę wszelkie koszty związane z miejscem, natomiast akt notarialny zostanie podpisany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 8:6:24

CZY MOŻNA JAKOŚ ODZYSKAĆ PIENIĄDZE? CZY DŁUG PRZEJDZIE NA DZIECI CIOTKI?

Najpierw poprosic dobrowolnie o spłatę.Wysłąc list polecony z podaniem gdzie i w jakiej fromie ma byc zwrot żądanej kwoty. Potem idzcie do sądu cywilnego jak tamto nie dało rady. Po korzystnym ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.28 17:34:52

Jak napisać podanie o praktyki zawód tapicer

Jak napisać podanie o praktyki zawód tapicer ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 17:3:42

Gdy sędzia prowadzący rozprawę dowiaduje się,że jedna ze stron ma nieujawnione dochody i w dodatku

Gdy sędzia prowadzący rozprawę dowiaduje się,że jedna ze stron ma nieujawnione dochody i w dodatku nie opodatkowane/chodzi tu i kilkadziesiąt zł w przedziale kilku lat/czy ma obowiązek powiadomić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 16:10:20

Odmowa w wydaniu zaświadczenia VAT 25 US

Trzeba było pani urzędniczce powiedzieć, że dane przewoźnika gówno ją obchodzą, bo dla kwestii wydania zaświadczenia VAT 25 nie ma znaczenia jak auto przyjechało do Polski. Kolejnym błędem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.28 15:42:22

Burmistrz celowo odrzuca interwencję w sprawie gwarancji bezpieczeństwa pieszych i wybudowania chodnika

Burmistrz celowo odrzuca interwencję w sprawie gwarancji bezpieczeństwa pieszych i wybudowania chodnika przy zjeździe z autostrady, a powiat chce wybudować i interwencję uważa za zasadną. Na drodze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 15:12:33

Brak ogrzewania przez kilka dni, a zerwanie umowy

Witam, wynajmuję mieszkanie, mam w umowie termin wypowiedzenia 30dni. Czy można zerwać umowę w trybie natychmiastowym po awarii ogrzewania, która trwała 5dni? W mieszkaniu było 18-19 stopni (wilgotność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 14:38:1

Oferta pracy: Specjalista ds. prawnych/ Prawnik

INTERIMAX jest nowoczesną agencją rekrutacyjną, realizującą projekty dla polskich i zagranicznych przedsiębiorstw. Jeżeli poszukujesz nowych wyzwań i możliwości pracy w kraju lub za granicą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 13:3:49

Wzór do Sądu o uzyskanie od Policji wszystkich interwencji domowych

Witam.
Sprawa polega na tym iż potrzebuję na papierze od Policji wszystkich ich interwencji jakie miały miejsce w moim domu. Dotyczyły one wezwań na mojego męża...
Policja nie może mi ich od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 12:33:37

Zastanawia mnie jedna rzecz jak spłacane co miesiąc raty za zadłużenie u komornika nie sa wogule

Zastanawia mnie jedna rzecz jak spłacane co miesiąc raty za zadłużenie u komornika nie sa wogule odejmowane jest jakaś ust.która zmienia postać rzeczy.Niewiem co robić.jestem załamana rok temu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 11:41:25

Co zrobic by komornik nie.zajol.domu ?

Co zrobic by komornik nie.zajol.domu ? Witam. Syn mojej cioci lat 23 wziol kredyt dla.znajomego. Bo znajomy.nie.mogl wziasc .Znajomy wogile nie splacal ani syn. Teraz przyszlo powiadomienie ze poszlo wezwanie.do.windykacji..czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 10:57:14

Co mam robić kiedy właściciel ma zadłużone mieszkonie?

Co mam robić kiedy właściciel ma zadłużone mieszkonie? Od listopada wynajmuje mieszkanie okazało się niedawno że właściciel ma zadłużenie i to nie male. Co mnie czeka jako najemcy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.28 9:38:8

Przymusowy ponowny staż

Zgłosić sprawę do UP, skoro koleżanka poinformowało o tym że taki wniosek bez zgody pana żony poszedł, to jest świadek takiego bezprawia. Sprawę na wokandę i wtedy powinny zostać na czas rozprawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.28 9:23:37

Umowa a jej zerwanie

Tak jest. Umowa mówi jasno jaki jest termin wyopowiedzenia zerwanie wcześniejsze oznacza problemy nie dla pana w tym wypadku bo to nie pan zrywa umowę, ale dla osoba zleceniodawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.28 9:20:26

czy mops może powiadomić pracodawce o mojej sytuacji rodzinnej (chodzi o przemoc w rodzinie )

W moim odczuciu MOPS zachował się błędnie, nie profesjonalnie i ze szkodą dla pana. Nie wiem co ma rzekoma i nie stwierdzona przez biegłych przemoc w rodzinie do pańskiego pracodawcy. Jeżeli faktycznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.28 9:18:9

Pracownik ITD

Witam

Art. 76. 1. Inspektorem może być osoba, która:
1) posiada obywatelstwo polskie;
2) ma nienaganną opinię i nie była karana za przestępstwo umyślne;
3) legitymuje się świadectwem dojrzałości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 23:8:38

Sprzedałam książeczkę mieszkaniową , od jej sprzedaży mineły 4 lata , dziś dostałam telefon

Sprzedałam książeczkę mieszkaniową , od jej sprzedaży mineły 4 lata , dziś dostałam telefon że jest prowadzone śledztwo w sprawie wyłudzenia pieniędzy od państwa , jestem jedną z 3 osób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 23:7:15

Zaniechanie gwarancji Laptopa Dell 17R

jak w temacie. Oddałam swój sprzęt do MediaMarkt 24.01.2013 r. Sprzęt na gwarancji był jeszcze przez miesiąc dlatego zalezało mi żeby szybko go naprawiono. Co sie okazało sprzęt został wysłany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 22:1:51

Ślub przy niepełnoletności?

Ślub przy niepełnoletności? Witam, piszę z dość dręczącym mnie pytaniem. Czy ślub cywilny w świetle prawa możliwy jest, jeśli nie ukończyło się 18. roku życia? Czy fakt, że jeden z partnerów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 21:3:56

Witam W październiku apomniałem wysłać zaświadczenia że kontynuuje studia (jestem na 3 roku).

Witam

W październiku apomniałem wysłać zaświadczenia że kontynuuje studia (jestem na 3 roku). Czy możliwe jest wyrównanie za miesiace za które nie napływała renta rodzinna, jeśli wyśle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 19:50:6

Czy przysługuje mi odprawa?

Zerknij na radapracownikow.pl jest tam sporo artykułów na temat odpraw. Z tego co kojarzę, to taka odprawa będzie Ci się należała, jednak żeby mieć pewność (a najlepiej podstawę prawną dla ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.27 18:51:31

Budowa na siedlisku.

Witam.

Mam 23 lata.
Mieszkam u rodziców, którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 15 ha.
Chciałbym wybudować własny dom na siedlisku, na działce moich rodziców.
Z tego co się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 18:48:34

Zwrot zajętego mienia na poczet długu.

Naszą własnością rzecz stanie się w wyniku jej uprzedniego porzucenia - gdy poprzedni właściciel wyzbędzie się własności tej rzeczy. Jak to stwierdzić? Sytuacje takie mają miejsce niezwykle ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.27 17:6:45

Wniosek o wyłączenie Sądu Okręgowego - jak napisać?

Witam,

Mam pewien problem. Mianowicie chciałbym napisać wniosek o wyłączenie Sądu Okręgowego i zmianę Składu Orzekającego z mojej sprawy, ponieważ Sędzia, jak i część pozostałych osób ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.27 16:0:2

Witam chciała bym się dowiedziec jak mogę uzyskac mieszkanie socjalne lub zajecie lokalu typu pustostan

Witam chciała bym się dowiedziec jak mogę uzyskac mieszkanie socjalne lub zajecie lokalu typu pustostan jestem samotna matka mieszkająco w lokalu gdzie zamieszkuje 11 osób.Chciała bym sie dowiedzieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 14:4:21

Podatek od darowizny dla stowarzyszenia

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy stowarzyszenie Ochotnicza Straż Pożarna otrzymując pojazd o wartości 100tyś zł na cele statutowe musi zapłącić podadek od darowizn??
Z góry dziękuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 14:3:14

Nowy dach

WITAM mam pytanie znajomy trudni sie dekarstwem firma jet opłacana ryczałtowo. Ale to nie o to chodzi jak piszą z rodzina na zdjęciu umówiłem sie z kuzynem ze zrobię mu dach chciałem podpisać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.27 13:36:53

czy ktoś zna dobrego lecz niezbyt drogiego adwokata w Szczecinie????????????? blagam to pilne

Dzień Dobry, Jesteśmy Kancelarią, której przewodzi motto SZYBKO, DOKŁADNIE I SKUTECZNIE. W Kancelarii pracują specjaliści, którzy są niezastąpieni w bieżącej obsłudze prawnej a mianowicie: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.27 12:51:3

o ile moge zmniejszyc alimenty na syna

Rozumiem że koleżanka boryka się róznymi trudnościami. Ale jak piszesz ojciec jej dziecka ma jeszcze troje innych dzieci, wobec których jest także zobowiązany do alimetnacji. Jeśli nie ma niewiadomo ... Zobacz wątek

29 odpowiedzi

2013.2.27 9:13:33

jak zmusić współwłaściciela do odkupienia udziałów?

jak zmusić współwłaściciela do odkupienia udziałów? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 22:55:50

Witam, w maju 2010 roku zostalam oszpecona poprzez zle wykonany zabieg kosmetyczny. Czy moge starac sie

Witam, w maju 2010 roku zostalam oszpecona poprzez zle wykonany zabieg kosmetyczny. Czy moge starac sie o odszkodowanie lub chocby o zwrot poniesionych kosztow? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 22:38:32

wypłata należności z funduszu gwarantowanych świadczeń pracowniczych

Jakie muszą być spełnione warunki, aby FGŚP uznał, że nastąpiło faktyczne zaprzestanie działalności trwające dłużej niż dwa miesiące?

Chodzi o następującą sytuację: zgodnie z wyrokiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 21:27:51

wieloletni spór o dom brat męża przeciwko samotnej kobiecie z pięciorgiem dzieci

Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu tak zawikłanej sprawy. Mój mąż Kazimierz był kawalerem gdy w roku 1977 otrzymał od rodziców gospodarstwo rolne. W roku 1984 otrzymał pozwolenie na budowę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 21:8:49

witam mam pytanko. Jeżeli w trakcie studiowania na studiach zaocznych pracowałam przez rok to ile

witam
mam pytanko.
Jeżeli w trakcie studiowania na studiach zaocznych pracowałam przez rok to ile lat mi sie liczy do stażu pracy?
z góry dziekuje za odpowiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 20:36:55

Autorski projekt a umowa z inwestorem

Witam.

Sytuacja wygląda następująco:
Twórca projektu na etapie jego realizacji zainteresował potencjalnego inwestora. Autor jest osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 20:31:49

mąż pracuje za granicą. ja mieszkam w polsce. od 3 lat mamy mieszkanie na kredyt. maz mnie upowaznił

mąż pracuje za granicą. ja mieszkam w polsce. od 3 lat mamy mieszkanie na kredyt. maz mnie upowaznił do wziecia kredytu.pozyczek i zalatwiania wszelkich formalnosci. teraz chcielibysmy wziasc mała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 20:1:10

Cofnięcie pełnomocnictwa adwokatowi.

Chcę cofnąć pełnomocnicwo adwakatowi. Zapłaciłem mu z góry za bycie moim pełnomocnikiem , ale w moim odczuciu nie wykonuje on swoich obowiązków należycie. Chciałbym wziąść sobie innego prawnika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 19:45:13

A co jeśli ma się hektary, ale rośnie jedynie trawa i las a w gospodarstwie nie ma żadnego zwierzęcia?

A co jeśli ma się hektary, ale rośnie jedynie trawa i las a w gospodarstwie nie ma żadnego zwierzęcia? to skąd ma być ten dochód? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 18:28:23

Witam Zajmuję się handlem internetowym i zastanawiam się czy obrazy malowane przez absolwentów

Witam

Zajmuję się handlem internetowym i zastanawiam się czy obrazy malowane przez absolwentów ASP mogą być przewożone i sprzedawane na terenach Unii Europejskiej. Słyszałam,że nie można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 18:22:44

Witam , prowadziłam stację paliw ,firma została przekazana innej firmie, zostałam oskarżona o to

Witam , prowadziłam stację paliw ,firma została przekazana innej firmie, zostałam oskarżona o to że w 2005 roku było mieszanie opału lekkiego z ciężkim i został on sprzedany .Urząd Celny żąda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 18:6:24

jak napisac upowanienie dla mojej mamy aby mogła decydowac o moim dziecku podczas mojego wyjazdu do

jak napisac upowanienie dla mojej mamy aby mogła decydowac o moim dziecku podczas mojego wyjazdu do pracy za granica(chodzi tylko o szkołe i lekarza)..prosze o odpowiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.26 15:26:42

Spadek po dziadku - gdzie sprawiedliwośc?

Samo oświadczenie, że kobieta bierze wszystko, nie daje jej prawa do całości spadku. Idźcie do notariusza, żeby przeprowadzić spadek. Tam się dokładnie dowiecie, ile i komu się należy. Jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.26 15:24:52

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika