Forum prawne (strona 314)

Co się kradnie w Warszawie!! trochę śmiechu ;)

Każdy orze jak może, jak się zatrudnia pracowników ochrony bez licencji albo jak się patrzy na to żeby była grupa inwalidzka tylko to się potem nie ma co dziwić że się ma taką a nie inną ochronę. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.11 9:4:9

Wraca ulga internetowa!!

Kurczę, no jak widzę jak nas doją w tym kraju a sobie dają podwyżki to się nóż w kieszeni otwiera i kosa w szopie na sztorc sama kuje. Nic tylko oszukiwać ten rząd i fiskus tak samo swobodnie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.11 9:0:52

Jak można obronić się przed 75-proc. PIT?

Czynny żal nie byłby w stanie tutaj pomóc? Tzn. przyznanie się do winy? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.11 8:59:20

Urlop bezpłatny lub wypowiedzenie

Witam,
Chciałabym opisać swoją sytuację i prosić o pradę co mogłabym zrobić, żeby nie być poszkodowaną i czy pracodawca postępuje właściwie?

Zatrudniłam się w firmie 01.10.2008 r. -umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 18:10:5

Działalność gospodarcza zajmująca się szkoleniami

Witam

Chciałbym się dowiedzieć, czy, aby założyć działalność gospodarczą zajmującą się szkoleniami trzeba nabyć jakieś specjalne uprawnienia? Czy firma może przeprowadzić kurs szkoleniowy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 17:14:6

czy mandat nie podpisany przez policjanta jest wazny

czy mandat nie podpisany przez policjanta jest wazny otrzymalem mandat ale nie jest zlozony podpis przez policjanta czy jest wazny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 16:52:17

Dopłata do czynszu

Witam,

Wynajmuję lokal mieszkaniowy od lipca 2012. W tym miesiącu przyszło rozliczenie za nadwyżki w czynszu do spółdzielni mieszkaniowej (który jest zaliczką za ogrzewanie i wodę), zgodnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 15:0:46

Czy zakupiona działkę budowlana za gotówkowe w 2012 r mogę odliczyć od podatku??

Czy zakupiona działkę budowlana za gotówkowe w 2012 r mogę odliczyć od podatku?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 14:36:34

Witam! wziełam kredyt hipoteczny, niestety straciłam pracę i nie płaciłam rat. w następnym tygodniu

Witam! wziełam kredyt hipoteczny, niestety straciłam pracę i nie płaciłam rat. w następnym tygodniu komornik przyjeżdża wycenić dom, próbowałam dogadać się z bankiem, ale nie dał mi on możliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 11:45:21

Pracowałam w Niemczech na umowie 12 miesiecy.Od nowego roku(tj. 01.01.2013) w tej samej firmie pracowałam

Pracowałam w Niemczech na umowie 12 miesiecy.Od nowego roku(tj. 01.01.2013) w tej samej firmie pracowałam jako pracownik sezonowy. Czy te miesiące pracy sezonowej,liczą mi się do stażu pracy.Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 21:33:25

ile mozna dorobic do swiadczenia przedemerytalnego w 2013 roku?

ile mozna dorobic do swiadczenia przedemerytalnego w 2013 roku? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.9 20:39:4

kolizja drogowa, prosba o pomoc

Wczorajszego dnia wieczorem miałem kolizję. Warunki na drodze były fatalne. snieg droga zasypana a w dodatku ciemno. Jechałem, mijałem najpiew autobus który chyba w zakręt źle wszedł, więc wjechałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 20:32:13

Czy przebywająć na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku w drodze do pracy, pracodawca słusznie pozbawił

Czy przebywająć na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku w drodze do pracy, pracodawca słusznie pozbawił mnie dodatku funkcyjnego za okres przebywania na L4 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 19:53:53

Wykorzystanie wzoru z plakatu

Witam. Mam następujące pytanie. Chciałabym wykorzystać wzoru z plakatu (który nie został przeze mnie stworzony) do masowej produkcji koszulek/bluz z nadrukiem. Jak wygląda sprawa z prawem autorskim? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 17:47:44

Witam! Mam do Państwa pytanie odnośne niedopuszczenia do egzaminu praktycznego kat b. Po zdaniu egzaminu

Witam! Mam do Państwa pytanie odnośne niedopuszczenia do egzaminu praktycznego kat b. Po zdaniu egzaminu teoretycznego w styczniu umówiłam się na egzamin praktyczny na który musiałam czekać aż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:43:48

dzien dobry ? mam proste pytanie !!! w roku ubieglym dzierzawilismy od kwietnia 2012 do listopada2012(

dzien dobry ? mam proste pytanie !!! w roku ubieglym dzierzawilismy od kwietnia 2012 do listopada2012( umowa na czas okreslony)od zarzadu mienia komunalnego 10m kwadratowych gruntu pod dzialalnosc (handel) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:20:19

Wykorzystanie diagramów książki

Witam serdecznie,
Posiadam książkę zawierająca kilkadziesiąt pewnych schematów postępowania.
Na każdej stronie znajduję się diagram, wyglądający mniej więcej tak:
http://i.imgur.com/Fs78Rpx.png

Na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:3:27

Przejście umowy najmu po śmierci głównego najemcy

Witam. Mam bardzo trudną sytuację. Po śmierci mojego taty - który był głównym najemcą, mam wiele problemów z gminą. Mieszkanie jest komunalne, nie wykupione, nie zadłużone (wszystko w terminie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 15:1:26

2013.3.9 11:17:52

jeżeli mam podpisana odpowiedzialnosć majatkowa z wekslem in blanco, a nie mam jeszcze umowy o prace

jeżeli mam podpisana odpowiedzialnosć majatkowa z wekslem in blanco, a nie mam jeszcze umowy o prace oraz nie bylo inwenteryzacji , to czy posiadam juz odpowiedzialnosć majtakowa? kkk ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 23:40:42

Szkoda doznana na cudzej posesji

Uzupełniając jeszcze post - czy poza pozwaniem mnie jako właściciela posesji, możliwe jest też pozwanie klienta, który prowadził pojazd? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 19:57:5

czy jak mialem zasilek dla bezrobotnego 4 miesiace to moge odliczyc sobie ulge na dziecko

czy jak mialem zasilek dla bezrobotnego 4 miesiace to moge odliczyc sobie ulge na dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 17:20:44

alimenty, brak mozliwości spełnienia obowiązku alimentacyjnego jak i spotkań z synem

Od pięciu lat odpieram i bronie się przed atakami byłej mające na celu odizolowanie mnie od mojego 10-letniego syna, powód- nieznany, prawdopodobnie kobieca zazdrość o ojcowskie uczucia do syna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.8 17:16:42

czy mozna odstapic od aneksu od umowy o pracę?

czy mozna odstapic od aneksu od umowy o pracę? 24.02.2013 r dostałam aneks zmieniający moje warunki zatrudnienia, nie dano mi się zastanowić, a bojąc się że zostanę bez pracy podpisałam go po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 16:48:53

Spadek, Komornik, Zawieszenie i co dalej

to jest tak ze wujek zmarl, po jakims czasie jego dzieci dostaly wniosek ze moga przejąć jego spadek - wszyscy sie zrzekli, nastepnie bylo rodzienstwo mojego wujka tez sie wszystcy zrzekli nastepnie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 15:21:27

Czynsz za dom

Witam.

Jestem jednym z kilkunastu wlascicieli dzialki, na ktorej znajduje sie dom w ktorym mieszkam od ponad 20 lat, kilku innych wlascicieli rowniez ma dom na tej dzialce.
Lecz sa osoby, ktore nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 14:59:51

8 czy 11 godzin odpoczynku?

pracuje do 19 powort do domu zajmuje mi 2 godz, mam byc w pracy nastepnego dnia na godz 7,00 ,ale zeby dojechac wychidze z domu o godz 5,00; czyli w domu jestem od godz 21,00 do 5,00 rano czyli 8 godzin. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2013.3.8 14:5:14

Dobrowolne poddanie się karze a sprawa w sądzie

W takim wypadku czemu dostałem razem z zawiadomieniem o posiedzeniu wezwanie na rozprawę? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 11:44:32

odrabianie dni

Jest pan zleceniobiorcą więc ma pan wykonac daną rzecz ale w takim czasie jak panu odpowiada, jak pracodawca powie inaczej, to pan mówi, że w związku z tym rozumie pan że własnie pańska ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 11:14:13

alimenty a brak szkoly

Alimenty z mopsu? chyba zapomogę albo coś takiego, alimenty są od osób jakichś ale z funduszy alimetancyjnego jak dana osoba nie płaci. Wtedy napewno jest taka możliwość.Ze swojej strony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:11:35

znieważenie

2 do 2, niewielkie szanse, chyba że nagle, znajdzie pani innego świadka, albo jakoś zdyskredytuje tamtą osoba jako świadka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:7:56

Zastraszenia

Niestety polska policja ze zastraszeniami sobie nie radzi. Proszę to naturalnie zgłosić ale pomimo iż nie jest to zgodne z prawem, lepiej odłożyć parę groszy i poprosić kogoś z UK żeby mu wpieprzył ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:7:4

brak wynagrodzenia za nadgodziny i soboty jak o nie walczyć?

Nadgodziny nie muszą być płatne, gdyż pracodawca w pierwszej kolejności powinien oddawać za nie godziny wolne. Co do pracy w soboty obowiązkowej, to niech pan zgłasza takiego pracodawcę do PIP, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:3:56

Policja a wezwanie do pijanego.

W żadnej mierze nie jest pan odpowiedzialny za znalezienie pijaka i zgłoszenie teog an policję. To ich "psi" obowiązek wziąć takiego delikwenta na dołek lub wytrzeźwiałkę. Lepiej jednak dzownic ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:44:27

Czy Policja ma obowiązek interweniować w przypadku zgłoszenia popełnienia przestępstwa?

Naturalnie, inna kwestia jest taka jak szybko mogą dojechać, dobiec, dojść, przyspacerować na miejsce popełnienia przestępstwa. Ale obowiązek mają. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:36:17

ocostwo rozwod pieniadze

Nie płacić, niech udowodni co kupił i jaki wkład włożył do mieszkania lub utrzymania dziecka. Prosze wziąć adwokata i broń boże nie chodzić do sądu bez niego, bo adwokat męża pewnie panią ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:35:21

reklamacja obuwia - zamknięty sklep

Znam ten sklep w KRakowie też go zamknęli, szkoda dobre buty mieli, co do twojej sprawy. Obawiam się że teraz to będzie problem bo skoro nikt już ine prowadzi tej działalności to lipa. No chyba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:29:41

Dziecko rodzice nauczycielka

Zwrócić się z tą sprawą do kuratorium, złożyć skargę u nich i u dyrekcj. To oficjalnie pani może. Nie oficjalnie może pani się spotkac z tą panią i np. nieoficjalnie zawiadomić ją ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:23:44

proces z bylym pracodawca

Witam, pracuje w firmie prywatnej od dwoch lat w papierach mam pol etatu choc pracuje ponad 40 godzin tygodniowo. Szef "zwolnil" choc to za duzo powiedziane kolege z pracy ktory przepracował tam 1,5 roku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.8 10:22:4

RENTA ALIMENTACYJNA

Postanowienie sądu jest postanowieniem sądu więc nie powinna pani mieć zaświadczenia od komornika. No ale u nas każdy na zagrodznie jest panisko i każdy ma swoje własne interpretacje przepisów ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.8 10:16:18

Co to jest konkubinat?

Polecam art. http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/zycie-bez-slubu-konkubinat--skutki-prawne.html ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.8 10:8:28

Czy na żądanie udzielenia wyjaśnień przez komornika mogę odpowiedzieć listownie?

Czy na żądanie udzielenia wyjaśnień przez komornika mogę odpowiedzieć listownie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 6:20:23

Nie mam 18 lat a nie długo urodze dziecko a mój chłopak jest pełnoletni, nie jesteśmy małżęństwem

Nie mam 18 lat a nie długo urodze dziecko a mój chłopak jest pełnoletni, nie jesteśmy małżęństwem i bym chciała sie dowiedzieć czy po urodzeniu mogę dać dziecku jego nazwisko?? i jakie są ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 23:29:41

nie wiem co mam robic

Mój ojciec znęca sie psychicznie nad mama i siostra. Wcześniej znęcał sie tez fizycznie miał sprawe w sadzie dostal w zawieszeniu. Przychodzil do niego kurator byl na odwyku przymusowym z sadu nic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 22:43:27

Czy osoba niepełnosprawna na wózku inwalidzkim może starać sie o pomoc finansową na remont domu

Czy osoba niepełnosprawna na wózku inwalidzkim może starać sie o pomoc finansową na remont domu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 21:56:33

umowa zlecenie a fundusz alimentacyjny

Mam problem. Z funduszu alimentacyjnego otrzymuję 250zł,mój brat także,a mój drugi brat niepełnosprawny 300zł. Razem z rodzinnym oraz świadczeniami pielęgnacyjnymi itp. mamy ok.2tysięcy. Co na ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.7 19:32:28

Lokalizacja obiektu telekomunikacyjnego - maszt o wys. do 25 m na budynku.

Witam Państwa. Proszę o poradę. Rozwój internetu szerokopasmowego zarówno sieci światłowodowych jak również sieci radiowych w pasmach chronionych i wolnych spowodował wzmorzony rozwój infrastruktury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 17:29:57

Dziwny grafik

Hej mam takie pytanie otóż pracuje na pełen etat po 12 h przy czym do pracy chodzę co drugi dzień. Czasem mój pracodawca każe przyjść mi na 3 h do pracy. Czy ma do tego prawo biorąc pod uwagę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 13:24:57

Ograniczenie władzy rodzicielskiej a dowód tymczasowy!

Witam, mam bardzo ważne pytanie. Mianowicie, mam 17 lat, we wrześniu kończę 18, ale pilnie potrzebuję wyrobić dowód osobisty, jestem w rodzinie zastępczej i musiałam zdobyć dokument mówiący ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.7 11:1:48

Duplikat świadectwa pracy

Jestem absolwentem studiów wyższych i na dniach chciałem zarejestrować się w powiatowym urzędzie pracy. W czasie studiów pracowałem w wakacje w 2 zakładach ( jedna umowa o pracę, a druga umowa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.6 23:1:6

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika