Forum prawne (strona 313)
Allegro - odstąpienie od umowy
Kup Teraz to jedynie opcja licytacji, czyli tak, przysługuje Panu. Bo wylicytował/kupił pan przedmiot za pomocą jednej z opcji sprzedaży, ... Zobacz wątek2013.3.12 8:56:53
umowa zlecenia a podatek
Tutaj proszę sobie zajżeć i ściągnąć wzór umowy zlecenie nie musi mieć pan działalności gospodarczej dla okazyjnych prac remontowych, a okazyjne to takie jak z ogłoszenia, krótkoterminowe. ... Zobacz wątek2013.3.12 8:55:46
Umowa o dzieło a bezrobotny
Tak jeszcze przez miesiąc będzie pani ubezpiezcona. ... Zobacz wątek2013.3.12 8:53:44
Prawa do dzieci
Powinnaś namówić mamę na wizytę z wami i może z jej nowym partnerem w przychodni, w celu wyjaśnienia sprawy przed kimś kompetentnym w pomocy rodzinnej. Tata wie o twoim pomyśle, rozmawiałaś ... Zobacz wątek2013.3.12 8:50:7
Przeszukanie mieszkania
Jak już mają nakaz to oczywiście że całe. A jakby pan miał piętrowe łóżko i pokój z bratem to myśli pan że pytali by sie które półki są brata a które pana, ... Zobacz wątek2013.3.12 8:44:4
Dzień dobry, potrzebuję informacji o poszukiwaniu celem ustalenia miejsca zamieszkania w postępowaniu
Dzień dobry, potrzebuję informacji o poszukiwaniu celem ustalenia miejsca zamieszkania w postępowaniu przygotowawczym w sprawie o pobicie. Jakiś czas temu mój mąż na swoim wieczorze kawalerskim ... Zobacz wątek2013.3.11 18:1:6
Wizyta policjantów w domu po 5 dniach od "wykroczenia" mandat?
Wizyta policjantów w domu po 5 dniach od "wykroczenia" mandat? A więc w skrócie, dziś miałem bardzo przyjemną wizytę 2 panów policjantów, od których otrzymałem wybór przyjecią bądź odmówienia ... Zobacz wątek2013.3.11 17:15:0
Ile trwa czas oczekiwania na zaprzysiężenie na kuratora społecznego?
Ile trwa czas oczekiwania na zaprzysiężenie na kuratora społecznego? Złożyłam podanie, byłam na rozmowie, kazali mi dostarczyć zaświadczenie o niekaralności i czekać na wyznaczenie terminu zaprzysiężenia. ... Zobacz wątek2013.3.11 16:23:51
odszkodowanie za słupy
Witam czy ktoś dostał takie odszkodowanie? u mnie proces się toczy juz rok i nadal nic dostałem tylko pismo że zakończył się jakis pierwszy etap pół roku temu proces toczy się u mnie w firmie ... Zobacz wątek2013.3.11 13:32:28
jak napisać odwołanie od decyzji lekarza orzecznika krus?
jak otpisać odwołanie do zusu stwierdzając o pobieraniu rent choć jestem chory od 14 lat a pierwszraz składałem wniosek o rnte jestem chory na epilepsie ... Zobacz wątek2013.3.11 12:34:8
Chcę sprzedać działkę rolną, niestety numer działki w rejestrze gruntów nie zgadza się z numerem
Chcę sprzedać działkę rolną, niestety numer działki w rejestrze gruntów nie zgadza się z numerem działki w KW.Z tego co wiem mój ojciec zamienił sie z sąsiadem działkami na "weż moją a ja ... Zobacz wątek2013.3.11 11:30:46
Dzień Dobry.Czy możliwe jest żeby komornik zajął pensje mojego narzeczonego za zadłużenie mieszkania
Dzień Dobry.Czy możliwe jest żeby komornik zajął pensje mojego narzeczonego za zadłużenie mieszkania pomimo że już ściąga pieniądze z emerytur jego rodziców ? Zadłużenie postało kiedy mój ... Zobacz wątek2013.3.11 10:6:3
Posiadanie maczety jest legalne?
Pytanie: Czy posiadanie grabi jest legalne?Odpowiedź: Tak jeżeli grabisz liście, nie jeżeli grabisz osady.
Ludzie gdzie się podział wasz zdrowy rozsądek, chłopski rozum lub zwyczajnie inteligencja. ... Zobacz wątek
2013.3.11 9:23:44
mandat za sikanie w miejscu publicznym
... niech pan oleje ten mandat:PNie ma opcji żeby się panu udało, niestety. Co do szaletów zgadzam się, ale jest coraz lepiej naszczęście. ... Zobacz wątek
2013.3.11 9:9:58
Kiedy pzredawnia się zachowek?
kurcze.... ja byłem pewien że to jest jak z odrzuceniem lub przyjeciem spadku, że okres 6 miesięcy. ... Zobacz wątek2013.3.11 9:8:50
Członek Ruchu Palikota prowadzi głodówkę!
I co z nim? Żyje jeszcze czy już po nim? Jakby prowadził ją do teraz to bym uwierzył w jego zaangażowanie >_ ... Zobacz wątek2013.3.11 9:4:59
Co się kradnie w Warszawie!! trochę śmiechu ;)
Każdy orze jak może, jak się zatrudnia pracowników ochrony bez licencji albo jak się patrzy na to żeby była grupa inwalidzka tylko to się potem nie ma co dziwić że się ma taką a nie inną ochronę. ... Zobacz wątek2013.3.11 9:4:9
Wraca ulga internetowa!!
Kurczę, no jak widzę jak nas doją w tym kraju a sobie dają podwyżki to się nóż w kieszeni otwiera i kosa w szopie na sztorc sama kuje. Nic tylko oszukiwać ten rząd i fiskus tak samo swobodnie ... Zobacz wątek2013.3.11 9:0:52
Jak można obronić się przed 75-proc. PIT?
Czynny żal nie byłby w stanie tutaj pomóc? Tzn. przyznanie się do winy? ... Zobacz wątek2013.3.11 8:59:20
Urlop bezpłatny lub wypowiedzenie
Witam,Chciałabym opisać swoją sytuację i prosić o pradę co mogłabym zrobić, żeby nie być poszkodowaną i czy pracodawca postępuje właściwie?
Zatrudniłam się w firmie 01.10.2008 r. -umowa ... Zobacz wątek
2013.3.10 18:10:5
Działalność gospodarcza zajmująca się szkoleniami
WitamChciałbym się dowiedzieć, czy, aby założyć działalność gospodarczą zajmującą się szkoleniami trzeba nabyć jakieś specjalne uprawnienia? Czy firma może przeprowadzić kurs szkoleniowy, ... Zobacz wątek
2013.3.10 17:14:6
czy mandat nie podpisany przez policjanta jest wazny
czy mandat nie podpisany przez policjanta jest wazny otrzymalem mandat ale nie jest zlozony podpis przez policjanta czy jest wazny ... Zobacz wątek2013.3.10 16:52:17
Dopłata do czynszu
Witam,Wynajmuję lokal mieszkaniowy od lipca 2012. W tym miesiącu przyszło rozliczenie za nadwyżki w czynszu do spółdzielni mieszkaniowej (który jest zaliczką za ogrzewanie i wodę), zgodnie ... Zobacz wątek
2013.3.10 15:0:46
Czy zakupiona działkę budowlana za gotówkowe w 2012 r mogę odliczyć od podatku??
Czy zakupiona działkę budowlana za gotówkowe w 2012 r mogę odliczyć od podatku?? ... Zobacz wątek2013.3.10 14:36:34
Witam! wziełam kredyt hipoteczny, niestety straciłam pracę i nie płaciłam rat. w następnym tygodniu
Witam! wziełam kredyt hipoteczny, niestety straciłam pracę i nie płaciłam rat. w następnym tygodniu komornik przyjeżdża wycenić dom, próbowałam dogadać się z bankiem, ale nie dał mi on możliwości ... Zobacz wątek2013.3.10 11:45:21
Pracowałam w Niemczech na umowie 12 miesiecy.Od nowego roku(tj. 01.01.2013) w tej samej firmie pracowałam
Pracowałam w Niemczech na umowie 12 miesiecy.Od nowego roku(tj. 01.01.2013) w tej samej firmie pracowałam jako pracownik sezonowy. Czy te miesiące pracy sezonowej,liczą mi się do stażu pracy.Czy ... Zobacz wątek2013.3.9 21:33:25
ile mozna dorobic do swiadczenia przedemerytalnego w 2013 roku?
ile mozna dorobic do swiadczenia przedemerytalnego w 2013 roku? ... Zobacz wątek2013.3.9 20:39:4
kolizja drogowa, prosba o pomoc
Wczorajszego dnia wieczorem miałem kolizję. Warunki na drodze były fatalne. snieg droga zasypana a w dodatku ciemno. Jechałem, mijałem najpiew autobus który chyba w zakręt źle wszedł, więc wjechałem ... Zobacz wątek2013.3.9 20:32:13
Czy przebywająć na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku w drodze do pracy, pracodawca słusznie pozbawił
Czy przebywająć na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku w drodze do pracy, pracodawca słusznie pozbawił mnie dodatku funkcyjnego za okres przebywania na L4 ... Zobacz wątek2013.3.9 19:53:53
Wykorzystanie wzoru z plakatu
Witam. Mam następujące pytanie. Chciałabym wykorzystać wzoru z plakatu (który nie został przeze mnie stworzony) do masowej produkcji koszulek/bluz z nadrukiem. Jak wygląda sprawa z prawem autorskim? ... Zobacz wątek2013.3.9 17:47:44
Witam! Mam do Państwa pytanie odnośne niedopuszczenia do egzaminu praktycznego kat b. Po zdaniu egzaminu
Witam! Mam do Państwa pytanie odnośne niedopuszczenia do egzaminu praktycznego kat b. Po zdaniu egzaminu teoretycznego w styczniu umówiłam się na egzamin praktyczny na który musiałam czekać aż ... Zobacz wątek2013.3.9 16:43:48
dzien dobry ? mam proste pytanie !!! w roku ubieglym dzierzawilismy od kwietnia 2012 do listopada2012(
dzien dobry ? mam proste pytanie !!! w roku ubieglym dzierzawilismy od kwietnia 2012 do listopada2012( umowa na czas okreslony)od zarzadu mienia komunalnego 10m kwadratowych gruntu pod dzialalnosc (handel) ... Zobacz wątek2013.3.9 16:20:19
Wykorzystanie diagramów książki
Witam serdecznie,Posiadam książkę zawierająca kilkadziesiąt pewnych schematów postępowania.
Na każdej stronie znajduję się diagram, wyglądający mniej więcej tak:
http://i.imgur.com/Fs78Rpx.png
Na ... Zobacz wątek
2013.3.9 16:3:27
Przejście umowy najmu po śmierci głównego najemcy
Witam. Mam bardzo trudną sytuację. Po śmierci mojego taty - który był głównym najemcą, mam wiele problemów z gminą. Mieszkanie jest komunalne, nie wykupione, nie zadłużone (wszystko w terminie ... Zobacz wątek2013.3.9 15:1:26
2013.3.9 11:17:52
jeżeli mam podpisana odpowiedzialnosć majatkowa z wekslem in blanco, a nie mam jeszcze umowy o prace
jeżeli mam podpisana odpowiedzialnosć majatkowa z wekslem in blanco, a nie mam jeszcze umowy o prace oraz nie bylo inwenteryzacji , to czy posiadam juz odpowiedzialnosć majtakowa? kkk ... Zobacz wątek2013.3.8 23:40:42
Szkoda doznana na cudzej posesji
Uzupełniając jeszcze post - czy poza pozwaniem mnie jako właściciela posesji, możliwe jest też pozwanie klienta, który prowadził pojazd? ... Zobacz wątek2013.3.8 19:57:5
czy jak mialem zasilek dla bezrobotnego 4 miesiace to moge odliczyc sobie ulge na dziecko
czy jak mialem zasilek dla bezrobotnego 4 miesiace to moge odliczyc sobie ulge na dziecko ... Zobacz wątek2013.3.8 17:20:44
alimenty, brak mozliwości spełnienia obowiązku alimentacyjnego jak i spotkań z synem
Od pięciu lat odpieram i bronie się przed atakami byłej mające na celu odizolowanie mnie od mojego 10-letniego syna, powód- nieznany, prawdopodobnie kobieca zazdrość o ojcowskie uczucia do syna ... Zobacz wątek2013.3.8 17:16:42
czy mozna odstapic od aneksu od umowy o pracę?
czy mozna odstapic od aneksu od umowy o pracę? 24.02.2013 r dostałam aneks zmieniający moje warunki zatrudnienia, nie dano mi się zastanowić, a bojąc się że zostanę bez pracy podpisałam go po ... Zobacz wątek2013.3.8 16:48:53
Spadek, Komornik, Zawieszenie i co dalej
to jest tak ze wujek zmarl, po jakims czasie jego dzieci dostaly wniosek ze moga przejąć jego spadek - wszyscy sie zrzekli, nastepnie bylo rodzienstwo mojego wujka tez sie wszystcy zrzekli nastepnie ... Zobacz wątek2013.3.8 15:21:27
Czynsz za dom
Witam.Jestem jednym z kilkunastu wlascicieli dzialki, na ktorej znajduje sie dom w ktorym mieszkam od ponad 20 lat, kilku innych wlascicieli rowniez ma dom na tej dzialce.
Lecz sa osoby, ktore nie ... Zobacz wątek
2013.3.8 14:59:51
8 czy 11 godzin odpoczynku?
pracuje do 19 powort do domu zajmuje mi 2 godz, mam byc w pracy nastepnego dnia na godz 7,00 ,ale zeby dojechac wychidze z domu o godz 5,00; czyli w domu jestem od godz 21,00 do 5,00 rano czyli 8 godzin. ... Zobacz wątek2013.3.8 14:5:14
Dobrowolne poddanie się karze a sprawa w sądzie
W takim wypadku czemu dostałem razem z zawiadomieniem o posiedzeniu wezwanie na rozprawę? ... Zobacz wątek2013.3.8 11:44:32
odrabianie dni
Jest pan zleceniobiorcą więc ma pan wykonac daną rzecz ale w takim czasie jak panu odpowiada, jak pracodawca powie inaczej, to pan mówi, że w związku z tym rozumie pan że własnie pańska ... Zobacz wątek2013.3.8 11:14:13
alimenty a brak szkoly
Alimenty z mopsu? chyba zapomogę albo coś takiego, alimenty są od osób jakichś ale z funduszy alimetancyjnego jak dana osoba nie płaci. Wtedy napewno jest taka możliwość.Ze swojej strony ... Zobacz wątek2013.3.8 11:11:35
znieważenie
2 do 2, niewielkie szanse, chyba że nagle, znajdzie pani innego świadka, albo jakoś zdyskredytuje tamtą osoba jako świadka. ... Zobacz wątek2013.3.8 11:7:56
Zastraszenia
Niestety polska policja ze zastraszeniami sobie nie radzi. Proszę to naturalnie zgłosić ale pomimo iż nie jest to zgodne z prawem, lepiej odłożyć parę groszy i poprosić kogoś z UK żeby mu wpieprzył ... Zobacz wątek2013.3.8 11:7:4
brak wynagrodzenia za nadgodziny i soboty jak o nie walczyć?
Nadgodziny nie muszą być płatne, gdyż pracodawca w pierwszej kolejności powinien oddawać za nie godziny wolne. Co do pracy w soboty obowiązkowej, to niech pan zgłasza takiego pracodawcę do PIP, ... Zobacz wątek2013.3.8 11:3:56
Policja a wezwanie do pijanego.
W żadnej mierze nie jest pan odpowiedzialny za znalezienie pijaka i zgłoszenie teog an policję. To ich "psi" obowiązek wziąć takiego delikwenta na dołek lub wytrzeźwiałkę. Lepiej jednak dzownic ... Zobacz wątek2013.3.8 10:44:27
Masz inne pytanie do prawnika?