Forum prawne (strona 363)

Zawieszenie egzekucji komorniczej dla niepełnoletniego

Witam. Kilka dni temu przyszlo do mnie pismo o wszczeciu egzekucji komorniczej. Moj dług polegal na tym, ze nie zaplacilem grzywnej o wysokosci 380zl, teraz razem z kosztami egzekucji komorniczej wyszło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.28 17:2:1

Zamiana głównego najemcy przed wykupem mieszkania komunalnego

problem w tym, że zaciągnąłem już porady specjalistów. Sugerowali oni podjęcie ryzyka i próby zamiany głównego najemcy mieszkania zgodnie z procedurą gminy. Problem w tym, że mieszkanie znajduje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.28 15:14:29

Stawianie znaków przez deweloperów i wspólnoty mieszkaniowe

Witam,
deweloper przy oddawaniu poszczególnych bloków na osiedlu wydzielił sobie z nieruchomości drogi dojazdowe na osiedlu. Zostało to wykonane po obrysie chodnika - tj. nieruchomość na której ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.28 14:55:51

Poręczyciel kredytu - jak zatrzymać egzekucję do spłaty przez dłużnika?

Witam,

Kilka lat temu dostałem od wtedy banku GE Money bank kartę kredytową. Wszystko było cacy do puki miałem pracę i kredyt spłacałem. Niestety powinęła mi się noga i zostałem z długiem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.28 2:21:15

Czy 15-latka może iść sama na przesłuchanie jako świadek?

mam 15 lat i zostałam wezwana na komendę w charakterze świadka, by złożyć zeznania. tak wiec moje pytanie brzmi: mogę iść sama czy muszę z opiekunem prawnym bądź osoba dorosła? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.27 15:17:17

Podział majątku po śmierci ojca - roszczenia siostry

Dom i działka 20arów pod wieczystym użytkowaniem. Mój tata,który był głównym właścicielem zmarł w 2002r., sprawa o podział majątku odbyła się w sądzie po śmierci taty. Prócz mnie w tym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.27 14:28:50

Wymiar godzin pracy w centrum handlowym - nadgodziny

Witam. Mam problem w kwestii wymiaru godzin na pełny etat. Otóż pracuję w centrum handlowym, w małym sklepie. Sklep ten pracuje 7 dni w tygodniu i do jego obsługi przydzielone są tylko dwie osoby. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.27 1:14:6

Przepisanie domu na dzieci bez udziału matki za granicą

Witam. Pisze do Państwa z nietypowa sprawa. Otóż moi rodzice są właścicielami domu jednorodzinnego, który posiada 2 osobne wejścia, kilka lat temu została dostawiona 2czesc domu. Z domu z ojcem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.26 22:25:56

2012.10.26 20:52:55

Prowadzenie sklepu podczas L4 - zatrudnienie pracownika

Prowadzę sklep, muszę iść na L4
czy w tej sytuacji muszę go zamkąć na okres zwolnienia?
czy wystarczy, że zatrudnię pracownika na umowę zlecenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.26 20:44:32

Skradziona lodówka z depozytu akademika - odszkodowanie

Temat jest zamknięty. Należy cieszyć się ze znalezionej lodówki i tyle. Nikomu nie da się już nic udowodnić. Kto miał lekcję wyciągnąć z tego zajścia, już wyciągnął. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.10.26 20:28:33

Wynajmowanie miejsca postojowego w garażu - podatek

Chciałbym wynająć miejsce postojowe w garażu podziemnym.
Nie wiem jak to zrobić, żeby wszystko było zgodnie z prawem (podatek?)
Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.26 13:38:42

Odliczenie dochodu z umowy zlecenia przy stypendium socjalnym

Witam!
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego..Składałam wniosek o stypendium socjalne, w zeszłym roku pracowałam na umowę zlecenie, obowiązywała ona 4 miesiące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.26 10:45:48

Kara za ścięcie drzewa na terenie miejskim

Po pierwsze, jakie drzewo? Brzoza, świerk, cis, buk, dąb? W Polsce mamy rozbudowany drzewostan. Z tego co pani pisze to nie było ono stare bardzo, ale grzywna będzie i tak. Dla przypomnienia, właściciel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:40:27

Kto ponosi koszty sprawy rozwodowej bez orzeczenia winy?

Wydaje mi się że ten ze współmałżonków którego była orzeczona wina. W innym wypadku albo osoba składająca wniosek lub obydwoje jeżeli tak zadecydują. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:36:33

Czy intercyza jest indywidualna czy ustalona przez prawo?

Intercyze ustala się pomiędzy przyszłymi małżonkami, osoba która rząda intercyzy lub osoby, same ustalają warunki, adwokat lub radca prawny może zasugerować jak mogą one wyglądać. Natomiast ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:35:36

Eksmisja emeryta kombatanta bez rodziny

W Polsce można eksmitować każdego kto nie płaci za czynsz lub media. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:34:22

Podatek PIT od umowy dożywocia na mieszkanie

Umowa dożywocia powoduje powstanie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od czynności cywilnoprawnych. Wynosi on 2% i spoczywa na nabywcy własności nieruchomości. Dożywotnik może skorzystać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:32:19

Zmiany w zasadach odliczania ulg podatkowych - kiedy wchodzą w życie?

Ten rok rozliczamy na zasadach z roku 2011. Zmiany które wejdą w żcie w 2013 zaczną obowiązywać od początku roku, nie będą przecież działać w stecz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.26 9:28:27

Palenie w ogródku lokalu z zakazem palenia - czy dozwolone?

Tak naprawdę to właściciel lokalu decyduje czy na ogródku można palić czy nie. Logika mówi żeby zapytać o to kelnera. Ale po prawdzie, to palenie na powietrzu, nie powinno być zakazane, bo dym ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.10.26 9:27:39

Student prowadzący samochód pod wpływem narkotyków

Witam mam 21 lat jestem studentem nie byłem nigdy wcześniej karany lecz wczoraj był ten fatalny dzień.... otóż we wtorek jechałem do akademika autem z kumplem kolo godziny 14 ja prowadziłem auto ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.26 4:11:39

Darowizna mieszkania a skarga paulińska przy pożyczce

W maju 2011 r. podpisałem rozdzielność majątkową z żoną. Mieliśmy wtedy kupione mieszkanie na kredyt. W październiku 2011 r. zaciągnąłem pożyczkę na kwotę przewyższającą wartość mieszkania ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.25 23:54:39

Agencja pracy tymczasowej płaci poniżej minimum

Witam, tydzien temu zostalem zatrudniony przez agencje pracy tymczasowej, dzisiaj podpisalem umowe...
Umowa o prace na czas okreslony w pelnym wymiarze czasu pracy (100% etatu - 160h miesiecznie), wynagrodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.25 19:44:51

Czy sędzia może przesłuchać tylko jedną stronę na rozprawie?

Czy na rozprawie cywilnej sędzia może przesłuchać tylko jedną ze stron? Stawiennictwo na rozprawe jest nieobowiazkowe. Ja zawsze jestem na rozprawie (jestem stroną), a strona przeciwna nigdy sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.25 16:22:50

Niższa podstawa składki ZUS po wypadku przy pracy

Witam miałem wypadek w pracy 26 09 2012 pracuje normalnie na umowe na czas nieokreślony, inspektor stwierdził w protokole że wypadek jest wypadkiem przy pracyi spełnia wymagania def. wypadku przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.25 11:32:5

Naliczanie podatku od zysków giełdowych

W jaki sposób jest naliczany podatek od wzbogacenia się a tytułu gry na giełdzie papierów wartościowych?. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.25 10:10:49

Koszty rozliczeń elektronicznych i podpis elektroniczny

Hejka. Czy chcąc rozliczyć się drogą elektroniczną należy przygotować się na jakieś wydatki? Jak można uzyskać podpis elektroniczny i czy długo to trwa? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.25 10:9:54

Dziecko nie odebrane ze świetlicy - procedury postępowania

Często jest tak że za takie akcje się słono płaci przedszkolu. Czy na policje? No nie wiem, chyba jak nikt nie odbiera z numeru kontaktowego i nie ma nikogo kto by się dzieckiem zajął i był uprawniony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.25 9:26:33

Dziedziczenie po zmarłym współwłaścicielu bez testamentu - kto dziedziczy

Witam! Mam pytanie. W 2007 roku odrzuciłam spadek po dziadku ponieważ były to same długi. Do dnia dzisiejszego toczy sie postępowanie o przyjęcie przez kogoś zobowiązań wobec banków i pożyczkodawców, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.10.25 9:25:35

Przeszukanie przez ochronę sklepu - naruszenie dóbr osobistych

Pozew zawsze można złożyć. Pytanie czy jest sens, Pani zdaniem a nie zdaniem forumowiczy. Napewno warto napisać oficjalną skargę do kierownictwa sklepu i centrali sklepu (o ile to sieciówka). Do ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.25 9:24:47

2012.10.25 9:22:21

Odmowa urlopu okolicznościowego przez pracodawcę - co robić?

Ha! Użetki szef też może odmówić moja piękna. Tak to jest że jesteśmy do pracy przywiązani jak chłop pańszczyźniany do orki. Niestetty. Ale z użetką warto spróbować tak czy inaczej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.25 9:18:49

Wniosek o awans w pracy - jak napisać?

Ja jednak uważam że wniosek pisemny o awans dobrze umotywowany, powinien iść równo z rozmową. Rok czasu to wystarczający czas żeby na pewno poprosić o podwyżkę moim zdaniem, może ona być jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.10.25 9:17:6

Rozbudowa domu w granicach działki - przepisy budowlane

Wydaje mi się że skoro działka sąsiednią jest las, i nie ma w nim zabudowy żadnej przy pańskiej działce to może pani śmiało rozbudowywać jak pani chce. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.25 9:12:50

Szanse na kredyt przy dochodach z umów zleceń i pracy nierejestrowanej

Czyli umówmy się że bank potraktuje pana jako osobe ze stałym dochodem 600zł, na umowę zlecenie. To może tysiąc złotych nie więcej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.25 9:9:0

Rozwód z orzeczeniem o winie - problemy z sądem i RODK

Witam mam pytanie poniewaz jestem w trakcie rozwodu . wniosłam o rozwód z orzeczeniem o winie i badanie rodk poniewaz pozwany odebrał mi dziecko i wystąpił o zabezpieczenie alimentow w kwocie 600 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.25 9:5:11

Zwolnienie lekarskie po rozwiązaniu umowy - gdzie je złożyć?

Rozwiązałem umowę za porozumieniem stron dn 12.10.2012 z tygodniowym wypowiedzeniem czyli umowa wygasła 19.10.2012. Wczoraj(23.10.2012) otrzymałem zwolnienie lekarskie do końca tego miesiąca. Pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.24 22:2:36

Przymusowe leczenie osoby chorej na schizofrenię

Proszę o radę, jak mogę pomóc osobie chorej na schizofrenię (42 lata, mieszka samotnie, przestał brać leki, ma nawrót choroby). Jest moim pasierbem (ojciec nie żyje, matka ciężko chora ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.24 21:40:50

Oszustwo przez przesłanie skanu dowodu osobistego - co robić?

Witam
2011 roku szukalem pracy i wyslalem cv otrzymalem wiadomosc aby przeslac skan z 2 stron
dokładna wiadomosc jaka otrzymalem :

Witam!
W celu dalszej rekrutacji prosze o przesłanie skanu badz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.24 19:39:47

Klauzula w akcie notarialnym o przelaniu funduszy - czy możliwa?

Czy w akcie notarialnym kupna-sprzedazy mieszkania mozna zawrzec klauzule, ze akt nabiera mocy prawnej w momencie przelania funduszy w kwocie xxx zl na konto sprzedajacego ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.24 16:21:10

Alimenty wstrzymane przez przekroczenie dochodu o kilka złotych

Witam

Jestem matką samotnie wychowującą dwójkę dzieci (syn 21 lat, córka 11 lat). W gospodarstwie domowym razem ze mną jest 4 osoby (ja, starszy syn w wieku 26 lat "bezrobotny", córka wiek 11 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.10.24 16:18:36

Brak WC w domu - problem z kanalizacją na wsi

Nie mam w domu wc, tylko wychodek, chciałabym mieć juz normalna toalete, jednak problem jest z kanalizacja - jestem z wsi i nie ma tu kanalizacji, a moje podwórko jest za małe aby zamontować szambo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.24 15:43:12

Zasiłek dla bezrobotnych - warunki przyznania i praca za granicą

Dziękuje bardzo za szybko i tak konkretną odpowiedź. Otóż okazało sie że z tą rentą zasiłek i tak mi sie nie należy - ale warto wyjaśniać takie sprawy na przyszłość. Uważam że powinnienem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.10.24 14:59:56

Zasiłek rehabilitacyjny po zwolnieniu lekarskim

czy zasiłek rehabilitacyjny wlicza się do stażu pracy? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2012.10.24 13:26:6

Pozwolenie na broń palną - wymagane dokumenty i procedura

W celu uzyskania pozwolenia na broń palną należy przedłożyć do właściwego komendanta policji:

? wniosek o wydanie pozwolenia na broń z określeniem rodzaju i ilości broni, celu posiadania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.10.24 9:55:56

Przeszukanie bez nakazu - sytuacje niecierpiące zwłoki

Nakaz w \"sytuacja niecierpiąca zwłoki\" może nastąpić w porach nocnych zdaje się. Ale obecnie uważa się te opcję za nie zgodną z konstytucją i wolnością człowieka.
Często policja wykorzystuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.24 9:32:40

Mandat dla rowerzystów jadących obok siebie po poboczu

Tylko dla jednego rowerzysty. Nie powinno się jechać obok siebie, ale jeżeli sytuacja na to pozwala i nie utrudnia pan ruchu to prawo od 2 lat chyba, przewiduje taka możliwość/ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.24 9:30:16

Antoni Macierewicz - kolizja terminów sąd vs sejm

No ale teraz znowu zostanie przesunięte pozbawienie Macierewicza Immunitetu, a nie powinno tak być. Skoro skłamał powinno się posiedzenie odbyć bez niego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.24 9:20:25

Gumisiś złapany za kradzież aut z salonów - 15 lat więzienia

Wysoki sądzie Ja z mercedesami, miałem tyle wspólnego co z tymi bombami. Czyli nic. :P Taki tekst Kazika mi się skojarzył ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.10.24 9:19:32

Samoobrona na przejściu dla pieszych - konsekwencje prawne

Ha! A to dobre z tym lusterkiem ;)
Pytanie czy świadkowie byli? Czy była to droga osiedlowa, czy raczej jakieś skrzyżowanie(bo na takich są z reguły kamery do monitorowania ruchu)? Aha, jak ten ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.10.24 9:17:55

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika