Forum prawne (strona 362)
Na czym konkretnie polega służebność gruntowa?
Służebność jest prawem obciążającym czyjąś nieruchomość. Może mieć jedynie na celu zwiększenie użyteczności nieruchomości władnącej lub jej oznaczonej części. W przypadku służebności ... Zobacz wątek2012.10.30 9:1:38
Podatek od wód opadowych z dachów budynków
To jest właśnie absurdalna, ten podatek miał być głównie dla sklepów, fabryk, lotnisk itp. budynków, a będzie zaraz się okaże dla kamieniczników i blokowców. ... Zobacz wątek2012.10.30 8:57:52
Praca emeryta na pół etatu u poprzedniego pracodawcy
emeryt może pracować i pobierać emeryture? ... Zobacz wątek2012.10.30 8:57:1
Czy Boniek musi zrezygnować z posłowania jako prezes PZPN?
Nie wiem czy musi, wiem że powinien. Lepiej żeby był totalnym przeciwieństwem Lato. Czysty był i uczciwy. Duże wymogi jak na prezesa PZPN ale liczę że Boniek podoła. Zresztą jak tego nie zrobi ... Zobacz wątek2012.10.30 8:56:39
Próba czas karą warunkowo zawieszoną - odwieszenie wyroku
wyrok w zawieszeniu oraz splata naleznosci zapadl 2009 30.04okolo czas pruby mija a ja zadluzenie splacam pierwsze 2,5 roku nie placilem ale poczatkiem tego roku mialem sprawe sadowa o wykonanie wyroku ... Zobacz wątek2012.10.29 21:31:53
Podział majątku - darowizna w trakcie małżeństwa
Generalnie majątek pochodzący z darowizny stanowi majątek odrębny obdarowanego, chyba że darczyńca w akcie darowizny zaznaczy, że darowizna jest przeznaczona dla obojga małżonków. Natomiast przy ... Zobacz wątek2012.10.29 21:12:29
Oplaty czynszowe za osoby zameldowane nieprzebywające
Witam,Chcialabym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie.. razem z bratem z kilku powodow jestesmy zameldowani w mieszkaniu mamy (spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu), jednak od lat mieszkamy w ... Zobacz wątek
2012.10.29 20:38:19
Zbieg tytułów ubezpieczenia - spółka jawna, działalność, zlecenie
PRzegrałem sprawę w sądzie dotyczącą rozpatrywania zbiegu trzech tytułów do ubezpieczeń (spółka jawna, własna działalność, umowa zlecenie na 50 PLN). Wcześniej płaciłem skłądki społeczne ... Zobacz wątek2012.10.29 20:35:26
Przedterminowe rozwiązanie umowy internetowej przy przeprowadzce
zadzwoń, firma Ci powie czy będziesz obarczony zryczałtowaną karą umowną lub też obliczą Ci w stosunku do 2 miesięcy,nie napisałeś jaki operator ... Zobacz wątek
2012.10.29 18:26:47
Czy wnuk musi zrzeć się spadku obciążonego długami?
WitamSprawa wygląda następująco: zmarła siostra mojego dziadka, rzed świercia jej syn zaciągał na nią kredyty, troche się tego nazbierało i stąd oje pytanie czy jako wnuk brata zmarłej kobiety ... Zobacz wątek
2012.10.29 17:40:48
Prawa dziecka - godziny przebywania na zewnątrz i szlaban
Witam. Mam pare pytań odnośnie praw dziecka wobec rodziców:-Do której godziny dziecko 15 letnie ma prawo przebywać samo na zewnątrz
-Czy "szlaban" dla dziecka jest prawnie zatwierdzony
I ... Zobacz wątek
2012.10.29 17:39:24
Przywileje ZUS przy ciąży i zakończonej umowie
Witam , wczoraj dowiedzialiśmy się z dziewczyną że będziemy rodzicami . Umowa na czas określony skończyła się 31 września czyli w momencie kiedy była już w ciąży , była to umowa na czas ... Zobacz wątek2012.10.29 17:0:17
Umowa współpracy marketingowej - obowiązki podatkowe
Drodzy Państwo,Otrzymałam dzisiaj wstępną umowę zatytułowaną "Umowa współpracy w zakresie usług marketingowych i ich koordynacji". Nie ukrywam, że jestem mocno zdziwiona i nie rozumiem jednej ... Zobacz wątek
2012.10.29 16:55:27
Na czym polega wyrok z zawieszeniem wydany w wieku 17 lat?
Witam . Tak jak w temacie chcialbym dowiedziec sie na czym ten wyrok mialby polegac ? Czy ktos moglby powiedziec mi nieco wiecej na ten temat ? Wyrok zapadl gdy mialem 17 lat ... Zobacz wątek2012.10.29 16:50:45
Ograniczenie władzy rodzicielskiej alkoholika grożącego dziecku
Witam,Mam straszny problem z ojcem mojego dziecka. Moja córka ma 2 lata z ojcem dziecka rozstałam się już rok temu ponieważ jest alkoholikiem często groził śmiercią mi i naszemu dziecku. Obecnie ... Zobacz wątek
2012.10.29 16:0:1
Zwolnienie z odpowiedzialności wspólnika spółki cywilnej
Dzień Dobry,Byłem jednym z czterech wspólników spółki cywilnej. Spółka już nie istnieje, pozostały długi.
Czy jeżeli, w porozumieniu z jednym z wierzycieli, podpisze on dokument, że ... Zobacz wątek
2012.10.29 13:4:58
Kryteria zostania syndykiem - wszystkie wymagania
tu znajdziecie wyczerpującą odpowiedź na to pytanie: http://e-prawnik.pl/porady-prawne/prawo-upadlosciowe-i-naprawcze/kto-moze-zostac-syndykiem.html ... Zobacz wątek2012.10.29 10:3:15
Wypadek na budowie Chrystusa - ciągłe łamanie prawa budowlanego
O tym jak nie zapłacić kary za nieodpowiednie warunki bezpieczeństwa i higieny pracy na budowie opowiada artykuł na blogu eurobudowa.pl/blog/2010-11-24-zapewnienie-odpowiednich-warunkow-pracy-na-budowie-czyli-bhp-w-praktyce.html. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:59:52
Praca rencistki bez utraty świadczenia
Witam, piszę w sprawie mojej mamy. Jest rencistką wiek 60 lat. W związku ze słabą rentą, i trudnościami finansowymi całego naszego gospodarstwa domowego, namawiam mamę żeby podjęła się jakiejś ... Zobacz wątek2012.10.29 9:43:32
Zmiany w homologacji pojazdów - świadectwa unijne
Mam pytanie, w Szwajcarii też one obowiązują? ... Zobacz wątek2012.10.29 9:21:39
Ukrywanie majątku przez dłużnika alimentacyjnego
Dziękuje za odpowiedź. Na pewno zgłoszę sprawę w US. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:20:29
Egzekucja alimentów z osoby przebywającej za granicą
Cyt.: \"orzeczenia alimentacyjne wydane w jednym państwie Unii Europejskiej, a także pochodzące z tych państw i w nich wykonalne ugody sądowe i dokumenty urzędowe w sprawach alimentacyjnych, będą ... Zobacz wątek2012.10.29 9:19:25
Zwolnienie od wynagrodzenia notariusza - podstawa prawna
Rozumiem że odpowiada Pan w imieniu notariuszy, tak więc Pana odpowiedzi nie biorę na poważnie. Proszę o odpowiedź osób nie ironizujących i poważnych. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:17:49
Kiedy rodzina nie płaci podatku od darowizny?
Do zupełnego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn są wybrane osoby z Grupy I podatku. Tak więc pytanie czy należy pan do tej grupy? I grupa to dla przypomnienia: Małżonek, syn, córka, wnuki, ... Zobacz wątek2012.10.29 9:16:35
Czy umowa darowizny musi być w formie aktu notarialnego?
Tak jak pan już napisał, umowa darowizny sporządzona w formie innej niż akt notarialny jest nieważna. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:13:42
Podwyższenie alimentów bez znania adresu męża
Złożyć wniosek do sądu o ustalenie, ale lepiej wynająć detektywa i potem iść do sądu. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:13:12
Umowa dożywocia a zachowek spadkowy
Nie, jeżeli dostanie pan mieszkanie na zasadzie dożywocia (babci), to rodzina może panu za przeproszeniem naskoczyć. Nikt nie będzie miał prawa do spadku w postaci mieszkania ani do rządania zachowku ... Zobacz wątek2012.10.29 9:10:59
Kredyt na raty dla młodocianego pracownika
witam. Mam do was pytanie. Jestem młodocianym pracownikiem mam już ukończone 18 lat. Chciałabym zwiasc sobie coś na raty. Z uczniowskiego dostaje 200 zł i za ta kwotę miałaby być rata. Czy jest ... Zobacz wątek2012.10.28 23:12:31
Tajemniczy klient - umowa zlecenia czy o dzieło?
Witam, czy prace typu;- tajemniczy klient;
- audytor/kontroler;
to pracę które noszą znamiona umowy zlecenia, czy umowy o dzieło?? Mam możliwość wykonania kilku zleceń tego typu z firmą ... Zobacz wątek
2012.10.28 23:0:42
Jak uzyskać opiekę nad dzieckiem gdy matka go porzuciła?
Witam, mam pytanie.Jakie wioski/pozwy należy złożyć by małoletnie dziecko zostało przy ojcu? Sytuacja wygląda tak, iż po dwóch rozprawach dotyczącyh alimentów, a następnie ustalenia widzeń ... Zobacz wątek
2012.10.28 17:4:51
Zawieszenie egzekucji komorniczej dla niepełnoletniego
Witam. Kilka dni temu przyszlo do mnie pismo o wszczeciu egzekucji komorniczej. Moj dług polegal na tym, ze nie zaplacilem grzywnej o wysokosci 380zl, teraz razem z kosztami egzekucji komorniczej wyszło ... Zobacz wątek2012.10.28 17:2:1
Zamiana głównego najemcy przed wykupem mieszkania komunalnego
problem w tym, że zaciągnąłem już porady specjalistów. Sugerowali oni podjęcie ryzyka i próby zamiany głównego najemcy mieszkania zgodnie z procedurą gminy. Problem w tym, że mieszkanie znajduje ... Zobacz wątek2012.10.28 15:14:29
Stawianie znaków przez deweloperów i wspólnoty mieszkaniowe
Witam,deweloper przy oddawaniu poszczególnych bloków na osiedlu wydzielił sobie z nieruchomości drogi dojazdowe na osiedlu. Zostało to wykonane po obrysie chodnika - tj. nieruchomość na której ... Zobacz wątek
2012.10.28 14:55:51
Poręczyciel kredytu - jak zatrzymać egzekucję do spłaty przez dłużnika?
Witam,Kilka lat temu dostałem od wtedy banku GE Money bank kartę kredytową. Wszystko było cacy do puki miałem pracę i kredyt spłacałem. Niestety powinęła mi się noga i zostałem z długiem ... Zobacz wątek
2012.10.28 2:21:15
Czy 15-latka może iść sama na przesłuchanie jako świadek?
mam 15 lat i zostałam wezwana na komendę w charakterze świadka, by złożyć zeznania. tak wiec moje pytanie brzmi: mogę iść sama czy muszę z opiekunem prawnym bądź osoba dorosła? ... Zobacz wątek2012.10.27 15:17:17
Podział majątku po śmierci ojca - roszczenia siostry
Dom i działka 20arów pod wieczystym użytkowaniem. Mój tata,który był głównym właścicielem zmarł w 2002r., sprawa o podział majątku odbyła się w sądzie po śmierci taty. Prócz mnie w tym ... Zobacz wątek2012.10.27 14:28:50
Wymiar godzin pracy w centrum handlowym - nadgodziny
Witam. Mam problem w kwestii wymiaru godzin na pełny etat. Otóż pracuję w centrum handlowym, w małym sklepie. Sklep ten pracuje 7 dni w tygodniu i do jego obsługi przydzielone są tylko dwie osoby. ... Zobacz wątek2012.10.27 1:14:6
Przepisanie domu na dzieci bez udziału matki za granicą
Witam. Pisze do Państwa z nietypowa sprawa. Otóż moi rodzice są właścicielami domu jednorodzinnego, który posiada 2 osobne wejścia, kilka lat temu została dostawiona 2czesc domu. Z domu z ojcem ... Zobacz wątek2012.10.26 22:25:56
Odpowiedzialność za fakturę podpisaną przez osobę trzecią
Dziekuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.10.26 20:52:55
Prowadzenie sklepu podczas L4 - zatrudnienie pracownika
Prowadzę sklep, muszę iść na L4czy w tej sytuacji muszę go zamkąć na okres zwolnienia?
czy wystarczy, że zatrudnię pracownika na umowę zlecenie? ... Zobacz wątek
2012.10.26 20:44:32
Skradziona lodówka z depozytu akademika - odszkodowanie
Temat jest zamknięty. Należy cieszyć się ze znalezionej lodówki i tyle. Nikomu nie da się już nic udowodnić. Kto miał lekcję wyciągnąć z tego zajścia, już wyciągnął. ... Zobacz wątek2012.10.26 20:28:33
Wynajmowanie miejsca postojowego w garażu - podatek
Chciałbym wynająć miejsce postojowe w garażu podziemnym.Nie wiem jak to zrobić, żeby wszystko było zgodnie z prawem (podatek?)
Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek
2012.10.26 13:38:42
Odliczenie dochodu z umowy zlecenia przy stypendium socjalnym
Witam!Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego..Składałam wniosek o stypendium socjalne, w zeszłym roku pracowałam na umowę zlecenie, obowiązywała ona 4 miesiące ... Zobacz wątek
2012.10.26 10:45:48
Kara za ścięcie drzewa na terenie miejskim
Po pierwsze, jakie drzewo? Brzoza, świerk, cis, buk, dąb? W Polsce mamy rozbudowany drzewostan. Z tego co pani pisze to nie było ono stare bardzo, ale grzywna będzie i tak. Dla przypomnienia, właściciel ... Zobacz wątek2012.10.26 9:40:27
Kto ponosi koszty sprawy rozwodowej bez orzeczenia winy?
Wydaje mi się że ten ze współmałżonków którego była orzeczona wina. W innym wypadku albo osoba składająca wniosek lub obydwoje jeżeli tak zadecydują. ... Zobacz wątek2012.10.26 9:36:33
Czy intercyza jest indywidualna czy ustalona przez prawo?
Intercyze ustala się pomiędzy przyszłymi małżonkami, osoba która rząda intercyzy lub osoby, same ustalają warunki, adwokat lub radca prawny może zasugerować jak mogą one wyglądać. Natomiast ... Zobacz wątek2012.10.26 9:35:36
Eksmisja emeryta kombatanta bez rodziny
W Polsce można eksmitować każdego kto nie płaci za czynsz lub media. ... Zobacz wątek2012.10.26 9:34:22
Podatek PIT od umowy dożywocia na mieszkanie
Umowa dożywocia powoduje powstanie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od czynności cywilnoprawnych. Wynosi on 2% i spoczywa na nabywcy własności nieruchomości. Dożywotnik może skorzystać ... Zobacz wątek2012.10.26 9:32:19
Zmiany w zasadach odliczania ulg podatkowych - kiedy wchodzą w życie?
Ten rok rozliczamy na zasadach z roku 2011. Zmiany które wejdą w żcie w 2013 zaczną obowiązywać od początku roku, nie będą przecież działać w stecz. ... Zobacz wątek2012.10.26 9:28:27
Palenie w ogródku lokalu z zakazem palenia - czy dozwolone?
Tak naprawdę to właściciel lokalu decyduje czy na ogródku można palić czy nie. Logika mówi żeby zapytać o to kelnera. Ale po prawdzie, to palenie na powietrzu, nie powinno być zakazane, bo dym ... Zobacz wątek2012.10.26 9:27:39
Masz inne pytanie do prawnika?