Forum prawne (strona 362)
Jak napisać list motywacyjny do służby więziennej - wzór
jak napisac list motywacyjny do służby więziennej? ... Zobacz wątek2012.10.30 20:18:3
Kradzież karty płatniczej - czy bank musi zwrócić pieniądze?
Witam,Mojej siostrze skradziono kartę płatniczą, na policji ją zbywano, nawet nieudostępniono jej telefonu do banku. Zastrzegła kartę dopiero po powrocie do domu, a okazało się, że straciła ... Zobacz wątek
2012.10.30 19:30:19
Jak długo jest ważna umowa przedwstępna kupna nieruchomości?
jak długo jest ważna umowa przedwstępna? ... Zobacz wątek2012.10.30 19:13:31
Jak długo można być niemeldowanym po wymeldowaniu?
jak długo po wymeldowaniu mozna być nigdzie nie zameldowanym? ... Zobacz wątek2012.10.30 18:56:10
Czy dom dziecka może blokować przepustkę z MOW?
Witam. Moja dziewczyna jest w Młodzieżowym ośrodku wychowawczym, dzisiaj miała dostac przepustke na świeta i własnie w tym jest problem bo,osrodek w którym aktualnie przebywa nie ma nic przeciwko ... Zobacz wątek2012.10.30 18:45:42
Gdzie można zrobić obdukcję w Poznaniu?
gdzie zrobić obdukcję w poznaniu? ... Zobacz wątek2012.10.30 17:19:10
Gdzie sprawdzić swój numer NIP - poradnik praktyczny
gdzie sprawdzić swój numer nip? ... Zobacz wątek2012.10.30 16:54:44
Czy uczeń technikum może naprawiać komputery za pieniądze?
Dodam jeszcze:Mojego chłopaka rodzice mają warzywniak, odprowadzają każdą składkę do ZUS do U Skarbowego.
Tuż obok jest rynek i tam nikt nic nie płaci do państwa, żadnego podatku chociaż ... Zobacz wątek
2012.10.30 13:47:20
Czy zasadnicza szkoła zawodowa dla pracujących wlicza się do emerytury?
czy zasadnicza szkoła zawodowa dla pracujących wlicza się do emerytury? ... Zobacz wątek2012.10.30 13:35:42
Czy numery działek w decyzjach o warunkach zabudowy to informacja publiczna?
Czy nr działki w wydanych decyzjach o warunkach zabudowy i złożonych wnioskach przez osoby fizyczne stanowi informację publiczną? Właścicie firmy projektowej złożył wniosek o udzielemu mu informacji ... Zobacz wątek2012.10.30 11:52:43
Darowizna mieszkania na rzecz rocznego dziecka - jak to zrobić najtaniej?
witam czy moj partner moze darowac mieszkanie rocznemu dziecku?? rozstalam sie z partnerem z ktorym mam dziecko mieszkanie jest jego wlasnoscia i w zwiazku z tym chce je oddac darowac czy przepisac na ... Zobacz wątek2012.10.30 10:41:53
Czy spółka zagraniczna może kupić nieruchomość w Polsce?
czy spółka zagraniczna może kupić nieruchomość w polsce? ... Zobacz wątek2012.10.30 10:27:5
Sprzedaż długów komunikacyjnych firmom windykacyjnym - co to oznacza?
Długi warszawskich Gapowiczów za rok ubiegły sięgają kilkudziesięciu mln. złotych. MPK ze stolicy zapowiada iż rozpoczyna w najbliższym czasie sprzedaż długów prywatnym firmom windykacyjnym. ... Zobacz wątek2012.10.30 9:55:10
Zasiedzenie mieszkania przez opiekuna - czy 19 lat opieki uprawnia do nabycia?
Witam wszystkich.Czy należy rozumieć jako zasiedzenie ze złą wolą, działania osoby która opiekuje się mieszkaniem osoby która przebywa za granicą natomiast osoba opiekująca się mieszkaniem ... Zobacz wątek
2012.10.30 9:33:58
Mandat za niepełne sprzątanie po psie
Witam, dostąłem mandat za to iż pomimo iż posprzątalem po swoim psie, to: strażnik miejski stwierdził że nie cała nieczystość zostala usunięta (troche się rozmazało na trawie) i wyrzuciłem ... Zobacz wątek2012.10.30 9:30:14
Mandat za brak lusterka w rowerze
Witam, czy za brak lusterka w rowerze można dostać mandat? W końcu lusterko jest potrzebne w samochodzie, skuterze, motorze do poruszania się po drodze to w rowerze teoretycznie też jest potrzebne. ... Zobacz wątek2012.10.30 9:28:2
Przedawnienie zachowku przy późnym dowiedzeniu o spadku
Wiem że zachowek przedawnia się pod 6 miesiącach, na tym forum te informacje znalazłem. Ale co w sytuacji gdy o spadku dowiedziałem się nie w dniu jego otwarcia tylko 2 miesiące później? Byłem ... Zobacz wątek2012.10.30 9:26:22
Urlop macierzyński do roku i urlopy ojcowskie - zmiany
tak to prawda. Natomiast urlop tatusiów nie ulega zmianie. ... Zobacz wątek2012.10.30 9:12:41
Posiadanie amunicji i jej części - czy legalne w Polsce?
Mam pytanie do @KeyChi.Jak wygląda sprawa z amunicją do broni z przed 185 roku lub jej replik? Tak samo jak broń amunicja jest dozwolona czy nie? ... Zobacz wątek
2012.10.30 9:10:32
Na czym konkretnie polega służebność gruntowa?
Służebność jest prawem obciążającym czyjąś nieruchomość. Może mieć jedynie na celu zwiększenie użyteczności nieruchomości władnącej lub jej oznaczonej części. W przypadku służebności ... Zobacz wątek2012.10.30 9:1:38
Podatek od wód opadowych z dachów budynków
To jest właśnie absurdalna, ten podatek miał być głównie dla sklepów, fabryk, lotnisk itp. budynków, a będzie zaraz się okaże dla kamieniczników i blokowców. ... Zobacz wątek2012.10.30 8:57:52
Praca emeryta na pół etatu u poprzedniego pracodawcy
emeryt może pracować i pobierać emeryture? ... Zobacz wątek2012.10.30 8:57:1
Czy Boniek musi zrezygnować z posłowania jako prezes PZPN?
Nie wiem czy musi, wiem że powinien. Lepiej żeby był totalnym przeciwieństwem Lato. Czysty był i uczciwy. Duże wymogi jak na prezesa PZPN ale liczę że Boniek podoła. Zresztą jak tego nie zrobi ... Zobacz wątek2012.10.30 8:56:39
Próba czas karą warunkowo zawieszoną - odwieszenie wyroku
wyrok w zawieszeniu oraz splata naleznosci zapadl 2009 30.04okolo czas pruby mija a ja zadluzenie splacam pierwsze 2,5 roku nie placilem ale poczatkiem tego roku mialem sprawe sadowa o wykonanie wyroku ... Zobacz wątek2012.10.29 21:31:53
Podział majątku - darowizna w trakcie małżeństwa
Generalnie majątek pochodzący z darowizny stanowi majątek odrębny obdarowanego, chyba że darczyńca w akcie darowizny zaznaczy, że darowizna jest przeznaczona dla obojga małżonków. Natomiast przy ... Zobacz wątek2012.10.29 21:12:29
Oplaty czynszowe za osoby zameldowane nieprzebywające
Witam,Chcialabym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie.. razem z bratem z kilku powodow jestesmy zameldowani w mieszkaniu mamy (spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu), jednak od lat mieszkamy w ... Zobacz wątek
2012.10.29 20:38:19
Zbieg tytułów ubezpieczenia - spółka jawna, działalność, zlecenie
PRzegrałem sprawę w sądzie dotyczącą rozpatrywania zbiegu trzech tytułów do ubezpieczeń (spółka jawna, własna działalność, umowa zlecenie na 50 PLN). Wcześniej płaciłem skłądki społeczne ... Zobacz wątek2012.10.29 20:35:26
Przedterminowe rozwiązanie umowy internetowej przy przeprowadzce
zadzwoń, firma Ci powie czy będziesz obarczony zryczałtowaną karą umowną lub też obliczą Ci w stosunku do 2 miesięcy,nie napisałeś jaki operator ... Zobacz wątek
2012.10.29 18:26:47
Czy wnuk musi zrzeć się spadku obciążonego długami?
WitamSprawa wygląda następująco: zmarła siostra mojego dziadka, rzed świercia jej syn zaciągał na nią kredyty, troche się tego nazbierało i stąd oje pytanie czy jako wnuk brata zmarłej kobiety ... Zobacz wątek
2012.10.29 17:40:48
Prawa dziecka - godziny przebywania na zewnątrz i szlaban
Witam. Mam pare pytań odnośnie praw dziecka wobec rodziców:-Do której godziny dziecko 15 letnie ma prawo przebywać samo na zewnątrz
-Czy "szlaban" dla dziecka jest prawnie zatwierdzony
I ... Zobacz wątek
2012.10.29 17:39:24
Przywileje ZUS przy ciąży i zakończonej umowie
Witam , wczoraj dowiedzialiśmy się z dziewczyną że będziemy rodzicami . Umowa na czas określony skończyła się 31 września czyli w momencie kiedy była już w ciąży , była to umowa na czas ... Zobacz wątek2012.10.29 17:0:17
Umowa współpracy marketingowej - obowiązki podatkowe
Drodzy Państwo,Otrzymałam dzisiaj wstępną umowę zatytułowaną "Umowa współpracy w zakresie usług marketingowych i ich koordynacji". Nie ukrywam, że jestem mocno zdziwiona i nie rozumiem jednej ... Zobacz wątek
2012.10.29 16:55:27
Na czym polega wyrok z zawieszeniem wydany w wieku 17 lat?
Witam . Tak jak w temacie chcialbym dowiedziec sie na czym ten wyrok mialby polegac ? Czy ktos moglby powiedziec mi nieco wiecej na ten temat ? Wyrok zapadl gdy mialem 17 lat ... Zobacz wątek2012.10.29 16:50:45
Ograniczenie władzy rodzicielskiej alkoholika grożącego dziecku
Witam,Mam straszny problem z ojcem mojego dziecka. Moja córka ma 2 lata z ojcem dziecka rozstałam się już rok temu ponieważ jest alkoholikiem często groził śmiercią mi i naszemu dziecku. Obecnie ... Zobacz wątek
2012.10.29 16:0:1
Zwolnienie z odpowiedzialności wspólnika spółki cywilnej
Dzień Dobry,Byłem jednym z czterech wspólników spółki cywilnej. Spółka już nie istnieje, pozostały długi.
Czy jeżeli, w porozumieniu z jednym z wierzycieli, podpisze on dokument, że ... Zobacz wątek
2012.10.29 13:4:58
Kryteria zostania syndykiem - wszystkie wymagania
tu znajdziecie wyczerpującą odpowiedź na to pytanie: http://e-prawnik.pl/porady-prawne/prawo-upadlosciowe-i-naprawcze/kto-moze-zostac-syndykiem.html ... Zobacz wątek2012.10.29 10:3:15
Wypadek na budowie Chrystusa - ciągłe łamanie prawa budowlanego
O tym jak nie zapłacić kary za nieodpowiednie warunki bezpieczeństwa i higieny pracy na budowie opowiada artykuł na blogu eurobudowa.pl/blog/2010-11-24-zapewnienie-odpowiednich-warunkow-pracy-na-budowie-czyli-bhp-w-praktyce.html. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:59:52
Praca rencistki bez utraty świadczenia
Witam, piszę w sprawie mojej mamy. Jest rencistką wiek 60 lat. W związku ze słabą rentą, i trudnościami finansowymi całego naszego gospodarstwa domowego, namawiam mamę żeby podjęła się jakiejś ... Zobacz wątek2012.10.29 9:43:32
Zmiany w homologacji pojazdów - świadectwa unijne
Mam pytanie, w Szwajcarii też one obowiązują? ... Zobacz wątek2012.10.29 9:21:39
Ukrywanie majątku przez dłużnika alimentacyjnego
Dziękuje za odpowiedź. Na pewno zgłoszę sprawę w US. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:20:29
Egzekucja alimentów z osoby przebywającej za granicą
Cyt.: \"orzeczenia alimentacyjne wydane w jednym państwie Unii Europejskiej, a także pochodzące z tych państw i w nich wykonalne ugody sądowe i dokumenty urzędowe w sprawach alimentacyjnych, będą ... Zobacz wątek2012.10.29 9:19:25
Zwolnienie od wynagrodzenia notariusza - podstawa prawna
Rozumiem że odpowiada Pan w imieniu notariuszy, tak więc Pana odpowiedzi nie biorę na poważnie. Proszę o odpowiedź osób nie ironizujących i poważnych. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:17:49
Kiedy rodzina nie płaci podatku od darowizny?
Do zupełnego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn są wybrane osoby z Grupy I podatku. Tak więc pytanie czy należy pan do tej grupy? I grupa to dla przypomnienia: Małżonek, syn, córka, wnuki, ... Zobacz wątek2012.10.29 9:16:35
Czy umowa darowizny musi być w formie aktu notarialnego?
Tak jak pan już napisał, umowa darowizny sporządzona w formie innej niż akt notarialny jest nieważna. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:13:42
Podwyższenie alimentów bez znania adresu męża
Złożyć wniosek do sądu o ustalenie, ale lepiej wynająć detektywa i potem iść do sądu. ... Zobacz wątek2012.10.29 9:13:12
Umowa dożywocia a zachowek spadkowy
Nie, jeżeli dostanie pan mieszkanie na zasadzie dożywocia (babci), to rodzina może panu za przeproszeniem naskoczyć. Nikt nie będzie miał prawa do spadku w postaci mieszkania ani do rządania zachowku ... Zobacz wątek2012.10.29 9:10:59
Kredyt na raty dla młodocianego pracownika
witam. Mam do was pytanie. Jestem młodocianym pracownikiem mam już ukończone 18 lat. Chciałabym zwiasc sobie coś na raty. Z uczniowskiego dostaje 200 zł i za ta kwotę miałaby być rata. Czy jest ... Zobacz wątek2012.10.28 23:12:31
Tajemniczy klient - umowa zlecenia czy o dzieło?
Witam, czy prace typu;- tajemniczy klient;
- audytor/kontroler;
to pracę które noszą znamiona umowy zlecenia, czy umowy o dzieło?? Mam możliwość wykonania kilku zleceń tego typu z firmą ... Zobacz wątek
2012.10.28 23:0:42
Jak uzyskać opiekę nad dzieckiem gdy matka go porzuciła?
Witam, mam pytanie.Jakie wioski/pozwy należy złożyć by małoletnie dziecko zostało przy ojcu? Sytuacja wygląda tak, iż po dwóch rozprawach dotyczącyh alimentów, a następnie ustalenia widzeń ... Zobacz wątek
2012.10.28 17:4:51
Zawieszenie egzekucji komorniczej dla niepełnoletniego
Witam. Kilka dni temu przyszlo do mnie pismo o wszczeciu egzekucji komorniczej. Moj dług polegal na tym, ze nie zaplacilem grzywnej o wysokosci 380zl, teraz razem z kosztami egzekucji komorniczej wyszło ... Zobacz wątek2012.10.28 17:2:1
Masz inne pytanie do prawnika?