Forum prawne (strona 414)
2012.9.26 9:27:7
Kiedy można dokonać umownego podziału majątku wspólnego?
Przepisy nie zabraniają małżonkom czy byłym małżonkom dokonania umownego podziału majątku. Przeniesienie własności niektórych przedmiotów wymaga zachowania szczególnej formy i obecności notariusza, ... Zobacz wątek2012.9.26 9:26:19
książki, skrypty, kodeksy 1, 2 rok prawa UWr
1 rok:Prawo Rzymskie, K. Kolańczyk
Prawo Rzymskie, E. Szymoszek, I. Żeber
Polskie Prawo Konstytucyjne, zarys wykładu, L. Garlicki (2 sztuki)
Wstęp do Prawoznawska, Z. Pulka, S. Kaźmierczyk
Komentarz ... Zobacz wątek
2012.9.26 0:36:48
Piwo na rowerze - Ważne
Witam. Przydażyła mi się dziś bardzo nieprzyjemna sytuacja. Głupio zrobiłem i jadąc na rowerze (publiczna ale rzadko jeżdzoną drogą) piłem piwo (Perłe Summer). Mam 17 lat. Zatrzymała mnie ... Zobacz wątek2012.9.25 22:14:6
Nie odwieszenie warunkowego umorzenia sprawy
Nie odwieszenie warunkowego umorzenia sprawy Witam,Dwa lata temu zostałam przyłapana na kradzieży butów o wartości 264 zł, za co dostałam warunkowe umorzenie postępowania na okres próby 1 roku. ... Zobacz wątek
2012.9.25 22:7:20
2012.9.25 21:59:54
Co robić? Proszę o pomoc!
Jesteśmy małżeństwem od blisko 8 lat, mamy 4 letnie dziecko. Mąż jest maminsynkiem, czego nie mogę już dłużej znosić. Oeszłabym już dawno, ale powstrzymuje mnie moja sytuacja materialna i ... Zobacz wątek2012.9.25 16:3:40
Kogo zalicza się do grupy podatkowej zero?
Małżonek, zstępni, wstępni, pasierb, rodzeństwo, ojczym i macocha. Pod warunkiem jednak, że złożone zostanie zeznanie SD-Z2 w terminie sześciu miesięcy od daty otrzymania darowizny. ... Zobacz wątek2012.9.25 12:27:57
Oszustwo podatkowe 2012 - gdzie to mogę zgłosić?
Oszustwa podatkowe zgłasza się w urzędach skarbowych. ... Zobacz wątek2012.9.25 12:22:19
Jak odzyskać Vat
Mąż dostał zlecenie na wykonanie budowy, nie podpisał umowy tylko umówił się na słowo. Osoba zlecająca powiedziała że jeśli założymy działalność i wystawimy fakturę będziemy mogli doliczyć ... Zobacz wątek2012.9.25 11:40:6
Porada prawna
Raczej tutaj nie dostnaie pani dobrej odpowiedzi, to nie pytanie na forum ale bardziej pytanie do prawnika związane z poradą prawną online. tutaj link https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ ... Zobacz wątek2012.9.25 11:8:44
zaswiadczenie z mopsu
możesz napisac prośbę do mopsu gdzie jesteś zameldowana o przeslanie ci takiego zaświadczenia że nie pobierasz zasiłków tam w starym mopsie i podaj adres zamieszkania gdzie ci maja przesłac i ... Zobacz wątek2012.9.25 11:3:43
wyższe kary dla podatników
W przyszłym roku wzrosną grzywny za wykroczenia i przestępstwa wymierzane w postępowaniu karnym i skarbowym. Jest to efekt powiązania ich z płacą minimalną. ... Zobacz wątek2012.9.25 10:44:22
timesharing
Timesharing to szczególny rodzaje korzystania z budynków mieszkalnych lub ich części dla celów głównie turystycznych. Ideą i główną istotą timesharingu jest uzyskanie prawa do korzystania z ... Zobacz wątek2012.9.25 10:43:31
podatek od czynności cywilnoprawnych
Czy można odzyskać wpłacony podatek od czynności cywilnoprawnych? ... Zobacz wątek2012.9.25 10:21:2
Państwo prawa?
Proszę opomoc w sprawie fałszerstwa testamentu biegły grafolog wydał 2 opinie różniące się o 180stopni czy kwestionować iż biegły w moim mniemaniu stracił wiarygodność , czy ma znaczenie ... Zobacz wątek2012.9.25 10:2:35
odpisy z weksla
Ogólnie rzecz biorąc to każdy posiadacz wekslu ma prawo sporządzenia z niego odpisów. ... Zobacz wątek2012.9.25 10:2:3
Wysokość udziału kapitałowego wspólników
Zgodnie z kodeksem spółek handlowych udział kapitałowy wspólnika odpowiada wartości rzeczywiście wniesionego wkładu. ... Zobacz wątek2012.9.25 9:59:1
Wszyscy wspólnicy mają równe prawa w spółce?
Jeżeli ustawa lub umowa spółki nie stanowi inaczej, wspólnicy mają równe prawa i obowiązki w spółce. Jednak w przypadku gdy umowa spółki przewiduje udziały o szczególnych uprawnieniach, uprawnienia ... Zobacz wątek2012.9.25 9:56:48
Toalety dla niepełnosprawnych w galeriach handlowych.
O kurcze, to jest mega jazda. A toalety dla pełnosprawnych się nie brudzą? A tam nie może być kradzieży - mydła, papieru, desek klozetowych? A tam bezdomni nie mogą koczować? Do gazety iść, ... Zobacz wątek2012.9.25 9:55:28
List ministrów nauki i pracy do Polskich Uczelni.
Ja tam nie wiem czy mi to akurat pomoże że ministrowie napiszą do uczelni, bo wiem jak działają uczelnie wewnątrz. Degrengolada i dekadencja. Jestem zapisana do biura karier od roku, i od roku nawet ... Zobacz wątek2012.9.25 9:54:13
Jak odwołać testament?
Bardzo prosta sprawa. Wystarczy albo sporządzić nowy testament i wówczas tamten traci ważność. Mozna również na starym testamencie napisać iż jest on już nieważny, przekreślić go lub zniszczyć ... Zobacz wątek2012.9.25 9:52:35
Prywatne rozmowy przez służbowy telefon.
Bilingi drogi panie, bilingi. Co więcej będzie to wtedy opodatkowane chyba nawet na koszt pana. Ale tutaj nie mam pewności. ... Zobacz wątek2012.9.25 9:48:34
Kiedy następuje przedawnienie niezapłaconego rachunku.
po 3 latach z tego co ja wiem, a wydaje mi się że wiem dobrze, zresztą ostatnio ktoś pisał coś podobnego na forum i było 3 lata. ... Zobacz wątek2012.9.25 9:46:31
Ekspres do kawy sprawny a jednak uszkodzony !!!
WitamKupiłam na allegro używany ekspres do kawy o dosyć sporej wartosci 1500zł.
Na aukcji napisane było 100% sprawny.
Pani sprzedajaca twierdziła , ze sprzedaje ekspres w bardzo dobrym ... Zobacz wątek
2012.9.25 0:4:43
Nietypowa umowa
WitamNie znam sie na prawie, wiec prosze o pomoc.
Pracuje w firmie 2 lata, dostalam 1 wrzesnia umowe o prace na czas nieokreslony. Pracodawcy zal bylo ze placi mi sporo za nadgodziny- jestem na stanowisku ... Zobacz wątek
2012.9.24 18:21:47
Renta rodzinna z Niemiec, a zaoczna szkoła policealna...
W niedługim czasie zamierzam podjąć naukę w zaocznej szkole policealnej. Chciałbym się dowiedzieć, jak to będzie wyglądało z rentą po ojcu, który zmarł kilka lat temu? Czy w Deutsche Rentenversicherung ... Zobacz wątek2012.9.24 17:1:33
Niepodpisana umowa a wypowiedzenie za porozumieniem stron?
Niepodpisana umowa a wypowiedzenie za porozumieniem stron? od 03.09 bylem pracownikiem pewnej firmy do dnia dzisiejszego czyli 24.09 nie otrzymalem umowy do podpisania. Dzis 24.09 poszedlem zlozyc podanie ... Zobacz wątek2012.9.24 16:32:20
wypowiedzenie a odprawa
W połowie września br w firmie, w której obecnie pracuję została przekazana informacja Zarządu (pisemna) o zmianie zasad wynagradzania - zmniejszenie o 20%, co wiąże się ze zmiana umów, a w przypadku ... Zobacz wątek2012.9.24 16:18:44
i co dalej???
Witam!mam pytanie dotyczące uniewaznienia małżeństwa. własnie jestem w trakcie sprawy . Zostali przesłuchani swiadkowie z obu stron . Bardzo mnie ciekawi co teraz bedzie . na co mam czekać ? czy ... Zobacz wątek
2012.9.24 15:21:53
droga w działce
WitamMoja mama ma problem z działką. Jest na niej bowiem wytyczona droga według planów sprzed paru lat. Dostała wz jednaj z zastrzeżeniem że podczas budowy odstąpi miejsce na tą drogę ( pół ... Zobacz wątek
2012.9.24 14:32:57
Jak zamknąć budżet bez zwiększenia podatków.
Jestem za tym, żeby oszczędności zacząć wprowadzać zaczynając od góry. Zmniejszyć ilość pracowników administracji i tak te panie siedzą i nic nie robią a jak chcesz coś załatwić to do ... Zobacz wątek2012.9.24 14:19:3
Debata gospodarcza PiS.
Po co cała ta farsa z debatą gospodarcza realizowaną przez PiS. Przecież od radu widać że to zapowiada się znowu teatr jednego aktora, bez dwóch zdań. Debata bez Balcerowicza?! A może to faktycznie ... Zobacz wątek2012.9.24 10:27:8
PGE musi zapłacić 432 mln kary.
Spółka PGE zgodnie z wyrokiem Trybunału Arbitrażowego Międzynarodowego Centrum Arbitrażowego przy Austriackiej Izbie Handlowej w Wiedniu musi zapłacic rzecz Alpiq Holding Ltd. tylko 432 mln zł. ... Zobacz wątek2012.9.24 10:18:53
Skarga na postępowanie policji
W każdej komendzie z reguły w poniedziałki, przyjmuje komendant wnioski skargi na działanie koemndy i funkcjonariuszy. ... Zobacz wątek2012.9.24 9:35:0
Podejrzenie o kradzież benzyny.
Chory kraj. Ale nie znaleźli przy nim wężyka nawet do spuszczania??Zawsze może być podejrzenie o popełnienie wykroczenia przecież!!
To jak ktoś zginie i ktoś dwie ulice dalej stoi z okrwawionym ... Zobacz wątek
2012.9.24 9:34:18
PRaca jako Praktykant.
Niech pan przejży sobie kodeks pracy i praca nieletniego. tam ma pan wszystko napisane. Czasami trzeba się wysilić i poszukać samemu.http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-pracy/ ... Zobacz wątek
2012.9.24 9:32:26
Samotny ojciec i zmniejszenie etatu na opieke nad dzieckiem
Wiem że to napewno przysługuje matką, ale nie wiem jak sprawa wyglada z samotynm ojcem. ... Zobacz wątek2012.9.24 9:27:41
Problem z promotorem.
Bardzo smierdząca sprawa moze z tego wyniknać. A sprawa wygląda tak iż każdy kto sie takimi sprawami zajmuje łapie ten smórd i ciągnie za sobą. Lepiej porozmawiać wcześniej z rektorem i dziekanem ... Zobacz wątek2012.9.24 9:26:55
Zaległy rachunek z cyfry + i przedawnienie sprawy.
Czyli jeżeli doniosę iż jest to roszczenie przedawnione (pomijając czy zasadne), to nie będę musiał płacić? A czy można to zrobić tak iż zadzwonię do tej kancelarii i zgłoszę że jest już ... Zobacz wątek2012.9.24 9:23:25
Zagryzienie kota przez mojego psa.- co mi jako właścicielowi grozi?
Zapewne kara grzywny pana będzie czekać i tyle. Bo nie było szczucia z pańskiej strony, próbował pan powstrzymać psa. Nie stał pan bezczynnie. Ale równie dobrze jeżeli kot był bez pański, a ... Zobacz wątek2012.9.24 9:20:19
Wysłałem monety okolicznościowe z okazji ME firmą kurierską OPEK ubezpieczona paczka zaginęła.
Wysłałem monety okolicznościowe z okazji ME firmą kurierską OPEK ubezpieczona paczka zaginęła. Czy nie należy mi się odszkodowanie. Firma kurierska powołuje się na zapis w regulaminie o wykluczeniu ... Zobacz wątek2012.9.24 4:12:32
Witam, Aktualnie jestem na zwolnieniu l4 i wypowiedzeniu za porozumieniu stron, mam pytanie czy w trakcie
Witam,Aktualnie jestem na zwolnieniu l4 i wypowiedzeniu za porozumieniu stron, mam pytanie czy w trakcie zwolnienia moge podjechac do firmy w celu rozliczenia z posiadanych dokumentów, urzadzen czy ... Zobacz wątek
2012.9.23 22:40:11
wspolnik w amerykanskiej firmie
Witam .Znajoma od ojca otrzymala firme w nowym yorku. Ta firme chce prowadzic ze mna jako wspolnik. Ona jest amerykankaJakie kroki musze poczac w Polsce aby wejsc w spolke w amerykanskiej firmie.? Jak ... Zobacz wątek
2012.9.23 19:51:21
brak splaty pozyczki i nie otrzymanie umowy spolki
CZYTELNA WERSJAWitam wszystkich,
temat jest dosyc obszerny ale staralem sie wiekszosc strescic, mam nadzieje, ze jestem w odpowiednim dziale .
W dzisiejszych rolach glownych ... Zobacz wątek
2012.9.23 16:27:39
Równolegle z opłacaniem wszystkich składek we Francji opłacałem składki zdrowotne w Polsce. Jak
Równolegle z opłacaniem wszystkich składek we Francji opłacałem składki zdrowotne w Polsce. Jak się niedawno dowiedziałem, składki te były niepotrzebnie opłacane w ZUS.W jaki sposób mogę ... Zobacz wątek
2012.9.23 16:25:13
Kupno drugiego mieszkania
WitamChciałbym kupić drugie mieszkanie. Aktualnie jestem bezrobotny (jakiś czas temu, musiałem zrezygnować z działalności gospodarczej). Nie mam gotówki na kupno drugiego mieszkania, stąd moje ... Zobacz wątek
2012.9.23 15:55:17
Witam, Czy powinienem zapłacić do US podatek od oszczędności, które mam w banku za granicą? Dlaczego
Witam,Czy powinienem zapłacić do US podatek od oszczędności, które mam w banku za granicą? Dlaczego nie muszę placić podatku od oszczedności w polkim banku? ... Zobacz wątek
2012.9.23 14:16:53
Umowa zlecenia - składki zus
Pracujący na podstawie umowy zlecenie może wymagać od szefa, aby zapewnił mu bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Od wynagrodzenia, które wypłaca zleceniodawca, naliczane są składki ZUS. Pokrywa ... Zobacz wątek2012.9.23 10:40:56
wstrzymane swiadczenie rodzinne przez pozew o alimenty
wstrzymane swiadczenie rodzinne przez pozew o alimenty zlozylam pozew o alimenty na dwoje dzieci do tej pory bylam w zwiazku z ich ojcem i otrzymywalam rodzinne ale z powodu tego ze zlozylam pozew rodzinne ... Zobacz wątek2012.9.22 19:1:14
Masz inne pytanie do prawnika?