Forum prawne (strona 264)

Przymusowe rozebranie osoby pełnoletniej - bez gwałtu i zdjęć

Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego.
\"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:19:51

Zaginiony dziennik klasy - wpisywanie danych do nowego

W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!!
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:17:36

Wystąpienie z kościoła a bycie ojcem chrzestnym - konsekwencje

Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.5 10:14:53

Import odzieży z Włoch - procedury i koszty prowadzenia sklepu

jak importować odziez z zagranicy/ Zakładam sklep odziezowy i chciałabym ściągać odzież z Włoch.Jakie kroki tzeba podjąć w związku z tym.Wszystko na ten temat mnie interesuje,koszty również. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.5 10:8:37

2013.6.4 22:6:33

Donos na dilera eth-cat - czy policja podejmie działania?

Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 21:34:9

Przelew darowizny między małżonkami - obowiązek zgłoszenia

Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 16:40:14

Przepisanie domu rodzinnego - zabezpieczenie praw dzieci

Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.6.4 16:32:27

Sprzedaż mieszkania przez matkę - jak uniknąć podatku dochodowego?

Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone na mnie mame i brata czyli po 1/3, nastepnie w kwietniu 2013 roku sprzedaliśmy to mieszkanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.4 14:20:19

Odstęp ogrodzenia od drogi powiatowej - wymagania prawne

witam
trzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także
-Oświadczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.4 13:30:42

Powrót do Polski z dzieckiem po rozstaniu - prawa rodzica

Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 23:4:17

Nagroda jubileuszowa na zwolnieniu lekarskim po rozwiązaniu umowy

Mam pytanie.
Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim juz po terminie rozwiązania umowy z tym pracodawcą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 19:26:31

Przewóz własnego obrazu z Kanady do Polski - procedury celne

Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie? Obraz ten powstał tydzień temu i nie ma raczej żadnej wartości (poza sentymentalną). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 18:18:26

Odwołania sąsiada od pozwolenia na budowę - uprawomocnienie

Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.3 15:58:38

Odwołany skarbnik wraca z L4 - kiedy zaczyna biec wypowiedzenie?

Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie zaczyna biec od tego dnia, czy od 1 następnego miesiąca - zgodnie z k.p.? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 15:32:40

Kupno mieszkania bez zgody męża z własnych środków

czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 12:2:25

Protokół kontroli OSP - czy odmowa podpisu narusza dobre imię?

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:50:10

Protokół kontroli OSP - czy odmowa podpisu narusza dobre imię?

Czy powinienem spełnić oczekiwania wymienione w punktach od 1 do 3 Listu adwokackiego?
1.Wykreślenie w/w informacji.
2.Uiszczenie kwoty 500 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę moralną wynikającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 10:46:37

Umowa zlecenie na koparkę bez działalności gospodarczej

nikt nic nie wie czy tak się da?
żadne z ekspertów prawnych się nie wypowie w temacie?
bardzo proszę o pomoc i podnoszę temat znowu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.3 10:29:15

Cech pozwany członków za zaległe składki - działanie niestatutowe

Cech Rzemiosł Różnych w Poznaniu pozywa do Sądu członków Cechu za niepłacenie składek np. po 2 latach za cały okres. Jest to działanie niestatutowe, ponieważ Statut Cechu pozwala Zarządowi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.3 5:22:1

Budowa wychodka na działce - zgłoszenie i pozwolenia

Czy w XXI w toaleta na zewnątrz(prowizoryczny wychodek zbudowany z cegły)wymaga zgłoszenia? Witam,sąsiadka dobudowała wychodek do naszej wspólnej komórki,czy jest to zgodne z prawem?Nie ukrywam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 23:53:4

Zasądzona spłata siostry - co gdy nie stać na wypłatę zachowka?

Jak poradzic sobie z problemem mam splacic siostre jest to zasadzone a mnie poprostu niestac na taki czyn,czy moga oni cos zrobic z maim majatkiem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 21:33:37

Wypowiedzenie po powrocie z urlopu macierzyńskiego - ochrona pracownika

Pracownica przebywa na urlopie macierzyńskim, po którym planuje wykorzystać urlop wypoczynkowy.
W międzyczasie (z 2 tyg wyprzedzeniem) składa wniosek o obniżenie etatu do 7/8 - odbiór wniosku potwierdzony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 15:51:9

Ojciec nie interesuje się dzieckiem - ograniczenie praw i wyjazd zagranicę

ojciec mojego dziecka nie interesuje się dzieckiem od trzech miesięcy go nie odwiedza czy w moim przypadku mogę mu ograniczyć prawa? I co muszę zrobić Żeby dostać zgodę na wyjazd syna za granicę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 14:25:42

Korepetycje nauczycieli - obowiązek rozliczania dochodów

Ostatnio przeczytałam, że w związku z wyrokiem jakiegoś sądu w Łodzi w 2012 nauczyciele nie muszą już bać się donosów na udzielanie przez nich korepetycji, bo korepetycje to nie działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.2 13:33:33

Podział debetu bankowego po rozwodzie - egzekucja mandatów

Kobieta ma wspolne konto bankowe ze swoim ex mężem ( w marcu orzeczono rozwód)
Chciała zrezygnować z konta ale nie może ponieważ mają na nim debet. Niestety nie jest w stanie spłacić debetu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 20:10:18

Ustalenie ojcostwa po 3 latach - ingerencja w stabilny związek

Witam, mam problem.
Jestem w 8 letnim związku. Wraz z moim partnerem mamy 3 letniego syna. Nie byłam pewna tak naprawdę czy on jest ojcem, ale to nam nie przeszkadzało ponieważ się kochamy i tworzymy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 17:15:26

Odszkodowanie z ZUS po śmierci siostry - standardowe składki

Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS czy PZU po śmierci siostry? Nie mam jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia, płaciłam jedynie standardowe składki z tytułu umowy o pracę. Kontynuuję składki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.1 12:9:13

Komornik potrąca więcej niż zasądzone alimenty - procedura

Witam posiadam zasadzone alimenty na syna po 400 zl do 15 stego kazdego miesiaca
.sprawa juz jest od samego poczatku u komornika...
jednak ojciec syna nie wplaca nawet w terminie u niego a jesli uda ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 10:25:35

Wypowiedzenie na urlopie wychowawczym - zawieszenie vs likwidacja firmy

Witam, mam problem. Jestem na urlopie wychowawczym do 2015. Umowa na czas nieokreślony. Pracodawca chce zawiesić działalnośc, ale mając mnie na "stanie" nie może tego zrobić, a o likwidacji firmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.1 9:52:16

Alimenty 700 zł na troje dzieci - czy automatycznie zostają ze mną?

Witam, mam na imię Darek. Przybliże miej więcej sytuację w jakiej się znajduję. Mam trójkę dzieci w wieku 2,3,10 lat. Matka dzieci opuściła nas dla swojego nowego partnera, złożyłem pozew ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.1 8:57:23

Pomoc dla wychowanki rodziny zastępczej - nowy vs stary system

Witam,
jestem wychowanką z rodziny zastępczej, w której byłam ponad 3 lata(od początku 2008r.). Przed śmiercią mamy mieszkałam w Bytomiu, gdzie do 2010r. uczęszczałam tam do gimnazjum, mieszkając ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.31 23:36:55

Zwrot kaucji za zniszczenia w wynajmowanym mieszkaniu

W dniu dzisiejszym odbierałem mieszkanie po 1,5 roku wynajmowania. Wśród zniszczeń zauważyłem zniszczoną podłogę, stół z krzesłami, niesamowicie brudne ściany - również wiele innych mniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 23:7:44

Nieuregulowana płatność na Allegro - pozew o zapłatę za licytację

Witam
Mam taki oto problem, że użytkownik allegro zalicytował płyte konkretnie album Azjatyckiej piosenkarki oczywiście płyta oryginalna w cenie 95zł.
Po czasie (po kilku godzinach) użytkownik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 19:40:54

Wniosek o sądowy zakaz zbliżania się do matki z dzieckiem

jak napisac wniosek o sadowy zakaz zblizania sie do mnie i do mojej 11 miesiecznej corki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 18:48:27

Forma wypowiedzenia umowy notarialnej - wymagania prawne

Wypowiedzenie umowy dokonanej w formie aktu notarialnego dla swojej ważności:
a. wymaga formy aktu notarialnego
b. wymaga formy pisemnej
c. nie wymaga żadnej formy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:39:20

Skarb Państwa - pytanie egzaminacyjne o osobowość prawną

Mam nie długo test z prawa potrzebuję odpowiedzi na pytanie:
Skarb Państwa jest:
a. osobą prawną
b. jednostką nie posiadającą osobowości prawnej, której odrębna ustawa przyznaje zdolność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:34:53

Podpisanie umowy bez dowodu osobistego - prawo jazdy wystarczy?

Witam

Jestem od dłuższego czasu zatrudniona w pewnej firmie, jednak jak do tej pory bez umowy. Wynagrodzenie dostaję do ręki.
Już kilka razy prosiłam o umowę. Teraz jak mój pracodawca zgodził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:19:20

Zmniejszenie alimentów po wypadku w pracy i orzeczeniu niepełnosprawności

Czy mogę ubiegac sie o zmniejszenie alimentów place alimenty w kwocie 400 zł po wypadku w pracy dostałem orzeczenie o niepełnosprawnosci choruje na epilepsje i mieszkam w konkubinacie z 4 dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 23:2:15

Reklamacja karty graficznej po trzech naprawach - wymiana

Witam,bardzo proszę o poradę,

Ubiegłego roku (2012) kupiłem cały komputer na serwisie morele.net, zapłaciłem za niego 3700zł (sama skrzynka), w tym kupiłem kartę graficzną za 1100zł.Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 22:44:52

Siostra nie chce dziecka - walka o prawa do wnuka

Witam, postram sie w skrócie opisac sytuacje: mam siostre która od 15 lat leczy sie psychiatrycznie. siostra 3 październia 2012r. urodziła syna, ze związku z jakims chłopakiem, który dał mu nazwisko, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.30 19:16:12

Dofinansowanie działalności dla niepełnosprawnych - gdzie składać?

Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności oraz jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą (instalacje wod-kan,co,solary,klimatyzacje,kominki). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 18:21:20

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą wysyłającym pracowników zagranicę?

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą i wysyłac pracowników za granicę do pracy do zagranicznej firmy ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 12:42:16

Syn oskarżony o pobicie przez pomyłkę - oczyszczenie z zarzutów

witam, proszę o pomoc w następującej sprawie. Mój syn (10 lat)został niesłusznie oskarżony przez rodziców jednego z uczniów szkoły o, to że pobił jego syna. Chłopcy się nie znają z nazwiska ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:59:43

Przedawnienie kredytu na karcie kredytowej po latach - kiedy następuje?

Bank udzielił mi kredytu na karcie kredytowej 23.10.2006r.Część spłaciłam,później miałam problemy finansowe.Wypowiedziano mi umowę.Do 25.10.2007 powinnam oddać całość kwoty.Nie udało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:7:21

Mandat za spożywanie alkoholu - czy można się wymigać od płatności?

Witam,
Jeśli temat napisany w niewłaściwym miejscu, to przepraszam. Kieruję się do Państwa z pewną sprawą, mianowicie w zeszłym tygodniu dostałem mandat za "spożywanie alkoholu w miejscu objętym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.29 22:6:53

Wyrok nakazowy 2000 zł grzywny - sprzeciw za błędne dane

Od takiego wyroku nakazowego (nakazu karnego jak sie domyślam) przysługuje sprzeciw.Musi to pisać na tym nakazie na dole. brak takiego pouczenia jest uchybieniem prawnym. W sprzeciwie wystarczy tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 16:17:59

Sąsiad stawia murek - zalanie posesji wodą opadową

Nie jest łatwo znaleźć kogoś kompetentnego, komu chciałoby się zagłębić w zawiłą sprawę, jeśli nie ma się znajomych w środowisku prawniczym. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 15:29:58

Podwyżka czynszu za pawillon Biedronki - przerzucanie kosztów

Nie chodzi o obciążanie czlonków kosztamim utrzymania lokalu użytkowego a o to, że Spółdzielnia będzie miałaniższe pożytki niż dotychczas, a pożytki te pomniejszały obciążenia członków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 12:21:8

Składki ZUS w spółce jawnej małżeńskiej - obowiązki wspólników

Jak spółka jawna ma obowiazek odprowadzac składki do ZUS? Witam, czy spółja jawna prowadzona przez małżeństwo powinna razem czy osobno odprowadzać składki ZUS. Wiem, że jedna z osób je odprowadza, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.29 10:33:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika