Forum prawne (strona 264)
Postawienie płotu wokół placu zabaw bez zgody mieszkańców
Praktycznie żadne, chyba że uda się Pani zebrać wystarczającą ilość głosów do podjęcia nowej uchwały. ... Zobacz wątek2013.6.7 15:57:1
Obowiązek alimentów rodziców po darowiźnie mieszkania
Ojciec może się udać do opieki społecznej, jeśli nie ma środków do życia. Generalnie zgodnie z kodeksem rodzinnym ma Pani obowiązek wspierać rodziców, jeśli popadną w niedostatek, ... Zobacz wątek2013.6.7 15:53:59
Windykacja długu CANAL+ przez PRESCO po 9 latach - przedawnienie
Miałam podobną jak Wy sytuację z Presco.Po otrzymaniu listu od jakiegos komornika z Białegostoku w ustawowym terminie wniosłam zgodnie z instrukcja prawniczki sprzeciw do Sądu, napisałam do Komornika ... Zobacz wątek
2013.6.7 15:48:56
Nadzór elektroniczny w więzieniu - spłata kolegium przez rodzinę
Witam serdecznieMój znajomy odsiaduje wyrok w więzienu, Chcę ubiegać się o nadzór elektroniczny. Okazało się jednak, że ma niezapłacone jakieś kolegium i żeby starać się o nadzór elektroniczny ... Zobacz wątek
2013.6.7 14:58:10
Problem z Netią - kara za nieodesłanie modemu mimo wysłania
Witam, mam problem z firmą Netia.. Chodzi o nieszczęsny modem do internetu.W październiku postanowiłam z mężem założyć internet. Mieszkamy w kamienicy, w której ciężko było założyć internet, ... Zobacz wątek
2013.6.7 13:17:18
Obowiązek publikacji danych oferentów w przetargach publicznych
Czy gmina zobowiązana jest do podawania do publicznej wiadomości danych oferentów, cen ofertowych dotyczących przetargów publicznych. ... Zobacz wątek2013.6.6 23:48:46
Wakacyjna przerwa a ciągłość stażu nauczycielskiego
witam,proszę o odpowiedź czy mając umowę na czas określony do 28.06.2013 a następną od 01.09.2013r. w tej samej szkole mogę odbywać staż? czy wakacyjna przerwa przerwie mi staż i będę musiała ... Zobacz wątek
2013.6.6 19:12:43
Sądowy zakaz kontaktu z dziećmi - jak się zachować?
[cytat]Witam mam taka sprawę. W sądzie wydano wyrok na to, że matka nie może spotykać się z dziećmi, ani zbliżać się do ich miejsca zamieszkania. Ale pewnego razy przyszła pod mój blok ... Zobacz wątek
2013.6.6 16:49:27
Rozliczenie kosztów najmu po 4 latach - zryczałtowane opłaty
To jest punkt dla Pana. ... Zobacz wątek2013.6.6 15:13:39
Nakazana rozbiórka budynku na dzierżawionym terenie gminnym
Niech Pan im odpisze, że ten budynek stał tam już przed zawarciem umowy o dzierżawę i nie Pan go zbudował, więc nie ma podstawy do żądania, aby to Pan go rozebrał. Pan nie musiał nawet wiedzieć, ... Zobacz wątek2013.6.6 12:37:19
Służebność osobista - obowiązek płacenia rachunków przez uprawnionego
Sugeruję Wam udać się z tym tematem do prawnika. Odnośnie opłacania rachunków, to jest tak, że jeśli nie będzie płacił, odetną mu media i na tym sprawa będzie zamknięta. To nie Wasz problem ... Zobacz wątek2013.6.6 12:31:19
Nowe przepisy celne o okazjonalności - cło za paliwo
Trudno odpowiedzieć na Pana pytanie nie znając treści listu. Generalnie należy wychodzić z założenia, że urzędasy nawet jeśli coś źle zrobią, to idą w zaparte i przytaczają fanaberie urzędnicze ... Zobacz wątek2013.6.6 12:24:46
Działalność gospodarcza w ciąży - zasiłek macierzyński z ZUS
Z innego źródła dowiedziałem się, że jest taka możliwość tylko trzeba będzie płacić pełny ZUS. ... Zobacz wątek2013.6.6 12:6:6
Kamerzysta nie wykonał usług weselnych - czy można odzyskać pieniądze?
W sierpniu zeszłego roku odbyło się nasze wesele razem z chrzcinami naszego syna. Kamerzysta razem z synem fotografem(dodam że z polecenia,traktowaliśmy ich jak "swoich") niestety nie wywiązali się ... Zobacz wątek2013.6.6 8:36:59
Wniosek o wywiad kuratorski dla dziecka mieszkającego daleko
Witam,chcę złożyć do sądu wniosek o wywiad kuratorski w miejscu przebywania mojego 2 letniego syna. Mieszka on daleko(ponad 300km) odemnie wraz z matką, lecz nie wiem jakie ma warunki i kto się ... Zobacz wątek
2013.6.6 5:45:6
Umowa przedwstępna bez działalności gospodarczej - czy legalne?
Witam:)Mam pytanie, czy mogę podpisać umowe przedwstępną z firmą budowlana o wykonanie robót budowlanych"był bym jako podwykonawca" nie mając działalności gospodarczej?, a gdy bym już takową ... Zobacz wątek
2013.6.5 22:3:11
Wymeldowanie z Polski bez nowego adresu - wpływ na dokumenty
Musze sie wymeldowac ze stalego pobytu w polsce a niemam gdzie sie zameldowac mieszkam w angli i tam od 8 lat nie mam stalego meldunku co bedzie zmoimi dokumentami po wymeldowaniu ze stalego pobytu ? ... Zobacz wątek2013.6.5 21:1:19
Zmuszanie do powrotu po 13 latach małżeństwa - terapia
Witam!Od prawie 2 miesiecy nie mieszkam z mężem wyprowadziłam się od męża-po 13 latach.
Mamy wspólnie córkę 4-letnią!Mąż wyrzucił nas z domu,teraz próbuje wszystko naprawić,przeprasza,płacze,żebyśmy ... Zobacz wątek
2013.6.5 19:38:31
Wzmocnienie fundamentów przy nadbudowie - czy potrzebne pozwolenie?
dostałam pozwolenie na budowe. ma to byc nadbudowa na ganku. jednak okazało sie, ze trzeba wzmocnic fudamenty. czy musze miec na to dbrebne pozwolenie czt wystarczy wpis w dzienniku budowy? ... Zobacz wątek2013.6.5 19:1:36
Składka zdrowotna przy działalności i rencie z tytułu choroby zawodowej
Witam,jestem rencistą z tytułu choroby zawodowej i mam orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej o stopniu niepełnosprawności trzeciej grupy, od 1992 przyznanej na stałe.
Od roku 1999 prowadziłem ... Zobacz wątek
2013.6.5 18:23:44
Zalanie posesji przez niedrożny rów gminny - odszkodowanie
Jak najbardziej można pogonić gminę do sądu o odszkodowanie, tylko należy dobrze udokumentować szkodę i jej przyczyny. ... Zobacz wątek2013.6.5 18:5:16
Romans męża - czy mogę stracić dzieci przez problemy psychiczne?
Jest Pani na przegranej pozycji - zrobią z Pani osobę chora psychicznie. Opcja jest jedna, należy zbierać "haki" , prowokować, nagrywać,fotografować aby mieć atuty w tej grze...Powodzenia ... Zobacz wątek
2013.6.5 17:52:56
Samoukaranie za przestępstwo - procedura i terminy
Witam serdecznie.W ubiegłym roku Prokuratura postawiła mi zarzut z art. 286§3 k.k. Początkowo nie przyznałem się do winy, bo nie uważałem, bym był winien popełnienia zarzucanego mi czynu. ... Zobacz wątek
2013.6.5 16:47:28
Zgodny podział spadku po śmierci uczestnika z pełnomocnictwem
Za kilka dni ma się odbyć sprawa w sądzie o zgodny dział spadku, niestety zmarła jedna osoba, ale mam jej pełnomocnictwo i oświadczenie, że się zrzeka ze swojej części bez spłat i dopłat. ... Zobacz wątek2013.6.5 15:5:20
Kiedy upadłość firmy Ruch SA?
jeszcze trochę ale jeśli nie poprawi się rentowność operacyjna to przewiduję ze na koniec roku mogą miec poważne problemy z płynnością. ... Zobacz wątek2013.6.5 13:10:38
Przesłuchanie świadka w sprawie karnej - obowiązek stawiennictwa
Dziękuję za odpowiedź. POzdrawiam ... Zobacz wątek2013.6.5 12:49:45
Czy za zarobek zł z umowy o dzieło trzeba składać zeznanie podatkowe?
Witam.Pracując na umowę o dzieło zarobiłam 400zł. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe?
... Zobacz wątek
2013.6.5 12:25:50
Jak sprawdzić datę zawarcia umowy z operatorem telefonicznym?
jak sprawdzić kiedy zawarłem umowę... Zobacz wątek
2013.6.5 10:46:4
Zgubiony netbook z dotacji PUP - kontrola i konsekwencje
Czekam na pana wiadomość co do tego jak sprawa się rozwiązała. To dosyć istotna kwestia, bo takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu i lepiej wiedzieć czy kombinować a jeśli tak to jak. Przeciera ... Zobacz wątek2013.6.5 10:26:39
Wykorzystanie oferty indywidualnej w działalności - koszty
Jaka jest forma twojego DG? ... Zobacz wątek2013.6.5 10:25:33
Nauczyciel sprzedający usługi własnej szkole - ograniczenia
Super, dziękuje pięknie za odpowiedź. Będę częściej sięgał po pomoc z for widzę ;) ... Zobacz wątek2013.6.5 10:24:29
Sprzedaż kont do gier online - obowiązek rejestracji działalności
Gdyby jednak działania były legalne to wówczas, wymagana będzie działalność gospodarcza (o ile tak jak pan zaznaczył proceder będzie miał charakter zarobkowy i ciągły). Wiąże się z tym oczywiście ... Zobacz wątek2013.6.5 10:23:44
Zakup 1,27 ha ziemi - czy automatycznie staje się rolnikiem?
Kurcze też mam ziemie ale gdzie na północy polski, tzn wujek ma^^ ale mam plany na hodowle kóz... tyle że jestem dokładnie z drugiego końca polski ... Zobacz wątek2013.6.5 10:21:57
Prawo do odmowy odpowiedzi przez osobę oskarżoną
no to jest dobra sprawa. Możesz ściemniać i to zupełnie bez kary. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:20:36
Przymusowe rozebranie osoby pełnoletniej - bez gwałtu i zdjęć
Jak dla mnie to będzie bardziej art. 191 § 1 kodeksu karnego.\"Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, ... Zobacz wątek
2013.6.5 10:19:51
Zaginiony dziennik klasy - wpisywanie danych do nowego
W przypadku podrobienia podpisów grożą konsekwencje prawne, a w dzienniku konieczne będą podpisy wielu rodziców które się tam znajdowały!!... Zobacz wątek
2013.6.5 10:17:36
Wystąpienie z kościoła a bycie ojcem chrzestnym - konsekwencje
Panie, jak chcesz pan wystąpić to występuj Pan. Zawsze będzie pan ojcem chrzestnym dziecka, tylko że nie oficjalnym. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:14:53
Import odzieży z Włoch - procedury i koszty prowadzenia sklepu
jak importować odziez z zagranicy/ Zakładam sklep odziezowy i chciałabym ściągać odzież z Włoch.Jakie kroki tzeba podjąć w związku z tym.Wszystko na ten temat mnie interesuje,koszty również. ... Zobacz wątek2013.6.5 10:8:37
Pracodawca potrącał alimenty ale nie wpłacał do komornika
Dziękuje serdecznie za odpowiedz. ... Zobacz wątek2013.6.4 22:6:33
Donos na dilera eth-cat - czy policja podejmie działania?
Witam. Chciałabym złożyć na policję donos na pewnego dilera w moim mieście. Niestety rzadko posiada zdelegalizowane narkotyki jak amfetamina, natomiast częściej handluje środkami zastępczymi ... Zobacz wątek2013.6.4 21:34:9
Przelew darowizny między małżonkami - obowiązek zgłoszenia
Kwota, którą dostała Pani w darowiźnie od ojca stanowi Pani majątek odrębny, chyba że ojciec jednoznacznie wskazał że daruje środki Wam obojga. Z tego co rozumiem, to Pani sama dostała te pieniądze. ... Zobacz wątek2013.6.4 16:40:14
Przepisanie domu rodzinnego - zabezpieczenie praw dzieci
Trudno będzie Pani zmusić męża do zrzeczenia się współwłasności domu odziedziczonego po babci. Natomiast ma Pani pełne prawo zamieszkać tam z dziećmi i nikt nie może domagać się od Pani ... Zobacz wątek2013.6.4 16:32:27
Sprzedaż mieszkania przez matkę - jak uniknąć podatku dochodowego?
Witam!! mam problem tego typu iż w 2010r po smierci taty jego 50% własności mieszkania zostało podzielone na mnie mame i brata czyli po 1/3, nastepnie w kwietniu 2013 roku sprzedaliśmy to mieszkanie, ... Zobacz wątek2013.6.4 14:20:19
Odstęp ogrodzenia od drogi powiatowej - wymagania prawne
witamtrzeba udać się do zarządu dróg powiatowych i tam złożyć wniosek o ustalenie lini ogrodzenia. Na odpowiedz czeka się około 2 tygodni,nąstępnie trzeba złożyc ten papier a także
-Oświadczenie ... Zobacz wątek
2013.6.4 13:30:42
Powrót do Polski z dzieckiem po rozstaniu - prawa rodzica
Czy po rozstaniu z partnerem moge z dzieckiem(ma ojca nazwisko) wrocic do polski? Mieszkam z dzieckiem i parnterem w uk .Dziecko ma nazwisko ojca, a my nie mamy slubu.Partner chce sie rozstac ale straszy ... Zobacz wątek2013.6.3 23:4:17
Nagroda jubileuszowa na zwolnieniu lekarskim po rozwiązaniu umowy
Mam pytanie.Czy przysługuje mi nagroda jubileuszowa za staż pracy bedąc na zwolnieniu lekarskim juz po terminie rozwiązania umowy z tym pracodawcą? ... Zobacz wątek
2013.6.3 19:26:31
Przewóz własnego obrazu z Kanady do Polski - procedury celne
Czy mogę przewieźć z Kanady do Polski obraz namalowany przeze mnie? Obraz ten powstał tydzień temu i nie ma raczej żadnej wartości (poza sentymentalną). ... Zobacz wątek2013.6.3 18:18:26
Odwołania sąsiada od pozwolenia na budowę - uprawomocnienie
Instytucja uprawomocnienia decyzji właśnie na tym polega, że jak już jest, to nie ma od niej odwołania. Sąsiad może teraz wysyłać odwołania co dzień, a i tak nic to nie da. Jest prawomocna decyzja, ... Zobacz wątek2013.6.3 15:58:38
Odwołany skarbnik wraca z L4 - kiedy zaczyna biec wypowiedzenie?
Odwołany w czasie zwolnienia lekarskiego skarbnik wraca do pracy 5 dnia miesiąca - czy wypowiedzenie zaczyna biec od tego dnia, czy od 1 następnego miesiąca - zgodnie z k.p.? ... Zobacz wątek2013.6.3 15:32:40
Kupno mieszkania bez zgody męża z własnych środków
czy mogę kupic mieszkanie bez zgody meza z moich srodkow a ... Zobacz wątek2013.6.3 12:2:25
Masz inne pytanie do prawnika?