Forum prawne (strona 261)

Pytanie odnośnie nieodpłatnego użytkowania lokalu, a umową o zarządzanie.

Witam,

Sprawa wygląda w ten sposób:

Syn, właściciel lokalu użytkowego oddał w nieodpłatne użytkowanie lokal rodzicom. Zarządca nie chce podpisać umowy o zarządzanie tym lokalem, warunkując ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.30 16:50:27

Co jeśli jestem właścicielem domu a ktoś nie chce się z niego wyprowadzić?

Witam, szczerze już nie wiem co poradzić dlatego proszę chociaż o małą wskazówkę.
Sprawa wygląda następująco:
Kupiłam dom od starszego małżeństwa, które mieszkało ze swoim synem już ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.29 23:43:29

Przedawnienie za usługi reklamowe

Witam

Od kiedy przedawniają się długi za usługi reklamowe? Usługa reklamowa sprzedana przez wystawienie faktury. Dłużnik i wierzyciel są firmami.
Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.29 17:28:9

Urlop na żądanie.

Sugeruję Pani dogłębną rozmowę z radcą prawnym Państwowej Inspekcji Pracy. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.29 16:11:50

praktyki w Poznaniu ? co polecacie?

Też tam miałem trzymiesięczne praktyki po 4 roku. Bardzo fajna kancelaria, bardzo dużo się nauczyłem. Mają tam bardzo dużą wiedzę i doświadczenie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.29 12:55:58

Jak napisać wniosek do konsulatu?

Jak napisać wniosek do konsulatu? Jestem rezydentem UE i na stałe zamieszkuję w Polsce. Wiem, że mogę napisać wniosek do konsulatu aby umożliwić wydanie moim najbliższym wizy gościnnej.
Jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.29 12:39:9

Spadek po bracie

Witam, mam podobne pytanie zmarł mój brat, który nie miał żony, jego syn zmarł ma jedynie wnuczkę 19-letnią. Chciałam się dowiedzieć czy coś należy mi się czy tylko wnuczce. Brak testamentu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2013.11.29 0:35:10

zlozenie zeznan. przymusowe leczenie

Witam!
moj ojciec jest osoba chora psychicznie ( nie orzekl tego psychiatra). od jakichs dwoch lat jego zachowanie bardzo sie zmienilo, zaczal moja rodzine bardzo zle traktowac, do tego stopnia, ze zdecydowalismy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.28 23:36:57

zabezpieczenie alimentow

Witam,mam takie pytanie,komornik na skutek egzekucji z rachunku bankowego sciągnal nalezna kwote zaleglych alimentow od dluznika,czy moge wystapic z wnioskiem do komornika o odblokowanie rachunku z zastrzezeniem,ze ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.28 22:28:49

Witam,mam takie pytanie,komornik na skutek egzekucji z rachunku bankowego sciągnal nalezna kwote zaleglych

Witam,mam takie pytanie,komornik na skutek egzekucji z rachunku bankowego sciągnal nalezna kwote zaleglych alimentow od dluznika,czy moge wystapic z wnioskiem do komornika o odblokowanie rachunku z zastrzezeniem,ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.28 22:13:22

Rozliczanie z usług informatycznych

Witam

Z góry przepraszam, za mój poziom wiedzy w temacie. Piszę tutaj, bo wiem że to porządne forum i z pewnością rozwieje moje wątpliwości.

Podstawowe informacje

Jestem studentem. Zajmuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.28 19:13:35

"brak" biletu w kolejce WKD

Witam, sprawa wygląda następująco, wracałem WKD z Warszawy do Podkowy Leśnej i "zapomniałem skasować biletu" ... - w cudzysłowie, ponieważ po fakcie go znalazłem, ale kontrolera już nie było.

Ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.28 15:42:30

jak napisać sprawozdanie roczne sprawozdanie finansowe?

Witam. Pomogę w napisaniu, piszę tego typu rzeczy, wszystko z zakresu prawa i ekonomii.

proszę o wiadomość kontakt@lextext.pl

Również inne teksty, prace, artykuły, pisemne porady prawne, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.28 10:57:24

Kolizja z ciągnikiem

Witam, mam pytanie odnośnie kolizji której byłem uczestnikiem. Kolizja wydarzyła sie po godzinie 17, jak wiadomo już wtedy jest ciemno. Jechałem 70km/h na normalnej drodze bez ograniczenia (tzn. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.27 20:28:37

Problem ze współlokatorką.

Zostaje Pani jeszcze kupić kwiatki, uklęknąć i poprosić, żeby się wyprowadziła. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.11.27 20:3:20

Zamawiający nie chce zapłacić

Proszę przygotować wezwanie do zapłaty i wyznaczyć termin pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego. Jeśli to nie zadziała wtedy konieczne będzie wniesienie pozwu o zapłatę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.27 19:47:41

Składanie fałszywych zeznań na policji PILNIE !

Witam mam pytanie dostałam wezwanie na oplicje wraz z mamą za zakłócanie ciszy nocnej. Dodam, że obie miałyśmy na wezwaniu napisane jako podejrzanego. Ostatnio dostałam kolegium za to samo wykroczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.27 19:46:55

Witam Babcia zapisała mi mieszaknie na podstawie testamentu z wydziedziczeniem spisanym u notariusza

Witam
Babcia zapisała mi mieszaknie na podstawie testamentu z wydziedziczeniem spisanym u notariusza , od małego jesetm zameldowna u bacu razem z nia mieszakam, jest 2 mieszaknie u taty nie wykupione ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.27 19:35:21

zlozylam wnosek o swiadczenia alimetacyjne 06.11.2013 i dzis dostalam decyzje ze za pazdziernik mi sie

zlozylam wnosek o swiadczenia alimetacyjne 06.11.2013 i dzis dostalam decyzje ze za pazdziernik mi sie nie nalezy a za listopad dostane w grudniu czy jest to zgodne z prawem swiadczenia alimetacyjne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.27 16:1:25

z jakich przepisów prawa możne ubiegać się o odszkodowanie właściciel działki za nielegalne wejście

z jakich przepisów prawa możne ubiegać się o odszkodowanie właściciel działki za nielegalne wejście na działkę i wycięcię dwrzew przez sąsiada? Otrzymałam pismo z prokuratury o umorzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.27 12:26:33

zwrot pożyczki

Witam,

Pożyczyłam mojemu byłemu mężowi kwotę 25 tyś. zł. Kwotę tą dostałam od swojej mamy na poczet naszego przyszłego małżeństwa. Następnie odbył się ślub i po 3 miesiącach musieliśmy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.27 11:20:38

Umowa zlecenie, a status studenta

Witam, mam pytanie odnośnie umowy zlecenie. Pracuję na umowę zlecenie i jako student z tego tytułu moje wynagrodzenie nie jest pomniejszane o składki zdrowotne i ZUS. Jednak status studenta posiadałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.27 0:5:25

kierowca autobusu obciazony za szkode na autobusie

witam. jestem kierowca autobusu PKM katowice, zostalem obciazony za wybicie szyby w innym firmowym autobusem, swoim autobusem podczas pracy. kierownictwo uznalo ze to moja wina,kwota to ponad 2000zl. pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 21:33:57

Czy taka sprzedaż to oszustwo?

Witam. Proszę o wyrozumiałość jeśli temat ten znalazł się w nie odpowiednim dziale.

Nie jestem skąpy, i nie łaszę się na pieniążki. Nie chodzi mi też o to, że chcę zrobić komuś na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 21:20:46

Zatrudnienie ochrony w bloku

Witam,

Mieszkam na osiedlu na którym nie ma zatrudnionej ochrony, a okolica nie jest zbyt bezpieczna.

Chciałbym spytać kogo muszę przekonać, żebyśmy zatrudnili na osiedlu ochronę? Chciałbym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 21:7:21

czy można wypisać z krus?

czy jesli nie płace krusu to jestem ubespieczony ???????? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.26 20:34:39

Czy potrzebne jest założenie spółki czy podpisanie umowy cywilno-prawnej?

Witam serdecznie,

Razem z kolegą planujemy stworzyć stronę internetową, która będzie opierała się na modelu biznesowym pobierania opłat za reklamy od firm zewnętrznych, natomiast będzie darmowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 19:17:31

Zamiana mieszkania na dom przed upływem 5 lat od jego kupna

Witam. Mam możliwość zamiany mieszkania spółdzielczego które nabyłem 3 lata temu na dom. Transakcja ma się odbyć bez żadnych dopłat ani z jednej, ani drugiej strony.Czy oprócz kosztów notarialnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 15:46:14

Spadek + Dług

[cytat]

Szanowny Panie, jeżeli będzie Pan jedynym spadkodawcą

[/cytat]

Miało być: ...jeżeli będzie Pan jedynym spadkobiercą

Z poważaniem
Marcin
doradca prawny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.26 13:59:54

ALIMENTY

W takiej sytuacji warto zwrócić się o pomoc do komornika - jeśli matka nie chce płacić zasądzonych alimentów dobrowolnie, to niech komornik je od niej wyegzekwuje co miesiąc. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.26 13:15:30

adres zamieszkania

Witam,
Od jakiegoś czasu jestem kojarzona z firmą, która w swojej nazwie podała mój adres zamieszkania, z konkretnym nr. domu i nazwą miejscowości.
Chciałabym się dowiedzieć czy bez mojej zgody ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 11:40:51

Obrona pracy

Jestem tu nowa, nie znam się zupełnie na prawie, a więc z góry przeprazsam jeśli umieściłam swój post w złej rubryce.
Nie obroniłam pracy licencjackiej w terminie, ze względu na sprawy osobiste. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 4:9:15

budynek gospodarczy w granicy

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum.

Jak większość z użytkowników mam problem budowlano-prawny.

Działka numer 1 (moja)
stoi dom mieszkalny parterowy w granicy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 23:47:19

Cudze pieniądze na koncie i podatek

Witam
Mam pytanie do wszystkich bardziej zorientowanych w temacie podatków. Sprawa wygląda następująco: w czerwcu tego roku mój ojciec jako emeryt dostał akcje swego byłego przedsiębiorstwa, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 22:22:30

Rozwód z Tunezyjczykiem

przepraszam ja tez mam taka sytuacje jak ty mam syna i z malozenstwa z obywatelem tunezji mam corke.Slub byl zawarty w tunezji ale rejestrowany tez w polsce.A obecnie mieszkamy we Wloszech.Wiesz moze jak ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.25 21:35:25

mam takie pytanie mam zatrzymane prawo jazdy po alkoholu mam wyrok sądu i czy papiery są przesyłane

mam takie pytanie mam zatrzymane prawo jazdy po alkoholu mam wyrok sądu i czy papiery są przesyłane do pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 19:40:12

Nakaz zapłaty-WEKSEL

Mam zapytanie. Kilka lat temu podpisałem weksel (pozyczka) na kwote 80 tys. Powinieniem ja zaplacic do 31.01.2013. Niestety jestem bezrobitny bez zadnych pieniedzy i nawet chwilowo nie jestem w stanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.25 19:1:37

porada mieszkaniowa

Szanowny Panie, nie wchodząc w szczegóły sprawy (np. na jakiej podstawie się wprowadzili - najem, użyczenie, precarium) to do podejmowania czynności prawnych przekraczających zwykły zarząd wymagana ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 18:24:32

Czy emeryt z emeryturą KRUS może nabyć grunty rolne?

Czy emeryt z emeryturą KRUS może nabyć grunty rolne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 17:29:56

Czy dostawca usług telefonicznych ma prawo żadać podpisywania umowy cesji w przypadku zmiany wspólnika

Czy dostawca usług telefonicznych ma prawo żadać podpisywania umowy cesji w przypadku zmiany wspólnika w spółce cywilnej skoro w nowy wspólnik podpisując umowę przejął prawa i obowiązki poprzedniego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 15:35:56

Gdzie najlepiej ubezpieczyć samochód????

Z ubezpieczeniami bywa różnie, kiedyś ubezpieczyłam samochód u takiego ubezpieczyciela, który robił ogromne problemy w wypłacie odszkodowania. A w ogóle jak poszłam zgłosić szkodę to zastanawiałam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.25 14:45:57

Wynagrodzenie bez podatku

Szanowny Panie, pracodawca jako płatnik obowiązany jest do odprowadzania (obliczenia, pobrania i wpłacenia we właściwym terminie organowi podatkowemu - art. 8 Ordynacji podatkowej) zaliczek na podatek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 13:11:23

Proszę o poradę

Witam, sprawa wygląda następująco pewnego dnia udaliśmy się z kolegami samochodem do lokalu ponieważ chcieliśmy coś zjeść gdy już byliśmy w tym lokalu rozmawialiśmy z właścicielem co nam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.25 13:8:17

WITAM , Mam pytanie ile mozna dorobic do swiadczen przedemerytalnych w 2013 r -i czy mozna zawiesic

WITAM , Mam pytanie ile mozna dorobic do swiadczen przedemerytalnych w 2013 r -i czy mozna zawiesic te swiadczenia a pozniej NP ZA 3 LATA powrocic , i czy pracujac na umowe zlecenie sa odprowadzane skladki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 11:36:17

Próba wtargnięcia do domu i zastraszenia

Witam,

Może Pan zgłosić popełnienie przestępstwa z art. 193 kk. Mir domowy, czyli wolność niezakłóconego korzystania z domu, mieszkania czy innego lokalu, jest dobrem chronionym przez przepisy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 11:31:22

Znieważenie funkcjonariusza

Witam,

Oczywiście trudno mi polemizować z Pana twierdzeniami, skoro nie widzę dokumentów jakie Pan otrzymał. Jeżeli jest jednak wezwanie na sprawę to oczywiście nie mogła ona zostać umorzona. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 11:17:45

List gonczy

Witam,

Przede wszystkim nie ma tutaj zasady automatyzmu. Poza tym kwalifikacja czynu jako przestępnego nie zależy tu od kwoty bo ta i tak pierwotnie była niższa niż 250 PLN. Zasadniczą kwestią ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2013.11.25 11:9:33

podejrzany, rodzina w sądzie

Witam,

Oczywiście jeżeli będzie Pan w stanie wykazać okoliczności, które uzasadniają wątpliwości co do bezstronności sędziego to wówczas już po wyznaczeniu sędziego może Pan złożyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 10:54:6

Mieszkanie wynajmowane

Szanowny Panie, podaje Pan za skąpe informacje dlatego też proszę o uściślenie. Umowę najmu zawarto na czas określony czy nieokreślony? Jest Pan Najemcą lokalu czy Wynajmującym? Najlepiej gdyby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 9:15:1

jak odzyskac córke?

jak odzyskac córke? Zacznę od początku: wyprowadziłam się od męża w sierpniu 2012 r, zabierając córki ze sobą. dziewczynki są w wieku 6 i 8lat. Ojciec dzieci raz na jakiś czas zabierał je ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 8:43:42

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika