Forum prawne (strona 259)
Ocieplenie boku bloku przez spółdzielnię - argumenty prawne lokatorów
Witam,jakich argumentów użyc by społdzielnia ocieplila nam bok bloku mieszkań szczytowych?blok ma 13 lat,ma 2 pietra.sciana zew bloku jest strasznie zimna,pozatym na 1 pietrze,we wnece miedzy pokojami ... Zobacz wątek
2013.6.28 21:47:46
Czy właściciel może zrobić elektryczne ogrzewanie bez zgody lokatora
Czy właściciel prywatnej kamienicy może bez zgody lokatora zrobić elektryczne ogrzewanie w mieszkaniu ,w którym mieszka? ... Zobacz wątek2013.6.28 21:33:28
Kara porządkowa za odmowę zostania w nadgodzinach po pracy
Witam jestem zatrudniony na czas nieokreślony od grudnia 2011 roku.
Jestem zatrudniony na stanowisku stolarz - montażysta.
Dnia 26.06.2013 po 11 godzinnym dniu pracy czyli 3 godziny dłużej niż ... Zobacz wątek
2013.6.28 20:37:16
Czy można zmieniać grafik pracy podczas zwolnienia lekarskiego
czy można robić zmiany w grafiku podczas L4 ? Byłem na L4 od poniedziałku do piątku. W sobotę przyszedłem do pracy i w niedzielę miałem wolne. Jak dostarczałem zwolnienie to w grafiku miałem ... Zobacz wątek2013.6.28 20:7:19
Sąsiad zamontował bramę w moim fundamencie płotu bez zgody
Sąsiad zrobił wcięcie w fundamencie płotu bez mojej zgody i zamontował mechanizm do bramy przesuwnej. Płot jest na moim gruncie, a on nawet nie poczuwa się do jego demontażu. Co mam zrobić ? Czy ... Zobacz wątek2013.6.28 19:2:26
Wykorzystywanie stażystów do darmowej przeprowadzki i montażu mebli
Tak jak w temacie. To co się działo na tym stażu po prostu przeszło już granice mojej cierpliwości.Na początek nazwa zawodu to Technik prac biurowych
Zadania:
- Obsługa marketingu bezpośredniego
- ... Zobacz wątek
2013.6.28 17:2:26
Testament dziadka vs. roszczenia babci po latach - dziedziczenie
Witam,Sprawa wygląda następująco, mój Tata zmarł niespełna 3 lata temu. W testamencie zapisał mieszkanie, skromną kawalerkę, na moją Mamę. Oboje z bratem zrzekliśmy się praw do testamentu. ... Zobacz wątek
2013.6.28 12:21:50
Ban konta za nieprawdziwe oskarżenia o manipulacje cenami
Moje konto zarejestrowane 7 lat temu zostało niesłusznie zbanowane, w dodatku mam wrażenie że byłem cały czas dyskryminowany, tj. ponieważ byłem jednym z najlepszych handlarzy na serwerze, mającym ... Zobacz wątek2013.6.28 11:48:11
Renta po zmarłej żonie dla pracującego za granicą - warunki
Witam.Czy pracujac za granica mam prawo do otrzymania renty po zmarlej zonie? Moja zona zmarla 4 lata temu i rente pobierala corka.Teraz corka skonczyla szkole i mimo tego,ze pracuje za granica moge ... Zobacz wątek
2013.6.28 10:17:35
Sąd właściwy dla warunków technicznych wodociągów spółki akcyjnej
Witam!Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji SA (spółka akcyjna, to ważne !!!!!)
wydaje warunki techniczne na podstawie których klient chcący przełączyć się do miejskiej sieci ... Zobacz wątek
2013.6.28 7:52:41
Dłużnik unika wezwań i nie można go znaleźć - procedury windykacji
Co zrobić w sytuacji, gdy dłużnik nie reguluje należności, wezwania do zapłaty wysyłane listem poleconym wracają, a w miejscu zarejestrowania działalności oraz pod adresem korespondencyjnym nikt ... Zobacz wątek2013.6.27 22:55:22
Wejście policji na posesję prywatną
Nie jestem prawnikiem ale pomyślcie - czy mozna karać dwa razy za to samo wykroczenie ?HEPTAGON ... Zobacz wątek
2013.6.27 22:10:8
Dorabianie na zasiłku przedemerytalnym - limity i formy zatrudnienia
Od 2000 roku jestem na zasiłku przedemerytarnym mam 1150 brutto i chciałbym dorobić ile moge dorobić brutto i czy na umowę o dzieło czy na umowę zlecenie ?... Zobacz wątek
2013.6.27 19:50:15
Wykorzystywanie nazwiska w ofertach mailowych bez zgody pracownika
japan assists every one of us by including plenty of exceptional functions and attributes. This is a unvaluable item for any follower of japan. ... Zobacz wątek2013.6.27 17:59:9
Właściciel odwołuje wynajem w ostatniej chwili - odszkodowanie
Jeśli fakt ten spowodował jakieś koszty po Waszej stronie (np. awaryjne wynajęcie znacznie droższego mieszkania), to macie prawo dochodzić odszkodowania od wynajmującego. ... Zobacz wątek2013.6.27 16:33:32
Były pracodawca odmawia wysłania RMU listem poleconym
W maju zostałam zwolniona z pracy. Ostatni druk RMUa jaki otrzymałam był za miesiąc marzec. Dziś, upominając się u byłego pracodawcy otrzymałam informację, że RMUa nie może mi wysłać listem ... Zobacz wątek2013.6.27 16:13:9
Komornik nalicza alimenty wstecz bez ustalenia z matką dziecka
Komornik nie może wysłać takiego pisma sam z siebie. Musiała być przeprowadzana sprawa w sądzie. Skoro była sprawa w sądzie, to Pani chłopak musiał zostać o niej powiadomiony. Sprawa o alimenty ... Zobacz wątek2013.6.27 16:6:21
Przeprowadzka do innego województwa - obowiązek rejestracji auta
Witam jakiś czas temu przeprowadziłem się. JEst to równiez zmiana województwa. Mam pytanie czy muszę przerejstrowywać auto? zaznaczam że jest ono zarejestrowane na współwłaściciela na mnie ... Zobacz wątek2013.6.27 11:40:43
Świadczenia rodzinne przy rencie na dzieci i dochodach z pracy
Witam zarabiam 1600 brutto 1186 netto i pobieram rente na dzieci w wysokości 723 zł z powodu śmierci żony . Czy przysługuje mi świadczenia rodzinne. ... Zobacz wątek2013.6.27 10:13:33
Hipoteka na dom po zmarłej matce - wpływ na zdolność kredytową
Witam.Mam taką sytuacje. Siostra wzięła kredyt który podżyrowała jej mama hipoteką domu. Mama zmarła, i z tego co rozumiem to dziedziczymy 50% ojciec, siostra 25% i ja 25%.
Teraz pytanie.
Czy ... Zobacz wątek
2013.6.27 9:50:16
Przeszukanie mieszkania w sprawie narkotyków - czy brać prawnika
Jak niczego nie znaleźli to za co mają cię wsadzić :)?To tka jakbym ja powiedział że jesteś talibem, widziałem jak wołasz allah akbar i strzelasz z broni i nosisz sztuczną brodę i turban. ... Zobacz wątek
2013.6.27 9:36:46
Co zrobić gdy minął termin na złożenie PCC za kupno samochodu
Czynny żal, chyba powinno wystarczyć, ale i tak bym go złożył nawet jakby miał nie pomóc, bo na pewno nie zaszkodzi. To że pismo nie przyszło nie znaczy że nie przyjdzie. ... Zobacz wątek2013.6.27 9:33:45
Czy zgoda współwłaściciela na reklamę musi być notarialna
Skąd taka opieszałość, ten wujek na pewno chce te powierzchnię reklamową czy co?Nie możesz udać się do niego z papierami? Tak nie będzie prościej? No chyba że macie jakiś konflikt, ale to ... Zobacz wątek
2013.6.27 9:32:15
Czy można używać cytatów z filmów w grze karcianej do sprzedaży
Nie przejdzie, wpuść takie karty, to ci taką karę wlepią że pozamiatane. ... Zobacz wątek2013.6.27 9:30:41
Czy policjant może zamknąć za żart z pedigree w plecaku
Nie wiem skąd taka moda że na policje wołać psy, skąd taka moda że wszyscy chcą z nimi uprawiać sex \"Je***ać policję\" skąd ten pomysł, że to zło wcielone i ta mania utożsamiania ich z ... Zobacz wątek2013.6.27 9:25:52
Czy sąsiad może odciąć prąd w domu dwurodzinnym
mam pytanie, mieszkam w poniemieckim domu dwurodzinnym, gdzie prąd ze słupa jest puszczony do sąsiada, a u nas są wszystkie liczniki. Pytanie dotyczy ego, czy sąsiad moze odciąć mi prąd ( tym mnie ... Zobacz wątek2013.6.26 23:3:18
Jakie pozwolenia na przerobienie garażu na gabinet weterynaryjny
Zamierzam garaż stanowiący część budynku przerobic na gabinet weterynaryjny. Pracami budowlanymi które muszą być wykonane są:- stworzenie nowej sieci instalacji wodno kanalizacyjnej, elektrycznej, ... Zobacz wątek
2013.6.26 18:55:44
Czy MSW może udostępnić dane osobowe firmie badawczej bez zgody?
Czy MSW ma prawo podać moje dane osobowe i nr pesel firmie \"Millward Brown SMG/KRC\" zajmującej się badaniami opinii publicznej? Firma powołuje się na art 44h Ustawy o ewidencji ludności i dowodach ... Zobacz wątek2013.6.26 17:11:7
Konsekwencje nagrania erotycznego przez nastolatkę
Witam!moj chlopak ma dziecko z poprzedniego zwiazku.rozstali sie jak ta dziewczyna jeszcze nie wiedziala ze jest w ciazy a on dowiedzial sie o dziecku dopiero jak sie urodzilo.nie byl pewny czy to jego ... Zobacz wątek2013.6.26 16:7:41
Wadliwy telefon z komisie - zwrot czy darmowa naprawa gwarancyjna?
WitamMój tata kupił w komisie telefon za 300zł. Pan sprzedawca mówił mu, że telefon igła po jego żonie. W domu okazało się że nie działa joystik i gniazdo ładowania jest zepsute. Na drugi ... Zobacz wątek
2013.6.26 14:36:50
Prawa współwłaściciela odchodzącego ze spółki cywilnej
Mam taki problem: co przysługuje współwłaścicielowi odchodzącemu ze spółki? Mam 33% udziału i wspólny lokal. ... Zobacz wątek2013.6.26 14:24:6
Czy można odwołać się od wyroku za hodowlę konopi przemysłowej
witam,Parę miesięcy temu psy złapały mnie z ziołem raczej z liściami, miałem tam ok.0.5 g i lufke . Wyszło potem jeszcze za sadziłem, udowodniono 1 krzak konopi przemysłowej kupionej w sklepie ... Zobacz wątek
2013.6.26 11:19:45
Ulga przy darowiznię mieszkania bez zameldowania przez 5 lat
Należy złożyć PCC wraz z czynnym żalem i zapłacić podatek z odsetkami. ... Zobacz wątek2013.6.26 9:30:26
Odmowa wpisu rozwodu do USC - odpis vs oryginał wyroku sądu
Czy urzad stanu cywilnego moze odmowic mi wpisania do akt cywilnych zagranicznego wyroku sadu o uzyskaniu rozwodu jezeli dostarczylam jego odpis a nie oryginal?Zaznaczam odpis z ego samego sadu orzekajacego ... Zobacz wątek
2013.6.26 1:24:2
Żona alkoholiczka ubezwłasnowolniona żąda pieniędzy za dom
Dopóki jesteście Państwo małżeństwem, nie jest możliwy podział majątku wspólnego, do którego ewidentnie zalicza się dom nabyty przez Was w czasie trwania małżeństwa. Zatem opiekun prawny ... Zobacz wątek2013.6.25 18:40:55
Jak interpretować wejście w życie artykułów ustawy od stycznia 2014
z wyjątkiem art. 1, art. 5, art. 8, art. 9, art. 10, art. 13, art. 15, art. 16, art. 17, art. 24, art. 28 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2 i 3, art. 36?42 oraz art. 49 ust. 3, które wchodzą w życie z dniem ... Zobacz wątek2013.6.25 14:17:2
Prezes spółdzielni odmawia przyjęcia wniosków o wyodrębnienie mieszkań
prezes soldzielni mieszkaniowej \"STER\" w Szczecinie odmowił przyjecia wnioskow o wyodrebninie miszkań ,ktore chciałam złożyc w imieniu swoim i sąsiadów stwierdził że muszą być złozone osobiście ... Zobacz wątek2013.6.25 13:54:17
Czy pracodawca może zwolnić po 3 miesiącach choroby przy umowie określonej
WitamJestem zatrudniony od 10 grudnia 2012 roku na umowę o pracę na czas określony do 09.2014
10.04 wylądowałem w szpitalu w którym będę do 1.07 Lekarz zaleca mi dalszy pobyt od 17 lipca. ... Zobacz wątek
2013.6.25 12:15:26
Adrian prześladuje 14-letnią Dominikę - analiza przestępstw
Nie wiem czy dobrze to zinterpretowałam ale jedynie co można mu zarzucić to zniesławienie i znieważenie w internecie coś jeszcze bo jak on ją prześladował to może też można mu to zarzucić ... Zobacz wątek2013.6.25 11:7:54
Klauzula zwrotu kosztów szkolenia bez podanej kwoty w umowie
Otóż zawarłem umowę o pracę na czas nieokreślony. Czas wypowiedzenia to 3 dni. W umowie jest napisane iż muszę przepracować conajmniej 30 dni w innym wypadku będę obciążony kosztami szkolenia, ... Zobacz wątek2013.6.25 10:48:33
Orange nalicza 50 tysięcy za sztuczny ruch - walka z operatorem
Witaj AMFAST,Chciałabym potwierdzić, że wczoraj otrzymaliśmy Twoje zgłoszenie. Osobiście zajmuję się wyjaśnieniem poruszonych przez Ciebie kwestii. Proszę o cierpliwość. W dniu dzisiejszym ... Zobacz wątek
2013.6.25 10:8:37
Były pracownik oskarża o niewypłacanie wynagrodzenia - jak się bronić?
Witam,Mam dosyć przykrą sytuację. Prowadzę firmę transportową. Miesiąc temu rozstałem się z pracownikiem - nie byłem zadowolony z jego pracy, często się spóźniał i nie wykonywał swoich ... Zobacz wątek
2013.6.25 9:1:54
Jak obciążyć spółdzielnię o remont pieca i uszkodzeń w mieszkaniu
Jak napisac wniosek i obciazyc spoldzielnie mieszkaniowa o przestawienie pieca kaflowego, wilgoc w domu, nieszczelne okna i zarwany balok ... Zobacz wątek2013.6.25 8:40:4
Kolizja drogowa - czy można uniknąć utraty zniżek ubezpieczeniowych?
Witam! Przed zadaniem pytania chciałabym nakreślić sytuację, która miała miejsce kilka dni temu. Jest to notatka wysłana na polecenie PZU. Dla wyjaśnienia, ja jestem nazwana "sprawcą " kolizji. ... Zobacz wątek2013.6.25 8:37:9
Deweloper pokazał złe mieszkanie - wprowadzenie w błąd kupującego
[cytat]Witam. Dzis stalo sie cos nie bywalego. Pisze tutaj ,bo nie moge opanowac emocji poniewaz szukam opini z kilku zrodel. Kazdy mowi inaczej. Przytocze sedno sprawy. Moj bardzo dobry przyjaciel ... Zobacz wątek
2013.6.24 23:5:15
Przepuklina kręgosłupa przez dźwiganie w pracy - wypadek przy pracy
Witam serdecznie, byłabym wdzięczna za odpowiedzi na kilka pytań.Pod koniec stycznia 2011 roku podjełam pracę w nowo powstałym markecie ogrodniczo-budowlanym jako kasjer sprzedawca. W wyniku ... Zobacz wątek
2013.6.24 19:26:9
Konsekwencje dla osoby która nauczyła anulowania paragonów
Witam,Mojej znajomej przydarzył sie przykry incydent. Anulowała paragon na kwote 20 zł i wyjęła pieniądze z kasy. Oczywiście została wezwana do kadr, a w napisanym oświadczeniu kazano jej wpisać ... Zobacz wątek
2013.6.24 19:25:49
Budynek gospodarczy na działce rolnej - czy można bez pozwolenia?
Przeczytałem ogrom materiałów na ten temat i dnie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.Czy na działce rolnej 60a, można wybudować na zgłoszenie bydynek gospodarczy(narzędzia itd) do 25 m2, czy ... Zobacz wątek
2013.6.24 19:15:45
Czy pobieram świadczenia nielegalnie gdy ojciec płaci alimenty nieoficjalnie
Pobieram świadczenie z tytułu samotnego wychowywania dziecka oraz tzw rodzinne. Ojciec mojego dziecka płacił mi dobrowolnie alimenty na dziecko. Wszystko się zmieniło gdy stracił pracę- następnej ... Zobacz wątek2013.6.24 12:43:27
Utracone dokumenty z URSUS - możliwość podwyższenia emerytury
witam!Pracowałem w URSUSIE ponad 20 lat do 1981 roku i oczywiście nie mam zświadczenia o zarobkach z tego zakładu ,a jestem na emeryturze i jest ona dość niska.Jakiś czas byłem na KRUSIE.Czy można ... Zobacz wątek2013.6.24 11:40:59
Masz inne pytanie do prawnika?