Forum prawne (strona 260)

Wynagrodzenie za prowadzenie samochodu służbowego w delegacjach

Witam
Jestem zatrudniony w firmie budowlanej X na stanowisku inżyniera robót. W umowie mam miejsce pracy: miasto z siedzibą tej firmy, umowa na czas nieokreślony od ok. 4 lat, stała pensja.
Powierzono ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.24 11:22:0

Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej - umowa o pracę czy akt powołania

Witam, 1.proszę o podpowiedź dotyczącą kwestii zatrudnienia prezesa spółdzielni socjalnej (umowa o pracę czy akt powołania art. 68 KP). Jakie dokumenty należy przygotować w celu zatrudnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.24 10:49:8

Czy administrator może przekazać dane lokatorów członkowi zarządu?

Witam serdecznie,
Jestem administratorem w budynku wielorodzinnym w którym jest również 3 osobowy zarząd. Zwracam się z pytaniem czy mam prawo przekazać członkowi zarządu listy mieszkańców ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.24 10:35:37

Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej - umowa czy powołanie?

Witam, 1.proszę o podpowiedź dotyczącą kwestii zatrudnienia prezesa spółdzielni socjalnej (umowa o pracę czy akt powołania art. 68 KP). Jakie dokumenty należy przygotować w celu zatrudnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.24 10:23:53

Konsekwencje używania świateł i sygnałów pojazdów uprzywilejowanych

Takie zachowanie to wykroczenie które jest to karane mandatem karnym chyba w wysokości 500 zł. musiałbyś zobaczyć w taryfikatorze mandatowym. Takie coś co opisałeś na pewno nie jest legalne i ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 9:35:34

Mandat za brak licencji na muzykę w lokalu gastronomicznym

Hahaha, jak trzeba być głupim żeby nie spodziewać się kontroli? Płacisz raz i bardziej ci się to opłaci niż teraz notoryczne kontrole, bo będą sprawdzać czy oby napewno nie puszczasz radia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 9:33:7

Kiedy wejdą zmiany dotyczące ślubów cywilnych poza USC?

Ej, czemu tak późno. To miało być już w tym roku przecież, no góra się spodziewałem 2014 ale to w najgorszej opcji. Co jest grane, czemu im tyle z tym zejdzie? Kto się zajmuje tym projektem? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 9:30:6

Obowiązek ubezpieczenia OC dla rowerzystów na drogach publicznych

Kara za OC to obecnie ile, 3 tys złotych zdaje się co nie? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 9:29:13

Czy można pić piwo radler 2% w miejscach publicznych?

Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5 % objętościowych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 9:28:3

Zatrudnienie prezesa spółdzielni socjalnej i dofinansowanie z FIO

Witam,

1.proszę o podpowiedź dotyczącą kwestii zatrudnienia prezesa spółdzielni socjalnej (umowa o pracę czy akt powołania art. 68 KP). Jakie dokumenty należy przygotować w celu zatrudnienia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.24 7:52:19

Rejestracja pracownika przez pracodawcę bez podpisu umowy o pracę

Concepts of the watch that you might make money from starting up today. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.24 0:20:33

Opodatkowanie wynajmu pokoi w agroturystyce - najkorzystniejsza forma

Witam!

Prowadzę działalność gospodarczą (spółka cywilna), chcę też wynajmować w ramach agroturystyki 4 pokoje mojego mieszkania. Mieszkanie nie znajduje się na terenach wiejskich tylko w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.23 22:48:23

2013.6.23 21:52:6

Koszty badania DNA w sprawie o ustalenie ojcostwa - zwrot kosztów

witam.Dziewczyna zaszla w ciaze i twierdzila ze jest to moje dziecko, ale ja nie bylem pewny tego ojcostwa wiec zalozyla sprawe. sedzia na sprawie rozkazal badanie dna za ktore ja musialem zaplacic. Okazalo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.23 20:25:18

Czy rolnik musi wystawiać PIT-11 za eksperty, dla osoby fizycznej?

Jestem rolnikiem,zleciłam wykonanie ekspertyzy ornitologicznej w związku z programem rolnośrodowiskowym. Zawarłam z zleceniobiorcom(OSOBA FIZYCZNA)umowę o dzieło i za wykonaną usługę wystawiła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.23 16:56:50

Ustawianie przetargu niepublicznego w spółdzielni - czy przestępstwo?

Witam!

Czy próba ustawienia przetargu niepublicznego jest przestępstwem? Dotyczy to instytucji Spółdzielni Mieszkaniowej. Proszę o wskazanie odpowiednich artykułów. Szukałem i nie znalazłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.23 15:56:46

Jakie kary za przywłaszczenie znacznej kwoty pieniędzy?

Witam,

Pracowałem w Holandii przez 3 miesiące w 2010 roku. Po powrocie do kraju otrzymałem wezwanie od holenderskiego Urzędu Skarbowego do zwrotu 735 euro. Nigdy nie otrzymałem od nich żadnych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.23 13:44:17

Bank domaga się odsetek mimo spłaty nakazu naprawienia szkody

Zaciagnełem kredyt ktorego nie spłacałem. Zostałem skazany za oszustwo (286&3kk w zw. z 286&1 kk)

Otrzymałem wyrok 8 miesiecy w zawieszeniu oraz nakaz naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.23 13:40:57

Umowa agencyjna w ciąży - przedłużenie i zasiłek macierzyński

Chciałbym się dowiedzieć jakie prawa mi przysługują. Jestem w 9 tygodniu ciązy umowę mam do 31 wrzesnia jest to umowa agencyjna o pracę tymczasowa. Pracuję na wózku widłowym i od 2 lipca planuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.23 12:13:54

Przepisanie mieszkania po zmarłym mężu - testament spisany w Anglii

Jestem obywatelką polską zamieszkałą w Anglii, współwłaścicielką mieszkania w Polsce z moim mężem, obywatelem brytyjskim, który zmarł. Czy na podstawie testamentu spisanego w Anglii przyznającego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.6.23 11:6:46

Sprzedaż nieruchomości leśnej bez dostępu do drogi publicznej

Troche bardziej uszczegółowiłem ten problem w założonym wątku.

Dzień dobry,
zwracam się z takim problemem, nie wiem jak go rozstrzygnąć, jak prawidłowo postąpić. Stan faktyczny: Nadleśnictwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.23 9:3:3

Sprzedaż markowych ubrań bez umowy z dystrybutorem - konsekwencje

witam,
prowadzę sklep odzieżowy, w którym sprzedaje różne marki odzieżowe z zagranicy. Z niektórymi dystrybutorami polskimi mam podpisane umowy ale z niektórymi nie ponieważ odzież zakupiłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.22 22:12:29

Szkolenia pierwszej pomocy przez stowarzyszenia - wymagane uprawnienia

Dzień dobry,
Czy istnieją jakieś przepisy regulujące możliwości prowadzenia szkoleń oraz wystawiania zaświadczeń lub certyfikatów przez stowarzyszenia z osobowością prawną?
Jak wygląda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.22 21:26:47

Mandaty za picie i wulgaryzmy - możliwość anulowania z powodu choroby

Witam.

Wczoraj dostałam 2 mandaty.Jeden za picie w miejscu publicznym(100 zł)
a drugi za używanie wulgarnych słów(50 zł).O ile z tym pierwszym się zgadzam bo zawaliłam to drugi jest dla mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.22 11:46:31

Spłacanie jednego długu u komornika - czy przejdę na drugi automatycznie?

Spłacam zadłużenie komornikowi od siedmiu lat.Komornik nie zajął mojego wynagrodzenia ani konta,ponieważ spłacam je regularnie.Posiadam jeszcze jeden dług,rownież od siedmiu lat z wyrokiem sądowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.22 9:43:41

Podrobienie legitymacji szkolnej - konsekwencje prawne dla nieletniego

Witam!
Pół roku temu chciałem jechać na wycieczke, gdzie była potrzebna legitymacja szkolna, a ja miałem nie ważną(nie była podbita) więc na pieczątce zamieniłem rok 2010 na 2013 .Dziś wracając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.21 21:44:15

Postępowanie spadkowe po zmarłym ojcu - obecność synów za granicą

Po zmarłym ojcu został do podziału samochód.Dziedziczą żona i dwóch synów.Gdzie najlepiej przeprowadzić sprawę spadkową,synowie chcą się zrzec na korzyść matki.nadmieniam ,że ojciec zmarł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.21 18:39:23

Odszkodowanie z ZUS za złamanie ręki dziecka w domu

Szanowny Panie,

Compens - Kancelaria Odszkodowań jest firmą, która zajmuje się niesieniem profesjonalnej pomocy w pozyskiwaniu odszkodowań.

Reprezentujemy naszych klientów zarówno na etapie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.6.21 15:16:23

Czas oczekiwania na rozprawę o podział majątku wspólnego

Ile czeka się na wyznaczenie terminu rozprawy o podział majątku wspólnego od momentu złożenia wniosku do Sądu? W połowie lutego 2013 złożyłam do Sądu Rejonowego wniosek o podział majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.21 10:26:36

Czy pracodawca musi udowodnić utratę zaufania przed sądem?

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy pracodawca musi udowodnić przed sądem, że stracił do pracownika zaufanie. Sytuacja przedstawia się w ten sposób: pracownik wrócił ze zwolnienia lekarskiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.20 20:57:42

Czy komornik może umorzyć dług? Trudna sytuacja finansowa

mam pytanie.czy komornik może umorzyć dług? mam ok.15 tysięcy długu.w banku pko które zajął komornik.jesteśmy w trudnej sytuacji gdyż nie pracujemy oboje z żoną.mamy dwójkę dzieci.proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.20 20:30:30

Niezgodności budowlane w garażu - prawa nabywcy

Witam,
odbierałam dzisiaj garaż, który został już odebrany przez Nadzór Budowlany, przez Strażaka itp., dostał pozwolenie na użytkowanie,a za chwilę ma nastąpić podpisanie umowy notarialnej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.20 19:38:13

2013.6.20 14:10:29

2013.6.20 14:6:53

2013.6.20 14:3:23

2013.6.20 14:1:36

Praca dla 16-latka w okresie wakacyjnym - gdzie i jak szukać?

Mam 16 lat i chciałabym obciążyć moich rodziców z wydatków i pójść do pracy, chociaż przez okres wakacyjny. Tylko nie bardzo wiem gdzie i jak szukać. Bardzo proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.20 10:20:14

Przedawnienie zaległych faktur od dostawcy internetu po latach

Z końcem marca 2008 roku zakończyłam umowę z dostawcą internetu, okres umowy minął, wszystkie rachunki zostały uregulowane. W marcu 2013 roku, wyrzuciłam wszystkie potwierdzenia zapłaty, gdyż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.20 8:52:24

Unikanie alimentów po rozwodzie - czy można się całkowicie odciąć

Niestety, jeśli złoży pozew o przyznanie na dziecko alimentów to sąd raczej je zasądzi, biorąc pod uwagę pana możliwości zarobkowe i majątkowe. Zdaje się, że brak zabezpieczenia nie przeszkadzał ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2013.6.19 19:56:14

Nokia reklamowana dwukrotnie - nowa wada po naprawie gwarancyjnej

Witam

W dniu 25-02-2013 kupiłem telefon Nokia 808 Pure View w sklepie EURO RTV AGD w Brzegu. Dnia 06-05-2013 wykruszył się port Micro Usb. Sklep robił problemy z przyjęciem reklamacji telefonu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 17:46:50

Zaświadczenie o zarobkach w sprawie rozwodowej - jaką kwotę podać?

Do jakich celow przy spr rozwodowej potrzebne jest zaswiadczenie o zarobkach. Mam dziecko ktore zostanie przy mnie. Lepiej podac mniejsza kwote czy wieksza?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 11:58:28

Strona postępowania SKO - czy automatycznie z poprzedniego procesu?

Pytanie mam dość proste, więc liczę na szybką pomoc.

Pytanie:
Jeżeli moje stowarzyszenie było stroną postępowania przy podejmowaniu przez wójta decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych inwestyjci, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 11:25:29

Kolejność zaspokajania długów komorniczych - alimenty i opłaty

Witam
Ojciec posiada u komornika zadłużenie. Alimenty zaległe, zaległa zaliczka alimentacyjna oraz opłata egezekucyjna. W jakiej kolejności będą zaspokajane te zadłużenia?
Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 10:41:48

Instalacja aplikacji śledzenia na telefonie bez zgody - karalność

Kurcze ostatnio zauważam że rzadko kiedy w takich tematach problematycznych jak ten, prawnicy się wypowiadają... przecież tutaj mamy dostać darmową pomoc, opinie chociaż. Jakby to było gdzies ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.19 9:42:6

Czy lepiej żądać kary 25 lat czy dożywocia? Strategia procesowa

Hahaha adwokat Waśniewskiej na rzęsach staje, aż takie głupoty gada że sędzia w sprawie się wkurza i zwraca mu już uwagę że gada głupoty dla samego gadania. Sprawa i wyrok jak dla mnie są ją ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.6.19 9:40:24

Paszport dla dziecka bez kontaktu z ojcem - procedura sądowa

jak napisac podanie do sadu o paszport dla dziecka ? Ojciec dziecka w ogóle nie utrzymuje z nami kontaktu , a chciałabym pojechać z córką za granice do rodziny w okresie wakacyjnym, myślę że nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 9:37:40

Zakup samochodu z leasingu przez osobę prywatną - procedura

Zakup auta przez osobę prywatną które jest w leasingu. Jak kupić taki samochód? Witam,chciałem jako osoba prywatna kupić od przedsiębiorcy auto które leasinguje.Faktura wykupowa itd. Moje pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.19 8:44:52

Termin pozwania dentysty za błąd lekarski - uszkodzenie nerwu

jaki jest czas aby pozwać dentste za błedy lekarskie? w trakcie usuwania osemki dentysta naruszyl mi nerw jezyka co spowodowalo brak czucia w prawej stronie jezyka u nasady ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.18 23:25:3

Licytacje mieszkania za długi ojca - co z niezamieszkałą nieruchomością?

Skomplikowana sprawa. W skrócie. Ojciec wpadł w długi. Zaczęło się od małych długów a potem z małych zrobiły się coraz większe. Zabrali mu wszystko co się dało maszyny z firmy, samochód, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.18 21:49:18

Rezygnacja prezesa zarządu stowarzyszenia - procedura KRS

Walne Zebranie stowarzyszenia wybrało zarząd który zgodnie ze statutem się ukonstytuował (prezes, dwóch zastępców, sekretarz, skarbnim i członkowie). Teraz prezes (trzy lata przed końcem kadencji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.6.18 20:47:43

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika