Forum prawne (strona 213)

Darmowe usługi montażu filmów przez nieletniego - wymogi prawne

Witam.
Chciałbym świadczyć usługi z zakresu montażu filmów, obróbki zdjęć itd,
Problem polega na tym, że jestem niepełnoletni i nie mogę założyć działalności gospodarczej.
Pracę chciałbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.17 16:48:54

Płatne dni urlopu - czy średnia przysługuje dopiero powyżej 5 dni

Witam. Mam pytanie co do urlopu wypoczynkowego,proszę mnie uświadomić bo może nie jestem zorientowana. Mój mąż pracuje w firmie ponad 15 lat,ostatnio byl na urlopie ciagiem 4 dni, przy wynagrodzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.17 13:17:43

Zmiana nazwiska dzieci po 8 latach braku kontaktu z ojcem

Zmiana nazwiska dzieci. Witam. Mam dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa, maja ponad 14 lat-corka i ponad 15 lat-syn ich ojciec nie kontaktuje sie z nimi od 8 lat, nie placi alimentow rowniez. Pochodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.16 23:43:12

Darowizna domu między rodzeństwem - czy można żądać zapłaty

Witam... mam duży problem...
Ale po kolei opowiem od początku.. Jest nas trójka rodzeństwa ok 12 lat temu zostało na nas przepisane gospodarsto i ziemia tj. ja i siostra dostałyśmy po ziemi a brat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.16 20:19:21

Urlop na żądanie na okres próbny - czy można wziąć po miesiącu pracy

Dzień dobry. Jestem zatrudniony w firmie na okres próbny . Umowę mam od 02.06 do 31.08. Mam też juz wzięty w czerwcu 1 dzień urlopu na polecenie firmy. Chciałbym jutro ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.16 15:6:45

Zakup auta poleasingowego - jakie dokumenty wymagać od sprzedawcy

Mam okazje kupić auto poleasingowe. Mam jednak obawy czy firma (leasingodawca) ma potencjalnie mozliwośc sprzedania mi auta przed zakończeniem umowy leasingowej bez mojej wiedzy i wtedy ja (osoba fizyczna) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.15 22:25:3

Zgłoszenie MOPS na staruszkę zaniedbana przez córkę

Widzę, że nikt nie odpowiedział, ale mogę już dopowiedzieć cd. tej hostorii. Stan tej kobiety na tyle się pogorszył (psychiczny, nie fizyczny), że sąsiedzi wezwali pogotowie. Kobieta nie chciała ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.15 22:6:57

Pożyczka od rodziców na mieszkanie - odzyskanie pieniędzy po rozstaniu

witam mam taki problem z moja byłą partnerka i jej dzieckiem w pewnym momencie postanowiliśmy mieszkać razem. Więc zaczęliśmy szukać mieszkania na wynajem, po krótkim czasie znaleźliśmy. W związku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.15 21:25:11

Ograniczenie czasu postoju na osiedlu zamkniętym - wymuszanie kupna miejsca

Witam

Proszę o komentarz i poradę - z Góry dziękuję!

Mieszkan na osiedle zamkniętym. Pod budynkami miejsca parkingowe w halach. Obok budynków miejsca do parkowania, wyłącznie dla gości. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.15 13:39:57

Prawo przejazdu przez teren sąsiada - budowa drogi dojazdowej

Witam

Problem polega na tym, na moją działkę nie ma dojazdu, znajduje się ona co prawda kilka metrów od drogi publicznej, ale jest ona zlokalizowana poniżej niej, przez co aby do niej dojechać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.15 13:27:47

Błędnie otrzymana faktura z Norwegii - jak odesłać do właściwego adresata

Otrzymaliśmy fakturę z norweskiego Urzędu Celnego, która powinna być przesłana na inną firmę. W jaki sposób należy odesłać tę firmę do Nadawcy? Czy też należy ją bezwzględnie zaksięgować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.15 12:6:20

Jak napisać wniosek o urlopowanie dziecka z domu dziecka?

Witam potrzebuje pomocy w napisaniu podania do sadu o urlopowanie dzieci na okres wakacyjny ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.15 9:49:35

Darowizna mieszkania za kawalera - prawa dziecka po przepisaniu na ojca

Mój mąż z którym jestem w trakcie rozwodu za kawalera jako darowiznę otrzymał mieszkanie własnościowe, kiedy zaszłam w ciąże mieszkanie oddal i przepisał na ojca ale nadal w nim zamieszkujemy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.14 15:10:16

Eksmisja z dzieckiem - jak długo czeka się na mieszkanie socjalne

Wraz z 5 msc synem jesteśmy w trakcie sprawy eksmisyjnej jak długo czeka sie na przydział mieszkania jeśli decyzja sądu będziemy musili opuścić obecnie zamieszkujące mieszkanie i otrzymamy mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.14 15:5:47

Wypowiedzenie po macierzyńskim a urlop rodzicielski z datą wsteczną

Witam,

Dzisiaj po powrocie do pracy z macierzyńskiego zostało mi wręczone wypowiedzenie. W majestacie prawa pracodawca mógł mnie zwolnić (umowa na czas określony, bez podania powodu), ale wymogłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.14 14:52:9

Odzyskanie zasiłku dla bezrobotnych zabranego przez komornika

Jak odzyskać cały zasiłek dla bezrobotnych ściągnięty przez komornika z konta bankowego? Czekałam na zasiłek dla bezrobotnych jaki wysłał mi UP na konto bankowe.Jest to jedyny mój dochód /na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.14 11:16:49

Odzyskanie dziecka oddanego do adopcji po dwóch latach

witam mam problem moja przyjaciółka 2lata temu oddała dziecko do adopcji czy można je odzyskać i w jaki sposób moge jej pomóc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.14 9:36:41

Licytacja komornicza mieszkania z rodziną - ochrona przed eksmisją

Mieszkam z dziećmi w mieszkaniu byłego męża. Jego długi doprowadziły do licytacji komorniczej i mieszkanie zostało sprzedane wraz z nami (ja i czworo dzieci)Czy jesteśmy jakoś chronieni prawem, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.13 22:57:2

Urlop wychowawczy w nowej pracy po zwolnieniu z poprzedniej

witam serdecznie,

Po urlopie macierzyńskim wróciłam do pracy na dwa tygodnie ponieważ mój pracodawca wypowiedział mi umowe z jego przyczyny nie z mojej. Następnie poszłam do urzędu i zarejestrowałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.13 15:43:14

Ubezpieczenie PZU po śmierci była teściowa - czy przysługuje po rozwodzie

umarła była teśćiowa płacę składki w pzu czy mi się należy; jestem po rozwodzie już3 lata umarła rok temu była teśćiowa,pytałam koleżanki że się należy 20%; ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.12 20:15:13

Umowy na czas określony dla nauczyciela - czy można przedłużać w nieskończoność

Pracuję już 3 rok, po każdej umowie była ciągłość, co oznacza ze automatycznie trzecia umowa powinna być na czas nieokreślony, jednak mój pracodawca podparł sią przepisem Art. 10, §7, z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.12 19:29:45

Ubezpieczenie zdrowotne dla studentki po skończeniu pracy na zleceniu

Kto powinien mnie ubezpieczyć? Mam ukończone 26 lat i jestem studentką uczelni wyższej. Do końca czerwca pracowałam na podstawie umowy na zlecenie i doprowadzałam wszystkie składki. Ze względu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.12 16:37:42

Odprawa przy zwolnieniu za niespełnianie wymogów firmy

Nie, odprawa należy się jeśli w firmie pracuje więcej jak 20 osób (i to jest spełnione) oraz jeśli zwolnienie nastąpiło z winy pracodawcy.
Jeśli powodem jest niespełnienie wymogów firmy przez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.12 11:10:26

Wysokość wynagrodzenia chorobowego po zmianie wynagrodzenia w ciąży

Od czerwca 2013r do maja 2013r byłam zatrudniona w firmie na umowę o prace na 1/4 etatu (najniższa krajowa). W czerwcu 2014r ta sama firma zmieniła mi umowę - na cały etat 3500 zł brutto. Zaszłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.12 11:1:15

Interpretacja zapisu o zakazie konkurencji w umowie o pracę

Witam serdecznie,

chciałem zadać pytanie w jaki sposób interpretować zapis w umowie o zakazie konkurencji. Brzmi on następująco:
"Na potrzeby niniejszej umowy nie uważa się za działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.12 10:51:6

Naprawa gwarancyjna telefonu - przekroczenie terminu 14 dni

Oddałem do naprawy gwarancyjnej w salonie Orange uszkodzonu smartfon. Poinformowano mnie, że naprawa zostanie wykonana w ciągu DO 14 dni. Termin nie zostal dotrzymany, salon unika odpowiedzi na temat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.11 18:26:11

Spłata głównego zadłużenia bez odsetek i kosztów komorniczych

witam, zlecilem montaz bramy, wykonawca najal nieuczciwego podwykonawce ktory nie przekazal mojej zaplaty, wykonawca zadluzenie w kwocie 3tys zl dal do sadu i komornika, tamci podoliczali sobie jakies ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.11 17:14:23

Płatki kwiatów z balkonu zaśmiecają sąsiadom - czy ma podstawy do skargi

Witam!
Dziś sąsiadka mieszkająca poniżej zagroziła mi, że zgłosi do straży miejskiej, że płatki kwiatów wiszące na moim balkonie zaśmiecają jej balkon. Czy ma podstawy?
Mieszkam w bloku, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.11 13:20:25

Uszkodzenie rajdowego samochodu przez warsztat - dochodzenie odszkodowania

Niestety, w takich przypadkach ciężko jest walczyć. Możesz poprosić o szczegółową dokumentację naprawy i aktualnego stanu technicznego auta. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.11 8:35:33

Wpis w rejestrze dłużników - jak sprawdzić i usunąć wpis

Sprawdziłem się dziś w rejestrze dłużników dla konsumentów na stronie http://www.infokonsument.pl i okazuje się, że mam tam wpis. Powiem szczerze, że nie przypominam sobie, żebym miał jakieś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.10 11:52:44

Sprzedaż przez internet - reklamacja i odstąpienie od umowy przez kupującego

Witam ( nie wiem czy trafiłem z działem,jeśli nie to proszę o przeniesienie.)

Sprzedałem mikser (sprzęt dla DJ) 100% sprawny,sprawdzany przed wysyłką z kilkoma świadkami. Został zabezpieczony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.10 11:15:33

Obowiązek przekazania treści wyroku ojcu przez sąd

Sąd nałożył na mnie obowiązek przekazania treści wyroku ojcu. Czy jest to w ogóle dopuszczalne? Jakie przepisy to regulują?
... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.10 10:21:2

Wypadek w pracy i premie za frekwencję - niesłuszne potrącenie z wypłaty

Witam. Mam poważne pytanie odnośnie mojej wypłaty. Otóż jestem zatrudniony na pół etatu na okres próbny 3msc. Dostałem dziś wypłatę-723zł. Moja stawka to 1000zł+200brutto premii za frekfencję, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.10 1:18:56

Zmiana zachowania w szkole a uniknięcie sprawy o demoralizację

Witam.
Mam 17 lat. Zdalam do drugiej klasy liceum.
W szkole miałam trochę "problemów". Za bardzo pewnie też otworzyłam sie przed p pedagog. W efekcie ta miła pani wysłała wniosek do sądu. Dwa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.9 3:15:8

Wypowiedzenie umowy o pracę bez podpisanej umowy po okresie próbnym

Bardzo nurtuje mnie kwestia wypowiedzenia umowy o pracę, kiedy pracownik tak naprawdę umowy nie posiada.
Byłam zatrudniona na okres próbny 3 miesiące, po tym czasie dalej pracowałam na tym samym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.8 19:23:8

Alimenty od ojca po wypadku - czy można się bronić przed roszczeniami

Witam.

Jeżeli jest taka sytuacja, że:

Ojciec miał wypadek jak miałem 2 lata. Do tego czasu był OK - pracował, opiekował się, itd. Po wypadku zwariował. Teraz mam prawie 18 lat. Przez te ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.8 18:57:51

Renta po śmierci ojca - windykacja długów bez znajomości sprawy

Witam serdecznie. Mam ogromny problem i pilnie potrzebuję pomocy... z góry dziękuję dobrym duszyczką o poświęcony czas!

w 2002 roku zmarł mój tata. Wtedy jeszcze byłam osobą niepełnoletnią. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.8 17:24:47

Bezrobocie po urlopie macierzyńskim - jakie świadczenia przysługują

Witam,

chciałem zasięgnąć porady w następującej sytuacji (jeśli dział jest niepoprawny, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu i przepraszam za kłopot).

Jestem zarejestrowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.8 13:49:0

Ubezpieczenie na zwolnieniu lekarskim przed operacją - jak się zabezpieczyć

Witam,
Przebywam na zasiłku dla bezrobotnych. Prawo do zasiłku skończyło mi się 03,07,2014
ale nadal jestem zarejestrowany jako bezrobotny.
Powiedzmy, że znalazłem pracę ale mam problemy z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.8 8:46:57

Wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującą - czy ma podstawy prawne

Witam. Mam problem z najemcą domu. Dom jest 5-pokojowy, w którym aktualnie znajduje się ja (mam umowę), jeden chłopak i dziewczyna (oboje bez umowy). Płacę regularnie rachunki i czynsz (jednak nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.7 23:27:2

Zajęcie komornicze pensji - czy pracodawca prawidłowo obliczył należność

Witam,
Posiadam zajęcie komornicze, ściągane od mojego pracodawcy, pensja wpływa na moje konto ostatniego dnia danego miesiąca, natomiast premie płatne są do 23 dnia kolejnego miesiąca. Mój stały ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.7 19:55:51

Solidarna odpowiedzialność najemców za czynsz po wyprowadzeniu jednego

Witam serdecznie.
Zagadnienie dotyczy umowy najmu lokalu (z miesięcznym okresem wypowiedzenia) którą podpisała w marcu moja dziewczyna i dwoje obcych jej ludzi z właścicielką mieszkania. Mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.7 19:26:31

Wynajmujący nie płaci za media cyfrowego polsatu

Wpisać w wyszukiwarkę zdanie: Jak napisać pozew cywilny ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.7.7 17:29:37

Współwłasność domu - dostęp do części nieruchomości bez podziału

Wraz z dwoma siostrami jestem współwłaścicielem domu. Młodsza siostra ma 13/24 części domu, a ja ze starszą 11/24. Starsza siostra mieszka na parterze i powiedzmy, że jest to 1/3 budynku. Natomiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.7 16:9:17

Prawomocny wyrok sądu administracyjnego - organ nie wykonuje orzeczenia

Witam ! Jestem uczestnikiem na prawach strony postępowania administracyjnego prowadzonego przez starostę powiatowego w ramach którego jako argumentację mojego wniosku przedłożyłem prawomocny wyrok ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.7 12:29:54

Remont kamienicy - współwłaściciele blokują prace modernizacyjne

Witam,może ktoś udzieli mi podpowiedzi.

7 lat temu kupiliśmy część kamienicy,jest 3 współwłaścicieli razem z nam/mąż i ja/ .Kamienica była w stanie opłakanym za zgodą konserwatora zabytków ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.6 20:28:59

Przerwanie naliczania odsetek przy odmowie zapłaty za źle wykonaną usługę

Witam,
odmawiam zapłaty za źle wykonaną usługę. Sprawa pewnie zakończy się w sądzie. Czy mogę coś zrobić aby przerwać naliczanie odsetek? Czy dłużnik czyli ja może wystąpić o zawarcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.6 17:43:58

Zwrot samochodu do osoby prywatnej - niezgodność mocy silnika

Witam. Chciałabym się dowiedziec czy można zwrócic zakupiony samomchód od osoby prywatnej? Pytam o zwrot, poniewaz oznaczenia silnika wskazują na to że ma on 115KM, a sprzedany był jako 130KM. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.5 19:34:17

Urzędnik administracyjny utrudnia złożenie dokumentów wbrew prawu

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Co mogę zrobić w przypadku, gdy mam do czynienia z pracownikiem administracyjnym, którego zadaniem jest przyjęcie ode mnie dokumentów (faktur) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.4 21:44:6

Pomówienia sąsiada pod wpływem alkoholu - jak się bronić

Witam. Mam taki problem, mój sąsiad pod wpływem alkoholu w miejscach publicznych rozpowiada o mnie niestworzone rzeczy o których dowiaduję się od osób trzecich i ludzie się ode mnie odwracają. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.4 21:41:11

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika