Forum prawne (strona 215)

Alimenty jako dochód przy ubieganiu się o kredyt bankowy

Witam
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa w przypadku gdy
żyje w konkubinacie z partnerem i będziemy mieli razem dziecko.
Ja jestem studentka i jestem pod utrzymaniem mojej mamy. Moja ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2014.6.28 14:33:1

Oszustwo na fakturze pro forma - brak towaru i pieniędzy po dwóch miesiącach

Witam
W maju zamówiłem towar od pewnej firmy , dostałem fakture proforme za którą zapłaciłem przelewem , do dzisiaj nie mam ani towaru ani pieniędzy . Kontakt z tą firmą mam i codziennie powtarza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.28 9:47:34

Umowa najmu na czas oznaczony - koniec bez wypowiedzenia

Witam, mam konkretne pytanie dotyczące umowy najmu. Umowa została zawarta na czas oznaczony do dnia 30.06.2014. W umowie widnieje konkretna klauzula : " umowa została zawarta na czas określony,do dnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.27 17:55:27

Zmiana liczby godzin pracy bez zgody pracownika - nadgodziny

Witam,
jestem zatrudniony na pełen etat przy umowie o pracę. Zawsze otrzymywałem grafik z etatową liczbą godzin na miesiąc, ew. z paroma nadgodzinami, które mogłem sobie odebrać. Teraz otrzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.26 21:46:11

Testament w chorobie nowotworowej - przepisanie samochodu na męża

Spadek Mam raka i wiem,że już niedługo umrę dlatego chciałabym żeby moi bliscy zostali bez jakichkolwiek problemów po mnie. Jestem właścicielem auta i chciałabym w spadku przekazać go mężowi,ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.26 19:35:51

Ślub w Danii z obywatelką Kenii - formalności dla Polaka

dzień dobry chciałbym się dowiedzieć jak w jaki sposób można wziąść ślub w danii! Ponieważ ja mam dziewczynę w Kenii i chcę wziąść ślub z nią w danii bądź w Kenii.Pracuję w Niemczech ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.6.26 17:2:50

Prawa matki niepełnoletniej w ciąży gdy ojciec dziecka w więzieniu

Witam. Mój mąż jest po rozwodzie 10 lat. Troje dzieci obecnie w wieku 17, 15 i 12 lat zostało przy matce. Teraz matka jedno z nich, tzn syna 15 letniego chce oddać ojcu za porozumieniem stron. Jak ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2014.6.26 11:57:33

Poświadczenie autentyczności dowodu osobistego do wniosku brytyjskiego

Witam serdecznie,

Aplikuję właśnie na studia w Anglii i wypełniam wniosek o pożyczkę na czesne. Elementem wniosku jest skan dowodu i załącznik z danymi moimi i osoby zaświadczającej o jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.25 21:22:57

Groźby za niewyjazd na spotkanie po przelewie za zdjęcia

Witam
Ojcostwo męża matki nie wynika z uznania dziecka, tylko z samego faktu urodzenia dziecka w małżeństwie. Ma pani prawo w terminie 6 m-cy od urodzenia dziecka wytoczyć sprawę o zaprzeczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.25 10:20:54

Kupno mieszkania z zameldowaną osobą nieobecną w kraju

Witam serdecznie jestem na etapie zakupu mieszkania w kredycie od wlasciciela mieszkania.Wszystko jest na dobrej drodze ale... jest problem z wymeldowaniem syna wlasciciela z mieszkania.ojciec otrzymal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.24 22:22:11

Odszkodowanie po zakończeniu umowy o zakazie konkurencji

Dzień dobry
Mam takie pytanie:

Dowiedziałem sie, że w przypadku "umów o zakazie konkurencji po zakończeniu stosunku pracy" przysługuje pracownikowi odszkodowanie (min 25% ostatniego wynagordszenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.24 21:39:26

Anulowanie stażu w kancelarii - brak umowy a odmówienie praktyk

Do wszystkich tych którzy w przyszłości będą chcieli aplikować do tej kancelarii- moja szczera rada jest taka aby bić się o miejsca w czerwcu. Przeszłam cały proces rekrutacji pomyślnie i zaproponowano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.24 15:20:51

Zameldowanie na pobyt stały - konsekwencje dla sprzedaży mieszkania

Dzien dobry mam takie pytanie.Otórz moja ciocia chciałaby mnie zameldowac na pobyt stały w swoim mieszkaniu(mieszkanie jest zadłużona ale spłacane w ratach rozłożonych przez adm)Pytanie:Czy po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.24 12:29:48

Zrzeczenie się spadku po matce - problemy z postępowaniem sądowym

witam,
zaczne od początku :
w 2010 r. umarła moja mama, po śmierci zaczeły dochodzić do mnie informacje o długach , które zaciągneła z moim ojcem. Mieszkała w małym miasteczku ,,dobrzy ludzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 21:2:15

Przedłużenie terminu zwrotu VAT przez Urząd Skarbowy bez kontroli

Czy Urząd Skarbowy ma możliwość wydłużenia terminu zwrotu podatku VAT (ddziałalność gosp.) w celu zbadania zasadności zwrotu - ale uwaga: termin zwrotu właśnie mija - a U.S. nie wszczął kontroli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 15:19:30

Wyrobienie dowodów osobistych na podstawie wyroku o paszportach

Dzien dobry. Przez sąd otrzymałam zgodę na wyrobienie paszportów dzieciom. Czy na ten wyrok moge wyrobić zamiast nich dowody osobiste? Cy jest możliwość zmiany postanowienia? jak to zrobić? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.6.23 13:33:59

Rozdzielność majątkowa a długi współmałżonka - klauzula wykonalności

Jestem od dwóch lat mężatką. Po ślubie okazało się że mąż zaciągał długi, by grać. Mieszkaliśmy za granicą, myślałam że odkładamy wspólnie pieniądze na przyszłość, tymczasem on ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2014.6.23 13:29:52

Podział wspólnego mieszkania przy rozwodzie - rozwiązanie problemu mieszkaniowego

Witam, za kilka dni mam pierwszą rozprawę rozwodową, złożyłam pozew bez orzekania o winie, pomimo tego że mąż przez całe małżeństwo mnie nie szanował, wyzywał i obrażał, robił z byle ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.23 12:46:53

VAT naliczony z faktur finansowanych z dotacji w działalności mieszanej

Mój zakład prowadzi dwa typy działalności rehabilitacyjno-obsługową nieodpłatną świadczoną na rzecz własnych pracowników oraz gospodarczą. Do działalności obsługowo- rehabilitacyjnej zakład ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 10:9:36

Zasiłek dla bezrobotnej matki po zakończeniu urlopu macierzyńskiego

Witam

Proszę o poradę. W tym miesiącu konczy mi się pełny urlop macierzynski, niestety do prcy nie moge juz wrocic bo podpisałam z pracodawca roziazanie umowy za porozumieniem stron z uwagi na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 10:7:28

Alimenty na córkę - podwyższenie i dochodzenie od męża na rencie

Nie wiem gdzie kierować sprawę o niepłacenie przez męża alimentów na córkę.
Co bierze sąd pod uwagę ,czy mogę wnieść o podwyższenie? Mam nietypową sytuacje ,gdyż od lutego tego roku zeszliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 1:21:44

Umowa młodocianego w celu przygotowania zawodowego po 18 roku życia

Witam

Na początek powiem że mam skończone 18 lat, gdyż to może być istotne w tej sprawie.
Uczę się w zawodzie kucharz 1 rok, chce dokonać zmiany praktyk/restauracji, lecz mam obawę że restauracja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.23 0:15:29

Unieważnienie mpzp a wydane wyroki sądowe oparte na tym planie

Witam
Zmiana mpzp nie powoduje nieważności opinii. Opinia dotyczy wyceny nieruchomości na dany dzień i przy konkretnych uwarunkowaniach. Tak więc wyrok nie został wydany w oparciu o nieważny dokument. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.22 17:58:6

Przetrzymywanie sprzętu przez dzierżawcę za niespłacony czynsz

Witam
Wydzierżawiającemu dla zabezpieczenia należności wynikających z tytułu czynszu dzierżawnego przysługuje ustawowe prawo zastawu na przedmiotach stanowiących Pańską własność, które ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.22 17:44:18

Związek 17-latka z 27-letnią kobietą - konsekwencje prawne

Witam Jeżeli pyta Pan się o to czy Pana dziewczynie grozi coś za utrzymywanie relacji z osobą niepełnoletnią - to nic jej nie grozi. Sankcja karna przewidziana jest wyłącznie za utrzymywanie stosunków ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.22 16:31:25

Przepisanie mieszkania babci na wnuczkę

ja polecam w krakowie panią Annę Gaweł- Rozciszewską! ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.6.22 12:37:10

Handel warzywami na własnym podwórku - czy trzeba gdzieś zgłaszać

Witam!
Mam takie pytanie , mianowicie czy na handel warzywami i owocami na własnym podwórku trzeba to gdzies zgłaszac czy nie??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.22 11:19:39

Kredyt hipoteczny rodziców - prawa synowej po wyrzuceniu przez teściów

Chciałabym się dowiedzieć jakie przysługują mi prawa.
Mój mąż przed ślubem zaciągnął kredyt ze swoimi rodzicami pod hipotekę ich domu na 40 lat. Kredyt przeznaczony był na przybudówkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.21 21:8:47

Tajemnica bankowa - podawanie informacji bez weryfikacji tożsamości

Jeżeli pracownik banku zna osobę, klienta i podaje mu informacje na temat jego rachunku i operacji na nim, bez uprzedniego weryfikowania jego dokumentu torzsamości(dowodu osobistego, paszportu) czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.21 18:24:9

Kradzież znalezionego telefonu - dobrowolne poddanie się karze

Witam,
Jestem studentem i mam 20 lat, nigdy nie byłem karany. Miesiąc temu znalazłem telefon, niestety pokusiło mnie aby go zatrzymać i wczoraj w moim domu stawiła się policja, pojechałem na ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.6.20 13:37:51

Wykup mieszkania od gminy - zabezpieczenie przed długami matki

Witam. Mam taką sytuację, że wziąłem kredyt na mieszkanie, żeby wykupić je od gminy na własność. To znaczy - dałem matce pieniądze na zakup tego mieszkania, gdyż ona po śmierci ojca miała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.20 13:14:1

Grzywna sądu i mandat celny - czy podwójne karanie jest prawomocne

Dzen dobry.Mam grzywna w wysokosci 3140 zl + koszty postempowania sandowego w wysokosci 630 zl jaki daw mne Sad Rejonowy w Bialej Podlaskej.Ale uz zaplaciw mandat nf granice 1860 zl za przywoz 480 paczushek. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.19 21:46:57

Dotacje unijne - czy trzeba zwracać przy prawidłowym wykorzystaniu?

Witam,

Jeśli to nie ten dział, to proszę przenieść...

Czytam sobie w internecie na temat dotacji z UE. Jak wiadomo czasami w internecie wypisywane są rzeczy, które mijają się daleko z prawdą, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.19 16:21:20

Mandat za wyprzedzanie - odrzucenie mandatu a skierowanie do sądu

Witam ,
Zostałem zatrzymany przez policję i zostało mi wmówione , że wyprzedzałem na podwójnej ciągłej , przejściu dla pieszych ,stworzyłem zagrożenie razem 16 punków i 700zł.

Wczoraj ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.19 10:33:25

Kara grzywny zaocznej a niekaralność przy staraniu o pracę w Anglii

Jak dokladnie sprawdzają? Dostalam ukarana grzywna zawyrokowana zaocznie ( nie pamietam czy przez sad czy inny organ) za usilownie kradzieży i zniszczenie (70zl). Staram sie o prace w Anglii w domu starców. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.18 18:34:4

Rejestracja auta z Francji - problemy z dokumentami

Witam. Czy udalo Ci sie rozwiazac ten problem? mam taka sama sytuacje. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.18 17:47:3

Kurs na taksówkarza - zwrot pieniędzy po zgubieniu paragonu

Witam w zeszłym roku zapisałem się na kurs na Taksówkarza zapłaciłem całość pieniędzy i czekałem na odpowiedz kiedy rozpocznie się kurs niestety nie doczekałem się na żadna odpowiedz. Chciałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.17 18:47:37

Podział majątku między współwłaścicielami mieszkania

Witam. Sprawa dość nietypowa i jeśli ktoś może mi odpowiedzieć na pytania to serdecznie proszę.
Właścicielami mieszkania są trzy osoby. Jedna z nich wniosła sprawę do sądu o podział majątku, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.17 18:33:40

Ustalenie numeru PESEL pozwanego w pozwie cywilnym

Czyli zadzwonić do urzędu miasta tam gdzie jest pozwany i zapytać o dane tak? nie ma jakieś elektronicznej formy kontaktu z tym urzędem? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2014.6.17 18:8:55

Ugoda z bankiem za kredyt hipoteczny - cofnięcie egzekucji

Witam zaczne od piczatku od kilku lat mamy problem ze splata kredytu hipotecznego gdyz maz stracil prace w zeszlym roku zostala nam wypowiedziana umowa kredutu hipotecznego gdyz mimo wplat zawsze co chwile ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.17 15:27:29

Oszustwo na potwierdzeniu przelewu - zgłoszenie na policję

rozumiem . bo ogólnie ten gość oszukał już ogromną ilość ludzi na podobnych wałkach . W przypadku kiedy okaże się ze sfałszował te potwierdzenie rzeczywiście ale nie ma z czego oddać mi ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.6.17 10:25:25

Adopcja dziecka przez nowego partnera matki

Witam, Jeżeli w akcie urodzenia został wskazany ojciec biologiczny dziecka to niezależnie od zawieranych przez panią kolejnych związków sytuacja prawna dziecka w tym względzie nie ulegnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.17 8:48:23

Różnica między lekarzem sądowym a biegłym lekarzem sądowym

Witam
Jeżeli Sąd zweryfikował zwolnienie od lekarza sądowego opinią biegłych, która potwierdza możliwość uczestniczenia przez Pana w rozprawie, może Pan spodziewać się doprowadzenia przed ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.16 23:43:37

Zameldowanie u prababci w mieszkaniu kopalnianym po jej śmierci

zapomniałam dodać iż nie jest to mieszkanie własnościowe mojej prababci. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.16 20:46:48

Dziedziczenie długów kredytowych po bracie - odpowiedzialność rodziny

Witam chciałam zapytać czy jeśli mój brat zaciągnął kredyt i stracił prace nie jest w stanie spłacać czy ten dług może przejść na siostrę lub mamę? Dług kredytowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.16 20:16:4

Ogrodzenie działki z przedszkolem prywatnym - wymogi prawne

witam,che postawic ogrodzenie do 2,10m pomiedzy moja dzialka a sasiadem. Na dzialce sasiad otworzyl przedszkole-PRYWATNE ,czy naley to traktowac jako miejsce uzytecznosci publicznej bo slysalem ze w takim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.16 17:20:38

Rezygnacja z uczelni bez płacenia za powtarzanie przedmiotów

Ja miałem podobną sytuację i musiałem zapłacić wszystko, inaczej nie chcieli oddać dokumentów. Można by się z nimi ścierać w sądzie administracyjnym, ale kto ma na to czas i energię. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.6.16 11:27:37

Założenie spółki z udziałem procentowym w zyskach dla współpracowników

Witam,
w niedalekiej przyszłości (myślę, że w tym roku) planuję założyć firmę. Obecnie współpracuję z dwiema osobami, które w tej chwili są w charakterze wykonawców mojego projektu na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.15 22:28:34

Urlop rodzicielski dla ojca po roku od narodzin dziecka

Witam,
pracowalem w pewnej firmie od 12.2012 do 09.2013 na umowie zlecenie, nastepnie od 09.2013 do dnia dzisiejszego (umowa do 06.2015)na umowie o prace. Dziecko przyszlo na swiat 28.06.2013r. Matka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.15 20:23:7

Rezygnacja z ubezpieczenia kredytu ratalnego - wzrost oprocentowania

Witam,
w piątek kupiłem w sklepie RTV Euro AGD lodówkę na raty 10x0%. Niestety jak zwykle sprzedawczyni nie mogła wysłać wniosku ratalnego do banku bez "dobrowolnego" ubezpieczenia(kierownik nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.6.15 14:0:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika