Forum prawne (strona 217)
Aukcja internetowa - rekompensata za sprzedaż poniżej ceny minimalnej
W wyniku błędu usługodawcy, do którego ten usługodawca się przyznał po złożeniu przeze mnie reklamacji, na wystawionej przeze mnie aukcji przedmiot licytacji został sprzedany znacznie poniżej ... Zobacz wątek2014.6.4 2:0:10
Doniesienie do prokuratury - czy powinnam otrzymać informację
Witam,podobno do prokuratury wpłynęło na mnie doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Czy w związku z tym, nie powinnam otrzymać informacji z prokuratury o powyższym?
Z góry dziękuję za ... Zobacz wątek
2014.6.3 22:23:51
Prywatny właściciel kamienicy narzuca czynsz - brak umowy
Witam. Poniżej opiszę moją sytuację mieszkaniową:Mieszkam w kamienicy prywatnej, niegdyś była ona pod zarządem miasta i to własnie z nim miałam podpisaną umowę najmu. Kamienica została ... Zobacz wątek
2014.6.3 20:14:32
Odszkodowanie z ZUS za wypadek w pracy po trzech miesiącach
czy warto starac sie o odsykodowanie z zus trzy miesiace temu mialam wypadek w pracy.maszyna wciagnela mi prawa reke pod presy. w skutek tego doznalam zlamania piatego i trzeciego palca, oba palce byly ... Zobacz wątek2014.6.3 19:15:53
Prawidłowość zwolnienia z podatku od nieruchomości w parku technologicznym
Dzień dobry mam prośbę. Prosiłbym o sprawdzenie jednego z punktów znajdujących się w akcie prawa miejscowego dotyczącego ''zwolnienia z podatku od nieruchomości na terenach parków technologicznych''. ... Zobacz wątek2014.6.3 16:35:23
Stypendium socjalne bez dokumentu alimentacyjnego z sądu
ok, to aby sprecyzować:czy sąd gdy nie odrzucając pozwu oraz dopuszczając do rozprawy o alimenty przyznaje tym samym, że jestem samodzielny finansowo
a potem sprawdza, na rozprawie, czy rodzice ... Zobacz wątek
2014.6.3 8:58:54
Mieszkanie i dług po zmarłym ojcu - dziedziczenie czy zrzeczenie
Moj ojciec zmarl 4 grudnia 2013 roku. Pozostawil po sobie mieszkanie i dlug w wysokosci 50 tys zlotych.Mieszkanie to dom blizniak gdzie gora mieszkania nalezy do mnie i do mamy a dol do matki ojca.
Czy ... Zobacz wątek
2014.6.2 10:47:47
Oszustwo przy sprzedaży skórki w grze Counter Strike - możliwości prawne
WitamNa wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest mi bardzo wstyd w jaki sposób dałem się oszukać i prosiłbym o nie wieszanie na mnie psów tylko porady co mogę w tej sytuacji zrobić, już wyjaśniam ... Zobacz wątek
2014.6.1 18:59:49
Reklamacja roweru składanego przez firmę - brak umowy pisemnej
Wraz moją dziewczyną kupiliśmy rower o wartości ok 850 zł, był składany przez firmę, problem w tym że nie spisaliśmy umowy pisemnej w żaden sposób, można powiedzieć że była umowa słowna ... Zobacz wątek2014.6.1 18:13:41
Nowe prawo jazdy po zatrzymaniu - od kiedy można się zapisać?
Witam serdecznie, mam pytanie odnosnie zrobienia nowego prawa jazdy. Na Majówkę 2012 roku zatrzymano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem, 7 sierpnia dostałem wyrok Sądowy.Moje pytanie brzmi czy ... Zobacz wątek
2014.6.1 16:57:31
Wypadek w pracy - naliczanie wynagrodzenia chorobowego przy pracy zmianowej
Witam.Miałem wypadek w pracy , jak będzie naliczone wynagrodzenie?? Średnia z ostatnich 12 miesięct to 2573 netto.Harmonogram pracy mam 2 dni rano, 2 dni nocki, 2 dni wolne.Zmiana od 6:00 do 17:50 ... Zobacz wątek2014.6.1 14:43:39
Rozkwaterowanie z teściową - czy można uzyskać dwa mieszkania?
Mam ogromny problem.
Mieszkamy w mieszkaniu komunalnym 3 pokojowym 51 metrów, to jest budynek szkolny, na samej górze są mieszkania, z drugiej strony budynku znajduje się szkoła podstawowa
2 lata ... Zobacz wątek
2014.5.31 15:25:35
Zmiana osoby uposażonej w II filarze po śmierci ubezpieczonego
Mam pytanie związane ze środkami zgromadzonymi przes osobe w II filarze, czy jest możliwość zmiany osoby uposażonej już po śmierci ubezpieczonego. Siostra zgineła w wypadku i dopiero po jej śmierci ... Zobacz wątek2014.5.31 13:58:36
Zamiana mieszkania komunalnego - czy trzech mieszkańców może przegłosować jednego
Witam. W mieszkaniu komunalnym mieszkają 4 osoby: 2 z nich są zameldowane i są to pełnoletnie dzieci jednego z dwóch współwłaścicieli/współnajemców.Dwie pozostałe to brat i siostra - oboje ... Zobacz wątek
2014.5.31 7:55:0
2014.5.30 23:5:44
zadłużenie PLUS windykacja "Raport"
jezu, ja nie rozumiem ludzie jak możecie sie radzic tutaj na forum?? jesli naprawde chcecie sprawe załatwić to do prawnika po konsultacje i tylko wtedy kiedy wydaje wam sie ze długu nie ma a nie powolujac ... Zobacz wątek58 odpowiedzi | Strony: 1 2
2014.5.30 22:4:14
Skarga na adwokata za nazwanie homoseksualistą w piśmie procesowym
Witam,Proszę o pomoc prawną oraz informacje jak dobrze napisać w języku prawniczym skargę do ORA na pełnomocnika mojej żony. Chce dodać aktualnie trwa sprawa rozwodowa.
W piśmie procesowym ... Zobacz wątek
2014.5.30 14:39:7
Wypadek w pracy - przeprowadzenie tomografii a odszkodowanie
Witam,Proszę o pomoc w mojej sprawię, a mianowicie historia zaczęła się tak.
Po przyjściu do pracy i przepracowaniu kilku godzin doznałam urazu na skutek szarpnięcia, próby podniesienia ... Zobacz wątek
2014.5.29 22:44:10
Pozwolenie na budowę na syna a faktury na matkę - odliczenie VAT
witamMam taki kłopot.Moja mama buduje dom,jej jest działka,dom,pieniadze,ale ze wzgledów logistycznych(załatwianie spraw,materiały),pozwolenie na budowę było na mnie,tak zresztą doradziła pani ... Zobacz wątek
2014.5.29 21:31:57
Darowizna części domu z przymusową hipoteką urzędu
[cytat]Urząd zrobił przymusową hipotekę na części domu, kórego jestem współwłaścicielem. Czy można z tą częścią coś teraz zrobić? np. darowiznę na cele mieszkaniowe?
(lena)
[/cytat]
... Zobacz wątek
2014.5.29 11:39:17
Oszustwo na Facebooku - zamówienie towaru bez wysyłki
witam ostatnio zamówiłam towar u pani na fb która jak się okazało otrzymała kasę ale towaru nie wysłała prubowałam do niej napisać jednak mnie zablokowała co mam teraz zrobic mam jej dane nie ... Zobacz wątek2014.5.29 10:46:49
Umowy o zakazie konkurencji - odszkodowanie po zakończeniu pracy
W latach 2009 - 2011 pracowałem na podstawie umowy o pracę.W okresie tym podpisałem 3 umowy o prace:
1. Dnia 11 grudnia 2008 zawarłem umowę na okres próbny 1 miesiąca, gdzie dniem rozpoczęcia ... Zobacz wątek
2014.5.28 19:27:6
Odzyskanie wpisowego i udziałów po wykreśleniu ze spółdzielni mieszkaniowej
Witam. 8 marca 2014 opróżniłam lokal należący do spółdzielni mieszkaniowej (mieszkanie spółdzielczo-lokatorskie)i przeprowadziłam się na stancję. Mieszkanie należało do mojej prababci, a ... Zobacz wątek2014.5.28 18:59:52
Umowa o zakazie konkurencji po zakończeniu pracy - interpretacja zapisów
Witam,miesiąc temu złożyłam wypowiedzenie w firmie, w której pracowałam. Umowa została rozwiązana, ale pracodawca do tej pory nie rozwiązał ze mną umowy o zakazie konkurencji. W umowie tej ... Zobacz wątek
2014.5.28 18:50:56
Niestawiennictwo ojca na rozprawie o wyrobienie dokumentów dziecku
dziękuję za odpowiedz. Bardzo mnie to uspokoiło. On ma do sądu ponad 800km. Gdy byliśmy u mojej rodziny w jego okolicach nie stać go było przez trzy tygodnie przyjechać 30km.do dzieci i z tąd ... Zobacz wątek2014.5.28 9:39:31
Zamiana kary grzywny na prace społeczne podczas odsiadki partnera
Witam . mam problem . Moj narzeczony odbywa w tej chwili kare pozbawienia wolnosci . przed pojsciem na odsiade dostal list ze ma nie zaplacona grzywne i jesli w ciagu tygodnia odpisze to bedzie to traktowane ... Zobacz wątek2014.5.27 17:39:19
Kontrola wodomierzy przez spółdzielnię bez zapowiedzi - kara za niewpuszczenie
Witam, dostałam od spółdzielni mieszkaniowej wezwanie do zapłaty "obciązenie z tytułu opłaty manipulacyjnej-z rozliczania z mediów", gdyz dwa razy nie wpuściłam osoby która dwa razy chciała ... Zobacz wątek2014.5.27 14:3:24
Testament słowny ojca przed śmiercią - czy można traktować jako ważny
witam.otóż w lutym tego roku zmarl moj tata,wlascicelami mieszkania sa tata i mama,tata nie napisal testamentu ale przed smiercia mówil ze jak umrze to wszystko co po sobie zostawi,czyli mieszkanie,ma ... Zobacz wątek2014.5.27 0:45:29
Kontrola osobista przez policję - obowiązki funkcjonariuszy
Witam. Chciałbym zadać pewne pytanie.Wracałem ostatnio jak zwykle z kumplem ze szkoły i w pewnym momencie przysiedliśmy odpocząć. Nagle z daleka zobaczyłem podejrzane niebieskie nieoznakowane ... Zobacz wątek
2014.5.26 20:37:53
Przedawnienie długu za wynajem lokalu komercyjnego
Witam panie Piotrze. W jaki sposób mam ustalić kiedy faktycznie się nakaz uprawomocnił, bo w moim mniemaniu miało to miejsce jeśli przyjąć pisma dostarczone od wierzyciela na które sie powołuje ... Zobacz wątek2014.5.26 15:32:41
Zniewaga publiczna - pozew cywilny za wyzwiska
Na pewno dużo większe szanse, masz z pomocą profesjonalnnego prawnika. Adw Artur Zbroniec z Wrocławia. Zajmuje sie równiez takimi sprawami - tzn. tak myślę, bo moze akurat miec sporo na głowie. ... Zobacz wątek2014.5.26 15:12:51
Eksmisja czteroosobowej rodziny z chorym członkiem - ochrona prawna
Skończyła się umowa na wynajem lokalu zastępczego. Czteroosobowa rodzina nie może sobie pozwolić na wynajem mieszkania za wyższą kwotę. Czy administrator może usunąć "na ulicę" czteroosobową ... Zobacz wątek2014.5.26 12:23:28
Zabranie dziecka przez matkę do innego kraju
WitamMam syna w wieku 12 lat, którego chcę zabrać do Londynu w tym roku we wrześniu. W tej chwili opiekuje się nim ojciec.
Jesteśmy 5 lat po rozwodzie. Mamy równe prawa do wychowywania dziecka, ... Zobacz wątek
2014.5.26 11:51:58
Jak ojciec może uzyskać pełne prawo opieki nad dzieckiem
porada na problemy ojców z uzyskaniem praw opieki kontaktu z synem córką sprawdzona sytuacja prawdopodobnie wielokrotnie polecam do lektóry nie do naśtodowania moia opinia jest tylko jako informacja ... Zobacz wątek2014.5.26 10:29:9
Odmowa nadgodzin gdy żona pracuje na nocną zmianę a dzieci zostają same
moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy popołudniowej zmiany gdy pracodawca zleca mi nadgodziny od 22-2 a nasze dzieci w wieku 15-16 lat zostają ... Zobacz wątek2014.5.25 19:8:54
Wniosek o kontakt z córką - jak napisać do sądu rodzinnego
Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki !Córeczka skończy teraz 3 latka, jestem z nią bardzo związany, a za kazdym razem gdy ustalimy spotkanie to coś ... Zobacz wątek
2014.5.25 14:6:9
Niestawiennictwo na rozprawie sądowej za granicą
...i czy mam prawo odmowic skladania zeznan? ... Zobacz wątek2014.5.24 20:34:58
Kredyt studencki - bank żąda spłaty mimo przedłożenia legitymacji studenckiej
Dzień dobry,Jestem studentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i mam niekończący się problem związany z moim kredytem studenckim.
Niestety dopiero kończę teraz 1 ... Zobacz wątek
2014.5.24 16:58:9
Umowa notarialna - zabezpieczenie spłaty mieszkania kupionego przez rodziców
Dzień dobryMoja macocha wraz z moim ojcem, wzieli w 2012 roku kredyt pod hipotekę 75tys i kupili dla nas mieszkanie, ponieważ nam by takiego kredytu nie przyznali. Napisaliśmy odręcznie umowę że ... Zobacz wątek
2014.5.24 7:46:42
Umowa o dzieło na wesele - nieścisłości ujawnione dzień przed
Witam. Miesiąc temu zawarłam z Panią M. umowę o dzieło. Jutro mam pilnować dzieci na jej weselu. Umowę zawarłyśmy mailowo. Ona wysłała Mi Ja wydrukowałam wypełniłam zeskanowałam odesłałam ... Zobacz wątek2014.5.23 22:39:59
Problem z umową telefoniczną i nieprzewidziane zadłużenie
Witam. Mam problem i chciałbym się kogos poradzić. A mianowicie w sierpniu zeszłego roku chciałem podpisać umowę z siecią PLAY. (korzystna umowa na rok w abonamencie 29 zł miesięcznie do tego ... Zobacz wątek2014.5.23 13:38:7
Przekazanie długów do firmy Kruk - zajęcie komornicze przy wielu kredytach
Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem komorniczym Posiadamy z mężem wiele kredytów na które nie starcza nam pensji ... Zobacz wątek2014.5.23 13:1:47
Zasady głosowania nad absolutorium w spółdzielni mieszkaniowej
Też mnie interesuje odpowiedź na pierwsze pytanie. Prawospółdzielcze teoretycznie nei nakłada obowiązku tajności
głosowania w sprawie udzielenia absolutorium. Jednak znalazłem w 1 opracowaniu, ... Zobacz wątek
2014.5.23 11:21:57
Zmiana działki z B-R na B przy budowie lukarny - czy konieczne
Złożyłam wniosek o zmianę warunków zabudowy ze strychu na lokal mieszkalny, wstawienie lukarny i zmiane poszycia dachowego. Dostałam odmowę ze starostwa, rozmawiałam z Panią, która napisała ... Zobacz wątek2014.5.23 11:10:41
Nagana za źle umytą podłogę - jak odwołać się od niesprawiedliwej kary
Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale za dobra prace a wczoraj dostalam nagane za zle umycie podlogi. .Dokladnieto bylo tak podloga ... Zobacz wątek2014.5.23 8:33:32
Darmowy najem przez 5 lat - konsekwencje podatkowe i roszczenia właściciela
Mam taką sprawę... jest rodzina której chce pomóc. Wynajmowała ona dom od koleżanki tej Pani za 0 zł przez okres 5 lat1.) Czy był obowiązek odprowadzenia podatku po którejś ze stron?
2.) ... Zobacz wątek
2014.5.22 15:11:19
Przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z o.o.
WitamZgodnie z treścią art. 553 par. 1 i 2 kodeksu spółek handlowych Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, w tym Spółka przekształcona ... Zobacz wątek
2014.5.22 13:37:35
Sprzedaż działki budowlanej odziedziczonej po rodzicu
Witam Jeżeli jest Pan właścicielem może Pan ją sprzedać w dowolnym momencie. Gdyby sprzedaż nastąpiła w terminie do 5 lat liczonych od końca roku, w którym nabył Pan własność (31.12.2010r.) ... Zobacz wątek2014.5.22 13:23:10
Odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży samochodu
Witam Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Pańska odpowiedzialność z tytułu płatności ... Zobacz wątek2014.5.22 13:19:31
Obowiązek alimentacyjny partnera wobec dzieci z poprzedniego związku
Witam Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo uprawnionego. W chwili obecnej jest Pani dla syna partnera osobą obcą w sensie prawnym, więc nie odpowiada Pani w żaden ... Zobacz wątek2014.5.22 13:0:14
Masz inne pytanie do prawnika?