Forum prawne (strona 219)
Zwrot nakładów poniesionych na współwłasność
Witam Po stwierdzeniu nabycia spadku po ojcu pozostajecie współwłaścicielami nieruchomości. W związku z tym wszyscy współwłaściciele zobowiązani są do ponoszenia kosztów ... Zobacz wątek2014.5.7 1:39:14
Budowa altanki przy bloku - czy grozi mandat za nielegalną konstrukcję
Witam!Mam takie pytanie czy grozi mi cos za zbudowanie coś podobnego do altanki w okolicy 80 metrow od bloku mieszkalnego?
Stemple i deski mam swoje tylko wbilem 2 gwoździe w drzewo i mam taka sąsiadke ... Zobacz wątek
2014.5.6 22:15:7
Kupno samochodu z komisem - niezgodny przebieg i usterki silnika
Witam i bardzo prosze o porade.Rodzice kupili samochod 3 tyg temu, na rachunku wlasciciel komisu napisal przebieg km, ktory po sprawdzeniu w salonie samochodowym okazal sie nie prawidlowy, bo 2x wiekszy. ... Zobacz wątek
2014.5.6 20:37:24
Odszkodowanie za wypadek na praktykach
Witam, 2 tygodnie temu na praktykach skręciłem coś tam w kolanie, 1 tydzień miałem w gipsie drugi opaskę.W dniu skręcenia kolana nie powiedziałem o tym dla pracodawcy, wróciłem do domu tak ... Zobacz wątek
2014.5.6 14:47:17
Spór z Renoma o mandaty komunikacyjne - przedawnienie
Lepiej zapłać im. W Szczecinie w którym mieszkam komornik pozabierał własnośći od dłużników z mandatami mimo przedawnienia. ... Zobacz wątek2014.5.6 13:26:37
Odbiór emerytury osoby niepoczytalnej
Moja Babcia dostała wylewu i nie jest wstanie podejmowac decyzji został umieszczona w Zakładzie opiekuńczo leczniczym za którego trzeba płacić i tu moje pytanie co mam zrobic aby pobierac jej emeryture ... Zobacz wątek2014.5.6 11:56:13
Odrzucenie spadku za małoletniego obcokrajowca
zmarl moj brat ktory mial dlugi ja z synem ktory mieszka w polsce sie zrzeklam pozostaje moja corka i jej syn ktorzy mieszkaja w kanadzie corka jest zameldowana w polsce i w kanadzie ma dwa obywatelstwa ... Zobacz wątek2014.5.6 9:17:17
Kradzież nazwy portalu przez pracodawcę - ochrona własności intelektualnej
Witam,oto sytuacja w jakiej się znalazłem:
Jestem redaktorem naczelnym jednego z mało nakładowych miesięczników. Aktualnie jestem na wypowiedzeniu, które złożyłem na początku marca. Mój ... Zobacz wątek
2014.5.6 8:50:10
Odszkodowanie za śmierć byłej teściowej
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi się odszkodowanie? ... Zobacz wątek2014.5.6 5:15:4
Odprawa po 20 latach pracy w firmie matce i córkach - wysokość świadczenia
Witam,Pracowałam ponad 20 lat u jednego pracodawcy. Z tym, że firma dzieli się na matkę i córki (firmy podrzędne z tym samym przedrostkiem w nazwie firmy).
Postaram się w pełni opisać swoją ... Zobacz wątek
2014.5.5 21:47:58
Łączenie pracy pielęgniarskiej z prowadzeniem praktyk studenckich
Witam wszystkich forumowiczów!Jest to mój pierwszy wpis na forum, licze na Wasza pomoc!
Mam taki problem, mianowicie pracuje z kilkoma pielęgniarkami, które podczas swoich zmian, równoczesnie ... Zobacz wątek
2014.5.5 21:19:8
Komornik pobrał pieniądze z pensji - czy sprawa jest zakończona
Witam. Sprawa ma się następująco dowiedziałem się w zakładzie pracy, że komornik wszedł mi na pensje i jednorazowo zgarnał ponad 500 zł. Moje zarobki wynoszą 2250 zł brutto. Komornik powiedział, ... Zobacz wątek2014.5.5 20:51:45
Zaświadczenie o niekaralności po zakończeniu zawieszenia
Mam pytanie 3lata temu skonczyl mi sie wyrok w zawieszniu moj pierwszy i jedyny. Czy gdy teraz zloze wnisek o zaswiadczniu o niekaralnosci to czy bedzie to tam ujete i czy ta kara kiedys zniknie z moich ... Zobacz wątek2014.5.5 18:28:48
Wykup mieszkania służbowego - zniżki za lata zamieszkania przy nowej umowie
Witam.Wynajmuję mieszkanie wraz z mężem i dziećmi od 25 lat.Mąż otrzymał je podejmując pracę w nadleśnictwie,jednak po dwóch latach pracy zwolnił się co nie wykluczyło dalszego wynajmu mieszkania. ... Zobacz wątek2014.5.5 16:24:55
Przelewy dla użytkowników strony internetowej - obowiązki podatkowe
Na początek chciałbym wszystkich powitać. Jestem tutaj nowy i nie mam pewności czy to jest właściwy dział. Mam nadzieję, że tak.A więc. Mam pytanie do osób posiadających wiedzę na temat ... Zobacz wątek
2014.5.5 13:8:24
Walka z mandatem za picie alkoholu bez dowodów
WitamDzisiaj napotkał mnie przykry incydent, spotkałem się z kolegami, których nie widziałem już spory czas, zabrałem z soba pusta butelkę piwa zakapslowaną. Oczywiście koledzy byli w trakcie ... Zobacz wątek
2014.5.4 23:47:6
Samowolne zajęcie lokalu komunalnego z małym dzieckiem - jak zacząć walkę
co mówi prawo o samowolnym zajęciu lokalu komunalnego? Witam, z Powodu problemu z mieszkaniem (mam malutkie dziecko)planuję zająć pustostan, który należy do gminy. Jak mam zacząć walkę o ten ... Zobacz wątek2014.5.4 23:26:40
Intercyza a podział majątku w przypadku alkoholizmu współmałżonka
Witam, od roku studiuję prawo. Interesuję się prawem rodzinnym.Zastanawiam się, czy intercyza jest najważniejsza? Ten temat może pomóc wielu ludziom.
Załóżmy, że jest rodzina. Ojciec ... Zobacz wątek
2014.5.4 18:6:42
Brak podpisu na legitymacji wykwalifikowany rolnik - ważność dokumentu w spadku
Mam specyficzne pytanie w związku z trwającym sporem spadkowym.Mianowicie. Czy brak podpisu właściciela legitymacji, na legitymacji potwierdzającej nadanie uprawnień "wykwalifikowany rolnik" może ... Zobacz wątek
2014.5.3 15:11:37
Wycofanie pozwu - koszty prawnika i postępowania dla pozwanego
WitamJakie koszty poniesie powód zgodnie z (art. 98 § 1 k.p.c.) gdy ten zdecyduje się wycofać pozew na rzecz pozwanego (gdy już odbyła się rozprawa) Chodzi mi tu w szczególności o koszty prawnika ... Zobacz wątek
2014.5.3 11:17:54
Warunkowe zwolnienie z MOW-u dla nieletniego
Czy istnieje warunkowe zwolnienie z Mow-u ?Jeśli tak to jak to napisać/umotywować ?
Jaka jest szansą że mi się uda ? Jestem w mowie od 17 lutego, tego roku. Trafiłem tam dokładnie za 2 rozboje, ... Zobacz wątek
2014.5.3 11:5:36
Zakaz konkurencji po pracy - czy obowiązuje bez odszkodowania
Witam.Mam pewien problem.
We wrzesniu pies sasiada zklatki obok pare razy w nocy ujadal, raz od 00 w nocy do 5 nad ranem.
Wstalm z lozka otworzylam okno i przescignelam go.
Na nastepny dzien zadzwonlam ... Zobacz wątek
2014.5.3 2:29:2
Wypadek w drodze z pracy - chorobowe w nowej pracy po miesiącu
W styczniu tego roku wracajac z pracy do domu miałam wypadek. Zostalam potracona przez samochod osobowy na przejsciu dla pieszych gdzie byly znaki poziome i pionowe. Moje obrazenia sa bardzo powazne. ... Zobacz wątek2014.5.2 12:35:12
Odwołanie od podwyższenia alimentów przez byłą żonę - jak napisać
dzien dobry mój maz dostał od swojej byłej list o podwyższenie alimentów jak pisze sie odwołanie do sądu ? ... Zobacz wątek2014.5.2 12:6:53
Założenie firmy w ciąży na bezrobociu - urlop macierzyński z ZUS
witam. moja żona jest w 2 miesiącu ciąży i jest zarejestrowana na bezrobociu. Natknąłem się na artykuł http://www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/jestes-w-ciazy-zaloz-firme_139743.html . Czy ... Zobacz wątek2014.5.2 10:11:45
Sfałszowany dowód rejestracyjny przy sprzedaży samochodu
Sprawa juz nieaktualna. Wszystko zostało załatwione po mojej mysli i ja jestem na mocy wyroku sądu prawomocnym włascicielem tego samochodu. ... Zobacz wątek2014.4.30 17:50:48
Wyrok WSA przeciw rodzicom - zagubiona dokumentacja i brak akt sprawy
W 2003 roku moi rodzice zaczęli rozbudowę starego domu.Życzliwi sąsiedzi pisali skargi gdzie tylko się da (między innymi do nadzoru budowlanego o to, że dom stoi za blisko granicy z ich podwórkiem ... Zobacz wątek
2014.4.30 13:55:25
Mieszkanie spółdzielcze puste od 5 lat - przejęcie za spłacenie długów
Witam. Mam pytanie dotyczace mieszkania spoldzielczego wlasnosciowego. Otoz znam rodzine,ktora posiada takie mieszkanie.Jest bardzo male a jest tam zameldowanych czworo osob. sek w tym ze od ponad 5lat ... Zobacz wątek2014.4.30 11:50:43
Podwyższenie alimentów z renty inwalidzkiej ojca na szkolne dziecko
Dzień dobry mam takie pytanie mój były mąż posiada rentę w wysokości 690zł ponieważ nie ma zdolności wykonywania swojego zawodu spawacza ale za to też wiem że pracował przez miesiąc jako ... Zobacz wątek2014.4.30 11:27:29
Ominięcie podatku spadkowego przy nabyciu działki z 1980 roku
Witam,W roku 2004 zmarł mój mąż.Po śmierci męża nie od razu a dopiero w pażdzierniku 2008 roku założyłam sprawę w sądzie o podział majątku pomiędzy mnie czyli (żonę) a trójkę moich ... Zobacz wątek
2014.4.29 17:37:32
Wypadek samochodowy - ustalenie winy kierowcy ciężarówki
WitamMiałem wczoraj mały incydent na drodze. Więc:
Jechałem za ciężarówką. Kierowca ciężarówki mignął mi prawym kierunkowskazem żebym go wyprzedził. Podczas przygotowywania się do ... Zobacz wątek
2014.4.29 10:16:48
Darowizna udziału w nieruchomości między rodzeństwem
Witam!Zmarła moja mama (2012) i wraz z 2 siostrami odziedziczyłyśmy mieszkanie i działkę. Każda z nas po 1/3.Ja chciałabym przekazać swoją część w formie darowizny na jedną z sióstr.Czy ... Zobacz wątek
2014.4.28 19:28:37
Przyłączenie do kanalizacji miejskiej w mieszkaniu socjalnym
Dzień dobry.Dostałam przydział na mieszkanie socjalne w mojej miejscowości .Jednak w przyznanym budynku jest tylko doprowadzona woda,nie ma tam ani odpływu żeby podłaczyć zlew nie wspomnę już ... Zobacz wątek2014.4.28 11:1:11
Aneksowanie umowy publicznej po zmianie progu ustawowego z 14k na 30k
Czy umowę zawartą w trybie do 14k i będącą od 2 miesięcy w toku realizacji można aneksować do wartości powyżej 14k, w związku z wprowadzoną 16.04 zmianą progu do 30k w ustawie PZP.Aneksowanie ... Zobacz wątek
2014.4.28 9:13:43
Sprawa sądowa przekazana do wydziału będącego stroną - konflikt interesów
WitamCzy sprawa sądowa może byc przekazana do wydziału, który jest stroną w sprawie i w takim wypadku sędziowie orzekaliby o zgodności lub nie z prawem swoich własnych działań ? ... Zobacz wątek
2014.4.27 17:10:37
Dwa wyroki nakazowe za to samo przestępstwo jazdy po alkoholu
Moja mama miała podobną sytuację. Została potrącona przez samochód. Najpierw było oskarżenie z prokuratury i oczyszczenie z zarzutu. A zanim się jeszcze tamta sprawa zakończyła policja złożyła ... Zobacz wątek2014.4.27 16:55:48
Podział kredytów i majątku w sprawie rozwodowej
Witam, chciałbym się dowiedzieć coś na temat takiej sytuacji:Jest rodzina by wzięła rozwód, mają kredyty na 500 tyś, dziecko (niepełnoletnie) przypadłoby matce, takie małżeństwo posiadałoby ... Zobacz wątek
2014.4.27 14:13:27
Ulga prorodzinna dla osoby samotnie wychowującej dziecko na rencie
WitamCzy rodzic może skorzystać z ulgi prorodzinnej jako osoba samotnie wychowująca dziecko? Nadmienie ze posiadam rente inwalidzką i zasiłek pielęgnacyjny ... Zobacz wątek
2014.4.27 13:57:5
Sprzedaż elektroniki z recyklingu bez dowodów zakupu - zgodność z prawem
Witam!!!Posiadam możliwość przywożenia sprzętu elektronicznego z Danii (recykling). Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość sprzedaży tych rzeczy przez serwisy aukcyjne. Będą to konsole, ... Zobacz wątek
2014.4.27 12:31:1
Rolnik ryczałtowy z gospodarstwem i pasieką przy pracy zawodowej
MAMY Z MĘZEM GOSPODARSTWO ROLNE 1,5HA I PASIEKĘ , A JEDNOCZEŚNIE PRACUJEMY ZAWODOWO .NIE JESTEŚMY UBEZPIECZENI W KRUS.CZY MOŻEMY ZOSTAĆ LUB JEDNO Z NAS ROLNIKIEM RYCZAŁTOWYM I SPRZEDAWAĆ NP.MIÓD ... Zobacz wątek2014.4.27 12:19:42
Zwolnienie lekarskie - czy weekendy wliczają się w dni zwolnienia
BYŁAM 2 TYGODNIE NA ZWOLNIENIU TO ZNACZY 14 DNI .DZISIAJ DOWIEDZIAŁAM SIĘ ŻE ZAPŁACA MI ZA 10 BO SOBOTY I NIEDZIELE NIE WLICZA SIĘ W ZWOLNIENIE .U NAS SYSTEM PRACY JEST 7 DNIOWY WIEĆ CHCĘ WIEDZIEĆ ... Zobacz wątek2014.4.27 12:5:17
Sprzedaż samochodu po wezwaniu komornika do podstawienia pojazdu
czy moge sprzedac samochod po wezwaniu do podstawienia ruchomosci tegoz samochodu? czy widnieje pojazd gdzies w urzedzie ze auto jest do podstawienia? dostalam wezwanie do podstawienia ruchomosci pojazdu ... Zobacz wątek2014.4.27 10:8:0
Problemy z przemocą domową i toksyczną matką dziecka
Prosze o rade, mam ograniczone kontakty z dzieckiem w kwestii wyboru szkoly, i wizyty w obecnosci matki dziecka 2 razy w tygodniu. Z czego korzystam. Ostatnio widze ze matka dziecka wyjechala za granice, ... Zobacz wątek2014.4.27 8:47:44
Konsekwencje nieopłacenia mandatu za picie alkoholu
Witam. Wczoraj dostalem mandat za picie w miejscu publicznym (100zl). Mam takie pytanie, bo mieszkam z rodzicami, to czy będzie w związku z tym mandatem przychodziło coś pocztą na moj adres zamieszkania? ... Zobacz wątek2014.4.26 9:48:16
Reklamacja produktu w zbankrutowanym sklepie
Witam, kupiłam markowy plecak w sieci sklepów Delta sport, niestety sklepy tej sieci nagle zniknęły z rynku w całej Polsce. Mam paragon, ale niestety pracownik sklepu delta sport nie poinformował ... Zobacz wątek2014.4.25 22:52:35
Konstrukcje stalowe na eksport do Szwecji - rozliczenie VAT i rejestracja
Witam!Mam pytanie, jak rozwiązać kwestię podatku VAT w następującej sytuacji:
I wersja
sp. z o.o. (czynny podatnik VAT)
II wersja
osoba fizyczna prowadząca jednoosobową dz.gos., korzystająca ... Zobacz wątek
2014.4.25 12:45:41
Upadłość firmy w ciąży - ochrona przed zwolnieniem i świadczenia ZUS
Witam,jestem zatrudniona na czas określony.
W tym momencie firma zgłosiła wniosek o upadłość. Z tego co wiem to firmę przejął syndykt. W chwili obecnej jestem w ciąży - jestem na zwolnieniu ... Zobacz wątek
2014.4.25 11:26:43
Wstrzymanie prawa jazdy mimo płacenia alimentów
mam pytanie : 2 lata temu moj maz splacil wszystkie zaleglosci alimentacyjne i od tego czasu placi regularnie alimenty na corke ...niestety dostalismy informacje ze wstrzymano mu prawo jazdy za nieplacenie ... Zobacz wątek2014.4.25 10:7:18
Wrogie przejęcie spółki przez wspólnika
Kilka miesięcy temu założyłem spółkę ze swoim przyjacielem, żeby uruchomić restaurację. Przyjaciel zdecydował, że zamiast niego do spółki wejdzie jego żona, a on pozostanie w ?cieniu?, ale ... Zobacz wątek2014.4.25 6:10:55
Właściciele mieszkania wtargnęli do lokalu - odzyskanie rzeczy bez umowy
Witam, wczoraj mialo miejsce nieprzyjemne zdarzenie tj siedze sobie w mieszkaniu az tu nagle otwierają sie drzwi i wchodza wlasciciele z awantura, ze mam sie wynosic bo mam nie zaplacone za miesiac tzn ... Zobacz wątek2014.4.24 18:53:22
Masz inne pytanie do prawnika?