Forum prawne (strona 220)
Umowa o dzieło przez email - czy jest zawarta bez daty podpisania
Niedawno dostałam telefon jak się okazało z agencji pracy Pani wysłała mi umowę na e mail no i wypełniłam wszystko oprócz daty zawarcia umowy, czy to się liczy ze ja się zgodziłam, zawarłam ... Zobacz wątek2014.4.24 11:10:20
Sprzedaż domu po dziadku - czy matka musi dzielić z dziećmi
Witam zmarl moj dziadek ktory zostawil w polsce dom z dzialka jedyna spadkobierczynia jest moja mama ktora teraz ten dom z dzilka sprzeedala.Chcialam sie dowiedziec czy prawda jest ze 50% tego co dostala ... Zobacz wątek2014.4.24 10:30:58
Rozdzielność majątkowa a alimenty w czasie rozwodu
Witam,Sprawa jest trochę skomplikowana ale postaram się jakoś to opisać. Mój ojciec odszedł od mamy 5 lat temu. Półtora roku temu mama wniosła sprawę o rozdzielność majatkową oraz alimenty. ... Zobacz wątek
2014.4.24 10:14:3
Odpowiedzialność rodziców za długi alimentacyjne dorosłego dziecka
Nie ma na to dobrego sposobu, niestety. Ale przede wszystkim zobowiązany do alimentacji jest ojciec dzieci, dziadkowie i dalsi krewni dopiero w dalszej kolejności, także na Pana miejscu aż tak bym ... Zobacz wątek2014.4.23 23:48:16
Darowizna ziemi dla cudzoziemca - czy potrzebne pozwolenie
Czy należy pozwolenie,żeby cudzoziemcowi podarowały ziemię w Polsce ? ... Zobacz wątek2014.4.23 23:19:7
Śledzenie lokalizacji telefonu służbowego przez pracodawcę - zgodność z prawem
Witam...Pracuję w firmie, która wyposażyła mnie w telefon służbowy. Poruszam się pojazdem prywatnym, firma zwraca mi koszta przejazdu w kwocie 50gr/km. Czas pracy mam nielimitowany. Pracuję w ... Zobacz wątek
2014.4.23 20:55:30
Sprzedaż złotej biżuterii jako złom - czy trzeba płacić VAT
Witam, potrzebuje porady. Ok. 3 m-cy sprzedałam( jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej) używaną i zepsutą swoja złotą biżuterie( łancuszek, pierscionki za małe, zgubione ... Zobacz wątek2014.4.23 20:13:50
Prawa dorosłego dziecka do mieszkania rodziców
Witam.Proszę o pomoc. Zacznę od początku aby wyjaśnić jak wygląda sytuacja. Mam 25 lat i mieszkam z dwójką rodzeństwa, z matką oraz ojczymem w domu jednorodzinnym. "Rodzice" się rozwiedli ... Zobacz wątek
2014.4.23 17:37:7
Ograniczenie praw rodzicielskich ojca alkoholika
WitamRozstaliśmy się z partnerem (ojcem dziecka)z powodu jego braku zainteresowania dzieckiem. Nie zajmował się córeczką, często prowadziliśmy o to zarówno rozmowy jak i kłotnie. Nie potrafił ... Zobacz wątek
2014.4.23 16:32:18
Powrót z szkolenia firmowego prywatnym samochodem - czy pracodawca może zabronić
Witam, prezes mojej firmy organizuje szkolenie interpersonalne ktore odbedzie sie poza miejscowoscia, w ktorej miesci sie zaklad pracy. Wyjazd zorganizowany autokarem z zakladu pracy. Szkolenie odbedzie ... Zobacz wątek2014.4.23 15:54:43
Mandat za spożywanie alkoholu - nieprawidłowa procedura policji
Witam. Wczoraj w godzinach wieczornych zostałem złapany na spożywaniu alko na mieście. Sytuacja wyglądała tak że stałem z kumplem na takim placu on miał piwo w ręku a ja odstawione z 1m ode mnie ... Zobacz wątek2014.4.23 13:3:51
Założenie spółki z o.o. z aportami - wycena know-how i rzeczoznawca
Witam,Planuję założyć spółkę z o.o. W związku z tym, że liczę na dofinansowanie ze strony funduszy zalążkowych (30% udziałów), jak i brak wystarczającego wkładu na pokrycie kapitału ... Zobacz wątek
2014.4.22 22:12:53
Zasiłek dla bezrobotnej żony opiekującej się niepełnosprawnym mężem
ja mam ten sam problem i to samo pytanie, bardzo proszęo pomoc i odpowiedźSylwia ... Zobacz wątek
2014.4.22 20:14:56
Ubezwłasnowolnienie bez możliwości kontaktu z wnioskodawcą
WitamMoja mama została częściowo ubezwłasnowolniona, rzekomo na wniosek męża z którym nie utrzymuje kontaktu od wielu lat. Tylko że wszyscy włącznie z sądem, wyznaczonym opiekunem prawnym ... Zobacz wątek
2014.4.22 19:32:18
Separacja i zabezpieczenie dziecka - sąd przyznał ojcu mimo więzi z matką
Witam!!moja sprawa jest dosc skaplikowana..wyprowadzilam sie od meza pod koniec wrzesnia 2013r mamy 3 letniego synka ktory zawsze byl przy mnie..kiedy wyprowadzilam sie synek oczywiscie zamieszkal ze mna.13 ... Zobacz wątek2014.4.22 17:19:54
Fałszywe oskarżenia sąsiadki o zakłócanie ciszy nocnej
Bezbronność nie jest stanem faktycznym, lecz stanem umysłu. Każdy może się z tego uwolnić. ... Zobacz wątek2014.4.22 13:43:28
Separacja i zabezpieczenie dziecka - sąd przyznał ojcu mimo więzi z matką
Witam!A moja sytuacja jest taka (nie pytajcie dlaczego :P)
1. W latach 2008-2011 dostałam mandat. Wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego jak przedawnienie. Kiedy w 2012 roku otrzymałam ... Zobacz wątek
2014.4.22 10:2:5
Zatrudnienie przez firmę niemiecką do pracy w Polsce
zna ktoś z Was odpowiedź?[cytat]
Precyzuję mój przypadek:
Firma jest całkowicie niemiecka, z siedziba w Niemczech. Nie ma odziału ani żadnej społki-córki w Polsce. Chce jako niemiecka ... Zobacz wątek
2014.4.21 21:39:46
Praca w ochronie z karą w zawieszeniu za paserstwo - czy możliwe?
Kara w zawieszeniu za pasesrstwo umyslne a praca w ochronie witam, chciałem sie dowiedziec czy moge podjac prace jako ochroniaz 1 stopnia , 1999roku zostałem skazany prawomocnym wyrokiem za paserstwo ... Zobacz wątek2014.4.21 15:7:35
Ile płaci ZUS za procent uszczerbku na zdrowiu?
Uległem wypadkowi w pracy umowa zlecenie czy nalezy sie odszkodowanie z zus ? ... Zobacz wątek2014.4.19 21:15:58
Dodatek aktywizacyjny po samodzielnym znalezieniu pracy
Witam,Mam pytanie odnośnie dodatku aktywizacyjnego, zgodnie z tym o czym przy rejestracji jako osoba bezrobotna Pani mnie informowała to wówczas gdy sam podejmę pracę otrzymam taką oto pomoc ... Zobacz wątek
2014.4.19 20:27:58
Czas oczekiwania na termin sprawy apelacyjnej
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na termin sprawy Proszę o odpowiedż ... Zobacz wątek2014.4.19 18:27:16
Konsekwencje pracy bez uprawnień w Austrii
Witam mam pytanie dotyczące prawa Austryjackiego, jeśli podpiszemy umowę z pracodawcą (tamtejszą firmą) na wykonywany zawód powiedzmy elektryk czy hydraulik, a nie mamy defakto takich uprawnien, ... Zobacz wątek2014.4.19 0:45:34
Niszczenie mienia przez sąsiadów podczas budowy
Proponuję zainstalować monitoring (dyskretnie, żeby nie wiedzieli, że jest) i nagrywać wszystko. Po zainstalowaniu monitoringu naprawić wszelkie szkody i poczekać, aż znów coś zniszczą. Z tym ... Zobacz wątek2014.4.18 22:23:59
Podział majątku po babci z uwzględnieniem długów
WitamMam pytanie odnosnie spadku po babci.Mam brata,razem z bratem dostalismy w spadku dom po ojcu w 2007r, w 2009 roku brat odpisal mi swoja ? umowilismy sie ze wezmie calosc po mamie i kazdy bedzie ... Zobacz wątek
2014.4.18 22:1:18
Opieka nad dzieckiem po śmierci rodzica
witamwidziałam podobne tematy jednak chcę rozszerzyć pytanie.
Samotnie wychowuję 5 letnie dziecko, mąż zmarł gdy byłam w ciąży. Nie mam rodzeństwa, z dalszą rodziną nie mam bliskiego kontaktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 20:45:0
Rozliczenie podatkowe kontraktu marynarskiego na statku duńskim
Mój mąż w zeszłym roku (2013r) był na kontrakcie marynarskim na statku duńskim, siedziba firmy zatrudniającej męża miesci się w Danii.Proszę o pomoc w rozliczeniu podatkowym tego kontraktu. ... Zobacz wątek
2014.4.18 17:11:52
Nabycie akcji przez brokera zagranicznego - zezwolenia dewizowe
Witam.Czy osoba fizyczna będąca polskim rezydentem podatkowym, może bez indywidualnego zezwolenia dewizowego nabywać akcje spółek z siedzibą w krajach OECD, korzystając z usług zagranicznego ... Zobacz wątek
2014.4.18 6:40:44
Portal na Facebooku firmowy - czy można zabrać po odejściu z pracy
Witam, mam pytanie.Po 10 latach postanowilem odejsc z firmy. Bylem w niej redaktorem pisma drukowanego. Do moich obowiazkow nalezalo pisanie tekstwo i koordynacja skladu pisma.
okolo 5 lat postanowilem, ... Zobacz wątek
2014.4.17 15:56:10
Zrzeczenie się praw rodzicielskich a obowiązek alimentacyjny
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja jest następująca. Mam 5 letnią córkę z dziewczyną z którą nie jestem (obecnie mam żonę i syna). Na córkę płacę alimenty w wys 450 zł miesięcznie ale ... Zobacz wątek2014.4.17 9:9:41
Odmowa składania zeznań w sprawie konkubenta - czy można jeszcze skorzystać
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan? Zyje w konkubinacie miedzy nami nie bylo najlepiej awantury bicie itp zlozylam o znecanie w lutyn vyla sprawa dostal poltora roku ale wyrok ... Zobacz wątek2014.4.17 8:38:56
Podwyższenie alimentów z klauzulą natychmiastowej wykonalności
Ojciec dziecka teoretycznie może złożyć apelację ale są teminy których musi dotrzymać aby było to skuteczne. Proponuję aby po prostu zadzwoniła Pani do sądu i zapytała czy wpłynęła ... Zobacz wątek2014.4.16 22:50:35
Awantury sąsiadki u babci - czy można wzywać policję jako wnuczka
mam problem z sasiadka gdyz przychodzi do mojej babci praktycznie co wieczor razem pija i robia potem awanture,moje pytanie jest takie czy ja jako zameldowana na stale mam prawo zadzwonic po policje zeby ... Zobacz wątek2014.4.16 22:16:9
Sprzedaż motoru na raty - kupujący nie płaci i zatarł silnik
Witam. mam sprzedalem motor na dwie raty mam napisanom umowe kupna sprzedazy i oswiadczenie spisane z kupujacym: jako załącznik do umowykupna sprzeda motocykla rieju mrx50 nr ramy ....... rok..... nr ... Zobacz wątek2014.4.16 17:42:6
Wyrok nakazowy bez wcześniejszego przesłuchania
[cytat]Chciałbym zapytać Was, co może oznaczać następująca sytuacja:
Zostałem ukarany (bezpodstawnie, niesłusznie i bez dowodów, a także jedynie na podstawie zeznań świadka i "pokrzywdzonego", ... Zobacz wątek
2014.4.16 15:40:13
Zwrot pieniędzy za wynajem mieszkania
Wygląda to tak,jakby nie było sprawy,a żądać to ONA sobie może;/nie ma dowodu na to,że jej mężuś zapłacił,więc pozostaje z ręką w nocniku i tylko Ciebie straszy.A swoją drogą z kim Ty ... Zobacz wątek2014.4.16 15:36:35
Matka nie przyjmuje korespondencji - gdzie odebrać pocztę
Witam.Mój problem wygląda następująco:
Mieszkam z chłopakiem na stancji, a zameldowana jestem u mojej matki w mieszkaniu, na które ona nie ma przydziału, mieszkanie jest zadłużone.
Ona nie ... Zobacz wątek
2014.4.16 15:22:43
Sprzedaż rzeczy na Allegro przez ucznia - rozliczenie podatkowe
Witam jeżeli jestem osobą prywatną ( nie posiadam działalności gospodarczej ) i sprzedałem na serwisie aukcyjnym Allegro rzeczy w 2013r. na łączną kwotę około 5000 zł z czego 2500 zł zostało ... Zobacz wątek2014.4.16 13:44:57
Kolizja drogowa z autem zajętym przez komornika - wypłata odszkodowania
Witam.W sobote miałem kolizję drogową autem mamy którego współwłaścicielem jest bank, auto jest zajęte przez komornika. Sprawcą kolizji był kierujący drugim samochodem. Oba pojazdy są ubezpieczone ... Zobacz wątek
2014.4.16 12:28:29
Samochód niemiecki kupiony w Holandii - jakie dokumenty do rejestracji
Dzien dobry, proszę o pomoc. Kupiłam samochód w Holandii z auto komisu. Mam wystawioną fakturę sprzedaży. Problem jest w tym,że auto jest niemieckie i mam niemiecki dowód rejestracyjny. Na niemieckim ... Zobacz wątek2014.4.16 12:0:23
Kontrakt podpisany przez nieletniego przez internet - czy jest ważny
Witam, da się udowodnić, że ktoś podpisał kontrakt przez internet ? Czy kontrakt podpisany przez osobę niepełnoletnią jest ważny ? Kontrakt zawarty z organizacją z Danii. ... Zobacz wątek2014.4.15 21:22:58
Rzeczy po zmarłym konkubencie - roszczenia matki do spadkobierczyni
witam mam problem mój konkubent nie żyje juz 2 miesiące mieszkał u mnie zostało mi po nim pare rzeczy a jego matka wydzwania do mnie żebym jej to wszystko oddała nie wiem co robic poradzcie mi ... Zobacz wątek2014.4.15 20:4:41
Stypendium na stażu finansowanym przez UE
Ja byłem na stażu od X 2013 do styczeń 2014 i mam ponad 10 letni staż pracy. Z UE dostawałem 988.40 netto , w drugiej części stażu finansowany przez Fundusz Pracy dostawałem 844,44 netto - to ... Zobacz wątek2014.4.15 20:2:21
Emerytura pomostowa po wypowiedzeniu umowy
Witam,czy jeśli sama wypowiem umowę o pracę mogę się starać u emeryturę pomostową (kobieta, 55 lat)? ... Zobacz wątek
2014.4.15 17:6:36
Literatura prawnicza o zeznaniach świadka w postępowaniu
Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i bardzo prosiłbym o pomoc w ... Zobacz wątek2014.4.15 16:36:31
Meldunek czasowy na działce niezabudowanej
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej? Witam,Czy posiadając adres (nazwa ulicy i nr) można zameldować kogoś na działce budowlanej na pobyt czasowy? ... Zobacz wątek
2014.4.15 13:28:39
Odwołanie od niewłaściwego rozliczenia PIT
Witam.Uprzejmie proszę o Panstwa radę.
Jestem po rozwodzie, dwoje dzieci. Były mąż co drugi tydzień powinien zabierać dzieci na weekendy do siebie.
W chwili obecnej bierze tylko młodszego ... Zobacz wątek
2014.4.15 11:59:57
Problemy z hałaśliwą sąsiadką w bloku
Witam!Wraz ze znajomymi wynajmuję mieszkanie we Wrocławskim bloku. Na początku kwietnia właściciel mieszkania sprzedał je i kupił inne a nas na nie przeniósł. Teraz dokładnie pod nami mieszka ... Zobacz wątek
2014.4.15 10:6:48
Ustalenie ojcostwa i alimenty - procedura i koszty
Witam, piszę w imieniu pewnej znajomej. Otóż jest ona mamą pięknej rocznej córeczki. Ojciec uciekł przed jej narodzinami i teraz chciałaby uzyskać alimenty na dziecko, niestety najpierw trzeba ... Zobacz wątek2014.4.14 15:25:53
Likwidacja OFE dla osoby na rencie inwalidzkiej
Witam :) Czy osoba, która otrzymuje rentę inwalidzką (na razie decyzja do 2017 r.)i jest osobą całkowicie nie zdolna do pracy moze złożyć wniosek o likwidacje rachunku OFE i jednorazową wypłatę ... Zobacz wątek2014.4.14 13:7:11
Masz inne pytanie do prawnika?