Forum prawne (strona 222)

Umowa sprzedaży neiruchomości

Proszę o radę w sprawie tej umowy :

Kowalski i Adamski zawarli w dniu 11.03.2014 umowę sprzedaży nieruchomości położonej w Warszawie przy ulicy wolności 5.
W celu zmniejszenia opłat notarialnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.4 18:0:40

Zwrot kosztów dostawy

Mam taki problem że zakupiłem przez internet spodnie za które zapłaciłem wraz z dostawą przelewem na konto sprzedawcy. Po dostarczeniu towaru, okazało się że są na mnie za małe a na stronie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.3 13:40:8

kredyt zaciągnięty przed ślubem - dziedzicenie

1: nie bo kredyt był wzięty przed małżeństwem

2: tak ale spokojnie bo wchodzi nowa ustawa apropo spadków - polecam lekture

3: Jasne że możesz się zrzec spadku - nowe prawo spadkowe

4: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.4.3 13:16:11

Dług po ojcu brata.

Sprawdź nowe prawo spadkowe. Jeszcze nie weszło w życie ale może uda wam się przedłużyć całą sprawę do czasu wejścia w życie ustawy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.4.3 13:3:0

Odpowiedzialność pracodawcy na basenie

Witam,

firma wynajmuje lokal w budynku X. W budynku X jest basen z którego mogą korzystać lokatorzy (w regulaminie dotyczącego basenu napisane jest, że za gości odpowiada zapraszająca osoba). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.3 11:29:49

Problemowy współwłaściciel

Witam

Zakupiłem wraz z żoną odrębną nieruchomość lokalu mieszkalnego wraz z udziałem we współwłasności z dwoma innymi właścicielami. Uproszczając 1 właściciel parter, 2 właściciel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.3 9:55:39

odmowa lokalu socjalnego

Witam,proszę o pomoc mieszkam w budynku przeznaczonym do rozbiórki z mężem,2 dzieci (jedno niepełnosprawne porażenie mózgowe) i trzecie dziecko w drodze jest to mieszkanie komunalne gdzie wcześniejszym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.4.2 15:31:40

Art 297 i Art 286

Witam chciała bym się dowiedzieć czy jeśli córka moja ( 21lat) została skazana za próbe wyłudzenia kredytu na karę , grzywna 600zł oraz wyrok zawieszenia 6 miesięcy na dwa lata , oraz dozur ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.4.2 14:25:57

Użytkowanie wieczyste a sąsiedzi w mieszkaniu komunalnym

Witam,
mam pewien problem.
Otóż mam mieszkanie własnościowe w budynku 4-rodzinnym. Budynek ma dwa osobne wejścia i dwa podwórka. Moje mieszkanie jest na parterze. Grunt, na którym stoi "nasza" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.1 18:15:51

Prawo autorskie

Poszukuję prawnika/kancelarii z Łodzi, która zajmuje się prawem autorskim. Ważne, żeby prawnik był dostępny, pracował na mailach, szybko reagował. Współpracowałam z kilkoma prawnikami - wciąż ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2015.4.1 16:9:30

Największy serwis dla osób pokrzywdzonych

Witam,
Zrzeszamy najlepsze, najwieksze i najskuteczniejsze kancelarie prawne w kraju. Każda z nich dostosowała swoja ofertę do indywidualnych potrzeb naszych klientów. Mamy juz ponad 1400 pozwów! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.4.1 12:39:35

Opłaty na komitet rodzicielski - obowiązkowe czy nie?

Do samotna mama.
Proponuje zatem udac się po pomoc do opieki społecznej a nie oszczędzać na opłatach za komitet - równoznaczne jest to ze sponsorowaniem np. paczek na święta dla Pani dzieci ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2015.3.31 20:7:2

art. 896 1pkt. 1 i 2 kpc

Witam,
otrzymałam pismo od komornika, w którym informuje mnie że mam złożyć mu oświadczenie z w/w artykułu.
Czy takie oświadczenie muszę składać osobiście czy mogę je wysłać pocztą?
Gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.31 14:53:3

Zmiana właściciela w dzalce

część wam wszystkim ! popaczcie, mieszkam za granicom już 20 lat i nie wiem jak działają rzeczy w Polsce.... teraz chce kupić działkę w Polsce na lato, konkretnie chce kupić działkę rekreacyjną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.31 14:20:37

Budynek o wysokości >12m, docieplenie jedynie przejazdu bramowego

Witam

Mam pytanie odnośnie interpretacji zapisu mówiącego o możliwości zastosowania zgłoszenia zamiast pozwolenia na budowę w przypadku "docieplenia budynków o wysokości do 12 m;"

Mój problem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.31 12:35:34

Delegacje zagraniczne i krajowe (limity?)

Witam, mam szybkie pytanie.
Czy w momencie gdy pracownik ma umowę o pracę z podanym miejscem wykonywania pracy (adres w Polsce), a jest wysyłany w delegacje by pracować u kienta za granicą to jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.31 10:28:0

Wypowiedzenie pracy w okresie chronionym

Bardzo proszę o odpowiedz:
Od tygodnia jestem w okresie chronionym (mam mniej niż 4 lata do emerytury), dzisiaj dostałam wypowiedzenie umowy o pacę z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia na podstawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.30 23:18:52

Zlecenie, dzieło czy faktura

Witam,

ostatnio dostałem pewną ofertę finansową i zastanawiam się jaką umowę podpisać. Mój klient chce mi zapłacić ustaloną kwotę pieniędzy za wykonanie usługi. W tym konkretnym przypadku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.30 22:31:43

Problem z osiągnięciem alimentów

Witam.

Pragnę przedstawić i zapoznać się z opinią osób, które wiedzą coś więcej w tymże temacie.

Konkretniej chciałem się dowiedzieć, jak można wyegzekwować alimenty w przypadku, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.3.30 21:58:55

Urlop dla poratowania zdrowia

Kto obecnie podpisuje orzeczenie lekarskie? Lekarz pierwszego kontaktu czy lekarz medycyny pracy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.30 18:43:57

Podatek, a zniesienie współwłasności.

Witam
Spadkodawca zmarł przed 2007r. i wtedy obowiązywały inne przepisy podatkowe więc najbliższa rodzina musiała zapłacić podatek od spadku. Teraz doszło do nieodpłatnego zniesienia współwłasności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.30 17:1:7

Dostałem wezwanie do prokuratury jako podejrzany za zaległości alimentacyjne. Czy prokurator może

Dostałem wezwanie do prokuratury jako podejrzany za zaległości alimentacyjne. Czy prokurator może mnie zatrzymać i zarządzić areszt? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.30 12:49:4

Znaleziony telefon pożyczony komuś

Ja bym się bał używać taki telefon - jak ktoś się po niego zgłosi, to możesz odpowiedzieć jak za kradzież. Lepiej go oddać do biura rzeczy znalezionych lub na policję - mógł zostać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.30 12:34:23

Odpowiedzialność karna za pchanie samochodu?

Kulturalna libacja? ;) No niestety, za to będzie mandat + punkty karne. A skoro kolega był już za to karany, to nie wiem, czy nie wpadnie jakiś wyrok, a na pewno straci prawko. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.30 12:29:59

Windykacja w Lexperto?

Najlepiej zrobić rozeznanie zanim się skorzysta z usług danej firmy. ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2015.3.30 10:41:9

podział kosztów leczenia

Nie musisz iść od razu do sądu. Wszystko zależy od tego jakie podejście ma ojciec dziecka. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.3.30 2:17:42

Firma w Niemczech, a sprzedaż w Polsce

Witam,
Mam pytanie odnośnie działalności gospodarczej:
Chciałbym zarejstrować firmę w Niemczech ( mieć tam siedzibę ) i jednocześnie kupować towar w hurtowniach w Polsce i przewozić ten towar ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.29 14:1:19

Zwolnienie dyscyplinarne na L4- wątpliwosci

no właśnie? Na co tu jeszcze czekać? Lepiej interpretację przepisów zostawić fachowcom :) Nawet mogę Ci jednego podać. W zawirowaniach związanych z prawem pracy dobry jest mecenas Rafał Sangowski. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.3.28 22:40:58

Przejecie udziałów spółki cywilnej

Trochę to skomplikowane :) może lepiej jednak dopytać o to radcę prawnego? W prawie gospodarczym specjalizuje się np. Rafał Sangowski z Poznania. Można liczyć na fachowe wsparcie z Jego strony. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.28 22:32:19

Wypowiedzeinie Umowy Wynajmowanie Mieszkania

Witam

Na początku.

Umowę wynajmy mam do 10.06.2015r
Wpłaciłem 500zł Kaucji.

mam takie pytanko dziś zdecydowałem się wypowiedzieć umowę wynajmu mieszkania. Poinformowałem właścicielkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.28 21:53:55

Ochrona nazwy programu i logo

Witam serdecznie
Jestem autorem darmowego programu komputerowego. Na podstawie ustawy z 4 lutego 1994 posiadam do niego prawa autorskie osobiste i majątkowe.

1. Czy nazwa mojego programu i jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.28 16:52:46

Konwencja Haska a dobro dzieci.

Prosze o pomoc,
od wielu lat mieszkam w Niemczech. Przed ok 1,5 miesiaca zostalem porzucony z dzieckiem przez partnerke, matke wspolnego dziecka. Bylismy przez 14 lat razem, z czego przez 12 lat utrzymywalem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.3.28 11:0:15

ZABEZPIECZENIE_SPRAWA O ALIMENTY

Sprawa o obniżenie alimentów, z zabezpieczeniem z wniosku pozywającego (ojciec)
Sąd wydał decyzje o zabezpieczeniu, stanowiącą około 40% dotychczasowej kwoty alimentacyjnej.
Pytanie 1
Czy jeśli ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.3.28 0:23:39

chcialbym zapytac jak napisac wniosek o przesuniecie terminu prac spolecznych o rok czasu z powodu trudnej

chcialbym zapytac jak napisac wniosek o przesuniecie terminu prac spolecznych o rok czasu z powodu trudnej sytuacji musze wyjechac i w sadzie mi powiedzieli ze taki wniosek mozna napisac tylko nie wiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.27 23:16:54

Koszty spisu inwentarza a spadek wprost

Proszę o pomoc. Cała sprawa tyczy się spadku po mojej babci (miała 2 synów, jeden nie żyje - ja i siostra jesteśmy córkami - spadkobiercami wraz z wujkiem, drugim synem babci. Wraz z siostrą niestety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.27 21:34:50

Rozwód rodziców- wniosek złożony przez ojca, co należy sie mamie

Witam, w ostatnim czasie mój ojciec w końcu dał się namówic na złozenie wniosku rozwodowego. Jestem osobą uczącą się, mam 19 lat wraz z 15letnia siostrą jesteśmy w domu dziecka od ok 3 lat. ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2015.3.27 14:54:53

Prośba o weryfikację umowy zlecenia i rachunku

Dzień dobry wszystkim.
Jestem osobą pracującą na podstawie umowy o pracę z minimalną krajową na pełnym etacie. Po pracy chciałbym zacząć dorabiać na naprawie komputerów osób nie prowadzących ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.27 12:13:25

Witam czy można zmienić zapis domu rodzice zapisali mi dom a ja podarowałam siostrze połowę i czy

Witam czy można zmienić zapis domu rodzice zapisali mi dom a ja podarowałam siostrze połowę i czy można to jakoś anulować. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.26 16:13:50

Co wybrać // więzienie, czy bezrobocie //

- sory admin // niechcący 2 razy kliknąłem - proszę ten temat skasować ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.26 13:41:51

Brak służebności do drogi prywatnej a pozwolenie na budowę

Witam.
Piszę do Was z nie lada problemem, który mam nadzieję, że pomożecie rozwiązać.

Ubiegam się o pozwolenie na budowę.

Otrzymałam od rodziców działkę, do której dochodzi droga prywatna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.26 9:32:30

jak napisac podanie o prace interwencyjne do wojta lub staz.

jak napisac podanie o prace interwencyjne do wojta lub staz. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.25 9:56:56

Jak uzyskać część spadku bez formalnego podziału

Jak rozumiem całość spadku posiadają teraz te dwie osoby, które robią teraz problemy tak? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.24 12:1:1

Ratunkuuuuu

Obawiam się że najlepiej będzie jeśli weźmiesz urlop tygodniowy i załatwisz wszytko w Polsce. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.24 11:49:59

Spadek - rodzina za granicą nie odrzuciła

Nie prościej było by gdy ci sprzedali udziały za np. 1zł kto ci zabroni ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.24 11:43:23

sprzedaz czesci spadku przed jego podziałem

Ciężka sprawa bo jak rozumiem sytuacja jest oczywista.
Tym nie mniej twoje słowo kontra jego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.24 11:31:2

spadek z dobrodziejstwem inwentarza czy bede bezpieczny

PS: proszę adminów o nie kasowanie tego posta, pomimo że zamieściłem link z innej strony są to informacje przydatne a nie chciałem spamować na całą stronę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.3.24 11:27:23

Czy jest praca dla absolwenta prawa i romanistyki

Witam,
W przyszłym roku piszę maturę i zastanawiam się nad wyborem kierunków. Wybrałem wstępnie prawo i romanistykę i tutaj pojawia się moje pytanie.
Czy romanistyka da mi przewagę na rynku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.23 20:58:57

Kwestia prawna - mieszkania pod wynajem

Witam. Mam pytanie. Widziałem wiele mieszkań do wynajęcia, na przykłąd takie tutaj http://www.4wieze.pl. Ale wolę się zapytać na zaś, jakie prawa przy takim wynajmnie mają mieszkańcy. Czy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.23 19:48:18

zus i krus

Witam,
jestem w trakcie rozliczania pit i mam kilka nurtujących mnie pytań. Jednak najpierw opiszę sytuację: Jestem zatrudniona na umowę o prace (obecnie jestem na urlopie macierzyńskim), mój małżonek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.23 13:15:34

Próba wyłączenia odpowiedzialności spółdzielni - gwarancja, rękojmia

Witam,
Chciałbym na początku powitać wszystkich forumowiczów :)

Otóż do zaglądnięcia tutaj skłoniła mnie sytuacja jaką napotkałem dzisiaj w spółdzielni, w której kupuję mieszkanie.
Mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.3.23 12:52:38

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika