Forum prawne (strona 224)

RMUA za 2013 rok - brak składek za sierpień w zestawieniu ZUS

Cześć,

Niedawno otrzymałem ze swojej firmy RMUA za rok 2013. Pracę w tej firmie zacząłem od 5 sierpnia 2013. Tymczasem w zestawieniu, które otrzymałem, widnieją tylko składki za 4 miesiące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.16 16:58:59

Liczenie terminu odbycia kary krótkoterminowej

[cytat]

Jeżeli ktoś został zatrzymany do odbycia kary 12 dni i został zatrzymany po północy czyli już 7 marca a do odbycia kary ma 12 dni czyli do 19 marca, to czy ta osoba wyjdzie 19 marca czy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.16 16:0:10

Warunkowe umorzenie w sprawie stalkingu

Chciałabym zapytać czy są szanse na warunkowe umorzenie postępowania karnego w sprawie o stalking - mam dwa zarzuty za 2 osoby, wcześniej miałam grzywnę za złośliwe niepokojenie.
Jestem urzędnikiem, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.16 11:50:49

Sprzedaż gospodarstwa rolnego przez babcię i tatę bez zgody wujka

Po śmierci dziadka sąd przydzielił 1/3 tacie, 1/3 wujkowi i 1/3 babci majątku po dziadku. Zaznaczył jednak, że gospodarstwo rolne dziedziczą tylko babci i dziadek. Czy babcia i tato mogą sprzedać
gospodarstwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.16 10:57:52

Samochód z kradzieży hiszpańskiej - zasiedzenie a zabezpieczenie przez policję

Po ponad dwóch latach użytkowania samochodu okazało się, że pochodzi z kradzieży, z terenu Hiszpanii. Kupiłem samochód już zarejestrowany w Polsce oraz sam go przerejestrowałem bez problemu w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 19:59:29

Praca w handlu 6 dni w tygodniu bez ustalonego grafiku - nadgodziny

Pracuję w handlu, wiem, że w miesiacu marcu przypada 10 dni wolnych, ale jak to wygląda kiedy muszę pracować w weekendy? Np. 1,2, 8 i 9 marca byłam w pracy.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 17:1:9

Grzyb na ścianach mieszkania kupionego przez agencję - odpowiedzialność

W 2011r w pazdzierniku kupiłam mieszkanieprzez agencje nieruchomosci,całe sciany i sufit było w brązowych kasetonach.
Nie wzbudziło to mojego podejrznie bo osoba zamiaszkujaca byław podeszłym wieku.W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 9:43:8

Świadczenie usług internetowych za pieniądze - legalność i podatki

Witam.
Mam pytanie czy świadczenie usług internetowych za pieniądze jest legalne - zysk jednorazowy nie przekracza 100 zł. I na jakich zasadach to działa... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 9:38:46

Wyrok eksmisji z klauzulą natychmiastowej wykonalności - obrona prawna

Witam,
Mój ojciec dostał w zeszłym tygodniu wyrok eksmisji, bez prawa do lokalu zastępczego z klauzulą natychmiastowej wykonalności za stare zadłużenie,
jednak Spółdzielnia Mieszkaniowa nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 1:38:24

Sprzedaż aparatu przez internet - uszkodzenie w transporcie a reklamacja

Dzień dobry,
Chciałbym prosić o opinię w drobnej sprawie związanej ze sprzedarzą aparatu na portalu aukcyjnym.
Otóż sprzedałem aparat, jestem pewien że sprawny, spakowałem, wysłałem. Po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.15 0:18:34

Wykreślenie spółki jawnej z ksiąg wieczystych

Rozwiązaliśmy spółkę jawną ponad 5 lat temu w wyniku uchwały. Spółka nie miała żadnych zobowiązań. Posiadała jedynie własny lokal, którego była właścicielem. W uchwale wspólnicy podzieli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.14 17:37:37

Dane z wywiadu środowiskowego - ochrona przed ujawnieniem byłej żonie

Witajcie

Interesuje mnie pewna sprawa.
Czy dane z wywiadu środowiskowego (sytuacja materialna, finansowa, osobista), zarobki, posiadany majątek - mogą zostać ujawnione mojej byłej żonie czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.14 15:38:21

Sprzedaż samochodu z rozbieżnymi numerami VIN

Sugeruję przestać się dawać zastraszać i powiedzieć palantowi, żeby spadał na drzewo. Mógł sprawdzać numery, kiedy kupował auto. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.14 15:29:21

Wyprowadzka z dziećmi za granicę po rozwodzie - zgoda ojca

Dzień Dobry.
Jestem matka dwóch małoletnich chłopców w wieku 3 i 5 lat. Półtora roku temu odeszłam od ich ojca-nie mieliśmy ślubu. Ojciec się nimi nie interesował,nie wniósł nawet po rozstaniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.14 13:47:14

Koszty uzyskania przychodów przy wynajmie - zwrot opłat najemcy

wynajmuje mieszkanie od pazdziernika 2013. umowa najmu ustala, ze najemca placi mi za wynajem pewna kwote, do tego zwraca mi oplaty za czynsz, media, internet, ktore sama oplacam.
czy w tym wypadku te ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.13 18:45:43

Koszty uzyskania przy wynajmie od października - opłaty roczne proporcjonalnie

w 2013 wynajmowalam swoje mieszkanie od 1 pazdziernika. czy do kosztow uzyskania moge wpisac oplaty roczne na: ubezpieczenie, uzytkowanie wieczyste, podatek od nieruchomosci? jezeli tak, moge wpisac pelna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.13 18:10:38

Dodatek za samotne wychowywanie dziecka w konkubinacie

Otrzymuję świadczenie na syna z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie
,dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka (ojciec nieznany ).Od
jakiegoś czasu żyje w związku konkubenckim i z tego związku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.13 15:53:52

Ukrywanie informacji o kolejnych dzieciach przed śmiercią

Witam, W mojej ocenie z pewnością nie musi Pan płacić jeszcze raz. Powinien Pan ustnie lub właśnie w piśmie wyjaśnić całą sytuację w MOPS-ie, przedstawiając także dowód zapłaty alimentów. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.3.13 11:45:46

Kupno mieszkania przed ślubem - formalności

Doprecyzuję pytanie: umowę przedwstepną musiałbym podpisać w tym miesiącu, ślub we wrzesniu, odbiór mieszkania pod koniec roku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.13 11:11:21

Rozwód po urodzeniu dziecka - psychiczne problemy żony

Witam,

Na podstawie tego co Pan pisze rozumiem, że poważnie rozważa Pan rozwód. Oczywiście przesłanki do tego są w oparciu o treść e-maila. Jeżeli chodzi o dziecko to jak rozumiem jest ono ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.3.13 10:17:43

Długi wobec spółki z o.o. - składanie sprawy do TK

chodzi o przedmioty takie jak :
telewizor wart 2500zł, laptop wart 3500zł,
drukarka warta 1500zł itd ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.13 3:0:35

Gwarancja telefonu Samsung - pogorszenie stanu po naprawach w serwisie

Witam.
Zakupiłam w salonie Plusa (który już nie istnieje) 2 lata temu telefon Samsung Wave Y. (za tzw. "złotówkę"). Wszystko było dobrze, dopóki nie zepsuł się głośnik - zamiast rozmówcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 23:40:59

2014.3.12 21:51:28

Badania lekarskie przy umowie o pracę - obowiązki pracodawcy na okres próbny

Witam,

Mam pytanie, co w sytuacji jeśli podpisuję umowę o pracę na okres próbny (praca biurowa), a pracodawca nie kieruję mnie na wstępne badania lekarskie, kwalifikujące mnie do pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 16:53:37

Dopłata do minimum krajowego - czy zgodne z prawem przy wyższej stawce

Witam mam probłem z wysokością wypłaty. Od lutego 2013 roku mam stawke 10zł/h, po ostatnim podniesieniu najniższej krajowej moja stawka się nie zmieniła.
wynagrodzenie chorobowe: 235,55 (Moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 15:16:59

Nieudana naprawa gwarancyjna butów

witam, oddalem buty na gwarancje i po 2 tygodniach otrzymalem je spowrotem. na formularzu ktory dolaczalem do butow w miejscu opinii rzeczoznawcy jest tylko stempel, ze buty zostaly naprawione i odeslane... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 15:4:14

Pozew przeciwko państwu za niepełnienie obowiązków wobec obywateli

Widzę, że link który wrzuciłem nie działa, ale ten temat nadal jest na forum, o którym pisałem. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.3.12 12:9:37

Skrócenie pozostałej części zakazu prowadzenia pojazdów

Kontakt z prawnikiem? Pytanie tylko, czy nie lepiej poczekać te 5 miesięcy, skoro już tyle odczekałeś. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.12 11:58:28

Wspólnota mieszkaniowa a najemca niewykupujący - podwyżka opłat administracyjnych

witam,sprawa wyglada nastepujaco:w 1980 rodzice zamieszkali w bloku nalezacym do zakladu w ktorym tata pracowal,podpisali na czas pracy taty w zakladzie umowe najmu,wplacili kaucje 13.260 zl(stare),tata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 9:18:45

Zmiana umowy najmu przez nową spółkę i wspólnotę

witam,czy ktos mógłby udzielic jakiejs porady,jesli potrzebne sa inne informacje chetnie podam te o ktorych wiem...pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.3.12 9:15:48

Oszustwo przy wynajmie pokoju - potrącenie kaucji za uszkodzenia

Wraz z dziewczyna pojechalem ogladac pokoj w domku jednorodzinnym, na miejscu zostaliśmy poinformowani, ze liczniki sa oddzielne, meble i wyposarzenie zostaje, kaucja jest zwrotna wszystko jest tak, jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 8:36:26

Zmiana warunków pracy promotorki bez zgody pracownika

Witam
Jestem promotorką klubu gogo -cocomo .
Moim preoblemem i w sumie innych promotorek jest to ze mamy umowe zlecenia na czas :nie okreslony : podpisując ją wyraziłyśmy zgode na prace 5 dni w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 5:20:15

Ulga prorodzinna przy rozliczeniu osobnym małżonków

Ulga prorodzinna Witam,
czy mogę skorzystać z ulgi na jedno dziecko, jeśli rozliczam się z mężem osobno. Mój dochód to 66 tysięcy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.12 0:53:22

Felgi aluminiowe niezgodne z opisem - zwrot pieniędzy za błędne parametry

Witam.

Kupiłem na portalu tablica.pl felgi aluminiowe do samochodu. Parametry wg. sprzedającego to:

rozstaw 4x100
otwór centrujący 58mm

Do tego felgi były z oponami, którym wg. sprzedającego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 19:50:35

Podatek VAT przy sprzedaży odzieży używanej na Allegro - zasady ogólne

Witam.Dnia 1maja 2014 zakładam DG,zajmującą się sprzedażą odzieży używanej na portalu allegro.Moją formą opodatkowania są zasady ogólne.Pytanie.Co z podatkiem Vat?
I czy mam zbierać faktury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 17:44:51

Zmiana kategorii wojskowej ze względu na stan zdrowia

W świetle ostatnich wydarzeń politycznych chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi taka zmiana kategorii wojskowej. Kilka lat temu stawałem przed WKU w celu orzeczenia kategorii i przyznano mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 15:39:45

Opieka nad osobą ubezwłasnowolnioną bez rodziny - kto ponosi koszty

kto chowa osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną, która ma opiekuna prawnego, ale nie ma rodziny? opieka czy opiekun? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 14:25:32

Ryczałt od przychodów za usługi budowlane w Niemczech - podstawa opodatkowania

Czy podstawą opadatkowania ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych,w przypadku świadczenia usług budowlanych na terenie Niemiec będzie kwota netto,przychód pomniejszony o zapłacony tam podatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 14:5:8

Paczka za pobraniem odebrana - Poczta nie przekazała pieniędzy po miesiącu

miesiąc temu wysłałam paczkę za pobraniem, odbiorca odebrał paczkę zapłacił listonoszowi ALE ja do dnia dzisiejszego nie otrzymałam pieniędzy to jest 11.03.2014
Pisałam pismo do Warszawy lecz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 13:45:52

Mieszkanie bez umowy - właściciele wtargnęli i żądają pieniędzy za rachunki

Witam serdecznie

Zwracam sie do was z prosba o pomoc, gdyz jestem w nie lada kropce. Otoz mieszkalem przez prawie 1.5 roku w mieszkaniu bez zadnej umowy, albo inaczej mowiac "na kocia lape". Po lekkim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 12:29:29

Blokowanie budowy stacji transformatorowej na działce

Witam, Teoretycznie występują przesłanki do wystąpienia o zasiedzenie - art. 172 kc. W oparciu o art. 176 kc można doliczyć czas posiadania poprzedniego właściciela. Długość zależy od posiadania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.3.11 12:23:54

Kara za niewymienienie dowodu po zmianie adresu

a to ze tym czasie poslugiwalam sie nim chociaz nie byl wazny ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.3.11 11:15:28

Świadectwo pracy po śmierci pracodawcy - gdzie uzyskać?

Pracodawca prowadził działalność gospodarczą zatrudnił mnie na 1/8 etatu 22.01.2014 nagle zmarł firma nie istnieje i nie istnieje podmiot który przejął zobowiązania ,gdzie w takim razie uzyskać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 10:25:34

Przyjęcie spadku a odpowiedzialność za kredyt poręczony przez zmarłego

Witam. Bardzo proszę o porade w mojej sprawie. W listopadzie 2013r zmarl moj tata, nie pozostawil po sobie testamentu. Rodzice nie mieli rozdzielnosci majatkowej. Tata wraz z mama byli wlascicielami mieszkania, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 8:13:36

Kara za brak wymiany dowodu osobistego po zmianie adresu

spotkaliscie sie w praktyce z jakimis karami nalozonymi przez urzad za to że nie wymieniliscie dowodu osobistego z powodu zmiany adresu.moja sytuacja wyglada tak: musialam wymeldowac sie z adresu stalego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.11 6:26:55

Pozwolenie na budowę rusztowania pod uprawę chmielu

Witam
Mam pytanie odnoszące się do wybudowania na działce budowlanej drewnianego rusztowania czy słupa pod uprawę niewielkiej ilości chmielu. Miałby wysokość 4m, byłaby na 1m wkopany w ziemię ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.10 23:22:58

Podatek od darowizny mieszkania od babci sprzed lat

Dostałam darowiznę od babci w 2008roku. Przepisala na mnie mieszkanie o pow ok. 80m2 wycenione na 80 tys. zl. Zostalam zameldowana u babci i mieszkałam z nią do smierci tj. 2011rok.Po jej śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.10 18:8:47

Nieprawdziwe informacje o samochodzie w ogłoszeniu - rekompensata

Witam,
ostatnio na otomoto wypatrzyłam ciężarówkę z silnikiem 420. Dzwoniłam, dowiadywałam się - "tak, taka jak w ogłoszeniu". Przejechałam pół Polski żeby wymarzone autko obejrzeć, rzeczywiście ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.10 17:55:18

Ważność testamentu wspólnego napisanego przez babcię

Wszystko się zgadza. Przejęzyczyłam się tylko - nie jest pani obdarowana ale jest na Panią testament. Efekt ten sam. Nalezy się Ciotce zachowek. Trzena by próbować wykazać, że Pani dawała pierniądze ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2014.3.10 16:13:26

Kurs dla członków Rady Nadzorczej w spółce komunalnej

Spółka Skarbu Państwa została przekształcona w spółkę komunalną ze 100% udziałem powiatu. Czy w wyborach do Rady Nadzorczej kandydaci z ramienia pracowników muszą mieć ukończony kurs potwierdzony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.3.10 14:30:54

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika