Forum prawne (strona 324)
czy należy zgłaszać zakończnie budowy budynku gospodarczego bez zezwoleń gdzie zgłaszać i wjakim
czy należy zgłaszać zakończnie budowy budynku gospodarczego bez zezwoleń gdzie zgłaszać i wjakim terminie od zakończenia prac ... Zobacz wątek2013.2.5 23:35:13
alimenty a windykacja komornicza
mam zadłurzenie w zus w funduszu alimentacyjnym komornik pobierał przez 2 lata po 240 zł a ja miałem większ dług komornik nie wpłacał do zus czy to jest możliwe. ... Zobacz wątek2013.2.5 22:52:22
moj tata nie zyje a był poreczycielem zmarł w 2006 r. teraz przyszło mi pismo ze bede miała sprawe
moj tata nie zyje a był poreczycielem zmarł w 2006 r. teraz przyszło mi pismo ze bede miała sprawe spadkową ktorej nie załozyłam bo nie wiedziałam ze jest tylko 6 miesiecy wazna, abym spłaciła ... Zobacz wątek2013.2.5 22:3:54
Osoba która jest rezydętem kraju polskiego może wyjechac poza granice kraju bez zgody wladz?
Osoba która jest rezydętem kraju polskiego może wyjechac poza granice kraju bez zgody wladz? Osoba bedaca rezydetem kraju (polski) i wyjezdza poza granice, gdzie stara sie o osiedlenie. ... Zobacz wątek2013.2.5 21:46:50
postanowienie
Sąd Rejonowy w.....Po rozpoznaniu w dniu xxxx na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku pana xx z udziałem pani ty
o ustalenie kontaktów z małoletnim postanawia
Wyłączyć celem odrębnego rozpoznania ... Zobacz wątek
2013.2.5 20:38:23
z czym wiąże się przyjęcie karty mobilizacyjnej? czy można odmówić jej przyjęcia? odbyłem służbę
z czym wiąże się przyjęcie karty mobilizacyjnej? czy można odmówić jej przyjęcia? odbyłem służbę wojskową już dawno, a teraz dostałem wezwanie po kartę. pracuję u prywaciarza i nie dostanę ... Zobacz wątek2013.2.5 19:40:41
Czy można scedować umowę?
Czy można scedować umowę? Razem z bratem jesteśmy najemcami mieszkania komunalnego i postanowiliśmy je wykupić. Brat ma pewien problem w urzędzie celnym związany ze zwrotem akcyzy i czy w momencie ... Zobacz wątek2013.2.5 19:37:37
czy w rybniku dostane zaswiadczenie o niekaralnosći?? czy musze jechac do gliwic lub katowic?
czy w rybniku dostane zaswiadczenie o niekaralnosći?? czy musze jechac do gliwic lub katowic? ... Zobacz wątek2013.2.5 19:13:53
Mam zadłużone mieszkanie na okolo 12tys w kwaterunku.
Mam zadłużone mieszkanie na okolo 12tys w kwaterunku. Mieszkam samotnie z córka i wnuczką oraz synem. Córka nie pracuje uczy się a wnuczka chodzi do przedszkola. Syn jest alkoholikiem. Ja sama mam ... Zobacz wątek2013.2.5 18:29:32
2013.2.5 18:26:34
jak wyliczyć emeryturę gótniczą
jak wyliczyć emeryturę gótniczą pracowałem przez 10 lat jako kierowca i 25 lat pod ziemią w kopalni ... Zobacz wątek2013.2.5 18:3:23
obrona konieczna
dziekuje za odpowiedzi. jaki mam czas na zawiadomienie o popelnieniu przestepstwa? czy np. po wyroku skazujacym moge ubiegac sie o zwrot kosztow postepowania z tyt. powodztwa cywilnego i kosztow prawniczych? ... Zobacz wątek2013.2.5 17:34:20
co oznacza nr sprawy674/12
co oznacza nr sprawy674/12 dostalam wezwanie do sadu nie zostalo odebrane poniewaz mieszkam za granica.czy prawnik jako moj pelnomocnik moze czegos na ten temat sie dowiedziec przed sprawa ... Zobacz wątek2013.2.5 16:49:30
Witam . Opłacam indywidualne ubezpieczenie w PZU , niedawno zmarła mi tesciowa więc należy mi sie
Witam .Opłacam indywidualne ubezpieczenie w PZU , niedawno zmarła mi tesciowa więc należy mi sie w/g polisy 20% odszkodowania, jednak z mężem jestem od kilku lat w separacji , choć mamy rózne ... Zobacz wątek
2013.2.5 16:36:29
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka a alimenty
Panie Marku--jeśli dziecko zamieszka z Panem,a nie orzeczono ograniczenia praw rodzicielskim,to ,,była,, będzie płacić na dziecko tą kwotę,którą zasądzono Panu:)proszę to zgłosić na sprawie-;)powodzenia ... Zobacz wątek2013.2.5 15:53:58
gdzie zgłosić fatalny stan drogi gminnej?
gdzie mam zgłosić fatalny stan drogi gminnej.. Stan drogi jest na tyle zły że ciężko wyjechać samochodem a płace podatki tak jak każdy zresztą więc co mam zrobić by zmusić gmine do naprawy ... Zobacz wątek2013.2.5 15:28:45
praca w niedziele
Co przysługuje za pracę w niedziele? Pracowałam 6 godzin ... Zobacz wątek2013.2.5 11:40:53
Przejęcie ruchomości
witamZnajduję się w ponizszej sytuacji.Wynajmujemy lokal osobie ,która nam już nie płaci około 6 miesięcy. Ustnie zawarliśmy umowę że przejmujemy ruchomości ,które sa w sklepie: lady regały ... Zobacz wątek
2013.2.5 11:17:59
ilość dni urlopu na 1/2 etatu?
[cytat]Cześć. Pracuje na 1/2 etatu od 3 miesiecy, ale dopiero teraz zainteresowąłem się tym ile ja mam właściwie din ulropu i ile moge miec po roku pracy? Czy tym 26 dni urlopu zacznie mi przysługiwać ... Zobacz wątek
2013.2.5 10:45:4
Posiadam sporządzone umowy kupna-sprzedaży np... komputera,telewizora czy taki dokument uwzględni
Posiadam sporządzone umowy kupna-sprzedaży np... komputera,telewizora czy taki dokument uwzględni komornik? czy tylko imienna faktura? pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.2.5 9:42:1
Witam nie spłacam już drugi miesiąc kredytu po jakim czasie moge spodziewać sie wizyty komornika.
Witam nie spłacam już drugi miesiąc kredytu po jakim czasie moge spodziewać sie wizyty komornika. ... Zobacz wątek2013.2.5 9:31:26
Alimenty w wieku 22 lat, płacenie w ratach, czy sprawę należy zgłosić komornikowi.
Widzę las rąk chętny do pomocy.. ... Zobacz wątek2013.2.5 0:0:21
Pomocy
Witam wszystkich. Mam pytanie. Mieszkamy z zona i dwójka dzieci w UK juz jakies 6 lat. Mamy sprawę rozwodowa w Polsce z jej powództwa i wiem ze chcą mnie oskubac bo teść juz mi powiedział i maja ... Zobacz wątek2013.2.4 23:20:45
Czy mandat jest przestępstwem umyślnym ?
Czy mandat jest przestępstwem umyślnym ? Dostałem mandat . Nie przyjąłem , poszedłem do sądu i dostałem wyrok ( 100 zł, mandat był wystawiony na 50 ). Czy teraz jestem karany za przestępstwo ... Zobacz wątek2013.2.4 22:22:18
Czy i jak mogę zgłosić sprawę o zwrot pieniędzy.
Czy i jak mogę zgłosić sprawę o zwrot pieniędzy. Około rok temu kupiłem przez allegro sterownik do samochodu za 800 zł okazał się on wadliwy-zwróciłem w terminie jednak sprzedawca uważa że ... Zobacz wątek2013.2.4 20:46:58
Czy sąd może przyznać wysze alimenty od moich dochodów??? Zarabiam najniszą krajowa.
Czy sąd może przyznać wysze alimenty od moich dochodów??? Zarabiam najniszą krajowa. Żona stara sie na dziecko 900 zł. i na siebie 500 zł.(rosprawa sie jeszcze nie skączyła) ... Zobacz wątek2013.2.4 19:50:20
Gazociąg na mojej działceq
Firma gazowa chce wybudować na mojej działce rurociąg gazowy.Czy należy mi sie odszkodowanie, albo zapłaty za wydzierżawienie terenu. ... Zobacz wątek
2013.2.4 19:43:42
Zaległa jubileuszówka
Witam, mam pytanie odnośnie zaległej nagrody jubileuszowej.Sytuacja przedstawia sie następujaco, pracowałem w gospodarstwie rolnym 23 lata oplacajac składki KRUS po tym czasie zaczalem pracowac w ... Zobacz wątek2013.2.4 18:23:56
Pytanie
Pytanie WitamMam 29 lat i jestem mężatką. Mam dobry kontakt z ojcem, który nadal płaci i nadal chce płacić na mnie alimenty. Pieniążki z alimentów i tak trafiają do niego bo opłacam mu ... Zobacz wątek
2013.2.4 17:28:51
Alimenty a umowa zlecenie
Witam, mam przyznane alimenty, dostaje je z funduszu alimentacyjnego. Dostaje 500 zl. Mieszkam z Mamą która zarabia 1000zł na reke, mam też siostre która jest zamelodowana u nas lecz nie mieszka z ... Zobacz wątek2013.2.4 15:40:7
własność samoistna
Czy nabywa się prawa do zasiedzenia wraz zakupem działki w mieście (na której stoi garaż przylegający do domu mieszkalnego) od poprzedniego właściciela, który poprzedni właściciel użytkował ... Zobacz wątek2013.2.4 15:32:52
Mam pytanie : ciezko chora mama juz mozna powiedzieć ze przewlekle miala przez swojego lekarza wypisane
Mam pytanie : ciezko chora mama juz mozna powiedzieć ze przewlekle miala przez swojego lekarza wypisane zwonienie od 5 grudnia do 2 lutego w tym , czasie została przwieziona do szpitala od 18 grudnia ... Zobacz wątek2013.2.4 15:1:45
Niewyjąsnione wzmianki w księdze wieczystej
Witam, staramy sie zakupić mieszkanie od osoby fizycznej. Mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe z udziałem w gruncie. Starając sie o kredyt na to mieszkanie bank odnalazł około 12 niewyjąsnionych ... Zobacz wątek2013.2.4 14:53:0
jak napisać podanie o przydział mieszkania- wzór?
witam mam pytanie od 2005 roku zamieszkuje mieszkanie komunalne - administracyjne ale nie mam na nie przydzialu jak napisac pismo zeby uzyskac taki przydzial? OBECNIE JESTEM W 7 MIESIACU CIAZY A TO MIESZKANIE ... Zobacz wątek2013.2.4 14:49:46
współpraca handlowa członka rady nadzorczej ze spółką
Członek rady nadzorczej jest stałym dostawcą towarów o znacznej wartości do spółki. Czy narusza to w jakikolwiek sposób regulacje prawne? Jak należy zinterpretować takie relacje w stosunku do ... Zobacz wątek2013.2.4 14:42:38
Dzień dobry Noszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży
Dzień dobryNoszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży internetowej detalicznej towaru z Niemiec. W związku z tym mam pytanie dotyczący płatności Vat ... Zobacz wątek
2013.2.4 14:8:29
Szanowni Państwo. Pomogę rozwiązać każdy problem prawny. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, Jesteśmy z Krakowa ale pomagamy w całej Polsce,
Witam.Skorzystam a waszej pomocy.Czy przy podziale majątku jest brana pod uwagę działka 2,05 h,którą otrzymał mój mąż od rodziców w trakcie trwania naszego małżeństwa i czy po rozwodzie ... Zobacz wątek2013.2.4 13:19:7
ulga podatkowa na dziecko
Witam,Czy ojciec, który zajmuje się dzieckiem (nie są to wizyty określone przez sąd. Pełna władza rodzcielska) co dwa tygodnie weekend (od piątku do niedzieli oraz tydzień wakacji i tydizeń ... Zobacz wątek
2013.2.4 12:37:51
Przyznanie lokalu mieszkalnego z zasobow Wojskowej agencji mieszkaniowej
Witam! Mam taki problem otoz. Jestem zolnierzem sluzby stalej i zostalo mi zaproponowane przyjecie lokalu mieszkalnego w miejscowosci sulechow poniewaz tam pelnie sluzbe a mieszkam i jestem zameldowany ... Zobacz wątek2013.2.4 11:59:40
Jaki będzie zasilek staly na osobę,jeśli obie mają go przyznany a chcą zamieszkać razem?
Jaki będzie zasilek staly na osobę,jeśli obie mają go przyznany a chcą zamieszkać razem? ... Zobacz wątek2013.2.4 11:59:8
Prawo cywilne - reklamacja aparatu
Witam serdecznie. Zakupiłam aparat cyfrowy w sieci sklepów Media Expert.. Niestety ten jakże szczęśliwy zakup nie trwał długo, bo ni stąd ni zowąd przestał działać flash w aparacie. Oddany ... Zobacz wątek2013.2.4 11:16:4
czy zasiłki pielegnacyjne z opiki społecznej w roku2013 bujda w góre
czy zasiłki pielegnacyjne z opiki społecznej w roku2013 bujda w góre ... Zobacz wątek2013.2.4 10:8:56
Jestem członkiem małej wspólnoty mieszkaniowej.Jak to zrobić żeby zrezygnować ze wspólnoty ?
Jestem członkiem małej wspólnoty mieszkaniowej.Jak to zrobić żeby zrezygnować ze wspólnoty ? ... Zobacz wątek2013.2.4 9:55:38
darowizna, zapis windykacyjny, umowa dożywocia-co lepsze?
Moi rodzice posiadają wspólnie:- spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (pow. 72m2, obecna wartość ok. 216.000) oraz
- działkę rekreacyjną (pow.10 ar, wartość 100.000).
Zameldowani ... Zobacz wątek
2013.2.4 9:48:59
kiedy następuje zatarcie skazania?
Jak pan nie poda wyroku to się nie dowiemy, więc proszę tutaj pisać, pańska odpowiedź będzie pomocna nie tylko dla pana ale także dla innych użytkowników forum. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:19:26
System ciągły pracy.
System zmianowy pracy Pan ma, i zmiany często co dłuższe niż te podstawowe 8 godzin. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:18:13
Waloryzacja stawek w delegacji 2013.
Diety zdaje się już wzrosły, tzn. z nowym rokiem dokładnie. Podwyższono stawkę diety do 30 zł. ... Zobacz wątek2013.2.4 8:14:23
czy musze zeznawac w sadzie podana jako swiadek w sprawie rozwodowej?
Witam....Mam taka sprawe..Zostałam powołana na swiadka w sprawie rozwodowej..Rozwodzi sie Lutka siostra mojego męza a na swiadka podał mnie maz Lutki. Nie wiem dlaczego akurat mnie byc moze dlatego,ze ... Zobacz wątek
2013.2.4 7:53:15
czy może mi ktos obliczyć urlop tacierzyński za luty??? Dostaje część wypłaty do ręki a części
czy może mi ktos obliczyć urlop tacierzyński za luty???Dostaje część wypłaty do ręki a części na konto.
w umowie 1800 zł brutto. za każdą godzinę pracy 9,775 zł. od pon do piątku pracuje ... Zobacz wątek
2013.2.4 7:28:45
Strona internetowa, działalność gospodarcza
Witam, Nie wiem czy pisze w dobrej kategorii. Czy jeżeli posiadam stronę, która oferuje wynagrodzenie użytkownikom za określone działania, jak np. czytanie maili, wypełnianie ankiet, muszę założyć ... Zobacz wątek2013.2.3 22:13:6
Masz inne pytanie do prawnika?