Forum prawne (strona 374)
Umowa o dzieło z osobą zatrudnioną w UK - składki ZUS i podatki
Wiem, ze temat byl juz walkowany ze 100x ale nie umiem znalesc odpowiedzi nigdzie.Sytuacja krotko:
Mam swoja firme limited w UK, w ktorej zatrudniam swoja zone (przyszla) na minimum wage w celu ... Zobacz wątek
2012.9.6 21:1:58
Umowa na czas określony - czy należy się dodatkowa miesięczna pensja
Miałam umowę o pracę na czas określony do 01.09.2012r obowiązujący podpisaną umową okres wypowiedzenia - 1 miesiąc.Dostałam wypowiedzenie listownie z data 06.08.2012r. Czy należy mi się dodatkowa ... Zobacz wątek
2012.9.6 20:15:15
Rozwód i podział domu po rodzicach - kto otrzyma nieruchomość
WitamProsze o rade , jestem po rozwodzie 3 lata mamy 2 dzieci . Dom otrzymalismy w trakcie małzenstwa od moich rodziców wiec jest naszą wspólną własnością . Kto otrzyma dom ? czy ma to wpływ ... Zobacz wątek
2012.9.6 20:1:32
Kupno kampera w Niemczech - spisanie umowy bez dowodu osobistego
Witam prosze o pomoc. Sprawa wyglada tak chce w niemczech kupic samochod dokladnie Kampera cena do 4000e jednak mam problem moj dowod osobisty jest juz nie wazny i nie moge spisac umowy na siebie chce ... Zobacz wątek2012.9.6 15:5:4
Prezes fundacji zleca usługi swojej firmie - czy można zakwestionować fakturę
Witam,Zaistniała taka sytuacja:
Pani prezes pewnej fundacji otrzymała dotację z Urzędu Miasta. W sprawozdaniu końcowym przedstawiła fakturę rozliczającą kwotę dotacji, na której znalazła ... Zobacz wątek
2012.9.6 10:59:24
Konwencja praw osób niepełnosprawnych - prawo do małżeństwa osób z niepełnosprawnością
Komorowski jest za przyjęciem konwencji, ma ona poprawić znacznie prawa osób niepełnospranwych, dokument powołuje krajowy Komitet do spraw Praw Osób Niepełnosprawnych. Ogólnie dziwi tak długi ... Zobacz wątek2012.9.6 9:57:9
Pracodawca odmawia zwolnienia lekarskiego z powodu klimatyzacji
To samo jej poradze co od Pana usłyszałem. Dziękuje bardzo za zrozumienie i odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.9.6 9:23:3
Umowa z pracownikiem na kontrakt zagraniczny - zabezpieczenie kosztów szkolenia
Co powinno znajdować się w umowie by zabezpieczyć zleceniodawcę?Wysyłając zleceniobiorcę na kontrakt zagraniczny ponoszę koszty szkolenia, transportu i zakwaterowania. Co powinno znaleźć się ... Zobacz wątek
2012.9.6 7:21:47
Pierwsza sprawa rozwodowa - nieodebranie wezwania
Fitse czy przeczytałaś temat do tego nie trzeba psychologa chyba że tobie jest potrzebny ... Zobacz wątek2012.9.6 2:16:57
Zgodność adaptacji budynku gospodarczego na mieszkanie
Witam,coś nie daje mi spokoju a mianowicie sytuacja jest następująca:
W budynku mojej mamy stała stara obora z korytarza jest do niej wejście,
z której ja wraz z moim mężem za pozwoleniem mojej ... Zobacz wątek
2012.9.5 21:37:47
Student na umowie o dzieło - jak nie przekroczyć kwoty wolnej od podatku
Witam Serdecznie !W obecnym, 2012 roku pracowałem w firmie na podstawie umowy o dzieło i zarobiłem 1132,5 zł brutto. Następnie zatrudniłem się w firmie budowlanej na podstawie umowy o dzieło. ... Zobacz wątek
2012.9.5 20:57:25
Szef zniszczył związek rozpowiadając kłamstwa o pracowniku
Witam, piszę na forum pierwszy raz. Przez mojego szefa straciłem dziewczynę i zostałem zwyzywany od pedofili. Zdarzenie wygląda mniej więcej tak Aśka (dla której mój szef jest wujkiem) zaczęła ... Zobacz wątek2012.9.5 19:28:3
Uszkodzenie auta pod wpływem alkoholu - konsekwencje prawne
Witam . mam taką sprawę . uszkodziliśmy auto z kolegą pod wpływem alkoholu auto zostało wycenione na policji na kwotę : 4500 zł .( ma świadków którzy wszystko potwierdzili ) wymienił nawet ... Zobacz wątek2012.9.5 18:40:26
Zamiana kary pozbawienia wolności na grzywnę za granicą
czy brat moze starac sie zmiane wyroku kary pozbawienia wolnosci na kare grzywny czy jakos tak kurator mojemu bratu odwiesił wyrok gdzyz stwierził że unika z nim kontaktu po mino ze dzwonił do niego ... Zobacz wątek2012.9.5 17:1:6
Błąd w cenie na Allegro - sprzedaż postaci w grze za 1 zł zamiast 200 zł
Witam,Mam problem, ponieważ w serwisie Allegro - wystawiłam postać w grze internetowej Tibia za 1 zł (z powodu błędu), ogólnie postać jest warta 150-200 zł.
Kupujący wykorzystał to i nalega, ... Zobacz wątek
2012.9.5 14:47:17
Zasiłek macierzyński przy rejestracji firmy we wrześniu i porodzie we wrześniu
Z dniem 1 września została zarejestrowana moja firma ( jednoosobowa działalność gosp .)jestem w ciaży i właśnie dowiedziałam się że najprawdopodobniej ze względów medycznych ciąża będzie ... Zobacz wątek2012.9.5 13:48:22
Zmniejszenie pensum nauczycielki w ciąży - czy legalne?
Podpisywanie dokumentów antydatowanych jest poważnym błędem. Jak teraz Pani udowodni, że podpisała Pani dokument 3 września? Sugeruję Pani wizytę lub rozmowę telefoniczną z radcą prawnym Państwowej ... Zobacz wątek2012.9.5 13:6:37
Kredyt Bank wymusza konto PLN przy kredycie walutowym - czy legalne
Witam,Przy podpisywaniu umowy kredytowej w Kredyt Banku musiałem zgodzić się na konto ROR, z którego przelewane będą raty na spłatę kredytu. Od pół roku posiadam w tym samym banku konto walutowe ... Zobacz wątek
2012.9.5 10:8:23
Formalności zawarcia małżeństwa - wszystkie wymagane dokumenty
Hej jakie są formalności do zawarcia małżeństwa, wszystkie jakie sa, prosiłbym o wypisanie ;) Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2012.9.5 10:7:54
Egzamin notarialny trwa trzy dni - sto pytań i sporządzenie aktu
Całośc potrwa aż trzy dni. Część pierwsza zawiera sto pytań z trzema możliwymi odpowiedziami, z których tylko jedna jest poprawna. W drugiej części zadaniem aplikanta będzie sporządzenie aktu ... Zobacz wątek2012.9.5 10:6:21
Filiz Tour z problemami - 1500 osób dotkniętych upadłością biura podróży
Na szczęście za granicą przebywa tylko 2 turystów z teog biura. Wiadomość potwierdził już Wojewdyki Urząd Marszałkowski. Filiz tour to jednak nie problem 2 osób a 1500 osób, bo tylku osób ... Zobacz wątek2012.9.5 9:45:25
Zasiłek opiekuńczy dla przedsiębiorców i ich rodzin
Tak, jak najbardziej dotyczy, min, dzieci do 4 roku życia, lud tak jak pani napisała w ostatnim przykladzie, ludzi starych i shcorowanych. ... Zobacz wątek2012.9.5 9:31:41
Punkty karne za wyprzedzanie na przejazdach rowerowych
To jest traktowane tak samo, więc 10 pkt. ... Zobacz wątek2012.9.5 9:29:58
Zasiłek opiekuńczy - dokumenty i procedura wypłaty przez ZUS
nie, dziecko jest już zbyt duze, do 13 roku życia by przeszło bo tak jest w przepisach/ ... Zobacz wątek2012.9.5 9:26:19
Komornik zajmuje 70-80% wypłaty z umowy cywilno-prawnej
no niestety ale tak jest. wszystko przez to ze nie jest pan pracownikiem tylko zleceniobiorca, co z tego ze robi pan to samo co pracownicy. Matoł Tusk powinien ogarnąć te kwestię. Tylu polaków nie ... Zobacz wątek2012.9.5 9:25:16
Praktyki fryzjerskie 16-latki - nieprawidłowości z wynagrodzeniem i wyposażeniem
Witam mam taką sprawe:Moja córka zaczęła uczęszczać do 1 zawodówki fryzjerskiej (16 lat ma)
tuż przed rozpoczęciem nauki przepracowała miesiąc wakacji w salonie w celu sprawdzenia
wczoraj ... Zobacz wątek
2012.9.4 23:2:13
Praktyki fryzjerskie - problemy z pracodawcą i wynagrodzeniem
Praktyki fryzjerskie Witam mam taką sprawe:Moja córka zaczęła uczęszczać do 1 zawodówki fryzjerskiej (16 lat ma)
tuż przed rozpoczęciem nauki przepracowała miesiąc wakacji w salonie w celu ... Zobacz wątek
2012.9.4 23:0:50
Jak połączyć trzy sprawy o pobicie w karę łączną?
Witam, w przeciągu około miesiąca dostałem 3 zarzuty dotyczące pobicia, do wszystkich się przyznałem. Na policji powiedzieli mi że mogę dostać karę łączna, i tu moje pytanie, co trzeba zrobić ... Zobacz wątek2012.9.4 20:50:3
Testament ojca - brak kontaktu z rodziną i podejrzenia o ukrywanie
Mój ojciec zmarł w kwietniu. Oprócz mnie ma jeszcze żonę i syna z tamtego małżeństwa. Nie mam dobrych relacji z jego drugą rodziną i wielu rzeczy nie mogę się od nich dowiedzieć; co więcej- ... Zobacz wątek2012.9.4 18:8:49
Ślub z obywatelem Kosowa - jakie dokumenty potrzebne?
Witam!Obecnie studiuje i mieszkam w Belgii. Tutaj nie mam mozliwosci zeby wziasc slub poniewaz nie spelniam wymaganych kryteria. Moj narzeczony jest obywatelem Kosova, staramy sie o pobyt dla niego ... Zobacz wątek
2012.9.4 16:53:4
Developer zmienił projekt elewacji - czy może samodzielnie wprowadzać zmiany
Kupilam mieszkanie developerskie, w projekcie ktorego elewacja miala zostac wykonana z materialu imitujacego drewno. W trakcie budowy okazalo sie, ze developer samodzielnie wprowadzil zmiany i elewacja ... Zobacz wątek2012.9.4 16:25:45
2012.9.4 15:31:20
Auto odholowane za zakaz postoju - czy zakaz obowiązuje za skrzyżowaniem
Witam
Mam taki problem i prosiłbym o pomoc.
Dzisiaj moje auto zostalo odholowane za 430 zl ;o chyba samolotem je holowali, wszystko niby ok zakaz jest... ale auto moje stalo za ... Zobacz wątek
2012.9.4 13:20:45
Prezes fundacji wystawia fakturę swojej firmie za dotację miejską
Witam,Zaistniała taka sytuacja:
Pani, która jest prezesem pewnej fundacji, otrzymała dotację z Urzędu Miasta na realizację zadania. W sprawozdaniu końcowym przedstawiła fakturę rozliczającą ... Zobacz wątek
2012.9.4 10:50:12
Koszty prostej sprawy rozwodowej za obopólną zgodą
Witam.Ile wynoszą koszta procesowe sprawy rozwodowej? Takiej sztampowej prostej, bez zakłóceń ze zgodą dwóch stron?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2012.9.4 8:40:44
Podwójne obywatelstwo - takie same prawa i obowiązki wobec Polski
Heja. Właśnie się zastanawiałm i od mojego chłopaka się dowiedziałam że nowo obowiązujące przepisy przewidują,że obywatel polski posiadający równocześnie obywatelstwo polskie i obywatelstwo ... Zobacz wątek2012.9.4 8:29:34
Kiedy pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży?
Nie, to jest jedyna możliwość. ... Zobacz wątek2012.9.4 8:15:11
Pierwszy urlop wypoczynkowy - czy liczy się poprzednia praca?
Od stażu pracy ogólnego to zależy. ... Zobacz wątek2012.9.4 8:14:55
Definicja pracownika na umowach zlecenie w UE vs Polska
Poważnie komornik może zabrać całą wypłątę jeżeli była wypłacana na bazie umowy cywilno prawnej?? ... Zobacz wątek2012.9.4 8:14:36
Różnica między mobbingiem a bossingiem w miejscu pracy
hmmm... też szukam tego na internecie, ale nie mogę nic znaleźć, napewno tak to się piszę? czy to nie jest przekombionowane? bo to dalej mobbing tylko nomenklatura jak ktoś wcześniej zauważył ... Zobacz wątek2012.9.4 8:12:3
Kobieta kłamała o wkładce antykoncepcyjnej - czy można się wykręcić z ojcostwa
Witam.Postaram się krótko, zwięźle i na temat.
Spałem z nowo poznaną kobietą, uprawialiśmy sex bez zabezpieczenia. Zdecydowałem się na to tylko i wyłącznie dlatego, ponieważ twierdziła, ... Zobacz wątek
2012.9.3 21:3:18
Postępowanie spadkowe po ojcu - testament i podział majątku
Mój ojciec zmarł w kwietniu. Oprócz mnie ma jeszcze żonę i syna z tamtego małżeństwa.Nie mam dobrych relacji z jego drugą rodziną i wielu rzeczy nie mogę się od nich dowiedzieć; co więcej- ... Zobacz wątek
2012.9.3 19:45:43
Abonament RTV - dlaczego płacić dwukrotnie za te same programy
Temat, który powraca, a wiele osób i tak nie płaci abonamentu za RTV i ja do nich należę. Czy ktoś może mi wyjaśnić "po chłopsku"dlaczego za te same programy powinienem płacić dwa razy, po ... Zobacz wątek
2012.9.3 14:52:50
Dziecko odebrane w szpitalu - jak odzyskać córkę?
Witam,Nadal nie rozumiem dlaczego Państwa córka została zatrzymana w szpitalu. Rozumiem, że Panu nie wydano jej (brak wskazania ojcostwa) ale matce? Z jakiego powodu nie może odzyskać córki ... Zobacz wątek
2012.9.3 13:46:47
Małżeństwo pracujące w tym samym zakładzie - podwójne korzystanie z ZFŚŚ
Witam,Pracuje wraz z zona w jednym zakladzie panstwowym. Mamy wspolne dziecko i w przypadku korzystania z ZFSŚ wychodzi tak ze korzysta to dziecko tylko raz. Gdyby ona czy ja pracowalbym w innym zakladzie ... Zobacz wątek
2012.9.3 10:25:3
Restrykcyjne przetargi publiczne - nowe regulacje niezgodne z prawem UE
Jeżeli Senat zatwierdzi decyzję komisji zasady, na których działają przetargi publiczne będą jeszcze bardziej restrykcyjne. Co więcej Lewiatan ustalił, że część proponowanych przez rząd regulacji ... Zobacz wątek2012.9.3 10:9:5
Kiedy dane konsumentów trafiają do BIK - przy składaniu wniosku czy po otrzymaniu kredytu?
Dziękuje, nie spodziewał się takiej odpowiedzi,. ... Zobacz wątek2012.9.3 9:36:30
Jak skutecznie zwiększyć zdolność kredytową - sprawdzone sposoby
Warto poszukać takiego banku który pod uwagę bierze nie tylko podstawę pensji ale i premię, prowizje itp. rzeczy. To zdecydowanie poprawia naszą zdolność kredytową.Radzę też kredyt brać w ... Zobacz wątek
2012.9.3 9:35:49
Czy po 12 latach można jeszcze podzielić spadek?
Dziękuje @mrozowskim za odpowiedź ;) Miłego dnia życzę. ... Zobacz wątek2012.9.3 9:20:52
Podział spadku gdy jedno dziecko się sprzeciwia
Polecam agencje zajmujące się mediacjami. Ich pomoc może być nieoceniona w takich przypadkach, dlaczego? Bo w skłóconej rodzinie najtrudniej o zgodę, porozumienia i kompromis. Mediatorzy wiedzą ... Zobacz wątek2012.9.3 9:19:52
Masz inne pytanie do prawnika?