Forum prawne (strona 373)
Reklamacja nieudanej wycieczki - czy można żądać zwrotu kosztów?
Może pani reklamować całość lub jedynie część usług. Zwrotów kosztów radze w pani przypadku domagać się za wycieczkę która była nie udana, dobrze uargumentować to dlaczego była nieudana, ... Zobacz wątek2012.9.12 9:17:8
Czy można zrezygnować z pracy na zleceniu przed podpisaniem umowy?
W momencie kiedy nie masz umowy możesz w kazdym momencie zrezygnować z pracy. Z umową na zlecenie masz też tak że ma sie 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. Poza tym mozesz zrobic tak ze przestajesz ... Zobacz wątek2012.9.12 9:15:57
Czy piwo Lech Shandy 2,4% można pić w miejscach publicznych?
Niestety nie można, z ustawy o wychowaniu w trzeźwości: Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia ... Zobacz wątek2012.9.12 9:14:21
Samochód zajęty przez komornika z powodu długów poprzedniego właściciela
kupiłem samochud osobowy 20.04.2012r skarbówke opłaciłem 16.07.2012r poszedłem zarejestrować pojazd 11.09.2012r a w urzedzie powiedzieli że pojazd zajoł komornik 23.08.2012 z powodu nieuregulowań ... Zobacz wątek2012.9.11 23:17:11
Wyrok za posiadanie pirackich programów - szanse na zmniejszenie kary
witam,14.IX będę miał sprawę za posiadanie nielegalnego programu (office 2010) zainstalowanego na komputerze, art. 278 par. 2 kk.
Od kwietnia mam wyrok w zawieszeniu na dwa lata za posiadanie,
czy ... Zobacz wątek
2012.9.11 22:55:59
Droga przez działkę prywatną - czy można korzystać bez zgody właściciela
Witam !Przez narożnik mojej działki przebiega droga oznaczona na mapce dr/Ps, która jest oczywiście na terenie za który płacę podatek, ale kilka osób zaczyna uważać, że może z niej korzystać ... Zobacz wątek
2012.9.11 20:38:39
Zasiłek macierzyński po umowie do porodu - przejście na KRUS jako żona rolnika
Witam! Chciałabym bardzo uzyskać odpowiedz czy należy mi się taki zasiłek bez problemu. Mam umowę do dnia porodu. Do października, później należy mi się zasiłek macierzyński. Tyle że tak ... Zobacz wątek2012.9.11 18:16:22
Jak pomóc narzeczonemu w uzyskaniu warunkowego zwolnienia?
Witam.Mój narzeczony kończy karę pod koniec grudnia 2012r. Na początku paźziernika będzie stawał na wokandę po raz któryś z kolei. Wszystko w rękach Dyrektora ZK w Płocku. Jeśli wystąpi ... Zobacz wątek
2012.9.11 15:20:54
Czy można otrzymać wezwanie na policję w sprawie samobójstwa?
WitamProszę o radę, bo nie wiem czy mogę dostać wezwanie na policję w sprawie samobójstwa.
Sprawa wygląda tak.
Mój były chłopak z którym już nie byłam od 2 miesięcy jakis czas temu ... Zobacz wątek
2012.9.11 13:45:24
Elektroniczny bankowy tytuł egzekucyjny - zmiany w postępowaniu komorniczym
Główne zmiany zaproponowane w projekcie nowelizacji KPC dotyczą wprowadzenia tzw. elektronicznego bankowego tytułu egzekucyjnego i zinformatyzowanie postępowania o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu ... Zobacz wątek2012.9.11 9:45:10
Mandaty za szybkość i alkohol - czy po 3 latach bez biegłości nie trzeba płacić
Mandaty takie jak kilka za szybkosc, parkowanie i jedna stłuczka, plus 2 mandaty za picie alkoholu pod chmurką. Kiedyś słyszałem że jezeli nie wykazuje sie biegłosci finansowych przez 3 lata nie ... Zobacz wątek2012.9.11 9:33:57
2012.9.11 9:19:15
Czy można spożywać alkohol na plaży nad morzem?
Nie można spozywać alkoholu w miejscach publicznych. Mówi o tym ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Plaża jest miejscem publicznym. Na plaze przychodza cale rodziny. ... Zobacz wątek2012.9.11 9:18:43
Jak napisać odwołanie od decyzji sądu w sprawie rozwodu?
Za malo pani napisala. Najlepiej bedzie jak sobie pani poszuka na sekcji dokumenty na tym portalu, pism sądowych i albo pobierze je za darmo albo zapłaci za to dosłownie kilka złotych. Ja pare miesiecy ... Zobacz wątek2012.9.11 9:14:36
Ograniczenie zakresu prokury - czy to możliwe?
Wszelkie ograniczenia prokury, muszą wynikać ze szczególnych regulacji. ... Zobacz wątek2012.9.11 9:12:36
Podział majątku po rozwodzie - mieszkanie i kredyt frankowy
Posiadam zaciągniety kredyt we franku wraz z byłą małżonką za który zakupiliśmy mieszkanie.Porozumieliśmy się iż to ja zostaje na mieszkaniu i będe sam spłacał kredyt.Wybraliśmy opcje aby ... Zobacz wątek2012.9.11 9:1:9
Jak pozbawić prawa do zachowku po darowiźnie mieszkania?
Witam serdecznie.Rok temu otrzymałem mieszkanie w darowiźnie od swojej babci, którą się opiekuję. W akcie notarialnym została wypisana umowa darowizny, oraz umowa o służebność. Problem w ... Zobacz wątek
2012.9.11 1:14:32
Budowa za blisko granicy działki - 2,10m zamiast 4m, sąsiadka nie ma budynku
ahata opłata legalizacyjna może być bardzo droga bo oglądałem inne posty na ten temat także to może odpaść ... Zobacz wątek
2012.9.10 21:23:5
Fundusz remontowy w kamienicy - czy najemcy muszą płacić za remont
Mieszkam w kamienicy, w której tylko ja i jedna sąsiadka nie wykupiłyśmy mieszkania od administracji. Kiedy inni sąsiedzi mieszkania wykupili, "dołożono" nam dodatkową opłatę do czynszu, t.zw. ... Zobacz wątek2012.9.10 20:45:12
Opłata za wymianę rur w bloku - czy proporcjonalna do metrażu?
Rzeczywiście wielkość mieszkania ma się nijak do kosztów wymiany rur. Obciążenie powinno być raczej proporcjonalne do nakładu związanego z wymianą w poszczególnych mieszkaniach, a ten będzie ... Zobacz wątek2012.9.10 19:44:35
Zaświadczenie o dochodach na rozprawę alimentacyjną - kiedy dostarczyć?
Witam, w październiku odbędzie się rozprawa o alimenty na rzecz dziecka mojego chłopaka, ma on dostarczyć zaświadczenie o dochodach. W piśmie z sądu nie pisze natomiast kiedy ma je donieść do ... Zobacz wątek2012.9.10 12:6:47
Rękojmia dla firm - czy można zmienić gwarancję na rękojmię w trakcie
WitamMam pytanie dotyczące odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi w sytuacji gdy odbiorcą jest również firma a nie osoba fizyczna. Jeśli taka odpowiedzialność jest uwzględniona w Kodeksie ... Zobacz wątek
2012.9.10 11:4:33
Najlepszy program księgowy - symfonia, insert czy inny do biura rachunkowego
Zakładam biuro rachunkowe i proszę o opinię, który z programów jest najlepszy: symfonia, insert, a może jaki s inny?Chcę prowadzić: księgowość pełną, książkę przychodów i rozchodów, ... Zobacz wątek
2012.9.10 9:47:19
Przekształcenie starego chlewu na pomieszczenia mieszkalne
Witam, dokładnie chodzi o przekształcenie starego nie używanego od roku już chlewu, który przylegał do domu na pomieszczenia mieszkalne 2 piętrowe, lub parterowe z antresolą wewnątrz... Co w takim ... Zobacz wątek2012.9.10 9:43:47
Urlop chorobowy dla kobiet w ciąży zamiast świadczeń macierzyńskich
Witam.PKPP Lewiatan zaproponował pomysł w sprawie wprowadzenia zmian w prawie pracy dla kobiet pracy. Dzięki temu miałyby one przez ostatnie dwa miesiące przebywać na chorobowym. Jak sami pomysłodawcy ... Zobacz wątek
2012.9.10 9:34:10
Wymogi lokalu dla działalności gospodarczej w mieszkaniu
Musisz mieć wydzielony osobny pokój, który będzie twoim biurem lub inaczej zwanym miejscem pracy. Nie może być to pokój który pełnie tez jakąś inną wspólną cześć w twoim mieszkaniu. ... Zobacz wątek2012.9.10 9:17:14
Reklamacja wycieczek last minute - czy działa tak samo?
Takie samo jest prawa do reklamacji last minute nie zmienia nic w tym przypadku, to biuro podróży pórbuje opchnąć to co im zostało i isę nie sprzedało, wiec to ty im a nie oni tobie robia przysługe. ... Zobacz wątek2012.9.10 9:16:19
Czy wpłaty na radę rodziców są dobrowolne?
Dziękuje za informację. Osobiście to je nie mam zamiaru płacić, ale nie mam też w zwyczaju wysyłać dziecko \"na krzywy ryj\" na szkolne dyskoteki i wyjazdy, ani tym bardziej mieć w dupie \"zebrania\". ... Zobacz wątek2012.9.10 9:11:30
Zasiedzenie domku przez wnuka - czy możliwe?
Witam, mam pytaine do pana Mrozowskim, czy za zasiedzenie w złej wierze coś grozi? Jakaś kara czy tylko brak możliwości zasiedzenia? ... Zobacz wątek2012.9.10 9:7:10
Dług na zeszycie w sklepie - czy można wymusić zwrot?
zapis na kartce nic nie znaczy. teraz tylko od niej zależy czy zapłaci czy nie, a panie mogą jedynie regularnie jej o tym przypominać. nic więcej. ... Zobacz wątek2012.9.10 8:59:45
Odzyskanie kosztów remontu po wymeldowaniu u teściów
Świadkowie to więcej niż nic, bo będą mogli poświadczyć sam fakt wykonania remontu, ale myślę, że trudno będzie w ten sposób udowodnić wysokość roszczenia. Rachunki byłby tu bardzo przydatne. ... Zobacz wątek2012.9.9 20:58:3
Śmierć wnioskodawcy w trakcie postępowania - co z warunkami zabudowy
WitamJestem nowym urzędnikiem i szukam odpowiedzi na pytanie w takie sprawie.
Wnioskodawca wystąpił z pięcioma różnymi wnioskami na pięć różnych działek o wydanie warunków zabudowy. Dla ... Zobacz wątek
2012.9.9 15:27:14
Wystawianie faktur dla dwóch różnych firm - czy złamanie przepisów
WitamMam dość poważny problem i nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Moja sytuacja wygląda następująco . Pracuję w firmie X i dla niej wystawiam faktury dla klientów . Od jakiegoś czasu pracodawca ... Zobacz wątek
2012.9.9 11:48:17
Wniosek o regulowanie kontaktów z dzieckiem - jak napisać?
Chcą odebrać mi dziecko!Bardzo potrzebuje pomocy, głównie w napisaniu wniosku o regulowanie kontaktów z synkiem (14 miesięcy). Wczoraj miałem zabrać syna na weekend do siebie, matka syna odmówiła ... Zobacz wątek
2012.9.9 11:24:6
Pozew za nieprawdziwe pomówienie w internecie
Witam , chce założyć sprawe cywilna za nieprawdziwe pomówienie w internecie na temat mojej osoby i mojej dzialalności . Prosze o pomoc. ... Zobacz wątek2012.9.8 17:51:27
Skarbnik stowarzyszenia z głosem doradczym - czy zgodne z prawem
Witam! Mam krótkie pytanie dotyczące Zarządu Stowarzyszenia. Czy osoba będąca w Zarządzie np. Skarbnik może posiadać głos doradczy a nie decyzyjny?? Czy to jest zgodne z prawem?? W jaki sposób ... Zobacz wątek2012.9.8 17:48:19
Zmiana nazwiska nieletniego bez zgody rodziców - czy możliwa?
Witam!Mam pytanie odnośnie zmiany nazwiska, a mianowicie:
Noszę nazwisko, które jest obraźliwe, tzn. powstało z dwóch słów. Bardzo chcę się pozbyć niechcianego drugiego ubliżającego członu.
Na ... Zobacz wątek
2012.9.7 22:8:48
Praca w sklepie mięsnym 9 godzin - czy należą się pieniądze za nadgodziny
pracuje w sklepie miesnym sklep jest czynny od 8-16 ja jesten juz od 7 rano czyli pracuje 9 godzin szef mi nie chce wypłacic za nadgodziny nie mamy listy obecnosci w pracy jakie mam prawo do odzyskania ... Zobacz wątek2012.9.7 19:23:40
Do czego uprawnia składka chorobowa w umowie zlecenie?
po 3mcach pracy możesz mieć płatne L4 z ZUS ... Zobacz wątek2012.9.7 14:33:32
Jak poznać treść wyroku gdy nie byłem na ogłoszeniu?
Miałem dzisiaj ogłoszenie wyroku w sprawie karnej. Jako że obeceność na odczytaniu wyroku nie była obowiązkowa, nie pojawiłem się na nim. W jaki sposób mogę poznać teraz treść (wymiar) ogłoszonego ... Zobacz wątek2012.9.7 12:11:36
Tusk zapomniał o podwyżkach VAT, CIT, PIT i akcyzy w projekcie budżetu
Jak to jest, czy ten człowiek jest na tyle głupi, czy za glupich ma nas. Wydaje się że pytanie jest retoryczne ale sam już nie wiem, chyba glupieje... ale to by było odpowiedzią na to pytanie. Tusk ... Zobacz wątek2012.9.7 11:27:19
Firmy oferujące super inwestycje - zyski 18% rocznie i 6% miesięcznie
Firmy oferujące super korzystne inwestycje wciąż kuszą i szukają klientów. Zyski 18% procent w skali roku! Do 6 % miesięcznie! Cały czas wciągają ludzi w pułapki, uspakajając ich że u nich ... Zobacz wątek2012.9.7 11:3:44
Czy taras przy domu wymaga pozwolenia na budowę?
Szczerze powiedziawszy to zgłoszenie nic pana nie kosztuje, a jest to pewnego rodzaju podkłada jakby się ktoś później do tego przyczepił. ... Zobacz wątek2012.9.7 10:55:7
Zakłócanie ciszy nocnej.
Radzę to samo robić co ten pan. Wzywać na niego policję, zgłaszać pijaństwo, i zostawiać kiepy i puste butelki na wycieraczce. Złe? Nie uczciwe?... może i tak, ale za to skuteczne! ... Zobacz wątek2012.9.7 10:54:16
Zwolnienie za kontakt z konkurencją na wakacjach - czy legalne?
... boże współczuje pani/panu takiego pracodawcy. Jest taki art. w prawie pracy mówiący w ogóle o czymś takim, tzn. stanwiący legalizację tego typu działań pracodawców? ... Zobacz wątek2012.9.7 10:53:7
Czy zameldowanie decyduje o prawie do leczenia?
Nie zameldowanie nie ma w tym przypadku znaczenia. ... Zobacz wątek2012.9.7 10:44:37
Sankcje za nadużycie zwolnienia lekarskiego
Dyscyplinarka, problemy z ZUSEM i utrata chorobowego które sie pobierał nielegalnie, plus kara za oszustwo. ... Zobacz wątek2012.9.7 10:44:20
Wezwanie przedprocesowe od Presco za domniemany dług Canal Plus
Mój mąż dostał wezwanie przedprocesowe od Presco.Wszystko jak już wcześniej na forum pisano, chodzi o niby-dług Canal+.
Nie chcę przepisywać całego pisma, ale zastanawia mnie jeden z punktów.
Piszą,że ... Zobacz wątek
2012.9.7 10:15:5
Sprzedaż przez ulotki 2 miesiące w roku - czy potrzebna działalność gospodarcza
Witam, mam pytanie jeśli chciałbym sprzedawać do 10 produktów, w formie ulotek (zdjęcia, opis i telefon) tylko przez 2 miesiące w roku. Czy musze mieć działaność gospodarczą? Jakie opłaty bym ... Zobacz wątek2012.9.7 9:10:54
Schody zewnętrzne do hali - przepisy dotyczące konstrukcji i zabezpieczeń
WitamOtórz postanowiłem zadospodarować połowę poziomu wysokoći hali(zrobić antresole na biura) i na zewnątrz wykonać schody (wejśiowe / ewakuacyjne).
Pytanie dotyczy przepisów zwiazanych ... Zobacz wątek
2012.9.7 7:7:51
Masz inne pytanie do prawnika?