Forum prawne (strona 371)

Oszustwa taksówkarzy pod lotniskiem Modlin

Trzeba uważać, takich naciągaczy jest więcej. A sprawę zgłosić do zarządu lotniska, jeżeli to jeszcze jego teren. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.9.22 15:44:57

Kontrola legalności oprogramowania GPS przez policję

Ani Policja ani ITD nie sprawdzą tego "od tak", bo byłoby to przeszukanie samochodu a do tego potrzebne jest podejrzenie popełnienia przestępstwa. Ale jeśli namierzy Cię firma, która jest producentem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.22 15:42:54

Wykreślenie współwłaściciela z księgi wieczystej za brak łożenia na utrzymanie

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, to zapewne utrze nosa mądralom.

pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.9.22 13:57:5

Eksmisja żony z domu męża po rozwodzie

Witam,
Historia wygląda następująco: mój brat się rozwodzi. Obecnie mieszka z żoną i dziećmi w domu, który sam pobudował przed ślubem. Żona nie jest zameldowana w tym domu, nie ma praw do ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.9.22 13:15:21

2012.9.22 11:51:45

Czy sąd może żądać PIT od współmałżonka w sprawie obniżenia alimentów?

Współmałżonek wniósł do sądu wniosek o obniżenie alimentów. Sąd chce ode mnie pit za ub. rok. Czy ma do tego prawo? Ja ze sprawą alimentów współmałżonka nie chcę i nie mam nic wspólnego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.22 10:9:30

Nieotrzymanie towaru po przelewie - działania prawne

Witam, ponad miesiąć temu zrobiłem przelew do sklepu który znalazłem na internecie jest to sklep z akcesoriami do samochodów, mailowałem z sprzedającym odnośnie ceny towaru i wysyłki (dodam że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.22 4:58:37

Bezpłatny biuletyn przekształcony w płatną prenumeratę

Witam, mam 22 lata na pewnej stronie internetowej zamówiłam bezpłatny biuletyn, nie było mnie w domu przez 2 miesiące, gdy wrociłam okazało się że dostałam bezpłatny biuletyn i następną część ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.21 14:37:9

Program lojalnościowy - jak fakturować prezenty dla klientów

Witam serdecznie. Proszę drogich forumowiczów o pomoc w nietypowej sprawie.
Prowadzę sklep internetowy i wdrożyłem ostatnio program lojalnościowy dla Klientów.
W skrócie: Klient kupuje u mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.21 11:28:13

Nagrywanie sąsiada jako dowód w postępowaniu

Mam pytanie, jeżeli mam sąsiada który często pije, awanturuje się zanieczyszcza kamienice i jej okolice, to jak nagram go na komórkę to zostanie to uznane za dowód? Czy mogę takie rzeczy robić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.21 10:7:27

Brak współpracy policji w sprawie cyberprzestępstwa

Witam na portalu społecznościowym poznałem dziewczynę. Szybko okazało się że to szajbuska. Policja z Sekcji Kryminalnej nie za Bardzo współpracuje, cały czas słyszę że to trudne do wykrycia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.21 10:5:12

Dobrowolne poddanie się karze za posiadanie marihuany

Jeżeli zostałeś zatrzymany na posiadaniu niewielkiej ilości narkotyków, wówczas po przesłuchaniu w charakterze podejrzanego zostaniesz zapytany, czy chcesz się dogadać z Prokuratorem, tzn. czy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.9.21 9:50:48

Badania toksykologiczne zmarłego - do kogo skierować pismo?

Jeżeli już coś to do prokuratury. Jednak czy część z tych środków nie będzie już nie do wykrycia? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.21 9:46:56

Ugryzienie przez psa po nadepnięciu na łapę - prowokacja

Jeżeli pies został sprowokowany, miał prawo bronić się - zgadza się. Pies nie zaatakował sam z siebie tylko po wyrządzeniu krzywdy nie ważne czy świadomej czy nie. To zwierze nie człowiek. Musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.21 9:46:4

Czas wszczęcia sprawy o groźby karalne

Na wniosek pokrzywdzonego, nie inaczej. Ile to trwa? trudno powiedzieć, zależy od sądu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.21 9:44:39

Europejski Nakaz Aresztowania - warunki zastosowania

Witam, w związku z pytaniem udzielam odpowiedzi ze tak, jak najbardziej ENA może mieć zastosowanie o którym napisano. Czyny które są w świetle prawa obowiązującego w państwie wydającym nakaz, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.21 9:43:49

Odpowiedzialność karna 16-latka za pobicie

Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.

Wobec nieletnich sąd rodzinny może udzielić upomnienia; zobowiązać do ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.21 9:40:5

2012.9.21 9:37:42

Podatek od niedotrzymania warunków zameldowania po darowiźnie

czy żona musi płacić podatek w US od niedotrzymania warunku zameldowania pięciu lat, po roku od otrzymania darowizny (dom+działka) dla domu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 20:14:30

Dzień wolny na poszukiwanie pracy przy wypowiedzeniu

Byłem zatrudniony na umowe o prace ta umowa była na pieć lat .Umowa miała wygasnać 30 . 12 . 2012 r. Nie stety nie dotrwałem do końca . Umowa została rozwiązana dnia 20.09. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 19:32:19

Zapisanie ziemi w darowiźnie jako siostrzeńcowi - czy to oszustwo

Czy ciocia może zapisać w darowiżnie ziemie wpisując jako siostrzeńcowi? Moim zdaniem to oszustwo!czy się mylę? Proszę o odpowiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 19:12:50

Czy ciocia może zapisać ziemię siostrzeńcowi w darowiźnie

Chyba oszukała prawo!? Czy można ominąć prawo i ciocia może zapisać mojej siostry synowi ziemie jako siostrzeńcowi!? Moim zdaniem nie ale proszę o rade -siostra mówi ze tak . Pozdrawiam serdecznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 19:5:44

Budynek gospodarczy jako garaż - kara za nieprawidłowe zgłoszenie

Budynek gospodarczy na zgłoszenie w rzeczywistości jest garażem samochodowym. Rozumiem że ewentualne zgłoszenie nalezy wystosować do wydziału budownictwa- ale jaka za to może być kara?
Bardzo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 16:18:49

Informacje o logowaniach na pocztę bez wniosku policji

Witam,
Mam pytanie czy istnieje możliwość otrzymania Informacji Dotyczących Logowań na pocztę (wp) bez wniosku z policji lub sądu.

Jeżeli tak proszę o podpowiedź jak mogę otrzymać takie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.20 15:48:1

Podwyżka ceny kawy o 15% - przyczyny

No jakby na to nie patrzeć to kawa jest towarem nie pierwszej ale drugiej potrzeby albo i trzeciej. Więc de facto to luxus więc za luxus się płaci. Niech drożeje lepiej żeby za to cukier staniał ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:44:37

Przywrócenie prawa do odbioru święta w innym terminie

Dobry pomysł. Niby powinniśmy pracować więcej żeby kraj ratować. Ale zaraz nam się skóra zżółci i oczy skośne się zrobią bo tyle tyramy drodzy rodacy w naszym życiu ze szkoda gadać. Uważam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:40:40

Kredyt samochodowy vs gotówkowy czy hipoteczny - porównanie

O kredyt ?na samochód? może wnioskować osoba prywatna i osoba prawna, kredyt samochodowy można zaciągnąć również w walucie obcej. Okres kredytowania dla kredytu samochodowego wynosi nawet 10 lat. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:36:6

Odwołanie skorumpowanych urzędników w sprawie Amber Gold

Czy wobec pani prokurator będzie wszczęte jeszcze postępowanie o podejrzenie łapówkarstwa lub współdziałania z Prezesem Plichtą? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:27:47

Wymiana prawa jazdy do 19 stycznia - czy obowiązkowa?

Nie, nie ma pan obowiązku. Wymieni je pan po okresie kiedy upłynie ważność pańskiego prawa jazdy. I naturalnie że pan ze nia zapłaci bo zawsze się ze nie płaci, nie ważne czy ta zmiana unijna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:22:45

Nowelizacja ustawy o rehabilitacji osób niepełnosprawnych

Czyli z tego co widze to bardziej zmiany dla pracodawców, no ale faktycznie pilnowanie przestrzegania wpłat PFRON jest też w gesti pracownika ważne. To słuszna zmiana. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.20 9:21:34

Wykreślenie z rejestru skazanych po zakończeniu kary za jazdę po alkoholu

Płacę na moją prawie byłą żonę alimenty w wysokości 1000 zł.Sprawa odbyła się bez mojego udziału,dowiedziałem się o płatności,kiedy to komornik zablokował moje konto,z tego co mi wiadomo,zawiadomienie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2012.9.20 8:31:26

Zagrożenie wykupem mieszkania komunalnego przez osoby trzecie

Witam,
mam problem z mieszkaniem,tzn...
Mieszkanie komunalne jest zadluzone na okolo 10000 zl,
Zameldowani sa dwaj  bracia zony, moja zona i dwoje moich dzieci.
Mieszkam z rodzina za granica i sprowadzilem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 23:20:34

Umowa najmu po śmierci wynajmującego - ważność do 2017 roku

Witam. Moja babcia(obecnie juz nie żyje 4 lata) wynajeła część domu na czas określony do 2017 roku. Lokator cały czas zajmuje ten lokal, nie ma tam meldunu. Około 3 lat temu w/w lokator sprowadził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 17:58:21

Problemy prawne przy pracy na czarno i spłacie sprzętu

Witam, pisze w sprawie porady odnośnie takiej sytuacji.

Zostałem zatrudniony na czarno w sezonowej pracy jako instruktor.
Po upływie miesiąca właściciel szkołki zasygnalizował, że musimy sformalizować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 13:29:36

Budowa bloku 3m od granicy działki - zgodność z prawem budowlanym

Witam,
Jestem właścicielem działki na której wybudowany jest mój dom już od 30 lat. Za ogrodzeniem mojej działki w odległości około 3 m budowany jest blok mieszkalny, którego okna wychodzą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 9:42:19

Poprawianie błędów formalnych w dokumentach firmowych

Wszystko zależy czy jesteś wystawcą czy odbiorcą faktury. Odbiorca może skorygować błędy formalne poprzez notę korygującą natomiast wsytawca ma do dyspozycji jedynie korektę
§ 14. 1. Fakturę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.9.19 8:32:38

Warunki zostania doradcą po deregulacji

Witam, czy zdanie państwowego egzaminu (pisemnego i ustnego), a następnym odbycie dwuletniej praktyki jest dalej warunkiem do zosania doradcą. Czyderegulacja zmieniła coś w tym temacie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 8:29:7

Czas oczekiwania na stwierdzenie niepełnosprawności

Wiecie ile teraz będzie trwało stwierdzenie czy ktoś jest niepełnosprawny i w jakim stopniu? 4miesiace! 4 piepszone miesiące! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.19 8:21:40

Prawo do reklamacji usługi telekomunikacyjnej - terminy

Drogi panie, użytkownik niezadowolony ze świadczonej usługi ma prawo do złożenia reklamacji, w terminie 12 miesięcy od końca okresu rozliczeniowego w którym zakończyła się przerwa w świadczeniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.19 7:32:20

2012.9.19 7:30:39

Szatan z Piotrkowa - czy wypuszczać seryjnych morderców?

na miejscu rodzin to bym przez ten czas pieniadze na zabójce zbierał, i kazał odstrzelić typa zaraz po wyjściu z więzienia, najlepiej pod samym więzieniem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.19 7:23:14

24 nowe substancje na liście zakazanych narkotyków

Ale dalej są sprzedawane w Polsce czy przez internet z Czech jak kiedyś? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.19 7:21:36

JAK POGONIC PIJAKÓW SPOD SKLEPU?

Wszystko ładnie pięknie tylko co z takim przypadkiem zrobić:
Jestem właścicielem sklepu na polskiej wsi i też sobie nie daje rady z pijaczkami, zgłaszałem sprawe kilkakrotnie policjantom ale oni ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2012.9.18 21:13:19

Podłączenie pod działalność ojca - podatek ryczałtowy i PKD

Witam, planuje otworzyć biznes zajmujący się szeroko rozumianą rozrywkom. Chcę się podczepić pod firmę ojca, który to zajmuje się renowacją antycznych mebli i płaci podatek ZRYCZAŁTOWANY 8,5%. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.18 20:13:17

Ochrona przed zwolnieniem przy nabywaniu praw emerytalnych - umowa do 2014

[cytat]

witam
Za 5 m-cy kończę 60 lat i nabywam prawa do wcześniejszej emerytury do 1999 roku miałem przepracowane 31 lat w warunkach szkodliwych a ogółem pracuję już ponad 44 lata.
Mam pytanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.9.18 19:9:28

Renta rodzinna po mężu - nowe warunki i ponowny wniosek

Dzień dobry.
Mój mąż zmarł 6 lat temu. Niestety, moje dzieci nie uzyskały prawa do renty rodzinnej po nim. Wykazałam 16 lat opłacania składek, jednak brakowało ich w ostatnich latach, a także ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.9.18 17:43:31

Wyjazd za granicę z dziećmi przy mężu w więzieniu

witam chciałabym sie dowiedziec czy moge jechac za granice a konkretnie do anglii z dziecmi nieletnimi mąz siedzi w wiezieniu czy jest mi potrzebna jego zgoda czy musze miec rozwód lub separacje czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.18 17:14:6

Co zrobić gdy były mąż stosuje przemoc psychiczną

Jeden z moich towarzyszy (kolegow) zaczol sprawiac klopoty np.: obrazal mnie w szkole, "podkradal" takie male typu piornik ktory sie odnajdywal. To oczywiscie stalo sie jednego dnia, po tym juz go wykluczylem ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2012.9.18 14:54:34

Rozwód po 8 latach - przeciąganie przez żonę i podział majątku

Witam serdecznie.
Piszę i proszę o poradę może ktoś przechodził to samo co ja mam teraz przed sobą.
Za dwa tygodnie mam pierwszą sprawę o rozwód ale już widzę że moja żona wszystko robi ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2012.9.18 14:28:11

Prawo do strzelania do kobiet w ciąży i dzieci - kontrowersyjne zmiany

Jeżeli kobieta w ciąży, lub 12-letni dzieciak, będzie do funkcjonariusza mierzyć np. z broni palnej (ostrej) i gdy nie będzie innego już wyjścia, to funkcjonariusz będzie miał prawo strzelać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.9.18 13:5:9

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika