Forum prawne (strona 421)
Dzień bez mandatu 31 sierpień 2012!!
\"Strażnicy w sytuacjach drobnych wykroczeń, popełnianych przez osoby, które nie miały dotąd kontaktu ze służbami lub miały go sporadycznie, nie będą nakładać mandatów karnych\" - z tego ... Zobacz wątek2012.9.3 9:32:26
AMBER GOLD: Dwóch naczelników skarbówki straci pracę!!
Ale wylecą czy dostaną wypowiedzenia z odprawą? I czy przypadkiem sama wylotka to nie za mało? To powinno być postępowania karne!! ... Zobacz wątek2012.9.3 9:29:2
Nagrywanie osób w okolicy stadionu łamie prawo.
\"Co gorsza nie określona jak długo powinny być rpzetrzymywane nagrania i czy powinny byc niszczone\". To jest dla mnie nie zrozumiałe. Prewencja mimo wszystko w okolicy stadiony, w takiej formie jest ... Zobacz wątek2012.9.3 9:28:1
Rezerwy pójdą na bieżące emerytury.
Wszystko wskazuje na to że się staczamy po równi pochyłej, a nasz rząd cieszy się i uważa za sukces jeżeli w danym momencie zsuwamy się trochę wolniej. Prawda jest taka że za niedługo będzie ... Zobacz wątek2012.9.3 9:24:1
Czy prawo do podziału ulega przedawnieniu?
Dziękuje @mrozowskim za odpowiedź ;) Miłego dnia życzę. ... Zobacz wątek2012.9.3 9:20:52
Czy można zmusić do podpisania umowy w postępowaniu spadkowym?
Polecam agencje zajmujące się mediacjami. Ich pomoc może być nieoceniona w takich przypadkach, dlaczego? Bo w skłóconej rodzinie najtrudniej o zgodę, porozumienia i kompromis. Mediatorzy wiedzą ... Zobacz wątek2012.9.3 9:19:52
VAT-7, podatki bez wizyty w urzędzie.
spoczko newski, dziękuweczka za informacyjke ;) ... Zobacz wątek2012.9.3 9:18:4
Wyjazd matki z dzieckiem do innego miasta
Witam.Moja narzeczona i ja chcielibyśmy wyjechać do innego miasta w celu polepszenia warunków życia. Problem w tym, że były mąż mojej narzeczonej grozi jej, że ją zniszczy i odbierze jej ... Zobacz wątek
2012.9.2 23:57:52
Jak odzyskac pieniądze od nieuczciwego pracodawcy (polaka) z zagranicy???
Pracowałem legalnie na umowę kontrakt 4 lata umowa bezterminowa w Norwegii u Polaka właściciela firmy. Miesięczne wynagrodzenie zapewnione w kontrakcie miałem 20 000 koron. Szef nie wywiązywał ... Zobacz wątek2012.9.2 21:59:6
Groźby karalne-jak teagowac
Witam.Mam taki problem.Jakis czas temu pozyczylem od "kolegi" 250 zl. Kiedy mu oddalem te pieniadze on stwierdzil ze naliczyl sobie odsetki i ze mam mu oddac 3 tys zl. Od tej chwili go probuje unikac ale ... Zobacz wątek2012.9.2 11:27:10
potrzebuję porady...a więc tak: Chcę się dowiedzieć czy to wina kierowcy samochodu, czy obupólna???
potrzebuję porady...a więc tak:Chcę się dowiedzieć czy to wina kierowcy samochodu, czy obupólna??? doszło do wypadku w którym jest poszkodowany motocyklista(złamana ręka, ogólne potłuczenie), ... Zobacz wątek
2012.9.1 19:55:28
Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem
Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem 1200 zł gdy patrze teraz na stan konta pokazuje mi wolne środki 0 zł saldo 1200 próbowałem wybrać ... Zobacz wątek2012.9.1 0:5:31
Komornik zajął mi pieniądze na koncie czy mogę je wypłacić ??
Komornik zajął mi pieniądze na koncie czy mogę je wypłacić ?? Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem 1200 zł gdy patrze teraz na stan ... Zobacz wątek2012.9.1 0:3:45
KANCELARIA PRAWNA
ZNACIE MORZE JAKĄŚ SKUTECZNĄ I NIEDROGĄ KANCELARIĘ PRAWNĄ W WARSZAWIE. PRAWO RODZINNE- ODEBRANIE PRAW RODZICIELSKICH OJCU DZIECKA?... Zobacz wątek
2012.8.31 15:39:29
Wzrosną składki ubezpieczeniowe za obowiązkowe polisy rolników.
Minister rolnictwa przygotował projekt ustawy zmieniający system dopłat i zakładający wzrost stawek. Jest to poniekąd odpowiedź na apele ubezpieczycieli. Stawki mają wzrosnąć do 7 i 9 proc. Będą ... Zobacz wątek2012.8.31 10:22:37
Rodzic na urlopie wychowawczym otrzyma dodatek na dziecko w żłobku??
Witam, mam bardzo ważne pytani dotyczące urlopu wychowawczego. Uczęszczanie dziecka do przedszkola lub żłobka nie pozbawi opiekuna prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem ... Zobacz wątek2012.8.31 10:11:16
Zmiana warunków kredytowych .
Hmmm a co ma pani zapisane w umowie kredytowej? Warto to sprawdzić. Kredyt ma stałe oprocentowanie zcy ruchome? ... Zobacz wątek2012.8.31 9:45:26
nienormowany czas pracy - ile godzin w tygodniu?
Z tego co ostatnio sprawdzałem, to 40 godzin w tygodniu nie wiecej niż 8 godzin dziennie. ... Zobacz wątek2012.8.31 9:34:16
Promocja bankowa: 50zł (lub więcej) gratis do końca sierpnia
Drobne przypomnienie dla osób które zarejestrowały się z reflinka:Żeby odebrać premię musicie wypełnić wniosek do końca sierpnia (dzisiaj do godziny 24:00).
Po otwarciu konta aby premia ... Zobacz wątek
2012.8.31 9:29:32
odpowiedzilnosć dzieci za długi czynszowe w mieszkaniu w którym są zameldowane ale nie mieszkają
odpowiedzilnosć dzieci za długi czynszowe w mieszkaniu w którym są zameldowane ale nie mieszkają Jestem kobietą w ciąży. Zameldowana jestem w domu rodzinnym lecz od 2 lat w nim nie mieszkam. ... Zobacz wątek2012.8.31 7:43:40
Witam, mam takie pytanie. Mianowicie będąc w sklepie \"Piotr i Paweł\" szukałem płatków śniadaniowych
Witam, mam takie pytanie. Mianowicie będąc w sklepie "Piotr i Paweł" szukałem płatków śniadaniowych firmy "Nestle" o nazwie "Lion" gdy znalazłem miejsce ich pobytu okazało się że tego już nie ... Zobacz wątek2012.8.30 23:4:38
Jakwyprostować błąd w ewidencji sprzedaży dotyczący braku paragonu do faktury imiennej?
Jakwyprostować błąd w ewidencji sprzedaży dotyczący braku paragonu do faktury imiennej? Sprawa wygląda następująco: zanim przekroczyłem próg przychodu zwalniający z posiadania kasy fiskalnej ... Zobacz wątek2012.8.30 20:35:18
Renta socjalna a zatajenie ukończenia studiów - wpadka
WitamGłupia sprawa, aż wstyd się przyznać ale co zrobić
Od 2001r do maja 1012r pobierałem rentę socjalną okresowo przyznawaną (najpierw przez MOPS a potem przez ZUS). Zanim poszedłem na ... Zobacz wątek
2012.8.30 19:2:43
e-Terroryzm - darmowe czasopismo o terroryzmie, w PDF
Do ilu ataków terrorystycznych dochodzi co miesiąc i gdzie? Jakie nowe metody propagandy i rekrutacji wykorzystują terroryści? Jak reagować w przypadku ataku aktywnego strzelca? Jakie są cechy działalności ... Zobacz wątek2012.8.30 18:50:26
spóldzielnia a tv kablowa
nasza spoldzielnia kolejny raz wyraziła zgodę dla operatora tv kablowej i internetu na montaz rur i okablowania w piwnicy.akurat tak sie składa że mam piwnicę przy ścianie przez którą idą ... Zobacz wątek
2012.8.30 17:30:56
Witam!Chciałabym się dowiedzieć jak długo Związek Banków Polskich może trzymać dane dłużnika.Staramy
Witam!Chciałabym się dowiedzieć jak długo Związek Banków Polskich może trzymać dane dłużnika.Staramy się z mężem o kredyt mieszkaniowy,dług został spłacony w 2008 roku a w bankach widnieje ... Zobacz wątek2012.8.30 15:29:14
Sprzedaż działki a dochód na członka rodziny
Jestem studentem i nadchodzącym roku akademickim chciałbym ubiegać się o stypendium socjalne, do którego potrzebne jest m.in. zaświadczenie o dochodach na członka rodziny.Czy pieniądze z pola ... Zobacz wątek
2012.8.30 15:13:54
pożyczka i weksel inwestycyjny a art 171 prawa bankowego
Chciałbym rozpocząć wątek poświęcony kwestii charakteru tego instrumentu do pozyskwiania kapitału przez firmę w kontekście prawa bankowego1. Czy weksle jest pozyskiwaniem środków finansowych ... Zobacz wątek
2012.8.30 15:12:35
Umowa żlecenie POMOCY
Witam jestem tu nowy i chciał bym dowiedzieć się kilku rzeczy co do mojej umowy..Tak więc pracuje w ochronie w systemie 24h/48h w niedziele mam dzień wolny według grafika a szef każe mi przyjść ... Zobacz wątek
2012.8.30 14:41:31
Staż nauczycielski a ciąża?
Witam,Z rozpoczynam staż nauczycielski, umowa o pracę kończyć się z dniem 29.08.2013. Chciałabym prosić o informację, a mianowicie:
1. Jeśli zajdę w ciąże pod koniec stażu, czy moja umowa ... Zobacz wątek
2012.8.30 14:4:44
zmiana wspolwlasciciela mieszkania
Witam,Żona ma kredyt na mieszkanie 50/50 z jej eks chłopakiem. Eks współopłacał kredyt przez 2 lata, po czym sie wyprowadzil i juz nie placil.
Teraz my z żoną opłacamy kredyt, a pan eks nie ... Zobacz wątek
2012.8.30 13:10:22
Kredyt konsumencki - czym to sie je?
Ustawa o kredycie konsumenckim podpisana przez prezydenta Bronisława Komorowskiego dnia 18 grudnia 2011 roku, wprowadziło nowe regulacje ułatwiające zaciągnięcie tzw. kredytów konsumenckich. Założenie ... Zobacz wątek2012.8.30 10:57:22
Czym jest kredyt?
Reguluje go prawo bankowe. Zgodnie z prawem tym kredyt może zostać udzielony tylko przez bank! W przypadku kredytu, bank środki finansowe pożyczane są na określony czas i na konkretny cel. Kredyt ... Zobacz wątek2012.8.30 10:50:20
czym jest pożyczka?
Reguluje ją kodeks cywilny. Sprawa tutaj jest dosyć prosta gdyż w świetle prawa pożyczki udzielić może nam każdy, kto ma pieniądze. Tak więc może być to zarówno instytucja, jak i osoba prywatna. ... Zobacz wątek
2012.8.30 10:49:38
Nakładki na bankomaty w Krakowie!! Uwaga!!
No niestety, ja prawie się naciołem. Coś mnie pchnęło do tego żeby jednak nie wypłacać tylko w sklepie zapłacić gotówką. I okazało się dzien potem że policja zlikwidowała nakładkę z tego ... Zobacz wątek2012.8.30 10:26:32
Zniszczone bagaże - kto poniesie konsekwencje?
Oczywiście że organizator za to odpowiada, każdy prawnik ich udupi więc bez obaw. ... Zobacz wątek2012.8.30 10:25:4
Totolotek konta Jacek Rostowski.
No też mi się wydaje że się pan minister pospieszył nie co i teraz ktoś beknie za to, spowiedzam isę że sam minister. ... Zobacz wątek2012.8.30 10:22:34
Dziecko świadkiem podczas rozwodu.
Psycholog z sędzią może porozmawiać z dzieckiem o rodzicach. Ale jako świadek wątpię. Może lepiej by pan opisał sprawę co? W jakiej sprawie dokładnie miały by być potrzebne zeznania dziecka? ... Zobacz wątek2012.8.30 10:21:53
Legalna muzyka w knajpce bez broblemów z KRRiT.
puszczą swoją muzykę, o ile umie pan grać i grać znośnie dla ucha:P ... Zobacz wątek2012.8.30 10:19:37
nie płacony mandat karny - problem z abonamentem na nowy telefon
Poważnie, panu abonamentu nie chcą przedłużyć? No to komórka na kartę i tyle. A ten zaległy mandat radzę zapłacić i się z KRD wyrejestrować. ... Zobacz wątek2012.8.30 10:19:5
wypadek w drodze na szkolenie.
Tak samo jak wypadek w pracy. Pracodawca wysłał pana na szkolenie więc jest pan jakby w drodze do miejsca wykonania zadania zleconego panu przez pracodawcę. ... Zobacz wątek2012.8.30 10:18:11
na czym polega emerytura kapitałowa?
proszę szukać na portalu, tam jest wszystko, nie ma się co produkowac bez potrzeby na forum. http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/emerytury-kapitalowe.html ... Zobacz wątek2012.8.30 10:17:16
TOTOLOTEK działa nie legalnie!!
Zgasza się, totolotek to bukmacherka! W dodatku jeszcze na gry internetowe przeszli więc się nie ma co dziwić że coś zaczeło ministrowi śmierdzieć.. ... Zobacz wątek2012.8.30 10:13:27
Wkłady kominowe i pozwolenia nadzoru budowlanego
Witam!Czy muszę mieć zgodę np. nadzoru budowlanego, aby założyć nowe wkłady kominowe?
Najbardziej byłbym rad jeśli otrzymałbym jakieś źródła w ustawach lub pokrewnych dokumentach. ... Zobacz wątek
2012.8.29 23:38:54
Zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolnosci .Zażalenie
Witam!Z Twojej opowieści wynika, że zachodzą przesłanki do odroczenia wykonania kary. Musisz to wszystko dokładnie opisać - tak jak na tym forum i najlepiej poprzec dokumentami dotyczacymi Twojego ... Zobacz wątek
2012.8.29 22:18:11
Czy w takim przypadku mogę domagać się jakiejś kompensaty ,negocjować cenę lub innego zadość
Czy w takim przypadku mogę domagać się jakiejś kompensaty ,negocjować cenę lub innego zadość uczynienia ,czy mam prawo czuć się oszukana ,czy mogę odmówić podpisania aktu i odstąpić od umowy ... Zobacz wątek2012.8.29 20:24:0
odzkodowanie
Proszę mi pomóc co mam robić gdy w mieszkaniu w którym mieszkam powstało zagrzybienie mieszkanie jest spółdzielczo- własnościowe a zagrzybienie powstało z winy spółdzielni ponieważ nie ocieplili ... Zobacz wątek2012.8.29 17:39:4
Alimenty dla pełnoletniego dziecka, pozbawienie praw rodzicielskich
Dzień Dobry, Niestety nie może Pan pozbawiać ojca praw rodzcielskich. Natomiast może Pan wystąpić o alimnety. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2012.8.29 13:49:39
Zgłoszenie do KRD.
Zgłoszenie do KRD. Zapisałam się na fitnes i podpisałam roczną umowę. Jednak po jakimś czasie przestałam chodzić na zajęcia i nie uiszczałam abonamentu bo nie chodziłam. W umowie jest zapisane, ... Zobacz wątek2012.8.29 12:25:55
Nie dla ustawy o zgromadzeniach publicznych.
W Warszawie, Szczecinie i Krakowie zorganizowane zostały protesty przeciwko ustawie o zgromadzeniach publicznych. Dla przypomnienie prezydent Bronisław Komorowski zaproponował ją po wydażeniach z ... Zobacz wątek2012.8.29 10:44:25
Masz inne pytanie do prawnika?