Forum prawne (strona 419)
Palikot rezygnuje z polityki 2012.
boże, a już myślałem że to na poważnie. Mój syn nazwał by te informacje "fejkiem". ... Zobacz wątek2012.9.7 10:45:10
Czy zameldowanie decyduje o prawie do leczenia??
Nie zameldowanie nie ma w tym przypadku znaczenia. ... Zobacz wątek2012.9.7 10:44:37
Sankcje za niewłaściwe korzystanie ze zwolnienia lekarskiego.
Dyscyplinarka, problemy z ZUSEM i utrata chorobowego które sie pobierał nielegalnie, plus kara za oszustwo. ... Zobacz wątek2012.9.7 10:44:20
Znowu PRESCO
Mój mąż dostał wezwanie przedprocesowe od Presco.Wszystko jak już wcześniej na forum pisano, chodzi o niby-dług Canal+.
Nie chcę przepisywać całego pisma, ale zastanawia mnie jeden z punktów.
Piszą,że ... Zobacz wątek
2012.9.7 10:15:5
Witam, mam pytanie jeśli chciałbym sprzedawać do 10 produktów, w formie ulotek (zdjęcia, opis i
Witam, mam pytanie jeśli chciałbym sprzedawać do 10 produktów, w formie ulotek (zdjęcia, opis i telefon) tylko przez 2 miesiące w roku. Czy musze mieć działaność gospodarczą? Jakie opłaty bym ... Zobacz wątek2012.9.7 9:10:54
Dotyczy schodów zewnętrznych do małej hali
WitamOtórz postanowiłem zadospodarować połowę poziomu wysokoći hali(zrobić antresole na biura) i na zewnątrz wykonać schody (wejśiowe / ewakuacyjne).
Pytanie dotyczy przepisów zwiazanych ... Zobacz wątek
2012.9.7 7:7:51
wyrejestrowanie z ZUSu, skladki w UK- ZNOWU...
Wiem, ze temat byl juz walkowany ze 100x ale nie umiem znalesc odpowiedzi nigdzie.Sytuacja krotko:
Mam swoja firme limited w UK, w ktorej zatrudniam swoja zone (przyszla) na minimum wage w celu ... Zobacz wątek
2012.9.6 21:1:58
niedotrzymanie okresu wypowiedzenia przez pracodawcę
Miałam umowę o pracę na czas określony do 01.09.2012r obowiązujący podpisaną umową okres wypowiedzenia - 1 miesiąc.Dostałam wypowiedzenie listownie z data 06.08.2012r. Czy należy mi się dodatkowa ... Zobacz wątek
2012.9.6 20:15:15
Komu dom po rozwodzie
WitamProsze o rade , jestem po rozwodzie 3 lata mamy 2 dzieci . Dom otrzymalismy w trakcie małzenstwa od moich rodziców wiec jest naszą wspólną własnością . Kto otrzyma dom ? czy ma to wpływ ... Zobacz wątek
2012.9.6 20:1:32
Kupno, spzedaz samochodu POMOCY
Witam prosze o pomoc. Sprawa wyglada tak chce w niemczech kupic samochod dokladnie Kampera cena do 4000e jednak mam problem moj dowod osobisty jest juz nie wazny i nie moge spisac umowy na siebie chce ... Zobacz wątek2012.9.6 15:5:4
Faktura VAT - ten sam wystawca i odbiorca?
Witam,Zaistniała taka sytuacja:
Pani prezes pewnej fundacji otrzymała dotację z Urzędu Miasta. W sprawozdaniu końcowym przedstawiła fakturę rozliczającą kwotę dotacji, na której znalazła ... Zobacz wątek
2012.9.6 10:59:24
Przyjęcie konwencji o prawach osób niepełnosprawnych.
Komorowski jest za przyjęciem konwencji, ma ona poprawić znacznie prawa osób niepełnospranwych, dokument powołuje krajowy Komitet do spraw Praw Osób Niepełnosprawnych. Ogólnie dziwi tak długi ... Zobacz wątek2012.9.6 9:57:9
Kary za pomyłkowa akcję policji.
Szczerze, to tyle wina tych oficerów jest, że źle zlokalizowali mieszkanie. Czarnym nie ma się co dziwić, bo oni nie mogą myślec jak wpadają do lokalu, oni nie są od tego. Nie oznacza to ze oni ... Zobacz wątek2012.9.6 9:28:52
Tusk odpuszcza sobie umowy śmieciowe!!
Nie chce do niczego namawiać młodych ludzi ale, albo z tąd uciekajcie albo mimo oporów, powiem a raczej napisze to, zróbice takie same protesty jak w Grecji. Ten rząd doił nas, a zamierza was, ... Zobacz wątek2012.9.6 9:26:11
Pracodawca nie chce dać zwolnienia.
To samo jej poradze co od Pana usłyszałem. Dziękuje bardzo za zrozumienie i odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.9.6 9:23:3
zabezpieczenie zleceniodawcy
Co powinno znajdować się w umowie by zabezpieczyć zleceniodawcę?Wysyłając zleceniobiorcę na kontrakt zagraniczny ponoszę koszty szkolenia, transportu i zakwaterowania. Co powinno znaleźć się ... Zobacz wątek
2012.9.6 7:21:47
ROZWÓD-A NIE ODEBRANE WEZWANIE - PROSZĘ O POMOC !
Fitse czy przeczytałaś temat do tego nie trzeba psychologa chyba że tobie jest potrzebny ... Zobacz wątek2012.9.6 2:16:57
mieszkam w pomieszczeniu gospodarczym
Witam,coś nie daje mi spokoju a mianowicie sytuacja jest następująca:
W budynku mojej mamy stała stara obora z korytarza jest do niej wejście,
z której ja wraz z moim mężem za pozwoleniem mojej ... Zobacz wątek
2012.9.5 21:37:47
Wyliczenie kwoty wolnej od podatku
Witam Serdecznie !W obecnym, 2012 roku pracowałem w firmie na podstawie umowy o dzieło i zarobiłem 1132,5 zł brutto. Następnie zatrudniłem się w firmie budowlanej na podstawie umowy o dzieło. ... Zobacz wątek
2012.9.5 20:57:25
Szef ingeruje w moje sprawy osobiste
Witam, piszę na forum pierwszy raz. Przez mojego szefa straciłem dziewczynę i zostałem zwyzywany od pedofili. Zdarzenie wygląda mniej więcej tak Aśka (dla której mój szef jest wujkiem) zaczęła ... Zobacz wątek2012.9.5 19:28:3
Uszkodzenia mienia .
Witam . mam taką sprawę . uszkodziliśmy auto z kolegą pod wpływem alkoholu auto zostało wycenione na policji na kwotę : 4500 zł .( ma świadków którzy wszystko potwierdzili ) wymienił nawet ... Zobacz wątek2012.9.5 18:40:26
czy brat moze starac sie zmiane wyroku kary pozbawienia wolnosci na kare grzywny czy jakos tak
czy brat moze starac sie zmiane wyroku kary pozbawienia wolnosci na kare grzywny czy jakos tak kurator mojemu bratu odwiesił wyrok gdzyz stwierził że unika z nim kontaktu po mino ze dzwonił do niego ... Zobacz wątek2012.9.5 17:1:6
Problem ze sprzedażą na Allegro - zła kwota.
Witam,Mam problem, ponieważ w serwisie Allegro - wystawiłam postać w grze internetowej Tibia za 1 zł (z powodu błędu), ogólnie postać jest warta 150-200 zł.
Kupujący wykorzystał to i nalega, ... Zobacz wątek
2012.9.5 14:47:17
Z dniem 1 września została zarejestrowana moja firma ( jednoosobowa działalność gosp .)jestem
Z dniem 1 września została zarejestrowana moja firma ( jednoosobowa działalność gosp .)jestem w ciaży i właśnie dowiedziałam się że najprawdopodobniej ze względów medycznych ciąża będzie ... Zobacz wątek2012.9.5 13:48:22
ciąża a porozumienie zmieniające umowę o pracę
Podpisywanie dokumentów antydatowanych jest poważnym błędem. Jak teraz Pani udowodni, że podpisała Pani dokument 3 września? Sugeruję Pani wizytę lub rozmowę telefoniczną z radcą prawnym Państwowej ... Zobacz wątek2012.9.5 13:6:37
rezygnacja z RORu wpisanego do umowy kredytowej
Witam,Przy podpisywaniu umowy kredytowej w Kredyt Banku musiałem zgodzić się na konto ROR, z którego przelewane będą raty na spłatę kredytu. Od pół roku posiadam w tym samym banku konto walutowe ... Zobacz wątek
2012.9.5 10:8:23
Jakie są formalności do zawarcia małżeństwa?
Hej jakie są formalności do zawarcia małżeństwa, wszystkie jakie sa, prosiłbym o wypisanie ;) Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2012.9.5 10:7:54
Rozpoczęły się egzaminy notarialne 2012!! 100 pytań w 100 minut!!
Całośc potrwa aż trzy dni. Część pierwsza zawiera sto pytań z trzema możliwymi odpowiedziami, z których tylko jedna jest poprawna. W drugiej części zadaniem aplikanta będzie sporządzenie aktu ... Zobacz wątek2012.9.5 10:6:21
Będzie łatwiej ogłosić upadłość konsumencką.
Wiceminiester Sprawiedliwości zapowiedział zmiany, upadłość konsumencka ma być zdecydowanie łatwiejsza już wiadomo o jakie zmiany chodzi. Załagodzneiu mają ulec kryteria, wszystko ma byc gotowe ... Zobacz wątek2012.9.5 9:49:14
Kolejno biuro podróży ogłosiło upadłość - Filiz Tour.
Na szczęście za granicą przebywa tylko 2 turystów z teog biura. Wiadomość potwierdził już Wojewdyki Urząd Marszałkowski. Filiz tour to jednak nie problem 2 osób a 1500 osób, bo tylku osób ... Zobacz wątek2012.9.5 9:45:25
Zasiłek opiekuńczy dla przedsiębiorców.
Tak, jak najbardziej dotyczy, min, dzieci do 4 roku życia, lud tak jak pani napisała w ostatnim przykladzie, ludzi starych i shcorowanych. ... Zobacz wątek2012.9.5 9:31:41
Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - ile pkt??
To jest traktowane tak samo, więc 10 pkt. ... Zobacz wątek2012.9.5 9:29:58
Kolektory słoneczne bez pozwolenia na budowę??
art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. jest określone co wymaga a co nie zgloszenie i pozwolenia.art. 29 ust. 2 pkt 15 w zw. z art. 30 ust. 1 ustawy stwierdza że obiekty takie jak panele ... Zobacz wątek
2012.9.5 9:28:45
zasiłek opiekuńczy
nie, dziecko jest już zbyt duze, do 13 roku życia by przeszło bo tak jest w przepisach/ ... Zobacz wątek2012.9.5 9:26:19
Umowa zlecenie - zajęcie wynagrodzenie przez komornika.
no niestety ale tak jest. wszystko przez to ze nie jest pan pracownikiem tylko zleceniobiorca, co z tego ze robi pan to samo co pracownicy. Matoł Tusk powinien ogarnąć te kwestię. Tylu polaków nie ... Zobacz wątek2012.9.5 9:25:16
Witam mam taką sprawe: Moja córka zaczęła uczęszczać do 1 zawodówki fryzjerskiej (16 lat ma) tuż
Witam mam taką sprawe:Moja córka zaczęła uczęszczać do 1 zawodówki fryzjerskiej (16 lat ma)
tuż przed rozpoczęciem nauki przepracowała miesiąc wakacji w salonie w celu sprawdzenia
wczoraj ... Zobacz wątek
2012.9.4 23:2:13
Praktyki fryzjerskie
Praktyki fryzjerskie Witam mam taką sprawe:Moja córka zaczęła uczęszczać do 1 zawodówki fryzjerskiej (16 lat ma)
tuż przed rozpoczęciem nauki przepracowała miesiąc wakacji w salonie w celu ... Zobacz wątek
2012.9.4 23:0:50
3 zarzuty z art. 158 KK, a kara łączna.
Witam, w przeciągu około miesiąca dostałem 3 zarzuty dotyczące pobicia, do wszystkich się przyznałem. Na policji powiedzieli mi że mogę dostać karę łączna, i tu moje pytanie, co trzeba zrobić ... Zobacz wątek2012.9.4 20:50:3
co z tym zrobić teraz?
Mój ojciec zmarł w kwietniu. Oprócz mnie ma jeszcze żonę i syna z tamtego małżeństwa. Nie mam dobrych relacji z jego drugą rodziną i wielu rzeczy nie mogę się od nich dowiedzieć; co więcej- ... Zobacz wątek2012.9.4 18:8:49
Slub z obcokrajowcem z poza Unii Europejskiej
Witam!Obecnie studiuje i mieszkam w Belgii. Tutaj nie mam mozliwosci zeby wziasc slub poniewaz nie spelniam wymaganych kryteria. Moj narzeczony jest obywatelem Kosova, staramy sie o pobyt dla niego ... Zobacz wątek
2012.9.4 16:53:4
Kupilam mieszkanie developerskie, w projekcie ktorego elewacja miala zostac wykonana z materialu imitujacego
Kupilam mieszkanie developerskie, w projekcie ktorego elewacja miala zostac wykonana z materialu imitujacego drewno. W trakcie budowy okazalo sie, ze developer samodzielnie wprowadzil zmiany i elewacja ... Zobacz wątek2012.9.4 16:25:45
Wina leży po stronie kierowcy samochodu, czy obupólna??? doszło do wypadku w którym jest poszkodowany
???? ... Zobacz wątek2012.9.4 15:31:20
Ruch drogowy, zakaz postoju
Witam
Mam taki problem i prosiłbym o pomoc.
Dzisiaj moje auto zostalo odholowane za 430 zl ;o chyba samolotem je holowali, wszystko niby ok zakaz jest... ale auto moje stalo za ... Zobacz wątek
2012.9.4 13:20:45
Krzysztof Rutkowski włącza się do sprawy Amber Gold!!
Zaginione złoto amber gold niczym bursztynowa komnata - tylko Rutkowni jest w stanie rozwikłac taką zagadkę! ;D ... Zobacz wątek2012.9.4 10:55:58
Dotacja fundacji z Urzędu Miasta a wystawienie faktury
Witam,Zaistniała taka sytuacja:
Pani, która jest prezesem pewnej fundacji, otrzymała dotację z Urzędu Miasta na realizację zadania. W sprawozdaniu końcowym przedstawiła fakturę rozliczającą ... Zobacz wątek
2012.9.4 10:50:12
Uwaga na oszustów w sprawie pomocy z Amber Gold.
to śmieszne reklamować stronę z krsami na portalu, który ma własną sekcję KRS: krs.e-prawnik.plAle jeśli już reklamować, to i tak nie w takiej formie. Szanujmy się. ... Zobacz wątek
2012.9.4 8:47:32
koszty sprawy rozwodowej
Witam.Ile wynoszą koszta procesowe sprawy rozwodowej? Takiej sztampowej prostej, bez zakłóceń ze zgodą dwóch stron?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2012.9.4 8:40:44
Nowelizacja prawa i kwestia wielokrotnego obywatelstwa.
Heja. Właśnie się zastanawiałm i od mojego chłopaka się dowiedziałam że nowo obowiązujące przepisy przewidują,że obywatel polski posiadający równocześnie obywatelstwo polskie i obywatelstwo ... Zobacz wątek2012.9.4 8:29:34
Expose Donalda Tuska.
Słyszałem od Kasi że Tata Tusk przez noc mówi, "zrobię z was drugą Grecję". ... Zobacz wątek2012.9.4 8:18:15
Uwaga na wyłudzenia!! Krajowy Rejestr Informacji o Przedsiębiorcach!!
ktoś to zgłosił do UOKiK i na policje? ... Zobacz wątek2012.9.4 8:15:35
Masz inne pytanie do prawnika?