Forum prawne (strona 519)

Praca w soboty

Pracuję jako stażystka w sklepie spożywczym, dodatkowo uczę się zaocznie. o czym PUP został poinformowany. Często pracuję w soboty za co dostaję wolny poniedziałek. Czy mogę odmówić pracodawcy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.10.7 13:39:15

Praca kierowcy - wymiar czasu pracy

Czy ktoś wie jakie przepisy odnosza sie do czasu pracy kierowców Taxi pracujących w korporacji ? Czy taki kierowca nie podlegajacy KP , moze pracowac nawet 24 h na dobę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.7 13:38:10

zwolnienie lekarskie a pierwsza praca

Witam, czy w pierwszym miesiącu nowej pracy można iść na L4? Od kiedy przysługuje możliwość dłuższego zwolnienia lekarskiego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.7 13:36:22

adres zameldowania dziecka.

Dziecko po urodzeniu jest meldowane w miejscu gdzie zameldowana jest matka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.6 22:56:47

Darowizna po śmierci męża

Najpierw sugerowałbym uregulować kwestie spadkowe po wujku. Nawet jeżeli jego bracie nie żyją, w ich miejsce wchodzą ich dzieci. Trzeba przeprowadzić sprawę spadkową po wuju. Jeżeli okaże się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.6 22:7:44

naleznosc od dluznika

Jeżeli pożyczka nie dotyczy z dwóch stron podmiotów gospodarczych, to termin przedawnienia roszczenia o zwrot pożyczki wynosi 10 lat. Pożyczka powyżej 500 zł powinna być potwierdzona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.6 21:56:37

Bezprawna podwyżka czynszu

Jeżeli podwyżka czynszu jest niezasadna, lub zasadna ale nie w tej wysokości, można wnieść do Sądu pozew o ustalenie niezasadności tej podwyżki. Ciężar udowodnienia, iż podwyżka była zasadna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.6 21:35:9

Przepisanie części nieruchomości ( poddasza) jakie procedury?

Witam

Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda procedura przepisania części nieruchomości (poddasza ok 150m2) z ojca na syna . Jakie czynności i w jakiej kolejności należy podjąć aby dokonać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 19:41:42

Praca niani a podatek

Koszty jakie można odliczyć, muszą być poniesione w celu osiągnięcia lub zachowania źródeł przychodu, które zostaną właściwie udokumentowane. Odliczać nie można wydatków ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.10.6 15:32:9

Zniesienie współwłasności działki z domem

Należy pamiętać, że wartość uatala się  na podstawie cen rynkowych obowiązujących na danym obszarze w dniu zawarcia umowy o zniesienie współwłasności. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.10.6 15:19:45

Zmiana limitów na ryczałcie ?

Księgi rachunkowe muszą prowadzić spółki komandytowe i komandytowo-akcyjne, spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz akcyjne. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.10.6 15:0:25

Podatek od darowizny

Witam, ile wynosi podatek od darowizny składanej przez moją ciocię ? Jest to 3 grupa? W darowiźnie ma być mieszkanie, czy można podatek rozłożyć na raty? Niema zwolnienia z podatku od darowizny ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2011.10.6 14:18:43

drzewa na granicy działki

Posiadam działkę gdzie na granicy rosną drzewa. Chciałbym wyciąć te drzewa, ale nie wiem czy potrzebuję na to jakieś pozwolenia? Czy potrzebna jest zgoda sąsiada? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.10.6 14:14:25

Inna powierzchnia działki i zwrot zapłaty

Sprzedałem działke o powierzchni 25 arów, taki był wpis do ksiąg wieczystych gminy. Po pewnym czasie osoba, która to odemnie kupiła dokonała pomiaru satelitarnego, i okazało się , że jest w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 14:10:20

Małżeństwo a mieszkanie z Urzędu Miasta

Moja dziewczyna czeka na mieszkanie do remontu z Urzędu Miasta. Ja posiadam mieszkanie własnościowe. Czy po ślubie ona straci prawo do ubiegania się o ten lokal ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 14:3:15

Dział domu bez zgody współwłaściciela

Czy mąż będący współwłaścicielem domu może bez zgody małżonki, oddzielić część działki i domu, stawiając ściane działową i ogrodzenie? Co można zrobic w takiej sytuacji? Zawiadomić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 13:42:36

Jaki podatek od umowy cywilno-prawnej

Nie zapłaciłem podatku od umowy kredytowej, i nie wiem co teraz zrobić, czy mogę normalnie zapłacić podatek i czekać na pismo o odsetkach? Czy samemu naliczyć odsetki? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 13:21:47

Wniosek o zasiedzenie

Jak należy złożyć wniosek o zasiedzenie? Gdzie się to składa? Jakie trzeba spełniać wymogi? Czy opłacanie podatku za działkę wystarczy do stwierdzenia zasiedzenia? A Czy kto kto, tą działkę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.10.6 13:19:54

Zmiana wyroku w sprawie spadkowej.

Dostałem spadek od babci na podstawie testamentu, na sprawie sądowej o zgodny dział spadku okazało się że dostałem 1/2 udziału w działkach masy spadkowej. Czy jest możliwość zmiany tego prawomocnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.6 13:16:26

Chce by moje dziecko miało ojca!

Zasila sprawa,będę sie streszczac.
Mojego dziecka tatuś ani nieuznal,ani nigdy niewidzial,wyjechał do wielkiej Brytanii.mam jego aktualny adres zamieszkania,miejsce pracy.wiem ze nie podejmie wezwania ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.10.5 21:14:35

Akt zgonu

Jak powinien być napisany wniosek do sądu o ustalenie treści aktu zgonu. Sprawa dotyczy osoby, która zginęła podczas II wojny światowej. Urząd stanu cywilnego nie posiada dokumentacji z tego okresu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 20:57:57

renta, konto bankowe i współwłaściciel POMOCY

Rozumiem, że r-ek bankowy był wspólny Pana i brata. Mieliście więc równe prawa do dysponowania środkami znajdującymi się na r-ku. Brat mógł wypłacić pieniądze nie pytając Pana o zgodę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 20:44:2

czy można...

czy można... Czy można unieważnić podpis syna zmarłej matki na rozpoczęcie budowy domku jednorodzinnego, gdzie nie są załatwione sprawy spadkowe zmarłej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 20:5:59

Mąż pozostawił mi tylko długi...

A podpisywała Pani jakąś zgodę na zaciąganie długów przez męża? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 16:32:35

sprzedaz mieszkania

witam,
wraz z mezem jestemy wlascicielami mieszkania przekazanego przez tescia jako darowizna, z roznych wzgledow nie jestemy razem chociaz nie mamy rozwodu ani sepracji, ja przebywam za granca (wymeldowalam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 16:28:48

Długi z przed małżeństwa

Czy długi męża z przed małżeństwa wchodzą do wspólnoty? Co zrobic aby się od tych długów odciąć? jakie są możliwości? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 15:36:28

Ile z wypłaty zajmie komornik ?

Jaką część wypłaty może zająć komornik? czy jeśli jest się jedynym żywicielem rodziny to zajęcie może być mniejsze? Albo komornik nie może zabrać nic? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 15:26:36

Jak zaliczyć zyski z lokaty?

Takie zyski nie są dochodem z działalności gospodarczej, stwierdził tak sąd w Warszawie  (III SA/Wa 3095/10). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.10.5 15:20:55

Komornik a wykup i darowizna mieszkania

Moja Mama ma zajęcie komornicze na emeryturze, chcielibyśmy aby wykupiła ona mieszkanie od spółdzielni i darowała je mnie, czy jest szansa że po wykupie komornik zablokuje przekazanie darowizny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 15:12:12

Ubezpieczenie w spadku?

Czy środki zgromadzone na ubezpieczeniu mojej matki będą wchodzić w skład spadku? Do ubezpieczenia był upoważniony brat, czy może on teraz wybrac pieniądze z konta PZU? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 15:9:40

podważenie ojcostwa

witam mam podobny problem lecz ja sie do ojcostwa nie przyznałem a sąd powiedział że jestem ojcem i już bez żadnych badań dna nic tylko ze zeznania dziewczyny która to rozpoczeła ma ktoś jakieś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 14:47:4

Wycięcie drzew na własnej działce

Mam takie pytanie, czy na swojej działce mogę wyciąć drzewa? Czy na taką wycinkę potrzebuję pozwolenia? Jakie wtedy trzeba posiadać dokumenty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 14:11:29

Rozszerzenie działalności a podatek ryczałt

Prowadzę działalność gospodarcza i jestem na ryczałcie. Czy mogę rozszerzyć swoją działalność o dodatkowe usługi, czy mogę wtedy pozostać przy swoim opodatkowaniu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 13:40:35

Kiedy nowe prawo podatkowe z Cyprem?

Procedura ratyfikacyjna musiała by się zakończyc do końca roku w obu państwach, na co szanse są niewielkie.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.10.5 13:36:26

Utrata zasiłku chorobowego

Jeśli choroba pracownika powstała w wyniku popełnionego przez niego wykroczenia, to wypłacane dla niego zasiłki będzie musiał później zwrócić.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.10.5 13:31:9

Mogę starać się o rentę?

Ale uzyskać ją jest dużo trudniej, warunki stawiane przez ZUS są trudne do spełnienia.   ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.10.5 13:23:0

boję się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

musi jakos udowodnic ze nie ukradla tych pieniedzy a i musi miec jakis papier ze spłacila tego faceta. Ale jak udowodnic to nie mam zadnego pomyslu. moze jakies kamery ?? przeciez w totku muszą byc kamery, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 13:3:26

kto mi pomoże ?

jesli ktos ci grozil musisz miec na to jakis dowod ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 12:59:36

co grozi za pseudo uprawę marihuany ?

aaa i pamietaj muszą miec nakaz prokuratora zeby pzreszukac dom ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.10.5 12:57:59

Spisanie przez policję.

Nie masz sie czego bac. Spisanie jest tylko dla nich zeby Cie pamietac. to nie idzie do zadnych wpisów czy co oni tam mają. Poprostu po paru dniach wyrzucą ta kartke. A spisują nawet za siedzenie grzecznie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.10.5 12:53:16

Konto w banku a spadek

Czy pieniądze na koncie w banku będą zaliczane do spadku jeśli konto zostało zlikwidowane na tydzień przed śmiercią spadkodawcy? Co dzieje się z tymi pieniędzmi ? Czy będa podzielone w spadku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:46:2

błagam o pomoc!!!

Mam pytanie. Otóż byłam na rozmowie rekrutacyjnej i zostałam przyjęta do pracy. Zawarto ze mną umowę zlecenie na dwa tygodnie. W umowie jednak było napisane, że w przypadku nie zjawienia się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:38:29

Spadek na jedną osobę?

Niedługo odbędzie się sprawa spadkowa po matce. Jest trzech spadkobierców, ale wszyscy chcą aby spadek dostała jedna osoba, jak należy to załatwić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:37:30

Darowanie mieszkania przed testamentem

Mam takie pytanie, czy jeżeli ojciec przed spisaniem testamentu zapisał mieszkanie synowi w formie darowizny, który później nie został uwzględniony w testamencie. Czy ten syn będzie coś musiał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:35:18

Pytanie odnośnie formy spadku

Witam, mam takie pytanko, czym w praktyce różni się nabycie spadku w formie "z mocy prawa" a jakimś "stwierdzeniem nabycia spadku"? czy do czegoś jest wymagany akt notarialny? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:25:51

Opłaty przy podziale działki

Gminy mogą pobierać opłatę adiacencką na podstawie art. 98a ustawy o gospodarce nieruchomościami. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.10.5 12:19:59

Mam szanse na ograniczenie praw ojcu?

Chce ograniczyć ojcu dziecka prawa rodzicielskie, płaci zasądzone alimenty, dziecko widuje raz w miesiącu około 2 godzin, ale nie pomaga mi w wychowaniu dziecka, mała mówi do niego Pan a nie tata. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:12:51

Mam 16 lat, mogę wyjechać za granicę?

Mam skończone szesnaście lat i z dwoma braćmi chciałbym wyjechać za granicę na okres wakacji. Czy potrzebuje zgody rodziców ? Czy w ogóle można opuszczać kraj bez opieki rodziców? Jaka jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:8:35

Witam Mam zamiar kupić samochód używany, który przez obecnego właściciela został zakupiony u

Witam
Mam zamiar kupić samochód używany, który przez obecnego właściciela został zakupiony u dealera X. Zadzwoniłem do X, prosząc o informację dotyczącą historii pojazdu PRZED zakupem przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.10.5 12:6:34

Czy pójdę do więzienia

Witam.Oznacza zarządzenie wykonania kary zawieszonej na okres próby,o ile się Pani nie zgłosi na to posiedzenie.Reszty nie wiem,bo za mało danych. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.10.5 1:18:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika